Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Επαφές Παπανδρέου με ξένους ηγέτες

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε το βράδυ της Δευτέρας σειρά σύντομων συναντήσεων στο περιθώριο του δείπνου, που παρέθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στους ξένους ηγέτες, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Βερολίνο, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε τη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, την οποία είχε συναντήσει νωρίτερα. Η κ. Κλίντον εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί στην Αθήνα, με αφορμή τη σύνοδο του ΟΑΣΕ και είπε, μάλιστα, πως θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη.

Ο κ. Παπανδρέου είχε και μία συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ, καθώς και με την κ. Μέρκελ, με την οποία συζήτησαν για τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για βαλκανικά θέματα, σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας και Κυπριακό συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

Την προώθηση μιας συνάντησης προοδευτικών ηγετών συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Βρετανό ομόλογό του, Γκόρντον Μπράουν, ενώ με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε την οργάνωση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών και πλημμυρών.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία αναλαμβάνει, από την 1η/1/2010, την προεδρία της ΕΕ.

Γ. Πεταλωτής

Ερωτηθείς για τη θέση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ, με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, είπε ότι «η θέση των ΗΠΑ είναι θέση δική τους, η δική μας, όμως, αταλάντευτη θέση είναι αυτή η εθνική “κόκκινη γραμμή”, όπως έχει διατυπωθεί και διατυπώνεται κάθε μέρα από την ελληνική κυβέρνηση».

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: