Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΠΡΟΩΡΗ "ΚΑΜΠΑΝΑ" ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο να εφαρμοστεί νωρίτερα από το 2013. Παράλληλα, 12 παρεμβάσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης περιλαμβάνει το πολυσέλιδο πόρισμα της επιτροπής σοφών για το Ασφαλιστικό που επιδόθηκε χτες στον υπουργό Εργασίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το...
υπουργείο Οικονομικών θα δώσει αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες σκληρή διαπραγματευτική μάχη για να εξασφαλίσει περίοδο χάριτος τριών ετών και σταδιακή εφαρμογή, από το 2013, της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο μετά τη γνωστή καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Το σχέδιο νόμου που θα επιβαρύνει τις γυναίκες με επιπλέον 5-15 χρόνια εργασίας θα κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι υπό το κράτος του πανικού και με δεδομένες τις περικοπές δώρων και επιδομάτων, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έχουν αυξηθεί κατά 25% τους δύο τελευταίους μήνες.
Στο μεταξύ, στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που ολοκλήρωσε χτες τις εργασίες της παραδίδοντας πόρισμα 12 σημείων σύγκλισης, συζητήθηκε το θέμα μείωσης του πλαφόν στις υψηλές συντάξεις που είναι σήμερα 2.800 ευρώ (εκτός από το Δημόσιο, όπου δεν υπάρχει πλαφόν) και ο επανέλεγχος 300.000 διπλοσυνταξιούχων που ενδέχεται να μη δηλώνουν τις συντάξεις τους. Επίσης υπογραμμίστηκε ότι, αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα, οι συντάξεις το 2010 θα είχαν ψαλιδιστεί κατά 10% έως 12%. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι από το 2018, μαζί με τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών ταμείων, θα καθιερωθεί ενιαίο για όλους πλαφόν στις συντάξεις, στα επίπεδα του ΙΚΑ, θίγοντας όσους έχουν υψηλότερα όρια. Επίσης, από το 2018:
●Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών της 15ετίας σε πρώτο στάδιο, και αργότερα ολόκληρου του εργασιακού βίου, αντί της καλύτερης πενταετίας ή διετίας (ανάλογα με το Ταμείο) σήμερα.
●Όσοι θα επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 65 τους θα έχουν αναλογική μείωση στο ποσό της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, την οποία θα εγγυάται για όλους το κράτος.
Τα 12 σημεία σύγκλισης
Τα δώδεκα σημεία σύγκλισης στα οποία κατέληξε η επιτροπή σοφών για το Ασφαλιστικό είναι τα εξής:
●Ανάγκη διαρκούς αναλογιστικής επιτήρησης του συστήματος.
●Περιορισμός της εισφοροδιαφυγής.
●Καθιέρωση ενός πάγιου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς φορείς.
●Ανεύρεση πρόσθετων πόρων για τη διασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης του συστήματος.
●Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
●Έλεγχος των ιατρικών δαπανών.
●Εντατικοποίηση του ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών.
●Εκλογίκευση του συστήματος απονομής των αναπηρικών συντάξεων.
●Μια νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού συστήματος με αποσαφήνιση των ρόλων της ασφάλισης και της αλληλεγγύης. ●Διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τη σύνταξη.
●Περαιτέρω ουσιαστική και διοικητική ενοποίηση των Ταμείων.
●Βελτίωση της νομοθεσίας για τη διαδοχική ασφάλιση.
Μέσα Μαΐου ο νόμος
Με την παράδοση του υπομνήματος στο υπουργείο Εργασίας ολοκληρώθηκε ο διάλογος και, σύμφωνα με τον κ. Α. Λοβέρδο, ο νόμος θα ψηφιστεί στα μέσα Μαΐου. «Θέλουμε να καταθέσουμε το σχέδιο νόμου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, ούτως ώστε στα μέσα Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία και να ψηφιστεί ο νόμος», είπε ο υπουργός Εργασίας. Πρόσθεσε ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη μορφή του το 2018.
Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ακόμα ότι όσοι θεμελιώνουν και θα θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους έως το 2013 δεν θα θιγούν, ακόμα και αν συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια. «Η επίλυση του Ασφαλιστικού βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική του δομή, που είναι η βασική σύνταξη και η αναλογική ανταποδοτική σύνταξη», συμπλήρωσε.
Αναζητούν 2 δισ. ευρώ
Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε από την πλευρά του πως ο στόχος του υπουργείου για φέτος είναι η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ, ως συμβολή στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και για τον περιορισμό των ελλειμμάτων των Ταμείων.
Για το 2010 υπολογίζεται πως θα χρειαστεί επιπλέον ένα δισ. ευρώ.
Ο υφυπουργός, πάντως, διαβεβαίωσε πως η εξοικονόμηση δεν θα γίνει μέσω μείωσης των συντάξεων αλλά μέσω ενίσχυσης των εσόδων, του ελέγχου της εισφοροδιαφυγής και του περιορισμού της σπατάλης.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: