Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Γιώργος: Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα καθορίσουν τις δικές μας αποφάσεις

Εκτακτη συνάντηση Γιώργου - Μπαρόζο

Μετά την Ουγγαρία με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου την Πέμπτη 18:30 το απόγευμα. Μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη για την Ελλάδα Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής για το ενδεχόμενο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του, Γκόρντον Μπάιναϊ, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασία του πρωθυπουργού στη Βουδαπέστη, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι οι αποφάσεις της Ε.Ε., στη σύνοδο κορυφής στο τέλος της επομένης εβδομάδας, θα είναι κρίσιμες τονίζοντας ότι η Ελλάδα, μετά από αυτές τις αποφάσεις θα πάρει και τις δικές της.

Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι χρειάζεται η αλληλεγγύη της ΕΕ. για να αποφευχθούν οι πιθανές ορέξεις της αγοράς . Επίσης χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός τη χθεσινή συζήτηση στο Eurogroup και κατέληξε ότι δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις.

Σε εκδήλωση του σοσιαλιστικού κόμματος το πρωί της Τρίτης ο Γ. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά, «έχουμε έκφραση αλληλεγγύης, αλλά και δυσκολίες που προκύπτουν από τους θεσμούς της ΕΕ γι αυτό και χρειαζόμαστε τους Σοσιαλδημοκράτες, γιατί αυτοί είναι πιο έτοιμοι για αλλαγές στην ΕΕ, στο τραπεζικό σύστημα και στους διεθνείς οργανισμούς».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η δύναμη μας, είναι η δύναμη των πολιτών» και ότι είναι αναγκαία η κοινωνική συναίνεση. Πρόσθεσε δε ότι η διεθνής κρίση δημιούργησε πολλά προβλήματα σε διάφορες χώρες, όπως στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, αλλά όπως είπε δεν πρέπει να αποκλίνουμε από τις βασικές μας αρχές, αυτές της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουγγαρία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί πρόκειται για μία χώρα που έχει προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δανεισμό, λόγω αντίστοιχων οικονομικών προβλημάτων με τα ελληνικά.


Η διεθνής οικονομική κρίση έπληξε την οικονομία της Ουγγαρίας με πολλούς τρόπους: απότομη αύξηση της ανεργίας, περιορισμός εισαγωγών και εξαγωγών και πτώση κατά 20% της αξίας του εθνικού νομίσματος με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να αναγκαστεί να λάβει σκληρά μέτρα, χωρίς τελικά να αποφύγει το δανεισμό από το ΔΝΤ.

Πάγωμα μισθών, περικοπή 13ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους (δεν υπήρχε 14ος), μείωση κρατικών επιχορηγήσεων και δαπανών, μείωση επιδομάτων υγείας και αναπηρίας, αύξηση του ΦΠΑ και άλλα, ήταν μερικά μόνο από τα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει ο Ούγγρος πρωθυπουργός για να σταματήσει τη διοήσθηση της οικονομίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισε τη χώρα με 6,5 δις ευρώ με τους παρακάτω όρους: να επιβλέπει στενά την εκτέλεση του προυπολογισμού, να παρακολουθεί τον πληθωρισμό, όπως και το ύψος των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Επίσης οι μεγάλες ουγγρικές τράπεζες πέρασαν στον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: