Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Αποχώρησε η ΝΔ από τη συζήτηση του σ/ν των προϊσταμένων

Εν μέσω έντασης και πρωτοφανών δηλώσεων συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Η ΝΔ αποχώρησε καταγγέλλοντας το σ/ν ως "ψευδεπίγραφο" και "αναξιοκρατικό", ενώ ο υπουργός απέδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση "ιστορική ευθύνη" για την καταψήφισή του.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και στα άρθρα κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ) με την ενσωμάτωση, εκ μέρους του υπουργού, ρύθμισης που καθορίζει τη μεταβατική περίοδο σε ένα έτος μέχρι την σύσταση του Ειδικού Συμβουλίου επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

Ψηφίστηκε επίσης η τροπολογία που αφορά στις αποφάσεις του πρωθυπουργού,με την επικύρωση του ελέγχου αυτών από την Βουλή (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) παρ' ότι - όπως τόνισε ο υπουργός - αυτός καθορίζεται επακριβώς και στο κείμενο της τροπολογίας, η οποία επιβάλλει επιπλέον και την ανάρτηση όλων των στοιχείων στο Διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την ΝΔ ότι βάσισε τόσο την αντίδρασή της επί του νομοσχεδίου όσο και την επιλογή της αποχώρησής της σε ψευδή επιχειρήματα,αναφέροντας ότι θα είχαν βάση αυτά αν: Πρώτον, όσοι παύονταν από τις θέσεις ευθύνης τους απαγορεύονταν να κριθούν εκ νέου με βάση τα τυπικά τους προσόντα και δεύτερον αν η μοριοδότηση δεν ίσχυε για όλους «ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο καθένας».

Για την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι πρόκειται για μια πράξη για την οποία θα είναι υπόλογοι η ΝΔ και ο αρχηγός της «όχι στο παρελθόν και για το παρελθόν,αλλά τώρα και στο μέλλον για την σημερινή του στάση».

«Αποδεικνύεται με την πολιτική απόφαση του κ. Σαμαρά ότι έχει αποφασίσει να είναι ο συνεπής εκπρόσωπος της παλαιοκομματικής αντίληψης.Γιατί μόνον μια τέτοια ηγεσία θα έφτανε στο σημείο να αποχωρεί από την συζήτηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου.Ο κ. Σαμαράς προσωπικά και η ΝΔ αναλαμβάνουν μεγάλη πολιτική και ιστορική ευθύνη»,είπε ο κ. Ραγκούσης.

Ο υπουργός παρομοίωσε την εικόνα που εμφανίζουν τα άδεια έδρανα της ΝΔ με κείνη που εμφάνιζαν κατά την τελευταία αποχώρησή της από το Κοινοβούλιο ως κυβερνώσα παράταξη,τότε σε μια ύστατη προσπάθεια να μην ανοίξει ο φάκελος για το Βατοπαίδι.

«Επαναφέρετε το σύστημα ΠΑΣΟΚ»,είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ανέφερε ότι και το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε συνέχεια «κάποιων συγκεκριμένων, ορατών, άλλων μεθοδεύσεων, όπως είναι οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις όπου ανακαλέσατε στη μάχιμη υπηρεσία ανθρώπους που τερμάτισαν τον ενεργό τους βίο,ως αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και φέρατε κομματικούς φίλους».

«Δεύτερον και σοβαρότερο - όπως είπε χαρακτηριστικά - είναι με Προεδρικό Διάταγμα που ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα, δίνετε χάρη σε εμπόρους ναρκωτικών, που είναι φίλοι σας, σε άλλου είδους κατάδικους οι οποίοι έχουν συνέπειες από καταδικαστικές αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων»,πρόσθεσε και διερωτήθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα:«Είστε υπερήφανοι για όλες αυτές τις μεθοδεύσεις;»

Ο κ. Ραγκούσης πήρε το λόγο,ζητώντας από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να ανακαλέσει την φράση του αυτή,λέγοντας:

«Είναι η χειρότερη συμπεριφορά που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση από την εκλογή της.Δεν είναι δυνατόν να λέει ότι αφήνουμε τους φίλους μας έμπορους ναρκωτικών και να μην αποδέχεται να ανακαλέσει».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης - Δήλωση

Από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η δήλωση του κ.Τζαβάρα μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση αποφυλακίζει φίλους της εμπόρους ναρκωτικών είναι πολιτικά αήθης, απρεπής και οφείλει να ζητήσει συγγνώμη.

Ο ίδιος διένειμε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που προβλέπει απονομές χάριτος.Όλες αυτές οι απονομές χάριτος έχουν αποφασιστεί ομοφώνως από το Συμβούλιο των Χαρίτων σε συνεδρίαση της 15ης - 9ου -και της 22ας - 9ου του 2009 υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της ΝΔ στο υπουργείο Δικαιοσύνης Κ. Ανδρεουλάκου.

Κατηγορεί ο κ. Τζαβάρας την κυβέρνησή του και τον πρώην Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης τον κ. Ανδρεουλάκο; Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Χαρήτων ελήφθησαν ομόφωνα,στηρίζονται σε προτάσεις του κατηγορήσαντος εισαγγελέως,στηρίζονται σε δύο γνωμοδοτήσεις που έχουν κάνει ειδικός εισηγητής και υπηρεσιακός εισηγητής και τέλος όλοι μαζί ομοφώνως απεφάνθησαν στις δύο συνεδριάσεις προ των εκλογών, υπό τον κ. Ανδρεουλάκο.

Ο κ. Τζαβάρας είναι επικίνδυνος και θα πρέπει να ελεγχθεί από τον αρχηγό του κόμματός του,ειδάλλως είναι βαρύτατα εκτεθειμένη η ΝΔ».

Απάντηση Κ. Τζαβάρα

Απαντώντας τον Χ. Καστανίδη,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας τόνισε ότι η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης στις αιτήσεις απονομής χάριτος δεν είναι υποχρεωτική, είναι στην διακριτική του ευχέρεια αν δεν συμφωνεί να μην υπογράψει.

Την αίτηση που αφορούσε σε αποφυλάκιση εμπόρου ναρκωτικών ο προκάτοχος του κ.Καστανίδη, υπουργός της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αν και είχε τις θετικές εισηγήσεις, δεν την υπέγραψε.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ.Καστανίδης πως αν «δεν τον καταδικάσει το κόμμα του,θα του ασκήσει στον κ. Τζαβάρα ποινική δίωξη»,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απάντησε ότι δεν καταλαβαίνει από απειλές και λεονταρισμούς,προσθέτοντας πως είναι επικίνδυνο να λέει ένας Υπουργός ότι μπορεί να ποινικοποιηθεί η ελευθερία του πολιτικού λόγου μέσα στο Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση - συμπλήρωσε - όπως στάθηκα στη Βουλή θα σταθώ και απέναντι στη Δικαιοσύνη.

Το νομοσχέδιο

Επί της ουσίας του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για τομή στη δημόσια διοίκηση, αφού καταλύει το «κράτος - λάφυρο», εγκαθιδρύει την αξιοκρατία σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας της δημόσιας διοίκησης και θέτει τέλος στο κομματικό κράτος.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ιδιαιτέρως ότι δεν αφήνει κανένα παραθυράκι, είτε στο πάγιο σύστημα, είτε στο μεταβατικό στάδιο και όλα τα κριτήρια που καθιερώνει για την επιλογή των προϊσταμένων βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και αξιοκρατική διαδικασία.

Για «θεατρική αποχώρηση» κατηγόρησε την ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π.Ευθύμιου.

Ακόμη είπε πως «ρίχνει μελάνι σαν σουπιά κι εξαφανίζεται» και απέδωσε την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στο ότι είναι πεντακόσια κομμάτια. Όσοι οι βουλευτές της, τόσα κομμάτια είναι».

Κενές περιεχομένου χαρακτήρισε τις διαμάχες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως παρά την επί μέρους αντιπαράθεση,εκφράζουν αμοιβαίες εκκλήσεις για συναίνεση και σύγκλιση.

Καταψηφίζοντας δε το νομοσχέδιο, ανέδειξε, όπως είπε,«την επίθεση που εξαπολύεται στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, με το ψαλίδισμα των ασφαλιστικών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων, με την τσαλαπάτηση της μονιμότητας,με τη γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και του θεσμού των εκτάκτων».

Ως εποικοδομητική χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική συμπεριφορά του υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης,προσθέτοντας πως μετά και τις προς τω βελτίω παρεμβάσεις του,το κόμμα του δεν έχει λόγο να μην υπερψηφίσει επί της αρχής.

«Εμείς κάνουμε συνετή αντιπολίτευση κι όχι αλλόφρονα»,είπε.

Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,Φώτης Κουβέλης τόνισε πως είναι καιρός να εγκαταλείψει η χώρα την επικίνδυνη διελκυστίνδα «τι έκανε το ΠΑΣΟΚ, τι έκανε η ΝΔ και αντιστρόφως".

"Η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται με ένα κακό παρελθόν που καθήλωσε τη χώρα. Η πολιτική σύγκριση πρέπει να γίνεται με τις σύγχρονες ανάγκες αυτού του τόπου, προκειμένου (ο τόπος) να πάει μπροστά»,ανέφερε.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: