Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ


Καθηγητής του Χάρβαρντ, γκουρού των Reaganomics κατά την ανθηρή για την αμερικανική οικονομία δεκαετία του '80, και έκτοτε σύμβουλος αμφοτέρων των Μπους σήμερα δε και του προέδρου Ομπάμα, ο Μάρτιν Φελντστάιν (Martin Feldstein) προέβη στην πιο απαισιόδοξη μέχρι σήμερα εκτίμηση για το ελληνικό ζήτημα...

Σε δηλώσεις του, οι οποίες αναδημοσιεύονται μεταξύ άλλων στο Bloomberg, ο πιο γνωστός και συστηματικός [εδώ και κοντά δύο δεκαετίες] «πολέμιος» του ευρώ εκτιμά ότι «το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας θα αποτύχει και ότι η χώρα μας ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εννιαία νομισματική περιοχή προκειμένου να διορθώσει τη δημοσιονομική κρίση».

«Η ιδέα ότι η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμά της από το 12% στο 3% μέσα σε δύο χρόνια από τώρα μοιάζει ανεδαφική (seems fantasy)», είπε προσθέτοντας ότι το εναλλακτικό σενάριο είναι η Ελλάδα είτε με κάποιον τρόπο να χρεοκοπήσει είτε να φύγει από το ευρώ είτε και τα δύο.

Χρεοκοπία με...ευγενικό τρόπο

Η Ελλάδα θα χρειαστεί τελικά να σκεφτεί εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσει την κρίση, ίσως ακολουθώντας μία ήπια οδό χρεοκοπίας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε πείθοντας τους επενδυτές ουσιαστικά να αγοράσουν το χρέος της είτε φεύγοντας από το ευρώ για να υποτιμήσει το νόμισμά της και επιστρέφοντας αργότερα όταν η δημοσιονομική της αδυναμία θα έχει αρθεί.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανώδυνη λύση σε αυτό το πρόβλημα», είπε ο Φελντστάϊν, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν στη Γενεύη στις 13 Μαρτίου αλλά δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Αν και η εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού μπλοκ θα έδινε, πιθανώς, την ευκαιρία στην Ελλάδα να τονώσει τις εξαγωγές της, το σενάριο των «διακοπών από το ευρώ» θα απαιτούσε περικοπές δαπανών, μειώσεις στους πραγματικούς μισθούς και φορολογικές αυξήσεις, παρατήρησε ο Φέλντσταιν.

«Είναι γνωστός πεσιμιστής»

Στον 70χρονο γκουρού των οικονομικών απήντησε ένας από τους (πολλούς) διαπρεπείς μαθητές του, ο διευθυντής του Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Σπουδών της Γενεύης Σαρλ Βιπλόζ: «Το να βγει κανείς από το ευρώ και να επανέλθει είναι παράλογο καθώς δικαιολογεί και σε άλλες χώρες την τάση να μη συγκρατούν τα ελλείμματά τους και να μη βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός της ευρωζώνης» αντέτεινε ο Βιπλόζ.

«Ο Μάρτυ όπως και άλλοι αμερικανοί οικονομολόγοι έχουν διαψευσθεί εδώ και μία δεκαετία και θα διαψευσθούν και για την επoμένη», λέει ο Βιπλόζ που προβλέπει ότι «πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα πυροδοτήσει πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

Ο Φέλντσταιν πάντως επιμένει ότι ούτε η σωτηρία της Ελλάδας είναι λύση επικαλούμενος λόγους moral hazard, δηλαδή ‘κακού ηθικού προηγουμένου’: Η διάσωση της Ελλάδας θα ήταν μία σχετικώς ανώδυνη λύση, αλλά θα προκαλούσε ενστάσεις ανάμεσα στους ψηφοφόρους (σ.σ προφανώς των άλλων ευρωπαϊκών κρατών) και τον κίνδυνο άλλες χώρες να απαιτήσουν ανάλογη βοήθεια, είπε στις δηλώσεις του

«Ο Φέλντσταιν είναι μονίμως πεσιμιστής και μέχρι τούδε δεν έχει επιβεβαιωθεί», αντιτείνει και ο Lars Jonung, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες: «Τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα ενδυναμώσουν τελικά την Νομισματική Ένωση».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: