Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Το Ασφαλιστικό πάει για...φούντο;

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της και παρέδωσε το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το πολυσέλιδο πόρισμα της επιτροπής περιλαμβάνει δώδεκα σημεία σύγκλισης των μελών της τα οποία περιγράφουν μάλλον γενικές κατευθύνσεις παρά συγκεκριμένα μέτρα.

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε ως μονόδρομο την υλοποίηση των κατευθύνσεων αυτών και δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε αμέσως μετά το Πάσχα να παρουσιαστεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θα θιγούν και ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν με χρόνο αρχής το 2018.

Τα δώδεκα σημεία σύγκλισης της επιτροπής για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι τα εξής:

1. Ανάγκη διαρκούς αναλογιστικής επιτήρησης του συστήματος

2. Περιορισμός της εισφοροδιαφυγής. Η επιτροπή υπολογίζει ότι το 2010 η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει ότι το ποσό αυτό αφορά μόνον τις καθυστερούμενες εισφορές και όχι αυτές που σχετίζονται με την ανασφάλιστη εργασία και όλα τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν για την πρωταρχική ανάγκη λήψης μέτρων.

3. Καθιέρωση παγίου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία.

4. Ανεύρεση πρόσθετων πόρων για την επαρκή χρηματοδότηση του Συστήματος. Στο σημείο αυτό παρατίθεται η γνώμη της ΓΣΕΕ για την δημιουργία ενός αποθεματικού αλληλεγγύης και σημειώνεται ότι η πρόταση για επιβολή φόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης παρέμεινε μειοψηφική.

5. Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

6. Έλεγχος των ιατρικών δαπανών

7. Εντατικοποίηση του ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών

8. εκλογίκευση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων

9. Νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η επιτροπή συμφώνησε επί της αρχής για το χωρισμό του προνοιακού τμήματος από το ανταποδοτικό δεν κατέληξε όμως σε ένα συγκεκριμένο σχήμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.

10. Διαχωρισμός του κλάδου Υγείας από τη σύνταξη. Η επιτροπή θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγείας (ΕΤΑΥ) το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει υλοποιηθεί με επιτυχία στην Γερμανία και την Αυστρία. Σημειώνει επίσης ότι σταδιακά όλες οι υποδομές Υγείας των ταμείων θα περάσουν στο ΕΣΥ.

11. Περαιτέρω ουσιαστική και διοικητική ενοποίηση των ταμείων. Η επιτροπή υποστηρίζει πρωτίστως τις ενιαίες ρυθμίσεις σημειώνοντας ότι αν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους τους ασφαλισμένους τότε δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ταμείων.

12. Αναγκαία βελτίωση της νομοθεσία για την διαδοχική ασφάλιση.

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: