Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο και τα αμφιλεγόμενα ως προς το δίκαιο χαρακτήρα τους σημεία του, τα οποία αμφισβητήθηκαν και από στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ...


Πρόκεται για κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο, καθώς η κυβέρνηση -από την προεκλογική ακόμη περίοδο- δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, κορυφαίοι υπουργοί καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει πολλάκις το νέο φορολογικό καθεστώς ως χεριοπιαστή απόδειξη για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για δίκαιη κατανομή των βαρών και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτό καθιστά σαφές ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη συνεννόηση, να καμφθούν οι όποιες εσωτερικές αντιδράσεις και τελικά η κυβέρνηση να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα με την κοινωνία χωρίς τη συναίνεση της οποίας -όπως τονίζει κάθε φορά ο πρωθυπουργός- η εφαρμογή του όποιου Προγράμματος Σταθερότητας και των όποιων επιπλέον μέτρων είναι πρακτικά αδύνατη.

Μέχρι την τελευταία στιγμή λοιπόν, με έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, καταβάλλονταν προσπάθειες να αφαιρεθούν τα «αγκάθια» που προκαλούν αντιδράσεις, όπως η φορολόγηση των οδηγών ταξί και των βενζινάδικων, η αναβολή επιβολής ΦΠΑ σε γιατρούς-δικηγόρους, αλλά και η θέσπιση τεκμηρίων στη λογική του ελάχιστου κόστους διαβίωσης.

Ειδικότερα, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης και όλοι οι γενικοί γραμματείς του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν αφορούν καταρχάς την εφαρμογή λογιστικού ελέγχου σε ιδιοκτήτες ταξί και βενζινάδικων από 1/1/2010, ταυτόχρονα δηλαδή με την εγκαθίδρυση των ταμειακών μηχανών, και όχι ένα χρόνο αργότερα (1/1/2011) όπως έλεγε ο αρχικός σχεδιασμός.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν βάσει του κοινοτικού δικαίου, και να καταστεί εφικτή η επιβολή ΦΠΑ σε δικηγορικές και ιατρικές υπηρεσίες από το 2010.

Κοινωνικά άδικη χαρακτηριστήκε και η διάταξη που αφορά τη θέσπιση τεκμηρίων, δηλαδή την θέσπιση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κυριότητά τους ή χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί).

Πολλές αντιδράσεις υπήρξαν ειδικά σε ότι αφορά τα ακίνητα. Έτσι βάσει των πληροφοριών φαίνεται ότι «χάνει έδαφος» το σενάριο βάσει του οποίου το ελάχιστο κόστος για τη συντήρηση και χρήση κατοικιών θα διαμορφώνεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο ετησίως κλιμακωτά ανάλογα με το συνολικό εμβαδόν του ακινήτου.

Κέντρικα θέματα που θα τεθούν και θα επανεξεταστούν στο υπουργικό Συμβούλιο είναι οι κατηγορίες επαγγελμάτων που θα εξαιρεθούν ή δεν θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση να τοποθετήσουν άμεσα ταμειακές μηχανές ή να εκδίδουν αποδείξεις.

Επίσης, κάποια από τα τεκμήρια διαβίωσης που έχει εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θεωρούνται προβληματικά για μεγάλο τμήμα της μεσαίας οικονομικής τάξης.

Στην πρώτη περίπτωση, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να περιοριστούν οι εξαιρούμενες κατηγορίες, καθώς αναγνωρίζεται ότι οι αναβολές στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, όπως οι γιατροί ή οι δικηγόροι, δημιουργούν βασίμως την αίσθηση αδικαιολόγητων ευνοιών.

Στη δεύτερη περίπτωση αναζητείται η μέθοδος ώστε να επιβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικά και αντιπροσωπευτικά τεκμήρια, καθώς και η δυνατότητα αποτελεσματικής αντιστάθμισης της ενδεχόμενης εξαίρεσης από την έκδοση αποδείξεων, με την επιβολή των ενδεδειγμένων τεκμηρίων.

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: