Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Στον αέρα τινάζει η Βουλή τις αισιόδοξες εκτιμήσεις Βενιζέλου


newpost.gr
Στον αέρα τινάζει η Βουλή τις αισιόδοξες εκτιμήσεις Βενιζέλου
Στον αέρα τινάζει η ίδια η Βουλή τις αισιόδοξες προβλέψεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου αλλά και τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.


Σε εσωτερικό κείμενο που εξέδωσε για τον Αύγουστο το γραφείου προϋπολογισμού του κράτους που στελεχώνεται από τεχνοκράτες και αποφασίστηκε από τη Βουλή αναφέρεται ότι η δυναμική του χρέους είναι πλέον εκτός ελέγχου.
Όπως αναφέρεται η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο την δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου.

Όμως οι εκτιμήσεις δεν μένουν μόνο εκεί αλλα στο κείμενο προστίθεται πως οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Στο κείμενο εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα υπέρβει τις προβλέψεις το μεσοπρόθεσμου ακόμη και αν υλοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπει εγκαίρως και στο ακέραιο. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι « με βάση ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για τις τάσεις των εσόδων και των δαπανών που έχουν διαμορφωθεί στο επτάμηνο (Ιανουαρίου - Ιουλίου) εκτιμάται ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στο ΜΠΔΣ καθώς και κάποια μέτρα που ελήφθησαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο έως το τέλος του έτους».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους το οποίο συνέταξε την έκθεση υπάγεται στον Πρόεδρο της Βουλής και είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικών με τον Προϋπολογισμό του Κράτους, την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του Προϋπολογισμού των προβλέψεων για τα δημόσια έσοδα και δαπάνες και τη διατηρησιμότητα των μακροχρόνιων δημοσιονομικών μεγεθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: