Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία Παπανδρέου



ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΓΙΚΟ

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη 18 Μαρτίου, στις 4:00 μ.μ., το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή με σκοπό να συζητηθούν οι αντιδράσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται...



...η αλλαγή του νομοσχεδίου αφού σε πολλά σημεία θεωρείται ότι προκαλεί.
/troktiko


Read more...

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ



ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, μετά από απόφαση του ΔΣ του συνδικάτου. Η ΓΕΝΟΠ παραπέμπει στη συνάντηση που έχει οριστεί με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο για...



...τα θέματα των μισθών, των συντάξεων και των προσλήψεων.

Αν συνάντηση με τους υπουργούς αποβεί άκαρπη θα ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Τετάρτη 24 Μαρτίου.

troktiko

Read more...

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΖΗΤΑ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS


Aπο ΕΘΝΟΣ Οnline

Επείγουσα επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητώντας τη συνδρομή της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στον προσδιορισμό του ύψους των ζημιών που υπέστη ο ΟΤΕ από τις παράνομες και αξιόποινες ενέργειες στελεχών της Siemens, απέστειλε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης....


Ο κ. Βαλυράκης επικαλείται αναφορές και ομολογίες κατηγορουμένων και μαρτύρων στη γερμανική και ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, από τις οποίες προκύπτει ότι η Siemens επιβάρυνε το τίμημα των υλικών και υπηρεσιών σε ποσοστό τουλάχιστον 10%, δηλαδή 8% που δόθηκαν για χρηματισμό υπηρεσιακών παραγόντων και 2% πολιτικών πρόσωπων.

Στην Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο αρχιμηχανικός του ΟΣΕ Δημήτρης Καραπάνος, ο οποίος έκανε λόγο για «διαχρονική και σκανδαλώδη» εμπλοκή της Siemens στις συμβάσεις που ξεκίνησαν να υπογράφονται από το 1997 για το τροχαίο υλικό με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και έφθασαν σε τμήματα του Προαστιακού τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης ΝΔ.

Στην επιστολή του κ.Βαληράκη ζητείται να προσδιοριστούν οι ζημιές τόσο από την εφαρμογή της προγραμματικής σύμβασης 8002/97, όσο και από κάθε άλλη προμήθεια, κατά την περίοδο που ο ΟΤΕ ήταν κρατικός αλλά και όταν έγινε πολυμετοχική εταιρεία.

Κατά τον κ. Καραπάνο, «το σκάνδαλο του ΟΣΕ είναι 47 φορές το σκάνδαλο Κοσκωτά».

Για το τρίτο τμήμα του προαστιακού επί υπουργίας Χρήστου Βερελή, κατέθεσε ότι το έργο δημοπρατήθηκε και κατακυρώθηκε με αδιαφανείς και επιλήψιμες διαδικασίες, με αποτέλεσμα από τα 26 εργολαβικά σχήματα που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον, να προσέλθει τελικά στο διαγωνισμό μόνον έναν.

Το έργο μετά από περιπέτειες στο Ελεγκτικό Συνέδριο υπεγράφη τελικά από ΝΔ και υπουργίας Μιχάλη Λιάπη, ενώ είχε καταγγελθεί επανειλημμένα από τη ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και για τις δύο αυτές προμήθειες, όπως σημείωσε κατά την εξέτασή του, ο κ. Καραπάνος κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο και ο ίδιος διεγράφη από το κόμμα του.

Επανέλαβε δε ότι αν και το σκάνδαλο Siemens ξέσπασε στη Γερμανία το Νοέμβριο ’06, από το Μάιο της ίδιας χρονιάς τέσσερις φορές επέστησε την προσοχή στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό και Γιώργο Σανιδά, ότι «υπάρχει βεβαία εμπλοκή πολιτικών προσώπων με κίνδυνο σύντομης παραγραφής, αλλά δεν έπραξαν τίποτε», όπως είπε.

Εν τω μεταξύ αγωγή κατά του υπαλλήλου του ΟΣΕ Μάνου Παναγιώτου που εξετάστηκε χθες από την κοινοβουλευτική επιτροπή, κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας, καταγγέλλοντας τον για αναληθή και συκοφαντική κατάθεση.

Ο μάρτυρας είχε αναφέρει αφενός πολλές εγγραφές του ονόματος του κ. Ρόβλια, τότε γενικού γραμματέα Επικοινωνιών στο ημερολόγιο του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου, και αφετέρου ότι διεμήνυσε δήθεν στον τότε δευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακό το ενδιαφέρον του υπουργού για την υπογραφή της σύμβασης.

Ο κ. Ρόβλιας διέψευσε χθες τους ισχυρισμούς και σήμερα κατέθεσε αγωγή ζητώντας χρηματική ικανοποίηση 500.000 ευρώ υπέρ του Κέντρου Παιδιών με Αναπηρία «Ορίζοντες» Καρδίτσας.

Με δήλωσή του αργά το απόγευμα ο κ. Παναγιώτου επισημαίνει ότι τα όσα ο ίδιος ανέφερε στην επιτροπή αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν», το οποίο και γνωστοποίησε στην επιτροπή και θα μπορούσε να το διαψεύσει ο κ. Ρόβλιας και σήμερα.

fimotro

Read more...

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο και τα αμφιλεγόμενα ως προς το δίκαιο χαρακτήρα τους σημεία του, τα οποία αμφισβητήθηκαν και από στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ...


Πρόκεται για κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο, καθώς η κυβέρνηση -από την προεκλογική ακόμη περίοδο- δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, κορυφαίοι υπουργοί καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει πολλάκις το νέο φορολογικό καθεστώς ως χεριοπιαστή απόδειξη για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για δίκαιη κατανομή των βαρών και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτό καθιστά σαφές ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη συνεννόηση, να καμφθούν οι όποιες εσωτερικές αντιδράσεις και τελικά η κυβέρνηση να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα με την κοινωνία χωρίς τη συναίνεση της οποίας -όπως τονίζει κάθε φορά ο πρωθυπουργός- η εφαρμογή του όποιου Προγράμματος Σταθερότητας και των όποιων επιπλέον μέτρων είναι πρακτικά αδύνατη.

Μέχρι την τελευταία στιγμή λοιπόν, με έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, καταβάλλονταν προσπάθειες να αφαιρεθούν τα «αγκάθια» που προκαλούν αντιδράσεις, όπως η φορολόγηση των οδηγών ταξί και των βενζινάδικων, η αναβολή επιβολής ΦΠΑ σε γιατρούς-δικηγόρους, αλλά και η θέσπιση τεκμηρίων στη λογική του ελάχιστου κόστους διαβίωσης.

Ειδικότερα, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης και όλοι οι γενικοί γραμματείς του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν αφορούν καταρχάς την εφαρμογή λογιστικού ελέγχου σε ιδιοκτήτες ταξί και βενζινάδικων από 1/1/2010, ταυτόχρονα δηλαδή με την εγκαθίδρυση των ταμειακών μηχανών, και όχι ένα χρόνο αργότερα (1/1/2011) όπως έλεγε ο αρχικός σχεδιασμός.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν βάσει του κοινοτικού δικαίου, και να καταστεί εφικτή η επιβολή ΦΠΑ σε δικηγορικές και ιατρικές υπηρεσίες από το 2010.

Κοινωνικά άδικη χαρακτηριστήκε και η διάταξη που αφορά τη θέσπιση τεκμηρίων, δηλαδή την θέσπιση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κυριότητά τους ή χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί).

Πολλές αντιδράσεις υπήρξαν ειδικά σε ότι αφορά τα ακίνητα. Έτσι βάσει των πληροφοριών φαίνεται ότι «χάνει έδαφος» το σενάριο βάσει του οποίου το ελάχιστο κόστος για τη συντήρηση και χρήση κατοικιών θα διαμορφώνεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο ετησίως κλιμακωτά ανάλογα με το συνολικό εμβαδόν του ακινήτου.

Κέντρικα θέματα που θα τεθούν και θα επανεξεταστούν στο υπουργικό Συμβούλιο είναι οι κατηγορίες επαγγελμάτων που θα εξαιρεθούν ή δεν θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση να τοποθετήσουν άμεσα ταμειακές μηχανές ή να εκδίδουν αποδείξεις.

Επίσης, κάποια από τα τεκμήρια διαβίωσης που έχει εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θεωρούνται προβληματικά για μεγάλο τμήμα της μεσαίας οικονομικής τάξης.

Στην πρώτη περίπτωση, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να περιοριστούν οι εξαιρούμενες κατηγορίες, καθώς αναγνωρίζεται ότι οι αναβολές στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, όπως οι γιατροί ή οι δικηγόροι, δημιουργούν βασίμως την αίσθηση αδικαιολόγητων ευνοιών.

Στη δεύτερη περίπτωση αναζητείται η μέθοδος ώστε να επιβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικά και αντιπροσωπευτικά τεκμήρια, καθώς και η δυνατότητα αποτελεσματικής αντιστάθμισης της ενδεχόμενης εξαίρεσης από την έκδοση αποδείξεων, με την επιβολή των ενδεδειγμένων τεκμηρίων.

/fimotro

Read more...

Παπανδρέου: "Η Ελλάδα δε ζητά χρήματα"



"Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΖΗΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ"

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δε ζήτησε χρήματα αλλά ζήτησε πολιτική στήριξη. Και την πήραμε είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πάντως επανέλαβε ότι είναι παράλογο η Ελλάδα να δανείζεται με τόσο υψηλά επιτόκια. Τα επιτόκια...



...παίρνουν πίσω τα χρήματα που εξοικονομεί η Ελλάδα από τα μέτρα ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για πόλεμο κατά της κερδοσκοπίας.
troktiko


Read more...

Στήριξη Μπαρόζο στην κυβέρνηση Παπανδρέου




ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ - ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ...

Την απόλυτη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπανδρέου, εξέφρασε ο Μ. Μπαρόζο, ο οποίος μίλησε αόριστα για προτάσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα. "Ο κ. Παπανδρέου εργάζεται νύχτα και μέρα για να αλλάξει η κατάσταση" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Μπαρόζο...



...Μάλιστα ο Μ. Μπαρόζο δήλωσε ότι πιστεύει στα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και πως θα πετύχει η χώρα μας να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 4%

troktiko


Read more...

Βενιζέλος: "Είναι κρίσιμο να δανειζόμαστε με λογικά και δίκαια επιτόκια"

«Είναι κρίσιμο να δανειζόμαστε με λογικά και δίκαια επιτόκια χωρίς δημοσιονομικούς εκβιασμούς», τόνισε ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέβαλλε προσπάθεια να «ανορθώσει» το ηθικό των πολιτών. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα καταφύγει για δανεισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει την 30η οικονομία στον κόσμο, και είναι 15η παγκοσμίως με βάση το άθροισμα των αποταμιεύσεων και επενδύσεων.
«Κανείς δε δικαιούται να κερδοσκοπεί σε βάρος της χώρας, ούτε να την εκβιάζει» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Άμυνας.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «σημασία δεν έχει να φορολογείς τα κρυμμένα, αλλά να συλλάβεις τα αδήλωτα εισοδήματα» και επανέλαβε την άποψή του ότι το νέο φορολογικό θα έπρεπε να ισχύσει από φέτος, δηλαδή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009.
.protothema.gr


Read more...

Διορθώσεις στο φορολογικό μετά από μαραθώνια σύσκεψη

Διορθώσεις της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για το φορολογικό, μετά από μαραθώνια έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα διορθώνονται ως προς την αρχή "εγκατάσταση ταμειακών μηχανών" και λογιστικός προσδιορισμός για όλους.

Το οικονομικό επιτελείο κάνει στροφή για τα επαγγέλματα που φορολογούνται βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, αποφασίζοντας ταμειακές μηχανές και λογιστικούς ελέγχους από φέτος και όχι από 1.1.2011.

Στα επαγγέλματα αυτά περιλαμβάνονται τα ταξί, τα φορτηγά ΔΧ, τα λεωφορεία ΚΤΕΛ, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα
.nooz.gr

Read more...

Η Αθήνα καλεί την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της

Κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Παπανδρέου έχει προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα αναμένει από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τις αποφάσεις του για μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και στη συνέχεια η Αθήνα θα λάβει τις δικές της αποφάσεις, τονίζοντας περισσότερο το διαπραγματευτικό "χαρτί" του ΔΝΤ.

Αυστηρό μήνυμα έστειλε την Τετάρτη η Αθήνα προς τους ευρωπαίους εταίρους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Η κυβέρνηση σημειώνει ότι αναζητεί πρωτίστως λύση που θα εκφραστεί από τη αλληλεγγύη της ΕΕ, ωστόσο διαμηνύει ότι παραμένει η δυνατότητα προσφυγής στο ΔΝΤ, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία για τις ελληνικές αποφάσεις την 26η Μαρτίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε του "26" να αναλάβουν τις ευθύνες τους: "Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα αντιληφθεί το σοβαρό ρόλο που έχει αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Η κοινοτική αλληλεγγύη δεν είναι γενική αρχή", είπε ο Γ. Πεταλωτής, προσθέτοντας: "Πρέπει να δει το ρόλο της η ΕΕ με πολλή σοβαρότητα".

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζώνη του ευρώ μία πιθανή η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι "θα υπάρχουν συνέπειες και κανείς δεν θέλει να τις δει ή να τις υποστεί". Ερωτηθείς εάν υπάρχει οικονομικό αίτημα από την πλευρά της Ελλάδας, ανέφερε ότι "οικονομικό αίτημα έχουμε όταν θα ζητήσουμε να δανειστούμε" και πως "αυτή τη στιγμή δεν έχουμε".

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, "είναι η κρίσιμη ημερομηνία, όχι για να πάμε στο ΔΝΤ αλλά για να δούμε και να διαπιστώσουμε κατά πόσον θα μας στηρίξει πολιτικά η ΕΕ, όπως προσδοκούμε και πιστεύουμε ότι θα γίνει".

Την Πέμπτη θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Από την πλευρά του πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι "η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της, πρέπει να δοθεί μία ευρωπαϊκή λύση".

Σκληραίνει τη στάση της η Μέρκελ


Η συνάντηση αυτή θα γίνει στη σκιά της αυστηρής γλώσσας που χρησιμοποίησε νωρίτερα η καγκελάριος Μέρκελ από το βήμα της γερμανική Βουλής. Εξέφρασε την αντίθεση της χώρας της στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι μία εσπευσμένη υποστήριξη προς τη χώρα μας δεν είναι "η σωστή απάντηση", αλλά ότι πρέπει να "χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του".

Η γερμανίδα καγκελάριος επέρριψε την ευθύνη των ελληνικών προβλημάτων στην ίδια την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν είναι η κερδοσκοπία των οικονομικών αγορών που έφερε την Αθήνα σε δεινή θέση, αλλά "η παραβίαση επί σειρά ετών του Συμφώνου Σταθερότητας", και ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις απλά "επέτειναν" το φαινόμενο αυτό. Η ίδια τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας να εξαιρεθεί μία χώρα από την ευρωζώνη: " Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα έσχατο μέτρο, σε περίπτωση που "μία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ξανά και ξανά", πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

"Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό"


Αισιόδοξος για θετική έκβαση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. Απέδωσε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της προβλήματα, καθώς και στις κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο της Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Σε ερώτηση εάν διακρίνει την πολιτική βούληση των εταίρων μας για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της χώρας μας, δήλωσε: "Επειδή παρακολουθώ τον γερμανικό Τύπο, νομίζω ότι υπάρχει. Και τώρα που μιλούσα με τον υπουργό Οικονομικών (σσ. τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου), και ο (υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) Σόιμπλε δείχνει μια τάση. Κοιτάξτε, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα και άλλους".

"Αισιοδοξία για λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο"

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση στο ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την υποστήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών της δυσκολιών, εξέφρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σχέδια για τη δημιουργία ενός "Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου" για να βοηθάει χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση "αποσπούν κάπως την προσοχή" από τα βήματα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το δημοσιονομικό έλλειμμά της, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ. "Ευχαρίστως να το σχολίαζα, αν ήξερα τι είναι", δήλωσε, υπογραμμίζοντας την αοριστία των σχεδίων που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, βασιζόμενος στην εμπειρία του από τη κρίση του ιταλικού χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να επικεντρώσει στη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Σε ότι αφορά τα credit default swaps τόσο ο Ντράγκι όσο και ο Στρος- Καν είπαν ότι "θα χρειαστεί χρόνος για να μάθουμε ακριβώς ποιο ρόλο έπαιξαν στην περίπτωση της Ελλάδας".

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε ότι "τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν να βελτιώνονται, αν και δεν έχουν φτάσει ακόμα στα ιδανικά επίπεδα".

nooz.gr

Read more...

Όλα ανοιχτά...


"Θα προτιμούσαμε, όμως, ευρωπαϊκή λύση" ...
Η ομιλία του Παπανδρέου μας κάλυψε τα κενά που άφησε στην πρώτη τοποθέτησή του ο Μπαρόζο. Ο πρωθυπουργός το 'παιξε καλά. Και σκληρά. Θέλουμε να μας βοηθήσετε, αλλά αν δεν το κάνετε, πάμε στους Αμερικάνους (ΔΝΤ) . Και, αν...

χρειαστεί, φεύγουμε και από την ευρωζώνη.
Ο Παπανδρέου σωστά (αυτό δείχνουν, τουλάχιστον, τα πράγματα) αυτή την στιγμή δε ζήτησε ευθέως λεφτά, αλλά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, εκβιάζοντας, με την καλή έννοια του όρου, τους εταίρους μας, να μας βοηθήσουν...

nonews-news


Read more...

AΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΟΣ 'ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ' ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της νομοθετικής παραγωγής,τη διαφύλαξη του ουσιαστικού κοινοβουλευτικού ελέγχου και την άρση των τυχόν αντινομιών στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας την Τετάρτη στις εργασίες του Συνεδρίου με θέμα «Παρόν και Μέλλον του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συνταγματικές και πολιτικές διαστάσεις»..


Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο Φ.Πετσάλνικος αναφέρθηκε στη θέση του Έλληνα βουλευτή σήμερα,αλλά και στον κλονισμό της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτικών με τους πολίτες. «Ο Έλληνας βουλευτής βάλλεται από πολλές πλευρές, ίσως όχι πάντα άδικα. Οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύπτονται κατά διαστήματα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και εξέφρασε την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης του πολίτη προς τους ίδιους τους αντιπροσώπους του, επισημαίνοντας ότι «αυτό θα επιτευχθεί εάν ο βουλευτής ανακτήσει το κύρος του».

Ένα βήμα προς την πάταξη της αιωρούμενης καχυποψίας, όπως υπογράμμισε ο Φ.Πετσάλνικος, «είναι η καθιέρωση πραγματικού πόθεν έσχες για τους πολιτικούς, ενός συστήματος που ελέγχει και ταυτόχρονα προστατεύει από κακόπιστα βέλη κριτικής ή και δυσφήμισης».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν στη λειτουργία του κοινοβουλίου,όπως η δημόσια διαβούλευση πριν την κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου, ο εμπλουτισμός των νομοσχεδίων με τα στοιχεία και τα δεδομένα εκείνα που όχι απλώς δικαιολογούν τη ρύθμιση, αλλά και που την υποστηρίζουν, θέτοντας τους όρους εφαρμογής της, η διπλή ανάγνωση των νομοσχεδίων, η αποφυγή της κατάχρησης διατάξεων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής που επιτρέπουν έκτακτα μέσα νομοθετικής παραγωγής (τροπολογίες), ο σεβασμός στα δικαιώματα της μειοψηφίας, δηλαδή της αντιπολίτευσης.

Ο Φ.Πετσάλνικος είπε ότι η ώρα του Πρωθυπουργού είναι ακόμα ένα ζήτημα που χρήζει αναμόρφωσης και προσαρμογής στα σύγχρονα δεδομένα για την εξυπηρέτηση της βέλτιστης ενημέρωσης του πολίτη σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα καθώς και η παρέμβαση της Βουλής σε θεμελιώδεις πολιτικές αποφάσεις,όπως οι μεγάλης σημασίας συμβάσεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα, ή η επιλογή δικαστικής ηγεσίας.

fimotro

Read more...

2.500 κόσμου έξω από το υπουργείο Οικονομικών διαμαρτύρονται για την "Ασπίς"



ΚΑΙ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Xαμός γίνεται αυτή την ώρα λόγω της ΑΣΠΙΣ αφού 2.500 κόσμος βρίσκεται έξω από το υπουργείο Οικινομικών. Τέτοια πορεία δεν εχει ξαναγινει για εταιρεία ιδιωτη. Είναι πρωτοφανές, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ιδιοκτήτης της "Ασπίς" κυκλοφορεί ελεύθερος...
troktiko


...Οι 2.500 χιλιάδες ασφαλισμένων και εργαζομένων στην "Ασπίς" κατέθεσαν ψήφισμα στη Βουλή σε όλα τα κόμματα, στον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό.



Read more...

Η Λέσχη του Παρισιού αποφάσισε να διαγράψει το χρέος του Αφγανιστάν



ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ ΧΡΕΟΣ ΥΨΟΥΣ 1,026 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Τα κράτη μέλη της Λέσχης του Παρισιού, με 19 βιομηχανικές χώρες, αποφάσισαν να διαγράψουν το σύνολο του χρέους του Αφγανιστάν, ύψους 1,026 δισεκατομμυρίου δολάρια.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε τη διαγραφή του χρέους του...



...Αφγανιστάν και δήλωσε ότι θα βοηθήσει για να μπει η χώρα αυτή στο δρόμο της οικονομικής βιωσιμότητας.

troktiko


Read more...

Αποχώρησε η ΝΔ από τη συζήτηση του σ/ν των προϊσταμένων

Εν μέσω έντασης και πρωτοφανών δηλώσεων συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Η ΝΔ αποχώρησε καταγγέλλοντας το σ/ν ως "ψευδεπίγραφο" και "αναξιοκρατικό", ενώ ο υπουργός απέδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση "ιστορική ευθύνη" για την καταψήφισή του.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και στα άρθρα κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ) με την ενσωμάτωση, εκ μέρους του υπουργού, ρύθμισης που καθορίζει τη μεταβατική περίοδο σε ένα έτος μέχρι την σύσταση του Ειδικού Συμβουλίου επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

Ψηφίστηκε επίσης η τροπολογία που αφορά στις αποφάσεις του πρωθυπουργού,με την επικύρωση του ελέγχου αυτών από την Βουλή (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) παρ' ότι - όπως τόνισε ο υπουργός - αυτός καθορίζεται επακριβώς και στο κείμενο της τροπολογίας, η οποία επιβάλλει επιπλέον και την ανάρτηση όλων των στοιχείων στο Διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την ΝΔ ότι βάσισε τόσο την αντίδρασή της επί του νομοσχεδίου όσο και την επιλογή της αποχώρησής της σε ψευδή επιχειρήματα,αναφέροντας ότι θα είχαν βάση αυτά αν: Πρώτον, όσοι παύονταν από τις θέσεις ευθύνης τους απαγορεύονταν να κριθούν εκ νέου με βάση τα τυπικά τους προσόντα και δεύτερον αν η μοριοδότηση δεν ίσχυε για όλους «ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο καθένας».

Για την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι πρόκειται για μια πράξη για την οποία θα είναι υπόλογοι η ΝΔ και ο αρχηγός της «όχι στο παρελθόν και για το παρελθόν,αλλά τώρα και στο μέλλον για την σημερινή του στάση».

«Αποδεικνύεται με την πολιτική απόφαση του κ. Σαμαρά ότι έχει αποφασίσει να είναι ο συνεπής εκπρόσωπος της παλαιοκομματικής αντίληψης.Γιατί μόνον μια τέτοια ηγεσία θα έφτανε στο σημείο να αποχωρεί από την συζήτηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου.Ο κ. Σαμαράς προσωπικά και η ΝΔ αναλαμβάνουν μεγάλη πολιτική και ιστορική ευθύνη»,είπε ο κ. Ραγκούσης.

Ο υπουργός παρομοίωσε την εικόνα που εμφανίζουν τα άδεια έδρανα της ΝΔ με κείνη που εμφάνιζαν κατά την τελευταία αποχώρησή της από το Κοινοβούλιο ως κυβερνώσα παράταξη,τότε σε μια ύστατη προσπάθεια να μην ανοίξει ο φάκελος για το Βατοπαίδι.

«Επαναφέρετε το σύστημα ΠΑΣΟΚ»,είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ανέφερε ότι και το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε συνέχεια «κάποιων συγκεκριμένων, ορατών, άλλων μεθοδεύσεων, όπως είναι οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις όπου ανακαλέσατε στη μάχιμη υπηρεσία ανθρώπους που τερμάτισαν τον ενεργό τους βίο,ως αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και φέρατε κομματικούς φίλους».

«Δεύτερον και σοβαρότερο - όπως είπε χαρακτηριστικά - είναι με Προεδρικό Διάταγμα που ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα, δίνετε χάρη σε εμπόρους ναρκωτικών, που είναι φίλοι σας, σε άλλου είδους κατάδικους οι οποίοι έχουν συνέπειες από καταδικαστικές αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων»,πρόσθεσε και διερωτήθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα:«Είστε υπερήφανοι για όλες αυτές τις μεθοδεύσεις;»

Ο κ. Ραγκούσης πήρε το λόγο,ζητώντας από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να ανακαλέσει την φράση του αυτή,λέγοντας:

«Είναι η χειρότερη συμπεριφορά που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση από την εκλογή της.Δεν είναι δυνατόν να λέει ότι αφήνουμε τους φίλους μας έμπορους ναρκωτικών και να μην αποδέχεται να ανακαλέσει».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης - Δήλωση

Από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η δήλωση του κ.Τζαβάρα μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση αποφυλακίζει φίλους της εμπόρους ναρκωτικών είναι πολιτικά αήθης, απρεπής και οφείλει να ζητήσει συγγνώμη.

Ο ίδιος διένειμε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που προβλέπει απονομές χάριτος.Όλες αυτές οι απονομές χάριτος έχουν αποφασιστεί ομοφώνως από το Συμβούλιο των Χαρίτων σε συνεδρίαση της 15ης - 9ου -και της 22ας - 9ου του 2009 υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της ΝΔ στο υπουργείο Δικαιοσύνης Κ. Ανδρεουλάκου.

Κατηγορεί ο κ. Τζαβάρας την κυβέρνησή του και τον πρώην Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης τον κ. Ανδρεουλάκο; Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Χαρήτων ελήφθησαν ομόφωνα,στηρίζονται σε προτάσεις του κατηγορήσαντος εισαγγελέως,στηρίζονται σε δύο γνωμοδοτήσεις που έχουν κάνει ειδικός εισηγητής και υπηρεσιακός εισηγητής και τέλος όλοι μαζί ομοφώνως απεφάνθησαν στις δύο συνεδριάσεις προ των εκλογών, υπό τον κ. Ανδρεουλάκο.

Ο κ. Τζαβάρας είναι επικίνδυνος και θα πρέπει να ελεγχθεί από τον αρχηγό του κόμματός του,ειδάλλως είναι βαρύτατα εκτεθειμένη η ΝΔ».

Απάντηση Κ. Τζαβάρα

Απαντώντας τον Χ. Καστανίδη,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας τόνισε ότι η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης στις αιτήσεις απονομής χάριτος δεν είναι υποχρεωτική, είναι στην διακριτική του ευχέρεια αν δεν συμφωνεί να μην υπογράψει.

Την αίτηση που αφορούσε σε αποφυλάκιση εμπόρου ναρκωτικών ο προκάτοχος του κ.Καστανίδη, υπουργός της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αν και είχε τις θετικές εισηγήσεις, δεν την υπέγραψε.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ.Καστανίδης πως αν «δεν τον καταδικάσει το κόμμα του,θα του ασκήσει στον κ. Τζαβάρα ποινική δίωξη»,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απάντησε ότι δεν καταλαβαίνει από απειλές και λεονταρισμούς,προσθέτοντας πως είναι επικίνδυνο να λέει ένας Υπουργός ότι μπορεί να ποινικοποιηθεί η ελευθερία του πολιτικού λόγου μέσα στο Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση - συμπλήρωσε - όπως στάθηκα στη Βουλή θα σταθώ και απέναντι στη Δικαιοσύνη.

Το νομοσχέδιο

Επί της ουσίας του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για τομή στη δημόσια διοίκηση, αφού καταλύει το «κράτος - λάφυρο», εγκαθιδρύει την αξιοκρατία σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας της δημόσιας διοίκησης και θέτει τέλος στο κομματικό κράτος.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ιδιαιτέρως ότι δεν αφήνει κανένα παραθυράκι, είτε στο πάγιο σύστημα, είτε στο μεταβατικό στάδιο και όλα τα κριτήρια που καθιερώνει για την επιλογή των προϊσταμένων βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και αξιοκρατική διαδικασία.

Για «θεατρική αποχώρηση» κατηγόρησε την ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π.Ευθύμιου.

Ακόμη είπε πως «ρίχνει μελάνι σαν σουπιά κι εξαφανίζεται» και απέδωσε την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στο ότι είναι πεντακόσια κομμάτια. Όσοι οι βουλευτές της, τόσα κομμάτια είναι».

Κενές περιεχομένου χαρακτήρισε τις διαμάχες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως παρά την επί μέρους αντιπαράθεση,εκφράζουν αμοιβαίες εκκλήσεις για συναίνεση και σύγκλιση.

Καταψηφίζοντας δε το νομοσχέδιο, ανέδειξε, όπως είπε,«την επίθεση που εξαπολύεται στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, με το ψαλίδισμα των ασφαλιστικών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων, με την τσαλαπάτηση της μονιμότητας,με τη γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και του θεσμού των εκτάκτων».

Ως εποικοδομητική χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική συμπεριφορά του υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης,προσθέτοντας πως μετά και τις προς τω βελτίω παρεμβάσεις του,το κόμμα του δεν έχει λόγο να μην υπερψηφίσει επί της αρχής.

«Εμείς κάνουμε συνετή αντιπολίτευση κι όχι αλλόφρονα»,είπε.

Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,Φώτης Κουβέλης τόνισε πως είναι καιρός να εγκαταλείψει η χώρα την επικίνδυνη διελκυστίνδα «τι έκανε το ΠΑΣΟΚ, τι έκανε η ΝΔ και αντιστρόφως".

"Η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται με ένα κακό παρελθόν που καθήλωσε τη χώρα. Η πολιτική σύγκριση πρέπει να γίνεται με τις σύγχρονες ανάγκες αυτού του τόπου, προκειμένου (ο τόπος) να πάει μπροστά»,ανέφερε.
nooz.gr

Read more...

Το Ασφαλιστικό πάει για...φούντο;

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της και παρέδωσε το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το πολυσέλιδο πόρισμα της επιτροπής περιλαμβάνει δώδεκα σημεία σύγκλισης των μελών της τα οποία περιγράφουν μάλλον γενικές κατευθύνσεις παρά συγκεκριμένα μέτρα.

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε ως μονόδρομο την υλοποίηση των κατευθύνσεων αυτών και δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε αμέσως μετά το Πάσχα να παρουσιαστεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θα θιγούν και ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν με χρόνο αρχής το 2018.

Τα δώδεκα σημεία σύγκλισης της επιτροπής για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι τα εξής:

1. Ανάγκη διαρκούς αναλογιστικής επιτήρησης του συστήματος

2. Περιορισμός της εισφοροδιαφυγής. Η επιτροπή υπολογίζει ότι το 2010 η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει ότι το ποσό αυτό αφορά μόνον τις καθυστερούμενες εισφορές και όχι αυτές που σχετίζονται με την ανασφάλιστη εργασία και όλα τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν για την πρωταρχική ανάγκη λήψης μέτρων.

3. Καθιέρωση παγίου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία.

4. Ανεύρεση πρόσθετων πόρων για την επαρκή χρηματοδότηση του Συστήματος. Στο σημείο αυτό παρατίθεται η γνώμη της ΓΣΕΕ για την δημιουργία ενός αποθεματικού αλληλεγγύης και σημειώνεται ότι η πρόταση για επιβολή φόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης παρέμεινε μειοψηφική.

5. Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

6. Έλεγχος των ιατρικών δαπανών

7. Εντατικοποίηση του ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών

8. εκλογίκευση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων

9. Νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η επιτροπή συμφώνησε επί της αρχής για το χωρισμό του προνοιακού τμήματος από το ανταποδοτικό δεν κατέληξε όμως σε ένα συγκεκριμένο σχήμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.

10. Διαχωρισμός του κλάδου Υγείας από τη σύνταξη. Η επιτροπή θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγείας (ΕΤΑΥ) το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει υλοποιηθεί με επιτυχία στην Γερμανία και την Αυστρία. Σημειώνει επίσης ότι σταδιακά όλες οι υποδομές Υγείας των ταμείων θα περάσουν στο ΕΣΥ.

11. Περαιτέρω ουσιαστική και διοικητική ενοποίηση των ταμείων. Η επιτροπή υποστηρίζει πρωτίστως τις ενιαίες ρυθμίσεις σημειώνοντας ότι αν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους τους ασφαλισμένους τότε δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ταμείων.

12. Αναγκαία βελτίωση της νομοθεσία για την διαδοχική ασφάλιση.

i-reportergr


Read more...

Δημοσιεύματα για επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία

Η Τραπεζούντα ετοιμάζεται να ανοίξει στην λατρεία το ναό της Παναγίας του Σουμελά. Η Μονή Σουμελά προετοιμάζεται για να αποδοθεί και πάλι στην (χριστιανική) λατρεία, γράφει ο -συνήθως καλά πληροφορημένος- πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Hurriyet» Ερτουγρούλ Οζκιόκ.

«Η Μονή Σουμελά θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά μοναστήρια του ορθόδοξου κόσμου. Μακάρι να άνοιγε για τη λατρεία, όχι μόνο μια φορά το χρόνο ή το μήνα, αλλά μια φορά την εβδομάδα. Σε μια Τουρκία 72 εκατομμυρίων ατόμων, σε ποιόν θα προκαλέσει ζημία;», γράφει ο αρθρογράφος.

«Όπως θα έχετε ίσως αντιληφθεί, η Τραπεζούντα ετοιμάζεται να προσελκύσει επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία και την Αρμενία», γράφει ο αρθρογράφος, αλλά αναρωτιέται αν η κοινή γνώμη στην περιοχή θα αποδεχτεί μιά τέτοια απόφαση.

«Τα προηγούμενα χρόνια δεν επέτρεψαν σε ομάδα επισκεπτών από την Ελλάδα να κινηθούν ομαδικά, αλλά απαγόρευσαν ακόμη και τη λειτουργία στη Μονή», θυμίζει ο αρθρογράφος.

protothema.gr


Read more...

Καλούν την ΥΠΕΕ για το σκάνδαλο Siemens

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου έστειλε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens ζητώντας την συνδρομή της υπηρεσίας δίωξης του οικονομικού εγκλήματος «ώστε να προσδιοριστεί το ύψος των ζημιών που υπέστη ο ΟΤΕ από τις παράνομες και αξιόποινες ενέργειες στελεχών της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας».

Όσον αφορά στην διαδικασία της επιτροπής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Ντίνος Ρόβλιας κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση ύψους 500.000 ευρώ εναντίον του κυρίου Μάνου Παναγιώτου.
Να θυμήσουμε ότι ο κύριος Παναγιώτου κατέθεσε χτες ενώπιον των μελών της εξεταστικής και μεταξύ άλλων μίλησε για συνάντηση Ρόβλια και Χριστοφοράκου.

Σήμερα, εξετάστηκε το πρώην μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ και συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ κύριος Δημήτρης Καραπάνος. Μίλησε για βέβαιη εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο των προμηθειών του ΟΣΕ από τη Siemens τονίζοντας αρχικά ότι δεν μπορεί να τους κατονομάσει γιατί έχει απειληθεί. Όμως, στην πορεία της εξέτασης-σύμφωνα πάντα με τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής- έκανε ειδική αναφορά για τους πρώην υπουργούς μεταφορών κύριο Μιχάλη Λιάπη και Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Συγκεκριμένα για τον κύριο Λιάπη είπε «Σε εμπιστευτική επιστολή μου του είχα πει ότι διέψευσε τα όνειρα και τις ελπίδες μας και ότι με την πολιτική που ακολουθεί καλύπτει εγκληματίες».
Ενώ για τον κύριο Στυλιανίδη ανέφερε ότι « Γνώριζα τα πάντα για το σκάνδαλο γιατί ήταν ο άνθρωπος μαζί με τον οποίο συντάσσαμε όλες τις ερωτήσεις όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση». Παράλληλα, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι για το σκάνδαλο είχε ενημερώσει όλους τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον τότε πρωθυπουργό κ.Κώστα Καραμανλή δίνοντας πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στον ΟΣΕ. Είπε πως το γεγονός να συμπέσουν χρονικά η υπογραφή της σύμβασης τον Απρίλιο του 2005 και το ταξίδι του κ.Λιάπη με τον κ.Χριστοφοράκο στη Γερμανία δεν αποτελεί απλή σύμπτωση.

protothema.gr


Read more...

Δίνουμε ένα δισ. ευρώ για τα γερμανικά υποβρύχια

Για να μην κλείσουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Το δικαίωμα να ελέγχει τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά αποκτά η κυβέρνηση – υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος βασικός μέτοχος, δηλαδή η εταιρεία «Mar» από το Άμπου Ντάμπι- θα αναλαμβάνει τη ναυπήγηση πλοίων για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Η συμφωνία αυτή τίθεται σε ισχύ άμεσα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παραγγείλει την κατασκευή ακόμη δύο νέων γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Τα υποβρύχια αυτά θα κοστίσουν ένα δις ευρώ (500 εκατ. ευρώ έκαστο) στους Έλληνες φορολογούμενους. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι οι τιμές αυτές είναι «fixed», δηλαδή δεν πρόκειται να αναπροσαρμοστούν και διευκρίνισε ότι τα 485 εκατ.ευρώ είχαν προϋπολογιστεί να εκταμιευθούν για τον εκσυγχρονισμό τριών παλαιότερων (και ήδη υφιστάμενων στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού) υποβρυχίων, διαδικασία η οποία ματαιώνεται.

Ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος υποστήριξε ότι η απόφαση για ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214(όμοια με το πρωτότυπο σκάφος «Παπανικολής» που έχει γίνει γνωστό σαν το υποβρύχιο «που γέρνει»), αντί του εκσυγχρονισμού τριών παλαιών, θα επιβαρύνει το δημόσιο όχι με ένα δις, αλλά με 165 εκατ.ευρώ. Για να φτάσει στο αποτέλεσμα αυτό, ο κ. Βενιζέλος αφαίρεσε από το κονδύλι για τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων τα 485 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη προϋπολογιστεί (αλλά δεν έχουν εκταμιευθεί), και το εκτιμώμενο όφελος περίπου 350 εκατ. ευρώ που αναμένεται να εισπράξει το κράτος από την πώληση του υποβρυχίου Παπανικολής.

Διότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους απερχόμενους Γερμανούς ιδιοκτήτες της ThyssenKrupp και τους νέους ιδιοκτήτες από το Άμπου Ντάμπι, η κυβέρνηση συναίνεσε να παραλάβει το πρωτότυπο και καταπονημένο υποβρύχιο που το δημόσιο αρνούνταν να παραλάβει από τον Οκτώβριο του 2006.

Κι αυτό διότι οι Γερμανοί υπολόγιζαν ότι υποτιθέμενη πώληση του «Παπανικολή»σε τρίτη χώρα θα απέφερε στο ελληνικό δημόσιο 300 εκατ. ευρώ, τίμημα που θεωρήθηκε χαμηλό από την ελληνική κυβέρνηση που αντέτεινε ότι προσδοκά να κερδίσει 350 εκατ.ευρώ από πιθανή πώληση του πρωτότυπου υποβρυχίου σε κάποια άλλη χώρα.
Παραλλήλως, μετά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας που αναμένεται να συμβασιοποιηθεί σε περίπου 4 με 5 μήνες, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να αποπληρώνει τα 806 εκατ. ευρώ που οφείλει στην ThyssenKrupp για τα 4 υποβρύχια που ακόμη δεν έχει παραλάβει.

Για την κατασκευή του «στραβού» υποβρυχίου Παπανικολής που χτίστηκε στη Γερμανία και των ακόμη τριών σκαφών ομοίου τύπου (με τα ονόματα «Ματρώζος», «Κατσώνης» και «Πιπίνος») η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει 2 δισεκατομμύρια 838 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταβάλλει στη γερμανική εταιρεία δύο δισεκατομμύρια 32 εκατομμύρια ευρώ. Απομένει δηλαδή η εκταμίευση περίπου 806 εκατ. ευρώ. Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 165 εκατομμύρια ευρώ που θα επιβαρυνθεί επιπλέον το δημόσιο, τότε το τίμημα αγγίζει τα 971 εκατ –δηλαδή περίπου ένα δις ευρώ!

Ποσό που διαμορφώνεται στο ένα δισεκατομμύριο 806 εκατομμύρια ευρώ, εάν στον αριθμό προστεθεί η εκτιμώμενη είσπραξη από πιθανή μεταπώληση του Παπανικολή (έναντι 350 εκατ.ευρώ) και η εκταμίευση ακόμη 485 εκατομμυρίων για τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων.

Με απλά λόγια και αν συνυπολογιστεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλλει δύο δις 32 εκατομμύρια για τέσσερα υποβρύχια (που δεν έχει παραλάβει), το κόστος αναμένεται να εκτοξευθεί στα τρία δισεκατομμύρια τριάντα εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα από τα πέντε γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 που κάποτε θα εντάξει στο στόλο της…

Κόστος για κάθε ένα από τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα σαν αθόρυβα υποβρύχια, περίπου 600,6 εκατομμύρια ευρώ. Και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα πουλήσει τον «Παπανικολή» για 350 εκατομμύρια, χωρίς να το έχει αξιοποιήσει ούτε για μια ώρα πλου στο Αιγαίο…

«Η απόφασή μας ήταν να διαπραγματευθούμε επωφελώς για το ελληνικό δημόσιο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία παρουσίασε τους βασικούς άξονες της συμφωνίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για «χρήματα που είχαν καταβληθεί χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση προσπάθησε να βρει συμβιβαστική λύση».

Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, αφού προηγουμένως ενημερωθεί η αρμόδια υποεπιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής.

Τα υπόλοιπα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλλει το δημόσιο για τη ναυπήγηση και την παραλαβή -κάποια στιγμή στο μέλλον, αφού ο ακριβής χρόνος δε διευκρινίστηκε- των υποβρυχίων θα δοθούν εντός εννέα ετών και με οροφή 200 εκατομμύρια ετησίως.

Ο κ. Βενιζέλος, με έμμεσο τρόπο, επέρριψε ευθύνες για την υπόθεση των υποβρυχίων στην προηγούμενη κυβέρνηση τονίζοντας ότι στις 30 Σεπτεμβρίου του 2006 το πρωτότυπο σκάφος έπρεπε να έχει παραληφθεί ή να έχει απορριφθεί. «Ούτε παραλήφθηκε, ούτε καταγγέλθηκε η σύμβαση» συνέχισε ο υπουργός Άμυνας και αποκάλυψε ότι μεταξύ των ετών 2004 και 2008 καταβλήθηκαν 730 εκατομμύρια ευρώ στους Γερμανούς. Δηλαδή οι πληρωμές συνεχίστηκαν κανονικά παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί της Thyssen είχαν παραβεί τις συμβατικές τους υποχρεώσεις!

Εντυπωσιακό είναι πάντως το γεγονός ότι στην παρούσα διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν αξίωσε ούτε και διεκδίκησε να καταβληθούν ρήτρες από τους Γερμανούς για την τετραετή καθυστέρηση παράδοσης των υποβρυχίων.


Τελικώς τα υποβρύχια έχουν πρόβλημα ευστάθειας;

Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να προσδιορίσει αν τα υποβρύχια εμφανίζουν μεγάλες κλίσεις κατά τον πλου στην επιφάνεια της θάλασσας. επίσης

«Το θέμα των τεχνικών χαρακτηριστικών του σκάφους το χειρίζεται ο αρχηγός ΓΕΝ και ο κυβερνήτης του πρωτότυπου υποβρυχίου» είπε ο κ. Βενιζέλος που φέρει την ονομασία «Παπανικολής». Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «η συζήτηση περί ενός υποβρυχίου που γέρνει βλάπτει και απαξιώνει τα συμφέροντα του δημοσίου». Όταν στον κ. Βενιζέλο επισημάνθηκε ότι σε μια αποστροφή των λόγων του ο ίδιος ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχουν εμφανιστεί ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν τον Παπανικολή οι οποίοι υποστήριξε ότι «δεν είναι αφελείς», τότε επιχείρησε να αναδιπλωθεί και απέφυγε να τοποθετηθεί. «Δεν δικαιούμαι να εκφράσω τη γνώμη μου» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και παρέπεμψε σε όσα θα πουν οι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ενώπιον της Βουλής.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συμφωνία θα κατευνάσει τη γερμανική κυβέρνηση που αρνείται να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι δεν ασκήθηκε πίεση από τη γερμανική κυβέρνηση. «Μας πίεζε η απαξίωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι 1300 θέσεις εργασίας, μας πιέζει ότι έχουμε δώσει 2 δις και κινδυνεύουμε να μην πάρουμε τίποτα» ήταν η αποκαλυπτική φράση του κ. Βενιζέλου.

Από τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας για το περιεχόμενο της συμφωνίας προκύπτει επίσης ότι :

  • το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλλει το κόστος για τις δοκιμές εν πλω των υποβρυχίων τύπου 214. δηλαδή αποφασίζεται η παραλαβή των σκαφών τύπου 214, χωρίς να έχουν γίνει δοκιμές εν πλω. Ζητήσαμε νέα επίκαιρη πιστοποίηση από το γερμανικό οργανισμό εξοπλισμών BWB, είπε ο κ. Βενιζέλος.
  • Για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα αναζητηθεί τραπεζικός δανεισμός 20 εκατ.ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημσίου. Από τον προηγούμενο Νοέμβριο οπότε η Thyssen κήρυξε στάση πληρωμών μέχρι και σήμερα το δημόσιο έχει καταβάλλει ακόμη 17 εκατομμύρια ευρώ για μισθοδοσία των 1300 εργαζομένων. Άραγε οι Γερμανοί απερχόμενοι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν τα 37 εκατομμύρια;
  • Τι θα γίνει με το πρόστιμο των 250 εκατ.ευρώ που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβάλλει στο Σκαραμαγκά με το αιτιολογικό ότι ελάμβανε παράνομες επιχορηγήσεις από το ελληνικό δημόσιο. Τα περιουσιακά στοιχεία του ναυπηγείου που αφορούν μη στρατιωτικές δραστηριότητες, θα δημοπρατηθούν και τελικώς θα πουληθούν σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αρκέστηκε να αναφέρει ο υπουργός Άμυνας χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
protothema.gr


Read more...

Παπούλιας: Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό



Ο κ. Παπούλιας, απαντώντας μετά την τελετή σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξέφρασε αισιοδοξία για θετική έκβαση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, ενώ, σε ερώτηση εάν διακρίνει την πολιτική βούληση των εταίρων μας για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της χώρας μας, δήλωσε: "Επειδή παρακολουθώ τον γερμανικό Τύπο, νομίζω ότι υπάρχει. Και τώρα που μιλούσα με τον υπουργό Οικονομικών (σσ. τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου), και ο (υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) Σόιμπλε δείχνει μια τάση. Κοιτάξτε, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα και άλλους".

Ο κ. Παπούλιας, κληθείς να εξηγήσει τη στάση της Γερμανίας, έκανε λόγο για εσωτερικά προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα βρει λύση στο πλαίσιο της ΕΕ ή θα προσφύγει στο ΔΝΤ, ο κ. Παπούλιας απέφυγε να απαντήσει και, χαριτολογώντας, είπε:"Με βάζετε να πέσω στα βαθιά. Ξέρω κολύμπι, αλλά δεν θέλω θα κολυμπήσω".

Τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ τα συγχαρητήριά τους υπέβαλαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, οι τέως Πρόεδροι της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης και Κωστής Στεφανόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ιωάννης Γρίβας, υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, επικεφαλής ξένων αποστολών στην Αθήνα, εκπρόσωποι της στρατιωτικής και της εκκλησιαστικής ηγεσίας κ.ά.

Από την τελετή απουσίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, όπως ανακοινώθηκε από το κόμμα, δεν παρέστη λόγω έκτακτου κωλύματος.
.nooz.gr

Read more...

"Το ΕΝΤ δεν αποτελεί λύση για την ελληνική κρίση"

Σχέδια για τη δημιουργία ενός "Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου" για να βοηθάει χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση "αποσπούν κάπως την προσοχή" από τα βήματα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το δημοσιονομικό έλλειμμά της, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Συζητήσεις διεξάγονται σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κατά πόσον είναι εφικτή η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ), το οποίο θα μπορούσε να βοηθάει στη διάσωση χωρών της ΕΕ ή της Ευρωζώνης, αντί του ΔΝΤ. "Ευχαρίστως να το σχολίαζα, αν ήξερα τι είναι", δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν προς το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας την αοριστία των σχεδίων που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής.

Ο ίδιος δήλωσε πως το ΔΝΤ "δεν θα είχε πρόβλημα να εργαστεί μαζί με οποιουδήποτε είδους περιφερειακό θεσμό", όμως υπογράμμισε πως το ΕΝΤ δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί μια λύση για την ελληνική κρίση. "Δεν πρέπει να αποσπάς η προσοχή σου απ' αυτό που έχεις να κάνεις από δημοσιονομικής απόψεως με το να αφήνεις τη φαντασία σου να τρέχει", δήλωσε ο Στρος-Καν.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, ο Μάριο Ντράγκι, βασιζόμενος στην εμπειρία του από τη κρίση του ιταλικού χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, συμφώνησε πως η Ελλάδα χρειάζεται να επικεντρώσει στη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

"Οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει χωρίς να δημιουργήσει θεσμούς ειδικού είδους", δήλωσε προς τους ευρωβουλευτές.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, ο Ντράγκι εμφανίσθηκε να υποστηρίζει εκκλήσεις για την αυστηρότερη εφαρμογή των οικονομικών κατευθυντήριων γραμμών εντός της ευρωζώνης, που για τους Γερμανούς θα πρέπει να υπάρξει παράλληλα με τη δημιουργία του ΕΝΤ.

"Είναι ανάγκη να εγκαθιδρύσουμε μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και να επεκταθεί η πειθαρχία, από το δημοσιονομικό τομέα, στο πεδίο των δομικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε.

"Είναι ανάγκη να αυξήσουμε το κόστος της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς (...) όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το πολιτικό", πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με προτάσεις του Βερολίνου για αποπομπή χωρών που παραβιάζουν μονίμως τους κανονισμούς της ευρωζώνης.

Ο Ντράγκι, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2011, μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Άξελ Βέμπερ, δήλωσε πως η εφαρμογή των ελληνικών μέτρων λιτότητας θα πρέπει να είναι αρκετή για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς προς τη χώρα.

"Αν το κάνουμε, είμαι πεπεισμένος πως οι αγορές θα είναι εκεί για να δανείσουν αυτά που χρειάζονται", τόνισε.
nooz.gr

Read more...

ΔΥΣΠΙΣΤΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ


Απο Enet.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τις «μάλλον αισιόδοξες» προβλέψεις για μείωση του χρέους στα επόμενα χρόνια σε πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βρετανία...


Οι Βρυξέλλες έδωσαν στη δημοσιότητα εκτιμήσεις σχετικά με την αξιοπιστία των προγραμμάτων μείωσης των ελλειμμάτων 14 χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ισπανία.

Τα ελλείμματα αυτά έχουν φτάσει σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

"Γενικά, στα περισσότερα από τα 14 προγράμματα που εξετάσθηκαν, οι υποθέσεις για ανάπτυξη στις οποίες βασίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις κρίνονται μάλλον αισιόδοξες, πράγμα που σημαίνει ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μπορεί να αποδειχθούν λιγότερο καλά από τα προβλεπόμενα", αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

"Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις, η προτεινόμενη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν στηρίζεται επαρκώς με συγκεκριμένα μέτρα από το 2011", προσθέτει.

Οι Βρυξέλλες αναφέρονταν στις περιπτώσεις του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Βρετανίας.
fimotro


Read more...

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις Λοβέρδου - ΓΕΝΟΠ



Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχει αυτήν την ώρα ο υπουργός Εργασίας με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ απεργούν για δεύτερη συνεχή μέρα, έχοντας κατεβάσει διακόπτες σε πολλές μονάδες...


ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, καθώς οι μονάδες που παραμένουν σε λειτουργία και οι εισαγωγές ρεύματος δεν επαρκούν για την κάλυψη των φορτίων.

Στο διάστημα αυτό η ΔΕΗ συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα ασανσέρ, να περιορίσουν τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών και να κλείσουν τις ευαίσθητες συσκευές από το διακόπτη.

Παράλληλα διευκρινίζεται από την Επιχείρηση ότι το πρόγραμμα των διακοπών είναι ενδεικτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, ή να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας, οι συνδικαλιστές έχουν κάνει κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στην οδό Χαλκοκονδύλη.

troktiko


Read more...

Τώρα αμφισβητούν ότι είμαστε Ελληνες!

Και οι γερμανικές προκλήσεις συνεχίζονται…


Μετά την Αφροδίτη της Μήλου και τις προτροπές περί πώλησης ελληνικών νησιών, Γερμανοί δημοσιογράφοι ξαναχτυπούν με μία ακόμη πρόκληση. Μάλιστα, αυτή τη φορά η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έρχεται να «χτυπήσει» στη… ρίζα, καθώς σε άρθρο της διαδικτυακής έκδοσης αμφισβητεί ευθέως την ελληνικότητα, υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες δεν είναι τίποτα άλλο από μία πρόσμειξη φύλων που έχουν περάσει από τη χώρα, ως κατακτητές, πρόσφυγες ή μετανάστες.

Ο υπογράφων, ονόματι Andreas Kilb εκτιμά (!) ότι οι Ελλληνες δεν κατάγονται από Έλληνες, αλλά από Σλάβους, Φράγκους, Βούλγαρους, Σέρβους, Καταλανούς, Οθωμανούς και Αλβανούς.

Ο αρθρογράφος μάλιστα συνεχίζοντας τα… λογικά άλματα αποδίδει σε αυτή την πρόσμιξη τη συνένωση των Ελλήνων απέναντι στον κοινό εχθρό!
protothema.gr


Read more...

Υπολογίστε τα τεκμήρια για ΙΧ και ακίνητα

Τεκμήρια για όλους και για όλα ακόμη και για πρώτη κατοικία, περιλαμβάνει το νέο φορολογικό. Εξοχικά, ενοίκια, ΙΧ, σκάφη, δίδακτρα, οικιακές βοηθοί, πισίνες και πολυτελή αγαθά. Στόχος επίσης ο εντοπισμός ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών που ενδεχομένως αποκρύπτουν εισοδήματα.

Ακίνητα

Για την κύρια κατοικία με επιφάνεια χώρων

*
έως 80 τ.μ. το τεκμήριο είναι στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ετησίως

*από 81 τετραγωνικά μέχρι τα 200 τ.μ. το τεκμήριο ανεβαίνει στα 60 ευρώ το τ.μ.

*για επιφάνεια πάνω από 200 τ.μ. το τεκμήριο ανεβαίνει στα 100 ευρώ το τ.μ.

*για τους βοηθητικούς χώρους το τεκμήριο ορίστηκε στα 30 ευρώ το τ.μ.

*για μονοκατοικίες προσαυξάνεται κατά 20%.

Για παράδειγμα, για ένα ακίνητο επιφάνειας 80 τ.μ το τεκμήριο διαμορφώνεται στα 3.200 ευρώ, ενώ για κατοικία 100 τ.μ. το ετήσιο τεκμήριο που θα υπολογίζει η εφορία θα φθάνει τα 4.400 ευρώ.


Ι.Χ.

Στα αυτοκίνητα η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη θα υπολογίζεται με βάση το κόστος των τελών κυκλοφορίας, των ασφαλίστρων, των καυσίμων κλπ.

Αναλυτικότερα :

*Αυτοκίνητα 1.000 1.200 κ.ε. θα έχουν τεκμήριο 3.000 ευρώ.

*Ι.Χ. 1.400 κυβικά, θα έχουν τεκμήριο 3.400 ευρώ

*Ι.Χ. 1.600 κυβικά, τεκμήριο 3.800 ευρώ

*Ι.Χ. 1.800 κυβικά, τεκμήριο 4.200 ευρώ

*Ι.Χ. 2.000 κυβικά, τεκμήριο 4.600 ευρώ

*Ι.Χ. 2.500 κυβικά, τεκμήριο 6.100 ευρώ

*Ι.Χ 3.000 κυβικά, τεκμήριο 7.600 ευρώ

Παράδειγμα: φορολογούμενος ο οποίος διατηρεί σπίτι 100 τ.μ. και έχει δύο αυτοκίνητα 1.600 και 1.400 κ.ε. Το ετήσιο εισόδημα που θα δηλώνει στην Εφορία δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 11.600 ευρώ.


Πηγή: Alter



Read more...

΄Ερχεται πάλι το ΣΔΟΕ

.nooz.gr


Read more...

Κρίσιμη πορεία προς τη Σύνοδο

Ως ιδιαιτέρως κρίσιμο για την ελληνική οικονομία θεωρείται το επόμενο διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, καθώς οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι πιέσεις από και προς την χώρα μας, είναι σε έντονους ρυθμούς. Παράλληλα εξελίσσεται και το «παιχνίδι», αν η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια ή αν της προσφερθεί χωρίς τη διατύπωση ανάλογου αιτήματος.

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την Πέμπτη ο Γ. Παπανδρέου, θα μιλήσει στην συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Χρηματοπιστωτική, Οικονομική και Κοινωνική Κρίση, η οποία έχει θέμα την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση και τα Εργαλεία για την Οικονομική και Κοινωνική ανάκαμψη.
nooz.gr

Read more...

ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ


Καθηγητής του Χάρβαρντ, γκουρού των Reaganomics κατά την ανθηρή για την αμερικανική οικονομία δεκαετία του '80, και έκτοτε σύμβουλος αμφοτέρων των Μπους σήμερα δε και του προέδρου Ομπάμα, ο Μάρτιν Φελντστάιν (Martin Feldstein) προέβη στην πιο απαισιόδοξη μέχρι σήμερα εκτίμηση για το ελληνικό ζήτημα...

Σε δηλώσεις του, οι οποίες αναδημοσιεύονται μεταξύ άλλων στο Bloomberg, ο πιο γνωστός και συστηματικός [εδώ και κοντά δύο δεκαετίες] «πολέμιος» του ευρώ εκτιμά ότι «το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας θα αποτύχει και ότι η χώρα μας ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εννιαία νομισματική περιοχή προκειμένου να διορθώσει τη δημοσιονομική κρίση».

«Η ιδέα ότι η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμά της από το 12% στο 3% μέσα σε δύο χρόνια από τώρα μοιάζει ανεδαφική (seems fantasy)», είπε προσθέτοντας ότι το εναλλακτικό σενάριο είναι η Ελλάδα είτε με κάποιον τρόπο να χρεοκοπήσει είτε να φύγει από το ευρώ είτε και τα δύο.

Χρεοκοπία με...ευγενικό τρόπο

Η Ελλάδα θα χρειαστεί τελικά να σκεφτεί εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσει την κρίση, ίσως ακολουθώντας μία ήπια οδό χρεοκοπίας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε πείθοντας τους επενδυτές ουσιαστικά να αγοράσουν το χρέος της είτε φεύγοντας από το ευρώ για να υποτιμήσει το νόμισμά της και επιστρέφοντας αργότερα όταν η δημοσιονομική της αδυναμία θα έχει αρθεί.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανώδυνη λύση σε αυτό το πρόβλημα», είπε ο Φελντστάϊν, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν στη Γενεύη στις 13 Μαρτίου αλλά δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Αν και η εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού μπλοκ θα έδινε, πιθανώς, την ευκαιρία στην Ελλάδα να τονώσει τις εξαγωγές της, το σενάριο των «διακοπών από το ευρώ» θα απαιτούσε περικοπές δαπανών, μειώσεις στους πραγματικούς μισθούς και φορολογικές αυξήσεις, παρατήρησε ο Φέλντσταιν.

«Είναι γνωστός πεσιμιστής»

Στον 70χρονο γκουρού των οικονομικών απήντησε ένας από τους (πολλούς) διαπρεπείς μαθητές του, ο διευθυντής του Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Σπουδών της Γενεύης Σαρλ Βιπλόζ: «Το να βγει κανείς από το ευρώ και να επανέλθει είναι παράλογο καθώς δικαιολογεί και σε άλλες χώρες την τάση να μη συγκρατούν τα ελλείμματά τους και να μη βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός της ευρωζώνης» αντέτεινε ο Βιπλόζ.

«Ο Μάρτυ όπως και άλλοι αμερικανοί οικονομολόγοι έχουν διαψευσθεί εδώ και μία δεκαετία και θα διαψευσθούν και για την επoμένη», λέει ο Βιπλόζ που προβλέπει ότι «πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα πυροδοτήσει πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

Ο Φέλντσταιν πάντως επιμένει ότι ούτε η σωτηρία της Ελλάδας είναι λύση επικαλούμενος λόγους moral hazard, δηλαδή ‘κακού ηθικού προηγουμένου’: Η διάσωση της Ελλάδας θα ήταν μία σχετικώς ανώδυνη λύση, αλλά θα προκαλούσε ενστάσεις ανάμεσα στους ψηφοφόρους (σ.σ προφανώς των άλλων ευρωπαϊκών κρατών) και τον κίνδυνο άλλες χώρες να απαιτήσουν ανάλογη βοήθεια, είπε στις δηλώσεις του

«Ο Φέλντσταιν είναι μονίμως πεσιμιστής και μέχρι τούδε δεν έχει επιβεβαιωθεί», αντιτείνει και ο Lars Jonung, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες: «Τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα ενδυναμώσουν τελικά την Νομισματική Ένωση».

fimotro

Read more...

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ ΑΣΥΜΑΖΕΥΤΑ



ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Συνάντηση με το Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε πριν απο λίγο ο Γιώργος Βουλγαράκης στο πολιτικό γραφείο του πρώτου δίπλα στο Καλλιμάρμαρο στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Fimotro, ο Γ. Βουλγαράκης προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμάζευτα, μετά τις διαρροές απο τη Ρηγίλλης και την ομιλία Σαμαρά στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που έκανε λόγο για βαρίδια του παρελθόντος. Ο Δ. Αβραμόπουλος, ως πρόεδρος του συνεδρίου της ΝΔ, προσπαθεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά ώστε να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα που έχουν ανοίξει στη Ρηγίλλης...

fimotro

Read more...

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ... ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΙΚΑ!!!





Από τη Νόρα Ράλλη

Ακουούσατε, ακούσατε: Το "θα έρθει ο Χάρος να μας πάρει" αντικαταστάθηκε. Πλέον θα λέμε "θα έρθει το ΙΚΑ να μας πάει... εις τόπον χλωερό!"
Στην κατάσχεση δημοτικού... νεκροταφείου προχωρά το ΙΚΑ, λόγω οφειλών του δήμου Λαγανά στη Ζάκυνθο! Όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος, το χρέος του δήμου ανέρχεται σε 130.000 ευρώ και προέκυψε μετά την μεταφορά 21 εργαζομένων από την επιχείρηση καθαριότητας στον δήμο, το 2007. Λόγω των οφειλών, το ΙΚΑ προχώρησε σε κατάσχεση μιας έκτασης στην περιοχή Αγαλάς, για την οποία υπάρχουν συμβόλαια αγοράς, αλλά και το νέο νεκροταφείο, όπου «φιλοξενούνται» 10 αποδημήσαντες εις Κύριον! Τώρα, "εις Κύριον" ή "εις Ικα" παίζεται. Το σίγουρο είναι ότι τα χρήματα που πλήρωσαν οι άτυχοι αυτοί νεκροί, σίγουρα έπιασαν τόπο: Πραγματικά, το Ικα φρόντισε γι΄αυτούς ακόμα και μέσα από τον τάφο! Τι σημασία έχει που έχουν αδειάσει - κατακλαπεί, σωστότερα - τα δημόσια ταμεία; Ποιος λέει ότι δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για τους συνταξιούχους; Ποιοι θρασύδειλοι διαδίδουν πως τα χρήματα του ΙΚΑ τα έχασαν οι κυβερνήσεις στο χρηματηστήριο και δεν υφίσταται "ασφάλεια ζωής" για τους ασφαλισμένους;... μα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια από το να ξέρεις, ενόσω είσαι ζωντανός, ότι το ΙΚΑ θα σε αναλλάβει... ακόμα και στον άλλο κόσμο που θα πας;!
Σεν φτάνει παρά να αναλάβουμε κι εμείς ως πολίτες τις ευθύνες μας: Να υποσχεθούμε στους ειθύνοντες πως θα τους ξεπληρώσουμε το ενδιαφέρον με τον ίδιο τρόπο... Εις μνήμην, λοιπόν!
fimotro


Read more...

ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΖΗΤΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Τη δυνατότητα, «στο μέλλον», αποβολής από την ευρωζώνη χωρών που δεν εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους, ζήτησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή ενώ στο εσωτερικό της Γερμανίας πολιτικές δυνάμεις, όπως η Αριστερά και οι Πράσινοι, ζητούν να χορηγηθούν στην Ελλάδα δάνεια με ευνοϊκούς όρους...


Συγκεκριμένα, η κυρία Μέρκελ δήλωσε: «Στο μέλλον, χρειαζόμαστε μια ρήτρα στη Συνθήκη που θα καθιστά κάτι δυνατό, ως έσχατη λύση, να αποβάλλεται μια χώρα από την ευρωζώνη».

Η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι μία εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι «η σωστή απάντηση», αλλά ότι πρέπει να «χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του».
«Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση», σημείωσε η γερμανίδα Καγκελάριος στην ομιλία της προς τους γερμανούς βουλευτές.
Δεν πρέπει να «δώσουμε μία πρόωρη βοήθεια, αλλά να μπει τάξη σε όλα αυτά, γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν μοιραίο», είπε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ.
Όσον αφορά τη δυνατότητα να εξαιρεθεί μία χώρα από την ευρωζώνη, ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η κυρία Μέρκελ πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα έσχατο μέτρο, σε περίπτωση που μία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ξανά
και ξανά». «Οι μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, που προβλέπουν την επιβολή
οικονομικών κυρώσεων και προστίμων στις χώρες που παρεκκλίνουν από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, δεν μπορούν να εφαρμοστούν», δήλωσε επίσης η κα Μέρκελ, «στο βαθμό που μία χώρα δεν μπορεί να καταβάλει τα χρήματα, γιατί δεν έχει χρήματα».


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προσδιόρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της επόμενης εβδομάδας ως το πεδίο της οριστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο στρατοπέδων που φαίνεται να σχηματοποιούνται αναφορικά με το σχέδιο για την Ελλάδα: από τη μια πλευρά, οι Γερμανοί, που πίσω τους στοιχίζονται Ολλανδοί και Αυστριακοί, και από την άλλη η Γαλλία και οι χώρες του Νότου, που πιέζουν για τον σχηματισμό του μηχανισμού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση μιας χώρας και εν προκειμένω της Ελλάδας.
fimotro


Read more...