Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

«Για όλα φταίει το παρακράτος της αριστεράς» Νέα πρόκληση Κασιδιάρη

Την δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν στην Χερσόνησο Κρήτης παρέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας πως «για όλα φταίει το παρακράτος της αριστεράς»…

Λίγες ώρες μετά το παραλήρημα όπου απειλούσε ακόμα και με νεκρους λέγοντας: «Θα τους γ... όλους. Αν θες να έχεις νεκρούς, στο λόγο μου θα έχεις νεκρούς» (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ), εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο επιχειρώντας να τονίσει ότι «εμείς απέχουμε από όλα αυτά, δεν απειλούμε. Δεν μας το επιτρέπει αυτό η ηθική μας»!

Για να υποστηρίξει μάλιστα τους ισχυρισμούς του περιέγραψε τα επεισόδια που έγιναν σε Αγρίνιο, Χανιά και Ηράκλειο κραυγάζοντας: « Με εξύβρισαν και απειλούσαν ότι δεν θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τις εκδηλώσεις μας. Ομάδα 30 ατόμων προχώρησαν σε φθορές δημόσιας περιουσίας με την ανοχή της αστυνομίας που τους έφερε στο ξενοδοχείου που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσουμε». 

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ είχε δίπλα του τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Χρήστο Παππά και υμνητή της χούντας των συνταγματαρχών, ανέφερε πως «η Χρυσή είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να επαναφέρει την κοινωνική ειρήνη».
protothema.gr/politics/article/?aid=239189

Read more...

«Ρολά» και «εμπάργκο» Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν το βράδυ της Δευτέρας εκπρόσωποι των φαρμακοποιών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι κινητοποιήσεις του κλάδου συνεχίζονται κανονικά. Έτσι, κλειστά θα είναι για δεύτερη ημέρα, αύριο Τρίτη, τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, ενώ παραμένει η διακοπή της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

«Έγινε αναλυτική παρουσίαση όλων των σοβαρών ζητημάτων και ο διάλογος θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται κανονικά» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ θα έχουν νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, ενώ το πρωί (11:00 π.μ.) θα υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία του ΕΟΠΠΥ στο Μαρούσι.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σκληρό πόκερ ΔΝΤ-Βερολίνου Mακρά προμηνύεται η νύχτα στο Εurogroup, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Μακρά προμηνύεται η νύχτα σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν για το κλίμα που επικρατεί στη συνεδρίαση του κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup. Μετά από σχεδόν δέκα ώρες συνεδρίασης, όλα τα ενδεχόμενα για την έκβαση της καθοριστικής συνεδρίασης παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και εκείνο ενός νέου ναυαγίου.

Οι εταίροι στην ευρωζώνη -με αρχηγό τη Γερμανία- φέρονται να επιμένουν στις απόψεις τους για μη κούρεμα του ελληνικού χρέους και εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Ανυποχώρητο, όμως, εμφανίζεται και το ΔΝΤ, που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιμένει να ζητά από τους υπουργούς Οικονομικούς της ευρωζώνης να συμφωνήσουν για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ (ήτοι 40 δισ. ευρώ) εδώ και τώρα, και δέσμευση για περαιτέρω μείωση του χρέους στο μέλλον, για να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά.

Αυτή η άμεση περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων προς την Ελλάδα, πρόσθεσε η ίδια πηγή που επικαλείται το Reuters.

Το ΔΝΤ, εξηγούν διπλωματικές πηγές, ζητά άμεσα «εμπροσθοβαρή μέτρα» που αντιστοιχούν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι από αυτό το ποσό λείπουν 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας.

Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, καθώς προϋποθέτει ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα εμφανιστούν να δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να δεχτεί να επιμηκυνθεί κατά δύο έτη ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (ως το 2022), αρκεί οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι να διασφαλίζουν τη σαφή πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους.

Οι διπλωμάτες επιβεβαιώνουν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ό,τι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της ευρωζώνης.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που εμφανίζονται στην κατάληξη σε συμφωνία είναι και η προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης γύρω στις 18:00 προκειμένου να υπάρξουν διμερείς επαφές και να γεφυρωθούν οι διαφωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε βάσει πληροφοριών και τριμερής επαφή Κρ.Λαγκάρντ, Β.Σόιμπλε και Ζ.Γιούνκερ με τον επικεφαλής του Eurogroup σε ρόλο πυροσβέστη.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο επεισοδιακό Εurogroup της 20ης Νοεμβρίου, που δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία είχε διακοπεί αρκετές φορές για τέτοιου είδους επαφές.

Ωστόσο, σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ φαίνεται να έχουν πάει πιο αποφασισμένοι να δώσουν λύση στο ελληνικό ζήτημα, τουλάχιστον ξεμπλοκάροντας με πολιτική απόφαση την εκταμίευση της ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα επόμενης δόσης, συνειδητοποιώντας τι θα σήμαινε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και την αξιοπιστία της συνολικά μια αποτυχία στην κατάληξη απόφασης.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε, νωρίτερα σήμερα, την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ' αυτήν», υπογράμμισε.

Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να υπάρξει σήμερα μια αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να είναι για την Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή τη βάση.

Ελπίδα για ύπαρξη τελικά της πολυπόθητης συμφωνίας δίνει το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή που λέει ότι επιτυγχάνεται πρόοδος «αργά αλλά σταθερά», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει προς ποια λύση κατατείνει το Eurogroup.

Ελπίδα για συμφωνία εξέφρασε προσερχόμενος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, λέγοντας ότι σήμερα ολοκληρώνουμε τη λύση για την Ελλάδα. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα» είπε και εκτίμησε ότι «το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα».

«Πολύ καλές πιθανότητες» για μια συμφωνία στο αποψινό Eurogroup, διακρίνει και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερκαι κάνει λόγο για «ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

«Βλέπω πολύ καλές πιθανότητες να έχουμε συμφωνία απόψε τη νύχτα», δήλωσε ο κ. Κάμπετερ και σημείωσε ότι, για να βρεθεί λύση, πρέπει να μετακινηθούν όλες οι πλευρές, όχι μόνο η Γερμανία.

«Νομίζω ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο, όχι μισοάδειο», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ζήτημα θα έρθει στο γερμανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος πάντως στα σενάρια περί νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υφυπουργός απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία είναι απομονωμένη επειδή δεν επιθυμεί το «κούρεμα».

Τόνισε δε ότι «16 χώρες της Ευρωζώνης αγνοούν την πρόταση του ΔΝΤ», ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την συζήτηση ακόμη και για μελλοντικό «κούρεμα», καθώς, όπως είπε, «οι εικασίες για μελλοντικά μέτρα μάλλον φρενάρουν την ανάπτυξη παρά ενθαρρύνουν την σταθερότητα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Όταν ο Τσίπρας κατηγορούσε τον Παπανδρέου...
... επειδή δεν δανείστηκε από αλλού όπως η... Κύπρος... 
Πολύ κοντά σε συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ για την υπογραφή μνημονίου βρίσκεται η Κύπρος μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών με την τρόικα.

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά», δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας τα μεσάνυχτα της...23ης Νοεμβρίου του 2012 από τις Βρυξέλλες.

Υπάρχει άραγε καλύτερη......στιγμή να θυμηθούμε τα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγους μήνες πριν, στις 29 Φεβρουαρίου του 2012;

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Real Fm και στο Νίκο Χατζηνικολάου:


Τσίπρας: «…Όταν πρωτομίλησα στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την ανάγκη η χώρα να διεκδικήσει εναλλακτικές πηγές δανεισμού και να μην πάει στο ΔΝΤ ή για να διεκδικήσει την έκδοση ευρωομολόγου, θυμάστε τι μου είχε απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου; Ότι αυτά που λέω είναι επικίνδυνα γιατί εκθέτουν τη χώρα και μας κάνουν αναξιόπιστους στις αγορές. Αν η Ελλάδα το 2010 αρχές όταν τα έλεγα αυτά είχε ακολουθήσει αυτούς τους δρόμους, θα είχαμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα σήμερα. Έρχομαι όμως στο τώρα…»

Χατζηνικολάου: «Τώρα βέβαια εδώ πολλοί λένε ότι τα περί εναλλακτικών πηγών δανεισμού είναι μύθος, ότι κατ΄ ουσία δεν υπήρχε άλλος τρόπος να δανειστούμε απ΄ αυτόν που επέλεξαν…»

Τσίπρας: «Στη ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι και αυτό μας το αποδεικνύουν όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ευτυχώς υπάρχουν παραδείγματα. Στην Κύπρο υπάρχει μια κυβέρνηση της αριστεράς, σε άλλες συνθήκες, σε μικρογραφία των προβλημάτων που έχουμε εδώ στην Ελλάδα, αλλά ο κ. Χριστόφιας όμως κατάφερε να δανειστεί από τη Ρωσία του Πούτιν 2,5 δις ευρώ και να μην μπει στο ΔΝΤ και να αποφύγουμε να έχουμε και τις δύο χώρες του ελληνισμού στο ΔΝΤ και την επιτήρηση. Θα μου πείτε 2,5 δις είναι μικρό ποσό. Για την Κύπρο είναι το 30% του ΑΕΠ της. 


Η Ελλάδα είχε δυνατότητες και διαπραγμάτευσης και αναζήτησης εναλλακτικών πηγών δανεισμού. Δεν το έκανε ποτέ όμως, γιατί ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του υλοποιούσε προειλημμένες αποφάσεις. Έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί. Πρόκειται για ένα προμελετημένο και προσχεδιασμένο έγκλημα, το οποίο αρνήθηκε να υλοποιήσει ο Καραμανλής και γι αυτό και αποχώρησε στην ουσία από την εξουσία, δέχθηκε όμως με θέρμη να το υλοποιήσει όμως ο κ. Παπανδρέου. Είναι όμως ένα σχέδιο εγκληματικό για τον ελληνικό λαό. Τώρα μπαίνουμε στο δεύτερο στάδιο της υλοποίησης του εγκλήματος, που είναι ακόμα πιο τραγικό. Το τελευταίο στάδιο μιας πολιτικής που οδηγεί στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και στην υποτέλεια…»Εδώ και τρία χρόνια, η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με θεωρίες συνωμοσίας, από τις βεβαιότητες του κάθε τυχαίου. Ακούει για προδότες. Για δοσίλογους. Για πουλημένους. Για Γουδή. Για κρεμάλες. Για προειλημμένες αποφάσεις. Για λεφτά που μας έδιναν άλλοι τζάμπα αλλά δεν τα παίρναμε.

Το διαρκές λέγε-λέγε μετέτρεψε τις γελοίες περιθωριακές αρλούμπες σε κοινό τόπο στη συνείδηση εκατομμυρίων Ελλήνων. Αντί να ασκείται πραγματική πολιτική κριτική σε πολιτικές αποφάσεις, διασύρθηκαν και διασύρονται άνθρωποι από μια ισοπεδωτική κριτική χωρίς τσίπα, χωρίς μέτρο, αλλά με μπόλικη δόση πατριδοκαπηλίας.

Θα ζητήσει κανείς ποτέ συγνώμη για αυτές τις αθλιότητες;

parapolitiki.com


Read more...

Πιθανό ένα "κοκτέιλ" λύσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η οποία ξεκίνησε στις 13.30 ώρα Ελλάδος. Η συνεδρίαση διεκόπη για περίπου δύο ώρες για γίνουν διμερείς διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν επαφές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε με την Κριστίν Λαγκάρντ και με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είναι πιθανόν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί διετή επιμήκυνση του στόχου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το 2022, με την προϋπόθεση οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι να διασφαλίζουν ότι θα υπάρξει σαφής πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους.
 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ταμείο ζητά από τις χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο λύσεων που οδηγεί σε δραστική μείωση του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά άμεσα «εμπροσθοβαρή μέτρα» που αντιστοιχούν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούν ότι από αυτό το ποσό λείπουν 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας. Το θεωρούν, ωστόσο, δύσκολο εγχείρημα, καθώς προϋποθέτει ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα εμφανιστούν να δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
 Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ότι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της ευρωζώνης.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Read more...

Reuters:Το ΔΝΤ θέλει 20% μείωση του χρέους

To ΔΝΤ θέλει oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ τώρα (up front) και να δεσμευτούν σε περαιτέρω μείωση στο μέλλον, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Μια άμεση μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες, η οποία αντιστοιχεί σε 40 δισ. ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, σημείωσε η πηγή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ διαφωνούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει, ανέφερε η πηγή, ότι αν δεν υπάρξει τώρα μια μείωση του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί και δεν θα υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα, εκτροχιάζοντας άλλες μακροοικονομικές σταθερές του προγράμματος προσαρμογής.

Ωστόσο η Γερμανία έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε "συγχώρεση" στα δάνεια του επίσημου τομέα είναι παράνομη και η ΕΚΤ έχει τονίσει ότι το κούρεμα στο κεφάλαιο των δανείων αποτελεί κόκκινη γραμμή.

To κλειδί για την επίτευξη ενός συμβιβασμού είναι να μείνει ανέπαφο το κεφάλαιο των δανείων του επίσημου τομέα.

Το Eurorgoup εξετάζει την μείωση των επιτοκίων των δανείων του επίσημου τομέα και την επέκταση των ωριμάνσεων, χωρίς να πειραχθεί το κεφάλαιο.

Πηγή:euro2day.gr
 enikos.gr

Read more...

Υπάλληλος της Βουλής με μισθό 10.000 ευρώ

Την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του Κοινοβουλίου, Αθανάσιου Παπαϊωάννου προκάλεσε η είδηση ότι υπάλληλος της Βουλής λαμβάνει ως μισθό ποσό που ξεπερνά τα 10.000 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, η υπάλληλος προσελήφθη ως μετακλητή στη Βουλή το 2004, μονιμοποιήθηκε με τον νόμο Σιούφα και τοποθετήθηκε στο γραφείο Διασύνδεσης της Βουλής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί προεδρείας Πετσάλνικου.
Ο γ.γ. του Κοινοβουλίου ανέφερε επίσης ότι η υπάλληλος ήταν συνεργάτιδα του Χρήστου Παπουτσή, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει όλα τα τυπικά προσόντα για τη θέση, καθώς έχει δυο πτυχία, μεταπτυχιακά και ομιλεί τέσσερις γλώσσες.
Αναφορικά με την αμοιβή της, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος, εκτός από τον μισθό της λαμβάνει και επίδομα αλλοδαπής, ύψους 8.000 ευρώ, ποσό που δεν καθορίζεται από τη Βουλή αλλά από το υπουργείο Εξωτερικών και το παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.
Ο Αθανάσιος Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης ότι η υπάλληλος αντικατέστησε δύο υπαλλήλους που υπηρετούσαν μέχρι το 2010 στο ίδιο γραφείο με λιγότερα, όπως είπε προσόντα, και πρόσθεσε ότι για το 2014 που η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε είναι πιθανό η Βουλή να στείλει και δεύτερο υπάλληλο για τη στελέχωση του γραφείου αυτού στις Βρυξέλλες.
Διευκρίνισε επίσης ότι το συγκεκριμένο γραφείο υπάρχει για όλα τα κοινοβούλια των χωρών που ανήκουν στην Ε.Ε καθώς είναι υποχρέωση των χωρών μελών.
.enikos.gr

Read more...

Mακρά η νύχτα στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά και οι στενοί του συνεργάτες και σύμφωνα με πληροφορίες του ΜEGA όλοι προβλέπουν μακρά νύχτα και διαπιστώνουν μεγάλες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις.
Κι αυτό, γιατί το απόγευμα, στο κυβερνητικό επιτελείο έφταναν κάποιες πληροφορίες ότι γίνονται προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος, δηλαδή ουσιαστικά για το θέμα της αφαίρεσης από το ελληνικό χρέος 40 δις ευρώ που ζητά το Ταμείο.
Με τις παραμέτρους που είχαν μελετήσει είχαν φτάσει να βλέπουν ότι φεύγουν από το ελληνικό χρέος 33 δισ. ευρώ και μένουν άλλα 7 δισ. ευρώ.
Φαίνεται όμως ότι αυτά τα 7 δισ. ευρώ είναι «επτά βουνά των Άλπεων» όπως είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου που έχει πληροφόρηση από τις Βρυξέλλες.
Είναι δηλαδή μεγάλη η δυσκολία να συμφωνήσει το ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους και οι Ευρωπαίοι μεταξύ τους, και γι' αυτό τίποτα δεν αποκλείεται. Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι το ΔΝΤ τα θέλει όλα και τα θέλει άμεσα. Θέλει δηλαδή όλες οι παράμετροι της λύσης που θα δίνουν τη δυνατότητα το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο το 2020 να εφαρμοστούν άμεσα, έως τις αρχές Δεκεμβρίου.  
 enikos.gr

Read more...

Να στείλουν μόνο τα στοιχεία των επίορκων υπαλλήλων καλεί τους Δήμους η ΠΟΕ-ΟΤΑ...Να συλλέξουν και να αποστείλουν, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους διευθυντές και τους αιρετούς, μόνο τα στοιχεία που αφορούν τους επίορκους υπαλλήλους, καλεί τους συλλόγους-μέλη της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στην...
ανακοίνωση που απέστειλε τη Δευτέρα στους συλλόγους της σε όλη την Ελλάδα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ συστήνει η διαδικασία αυτή «να γίνει υπό την αυστηρή επιτήρηση» των κατά τόπους συλλόγων και «όχι διαμέσου των γραφείων Προσωπικού τα οποία συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένα».

Όπως διευκρινίζεται, σκοπός των κινητοποιήσεων δεν είναι να καλυφθούν και να «κρυφτούν» επίορκοι εργαζόμενοι. Σκοπός, σημειώνεται, είναι να μη δοθούν στοιχεία και ονομαστικές καταστάσεις «συναδέλφων που τιμούν το χώρο, στον οποίο εργάζονται και το θεσμό τον οποίον υπηρετούν».

Για αύριο (Τρίτη) η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει διοργανώσει στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις τρεις το μεσημέρι και από τις τρεις το μεσημέρι έως τις επτά το βράδυ.

Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται σε όλες τις πρωτεύουσες νομών....
Newsroom ΔΟΛ,


Read more...

Eurogroup: δύσκολη η... γέννα

Μετά από σχεδόν επτά ώρες συνομιλιών οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προσπαθούν ακόμη στις Βρυξέλλες να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.
Μία πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι επιτυγχάνεται πρόοδος "αργά αλλά σταθερά", χωρίς να διευκρινίσει προς ποια λύση κατατείνει το Eurogroup.
 enikos.gr

Read more...

Τι λέει ο δικηγόρος του κρατούμενου που αποφυλακίστηκε

 Ρεπορτάζ Μαρίνος Αλειφέρης


  Τι λέει ο δικηγόρος του κατηγορούμενου 


 Ο Γιώργος Πατρινός, δικηγόρος του κατηγορούμενου για την δολοφονία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, που αποφυλακίστηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, επικοινώνησε με το enikos.gr και δήλωσε ότι ο πελάτης του βρίσκεται στο... σπίτι του. Υποστήριξε μάλιστα ότι: "είναι αθώος και αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών το οποίο μετέτρεψε την προσωρινή του κράτηση σε περιοριστικούς όρους". Σύμφωνα με τους οποίους κάθε 1η και 16η του μηνός πρέπει να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα. Συμπλήρωσε ότι "ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι περιοριστικοί όροι.

Σε διαθεσιμότητα η διευθύντρια των φυλακών και 2 σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την αποφυλάκιση


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σε σχέση με όσα αναφέρονται για την αποφυλάκιση κρατουμένου,  το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώνει ότι  ήδη  διενεργείται από την Εισαγγελέα Εφετών – Επόπτη του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφυλακίσθηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους του ΚΚ Κορυδαλλού, κρατούμενος που εμπλέκεται σε υπόθεση ανθρωποκτονιών. Η έρευνα διενεργείται για τη διαπίστωση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι ουδεμία ενημέρωση είχε το Υπουργείο Δικαιοσύνης από την Εισαγγελία, τις αρμόδιες αρχές και τη Διεύθυνση του Κ.Κ. Κορυδαλλού για το συμβάν και  τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση. 

Αμέσως μετά την ενημέρωση, τέθηκαν από το Υπουργείο σε διαθεσιμότητα του Υπουργείου η Διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μέχρι το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης.
 .enikos.gr

Read more...

ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Σε δεκάδες ανέρχονται οι περιπτώσεις εφοπλιστών και επιχειρηματιών που αδιαφορούν να πληρώσουν τον ειδικό φόρο ακινήτων, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην εισπράττει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στο...
«χαράτσι» για τα ακίνητα αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "6 μέρες" σε ρεπορτάζ του Θ. Πασχάλη, το υπουργείο Οικονομικών έχει ανοίξει τους φακέλους πολλών μεγαλοεφοπλιστών και επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στο ναυτιλιακό κλάδο αλλά και στο real estate, και τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά. Ένας από τους κορυφαίους έλληνες εφοπλιστές, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια κατάταξη, με δεκάδες τάνκερ δεν έχει αποδώσει ειδικό φόρο ακινήτων (δηλαδή και τον αναλογούντα φόρο πριν το γνωστό και μη εξαιρετέο χαράτσι) τα τελευταία 6 χρόνια συνολικού ύψους 6,2 εκατ. ευρώ για ένα τεράστιο ακίνητο 6.000 τ.μ. που έχει στην κατοχή του δίπλα στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο. Στο συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο σε offshore εταιρεία, έχουν επιβληθεί ειδικοί φόροι ακινήτου, που αναλογούν στο 3% της αντικειμενικής του αξίας μέχρι το 2009 και στο 15% μετά το 2009, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί σε offshore εταιρείες. Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκεται και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου της αείμνηστης Μαλβίνας Κάραλη. Πρόκειται για έναν Άγγλο, ο οποίος το εκχώρησε σε offshore εταιρεία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι ακινήτου ύψους 1 εκατ. ευρώ και σύντομα θα κληθεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να πληρώσει αυτό που του αναλογεί. Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα, έχει ζητήσει από τις μεγάλες εφορίες να κάνουν «φύλλο και φτερό» τις υποθέσεις επιχειρηματιών, οι οποίο εμφανίζονται ως άγνωστοι στην εφορία, καθώς αρνούνται συστηματικά να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
http://fimotro.blogspot.gr/

Read more...

Εθνική αφύπνιση!

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ (σ.σ. χθεσινή) βαρυσήμαντη συνέντευξη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναυάρχου κ. Κοσμά Χρηστίδη στη Real news και στον Πάρι Καρβουνόπουλο είναι μια πραγματική κραυγή αγωνίας για το μελλοντικό αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Και συνεπώς αποτελεί ισχυρό «σήμα κινδύνου» για τη μορφή και την κατεύθυνση των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στα ανοικτά μέτωπα των εθνικών μας θεμάτων. Οταν ο εν ενεργεία Αρχηγός ΓΕΝ αναγκάζεται να προσφύγει σε δημόσια έκκληση μέσω εφημερίδας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στοιχειώδεις οικονομικοί πόροι που απαιτούνται, «τουλάχιστον στους τομείς της προμήθειας καυσίμων και ανταλλακτικών», για να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του στόλου μας, τότε καθίσταται απολύτως προφανές ότι η κατάσταση στη χώρα και στις Ενοπλες Δυνάμεις της είναι πλέον δραματική. Και βέβαια ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση του ναυάρχου ότι οι περικοπές που έγιναν στον ζωτικό χώρο της Εθνικής μας Αμυνας και ιδίως στο στρατιωτικό προσωπικό που φυλάσσει νυχθημερόν τα σύνορα της χώρας είναι «δυσβάσταχτες και δυσανάλογες». Ο Αρχηγός μεταφέρει κατ΄ουσίαν την άποψη χιλιάδων αξιωματικών και υπαξιωματικών ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν γι’ αυτούς δεν είναι δίκαια. Και τη μεταφέρει συγκρατημένα και σε χαμηλούς τόνους... Το κλίμα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο βαρύ, με ό,τι αυτό σημαίνει...

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ  η ανησυχία όσων ασχολούνται με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων εντείνεται. Η οικονομική ανέχεια της χώρας είναι βέβαιο ότι επηρεάζει τώρα σημαντικά την πολιτική και διαπραγματευτική της εικόνα και ισχύ. Είμαστε αποδυναμωμένοι. Η διπλωματία μας βρίσκεται διαρκώς σε άμυνα, απέναντι σε συνομιλητές που συνήθως μας αντιμετωπίζουν αρνητικά και με προκατάληψη, ως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Η χώρα «ξοδεύει» την όποια δύναμη και επιρροή της απέμεινε για να εξασφαλίζει στοιχειωδώς τα προς το ζην. Η καθημερινή μάχη της ελληνικής διπλωματίας δίδεται για την επόμενη δόση των δανεικών και για τη ρύθμιση των χρεών μας, με άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα η προώθηση και η διεκδίκηση των εθνικών μας δικαίων σε μια σειρά από κρίσιμες διαφορές μας με τα γειτονικά κράτη.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ  παράδειγμα το Σκοπιανό. Οπως θα διαβάσετε σήμερα στο ρεπορτάζ της ανταποκρίτριάς μας στο Βερολίνο Φαίης Καραβίτη, το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FYROM με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρέφει στο τραπέζι, εν μέσω κρίσης, με γερμανική υποστήριξη, ακόμη και χωρίς προηγούμενη διευθέτηση του ακανθώδους ζητήματος της ονομασίας. Οι Γερμανοί τάσσονται μάλιστα υπέρ της ταχείας διαδικασίας, καθώς εκτιμούν ότι η αδυναμία της Ελλάδας προσφέρει «ιδανική ευκαιρία». Πιέζουν για έναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του Δεκεμβρίου! Και σε όσους επισημαίνουν ότι θα υπάρξει ελληνική αντίδραση, σπεύδουν να απαντήσουν ότι «η Ελλάδα χρωστάει στην Ευρώπη». Θα χρησιμοποιήσουν άραγε στο μέλλον το ίδιο επιχείρημα και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές; Μήπως και αν αντιδράσουμε στα οικονομικά και πολιτικά σχέδιά τους για τη Θράκη;

ΠΑΝΤΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟτου τρόπου με τον οποίο μας αντιμετωπίζει πλέον η γερμανική διπλωματία είναι το γεγονός ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Βερολίνου κ. Βεστερβέλε φιλοξένησε εκεί τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Αλβανία, τη Σερβία, το Κόσοβο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη FYROM, τη Σλοβενία και το Μαυροβούνιο. Παρών και ο κ. Χασάν Γκιογούς, υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Θέμα η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Απούσα μόνον η Ελλάδα... Και η εξήγηση γι’ αυτό, ακόμη πιο προκλητική, ήρθε από τα χείλη κορυφαίου Γερμανού διπλωμάτη: «Δεν φταίμε εμείς αν η Ελλάδα επέλεξε να γίνει από ατμομηχανή της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων απαθής παρατηρητής, παραχωρώντας τη θέση της στη Αγκυρα»! Και αυτά γίνονται και λέγονται λίγες μόνον ημέρες μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα...

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι η χώρα μας θα πιεσθεί τώρα έντονα από τους δανειστές της προκειμένου να προβεί σε εθνικές υποχωρήσεις. Δεν τους αρκεί ο οικονομικός και πολιτικός έλεγχος που ήδη ασκούν στα εσωτερικά μας πράγματα. Δεν τους αρκεί η ενισχυμένη, ασφυκτική επιτροπεία. Θέλουν να ελέγξουν πλήρως όχι μόνο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Επιδιώκουν να ξαναμοιράσουν την τράπουλα για να αποκτήσουν οριστικά και σε απόλυτο βαθμό τον στρατηγικό, οικονομικό και πολιτικό έλεγχο στην νοτιοανατολική Ευρώπη και ιδίως στο Αιγαίο, που τελευταία «μυρίζει» πετρέλαιο... Και για να το επιτύχουν θα επιδιώξουν να μας «κοντύνουν», θα επιδιώξουν να μας αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο.

ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ;  Θα κρατήσουμε όρθια τη χώρα; Θα επιμείνουμε στα εθνικά μας δίκαια; Ή μετά το οικονομικό μνημόνιο, που μας οδήγησε στην ύφεση και στην πτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας μας, θα υπογράψουμε τώρα και ένα πολιτικό μνημόνιο ντροπής και υποχωρήσεων, που θα μας οδηγήσει σε εθνικό «ακρωτηριασμό»; Με τον λαό και τον στρατό πεινασμένο και κυρίως ηθικά εξουθενωμένο, οι κίνδυνοι εμφανίζονται σήμερα μεγαλύτεροι από κάθε άλλη φορά. Ας ελπίσουμε η κραυγή αγωνίας του Αρχηγού ΓΕΝ ναυάρχου Χρηστίδη να αφυπνίσει έστω και τώρα, έστω και καθυστερημένα την πολιτική μας ηγεσία. Ας ελπίσουμε ότι οι ταγοί μας θα συνειδητοποιήσουν πως έρχεται σφοδρή καταιγίδα, πως θα δεχθούμε δηλαδή επιθέσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα ανοιχτά μέτωπα των εθνικών μας θεμάτων και πως πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούν –έστω και στοιχειωδώς- για να οργανώσουν και να ενισχύσουν την εθνική μας άμυνα... Ας ελπίσουμε...
.enikos.gr

Read more...

Διακοπή μίας ώρας στο Eurogroup για διμερείς διαβουλεύσεις...Για μία ώρα διακόπηκαν οι εργασίες του Eurogroup προκειμένου να διεξαχθούν διμερείς διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου που επικαλείται ο Guardian η διακοπή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να γίνουν υπολογισμοί για το ελληνικό χρέος.

Νωρίτερα ο...
γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση εμφανίστηκε αισιόδοξος για αίσια έκβαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα δεν θα πάμε μέχρι το βράδυ, έχουμε όλοι τη διάθεση να βρούμε μία λύση και η διαδικασία έχει ωριμάσει».Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Σόιμπλε, «η λύση δεν μπορεί να είναι το κούρεμα και αυτό δεν είναι γερμανικό πρόβλημα αλλά πρόβλημα της ευρωζώνης».

Την πεποίθηση, ότι οι χώρες της ευρωζώνης διαθέτουν την πολιτική βούληση να καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία, τόσο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, όσο και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Την ανάγκη να υπάρξει μία πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, υπογράμμισε ο ευρωπαίος εκπρόσωπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η «Η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμη λύση».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα προαπαιτούμενα. "Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα καταλήξουν σε ωφέλιμη λύση", είπε ο υπουργός...
skai.gr


Read more...

Ποιος αποφυλάκισε τον δολοφόνο των αστυνομικών της ΔΙΑΣ ;

Ρεπορτάζ : Μαρίνος Αλιφέρης

Εκνευρισμός επικρατεί στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τους χειρισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης στο θέμα της αποφυλάκισης ενός εκ των κατηγορουμένων για την δολοφονία αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. τον Μάρτιο του 2011 στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Νίκος Δένδιας είναι ενοχλημένος, ενώ κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζουν ότι η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και εκεί αποδίδουν τους "ατυχείς" χειρισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης με την οποία θα δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα.
Ήδη, από τις 2 το μεσημέρι, στο υπουργείο Δικαιοσύνης είχε σημάνει συναγερμός μετά την αποκάλυψη της είδησης από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm και το enikos.gr. Ωστόσο μέχρι και πριν από λίγο δεν ήταν σε θέση να πουν με ασφάλεια τι ακριβώς συνέβη και αποφυλακίστηκε ο εν λόγω κατηγορούμενος παρότι σε βάρος του εκκρεμούσε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας.
Σημειώνεται ότι σε βάρος του συγκεκριμένου καταζητούμενου από την ΕΛ.ΑΣ.,  είχαν σχηματιστεί δυο διαφορετικές δικογραφίες. Η μια αφορούσε στην ληστεία που είχε προηγηθεί νωρίτερα στις Αχαρνές και η δεύτερη στη δολοφονία των αστυνομικών. Το δικαστήριο για τη ληστεία έγινε στα τέλη Οκτωβρίου και ένας από τους κατηγορούμενους αθωώθηκε για τη συμμετοχή του στη ληστεία. Όταν επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού όμως αφέθηκε ελεύθερος, παρόλο που σε βάρος του εκκρεμούσε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας.
Όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συνειδητοποίησαν το λάθος ενημέρωσαν την Εισαγγελία και αυτή με την πλευρά της το Τμήμα Αναζητήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας δίνοντας την εντολή για ενεργοποίηση του παλιού εντάλματος σύλληψης.
Παρόλο που αναζητείται από τα τέλη Οκτωβρίου δεν έχουν βρεθεί τα ίχνη με τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι μπορεί να μην βρίσκεται στην Ελλάδα.


Η ΕΔΕ
Για το συγκεκριμένο θέμα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση στις φυλακές Κορυδαλλού για τυχόν εμπλοκή υπάλληλου. Από την έρευνα δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή εμπλοκή σωφρονιστικού στην υπόθεση και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το λάθος πιθανόν προέρχεται από τις Δικαστικές Αρχές.  
 enikos.gr

Read more...

Ο προϊστάμενος έκλεψε τα ΕΛΤΑ στην Κρήτη, αλλά θα τα επιστρέψει με...ευκολίες πληρωμής!Θα του κρατάνε ένα ποσό καθε μήνα από τον μισθό του!...
Σύμφωνα με το έγγραφο που εστάλη στον κ.Ρακιντζή ο πρώην υπάλληλος ως προϊστάμενος και διαχειριστής καταστήματος στην Κρήτη ‘κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 2011 έως και τον Ιούλιο του 2011 ευθύνεται για παρακράτηση ποσού 47000 ευρώ.
Μόνο στην Ελλάδα γίνονται...
ευκολίες πληρωμής για κλεμμένα χρήματα από το Δημόσιο! Η περίπτωση των ΕΛΤΑ όπου δύο στελέχη τους- το ένα από την Κρήτη- πιάστηκαν να έχουν υπεξαιρέσει χρήματα και να...διευκολύνονται να τα επιστρέψουν είναι εξωφρενική!
Η γαλαντομία των ΕΛΤΑ αποκαλύφθηκε, όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, όταν ενημερώθηκε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ.Ρακιντζής, για την εξέλιξη δύο υποθέσεων που αφορούσαν ‘παρακρατηθέντα’ ποσά από τον οργανισμό.
Το στέλεχος απο την Κρήτη που φέρεται να μην απέδωσε στον οργανισμό τα λεφτά που διαχειριζόταν, τα ΕΛΤΑ τον έθεσαν σε αργία 6 μήνες-άρα μπορεί να επιστρέψει!- και θα του κρατάνε ένα ποσό καθε μήνα από τον μισθό του! Τέτοιες ευκολίες...
Σύμφωνα με το έγγραφο που εστάλη στον κ.Ρακιντζή ο πρώην υπάλληλος ως προϊστάμενος και διαχειριστής καταστήματος στην Κρήτη ‘κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 2011 έως και τον Ιούλιο του 2011 ευθύνεται για παρακράτηση ποσού 47000 ευρώ προερχόμενου από τη διαχείριση του καταστήματος’. Ο υπάλληλος παραπέμθηκε στο Πειθαρχικό και του επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία η ποινή της οριστικής απόλυσης. Ωστόσο, μετά από έφεση το Δευτεροβάθμιο του επέβαλε την ποινή της προσωρινής απόλυσης των έξι μηνών τον περασμένο Ιούνιο.
Είναι λοιπόν προφανές ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα επιστρέψει με το νέο έτος στην υπηρεσία. Και τα λεφτά; Απομένει να πάρουν τα ΕΛΤΑ 23000 ευρώ-προφανώς τα επέστρεψε τα υπόλοιπα- και ο οργανισμός αποφάσισε να ‘παρακρατείται από τον μισθό του σε μηνιαίες δόσεις’!


Read more...

Οι μπίζνες της Καλτσά με την κόρη του Άκη

Της Στεφανίας Κασίμη
Στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου είχε εμπλακεί το όνομα της πρώην γενικής γραμματέως Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μαρίας Καλτσά, στο σπίτι της οποίας στο Ψυχικό εξερράγη τα ξημερώματα αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, αποτελούμενος από τέσσερα γκαζάκια.
Όπως είχε αποκαλύψει η Real News, τον Ιούλιο το 2011, η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η επί πολλά χρονιά συνεργάτιδά της, Μαρία Καλτσά είχαν βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για λόγω μη καταβολής των απαιτούμενων φόρων κατά την κατασκευή και πώληση πολυτελούς οικοδομής στην Καλλιθέα. Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας έφτασαν μέχρι τη βουλή, καθώς σχετική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Την ίδια στιγμή, και ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας είχε βάλει την πρώην γγ στο «κάδρο», μέσω της απολογίας του. «Αξιοσημείωτο είναι επίσης πόσα χρήματα έδωσε ο Τσοχατζόπουλος προκειμένου η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου να ιδρύσει εταιρεία κατασκευών-μελετών, μαζί με κάποια υπάλληλο του υπουργείου Δημοσίων Εργων με το όνομα Καλτσά», είχε πει μεταξύ άλλων στον ανακριτή.

Οι μπίζνες της Καλτσά με την κόρη του Άκη
Η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου και η Μαρία Καλτσά είχαν αγοράσει το 2002 ένα οικόπεδο στην οδό Ευρυπίδου 10 στην Καλλιθέα, στο οποίο στη συνέχεια έχτισαν πενταώροφο συγκρότημα γραφείων, περίπου 856 τμ (χωρίς τους ημιυπαίθριους) και προτού καν ολοκληρωθεί, το πώλησαν έναντι 2,5 εκ. ευρώ.
Μόνο που η Αρετή Τσοχατζοπούλου δήλωσε πως το συγκεκριμένο ακίνητο το ανήγειρε ως ιδιώτης και όχι ως επαγγελματίας, με αποτέλεσμα να μην προστεθεί στα εισοδήματά της ως αρχιτέκτονος μηχανικού και ιδιοκτήτριας τριών τεχνικών εταιρειών (ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ, ΜΠΑΟΥΠΛΟΥΣ ΕΠΕ, ΑΤΕΦΑ Α.Ε.) και επομένως να εξαιρεθεί από τη σχετική υποχρέωση καταβολής φόρων. Ετσι, τα 2.141.509 ευρώ που εισέπραξε από την πώληση των ακινήτων (κατείχε το 90%) δεν φορολογήθηκαν ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τη γενική γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, αρχιτέκτονα επίσης, η οποία σημειώνεται πως μαζί με τον σύζυγό της Φρανκ Μίχαελ Σμιτ είναι συνέταιροι με την κόρη του πρώην υπουργού στην ΜΠΑΟΥΠΛΟΥΣ Τεχνική Εταιρεία. Με αυτό το λογιστικό τέχνασμα κατά την πώληση της πολυώροφης οικοδομής, υποχρέωση καταβολής φόρων είχε μόνο ο αγοραστής και όχι οι πωλήτριες, κυρίες Τσοχατζοπούλου και Καλτσά.

Οι φορολογικές αρχές θεώρησαν πως η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η Μαρία Καλτσά δεν αγόρασαν το οικόπεδο για ιδιωτική χρήση, αλλά για να κατασκευάσουν και να πωλήσουν το ακίνητο με σκοπό το κέρδος. Το γεγονός, μάλιστα, πως η αγορά, κατασκευή και πώληση του ακινήτου έγινε διαδοχικά τεκμηριώνει το επιχείρημα των Αρχών πως επρόκειτο για εμπορική δραστηριότητα.
Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει η Real news οι φορολογικές αρχές είχαν εντοπίσει την παράβαση στην οποία είχαν υποπέσει. Η φορολογική δήλωση  που είχε υποβάλει από κοινού με τον σύζυγό της η Μαρία Καλτσά το 2006, έφερε χειρόγραφη σημείωση του εφοριακού ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ την παρέπεμπε σε έλεγχο. Ένα χρόνο μετά την πώληση του εν λόγω ακινήτου το 2005, και κατά την πρώτη δήλωσή του στην εφορία, ο ελεγκτής έγραφε στην μπροστινή σελίδα της φορολογικής της δήλωσης πως «θα πρέπει να τεθεί υπόψη ελέγχου η πώληση ακινήτου από Δ’ πηγή», αναφερόμενος φυσικά στην πώληση του πενταώροφου πολυτελούς ακινήτου στην Καλλιθέα.  Δηλαδή, επεσήμαινε ότι το εισόδημα από την πώληση προέρχεται από εμπορικές επιχειρήσεις (Δ΄πηγή) και άρα πρέπει να φορολογηθεί. Σε αντίθεση, με τα όσα δήλωσαν οι Μαρία Καλτσά και Αρετή Τσοχατζοπούλου, πως ανήγειραν την οικοδομή ως ιδιώτες.
Συγκεκριμένα, η γ.γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος είχε μεν δηλώσει ως όφειλε το ποσό των 425.000 ευρώ που έλαβε από την πώληση του πενταώροφου ακινήτου, στο οποίο κατείχε το 10% της ιδιοκτησίας (και το υπόλοιπο 90% η Αρετή Τσοχατζοπούλου), αλλά στον κωδικό 781 (πίνακας 6). Εκεί, όπου δηλώνονται περιουσιακά στοιχεία που δεν φορολογούνται.
Τι είχε απαντήσει η γ.γ.
Σε απάντηση της προς την εφημερίδα η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος αναφορικά με την αγορά του εν λόγω οικοπέδου είχε επισημάνει ότι «έγινε με σκοπό τη χρησιμοποίηση του για απόκτηση επαγγελματικής στέγης 90 τ.μ. περίπου και όχι την πώληση ή την απόκτηση κέρδους. Ως εκ τούτου κρίθηκε ότι δεν υπήρχε υποχρέωση έναρξης εργολαβικής επιχείρησης.  και όπως όφειλα ανέφερα επί 3ετία στη φορολογική μου δήλωση τη δαπάνη ανέγερσης οικοδομής που μου αναλογούσε και αποτελεί τεκμήριο». Ενώ, αναφερόμενη στην πώληση του ακινήτου λέει χαρακτηριστικά: «Τρία χρόνια αργότερα, το 2005, κατά τη διάρκεια της ανέγερσης και πριν την αποπεράτωση, προέκυψε προσφορά από ενδιαφερόμενο αγοραστή που έγινε αποδεκτή. Δεν απέκρυψα ποτέ τίποτα, ούτε τα έσοδα από την πώληση. Αυτή η μόνη ως άνω περίπτωση αγοράς οικοπέδου για ανέγερση οικοδομής, αποτελεί συνήθη πρακτική αξιοποίησης προσωπικής περιουσίας. Η ευκαιριακή ανέγερση μιας οικοδομής χωρίς να έχει σκοπό την επίτευξη κέρδους, αναγνωρίστηκε στη συνέχεια -με την ευκαιρία υπαγωγής των οικοδομών στο ΦΠΑ το 2006- ότι δεν αποτελεί συστηματική επιχειρηματική δραστηριότητα (εγκύκλιος 1064/2006)».
.enikos.gr

Read more...

Και ξένοι εμπειρογνώμονες στο ΕΣΥ

Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες αναμένονται για τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Πρόκειται  για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να συντονίσει τις μεταρρυθμιστικές δράσεις του Υπουργείου Υγείας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, εμπειρία και δημιουργικότητα 100 και πλέον εμπειρογνωμόνων, Ελλήνων και ξένων, προερχόμενων από τη δημόσια διοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και των ιδιωτικό τομέα, με γνώση και εμπειρία σε μια σειρά τομέων που αποτελούν προτεραιότητα για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο υπουργός Ανδρέας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του, Ντάνιελ Μπαρ, παρουσίασε την πρωτοβουλία του υπουργείου «Υγεία εν Δράση».
Η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στην οικονομική εξυγίανση του ΕΣΥ, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής δομικών αλλαγών, αλλά και σύγχρονων συστημάτων διοίκησης και ελέγχου, στην εφαρμογή συστημάτων ελέγχου φαρμακευτικής δαπάνης, στην αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην ανάπτυξη του κλάδου υγείας και στην προσέλκυση επενδύσεων.
«Συζητήσαμε σε μεγάλη έκταση και το θέμα της περιστολής της δημόσιας δαπάνης, εκεί όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Είναι βέβαιο ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών τομών απαιτεί τεχνογνωσία, εμπειρία, καλή συνεργασία και για αυτό τον λόγο ζητήσαμε τη συμπαράσταση της χώρας του στη δική μας προσπάθεια των μεταρρυθμιστικών αλλαγών», τόνισε ο Α. Λυκουρέντζος, μετά τη συνάντηση.
Από την άλλη πλευρά ο Γερμανός υπουργός Υγείας χαρακτήρισε εξαιρετικά καλή τη συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του και αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πρώτες επιτυχίες έχουν γίνει, πλέον, ορατές».
enikos.gr

Read more...

Μεντρέκας:Θαυμάζουν τη Χούντα στη ΧΑ


Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας σχολίασε την χθεσινή κίνηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να ξεδιπλώσουν τη σημαία σύμβολο των Απριλιανών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κρήτη.  
"Θαυμάζουν τη Χούντα και το φασίστα Μεταξά των βασανιστηρίων, των φυλακών και της διαφθοράς, που ήταν πιστά ανδρείκελα της ελληνικής πλουτοκρατίας και συνεργάτες των Αμερικανών και των Άγγλων", δήλωσε ο κ. Μεντρέκας και πρόσθεσε:"Τόσο αντισυστημικοί και καθαροί είναι!".

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ για τον Κασιδιάρη

Πυρά κατά της Χρυσής Αυγής και του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος ήταν ο πρωταγωνιστής του χθεσινού επεισοδίου στην Κρήτη, εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Την ημέρα που ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας γιόρταζε την εποποιία της εθνικής αντίστασης ενάντια στο ναζισμό και την ιδεολογία του μίσους, τη στιγμή που η χώρα μας δίνει έναν αγώνα για την επιβίωσή της και απαιτείται εθνική ενότητα, η Χρυσή Αυγή εκδήλωσε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο στην Κρήτη, το νησί που έχει γεννήσει ήρωες της Δημοκρατίας και έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα για τους δημοκρατικούς του αγώνες.
Οι απαράδεκτες απειλές και ύβρεις του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη δεν στρέφονται μόνο κατά της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έκανε απλά τη δουλειά της προσπαθώντας να αποφύγει τα προσχεδιασμένα επεισόδια της νεοναζιστικής οργάνωσης, αλλά και εναντίον της νομιμότητας και της ίδιας Δημοκρατίας. Συμπεριφορές σαν κι αυτή του εν λόγω βουλευτή, αλλά και συναδέλφων του από το ίδιο κόμμα, αρμόζουν σε κύκλους του υποκόσμου και όχι σε εκλεγμένους εκπροσώπους στη Βουλή των Ελλήνων.
Είναι ευθύνη της συντεταγμένης Πολιτείας και την Δικαιοσύνης να αντιδράσει και να πράξει όσα προβλέπονται στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος για την προστασία του πολιτεύματος και της κοινωνίας από τις έκνομες και μολυσματικές δραστηριότητες φασιστικών οργανώσεων και κομμάτων».

Read more...

Το διαβιβαστικό για τη "λίστα Λαγκάρντ"

Καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα δεν γίνεται στο διαβιβαστικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαου Παντελή για τη δικογραφία σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ». Στο έγγραφο αναφέρεται ότι διαβιβάζεται η δικογραφία για τις «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε Κυβέρνησης, που παρέλαβαν και διαχειρίστηκαν το εν λόγω CD» που περιέχει τη λίστα με τα ονόματα των καταθετών στην Ελβετική Τράπεζα. Μαζί διαβιβάστηκε στη βουλή και το memory stick (ηλεκτρονική κάρτα μνήμης) με τα ονόματα της λίστας.
Συγκεκριμένα, στο διαβιβαστικό έγγραφό του, ο κ. Παντελής αναφέρει ότι «από υπηρεσιακό καθήκον» και σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών (Ν. 3126/2003 και 3961/2011) διαβιβάζει στη Βουλή την αναφορά του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη μαζί με την ποινική προκαταρκτική δικογραφία που σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως από τον ίδιο εισαγγελικό λειτουργό.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου «να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε περιέλθει στο υπουργείο Οικονομικών ψηφιακός δίσκος (CD) με τα ονοματεπώνυμα Ελλήνων υπηκόων που διατηρούσαν καταθέσεις στην Τράπεζα HSBC στην Ελβετία, ο οποίος (ψηφιακός δίσκος) φέρεται να έχει παραδοθεί στις ελληνικές αρχές από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, καθώς επίσης και ο τρόπος που αξιοποιήθηκε το περιεχόμενο αυτού από τους παραλήπτες του, χωρίς να προβούμε σε αξιολόγηση του περιεχομένου της δικογραφίας, παρακαλούμε δε για τις δικές σας ενέργειες ως προς τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε Κυβέρνησης που παρέλαβαν και διαχειρίστηκαν το εν λόγω CD».
 Συγχρόνως, επισημαίνει ο κ. Παντελής, μαζί με τη «δικογραφία, σας διαβιβάζουμε σε κλειστό φάκελο ηλεκτρονική κάρτα μνήμης (memory stick) που φέρεται ότι έχει αναπαραχθεί από το εν λόγω CD, περιέχον τα ονοματεπώνυμα των Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζα HSBC, το οποίο μας συνυπέβαλε ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, μαζί με τη σχετική δικογραφία».
 Υπενθυμίζεται ότι την 1η Νοεμβρίου 2012 οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης διαβίβασαν τη δικογραφία για τη "λίστα Λαγκάρντ" στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Ο τελευταίος ανέθεσε στον εποπτεύοντα τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς κ. Παντελή, να μελετήσει τη δικογραφία, την οποία τελικά διαβίβασε σήμερα στη Βουλή.
         Το διαβιβαστικό έγγραφο των δύο οικονομικών εισαγγελέων προς τον κ. Τέντε περιείχε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, χωρίς να γίνεται αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα ή να γίνεται κάποιος σχολιασμός επί της υπόθεσης.
  Απλώς, εμμέσως πλην σαφώς, «φωτογραφίζονται» τα πρόσωπα των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου, οι οποίοι χειρίστηκαν την "τύχη" της "λίστας Λαγκάρντ".
 Πάντως, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς σε κάποιο σημείο του διαβιβαστικού εγγράφου τους, όπου γίνεται αναφορά στον χειρισμό της επίμαχης λίστας, αναφέρουν ότι ενώ το CD με τα ονόματα διαβιβάστηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο υπάλληλο, δεν προέκυψε η ηλεκτρονική καταγραφή του στο γραφείο τού τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Read more...

Έκτακτη σύσκεψη στην Πάτρα Δεν θα συναινέσουμε στην υλοποίηση της διαθεσιμότητας, λένε οι δήμαρχοι Δυτ.Ελλάδας


Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Πάτρα
Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιούν στην Πάτρα οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τα όσα προβλέπονται για την τοπική αυτοδιοίκηση στο νέο μνημόνιο και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Παρών στη συνέλευση είναι και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης, ο οποίος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε παρέθεσε στοιχεία που «καταδεικνύουν τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας και τις οικονομίες κλίμακας που έχει πετύχει, με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων της».

Ειδικότερα, ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι «η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο συνολικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας ανέρχεται σε μόλις 0,9%» και προσέθεσε: «Είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης των 27, γεγονός που έχουν παραδεχθεί, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ είναι καταγεγραμμένο και στο Μεσοπρόθεσμο».

Σε ό, τι αφορά το προσωπικό, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι ενώ οι αποχωρήσεις των εργαζομένων στους δήμους στη διετία ξεπέρασαν ήδη τις 6.000 και ο αριθμός των συμβασιούχων έχει μειωθεί περισσότερο από 60%, οι δήμοι καλούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες, που αφορούν όλο το παραγωγικό φάσμα και τη λειτουργία του κράτους, με ταυτόχρονες περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις.

Επίσης, χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσχερείς τις συνθήκες μέσα στις οποίες, όπως τόνισε, καλούνται οι δήμαρχοι να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός τόνισε:

«Οι δήμαρχοι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, θα εξαντλήσουμε όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα που παραμένουν στη διάθεσή μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των πόλεων και να κρατήσουμε 'ανοικτό' το δίχτυ κοινωνικής προστασίας των ευαίσθητων ομάδων των τοπικών μας κοινωνιών».

Ο κ. Μοσχολιός χαρακτήρισε το μέτρο της διαθεσιμότητας άδικο, πρόχειρο και αναποτελεσματικό, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα και με την απόφαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, κανένας δήμαρχος δεν θα συναινέσει την υλοποίηση του μέτρου, όπως αυτό δρομολογείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και ως εκ τούτου δεν θα υπογράψει καμία διαπιστωτική πράξη».

Στην έκτακτη γενική συνέλευση παρευρίσκονται, επίσης, εργαζόμενοι στους δήμους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνεδριάζει το ΠΑΣΟΚΗ πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ, την οποία έχει ζητήσει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ορίστηκε για αύριο Τρίτη στα γραφεία του κόμματος, στη μία το μεσημέρι.
Πρόκειται για κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος με την Πολιτική και Οργανωτική Γραμματεία, αλλά και με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης και των γραμματέων των Τομέων του Κινήματος.

Read more...

Οι ευθύνες Μπουτάρη για την κατάντια της πόλης με τα σκουπίδια...Τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης καθαρίζουν αλλά το πρόβλημα παραμένει. Η αυτοκριτική Μπουτάρη ότι η διοίκηση απέτυχε στο θέμα των σκουπιδιών δεν είναι αρκετή για όσους επί εβδομάδες είναι αναγκασμένοι να ζουν σε...χωματερή.
Στα όρια του υγειονομικού προβλήματος και λίγο πριν από την έναρξη ψεκασμών στα βουνά των σκουπιδιών που συσσωρεύτηκαν σε κάδους, πεζοδρόμια και δρόμους της πόλης, βρέθηκε γι’ ακόμη μια φορά η Θεσσαλονίκη. Η παραδοχή του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, ότι δεν τα κατάφερε η διοίκησή του με το συγκεκριμένο πρόβλημα, αποτελεί απλά επιβεβαίωση της αποτυχίας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Θεσσαλονίκη θα βρίσκει μπροστά της στο… διηνεκές.

Δυο χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών μαζεύτηκαν στον κεντρικό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος, όταν στους περιφερειακούς δήμους δεν υπήρχαν προβλήματα. Δικαιολογημένη η οργή των δημοτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για απειλή της δημόσιας υγείας σε μια πόλη που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζεται μυόπληκτη.

Τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου από το πρωί καθαρίζουν και μέχρι αύριο οι αρμόδιοι ελπίζουν πως θα έχουν μαζευτεί οι όγκοι των σκουπιδιών. Το πρόβλημα όμως δε λύθηκε. Ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις (απεργίες, καταλήψεις κτλ.) η Θεσσαλονίκη λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί σκουπιδομάνα.

Οι υπόλοιποι δήμοι κάθε φορά που υπάρχουν ανάλογα προβλήματα στέλνουν τα απορριμματοφόρα τους απευθείας στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όπως τόνισαν δήμαρχοι . Ο δήμος Θεσσαλονίκης γιατί δεν μπορεί να το κάνει; Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Παππάς, εξηγεί ότι «τα απορριμματοφόρα που κυκλοφορούσαν δεν ήταν αρκετά προκειμένου να γίνεται και αποκομιδή και αποστολή στο ΧΥΤΑ».

Ο ίδιος αποδίδει το πρόβλημα των τελευταίων εβδομάδων στον αποκλεισμό του ΣΜΑ στο Φοίνικα. «Μπορούσαμε να διοχετεύουμε μόνο τα απορρίμματα που συγκέντρωναν τα αυτοκίνητα έκτακτης ανάγκης. Σήμερα, από το πρωί μαζεύουμε τα σκουπίδια, που έφτασαν στους 2.000 τόνους, καθώς η κατάληψη άρχισε από τις 16 του μηνός», είπε.

Με επτά ή οχτώ απορριμματοφόρα στους δρόμους και αποκομιδή μόλις 100 τόνων σκουπιδιών την ημέρα, είναι απλώς ζήτημα επόμενης μέρας να ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη τις ίδιες καταστάσεις.

Η προεκλογική καμπάνια του κ.Μπουτάρη είχε σημείο αιχμής προς την προηγούμενη διοίκηση τα σκουπίδια και την αδυναμία της να δώσει λύσεις. Ο ίδιος ο νυν δήμαρχος είχε υποσχεθεί πως θα έδινε λύση στο ζήτημα μέσα σε έξι μήνες. Δυο χρόνια μετά η αυτοκριτική του ότι η διοίκηση απέτυχε σε αυτό το κομμάτι δεν είναι αρκετή για όσους επί εβδομάδες είναι αναγκασμένοι αντί να ζουν σε πόλη να ζουν σε χωματερή.

Υπάρχουν ελλείψεις διαπιστωμένες σε προσωπικό, σε οχήματα, σε υποδομές διαχείρισης των σκουπιδιών. Κι αν για τις τελευταίες δεν ευθύνεται η διοίκηση Μπουτάρη, για τις δυο πρώτες έπρεπε να έχει ήδη βρεθεί λύση. Διότι το πρόβλημα δεν υφίσταται μόνο όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Τα παράπονα για την καθαριότητα στον κεντρικό δήμο, ειδικά στις γειτονιές εκτός κέντρου, είναι συνεχή.

Στελέχη της αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης επαναλάμβαναν κάτι που έλεγε και ο κ. Μπουτάρης όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν είναι όσοι καταγράφονται στα χαρτιά. Πολλοί συνεχίζουν να είναι άφαντοι από τους δρόμους της πόλης όπου είναι η δουλειά τους κι αυτό δεν το έλυσε ο δήμαρχος, λένε. Επίσης, το ζήτημα του στόλου των απορριμματοφόρων παραμένει άλυτο.

Προφανώς και υπάρχουν λόγοι, αλλά εφόσον είναι τα σκουπίδια το μείζον πρόβλημα στην πόλη, η διοίκηση οφείλει να ενσκήψει και να δώσει όλες τις δυνάμεις της για να το λύσει και να πάψει αυτή η τριτοκοσμική εικόνα της καθημερινότητάς μας.

voria.gr


Read more...