Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Deal ήταν και πάει, σύννεφα ξανά στο Μαξίμου

«Οχι» Παπανδρέου σε συγκυβέρνηση προσωπικοτήτων


http://img.protothema.gr/4C72284AD69C1C817604FE9793B4A841.jpg

Η όποια ...ευφορία που προκλήθηκε από το τραπεζικό deal πήγε πολύ γρήγορα περίπατο για την κυβέρνηση, την οποία και πάλι σκιάζουν τα μαύρα σύννεφα των ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων.

Την ίδια ώρα ως "αποπροσανατολιστική" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, στην εισήγηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, την "προσπάθεια όσων τώρα επαναφέρουν τη λογική των κυβερνήσεων προσωπικοτήτων κ.λπ." προσθέτοντας ότι "κάναμε κι εγώ προσωπικά, μία προσπάθεια με τη Νέα Δημοκρατία, μήπως υπάρχει πράγματι μια διάθεση εθνικής συναίνεσης. Διαβάστε περισσότερα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί από χτες στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την νέα κόντρα Ρέππα – Ραγκούση αλλά και την επίσκεψη των κοινωνικών εταίρων στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Πριν φύγει ο Αύγουστος και ενόψει τόσο της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τα ενδοκυβερνητικά ρήγματα και η κοινωνική δυσφορία εκφράστηκαν σαν να μην πέρασε μια μέρα από την επαύριον τους ανασχηματισμού.

Ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τους εταίρους περιέγραψε την κατάσταση στην Ευρώπη και τις προσπάθειες της χώρας να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον πολιτικής αμφισβήτησης και οικονομικής ύφεσης. Μίλησε για «μια Ευρώπη με πολιτικές δυσκολίες και με έλλειψη βούλησης από αρκετές χώρες, ή μια εσωστρέφεια σχεδόν εθνικιστική. Σε σημείο που ακούγονται ορισμένες φορές έως και ρατσιστικές φωνές εις βάρος της χώρας μας». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτα αυτά τα πράγματα, για μια Ευρώπη που θέλει να πιστεύει στη συνεργασία των λαών, που έχει περάσει Παγκόσμιους Πολέμους, που έχει ρίξει τα Τείχη, να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τείχη, τέτοιου είδους». Λίγο αργότερα, στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ο κ. Παπανδρέου σχολίασε επικριτικά τον Πρόεδρο της Τσεχίας: «Με μεγάλη λύπη άκουσα σήμερα τον Πρόεδρο της Τσεχίας, τον Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος βεβαίως είναι γνωστός αντι-ευρωπαϊστής, αλλά τώρα θέλει να εκφράζει τον λαϊκιστικό αντι-ευρωπαϊσμό του υβρίζοντας τους Έλληνες, λέγοντας ότι «εμείς είμαστε εδώ και πίνουμε τα ούζα μας και καλοπερνάμε και αυτοί είναι οι σκληροί που δουλεύουν κ.λπ.».

Από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων εκφράστηκαν προβληματισμοί για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Ασημακόπουλος πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ έθεσε το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση που εφαρμόζεται από αύριο, παρ’ όλα αυτά δεν είδε διάθεση διαπραγμάτευσης ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε από τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος μόνο, σε κάποιο σημείο της συζήτησης, έδειξε διατεθειμένος να συζήτηση το θέμα ξανά από τα τέλη του χρόνου.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Καραμίχας εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις αποφάσεις της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα στρέφοντας τα πυρά του κατά του αρμόδιου υπουργού κ. Κώστα Σκανδαλίδη και ο κ. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε να σταματήσει η επίθεση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος είπε πως οι εργοδότες είναι οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει για την κρίση και απαίτησε γενναία εισοδηματική αναδιανομή.

Λίγη ώρα αφού τελείωσε η συνάντηση του πρωθυπουργού (στην οποία συμμετείχαν και δέκα υπουργοί) με τους κοινωνικούς εταίρους, θα ξεσπούσε η πρώτη ενδοκυβερνητική κρίση μετά την θερινή ραστώνη. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας με μια σκληρή ανακοίνωση επιχείρησε να απαντήσει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και στις ερμηνείες που δίνονταν για δικαίωση του υπουργού Μεταφορών κ. Γιάννη Ραγκούση στο θέμα των ΤΑΞΙ. Το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική κάθε προσπάθεια να παραμείνουν επαγγέλματα κλειστά και ο κ. Γιάννης Ραγκούσης δέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση.

Αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος προσπάθησε να… σβήσει την φωτιά κρατώντας ίσες αποστάσεις και λέγοντας πως «έχουμε ήδη θεσμοθετήσει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Η πολιτική αυτή υλοποιείται και στον τομέα των μεταφορών. Έγινε για τα φορτηγά δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης με το Δημήτρη Ρέππα. Γίνεται, με τον Γιάννη Ραγκούση, για τα ταξί». Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια προσπάθεια του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Μόσιαλου να πάρει το μέρος του κ. Ραγκούση, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια διάθεση να επιπλήξει τον κ. Ρέππα.

Πάντως, οι δύο υπουργοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εντείνουν την κόντρα, άλλωστε επίκειται και η αντίδραση των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ στις δυσάρεστες γι’ αυτούς – όπως όλα δείχνουν – αποφάσεις του κ. Γιάννη Ραγκούση.

https://twitter.com/andreasbelegris

Δεν υπάρχουν σχόλια: