Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Πιθανό ένα "κοκτέιλ" λύσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η οποία ξεκίνησε στις 13.30 ώρα Ελλάδος. Η συνεδρίαση διεκόπη για περίπου δύο ώρες για γίνουν διμερείς διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν επαφές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε με την Κριστίν Λαγκάρντ και με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είναι πιθανόν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί διετή επιμήκυνση του στόχου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το 2022, με την προϋπόθεση οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι να διασφαλίζουν ότι θα υπάρξει σαφής πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους.
 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ταμείο ζητά από τις χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο λύσεων που οδηγεί σε δραστική μείωση του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά άμεσα «εμπροσθοβαρή μέτρα» που αντιστοιχούν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούν ότι από αυτό το ποσό λείπουν 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας. Το θεωρούν, ωστόσο, δύσκολο εγχείρημα, καθώς προϋποθέτει ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα εμφανιστούν να δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
 Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ότι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της ευρωζώνης.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: