Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η Αθήνα καλεί την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της

Κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Παπανδρέου έχει προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα αναμένει από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τις αποφάσεις του για μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και στη συνέχεια η Αθήνα θα λάβει τις δικές της αποφάσεις, τονίζοντας περισσότερο το διαπραγματευτικό "χαρτί" του ΔΝΤ.

Αυστηρό μήνυμα έστειλε την Τετάρτη η Αθήνα προς τους ευρωπαίους εταίρους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Η κυβέρνηση σημειώνει ότι αναζητεί πρωτίστως λύση που θα εκφραστεί από τη αλληλεγγύη της ΕΕ, ωστόσο διαμηνύει ότι παραμένει η δυνατότητα προσφυγής στο ΔΝΤ, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία για τις ελληνικές αποφάσεις την 26η Μαρτίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε του "26" να αναλάβουν τις ευθύνες τους: "Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα αντιληφθεί το σοβαρό ρόλο που έχει αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Η κοινοτική αλληλεγγύη δεν είναι γενική αρχή", είπε ο Γ. Πεταλωτής, προσθέτοντας: "Πρέπει να δει το ρόλο της η ΕΕ με πολλή σοβαρότητα".

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζώνη του ευρώ μία πιθανή η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι "θα υπάρχουν συνέπειες και κανείς δεν θέλει να τις δει ή να τις υποστεί". Ερωτηθείς εάν υπάρχει οικονομικό αίτημα από την πλευρά της Ελλάδας, ανέφερε ότι "οικονομικό αίτημα έχουμε όταν θα ζητήσουμε να δανειστούμε" και πως "αυτή τη στιγμή δεν έχουμε".

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, "είναι η κρίσιμη ημερομηνία, όχι για να πάμε στο ΔΝΤ αλλά για να δούμε και να διαπιστώσουμε κατά πόσον θα μας στηρίξει πολιτικά η ΕΕ, όπως προσδοκούμε και πιστεύουμε ότι θα γίνει".

Την Πέμπτη θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Από την πλευρά του πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι "η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της, πρέπει να δοθεί μία ευρωπαϊκή λύση".

Σκληραίνει τη στάση της η Μέρκελ


Η συνάντηση αυτή θα γίνει στη σκιά της αυστηρής γλώσσας που χρησιμοποίησε νωρίτερα η καγκελάριος Μέρκελ από το βήμα της γερμανική Βουλής. Εξέφρασε την αντίθεση της χώρας της στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι μία εσπευσμένη υποστήριξη προς τη χώρα μας δεν είναι "η σωστή απάντηση", αλλά ότι πρέπει να "χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του".

Η γερμανίδα καγκελάριος επέρριψε την ευθύνη των ελληνικών προβλημάτων στην ίδια την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν είναι η κερδοσκοπία των οικονομικών αγορών που έφερε την Αθήνα σε δεινή θέση, αλλά "η παραβίαση επί σειρά ετών του Συμφώνου Σταθερότητας", και ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις απλά "επέτειναν" το φαινόμενο αυτό. Η ίδια τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας να εξαιρεθεί μία χώρα από την ευρωζώνη: " Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα έσχατο μέτρο, σε περίπτωση που "μία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ξανά και ξανά", πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

"Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό"


Αισιόδοξος για θετική έκβαση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. Απέδωσε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της προβλήματα, καθώς και στις κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο της Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Σε ερώτηση εάν διακρίνει την πολιτική βούληση των εταίρων μας για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της χώρας μας, δήλωσε: "Επειδή παρακολουθώ τον γερμανικό Τύπο, νομίζω ότι υπάρχει. Και τώρα που μιλούσα με τον υπουργό Οικονομικών (σσ. τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου), και ο (υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) Σόιμπλε δείχνει μια τάση. Κοιτάξτε, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα και άλλους".

"Αισιοδοξία για λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο"

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση στο ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την υποστήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών της δυσκολιών, εξέφρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σχέδια για τη δημιουργία ενός "Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου" για να βοηθάει χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση "αποσπούν κάπως την προσοχή" από τα βήματα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το δημοσιονομικό έλλειμμά της, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ. "Ευχαρίστως να το σχολίαζα, αν ήξερα τι είναι", δήλωσε, υπογραμμίζοντας την αοριστία των σχεδίων που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, βασιζόμενος στην εμπειρία του από τη κρίση του ιταλικού χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να επικεντρώσει στη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Σε ότι αφορά τα credit default swaps τόσο ο Ντράγκι όσο και ο Στρος- Καν είπαν ότι "θα χρειαστεί χρόνος για να μάθουμε ακριβώς ποιο ρόλο έπαιξαν στην περίπτωση της Ελλάδας".

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε ότι "τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν να βελτιώνονται, αν και δεν έχουν φτάσει ακόμα στα ιδανικά επίπεδα".

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: