Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Απίστευτη εγκύκλιος του υπουργείου στις ΔΟΥ Θα πληρώνουμε για ηθική βλάβη του δημοσίου (όταν χρωστάμε στην Εφορία)

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Διεύθυνση Αναγκαστικής Είσπραξης του υπουργείου, δίνει εντολή στους εφόρους να στέλνουν τους υπαλλήλους τους στα δικαστήρια για να παρίστανται ως πολιτικοί ενάγοντες και να ζητούν την ποινική δίωξη και την καταβολή αποζημίωσης προς το Δημόσιο για υποθέσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία. Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, ορίζεται επί λέξει ότι οι έφοροι καλούνται «να δίνουν εντολή σε υπάλληλο της υπηρεσίας τους να εκπροσωπήσει το Δημόσιο σε παράσταση πολιτικής αγωγής, ζητώντας από το δικαστήριο να επιδικάσει σε βάρος του κατηγορουμένου και υπέρ του Δημοσίου ποσό ως χρηματική αποζημίωση από την ηθική βλάβη που υπέστη το Δημόσιο λόγω της προσβολής του κύρους του από τη συμπεριφορά του φορολογουμένου»! Το οξύμωρο όμως είναι ότι, αντί οι πολίτες να ζητούν «αποζημίωση» για τον ισχυρό κλονισμό και την ψυχική οδύνη που υφίστανται από την άνευ προηγουμένου φορολαίλαπα σε εποχές κρίσης, όπου αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα αυτοκτονιών για χρέη τα οποία έχουν προκαλέσει οι βάρβαρες περικοπές μισθών και οι ληστρικοί φόροι με τα εκατοντάδες χαράτσια που έχουν επιβληθεί την τελευταία τριετία, το Ελληνικό Δημόσιο εμφανίζεται να ζητάει και τα ρέστα ακόμα και από φορολογουμένους που δεν μπορούν να πληρώσουν χρέη από ΦΠΑ της τάξεως των 20.000 ευρώ. Το όριο αυτό μάλιστα ορίζεται σχηματικά από το υπουργείο, δίνοντας εμμέσως στους εφόρους το δικαίωμα να ενεργοποιούν το μέτρο (με βάση νόμους από το 1953) εν λευκώ ακόμα και για χαμηλότερες φορολογικές διαφορές και παραβάσεις.

Μέσο συμμόρφωσης
Η απειλή της ποινικής δίωξης και της αποζημίωσης για... προσβολή του κύρους του Δημοσίου προβάλλεται έτσι ως μέσο αποτροπής και συμμόρφωσης των φορολογουμένων, στις άκρως αντίξοες ωστόσο συνθήκες που βιώνει η αγορά. Κρίθηκε σκόπιμη όμως και ως απάντηση στην... ταλαιπωρία που υφίστανται τα δικαστικά τμήματα είσπραξης των Εφοριών, που αναζητούν χιλιάδες «εξαφανισμένους» εδώ και χρόνια οφειλέτες του Δημοσίου, ορισμένοι εκ των οποίων επιδεικνύουν προβληματική συμπεριφορά, αδιαφορούν στις εκκλήσεις των ΔΟΥ, δημιουργούν εμπόδια ή και απειλούν ακόμα τους επιφορτισμένους με την είσπραξη των φόρων και προστίμων υπαλλήλους. Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι «οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που υπηρετούν στα γραφεία νομικών συμβούλων αδυνατούν να ανταποκριθούν στο πλήθος των εν λόγω υποθέσεων και δεν εκπροσωπούν το Ελληνικό Δημόσιο στις πλημμεληματικής φύσης υποθέσεις φοροδιαφυγής που εκδικάζονται στα πλημμελειοδικεία». 

Στέλνουν εφοριακούς στα δικαστήρια
Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει τους υπαλλήλους των Εφοριών και τους καθοδηγεί βήμα προς βήμα για το πώς θα σταθούν και τι θα πουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Με την εγκύκλιο συστήνει στους εφόρους ότι «ως κριτήριο για το ύψος της διαφοράς» που επιβάλλει τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής «μπορεί να υιοθετηθεί το ποσό των 20.000 ευρώ». Ωστόσο ορίζεται ότι «το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης μπορεί να εκκινεί από τις 2.000 ευρώ (για φορολογική διαφορά 20.000 ευρώ) και να προσαρμόζεται ανάλογα με την υπόθεση». Ορίζεται επίσης ότι «ο υπάλληλος ο οποίος εκπροσωπεί τη Φορολογική Αρχή οφείλει πριν από την έναρξη της συζήτησης της ουσίας της υπόθεσης, δηλαδή πριν από την εξέταση των μαρτύρων και πριν από την ανάγνωση των εγγράφων (ήτοι αμέσως μετά την εκφώνηση του ονόματος του κατηγορουμένου και των μαρτύρων από τον πρόεδρο του δικαστηρίου), να πλησιάσει στην έδρα του δικαστηρίου και να δηλώσει ότι μετά από εντολή του διευθυντή της υπηρεσίας (...) το Ελληνικό Δημόσιο παρίσταται μέσω αυτού ως πολιτικώς ενάγων ενώπιον του δικαστηρίου για τη χρηματική ικανοποίηση από τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου (π.χ. μη απόδοση ΦΠΑ, έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων κ.λπ.) λόγω της μείωσης του κύρους του» και να δίδει γραπτή εντολή με την αξίωση της επιδίκασης χρηματικής ικανοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι μόνο μέσα στο 2012 τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 12 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό σύμβουλο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Παναγιώτη Παντελή, «ενώ το κράτος έχει στείλει τον κόσμο στους ψυχολόγους για τα παράλογα χαράτσια που αδυνατεί να πληρώσει, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και υπόσχεται ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών που όμως δεν έρχονται, την ίδια ώρα κάνει σαν να θέλει να ξετινάξει τους πολίτες με υπερβολικές αξιώσεις, πέρα και από τα υπέρογκα πρόστιμα. Δεν είναι δυνατόν να ζητά το κράτος π.χ. από ξενοδόχους να πληρώνουν ισόποσες δόσεις και τον χειμώνα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να βγάλουν ρύθμιση με πολλές δόσεις, για να μη σύρεται ο κόσμος στα δικαστήρια και το κράτος να μπορεί να εισπράξει».

ΝOMOΣ-BAMΠΙΡ
Το νομικό έρεισμα που δίνει το δικαίωμα στο Δημόσιο να διεκδικήσει δικαστικώς αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης από τους οφειλέτες του παρέχεται από νόμο του 1953. Διευκρινίζεται ότι γίνεται λόγος για «σοβαρές» περιπτώσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα





ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Γίνεται σύσταση στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να στέλνουν υπαλλήλους τους στο δικαστήριο κατά των πολιτών. Οι εφοριακοί θα διεκδικούν αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη το Δημόσιο λόγω «προσβολής του κύρους» του












ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ 20.000 ΓΙΝΕΤΑΙ 22.000 ΕΥΡΩ
Χωρίς αιτιολόγηση, προτείνεται το ποσόν των 20.000 ευρώ ως σημείο εκκίνησης για διεκδίκηση επιπλέον αποζημίωσης από όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Ελάχιστο ποσό αποζημίωσης υπέρ του Δημοσίου: 2.000 ευρώ
ΤΟ «ΚΑΡΦΩΜΑ» ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ
Ορίζεται λεπτομερώς η διαδικασία: πριν από την έναρξη της εκδίκασης, ο εφοριακός οφείλει να πλησιάσει τον πρόεδρο και να δηλώσει ότι το Δημόσιο απαιτεί αποζημίωση

ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Οποιος φτάσει στο δικαστήριο επειδή καθυστερεί την απόδοση του ΦΠΑ ή για άλλα χρέη στην Εφορία, θα καλείται να πληρώσει χρηματική αποζημίωση για λογαριασμό του Δημοσίου «λόγω μείωσης του κύρους του» από τη συμπεριφορά του οφειλέτη



protothema.gr

Read more...

Πρόστιμο επειδή μείωσε τις τιμές



Προσφορές στο διαδίκτυο και έκπτωση 50% σε οδοντιατρικές υπηρεσίες, αποφάσισε να κάνει χειρούργος οδοντίατρος και για αυτή του την απόφαση ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά του επέβαλλε πρόστιμο 5.000 ευρώ και τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό.
Σε επιστολή προς τον σύλλογο ο χειρούργος οδοντίατρος, Παναγιώτης Θεοδοσίου ανέφερε την διάθεσή του να βοηθήσει την Ελλάδα και τους ανθρώπους που δεν έχουν πια τα χρήματα για να επισκέπτονται τον οδοντίατρο, κάνοντας έκπτωση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες προσφέροντας και αυτός το κοινωνικό του έργο σε μία Ελλάδα της οποίας πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού ταλανίζεται από την φτώχια.
Ο οδοντιατρικός σύλλογος Πειραιά όμως θεώρησε την πράξη του «μη αποδεκτή και ως διαφήμιση» και τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό.
«Ο εγκαλούμενος παραπλάνησε το κοινό καθώς διαφήμιζε εκπτώσεις αν και γνώριζε ότι δεν υπάρχει τιμοκατάλογος οδοντιατρικών αμοιβών, γεγονός που οδηγεί σε λανθασμένη εντύπωση υπερκέρδους από τους οδοντίατρους και συγκριτικά συμπεραίνεται ότι οι υπόλοιποι οδοντίατροι αισχροκερδούν. Επίσης η διεκδίκηση αμοιβής για οδοντιατρικές υπηρεσίες μέσω κουπονιών δεν είναι αξιοπρεπής και συνιστά παράβαση του άρθρου 40 του ΚΟΔ. Εξάλλου με τις πιο πάνω ενέργειες διακυβεύεται η τιμή και η υπόληψη του οδοντιατρικού επαγγέλματος», αναφέρει η απόφαση του οδοντιατρικού Συλλόγου.

Πηγή: nocomments.gr
enikos.gr

Read more...

'' ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ''...


... ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΧΕΤΙΚΑ  Ο Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ...
Δεν προκύπτει από πουθενά ένδειξη ποινικών ευθυνών για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εκτιμούν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες,...
έπειτα και από τη συνέντευξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην κρατική τηλεόραση, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν ενημέρωσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξαντλώντας τις δυνατότητες της Βουλής. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές θα ξεκινήσουν μόλις τελειώσει η διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Read more...

ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΟ ΚΡΥΟ...


Δραματικά γίνονται τα πράγματα για χιλιάδες αστέγους στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, από το σκηνικό του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών.
Για να αντιμετωπίσει το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα...
ο Δήμος Αθηναίων, άνοιξε ειδικούς χώρους φιλοξενίας, ενώ για όσους επέμεναν να μείνουν έξω ειδικά συνεργεία μοίρασαν κουβέρτες, αλλά και τρόφιμα.

Read more...

Πρόστιμο-μαμούθ 50,6 εκατ. ευρώ στη Vodafone ...





Πρόστιμο 50,6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ επέβαλε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), εξετάζοντας εκ νέου την υπόθεση των υποκλοπών, όπως είχε εισηγηθεί το... ΣτΕ που είχε διαγράψει το αρχικό πρόστιμο των 76 εκατ. ευρώ.


Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν, τη διάρκειά τους και τα αποτελέσματα που είχαν, τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και ειδικότερα την αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και του ομίλου στον οποίον ανήκει, καταλόγισε στη VODAFONE το παραπάνω πρόστιμο για το σύνολο των παραβάσεων.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο www.fpress.gr


Read more...

ΔΗΜΑΡ: Να καταργηθούν όλες οι ελαφρύνσεις των βουλευτών ...





Την κατάργηση όλων των φορολογικών ελαφρύνσεων των βουλευτών ζητά η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε. Συνεχίζοντας, η ΔΗΜΑΡ ζητά να φορολογείται η βουλευτική αποζημίωση και... όλα τα προνόμια του βουλευτικού αξιώματος σύμφωνα με την κλίμακα φυσικών προσώπων, προκειμένου οι βουλευτές να φορολογούνται όπως οι απλοί πολίτες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:

«Η ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση όλων των πολιτών είναι αναγκαία. Για αυτό πρέπει να καταργηθούν οι προνομιακές ρυθμίσεις στη φορολογία των βουλευτών. Η αποζημίωσή τους και οι πάσης φύσεως αποδοχές που προκύπτουν από το λειτούργημά τους πρέπει να φορολογούνται στην κλίμακα φυσικών προσώπων, όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες».


Read more...

Συνελήφθη και έκτος κατηγορούμενος για την υπόθεση Energa - Hellas Power...



Έκτη σύλληψη με ένταλμα του ειδικού ανακριτή διαφθοράς, Σπ.Γεωργουλέα , έγινε χθες το βράδυ στη Φιλοθέη για την υπόθεση των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa- Hellas Power που φέρονταν να παρακρατούσαν το τέλος ακινήτων ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο.

Η σύλληψη του...
33χρονου Χρήστου Κοτσαϊδη στη Φιλοθέη έγινε μετά το ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής , το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες στηρίχθηκε σε στοιχεία από κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην Κύπρο. Μετά από διασταύρωση των στοιχείων ο κ. Γεωργουλέας κινήθηκε με ταχύτητα και ο 33χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ζήτησε μάλιστα και πήρε προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Για την ίδια υπόθεση έχουν προφυλακιστεί πέντε άτομα με ανάλογα αδικήματα καθώς φέρονται ως υπεύθυνοι των εταιρειών Εnerga και Hellas Power, να μην κατέβαλλαν στις αρμόδιες κρατικές αρχές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το τέλος ακίνητης περιουσίας (που εισέπρατταν εκ μέρους της ΔΕΗ ως πάροχοι ρεύματος) αλλά και να εξήγαγαν τα επίμαχα ποσά, που υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ, σε αλλοδαπούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
www.capital.gr


Read more...

Τέλος η σύνταξη για 12.792 δικαιούχους του ΟΓΑ που δεν απογράφηκαν...




Αναστέλλεται από την 1η Φεβρουαρίου η καταβολή της σύνταξης των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που δεν απογράφηκαν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία.

Σύμφωνα με...
ανακοίνωση της Διοίκησης του ΟΓΑ, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων, διαπιστώθηκε ότι 12.792 συνταξιούχοι δεν έχουν απογραφεί.

Ο Οργανισμός θα προχωρήσει στον έλεγχο των περιπτώσεων αυτών και, όπου διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, θα αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών που πιστώνονταν οι συντάξεις, αλλά και τυχόν ποινικές ευθύνες.

Για το λόγο αυτό, η Διοίκηση του Οργανισμού καλεί όσους έχουν εισπράξει ποσά συντάξεων τα οποία δεν δικαιούνταν, να προσέλθουν αυτοβούλως και άμεσα στον ΟΓΑ (Κεντρική Υπηρεσία ή Υποκαταστήματα) για την τακτοποίηση της οφειλής τους.

Ακόμη, στο πλαίσιο της διεξαγωγής ελέγχου των αποτελεσμάτων της απογραφής, ο ΟΓΑ θα διερευνήσει την εγκυρότητα των εξουσιοδοτήσεων και των πληρεξουσίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι που δεν απογράφηκαν, θα έχουν τη δυνατότητα απογραφής μόνο στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ από 15.01.2012, αιτιολογώντας τους λόγους της μη έγκαιρης απογραφής τους.

Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή της σύνταξής τους θα ανασταλεί και θα επαναχορηγηθεί μετά τον απαιτούμενο έλεγχο.

Ο ΟΓΑ ενημερώνει, επίσης, ότι από 1.1.2013 για τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, νέων και παλαιών δικαιούχων, ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4093/2012, που προβλέπουν τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και θα διενεργηθεί επανέλεγχος από τον ΟΓΑ με βάση τις νέες διατάξεις....


Read more...

Παίζει με την κρίση και τη νοημοσύνη μας Τα ψέματα και οι αντιφάσεις του Παπακωνσταντίνου

Με αστείες δικαιολογίες, καραμπινάτες αντιφάσεις και φαιδρά επιχειρήματα επιχειρεί να ξεφύγει από τις βαρύτατες ευθύνες του για την διαχείριση και την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ενδεικτικό, της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει είναι και το γεγονός ότι  αλλάζει τακτική και δικαιολογίες ανάλογα με τις συντριπτικά εις βάρος του στοιχεία που αναδύονται από τις εισαγγελικέςέρευνες.
 
Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε στην χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ ότι ο ίδιος έδωσε εντολή σε στενό του συνεργάτη προκειμένου να επεξεργαστεί την λίστα και να αντιγραφεί το CD σε USB. Συγκεκριμένα είπε ότι ο ίδιος ουδέποτε ασχολήθηκε με το περιεχόμενο της λίστας, δεν είδε ούτε τα ονόματα ούτε τα ποσά, παρά μόνο έδωσε εντολή σε κάποιον συνεργάτη του προκειμένου να υπολογίσει το συνολικό ποσό και τους πιο σημαντικούς καταθέτες.
 
Η σκαστή αντίφαση
 
Ωστόσο, η παραπάνω αναφορά αποτελεί σημαντική αντίφαση καθώς στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έδειξε να γνωρίζει με λεπτομέρειες το περιεχόμενο του υλικού και να εχει γνώση των ονομάτων του καταλόγου. Συγκεκριμένα, έλεγε τότε πως «Σε αυτό το ψηφιακό αρχείο υπήρχαν περί τα 2000 αρχεία τύπου Excel, δηλαδή φύλλο επεξεργασίας. Σε κάθε αρχείο περιλαμβάνονταν πληροφορίες για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ονοματεπώνυμο, στοιχεία δικαιούχου και καταθέσεις για τη χρονική περίοδο, τονίζω ότι αυτό σταματούσε το 2006-2007, περίοδο κατά την οποία τα στοιχεία αυτά περιήλθαν στις Γαλλικές αρχές με τον τρόπο όλοι γνωρίζουμε». Πρόσθετε μάλιστα τότε ότι «από τα περίπου 2000 αρχεία, σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα υπόλοιπα αρχεία είχαν ένα σύνολο καταθέσεων, που κατά προσέγγιση υπερέβαιναν ελαφρά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κάτι παραπάνω από ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ. Και αξιοσημείωτο ήταν, πως ορισμένα ονόματα είχαν πολύ μεγάλες καταθέσεις, όπως για παράδειγμα ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων» και εξηγούσε «Λίγο αργότερα, μετά από την παραλαβή των στοιχείων αυτών από τη Γαλλία, κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, τον κ. Καπελέρη. Τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα, στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετική τράπεζα. Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσον δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις, άρα ονόματα και ποσά. Τα ονόματα αυτά αφορούσαν τις μεγάλου ύψους κατάθεσεις, και το σύνολο των σχετικών καταθέσεων των ονομάτων αυτών, αφορούσε περίπου στο μισό του κατά προσέγγιση υπολογιζόμενου συνόλου. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός, ότι το πρώτο όνομα είχε 550 εκατομμύρια δολάρια, είναι σαφές ότι αυτά τα 20 περίπου ονόματα που του έδωσα, αφορούσαν περίπου στο μισό του υπολογιζόμενου συνόλου».
 
Ρίχνει τις ευθύνες στους συνεργάτες του
 
Η νέα στρατηγική του πρώην υπουργού, να κρατήσει δηλαδή αποστάσεις από την επεξεργασία της λίστας, αποτελεί σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μια ακόμα φαιδρή προσπάθεια να μεταφέρει τις ευθύνες που του αναλογούν αλλού. Εξηγούν ότι, με το επιχείρημα «εγώ δεν είδα ονόματα και δεν επεξεργάστηκα το υλικό αλλά έδωσα εντολή να το κάνουν οι συνεργάτες μου» επιχειρεί να κρατήσει μόνο τις πολιτικές ευθύνες και να μεταφέρει τις ποινικές στους συνεργάτες του. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι επισήμανε πως στην Βουλή θα αποκαλύψει τα ονόματα των συνεργατών του στους οποίους έδωσε εντολή να επεξεργαστούν και να αντιγράψουν το CD. Πέραν αυτών, ο πρώην υπουργός, με διάτρητες τοποθετήσεις, δεν δίστασε να αποδώσει ευθύνες και στο ΣΔΟΕ λέγοντας ότι δεν είχε την επάρκεια να ερευνήσει την λίστα Λαγκάρντ. Αφησε σαφέστατες αιχμές για τους εφοριακούς δίχως όμως να εξηγήσει γιατί ο ίδιος ως πολιτικός προϊστάμενος δεν έκανε το παραμικρό για να διορθώσει τις παραφωνίες που είχε εντοπίσει. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα της παραπομπής του στην προανακριτική επιτροπή. Επιχειρεί μάλιστα να μετατρέψει την απόφαση  σύσσωμου του πολιτικού κόσμου να τον παραπέμψει, ως δική του  πρωτοβουλία προκειμένου «να καθαρίσει» το όνομά του.  Βαριές ευθύνες προκύπτουν και από την παραδοχή ότι «ξέχασε» να ενημερώσει τον διάδοχό του στο υπουργείο για την ύπαρξη της λίστας αφήνοντας ένα σημαντικό θέμα που απαιτεί λεπτό χειρισμό στην διακριτική ευχέρεια του κ. Ιωάννη Διώτη. Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι παρέλειψε να πρωτοκολλήσει το αυθεντικό υλικό καθώς εως σήμερα δεν έχει καταφέρει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Το μέγεθος των αίολων επιχειρημάτων του αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι αυτός που εξαφάνισε το γνήσιο CD εμφανίζεται σήμερα να επιζητά την έρευνα του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό ιχνών αλλοίωσης στο sick που ο ίδιος έφτιαξε!
protothema.gr

Read more...

ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Το ΣΔΟΕ «ανοίγει» 6.000 τραπεζικούς λογαριασμούς



to-sdoe-anoigei-6000-trapezikous-logariasmous 
Το άνοιγμα 6.000 λογαριασμών σε Τράπεζες, που αφορούν έρευνες για φοροδιαφυγή, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Την ίδια στιγμή ερευνώνται από το ΣΔΟΕ 9.620 υποθέσεις που αφορούν φοροδιαφυγή, αδικαιολόγητες δαπάνες ΟΤΑ, παράνομη διαχείριση δημοσίου χρήματος, διαφορές φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων ή εξαγωγής χρηματικών κεφαλαίων και διοικητικές συνδρομές.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν διαταχθεί περισσότερες από 1.039 εισαγγελικές παραγγελίες. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το ΣΔΟΕ δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα στοιχεία για τα αποτελέσματα των εκτεταμένων ελέγχων στην αγορά, τα διόδια και τα λιμάνια της χώρας, τους χειμερινούς προορισμούς, τα κέντρα διασκέδασης, καφετέριες και εστιατόρια, που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους. 

Πρόκειται για 3.262 ελέγχους οι οποίοι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, συνέβαλαν ώστε να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το ποσοστό της παραβατικότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, οι εμφανείς έλεγχοι στην αγορά είχαν ως αποτέλεσμα η παραβατικότητα να μην υπερβεί το 5%, καθόσον οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου εξέδωσαν τις προβλεπόμενες από τον νόμο αποδείξεις λιανικής πώλησης. 

Η παραβατικότητα στη διακίνηση αγαθών στο εθνικό δίκτυο κυμάνθηκε κάτω του 5%. Στους ελέγχους των επιχειρήσεων εστίασης, διασκέδασης και χειμερινών σπορ, διαπιστώθηκε ότι 354 επιχειρήσεις δεν εξέδωσαν αποδείξεις προς τους πελάτες τους και γι' αυτό καταλογίσθηκαν 1.516 παραβάσεις. 

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: - Στο πλαίσιο των ελέγχων για φοροδιαφυγή, η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, αποκάλυψε ότι δύο φαρμακεία στην Αθήνα λειτουργούσαν ως κέντρα έκδοσης εικονικών τιμολογίων ή συγκάλυψης εκνόμων πράξεων που ζημίωναν τα ασφαλιστικά ταμεία με έκδοση ανακριβών στοιχείων προκειμένου να διευκολυνθεί η εικονική συνταγογράφηση με πανάκριβα φάρμακα, χωρίς αυτά να φθάνουν στους ασθενείς αλλά το δημόσιο να πληρώνει. 

Το ύψος των προστίμων που καταλογίσθηκαν ανέρχονται στα 2.500.000 ευρώ. - Οι εκπρόσωποι δύο επιχειρήσεων εστίασης στη Θεσσαλονίκη, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο γιατί δεν είχαν εκδώσει σε κανέναν πελάτη τους απόδειξη. - Ελέγχονται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας και ΣΔΟΕ Πελοποννήσου πέντε σημαντικές υποθέσεις αγροτών στην περιοχή Θηβών και Ζαχάρως Ηλείας, γιατί εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 5.000.000 ευρώ και έλαβαν πλαστά τιμολόγια ύψους 900.000 ευρώ. 

- Στην Κρεμαστή Ρόδου, η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Ν. Αιγαίου, καταλόγισε πρόστιμα 2.340.000 ευρώ για λαθρεμπόριο ποτών. - Στην Αττική, τρεις επιχειρήσεις εμπορίας χρωμάτων και τεχνικών έργων έλαβαν 250 πλαστά τιμολόγια ύψους 2.200.000 ευρώ. Τρεις άλλες επιχειρήσεις επισκευής πλοίων, μία εμπορίας οικοδομικών υλικών και μία ηλεκτρικών έργων εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 20.000.000 ευρώ.
http://newpost.gr/

Read more...

Νέος κύκλος ανακρίσεων Αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία για την υπόθεση των εξοπλιστικών


Σύστημα TOR M1
Σύστημα TOR M1  

Αθήνα
Με αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές Αρχές για το άνοιγμα συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού, ξεκινά ο νέος κύκλος των ανακρίσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν στα υποβρύχια και τα TOR M1.

Οι ανακριτές της υπόθεσης, Γ.Μαλλής και Ι.Σταθόπουλος, με αίτημά τους στην Ελβετία ζητούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου φαίνεται να διακινήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά που σχετίζονται με την προμήθεια των υποβρυχίων.

Ανάλογη προσπάθεια για το συγκεκριμένο λογαριασμό είχε γίνει και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η αποστολή των επίμαχων στοιχείων από τις ελβετικές αρχές.

Η ανακριτική έρευνα αναζητά το πρόσωπο, πραγματικό δικαιούχο εταιρείας από λογαριασμό της οποίας φέρεται να διακινήθηκαν 2,1 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, γνωστή ήδη στις Αρχές, αναφέρεται στο πόρισμα που αφορά την υπόθεση της νομιμοποίησης χρημάτων του Τσοχατζόπουλου μαζί με τις άλλες ύποπτες off shore εταιρείες ο ρόλος των οποίων αποσαφηνίζεται.

Η επίμαχη εταιρεία φαίνεται να εξέδωσε -σε διαταγή της- τρεις επιταγές συνολικού ύψους 5.710.000 ελβετικών φράγκων.

Οι ανακριτές της υπόθεσης θα καλέσουν το προσεχές διάστημα μάρτυρες που φέρονται να έχουν εισπράξει ύποπτες επιταγές οι οποίες συνδέονται με την προμήθεια των TOR M1.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συγκεντρώθηκαν 30 υπογραφές Κάλπες για Παπανδρέου και Παπαδήμο, με τις υπογραφές ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με μία σύντομη ανακοίνωση, η Χρυσή Αυγή γνωστοποίησε ότι συνυπογράφει την πρόταση που κατέθεσαν νωρίτερα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ) του Πάνου Καμμένου για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο, καθώς και για τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

«Ενώ ο Σαμαράς καλύπτει τον Βενιζέλο και ο Τσίπρας τον Παπανδρέου, η Χρυσή Αυγή απαιτεί την παραπομπή τους σε προανακριτική και συνυπογράφει την πρόταση των ΑΝΕΛ για Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο. Πολιτική κάθαρση τώρα!» αναφέρει η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.

Την πρόταση έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η πρόταση αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 30 υπογραφές βουλευτών, τις οποίες απαιτεί το άρθρο 86 του Συντάγματος, προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία.

Έτσι, κατά την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα θα στηθούν τέσσερις κάλπες -όσες και τα πρόσωπα που αναφέρονται στις τρεις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.

Για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στη Βουλή οι ρυθμίσεις Το καθεστώς για τη συλλογή αποδείξεων, στο 22% το φορο-πέναλτι


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το πλήρες πλαίσιο του καθεστώτος για τη συλλογή αποδείξεων περιλαμβάνεται σε σειρά ρυθμίσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών εν όψει της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου.

Βάσει των ρυθμίσεων αυτών, το πέναλτι που θα επιβάλλεται σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι συλλέγουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις (25% του εισοδήματος τους) θα ανέρχεται στο 22%.

Συγκεκριμένα, το καθεστώς για τη συλλογή αποδείξεων έχει ως εξής:

  • Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ.
  • Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν, θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 22% επί της διαφοράς.
  • Η εφορία θα αναγνωρίζει αποδείξεις και για δίδακτρα φροντιστηρίων, καθώς και για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή και συντήρηση οχημάτων, αποδείξεις από ταξί αλλά και δαπάνες καυσίμων ΙΧ.
  • Η υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων αφορά αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το ισχύον καθεστώς λαμβάνονταν υπόψη μόνο οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός Ελλάδος.
Αλλες ρυθμίσεις
Αλλες ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή αφορούν την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και τη μείωση στα 5.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος επαγγελματιών που θα εξαιρούνται από φορολογικές υποχρεώσεις που προβλέπει ο νέος τρόπος φορολογικής απεικόνισης των συναλλαγών.
  • Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και στα επαγγελματικά ταμεία θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.
  • Ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1/1/2013 και μετά.
  • Η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων, από 10 σε 15%, ισχύει από 1/1/2013.
  • Διαγράφεται η διάταξη του νομοσχεδίου που προέβλεπε τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών.
  • Περιορίζεται στα 5.000 ευρώ από 10.000 ευρώ το όριο του τζίρου κάτω από το οποίο ορισμένοι επαγγελματίες και υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων.
Μέτρα 2,3 δισ. ευρώ

Στην τροπολογία περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου. Η συνολική πρόβλεψη είναι για έσοδα ύψους 2,307 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται να υπάρξει αύξηση εσόδων ύψους 1,144 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ, από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ ενώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ.

Επίσης από φορολόγηση πλοίων προβλέπονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ ενώ από τη μείωση στη φορολόγηση των μερισμάτων θα προκύψει απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...