Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup, αισιόδοξος για συμφωνία ο Γ. Στουρνάρας


O Γιάννης Στουρνάρας κατά την άφιξή του στο Eurogroup
O Γιάννης Στουρνάρας κατά την άφιξή του στο Eurogroup   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο», δήλωσε προσερχόμενος τη Δευτέρα στο κρίσιμο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση», είπε.

Σύμφωνα με όλες οι ενδείξεις, σήμερα θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη για «κούρεμα» στα διακρατικά δάνεια.

Στην τηλεδιάσκεψη του περασμένου Σαββάτου μπορεί να υπήρξε επί της αρχής συμφωνία σε τρία σημεία, ωστόσο αφ' ενός τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν επαρκούν για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 (στόχο που φαίνεται να αποδέχεται πλέον το ΔΝΤ), αφετέρου οι πολιτικές επιλογές που θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών των λύσεων δεν έχουν γίνει ακόμη.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε, νωρίτερα σήμερα, την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ' αυτήν», υπογράμμισε.

Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να υπάρξει σήμερα μια αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να είναι για την Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή τη βάση.

Γερμανία: Συμφωνία για χρηματοδότηση, «όχι» στο «κούρεμα»

Σήμερα ολοκληρώνουμε τη λύση για την Ελλάδα, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα» είπε και εκτίμησε ότι «το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα».

Την εκτίμησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αργότερα την Δευτέρα για την αποδέσμευση της δόσης της Ελλάδας, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας. «Βλέπω μια πολύ καλή πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία απόψε», είπε ο Στέφεν Κάμπετερ.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου για το θέμα του νέου κουρέματος, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία για τις διασώσεις.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα συζητήσουν το ενδεχόμενο «κουρέματος» στο Eurogroup.

«Το "κούρεμα" δεν αποτελεί ζήτημα και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επομένως οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα το συζητήσουν. Ούτε για την ΕΚΤ αποτελεί ζήτημα», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και υποστήριξε ότι μια τέτοια απομείωση χρέους θα παραβίαζε τόσο τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αναλαμβάνουν τα χρέη άλλων μελών, όσο και την εθνική νομοθεσία της Γερμανίας και άλλων κρατών της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, θα είχε, επισήμανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως συνέπεια «τεράστια απώλεια αξιοπιστίας», ενώ θα ενθάρρυνε, ενδεχομένως, άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους να απαιτήσουν ίδια αντιμετώπιση.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Πιερ Μοσκοβισί, είπε ότι «έχουμε μία συμφωνία η οποία είναι κατά 95% πιθανή άμεσα. Ας προχωρήσουμε γρήγορα και ας φύγουμε από εδώ με μία συμφωνία που θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε το ελληνικό πρόγραμμα, να εκταμιεύσουμε τη δόση και να διασφαλίσουμε, μεσοπρόθεσμα, τη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

Την πεποίθηση, ότι οι χώρες της Eυρωζώνης διαθέτουν την πολιτική βούληση να καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία, τόσο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, όσο και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Σε σχόλιό της για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, η k. Φέκτερ δήλωσε, ότι «προς το παρόν δεν αποτελεί επιλογή» και πρόσθεσε πως εξετάζεται ένας συνδυασμός μέτρων, όπως η μείωση των επιτοκίων των δανείων και η αποποίηση μέρους των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Καταλήγοντας, η κ. Φέκτερ δήλωσε, ότι το «κούρεμα» του διακρατικού χρέους της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτό από τις χώρες της εΕρωζώνης, αλλά ούτε και από τους φορολογούμενούς τους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: