Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Αναταλλαγή «πυρών» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό

Ένα εικοσιτετράωρο πριν η Βουλή ξεκινήσει την προκαταρκτική συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010, τα πρώτα «πυρά» αντάλλαξαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στην επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους κατά την τυπική κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του οικονομικού έτους 2007.

«Η γνωστοποίηση, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, από τον ίδιο τον κ. Παπαθανασίου στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το ύψος του ελλείμματος θα είναι 6,5% και η παραδοχή μία εβδομάδα αργότερα ότι είναι 12,7%, ήταν μία ενέργεια σε βάρος του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ από την πλευρά του ο τέως υφυπουργός, Νίκος Λέγκας, κάλεσε την κυβέρνηση «να μη "φουσκώνει" τα στοιχεία του ΄09 για να τα "ξεφουσκώσει" το 2010».

Διαφάνεια και χρηστή διοίκηση στα οικονομικά, αλλά και προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, επισήμανε ως προτεραιότητες και στοιχεία του υπό κατάθεση κρατικού προϋπολογισμού του 2009, ο κ. Σαχινίδης.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Αφροδίτη Παπαθανάση, χαρακτήρισε «πολιτική επιλογή της νέας κυβέρνησης να αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού κι από την αυτοματοποιημένη και μηχανιστική διαδικασία να πάμε στην κατάρτιση προϋπολογισμών από μηδενική βάση». Η ίδια, πάντως, έκανε γνωστό -όπως και ο υφυπουργός- πως, για λόγους τάξης και κοινοβουλευτικής συνέχειας, θα κυρωθούν ο ισολογισμός κι ο απολογισμός του 2007.

Σε αντίθεση με τα στοιχεία της κας Παπαθανάση, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Λέγκας, έκανε λόγο για «μικρές, οριακές αποκλίσεις» σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα για το 2007 και τα αποτελέσματα. Πρόσθεσε, πάντως, σε σχέση με το υπό συζήτηση προσχέδιο του προϋπολογισμού πως «απλώς η μείωση των λειτουργικών δαπανών δεν αποτελεί λύση».

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τον υπό κατάθεση προϋπολογισμό «συνέχεια της αντιλαϊκής επίθεσης κι από τη σημερινή κυβέρνηση, που είναι στοχοπροσηλωμένη στις ευρωενωσιακές επιταγές».

Τόσο ο κ. Καραθανασόπουλος, όσο και ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατήγγειλαν, με την ευκαιρία της συζήτησης, την απόφαση για την απεργία των ναυτεργατών, σημειώνοντας ότι «ουσιαστικώς υπαγορεύτηκε από τις θέσεις, που πήραν τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτικό ρεβανσισμό» στο θέμα των stage, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση Σημίτη είχε μονιμοποιήσει το 1999 τους "δικούς της" stagieres».

Ο k. Σαχινίδης τόνισε από την πλευρά του ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε πίσω νοσηρές πρακτικές. Σε όλα τα κόμματα λέμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Ένας προϋπολογισμός είναι αξιόπιστος μόνο όταν περιγράφει ρεαλιστικά σενάρια εσόδων και δαπανών. Γιατί αλλιώς, υπονομεύει και τη λειτουργία της Βουλής και του πολιτικού συστήματος. Να θέτει ξεκάθαρες προτεραιότητες».

Επιτέθηκε, όμως, και στην προηγούμενη κυβέρνηση: «Αποδεικνύεται σήμερα πλέον ότι ούτε κοινωνικοί, ούτε διαφανείς ήταν οι προϋπολογισμοί σας, αντίθετα, συσκότισης που οδήγησαν στη σημερινή οδυνηρή πραγματικότητα και δημοσιονομική εκτροπή, με αποτέλεσμα να λοιδορούν τη χώρα μας οι κοινοτικοί μιλώντας για greek statistics.»

«Ορισμένες φορές οι μισές αλήθειες είναι πιο επιζήμιες. Το να μιλάτε εσείς για αναξιόπιστους προϋπολογισμούς της ΝΔ είναι τουλάχιστον υπερβολή, για να μην πω πρόκληση», απάντησε ο κ. Λέγκας.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: