Με αστείες δικαιολογίες, καραμπινάτες αντιφάσεις και φαιδρά επιχειρήματα επιχειρεί να ξεφύγει από τις βαρύτατες ευθύνες του για την διαχείριση και την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ενδεικτικό, της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει είναι και το γεγονός ότι αλλάζει τακτική και δικαιολογίες ανάλογα με τις συντριπτικά εις βάρος του στοιχεία που αναδύονται από τις εισαγγελικέςέρευνες.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε στην χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ ότι ο ίδιος έδωσε εντολή σε στενό του συνεργάτη προκειμένου να επεξεργαστεί την λίστα και να αντιγραφεί το CD σε USB. Συγκεκριμένα είπε ότι ο ίδιος ουδέποτε ασχολήθηκε με το περιεχόμενο της λίστας, δεν είδε ούτε τα ονόματα ούτε τα ποσά, παρά μόνο έδωσε εντολή σε κάποιον συνεργάτη του προκειμένου να υπολογίσει το συνολικό ποσό και τους πιο σημαντικούς καταθέτες.
Η σκαστή αντίφαση
Ωστόσο, η παραπάνω αναφορά αποτελεί σημαντική αντίφαση καθώς στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έδειξε να γνωρίζει με λεπτομέρειες το περιεχόμενο του υλικού και να εχει γνώση των ονομάτων του καταλόγου. Συγκεκριμένα, έλεγε τότε πως «Σε αυτό το ψηφιακό αρχείο υπήρχαν περί τα 2000 αρχεία τύπου Excel, δηλαδή φύλλο επεξεργασίας. Σε κάθε αρχείο περιλαμβάνονταν πληροφορίες για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ονοματεπώνυμο, στοιχεία δικαιούχου και καταθέσεις για τη χρονική περίοδο, τονίζω ότι αυτό σταματούσε το 2006-2007, περίοδο κατά την οποία τα στοιχεία αυτά περιήλθαν στις Γαλλικές αρχές με τον τρόπο όλοι γνωρίζουμε». Πρόσθετε μάλιστα τότε ότι «από τα περίπου 2000 αρχεία, σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα υπόλοιπα αρχεία είχαν ένα σύνολο καταθέσεων, που κατά προσέγγιση υπερέβαιναν ελαφρά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κάτι παραπάνω από ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ. Και αξιοσημείωτο ήταν, πως ορισμένα ονόματα είχαν πολύ μεγάλες καταθέσεις, όπως για παράδειγμα ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων» και εξηγούσε «Λίγο αργότερα, μετά από την παραλαβή των στοιχείων αυτών από τη Γαλλία, κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, τον κ. Καπελέρη. Τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα, στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετική τράπεζα. Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσον δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις, άρα ονόματα και ποσά. Τα ονόματα αυτά αφορούσαν τις μεγάλου ύψους κατάθεσεις, και το σύνολο των σχετικών καταθέσεων των ονομάτων αυτών, αφορούσε περίπου στο μισό του κατά προσέγγιση υπολογιζόμενου συνόλου. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός, ότι το πρώτο όνομα είχε 550 εκατομμύρια δολάρια, είναι σαφές ότι αυτά τα 20 περίπου ονόματα που του έδωσα, αφορούσαν περίπου στο μισό του υπολογιζόμενου συνόλου».
Ρίχνει τις ευθύνες στους συνεργάτες του
Η νέα στρατηγική του πρώην υπουργού, να κρατήσει δηλαδή αποστάσεις από την επεξεργασία της λίστας, αποτελεί σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μια ακόμα φαιδρή προσπάθεια να μεταφέρει τις ευθύνες που του αναλογούν αλλού. Εξηγούν ότι, με το επιχείρημα «εγώ δεν είδα ονόματα και δεν επεξεργάστηκα το υλικό αλλά έδωσα εντολή να το κάνουν οι συνεργάτες μου» επιχειρεί να κρατήσει μόνο τις πολιτικές ευθύνες και να μεταφέρει τις ποινικές στους συνεργάτες του. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι επισήμανε πως στην Βουλή θα αποκαλύψει τα ονόματα των συνεργατών του στους οποίους έδωσε εντολή να επεξεργαστούν και να αντιγράψουν το CD. Πέραν αυτών, ο πρώην υπουργός, με διάτρητες τοποθετήσεις, δεν δίστασε να αποδώσει ευθύνες και στο ΣΔΟΕ λέγοντας ότι δεν είχε την επάρκεια να ερευνήσει την λίστα Λαγκάρντ. Αφησε σαφέστατες αιχμές για τους εφοριακούς δίχως όμως να εξηγήσει γιατί ο ίδιος ως πολιτικός προϊστάμενος δεν έκανε το παραμικρό για να διορθώσει τις παραφωνίες που είχε εντοπίσει. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα της παραπομπής του στην προανακριτική επιτροπή. Επιχειρεί μάλιστα να μετατρέψει την απόφαση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου να τον παραπέμψει, ως δική του πρωτοβουλία προκειμένου «να καθαρίσει» το όνομά του. Βαριές ευθύνες προκύπτουν και από την παραδοχή ότι «ξέχασε» να ενημερώσει τον διάδοχό του στο υπουργείο για την ύπαρξη της λίστας αφήνοντας ένα σημαντικό θέμα που απαιτεί λεπτό χειρισμό στην διακριτική ευχέρεια του κ. Ιωάννη Διώτη. Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι παρέλειψε να πρωτοκολλήσει το αυθεντικό υλικό καθώς εως σήμερα δεν έχει καταφέρει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Το μέγεθος των αίολων επιχειρημάτων του αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι αυτός που εξαφάνισε το γνήσιο CD εμφανίζεται σήμερα να επιζητά την έρευνα του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό ιχνών αλλοίωσης στο sick που ο ίδιος έφτιαξε!
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου