Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΖΗΤΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Τη δυνατότητα, «στο μέλλον», αποβολής από την ευρωζώνη χωρών που δεν εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους, ζήτησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή ενώ στο εσωτερικό της Γερμανίας πολιτικές δυνάμεις, όπως η Αριστερά και οι Πράσινοι, ζητούν να χορηγηθούν στην Ελλάδα δάνεια με ευνοϊκούς όρους...


Συγκεκριμένα, η κυρία Μέρκελ δήλωσε: «Στο μέλλον, χρειαζόμαστε μια ρήτρα στη Συνθήκη που θα καθιστά κάτι δυνατό, ως έσχατη λύση, να αποβάλλεται μια χώρα από την ευρωζώνη».

Η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι μία εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι «η σωστή απάντηση», αλλά ότι πρέπει να «χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του».
«Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση», σημείωσε η γερμανίδα Καγκελάριος στην ομιλία της προς τους γερμανούς βουλευτές.
Δεν πρέπει να «δώσουμε μία πρόωρη βοήθεια, αλλά να μπει τάξη σε όλα αυτά, γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν μοιραίο», είπε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ.
Όσον αφορά τη δυνατότητα να εξαιρεθεί μία χώρα από την ευρωζώνη, ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η κυρία Μέρκελ πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα έσχατο μέτρο, σε περίπτωση που μία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ξανά
και ξανά». «Οι μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, που προβλέπουν την επιβολή
οικονομικών κυρώσεων και προστίμων στις χώρες που παρεκκλίνουν από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, δεν μπορούν να εφαρμοστούν», δήλωσε επίσης η κα Μέρκελ, «στο βαθμό που μία χώρα δεν μπορεί να καταβάλει τα χρήματα, γιατί δεν έχει χρήματα».


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προσδιόρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της επόμενης εβδομάδας ως το πεδίο της οριστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο στρατοπέδων που φαίνεται να σχηματοποιούνται αναφορικά με το σχέδιο για την Ελλάδα: από τη μια πλευρά, οι Γερμανοί, που πίσω τους στοιχίζονται Ολλανδοί και Αυστριακοί, και από την άλλη η Γαλλία και οι χώρες του Νότου, που πιέζουν για τον σχηματισμό του μηχανισμού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση μιας χώρας και εν προκειμένω της Ελλάδας.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: