Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ποινικές διώξεις για κατασκοπεία στις υποκλοπές

Νέα τροπή στη δικαστική έρευνα


http://img.protothema.gr/D7577404523C62660EF7FEB5DC793387.jpg
Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχωρά στην άσκηση ποινικής δίωξης για κατασκοπεία, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος. Η δίωξη θα είναι κατά παντός υπευθύνου και θα βασίζεται στα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, την οποία διενεργεί ο εισαγγελέας Εφετών Δ. Δασούλας.

Πρόκειται για ενδείξεις περί εμπλοκής στην υπόθεση των υποκλοπών υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε ύποπτο κινητό τηλέφωνο που λειτουργούσε με σύνδεση της πρεσβείας. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν αποστείλει σειρά δικαστικών αιτημάτων στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, αλλά μέχρι σήμερα όλα έχουν παραμείνει αναπάντητα.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή το protothema.gr επικοινώνησε με την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, αλλά κανείς εκπρόσωπός της δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Φως 6 χρόνια μετά
Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν κάνει οι τότε υπουργοί Αναστάσης Παπαληγούρας, Γιώργος Βουλγαράκης και Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μέσω ενός ειδικού παράνομου λογισμικού και με τη χρήση 14 καρτοκινητών-σκιών υποκλέπτονταν την περίοδο 2004-2005 οι τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών προσώπων, υπουργών, επιχειρηματικών, υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και του δημοσίου τομέα, κ.ά.

Κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιοι έκαναν τις υποκλοπές και ποιοι είναι ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου, καθώς η μαραθώνια ανακριτική έρευνα που είχε προηγηθεί κατέληξε στο….πουθενά.
Έτσι, η σχετική δικογραφία μπήκε στο αρχείο αγνώστων δραστών το καλοκαίρι του 2007, με αποτέλεσμα οι υποκλοπές να αποτελούν ένα έγκλημα χωρίς δράστες!

Το σκάνδαλο απασχόλησε και πάλι τη Δικαιοσύνη όταν ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με έγγραφό του ζητούσε την επανεξέταση της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: