Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

«Περιορίστε δραστικά το Δημόσιο» Συνέχεια σκληρών διαπραγματεύσεων τρόικας-Βενιζέλου την Πέμπτη, υπό το βάρος της ύφεσης

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έξω από το Υπουργείο Οικονομικών
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έξω από το Υπουργείο Οικονομικών
Αθήνα
Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος την Τετάρτη, ενώ το φως της δημοσιότητας είδε και η έκθεση του νεοσυσταθέντος γραφείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού, που μιλά για ανεξέλεγκτη δυναμική χρέους και έλλειμμα εκτός στόχου. Ενδεικτική της δυσκολίας της κατάστασης για την οικονομία είναι ότι αύριο (Πέμπτη) οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα είναι ανοιχτή σε συζήτηση για μικρή αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα το 2011, αλλά μόνο στο βαθμό που δικαιολογείται από τη βαθύτερη της αναμενόμενης ύφεση.

Παράλληλα, όμως, φέρονται να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για περαιτέρω και δραστικές περικοπές δαπανών και επίσπευση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων (όπως είναι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, η κατάργηση φορέων του δημοσίου, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κτλ).

Ζητούν μάλιστα την επέκταση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, όχι μόνο στο στενό δημόσιο τομέα, αλλά και στις ΔΕΚΟ, ενώ απαιτούν δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και με απολύσεις.

Ακόμη μετ' επιτάσεως ζητούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων των οφειλών προς το Δημόσιο.

Ζήτημα που θέτουν και εκφράζουν δυσφορία για τον τρόπο που το έχει μέχρι τώρα χειριστεί η κυβέρνηση, είναι και αυτό των αποκρατικοποιήσεων, απαιτώντας την προώθησή τους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχονται μεν το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η δραματική κατάσταση στις αγορές δυσκολεύει την πώληση μεριδίων εισηγμένων εταιρειών, αλλά συζητά επανακαθορισμό μόνο του προγράμματος και όχι των ποσοτικών στόχων.

«Η ύφεση είναι βαθύτερη από αυτή που είχε υπολογίσει η ίδια η τρόικα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοσταθμό.

«Αυτή τη στιγμή συζητάμε με την τρόικα, εκτιμούμε από κοινού τα μακροοικονομικά δεδομένα, δηλαδή το υψηλότερο μέγεθος της ύφεσης» διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Εμείς μένουμε πιστοί στους στόχους» δηλώνει ο κ. Βενιζέλος. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων απάντησε ότι δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

«Τα μέτρα είναι τα ψηφισμένα και ισχύοντα και αυτά που έχουν τη μεγάλη σημασία και που κάνουν τη διαφορά και διεθνώς είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο σκέλος των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει την πλήρη απόδοση έως το τέλος του έτους των έκτακτων φορολογικών μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο, εκτιμώντας ότι θα μειώσουν τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού. Ακόμη αναμένει να αποδώσουν τα μέτρα για την μείωση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ούτε η τρόικα ζητά νέα μέτρα και κυρίως φορολογικά αποδεχόμενη ότι κάτι τέτοιο θα βάθαινε ακόμη περισσότερο την ύφεση.

Αντιθέτως φέρονται να επικροτούν και να προωθούν τη λήψη μέτρων για ανάσχεση της ύφεσης και στήριξη της ανάπτυξης.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων

Παραχώρησης της χρήσης γης προβλέπεται για γεωργούς και κτηνοτρόφους που δε διαθέτουν γεωργική ή βοσκήσιμη γη
Παραχώρησης της χρήσης γης προβλέπεται για γεωργούς και κτηνοτρόφους που δε διαθέτουν γεωργική ή βοσκήσιμη γη
Αθήνα
Διάθεση αγροτικών εκτάσεων έναντι συμβολικού τιμήματος προβλέπει για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους το νομοσχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει επίσης το καθεστώς για εκτάσεις που καταπατήθηκαν πριν από το 1993 και προβλέπει παραχώρηση αγροτικής γης για επενδύσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ.Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων - Αγροτικές Μισθώσεις», στοχεύει γενικότερα στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις εκτάσεις που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα, η διαχείριση των εκτάσεων αυτών είναι κατακερματισμένη σε διάφορα διοικητικά όργανα και γίνεται με τον αγροτικό κώδικα που κυρώθηκε το 1949.

Γη με συμβολικό τίμημα

Από τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αυτές που αφορούν στη διάθεση εκτάσεων σε νέους αγρότες ή κτηνοτρόφους έναντι συμβολικού τιμήματος, περίπου 5 ευρώ ανά στρέμμα.

Η παραχώρηση θα γίνεται με απόφαση του κάθε περιφερειάρχη έπειτα από γνωμοδότηση επιτροπής που θα συσταθεί σε επίπεδο περιφέρειας.

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης της χρήσης σε γεωργούς και κτηνοτρόφους που δε διαθέτουν γεωργική ή βοσκήσιμη γη. Για τους απασχολούμενους στο πρωτογενή τομέα που δε διαθέτουν ακίνητη περιουσία προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση κατά κυριότητα οικοπέδων σε αγροτικούς οικισμούς χωρίς τουριστική και οικοπεδική αξία. Τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις, το ύψος του μισθώματος θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού.

Με βάση το εποικιστικό του αρχείο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταλήξει στις λεγόμενες «καθαρές» εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα κι αφού επανελεγχθούν από τις Περιφέρειες, θα ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσής τους. Η λίστα με τις προς παραχώρηση εκτάσεις θα αναρτώνται σε ειδικό διαδικτυακό τόπο, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για διάθεση περίπου 3 εκατ. στρεμμάτων, αριθμός που μπορεί όμως να μεταβληθεί μετά και τον τελικό έλεγχο των Περιφερειών.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει στο επόμενο δεκαπενθήμερο από τους νομούς Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Παραχώρηση για επενδύσεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, στην περίπτωση που υπάρχουν επενδυτικές προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα άνω των 5 εκατ. ευρώ, η αρμοδιότητα παραχώρησης χρήσης ανήκει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ για μικρότερες επενδύσεις η αρμοδιότητα ανήκει στον περιφερειάρχη.

Με απόφαση του υπουργού θα καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες και φυσικά στην περίπτωση αυτή το τίμημα δεν θα είναι συμβολικού χαρακτήρα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από δέκα μεγάλες εκτάσεις του υπουργείου που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μεγάλες επενδύσεις.
Τέλος στην αρμοδιότητα του υπουργού και τυχόν άλλων συναρμόδιων υπουργών θα είναι και η παραχώρηση κατά χρήση, δωρεάν, κτιριακών εγκαταστάσεων και εκτάσεων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ για κοινωφελείς σκοπούς.

Για τις καταπατημένες εκτάσεις

Με την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία επιλύονται οριστικά τα ιδιοκτησιακά ζητήματα μεταξύ του Δημοσίου (για τις εκτάσεις που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου) και ιδιωτών. Ως σημείο αναφοράς για την νόμιμη ή μη κατοχή των εκτάσεων και τη δυνατότητα εξαγοράς τους τίθεται η 5.6.1993, χρονικό όριο, που είχε, ήδη, τεθεί με το αρθρ. 5 του ν. 3147/2003.

Το Δημόσιο θα παραχωρεί οριστικά τις εκτάσεις σε όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν επίσημους τίτλους (παραχωρητήρια, συμβολαιογραφικές πράξεις κ.α.) για εκτάσεις που απέκτησαν πριν το 1993, ενώ ο αρχικός τους κάτοχος τους τις είχε καταπατήσει. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επίσημοι τίτλοι, δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς τους με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Με τον τρόπο αυτό θα λυθούν χρόνια προβλήματα που υπάρχουν σε περιοχές όπως η Νέα Χιλή Νομού Έβρου και η Μανωλάδα Ηλείας, όπου σε πρώην πια αγροτικές εκτάσεις, έχουν κατασκευαστεί ακίνητα.

Σε περιπτώσεις έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων κατά τα παρελθόντα έτη, βάση των οποίων παραχωρήθηκαν σε καταπατητές έναντι συμβολικού τιμήματος εκτάσεις, το τίμημα πλέον για τη διατήρηση τους αναπροσαρμόζεται στο ύψος της αντικειμενικής αξίας. Τέτοιες περιπτώσεις απαντώνται ακόμη και στον νομό Αττικής όπως στην περιοχή Ξυροκέριζα και Βουρβά.

Για τα καταπατημένα μετά το 1993, δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη και όσοι παρανόμως τα κατέχουν θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τον ακριβή αριθμό των καταπατημένων εκτάσεων. Ωστόσο θα πρέπει να εκτιμώνται σε χιλιάδες στρέμματα.

Τέλος, αποσαφηνίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηνοτροφικών εκτάσεων και ορίζεται ότι κτηνοτρόφοι, που αποκαταστάθηκαν, κατά το παρελθόν, με τις διατάξεις της εποικιστικής νομοθεσίας, έχουν μόνο δικαίωμα χρήσης για βόσκηση.

Άλλες ρυθμίσεις

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται επίσης ψηφιακή βάση δεδομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες για τις εκτάσεις του υπουργείου (απαλλοτριώσεις, ρυμοτομίες, πράξεις εκμίσθωσης - παραχώρησης, χρήσεις γης, αναδασμούς, κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων).

Η αρμοδιότητα των δασικών εποικιστικών εκτάσεων περιέρχεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής, καταργούμενης κάθε διάταξης που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα διαχείρισης τους.

Τέλος, ικανοποιείται το πάγιο αίτημα των αγροτών για τις αγροτικές μισθώσεις, οι οποίες θα υπαχθούν στο προστατευτικό καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων με ελάχιστο χρονικό όριο προστασίας τα έξι χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κατηγορηματικό «όχι» σε αύξηση θητείας από Μπεγλίτη

«Δεν έχει ληφθεί ούτε πρόκειται τέτοια απόφαση»


http://img.protothema.gr/D6E1A47B18A03AF15C2E32F4291F83DD.jpg
Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης ότι έχει ληφθεί απόφαση για αύξηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας.

Οι φήμες ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να αυξήσει το χρόνο που οι νέοι υπηρετούν στο στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία αναζωπυρώθηκαν έπειτα από δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος».

Ο κ. Μπεγλίτης διέψευσε κατηγορηματικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνοντας ότι δεν έχει ληφθεί ούτε πρόκειται να ληφθεί οποιαδήποτε σχετική απόφαση.

"Το ζήτημα, που κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό, εξετάζεται λεπτομερώς και οι οριστικές αποφάσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων που αφορούν τη στρατιωτική θητεία θα ληφθούν με σοβαρότητα και ευθύνη και χωρίς καμία απολύτως βιασύνη", υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Read more...

Αλλοι οκτώ υπουργοί και υφυπουργοί έγιναν δωρητές οργάνων

Πρωτοβουλία Λοβέρδου

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Αθήνα
Άλλοι οκτώ υπουργοί και υφυπουργοί προστέθηκαν την Τετάρτη στο κατάλογο δωρητών οργάνων, έπειτα από την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός Υγείας στο πλαίσιο προώθησης και διάδοσης της σπουδαιότητας των μεταμοσχεύσεων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είναι ήδη δωρητής οργάνων, διένειμε στα μέλη της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, την αίτηση εγγραφής μέλους στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών.

Έτσι, από σήμερα, Τετάρτη, δωρητές οργάνων είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μ.Παπαϊώαννου, ο υπουργός Επικρατείας, Ηλ.Μόσιαλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π.Κουκουλόπουλος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Κουτρουμάνης, ο υφυπουργός Εργασίας Ι.Κουτσούκος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Μπεγλίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Κ.Σπηλιόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ.Δόλης. Δωρητής οργάνων έγινε επίσης ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ.Σταυρόπουλος.

Σημειώνεται ότι δωρητές οργάνων ήταν ήδη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος Α' της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, οι υφυπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ.Τιμοσίδης, Χρ.Αηδόνης και Μ.Μπόλαρης, ο υπουργός Πολιτισμού Π.Γερουλάνος, η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Οθωνας και ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μ.Έξαρχος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαμαντοπούλου κατά Πρυτάνεων για καταλήψεις

«Το πανεπιστήμιο δεν είναι ένα κοινόβιο»


http://img.protothema.gr/DDCDB16544822087A6FC6303E0481DC6.jpg

Κατά των Πρυτάνεων και των φοιτητών που προχωρούν σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση στράφηκε την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Η. κ Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «άθλια ψέματα» τα οποία -όπως είπε- «αναπτύσσονται συνειδητά για να δημιουργήσουν αναταραχή στους φοιτητές που δεν έχουν δει το νόμο».

Η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα διδάκτρων σε όλες τις προπτυχιακές σπουδές, ενώ επανέλαβε ότι τα συγγράμματα θα δίνονται δωρεάν καθώς και ότι θα υπάρξει επιπλέον πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές σημειώσεις των πανεπιστημίων ανά την επικράτεια.

Την ίδια ώρα, η κ. Διαμαντοπούλου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά συγκεκριμένων συγκλήτων τονίζοντας ότι «το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι ένα κοινόβιο όπου οι φοιτητές αποφασίζουν πότε θα γίνουν εξετάσεις».

«Το ελληνικό πανεπιστήμιο το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, εμπιστεύεται σε αυτό τα παιδιά του, και το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί - ή κάποιες δυνάμεις του - να φαντάζονται ότι είναι ένα κοινόβιο που οι φοιτητές θα αποφασίζουν πότε θα δίνουν εξετάσεις, όπου οι Σύγκλητοι θα μπορούν - λόγω των κινητοποιήσεων - να αναβάλουν εξετάσεις και ότι όλα αυτά θα γίνονται χωρίς κανένα κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.

Όσον αφορά στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Πελεγρίνη ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να εμποδίσει τις καταλήψεις φοιτητών, η κ. υπουργός Παιδείας είπε ότι «ο συγκεκριμένος πρύτανης έχει εκλεγεί, γιατί έτσι γινόταν ως τώρα, από συγκεκριμένες παρατάξεις. Οι παρατάξεις και ο πρύτανης έχουν κοινά συμφέροντα. Επομένως ο πρύτανης θα βγει και θα πει παιδιά ο, τι θέλετε καταλήψεις, διαδηλώσεις, κάνετε ο, τι θέλετε και όταν αποφασίσετε ελάτε να δώσετε και εξετάσεις».
Read more...

Στον αέρα τινάζει η Βουλή τις αισιόδοξες εκτιμήσεις Βενιζέλου


newpost.gr
Στον αέρα τινάζει η Βουλή τις αισιόδοξες εκτιμήσεις Βενιζέλου
Στον αέρα τινάζει η ίδια η Βουλή τις αισιόδοξες προβλέψεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου αλλά και τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.


Σε εσωτερικό κείμενο που εξέδωσε για τον Αύγουστο το γραφείου προϋπολογισμού του κράτους που στελεχώνεται από τεχνοκράτες και αποφασίστηκε από τη Βουλή αναφέρεται ότι η δυναμική του χρέους είναι πλέον εκτός ελέγχου.
Όπως αναφέρεται η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο την δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου.

Όμως οι εκτιμήσεις δεν μένουν μόνο εκεί αλλα στο κείμενο προστίθεται πως οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Στο κείμενο εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα υπέρβει τις προβλέψεις το μεσοπρόθεσμου ακόμη και αν υλοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπει εγκαίρως και στο ακέραιο. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι « με βάση ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για τις τάσεις των εσόδων και των δαπανών που έχουν διαμορφωθεί στο επτάμηνο (Ιανουαρίου - Ιουλίου) εκτιμάται ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στο ΜΠΔΣ καθώς και κάποια μέτρα που ελήφθησαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο έως το τέλος του έτους».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους το οποίο συνέταξε την έκθεση υπάγεται στον Πρόεδρο της Βουλής και είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικών με τον Προϋπολογισμό του Κράτους, την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του Προϋπολογισμού των προβλέψεων για τα δημόσια έσοδα και δαπάνες και τη διατηρησιμότητα των μακροχρόνιων δημοσιονομικών μεγεθών.

Read more...

Τετραπλασιασμό καθαρών κερδών δήλωσαν για το β' τρίμηνο τα ΕΛΠΕ

Ξεπέρασαν τις προβλέψεις

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν την Τετάρτη σχεδόν τετραπλασιασμό των καθαρών κερδών δευτέρου τριμήνου σε ετήσια βάση, χάρη στους χαμηλότερους φόρους και στα μεγαλύτερα έσοδα από τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 60 εκατ. ευρώ, έναντι 16 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι και ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών για 31,3 εκατ. ευρώ σε δημοσκόπηση του Reuters.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ποια Alphaeurobank, εδώ διαλυόμαστε…

Κατάρρευση με -4,4% στο χρηματιστήριο


http://img.protothema.gr/F254A543B544A55618F7B7761AC90DEF.jpg

Ασφυκτική για μία ακόμα ημέρα στην Αθήνα με κυρίαρχα στοιχεία το θολό τοπίο στη συμφωνία Alpha Bank - Eurobank, αλλά και το γεγονός ότι δύο ελληνικές τράπεζες έχουν προσφύγει στο ταμείο επείγουσας ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που έχουν αντληθεί με επιτόκιο 3,5% ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία, κανείς, ούτε καν στελέχη των ίδιων των εμπλεκόμενων τραπεζών, δεν μπορεί να εξηγήσει, λ.χ., τα ποσοστά των τριών μετόχων μετά τη συγχώνευση και την αύξηση κεφαλαίου.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 915,98 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,40%. Η κατάρρευση ήταν πιο έντονη δυόμισι ώρες μετά τη συνεδρίαση, με πιο έντονες τις απώλειες σε Eurobank και Πειραιώς.

Στα 3,09 ευρώ έκλεισε η Εθνική χάνοντας 8,31%. Πτώση 9,96% για την Alpha Bank 17,10% για την Eurobank 14,7% για την Τράπεζα Πειραιώς και 8,45% για το Ταχυδρομικό.

Πάνω από 8% για τη Βιοχάλκο και ΜΙΓ. Πτώση 6% για τη Marfin Popular και 6,98% για τη Μυτιληναίος. Κέρδη 1,32% για τη Folli Follie, 2,38% για τον ΟΤΕ.

Στα 73,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.


Read more...

Ιδιώτες γιατροί θα χειρουργούν και στα δημόσια νοσοκομεία

Καινοτομία Λοβέρδου


http://img.protothema.gr/3C87E709E573FA3371C2A86A49BBB414.jpg
Ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να διενεργούν πλέον και οι ιδιώτες γιατροί. Το «πράσινο φως» για την είσοδό τους στο ΕΣΥ παίρνουν οι ιδιώτες γιατροί από σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ένταξη των Κ.Α.Φ.Κ.Α στο Ε.Σ.Υ. για την παροχή υπηρεσιών Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης – Σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων και άλλες διατάξεις» που παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, και όπως ορίζεται στο άρθρο 29, γιατρός που θα συμβάλλεται με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα μπορεί να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις και επεμβάσεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων έως μία μέρα την εβδομάδα. Προϋπόθεση για τους ιδιώτες γιατρούς, εκτός από τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, είναι και η έγκριση του ΔΣ του νοσοκομείου της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου όπου ανήκει ο γιατρός.
Στα ολοήμερα νοσοκομεία και οι πανεπιστημιακοί γιατροί

Οι μόνιμοι πανεπιστημιακοί ιατροί, που κατέχουν τίτλο ειδικότητας και εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσηλευτικά ιδρύματα που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., συμμετέχουν στην ολοήμερη πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία, τουλάχιστον δύο (2) μέρες την εβδομάδα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εφημερεύουν κατά τις μέρες αυτές. Αυτό ορίζεται στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου.

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά ιατρεία τους υπό την προϋπόθεση ότι, τις πρωινές εργάσιμες ημέρες και ώρες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.
Στους Ιατρικούς Συλλόγους οι άδειες επαγγέλματος

Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζεται το ζήτημα της χορήγησης των αδειών ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος. Έτσι, αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος ιατρών καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καθοριστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία για τη χορήγηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας, η διενέργεια εξετάσεων και λοιποί όροι και προϋποθέσεις.

Αναλόγως, ως αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδοντιάτρων, καθώς και τίτλου ειδικότητας ορίζεται η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Επίσης, οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα έχουν πλέον την αρμοδιότητα και για την ίδρυση και τη λειτουργία υγειονομικών σχηματισμών όπως πχ διαγνωστικά κέντρα. Ορίζεται ότι «αρμόδια αρχή για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ορίζονται οι κατά τόπους ιατρικοί και οδοντιατρικοί σύλλογοι».
Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Παροχών

Στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα τηρείται ενιαίο Εθνικό Μητρώο δικαιούχων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Στο μητρώο αυτό καταχωρούνται οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων, όπως πχ Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απόλυτης αναπηρίας, σύνταξης ανασφαλίστων υπερηλίκων, προνοιακής σύνταξης, επιδόματος ανεργίας, επιδόματος στήριξης ειδικών κατηγοριών ανέργων, όλων των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ καθώς και σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, των επιδομάτων ασθενείας, των επιδομάτων ατόμων με αναπηρίες, του επιδόματος ενοικίου, των οικογενειακών επιδομάτων από το δημόσιο και των οικογενειακών επιδομάτων συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τη δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων Επιδομάτων Πρόνοιας, που θεσμοθετείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο έτος.
Read more...

Δικαστική παρέμβαση για τα «μυστικά κονδύλια» ζητά η ΠΟΕΣΥ

«Σκοτεινή υπόθεση»


Αθήνα
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και με αφορμή τις σοβαρότατες αιτιάσεις-δημόσιες καταγγελίες του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Ηλία Μόσιαλου, σύμφωνα με τις οποίες επί χρόνια ολόκληρα λειτουργούσε μηχανισμός που διαχειριζόταν «απόρρητες δαπάνες» των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας-Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει:

1) Την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ώστε να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η σκοτεινή υπόθεση, να αποκαλυφθούν οι θλιβεροί πρωταγωνιστές της και να μην συκοφαντείται συλλήβδην το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου. Άλλωστε, πρόκειται για χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων τα οποία, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από διάφορες πλευρές, χρησιμοποιούνταν διαχρονικά για να γίνεται προπαγάνδα υπέρ του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.

2) Το όλο θέμα να απασχολήσει τάχιστα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία οφείλει να καλέσει όλους τους χειριστές των «μυστικών κονδυλίων», προκειμένου αφενός να εξηγήσουν τους λόγους ύπαρξης των συγκεκριμένων κονδυλίων και αφετέρου να αποκαλύψουν τους πραγματικούς αποδέκτες τους, ώστε η κοινωνία να γνωρίζει τους πρωταγωνιστές αυτών των άθλιων συναλλαγών και να μην κατηγορείται αδίκως ένας ολόκληρος κλάδος.

Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ θεωρεί ότι δεν ευσταθούν δικαιολογίες του τύπου πως «τα στοιχεία για τους αποδέκτες του ”μαύρου χρήματος’’ έχουν καταστραφεί», καθώς υπάρχουν εν ζωή όλοι οι διαχειριστές -διαχρονικά- αυτών των κονδυλίων, οι οποίοι με τις δικές τους υπογραφές τα εκταμίευαν και γνωρίζουν πότε και σε ποιους τα διέθεταν. Οι δημοσιογράφοι είναι ταγμένοι στην άσκηση του ενημερωτικού καθήκοντός τους, με κρυστάλλινες και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και συνθήκες και αμείβονται μόνο για την πραγματική προσφορά τους στο μέσο που εργάζονται.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Λύση για τους υποψηφίους που δεν οριστικοποίησαν το μηχανογραφικό τους από το υπουργείο Παιδείας

Τελευταία ευκαιρία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Το έγγραφο αίτημα θα απευθύνεται προς τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων.

Επισημαίνεται ότι πέραν αυτής της διαδικασίας καμία άλλη δυνατότητα δεν θα υπάρξει, καθώς έχουν ήδη καθορισθεί και οι ημερομηνίες εγγραφής των εισαγομένων από 12 Σεπτεμβρίου 2011 έως 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Τέρμα στη συναίνεση, πάμε για εκλογές»

newpost.gr
«Τέρμα στη συναίνεση, πάμε για εκλογές»
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην πρώτη του συνέντευξη στο Newpost.gr μιλάει για την συναίνεση που επιτεύχθηκε στο θέμα της Παιδείας και τονίζει οτι με αυτή τη λογική θα έπρεπε να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στα μεγάλα θέματα του τόπου. Η συναίνεση ούτε ζητείται ούτε παραχωρείται αλλά προετοιμάζεται ως κλίμα αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει ότι η κυβέρνηση έχασε αυτή την ευκαιρία και τώρα η μόνη λύση είναι οι εκλογές.


Η συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Παιδεία εκτιμάτε ότι ήταν πράγματι ιστορική και τι μπορεί να σηματοδοτήσει για τη συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος το επόμενο διάστημα;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμφίβολα, ήταν μια σημαντική εξέλιξη. Ωστόσο αυτό θα έπρεπε να συνιστά μια από τις βασικές λειτουργίες του πολιτικού συστήματος στα εθνικά, μείζονος σημασίας, θέματα. Δυστυχώς, στην ελληνική πολιτική δεν υπάρχει κουλτούρα συνεννόησης. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στην ιστορία μας που το πληρώσαμε ακριβά.
Η συνεννόηση και η συναίνεση στο νομοσχέδιο για τη Παιδεία, απέδειξε ότι χρειάζονται άλλες αντιλήψεις, αλλά και υπεύθυνα κόμματα, όπως η Ν.Δ. που όχι μόνο συναίνεσε, αλλά συνέβαλε και στο να καταστεί αυτή η μεταρρύθμιση πιο προχωρημένη και πιο τολμηρή.

Γιατί δεν μπορούν τα δυο μεγάλα κόμματα να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και στο μείζον αυτή την περίοδο, θέμα της Οικονομίας; Δεν θεωρείτε ότι είναι απογοητευτικό για τους πολίτες να βλέπουν μια άγονη αντιπαράθεση την ώρα που η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η συναίνεση δεν είναι για να εξυπηρετεί τις ανάγκες επιβίωσης των κυβερνήσεων ή των πολιτικών προσώπων. Έχει να κάνει με τη βαθύτερη έννοια της Δημοκρατίας ως πολιτικής τέχνης της σύνθεσης. Είναι ζήτημα δημοκρατικής νοοτροπίας και, δυστυχώς, στην Ελλάδα ο αποκαλούμενος πολιτικός μας πολιτισμός δεν την έχει αναγάγει ακόμα ως αρχή της εσωτερικής του λειτουργίας. Κι αυτό ζημιώνει τον τόπο κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες καταστάσεις.
Η συναίνεση ούτε ζητείται ούτε παραχωρείται. Προετοιμάζεται ως κλίμα, αλλά και μέσα από τις πρωτοβουλίες που η κυβέρνηση παίρνει. Και τέτοιες πρωτοβουλίες δεν ελήφθησαν ποτέ. Το αντίθετο. Με την πόλωση και το διχαστικό λόγο διερράγη η πολιτική ενότητα. Και αυτό πέρασε και στην ελληνική κοινωνία.
Τώρα που η κυβέρνηση την ανακαλύπτει μπροστά στην αδιέξοδη πολιτική της, είναι πλέον αργά. Δεν ζητά συναίνεση, αλλά προσχώρηση σε μια αποδεδειγμένα λάθος πολιτική. Ο μόνος δρόμος, όπως έχω πολλές φορές επαναλάβει, αφού η κυβέρνηση αρνείται να αλλάξει πολιτική, είναι οι εκλογές. Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η ισορροπία του πολιτικού μας συστήματος.

Είστε η πιο ηχηρή φωνή στη ΝΔ που ζητά εθνική συνεννόηση, συναίνεση και εποικοδομητική αντιπολίτευση εδώ και πολύ καιρό. Οι τελευταίες εξελίξεις θεωρείτε ότι δικαιώνουν αυτές τις θέσεις σας; Θα μπορέσετε να τις ενσωματώσετε στον πολιτικό λόγο της ΝΔ που πολλές φορές έχει στοιχεία λαϊκισμού;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μακριά από την Παράταξή μας ο λαϊκισμός. Ποτέ η Ν.Δ. δεν διολίσθησε σε τέτοιες πρακτικές. Ήταν και παραμένει Παράταξη εθνικής υπευθυνότητας.
Για μένα η εθνική συνεννόηση που οδηγεί στη συναίνεση είναι μέρος της πολιτικής μου φιλοσοφίας και με συνοδεύει από τη πρώτη κιόλας στιγμή που πέρασα το κατώφλι της πολιτικής και δεν αλλάζω.
Ωστόσο σχετική αξία έχει η εκ των υστέρων δικαίωση αυτής της άποψης. Θα είχε άλλη αξία, αν 20 μήνες πριν τη είχε ενστερνιστεί και η κυβέρνηση. Όπως είπα πιο πάνω, είναι πια αργά. Δυστυχώς, χάθηκε χρόνος και ενέργεια. Οι εκλογές θα ανοίξουν νέους δρόμους εθνικής συνεννόησης και ουσιαστικών αποτελεσμάτων.

Read more...

Ποινικές διώξεις για κατασκοπεία στις υποκλοπές

Νέα τροπή στη δικαστική έρευνα


http://img.protothema.gr/D7577404523C62660EF7FEB5DC793387.jpg
Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχωρά στην άσκηση ποινικής δίωξης για κατασκοπεία, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος. Η δίωξη θα είναι κατά παντός υπευθύνου και θα βασίζεται στα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, την οποία διενεργεί ο εισαγγελέας Εφετών Δ. Δασούλας.

Πρόκειται για ενδείξεις περί εμπλοκής στην υπόθεση των υποκλοπών υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε ύποπτο κινητό τηλέφωνο που λειτουργούσε με σύνδεση της πρεσβείας. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν αποστείλει σειρά δικαστικών αιτημάτων στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, αλλά μέχρι σήμερα όλα έχουν παραμείνει αναπάντητα.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή το protothema.gr επικοινώνησε με την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, αλλά κανείς εκπρόσωπός της δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Φως 6 χρόνια μετά
Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν κάνει οι τότε υπουργοί Αναστάσης Παπαληγούρας, Γιώργος Βουλγαράκης και Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μέσω ενός ειδικού παράνομου λογισμικού και με τη χρήση 14 καρτοκινητών-σκιών υποκλέπτονταν την περίοδο 2004-2005 οι τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών προσώπων, υπουργών, επιχειρηματικών, υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και του δημοσίου τομέα, κ.ά.

Κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιοι έκαναν τις υποκλοπές και ποιοι είναι ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου, καθώς η μαραθώνια ανακριτική έρευνα που είχε προηγηθεί κατέληξε στο….πουθενά.
Έτσι, η σχετική δικογραφία μπήκε στο αρχείο αγνώστων δραστών το καλοκαίρι του 2007, με αποτέλεσμα οι υποκλοπές να αποτελούν ένα έγκλημα χωρίς δράστες!

Το σκάνδαλο απασχόλησε και πάλι τη Δικαιοσύνη όταν ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με έγγραφό του ζητούσε την επανεξέταση της υπόθεσης.


Read more...

Περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών σε βαλκανικές πρωτεύουσες, πλην Σκοπίων

Επίσκεψη σε Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι, Πρίστινα

Ο υπουργός Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Η διμερής συνεργασία, η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και η προώθηση της Ατζέντας 2014 που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επισκέψεων εργασίας που θα πραγματοποιήσει από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης σε Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι και Πρίστινα. Η περιοδεία του κ. Λαμπρινίδη δεν θα περιλαμβάνει στάση στα Σκόπια.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, το πρόγραμμα των επισκέψεων δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, ενώ ερωτηθείς εάν πρόκειται να υπάρξει και επίσκεψη στην ΠΓΔΜ απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι σχετικό στο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι ότι θα επιθυμούσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δυο χωρών, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται αντίστοιχη συμπεριφορά και από την άλλη πλευρά.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πάντα διαθέσιμος να συναντήσει τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, το έχει κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χρειάζεται και μια αντίστοιχη συμπεριφορά από τη γείτονα» ανέφερε ο κ. Δελαβέκουρας.

Πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται από την πλευρά της ΠΓΔΜ παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της γείτονος γι΄αυτή την κατάσταση.

Αναφερόμενος στο θέμα της τοποθέτησης αγαλμάτων (σ.σ.: του Μεγάλου Αλεξάνδρου) στην ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι ξεπερνά τα όρια και πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή δεν συμβάλλει ώστε να γίνει το βήμα για την επίτευξη αμοιβαίας λύσης στο θέμα της ονομασίας και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δυο χωρών.

«Θετική» η επιστροφή περιουσιών μειονοτήτων

«Θετικό βήμα σε ένα μακρύ δρόμο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για επιστροφή των περιουσιών των μειονοτήτων και των ευαγών μειονοτικών ιδρυμάτων και παρατήρησε ότι πρέπει να αξιολογηθεί από τις εφαρμοστικές της διατάξεις και τα αποτελέσματα που θα φέρει.

Πρόκειται για μια διαδικασία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει αναλάβει να κάνει η τουρκική κυβέρνηση, τόσο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής, όσο και στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της έναντι των πολιτών της, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

Όπως παρατήρησε ο κ. Δελαβέκουρας, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πει ότι «η Τουρκία ακολούθησε μια πολιτική άδικη διώξεων ενάντια στις μειονότητες».

«Πρέπει να συγκρατήσουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, το οποίο όμως θα πρέπει να αξιολογηθεί και από τα αποτελέσματα που θα φέρει και από τον τρόπο εφαρμογής του προκειμένου να μπορέσουν οι ομογενείς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και όλες οι μειονότητες στην Τουρκία να απολαύσουν των δικαιωμάτων τους και να έχουν ένα πλαίσιο προστασίας ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αντάξιο των ευρωπαϊκών δεδομένων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Vatan που θέλει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να θέτει θέμα αμοιβαιότητας όσον αφορά την επιστροφή ευαγών μειονοτικών ιδρυμάτων, εξειδικεύοντας το ενδιαφέρον του στην Ελλάδα, ο κ. Δελαβέκουρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αμοιβαιότητας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της με τρίτες χώρες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα συνάντηση Βενιζέλου - τρόικας υπό το βάρος της ύφεσης

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έξω από το Υπουργείο Οικονομικών
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συνάντηση με την τρόικα θα έχει το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα είναι ανοιχτή σε συζήτηση για μια μικρή αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα το 2011, αλλά μόνο στο βαθμό που δικαιολογείται από τη μεγαλύτερη ύφεση.

Παραλλήλως πιέζει για δραστική περικοπή δαπανών, διαρθρωτικές αλλαγές (Μισθολόγιο σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα) αλλά και για την εκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων.

Δέχεται μεν το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η δραματική κατάσταση στις αγορές δυσκολεύει την πώληση μεριδίων εισηγμένων εταιρειών αλλά συζητά επανακαθορισμό μόνο του προγράμματος και όχι των ποσοτικών στόχων.

«Η ύφεση είναι βαθύτερη από αυτή που είχε υπολογίσει η ίδια η τρόικα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοσταθμό.

«Αυτή τη στιγμή συζητάμε με την τρόικα, εκτιμούμε από κοινού τα μακροοικονομικά δεδομένα, δηλαδή το υψηλότερο μέγεθος της ύφεσης» διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Εμείς μένουμε πιστοί στους στόχους» δηλώνει ο κ. Βενιζέλος. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων απάντησε ότι δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

«Τα μέτρα είναι τα ψηφισμένα και ισχύοντα και αυτά που έχουν τη μεγάλη σημασία και που κάνουν τη διαφορά και διεθνώς είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υψηλές απώλειες στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες

Νευρικότητα στην αγορά


Βουτιά άνω του 6% σημειώνει ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών
Βουτιά άνω του 6% σημειώνει ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Υψηλές απώλειες σημειώνει το Χρηματιστήριο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, ενώ αξιολογούν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και τις επιπτώσεις από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Στις 15:50 ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 4,63% στις 913,80 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 47 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε πτώση 4,79%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε κατά 3,57% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν χαμηλότερα κατά 5,20%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωνε απώλειες 7,48%.

Από τις μετοχές που διακινούνταν, 119 ήταν σε αρνητικό έδαφος, 22 σε θετικό, ενώ 34 ήταν αμετάβλητες.

Στην αγορά ομολόγων, το spread του 10ετούς τίτλου ήταν αμετάβλητο στις 1.556 μονάδες και η απόδοσή του διαμορφωνόταν στο 17,73% από 18% στο άνοιγμα της αγοράς.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρούσε στο 43,06%, από 43,74%.

Τo κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) αυξήθηκε κατά 68 στις 2.275 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το Markit. Τα αντίστοιχα πορτογαλικά και ιρλανδικά CDS υποχωρούσαν κατά 36 και 28 στις 925 και 365 μονάδες αντίστοιχα.

Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι σε θετικό έδαφος, ενώ ανοδικό άνοιγμα δείχνουν τα futures στη Νέα Υόρκη.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE-100 σημείωνε άνοδο 0,86% στις 5.314,11 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC-40 ενισχυόταν κατά 1,45% στις 3.205,41 μονάδες και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DΑΧ ήταν υψηλότερα κατά 1,25% στις 5.714,49 μονάδες.

Στις ασιατικές αγορές επικράτησαν ανοδικές τάσεις και στο Τόκιο ο Nikkei-225 έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,01%) στις 8.955,20 μονάδες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Και άλλες καλές ειδήσεις στο μέλλον» προέβλεψε ο Γιώργος Προβόπουλος

Συνάντηση με τον Κ.Παπούλια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
ΑθήναΒέβαιος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συγχωνεύσεις τραπεζών, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντησή του, σήμερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Όπως τόνισε, «οι συνενώσεις δυνάμεων, οι συμμαχίες με ξένους στρατηγικούς επενδυτές, φαίνεται ότι αποτελούν τη λύση για συνέργειες και μέγεθος, για κεφαλαιακή δύναμη, ισχύ, για διεθνή ανταγωνιστικότητα, για προοπτική και ασφαλώς αποτελούν προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης».

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε, ωστόσο, ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός στα υπόλοιπα θέματα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και αποτελεσματικά όλοι οι Έλληνες για να βγούμε από την κρίση, αλλά, επιτέλους, είχαμε μια καλή είδηση [την συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank] και πιστεύω ότι θα έχουμε και άλλες καλές ειδήσεις στο μέλλον».

Καλή είδηση, χαρακτήρισε ο κ. Παπούλιας, τις επιδόσεις στον τομέα του Τουρισμού, για να συμφωνήσει ο κ. Προβόπουλος, κάνοντας λόγο για 13% αύξηση των εσόδων στον κλάδο κατά το α' εξάμηνο του 2011 και για αισιόδοξη πρόβλεψη για τους υπόλοιπους θερινούς μήνες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Είκοσι μεγάλα επενδυτικά σχέδια ύψους 5,5 δισ. ευρώ αναμένουν έγκριση στο Fast Track

«Ένεση» ρευστότητας στην αγορά

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Είκοσι μεγάλα επενδυτικά σχέδια, κυρίως από τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, αναμένουν την έγκρισή τους στο πλαίσιο του Fast Track, ενώ ήδη τέσσερα επενδυτικά προγράμματα 1,2 δισ. ευρώ -εκ των οποίων τα δύο θα πραγματοποιηθούν και με ξένα κεφάλαια- και αφορούν στους τομείς της ενέργειας (τεχνολογία πράσινης ενέργειας) και των μεταλλείων, έχουν λάβει ήδη το πράσινο φως από το Fast Track και αναμένουν την έγκρισή τους από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας την πορεία των επενδυτικών σχεδίων την περίοδο 2009-2011, το υπουργείο έχει χρηματοδοτήσει συνολικά 12.019 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ. ευρώ, από τα οποία δημιουργούνται 15.500 θέσεις εργασίας και μέσα σε 20 μήνες έχουν δοθεί ενισχύσεις 1,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπενθύμισε ότι υπήρχαν χιλιάδες επενδυτικά σχέδια κλειδωμένα σε συρτάρια που υπάγονται στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο και ανέφερε πως οι προβλεπόμενες οφειλές το 2009 ήταν 6,5 δισ. ευρώ.

Ήδη, καταβλήθηκαν 1,7 δισ. ευρώ μέσα σε 20 μήνες και το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε όλο το ποσό που καταβλήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί. Για το 2011 το ποσό εκταμίευσης γι' αυτό το σκοπό θα φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι σήμερα περνάει από τη Βουλή η ρύθμιση με την οποία παρατείνεται για ένα έτος η ολοκλήρωση των επενδύσεων που υπάγονται στον παλαιό επενδυτικό νόμο.

Σε ό,τι αφορά στις εγκρίσεις του παλαιού επενδυτικού νόμου, βελτιώθηκε ο ρυθμός αξιολόγησης. Αξιολογήθηκαν 2.300 επενδυτικά σχέδια, ενώ στο παρελθόν ο μέσος όρος ήταν 500 σχέδια. Το 2010 εγκρίθηκαν 11 μεγάλα επενδυτικά σχέδια, πάνω από 25 εκατ. ευρώ το καθένα.

«Οι εντολές στις υπηρεσίες είναι να αξιολογηθούν με συνοπτικές και νομικές διαδικασίες όλα τα σχέδια που είναι στα συρτάρια» είπε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι από την Πέμπτη ξεκινούν οι πληρωμές του προγράμματος «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα» προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν 828 επενδυτικά σχέδια εξαγωγικών επιχειρήσεων και ξεκινάει η εκταμίευση των προκαταβολών.

Επίσης ανέφερε ότι η δεύτερη προκήρυξη του νέου επενδυτικού νόμου θα γίνει την 1η Οκτωβρίου.

Νέος επενδυτικός νόμος

Μέσα σε ένα μήνα κατατέθηκαν 145 επενδυτικά σχέδια στο νέο επενδυτικό νόμο, προϋπολογισμού 725 εκατ ευρώ και μέσα σε 3 μήνες έγινε η αξιολόγηση η κατάταξη των επενδύσεων και ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τις επενδύσεις.

«Οι επενδυτές δεν ήρθαν σε επαφή με το υπουργείο. Όλα έγιναν ηλεκτρονικά ενώ ο παλαιός επενδυτικός νόμος εξετάζει ακόμη σχέδια του 2005 , 2006 και 2007», σημείωσε ο υπουργός.

Ο υφυπουργός Θ.Μωραΐτης αναφέρθηκε αναλυτικά σε επενδύσεις που έχουν ενταχθεί σε επενδυτικά προγράμματα και γνωστοποίησε τα εξής:

Για το πρόγραμμα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» εγκρίθηκαν 1.849 αιτήματα συνολικού προϋπολογισμού 437,8 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν ήδη αιτήματα για 40 εκατ. ευρώ για χορήγηση προκαταβολών και μέσα στο 2011 θα εκταμιευτούν 22 εκατ. μέσα στο 2011 (έχει ξεκινήσει ήδη η εκταμίευση 15 εκατ. ευρώ) και θα δημιουργηθούν 3000 νέες θέσεις εργασίας και διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού

Στα προγράμματα του ΕΣΠΑ εγκρίθηκαν 54 σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 54,44 εκατ. ευρώ και η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ.

Για το πρόγραμμα πράσινες υποδομές έχουν υποβάλει αίτημα προκαταβολής 20 εταιρείες και για το πρόγραμμα ενίσχυσης ΜμΕ ο αριθμός των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων είναι 7.580 συνολικού προϋπολογισμού 1.043.153.372 ευρώ και εξετάζεται η δυνατότητα βελτίωσης και επανασχεδιασμού των όρων ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Έχουν εκταμιευθεί ήδη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα 93 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα και δημιουργούνται 11.924 νέες θέσεις εργασίας και διατηρούνται 37.492 υφιστάμενες θέσεις.

Για το πρόγραμμα πράσινη επιχείρηση έχουν εγκριθεί 52 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 7,3 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί ήδη 920.000 και για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητα γυναικών του ΕΟΜΜΕΧ έχουν εγκριθεί 1.151 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 90,9 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί ήδη 7,56 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται 1.271 θέσεις εργασίας.

Για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητα νέων μέσω του ΕΟΜΜΕΧ έχουν εγκριθεί 1380 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 113,7 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί ήδη 5,07 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται 1.337 θέσεις εργασίας.

Στο πρόγραμμα ένδυση - υπόδηση έχουν εγκριθεί 50 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 5,6 εκατ ευρώ ενώ στο πρόγραμμα '«ψηφιακή σύγκλιση E-security»' έχουν εγκριθεί 664 επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 14,7 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί 7,24 εκατ. ευρώ.

Για το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση digi lodge» έχουν εγκριθεί 2766 επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 41,31 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Για το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση digi content» έχουν εγκριθεί 190 επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 23,34 εκατ. ευρώ και άμεση προκαταβολή 35% σε όσους ξεκινούν την υλοποίηση.

Για το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση digi retail» έχουν εγκριθεί 667 επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 30,7 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην υλοποίησή του παλαιού αναπτυξιακού νόμου κατά την περίοδο 2010 - 2011 έχουν εγκριθεί 2.300 επενδυτικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,771 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου δημιουργώντας 8.700 νέες θέσεις εργασίας.

«Πολύ σύντομα θα υπάρχουν ορατά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία» είπε ο υπουργός και ανέφερε ως παράδειγμα την αύξηση κατά 41% μέχρι σήμερα των εξαγωγών που θα φτάσουν στα 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και θα αποτελούν το 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εκνευρισμός Γιώργου για τον Τσέχο πρωθυπουργό που είπε ότι καθόμαστε και πίνουμε ούζα

newpost.gr
Εκνευρισμός Γιώργου για τον Τσέχο πρωθυπουργό που είπε ότι καθόμαστε και πίνουμε ούζα

«Οι Έλληνες δεν δουλεύουν, κάθονται όλη μέρα, πίνουν ούζο και πρέπει να βγουν από την ΕΕ». Αυτή την προκλητική δήλωση έκανε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πέτρ Νέκας, ο οποίος προκάλεσε την οργή του έλληνα πρωθυπουργού.

Φανερά εκνευρισμένος κατά την παρέμβασή του στη σύσκεψη που είχε χτες με τους εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «μια Ευρώπη με πολιτικές δυσκολίες και με έλλειψη βούλησης από αρκετές χώρες», αλλά και προσλαμβάνουσα ενίοτε «μια εσωστρέφεια σχεδόν εθνικιστική, σε σημείο που ακούγονται ορισμένες φορές έως και ρατσιστικές φωνές εις βάρος της χώρας μας».

«Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα, για μια Ευρώπη που θέλει να πιστεύει στη συνεργασία των λαών, που έχει περάσει Παγκόσμιους Πολέμους, που έχει ρίξει τα τείχη, να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τείχη, τέτοιου είδους», είπε.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα, τα δύο τελευταία χρόνια, πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο την οποία επιβάρυναν τόσο οι «δικές μας αμαρτίες», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και το δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό και οικονομικό κλίμα.

Ωστόσο, στις προκλητικές δηλώσεις του Τσέχου πρωθυπουργού συνέχεια έδωσε και ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος είναι γνωστός για τις ευρωσκεπτικιστικές του απόψεις και την αντίθεσή του στο κοινό νόμισμα.

Το δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στην Ελλάδα είναι ένα «μη εξοφλητέο δώρο», δήλωσε χτες. «Το λεγόμενο δάνειο προς την Ελλάδα δεν είναι μια βοήθεια που έχει ανάγκη η χώρα αυτή. Δεν είναι εξοφλητέο. Είναι ένα δώρο που δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά αντίθετα θα την οδηγήσει στην απομάκρυνση από μια πραγματική λύση, που είναι τόσο αναγκαία», υποστήριξε ο Τσέχος Πρόεδρος.


Α.Γ.

Read more...

Ανοίγει τις «πόρτες» σε Έλληνες μετανάστες η Αυστραλία


newpost.gr
Ανοίγει τις «πόρτες» σε Έλληνες μετανάστες η Αυστραλία
Η Αυστραλία αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες της σε Έλληνες για να μεταναστεύσουν, λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα, αλλά υπό πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις.

Μετά από εισήγηση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, η οποία γνωρίζει τις ανάγκες και τις προοπτικές που υπάρχουν και προσπαθεί να βοηθήσει όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Αυστραλία, το υπουργείο Μετανάστευσης δέχθηκε να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα το υπουργείο Μετανάστευσης θα διοργανώσει διήμερη εκδήλωση σε κεντρικό σημείο της Αθήνας στις 8 και 9 Οκτωβρίου.

Εκεί θα παραστούν εκπρόσωποι αλλά και αξιωματούχοι τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο και των πολιτειακών κυβερνήσεων που θα εξηγήσουν στους ενδιαφερόμενους τις προοπτικές που έχουν, την σχετική νομοθεσία, επαγγέλματα που έχουν ζήτηση και να απαντήσουν σε κάθε απορία τους.

Παράλληλα, θα καταβληθεί προσπάθεια να παραστούν και όσο το δυνατόν περισσότεροι εργοδότες ή εκπρόσωποι τους στην Αθήνα, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και να προσλαμβάνουν επί τόπου Έλληνες που ενδιαφέρονται να εργαστούν στην Αυστραλία.

Μεταξύ άλλων, η Αυστραλία φέρεται να ενδιαφέρεται για μηχανικούς, ειδικευμένους εργάτες για οικοδομές, ηλεκτρολόγους και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων. Με πρωτοβουλία του αυστραλιανού υπουργείου Μετανάστευσης θα δημιουργεί και ειδικό αρχείο όπου θα καταγράφονται οι ενδιαφερόμενοι να εργαστούν στην Αυστραλία και αν υπάρχει ζήτηση για το επάγγελμά τους θα ενημερώνονται αμέσως.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του υπουργείου Μετανάστευσης.«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μετανάστευση από την Ελλάδα. Καθημερινά δεχόμαστε τέτοια αιτήματα στην Κοινότητα ενώ δεν είναι και λίγοι οι Έλληνες που έφτασαν στην Αυστραλία χωρίς βίζα και εγγυημένη εργασία, ούτε καν στέγη και ζητάνε τη βοήθειά μας. Με την πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης πιστεύω πως κάποιοι συμπατριώτες μας ίσως εξυπηρετηθούν» είπε.

Το γραφείο της Κοινότητας που συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με εξειδικευμένους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Αυστραλία και οι ειδικότητες των οποίων ικανοποιούν τις προϋποθέσεις του υπουργείου Μετανάστευσης συνεργάζεται με τις αυστραλιανές αρχές. Σύμφωνα με την ισχύουσα μεταναστευτική νομοθεσία της Αυστραλίας, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει για διακοπές, σπουδές ή για εργασία στην Αυστραλία με:

1. Τουριστική βίζα

Εκδίδεται για χρονικό διάστημα τριών μηνών από ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες κατά την έκδοση του εισιτηρίου με το σύστημα ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού (ΕTA), καθώς και από την ιστοσελίδα www.eta.immi.gov.au . Κατά την παραμονή στην Αυστραλία μπορεί να ζητηθεί παράταση της άδειας για επί πλέον μήνες με ειδική αίτηση στο υπουργείο Μετανάστευσης και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για τους ταξιδιώτες που παίρνουν τη βίζα με το σύστημα ΕΤΑ δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση για τουριστική βίζα. Πληροφορίες για την έκδοση βίζας με το σύστημα αυτό παρέχονται στη διεύθυνση: www.eta.immi.gov.au

Τονίζεται ότι όσοι επισκέπτονται την Αυστραλία με τουριστική βίζα δεν έχουν το δικαίωμα να εργασθούν. Επομένως, όσοι αποφασίζουν να επισκεφθούν την Αυστραλία θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει και για την κάλυψη των εξόδων τους, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουν την ακύρωση της τουριστικής τους άδειας εργαζόμενοι παράνομα ή πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης από διάφορους επιτήδειους.

2. Φοιτητική βίζα

Η διάρκεια της φοιτητικής βίζας εξαρτάται από το χρόνο των σπουδών και η έκδοσή της μπορεί να γίνει σε διάστημα λιγότερο του μηνός για τους Ελληνες (Level 1). Επίσης δεν τίθεται όριο ηλικίας και ο κάτοχος τέτοιας βίζας έχει το δικαίωμα να εργάζεται ως 20 ώρες την εβδομάδα, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του και κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών μπορεί να εργάζεται περισσότερες ώρες. Επίσης, η σχολή που θα φοιτήσει ο κάτοχος φοιτητικής βίζας θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένη από το υπουργείο Μετανάστευσης, ενώ για τα προσφερόμενα μαθήματα υπάρχει και συγκεκριμένο κόστος, για το οποίο οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν από την σχολή που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν. Η φοίτηση σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αυστραλίας, δεν είναι δωρεάν. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών ο φοιτητής έχει το δικαίωμα να προσκαλέσει και τα μέλη της άμεσης οικογένειάς του.


Read more...

Σε κλοιό καταλήψεων τα πανεπιστήμια, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

Αναβρασμός στην Παιδεία


Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φοιτητών κατά του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φοιτητών κατά του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές κατά του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, καθώς συνεχίζεται το ντόμινο καταλήψεων στις πανεπιστημιακές σχολές.

Αύριο, Πέμπτη, διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη.

Υπό κατάληψη βρίσκονται επτά τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου, εννέα τμήματα του Πολυτεχνείου Αθήνας, τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Μαθηματικό και Βιολογικό), 18 από τα 21 τμήματα του Πανεπιστημίου Πάτρας, τρία τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έξι τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι συνελεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι πρόεδροι των οποίων συνεδριάζουν εντός της ημέρας για να καθορίσουν την στάση τους.

Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι πρόεδροι των ΤΕΙ και μεθαύριο Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσουν οι πρυτάνεις στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το ξενοδοχείο όπου βρίσκονται οι πρόεδροι των ΤΕΙ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους, εναντίον του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς διέκοψαν τις εξετάσεις, καλώντας τους συμφοιτητές τους να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση που γινόταν σε αμφιθέατρο του ιδρύματος με αίτημα καταλήψεων.

Τελικά, αποφασίστηκε όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση να ξαναδώσουν εξετάσεις στο τέλος της εξεταστικής περιόδου και όσοι θέλουν να συνεχίσουν τις εξετάσεις τους.

Την ίδια ώρα, τα Πολυτεχνεία Αθήνας και Κρήτης, το Δημοκρίτειο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέστειλαν την εξεταστική τους περίοδο.

Την Τετάρτη πρόκειται να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ ήδη το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προτίθεται, σε συνεργασία και με άλλα ιδρύματα, να προβεί σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου.

Στις κινητοποιήσεις φοιτητών μέσω των καταλήψεων εισήλθαν τρία νέα τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ύστερα από απόφαση των γενικών συνελεύσεων των Συλλόγων τους.

Το δρόμο των καταλήψεων άνοιξε αρχικά το τμήμα Αρχιτεκτονικής, ενώ αργά χθες το απόγευμα προστέθηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών και Φυσικού, που θα μείνουν κλειστά μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση της τρόικας με τον πρόεδρο της ΝΔ

Επανέφερε το «Ζάππειο ΙΙ»


Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π.Τόμσεν (2Α) και της ΕΕ Μ.Μορς (Α) και ο Κλ.Μαζούχ (2Δ) από την ΕΚΤ φθάνουν στα γραφεία της ΝΔ
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π.Τόμσεν (2Α) και της ΕΕ Μ.Μορς (Α) και ο Κλ.Μαζούχ (2Δ) από την ΕΚΤ φθάνουν στα γραφεία της ΝΔ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Μια ώρα και ένα τέταρτο διήρκεσε η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι εκπρόσωποι της τρόικας αποχώρησαν από τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Από την πλευρά της ΝΔ, εκτός του προέδρου του κόμματος, στη συνάντηση παρίστανται οι αντιπρόεδρος Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κ. Σαμαρά και στενοί του συνεργάτες.

Εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επάνω σε μια σειρά από θέμα και μεταρρυθμίσεις, όπως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι αλλαγές στο κράτος και οι αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ επανέφερε στο προσκήνιο τα κοστολογημένα μέτρα του «Ζάππειο ΙΙ», ενώ αναμένεται να επαναλάβει πως το μίγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής δεν οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από την ύφεση.

Μάλιστα, εκπρόκειτο να επισημάνει πως από τις 25 Μαΐου, οπότε τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν επισκέφθηκαν τελευταία φορά τα γραφεία του κόμματος στην Λ.Συγγρού, σχεδόν όλα τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν επιδεινωθεί.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί πως δεν θα πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα, τα οποία έτσι και αλλιώς δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μισθολόγιο φωτιά σε όλες τις ΔΕΚΟ...



Με επέκταση των αρχών του ενιαίου μισθολογίου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προσανατολίζεται η κυβέρνηση να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Υπό την πίεση των εκπροσώπων της τρόικας, 160.000 εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και δημοτικές επιχειρήσεις αναμένεται να δουν τις αποδοχές τους μειωμένες ακόμα και...

κατά 40% σε βάθος πενταετίας


Περικοπές αποδοχών που θα φτάσουν μέχρι και το 40% σε βάθος πενταετίας στις αποδοχές των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα επέλθουν με την εφαρμογή των αρχών του Ενιαίου Μισθολογίου που ολοκληρώνει η κυβέρνηση για τον "στενό" δημόσιο τομέα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής προχτές, δήλωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι η κυβέρνηση εξετάζει το μισθολογικό καθεστώς όχι μόνο στον "στενό" αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με στόχο να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις της τρόικας για μείωση των δαπανών και κυρίως του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο οδηγεί την κυβέρνηση στη λύση της προσαρμογής των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτές του στενού δημόσιου τομέα, προκειμένου να εξοικονομήσει 200 εκατ. ευρώ για το 2011.

Το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΑΕ), συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών επιχειρήσεων και των εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχει το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) ξεπερνά τους 160.000 εργαζόμενους, χωρίς όμως να υπάρχουν επίσημα στοιχεία αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από 20% έως 57% από τους συναδέλφους τους στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ
Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από 20% έως 57% από τους συναδέλφους τους στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ

Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές κατά 20-57% απ' αυτές των συναδέλφων τους στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για σταδιακή προσαρμογή των αποδοχών σε βάθος 5ετίας με στόχο να μην υποστούν οικονομική καθίζηση οι απολαβές των εργαζομένων.

Τρία είναι τα σενάρια - σύμφωνα με πληροφορίες - που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ:
Μισθολόγιο φωτιά σε όλες τις ΔΕΚΟ

Στα πρότυπα του Ενιαίου Μισθολογίου για το Δημόσιο θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα τα οποία θα μετονομαστούν σε προσωπική διαφορά που θα προβλεφθεί ανώτατο ποσό. Εάν το πλαφόν οριστεί στα 1.000 ευρώ, όπως συζητείται και για τον στενό δημόσιο τομέα, αναμένεται να μην εξοικονομηθούν τα αναμενόμενα ποσά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υψηλές αποδοχές των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν αφορούν τα επιδόματα, αλλά τους βασικούς μισθούς.
Οριζόντιες περικοπές με ορισμό ανώτατου πλαφόν στις αποδοχές των υπαλλήλων ανά εκπαιδευτική κατηγορία. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία μετά την ψήφιση του μισθολογίου όπου θα παρουσιάζει την αντιστοίχιση των αποδοχών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Κατόπιν με αποφάσεις των ΔΣ των οργανισμών θα επιβληθούν περικοπές σύμφωνα με τα όρια αμοιβών που θα προσδιοριστούν ανά εκπαιδευτική κατηγορία και την εξέλιξή τους σε βάθος 5ετίας.
Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει συνδυασμό των δύο παραπάνω εκδοχών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η προσαρμογή των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ξεκινήσει το 2012.

ΠΟΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
Εφεδρεία και στον στενό δημόσιο τομέα

Την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και στον "στενό δημόσιο" τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση, με τη μορφή προγράμματος εθελουσίας εξόδου για όσους υπαλλήλους αορίστου χρόνου βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε σε ομιλία του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, "η εργασιακή εφεδρεία αφορά το σύνολο του στενού - πλην των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων - δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα γιατί εκεί υπάρχουν περιπτώσεις πλεονάζοντος προσωπικού που δεν έχει τα προσόντα, που δεν έχει δυνατότητα προσαρμογής και που είναι σε μια ηλικία κοντά στη συνταξιοδότηση, όπου μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καθεστώς φιλικό, αλλά και δημοσιονομικά πάρα πολύ χρήσιμο με άμεσα αποτελέσματα".

Η πρόβλεψη που δεν έχει ενταχθεί στο προεδρικό διάταγμα για την εφεδρεία το οποίο έχει ετοιμάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφορά τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου των ΝΠΔΔ που σε περίπτωση συγχωνεύσεων ή καταργήσεων οργανισμών και υπηρεσιών, χαρακτηριστούν "πλεονάζον προσωπικό".

Στην περίπτωση δε που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, η εφεδρεία θα λειτουργήσει ως πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όπου οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μέχρι να συνταξιοδοτηθούν θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναλογία της σύνταξης που θα λάβουν ανέρχεται σε ποσοστό 70% επί του βασικού μισθού περίπου. Προβληματισμός υπάρχει για τον χρόνο που μπορεί να διαρκέσει το πρόγραμμα, αφού συζητείται ιδίως για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις να ξεπεράσει το ένα έτος και να φτάσει ακόμα και τα τρία χρόνια.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ
"Αγκάθι" οι συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί

Σε σημαντικό εμπόδιο για την κυβέρνηση αναδεικνύεται το θέμα των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων σε ορισμένες ΔΕΚΟ, προκειμένου να εφαρμόσει τη σταδιακή εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του Δημοσίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την ψήφιση του Ενιαίου Μισθολογίου θα πρέπει, έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης, να αποφασίσουν τη μείωση των αποδοχών για τους εργαζόμενους τα αντίστοιχα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2010 η κυβέρνηση επέβαλε μείωση αποδοχών 7% στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με νομοθετική ρύθμιση η οποία ουσιαστικά καταργούσε τις συλλογικές συμβάσεις.

Αντίστοιχη ρύθμιση ψήφισε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2010, περικόπτοντας τις αποδοχές κατά 10% όσων υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ λάμβαναν περισσότερα από 1.800 ευρώ μηνιαίως (το 89% των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα). Επίσης όρισε πλαφόν στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές τα 4.000 ευρώ.

Μετά την ουσιαστική μείωση των αποδοχών στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 35%, οι δαπάνες των ΔΕΚΟ θα αποτελέσουν ένα νέο πεδίο εξοικονόμησης για την κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τη φετινή χρονιά, για τους οποίους πιέζει ασφυκτικά η τρόικα.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΕΠ
Αποστάσεις για τον ρόλο του ΑΣΕΠ τόσο στην προκήρυξη σχετικά με τις θέσεις 5μηνης κοινωφελούς εργασίας μέσω ΜΚΟ όσο και για την "εργασιακή εφεδρεία" στο Δημόσιο, κράτησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γ. Βέης.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Βέης αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι μέσα στους ρόλους που έχει το ΑΣΕΠ να απολύει εργαζόμενους"" και είπε ότι "αυτό θα πρέπει να το κάνουν οι υπεύθυνοι των Οργανισμών". Σε ό,τι αφορά την επιλογή προσωπικού μέσω ΜΚΟ στους δήμους, υποστήριξε ότι το ΑΣΕΠ "δεν θα μπορούσε να κάνει ουσιαστικό έλεγχο και άρα δύσκολα θα μπορούσαμε να βάλουμε την υπογραφή μας".

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΕΘΝΟΣ



Read more...

Προ των πυλών η αύξηση της στρατιωτικής θητείας


newpost.gr
Προ των πυλών η αύξηση της στρατιωτικής θητείας
Συνεχής συσκέψεις γίνονται αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με στόχο την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες.

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται η απόφαση για την αύξηση της θητείας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αυτό που απομένει είναι πως θα εφαρμοστεί αν και έπεσαν στο τραπέζι πολλές προτάσεις, όπως η στράτευση στα 18 (όπως συμβαίνει στην Κύπρο και στο Ισραήλ), ο περαιτέρω περιορισμός των αναβολών κατάταξης, αλλά και το κυνήγι των φυγόστρατων και των ανυπότακτων.

Η αύξηση της θητεία κρίθηκε αναγκαία, λόγω και οικονομικής κρίσης, αφού πλέον έχει περιορισθεί σημαντικά η πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών πενταετούς κατάταξης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. κατά πάσα πιθανότητα από την προσεχή ΕΣΣΟ, θα κατατάσσονται και πάλι κληρωτοί στην Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό. Πάντως πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι τα σχέδια για την αύξηση της θητείας θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο, κυρίως με τις νεολαίες των κομμάτων και τις φοιτητικές παρατάξεις.


Πηγή: Το Βήμα

Read more...

Kρίσιμα θέματα στην ατζέντα του υπουργικού









Kρίσιμα θέματα στην ατζέντα του υπουργικού
Έξι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι υπό τη προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Ειδικότερα θα συζητηθούν τα ακόλουθα νομοσχέδια (σε παρένθεση οι εισηγητές υπουργοί):

1) Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις (Ανδρέας Λοβέρδος)

2) Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος (Χάρης Καστανίδης)

3) Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις (Παύλος Γερουλάνος)

4) Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις (Κώστας Σκανδαλίδης)

5) Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων - Αγροτικές μισθώσεις (Κώστας Σκανδαλίδης)

6) Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 και ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009 «για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας» (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης).

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο θέμα της Λιβύης.

Read more...

Θρίλερ με το εξοχικό της Μπιρμπίλη στον Κάλαμο!

Η Τίνα σιωπά, μαθαίνοντας γαλλικά, αλλά...


http://img.protothema.gr/F08D5DB8916C87241FBF7E8D5337AA19.jpg
Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της εξοχικής κατοικίας της Τίνας Μπιρμπίλης, την ίδια στιγμή που η ίδια επιλέγει την σιωπή στις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος σχετικά με τις παραβάσεις του παραθαλάσσιου σπιτιού της.

Το μυστήριο για το κτίσμα που, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του μηχανικού, περιλαμβάνει ουκ ολίγες παρεκκλίσεις από την οικοδομική άδεια, ενισχύουν οι πληροφορίες που όμως διαψεύδονται από τις αρμόδιες πηγές περί εντολής για αυτοψία στην εξοχική κατοικία στον Κάλαμο!

Aργά χθες το βράδυ, πληροφορίες επέμεναν ότι υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και της αρμόδιας υπηρεσίας Οικοδομικού και Κτηριαδομικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ) του υπουργείου επισκέφτηκαν την κατοικία της πρώην υπουργού.

Ωστόσο σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr με τα στελέχη που φέρονται να ήλεγξαν το σπίτι του Καλάμου, οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονταν και δήλωναν άγνοια για την αυτοψία.

Τόνιζαν δε ότι η οικοδομική άδεια είχε περάσει στο παρελθόν από εξονυχιστικό έλεγχο έμπειρων περί τα πολεοδομικά υπαλλήλων, χωρίς να εντοπιστούν πολεοδομικές παραβάσεις (!) αποκαλύπτοντας όμως εμμέσως πλην σαφώς ότι η νομιμότητα της άδειας της κ. Μπιρμπίλη έχει απασχολήσει το υπουργείο στο παρελθόν.

Σύμφωνα με άλλες πηγές του protothema.gr, ο φάκελος του κτίσματος ...αναψηλαφήθηκε και στην αρμόδια Πολεοδομία Καπανδριτίου την Τρίτη! Αρχικώς, δόθηκε η εντύπωση ότι επρόκειτο περί στελεχών του ΥΠΕΚΑ, εν συνεχεία όμως αναφέρθηκε στο protothema.gr ότι μάλλον η επίσκεψη είχε γίνει από συνεργάτες της κας. Μπιρμπίλη!

Πληροφορίες πάντως από πρώην στενούς συνεργάτες της στο ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι η νέα πρέσβειρά μας στον ΟΟΣΑ θα επιχειρήσει σήμερα να δώσει την δική της πειστική απάντηση στα δημοσιεύματα για το κτίσμα.

Read more...

Deal ήταν και πάει, σύννεφα ξανά στο Μαξίμου

«Οχι» Παπανδρέου σε συγκυβέρνηση προσωπικοτήτων


http://img.protothema.gr/4C72284AD69C1C817604FE9793B4A841.jpg

Η όποια ...ευφορία που προκλήθηκε από το τραπεζικό deal πήγε πολύ γρήγορα περίπατο για την κυβέρνηση, την οποία και πάλι σκιάζουν τα μαύρα σύννεφα των ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων.

Την ίδια ώρα ως "αποπροσανατολιστική" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, στην εισήγηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, την "προσπάθεια όσων τώρα επαναφέρουν τη λογική των κυβερνήσεων προσωπικοτήτων κ.λπ." προσθέτοντας ότι "κάναμε κι εγώ προσωπικά, μία προσπάθεια με τη Νέα Δημοκρατία, μήπως υπάρχει πράγματι μια διάθεση εθνικής συναίνεσης. Διαβάστε περισσότερα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί από χτες στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την νέα κόντρα Ρέππα – Ραγκούση αλλά και την επίσκεψη των κοινωνικών εταίρων στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Πριν φύγει ο Αύγουστος και ενόψει τόσο της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τα ενδοκυβερνητικά ρήγματα και η κοινωνική δυσφορία εκφράστηκαν σαν να μην πέρασε μια μέρα από την επαύριον τους ανασχηματισμού.

Ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τους εταίρους περιέγραψε την κατάσταση στην Ευρώπη και τις προσπάθειες της χώρας να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον πολιτικής αμφισβήτησης και οικονομικής ύφεσης. Μίλησε για «μια Ευρώπη με πολιτικές δυσκολίες και με έλλειψη βούλησης από αρκετές χώρες, ή μια εσωστρέφεια σχεδόν εθνικιστική. Σε σημείο που ακούγονται ορισμένες φορές έως και ρατσιστικές φωνές εις βάρος της χώρας μας». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτα αυτά τα πράγματα, για μια Ευρώπη που θέλει να πιστεύει στη συνεργασία των λαών, που έχει περάσει Παγκόσμιους Πολέμους, που έχει ρίξει τα Τείχη, να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τείχη, τέτοιου είδους». Λίγο αργότερα, στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ο κ. Παπανδρέου σχολίασε επικριτικά τον Πρόεδρο της Τσεχίας: «Με μεγάλη λύπη άκουσα σήμερα τον Πρόεδρο της Τσεχίας, τον Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος βεβαίως είναι γνωστός αντι-ευρωπαϊστής, αλλά τώρα θέλει να εκφράζει τον λαϊκιστικό αντι-ευρωπαϊσμό του υβρίζοντας τους Έλληνες, λέγοντας ότι «εμείς είμαστε εδώ και πίνουμε τα ούζα μας και καλοπερνάμε και αυτοί είναι οι σκληροί που δουλεύουν κ.λπ.».

Από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων εκφράστηκαν προβληματισμοί για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Ασημακόπουλος πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ έθεσε το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση που εφαρμόζεται από αύριο, παρ’ όλα αυτά δεν είδε διάθεση διαπραγμάτευσης ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε από τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος μόνο, σε κάποιο σημείο της συζήτησης, έδειξε διατεθειμένος να συζήτηση το θέμα ξανά από τα τέλη του χρόνου.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Καραμίχας εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις αποφάσεις της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα στρέφοντας τα πυρά του κατά του αρμόδιου υπουργού κ. Κώστα Σκανδαλίδη και ο κ. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε να σταματήσει η επίθεση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος είπε πως οι εργοδότες είναι οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει για την κρίση και απαίτησε γενναία εισοδηματική αναδιανομή.

Λίγη ώρα αφού τελείωσε η συνάντηση του πρωθυπουργού (στην οποία συμμετείχαν και δέκα υπουργοί) με τους κοινωνικούς εταίρους, θα ξεσπούσε η πρώτη ενδοκυβερνητική κρίση μετά την θερινή ραστώνη. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας με μια σκληρή ανακοίνωση επιχείρησε να απαντήσει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και στις ερμηνείες που δίνονταν για δικαίωση του υπουργού Μεταφορών κ. Γιάννη Ραγκούση στο θέμα των ΤΑΞΙ. Το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική κάθε προσπάθεια να παραμείνουν επαγγέλματα κλειστά και ο κ. Γιάννης Ραγκούσης δέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση.

Αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος προσπάθησε να… σβήσει την φωτιά κρατώντας ίσες αποστάσεις και λέγοντας πως «έχουμε ήδη θεσμοθετήσει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Η πολιτική αυτή υλοποιείται και στον τομέα των μεταφορών. Έγινε για τα φορτηγά δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης με το Δημήτρη Ρέππα. Γίνεται, με τον Γιάννη Ραγκούση, για τα ταξί». Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια προσπάθεια του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Μόσιαλου να πάρει το μέρος του κ. Ραγκούση, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια διάθεση να επιπλήξει τον κ. Ρέππα.

Πάντως, οι δύο υπουργοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εντείνουν την κόντρα, άλλωστε επίκειται και η αντίδραση των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ στις δυσάρεστες γι’ αυτούς – όπως όλα δείχνουν – αποφάσεις του κ. Γιάννη Ραγκούση.

https://twitter.com/andreasbelegris

Read more...

Στη Συγγρού το κλιμάκιο της τρόικας

newpost.gr
Στη Συγγρού το κλιμάκιο της τρόικας
Συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στη χώρα μας θα έχει την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Λεωφόρο Συγγρού.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να εκφράσει εκ νέου τη διαφωνία του για την πολιτική του Μνημονίου και τα μέτρα που έχει επιφέρει η συμφωνία της κυβέρνησης με τη τρόικα.

Εν τω μεταξύ, πλήρη ενημέρωση για όλα τα θέματα της οικονομίας είχε τη Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ.Βενιζέλο στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λ. Συγγρού.

Ο κ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, την πορεία του προϋπολογισμού, τις αποκρατικοποιήσεις, την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας και τις εγγυήσεις που ζητά η Φιλανδία.

«Υπάρχουν πάντα πολλά και γόνιμα πεδία όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι «τα πάντα εξαρτώνται από την ειλικρινή, έντιμη και ανοικτή συνεργασία, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης».

Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε ανοικτοί και θέλω να ελπίζω ότι αυτή είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία εθνικά υπεύθυνη στάση που είναι η βάση της συναίνεσης. Γιατί δεν διαχειριζόμαστε μία κομματική υπόθεση αλλά μία πολύ μεγάλη εθνική κρίση η οποία απαιτεί συστράτευση, με ειλικρινή συνεργασία όλων των δυνάμεων».

Από τη πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, ωστόσο από τις πληροφορίες που διέρρεσαν ο κ. Σαμαράς φάνηκε να επιμένει στο «όχι» σε ότι αφορά το θέμα της συναίνεσης.
Read more...

Η Τράπεζα Πειραιώς έκανε χρήση του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας ELA

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση

Ο μηχανισμός δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος
Ο μηχανισμός δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως είπε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σε αναλυτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.

«Είχαμε πρόσβαση στον ELA», είπε ο κ. Αλέξανδρος Μάνος, σύμφωνα με το Dow Jones Newswire.

«Προσχωρήσαμε στο μηχανισμό ELA το δεύτερο τρίμηνο», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με το Reuters.

«Μας δίνει μεγαλύτερο περιθώριο κίνησης, περισσότερη ευελιξία. Είναι πιο ακριβό από τα δάνεια της ΕΚΤ. Το κόστος ανέρχεται στο 3,5% περίπου έναντι 1,5% στην ΕΚΤ», προσέθεσε.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ρευστότητα στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA).

Ο μηχανισμός δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΤτΕ, η οποία θα κάνει αποδεκτά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών που θα έχουν καταπέσει ολοκληρωτικά ή σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας έχει προσφέρει ήδη κεφάλαια στις τράπεζες της χώρας μέσω του ELA, κίνηση η οποία επιτρέπεται από την ΕΚΤ σε εξαιρετικές περιπτώσεις για τη στήριξη των -χρηματοοικονομκών- οργανισμών που προσωρινά έχουν προβλήματα ρευστότητας αλλά δεν είναι αφερέγγυοι.

Η Πειραιώς είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αναφέρει ότι έκανε χρήση του ELA.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν ενταθεί οι φήμες για τις ελληνικές τράπεζες που προσέφυγαν στον ELA και μάλιστα είχε αναφερθεί ότι ιδιωτική τράπεζα άντλησε 2,1 δισ. ευρώ. Αυτές οι φήμες δεν σχολιάσθηκαν από την ΤτΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προβόπουλος: «Έρχονται και άλλες αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα»









Προβόπουλος: «Έρχονται και άλλες αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα»
Πολύ θετικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το γεγονός της συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και Eurobank υποδεχόμενος, το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο.

Με τη διαπίστωση αυτή συμφώνησε και ο κ. Προβόπουλος προσθέτοντας ότι προοιωνίζονται και άλλες αλλαγές, που θα βελτιώσουν την εικόνα και τη θέση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Στην συνάντηση μεταξύ άλλων, θα τεθούν επί τάπητος η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21η Ιουλίου καθώς και οι πρωτοβουλίες για την βιωσιμότητα του χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Ελλάδος επαναλαμβάνει διαρκώς την ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών.

Read more...

“Ετοιμαστείτε για νέα μέτρα 5,5 δισ. ευρώ!”

Πριν καν έρθουν εισφορές, φόροι στα ακίνητα και ΦΠΑ...

http://img.protothema.gr/F24DD7E8CDD4F96106F2A625E90E2727.jpg
Με … "χαμόγελο που σκοτώνει" και χωρίς πολλές περιστροφές η Τρόικα βάζει σήμερα στο τραπέζι, στις επαφές της με την κυβέρνηση, το τι δέον γενέσθαι με τα μέτρα που δεν προχωρούν αλλά και τα νέα που θα πρέπει να ληφθούν.

Αν και η επίσημη δικαιολογία για την αναβολή για σήμερα του "ραντεβού" της Τρίτης του Ευάγγελου Βενιζέλου με την Τρόικα ήταν το ασφυκτικά πιεσμένο πρόγραμμα του υπουργού, στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορούν να κρύψουν ότι και οι επικεφαλής της Τρόικα δεν είχαν καιρό για χάσιμο, αν δεν είχαν λυμένο το ποια μέτρα θα θέσουν επί τάπητος, για την κατάσταση που έχει ήδη καταγράψει και γνωρίζει καλά το τεχνικό κλιμάκιο που έκανε ένα μήνα τώρα τους ελέγχους στην Αθήνα.

“Δεν κάνετε τίποτε...”

Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση σήμερα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει έντονη «οσμή» νέων μέτρων, καθώς ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν «περπάτησαν» ακόμη μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και μια και δυο φορές εδώ και μήνες από τους προκατόχους του, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις, η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς, η είσπραξη φόρων στα ακίνητα και άλλα πολλά.

Στα «τυπικό» μέρος της συζήτησης, η Τρόικα θα ζητά να ξεδιπλωθούν εδώ και τώρα όλα τα μέτρα ή να ανοίξει η συζήτηση για καινούργια, ώστε να καλυφθεί η αστοχία στο υπολογισμό της ύφεσης (πέσαμε έξω 1,5% του ΑΕΠ), η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα (πάνω από 3 δισ. ευρώ ως τώρα) και η υπέρβαση στις δαπάνες (ξεπερνά το 1 δισ ευρώ).

Εκτός στόχων παντού!

Αρχικά η κυβέρνηση υπολόγισε την ύφεση στο 3,5% για φέτος, όμως ο υπουργός Οικονομικών προϊδεάζει ήδη πως θα ξεπεράσει το 4,5% ή και μπορεί να φθάσει στο 5,3%. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν και οι νεότερες προβλέψεις της τρόικα πως το έλλειμμα θα παραμένει διψήφιο αντί να μειωθεί στο 7,6% τότε θα πρέπει να βρεθεί τόπος για να καλυφτούν αστοχίες ύψους 5-5,5 δισ. ευρώ

Μεγάλη καθυστέρηση διαπιστώνει η Τρόικα και στο θέμα των συγχωνεύσεων και των λουκέτων σε οργανισμούς του Δημοσίου.

Ανοιχτό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι και στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, με την τρόικα να επιμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Αγκάθι στις δαπάνες παραμένει και η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων, όπως του ΙΚΑ που θα πρέπει να επιδοτηθεί εκτάκτως με επιπλέον 600 εκ. για να πληρωθούν οι συντάξεις αλλά και στα υπόλοιπη ταμεία όπου πρέπει να βρεθούν πάση θυσία να περίπου 1,5 δισ. ευρώ .

Read more...