Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Οι αδελφοί Λασκαρίδη και οι αδελφοί των πρωθυπουργών...




Η ανακαίνιση του "King George" ανατέθηκε από τους αδελφούς Λασκαρίδη στον κύριο Αλέξανδρο Σαμαρά, ο οποίος συμβαίνει να είναι και αδελφός του πρωθυπουργού.
Στην προηγούμενη κυβέρνηση τώρα, ο κύριος...
Νίκος Παπανδρέου, αδελφός του Γιώργου, ήταν σύμβουλος στη ναυτιλιακή εταιρία των αδελφών Λασκαρίδη.
Ο Βενιζέλος έχει αδελφό?
Καλά αυτός δεν πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός...

Read more...

Αναμένεται τοποθέτηση του πρώην υπουργού Στην Ολομέλεια το αίτημα διεύρυνσης κατηγορητηρίου κατά Παπακωνσταντίνου


O πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου
O πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το πρωί της Πέμπτης ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για τη δυνατότητα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα που του παρέχεται από τον κανονισμό της Βουλής.
Την Τετάρτη κατέθεσε εκ νέου πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος, στην πολύωρη κατάθεσή του υποστήριξε ότι κατόπιν εντολής του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατέβαλε ο ίδιος προσπάθειες για να παραδοθεί από τις γαλλικές Αρχές η λίστα Λαγκάρντ.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη του κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή ο κ. Πλασκοβίτης είχε υποστηρίξει ότι οι προσπάθειες που έκανε για τη λίστα Λαγκάρντ ήταν τηλεφωνικές.
Την Τετάρτη, ωστόσο, ισχυρίσθηκε ότι στην αρχική του κατάθεση δεν είχε ανατρέξει στα αρχεία του, γι' αυτό και δεν θυμήθηκε να αναφέρει το γαλλικό έγγραφο, από το οποίο προέκυπτε ότι ζητούσε τη γαλλική συνδρομή για φορολογική αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ επικαλούμενος και τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος - Γαλλίας για αποφυγή διπλής φορολόγησης.
Ακόμα, ο κ. Πλασκοβίτης φέρεται να υποστήριξε ότι δεν είχε καμία οπτική επαφή με το CD που παρέλαβε και ότι το ηλεκτρονικό υλικό χειρίστηκε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι τόσο η παραλαβή του επίμαχου CD, όσο και του συνοδευτικού εγγράφου που είχαν την δική του υπογραφή έπρεπε να είχαν πρωτοκολληθεί, καθώς ήταν μια τυπική διαδικασία και πρόσθεσε ότι κακώς δεν έγινε.
Νωρίτερα, στην Επιτροπή έφτασαν οι γραπτές απαντήσεις, στα ερωτήματα που είχαν στείλει τα μέλη της, του ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στον επίμαχο λογαριασμό των 550 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μιωνής δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν γνωρίζει κανέναν απολύτως πολιτικό, εξηγεί αναλυτικά τις δραστηριότητες της εταιρείας του, χαρακτήρισε «άρες μάρες κουκουνάρες» όσα γράφτηκαν, ενώ στην ερώτηση γιατί πιστεύει ότι ενεπλάκη το όνομα του αναφέρει: «Είναι κυρίως συνδυασμός απίστευτης ασχετοσύνης και προχειροδουλειάς. Τα στοιχεία ερμηνεύτηκαν λάθος, γι' αυτό και η εμπλοκή μου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Καταστολή και προσδοκία Νύχτες οργής στην Τουρκία, αμετακίνητη η κυβέρνηση Ερντογάν


Δακρυγόνα και αντλίες κατά διαδηλωτών στην Άγκυρα
Δακρυγόνα και αντλίες κατά διαδηλωτών στην Άγκυρα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Με τις διαδηλώσεις να έχουν επεκταθεί για τα καλά στην Άγκυρα και τα άλλα αστικά κέντρα, που πήραν τη σκυτάλη από την Κωνσταντινούπολη, κυβέρνηση και διαδηλωτές, παρά τις μάλλον διαλλακτικές κινήσεις από την πλευρά της εξουσίας δεν φαίνονται να υποχωρούν από τις θέσεις τους.

Η Τουρκία εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα οι ημέρες κυλούν σχετικά ήρεμα, με πορείες, μαζικές συγκεντρώσεις και χάπενινγκ, αλλά το κλίμα οξύνεται τις νύχτες και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται. Τρεις νεκρούς μετρά πλέον η αντικυβερνητική εξέγερση. Εντωμεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει την Πέμπτη από το προγραμματισμένο ταξίδι του στη βόρια Αφρική, άγνωστο όμως αν αυτό αλλάξει τις ισορροπίες με δεδομένες τις ελαφρά διαφορετικές θέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών

Αργά την Τετάρτη, η αστυνομία στην Άγκυρα έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πλήθος των διαδηλωτών στην πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της πόλης. Αίτημα, το μόνιμο πλέον των τελευταίων ημερών, η παραίτηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά το AFP, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι που αισθάνονταν ενόχληση απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ασθενοφόρα.

Από νωρίτερα είχαν αρχίσει να συρρέουν και πάλι πλήθη στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, την εστία των διαδηλώσεων που σταδιακά σχηματοποιούνται σε ένα (ρευστό πάντως) κίνημα με αιτήματα και αξιώσεις μονιμότερης παρουσίας.

Μετά τα νέα νυχτερινά επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και Τουντζελί, την Τετάρτη, το πρωθυπουργικό γραφείο έπεσε θύμα χάκινγκ, με τους δράστες να υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν εμπιστευτικά στοιχεία των στελεχών του. Η ομάδα, που υπογράφει ως Anonymous Turkey, ανέφερε στο Twitter πως δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία που υπέκλεψε, αλλά θα δημοσιοποιούσε μόνο κωδικούς mail που σχετίζονταν με μη διαβαθμισμένες πληροφορίες. Πηγή στο τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο που επικαλείται το Reuters επιβεβαίωσε ότι λογαριασμοί δέχθηκαν επίθεση, λέγοντας πως οι λογαριασμοί αυτοί έχουν αποκοπεί.

Βολές από τον Ορχάν Παμούκ

Ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ καταδίκασε την κατασταλτική στάση της τουρκικής κυβέρνησης και απέτισε φόρο τιμής στους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης σε κείμενό του που δημοσιεύεται στην Hurriyet.

Υπενθυμίζοντας ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από κινητοποίηση κατά της κοπής δέντρων, ο Παμούκ καταδίκασε την στάση της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η πρόβλεψη να γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές που αφορούν μια πλατεία και το πάρκο της, τα οποία κουβαλούν τις αναμνήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των Κωνσταντινουπολιτών και η απόπειρα να κοπούν βιαστικά αυτά τα δέντρα είναι ένα μεγάλο λάθος της κυβέρνησης Ερντογάν».

«Αυτή η χωρίς ευαισθησία πολιτική έχει αναμφιβόλως να κάνει με την ολοένα και πιο αυταρχική και κατασταλτική στάση της κυβέρνησης», συνεχίζει ο Ορχάν Παμούκ.

Για τους διαδηλωτές γράφει ότι «το να βλέπω ότι δεν θα απαρνηθούν εύκολα τις αναμνήσεις τους μου δίνει εμπιστοσύνη και ελπίδα για το μέλλον».

Τρεις νεκροί (επισήμως)

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους, σύμφωνα με επίσημες αναφορές, και περισσότεροι από 2.800 έχουν τραυματιστεί –μερικοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση– και αυτοί μόνο στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Σμύρνη.

Αντιθέτως οι Αρχές δεν παραδέχονται θανάτους, και στον πιο πρόσφατο απολογισμό τους (την Τρίτη) αναφέρονταν απλώς σε «περισσότερους από 300» τραυματίες, στην πλειονότητά τους αστυνομικούς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Προκηρύχτηκε o διαγωνισμός για την εισαγωγή σε Σχολές Αστυφυλάκων



Στη δημοσιότητα η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εισαγωγή 500 σπουδαστών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ.. Αναλυτικά η προκήρυξη με τα προσόντα και τα κριτήρια εισαγωγής
Εκδόθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή σπουδαστών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η προκήρυξη αφορά 500 υποψηφίους που θα περάσουν στη Σχολή Αστυφυλάκων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-6977774, 210 6977327, 2106980910, από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίαςwww.hellenicpolice.gr.

Read more...

ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ...


Έπειτα από τον που θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου να αναστείλει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), Χρήστος Γκόρτζος, μιλώντας στη Βουλή, επιχείρησε ...
να ξεκαθαρίσει πως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών «δεν άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση για το θέμα».

Παρά τις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε από βουλευτές για τους πλειστηριασμούς, ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, ξεκαθάρισε πως «αφού η κυβέρνηση άνοιξε και αμέσως έκλεισε το θέμα, δεν βλέπει τον λόγο να το ξανανοίξει η Ένωση» και όπως είπε «οι τράπεζες δεν θέλουν να μαζέψουν σπίτια και αυτοκίνητα».

Μιλώντας στην συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που συνεδριάζει για το νομοσχέδιο  για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια, είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πίεση από τις τράπεζες για αναστολή του παγώματος των πλειστηριασμών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέλει να κάνει καμία δήλωση.

Να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) και η Ασημίνα Ξηροτύρη        ( ΔΗΜΑΡ) μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 επισήμαναν ότι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο συζητούμενο νομοσχέδιο ρητή διάταξη για το πάγωμα των πλειστηριασμών έως το τέλος του 2014 ή το τέλος του 2015.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των τραπεζών ζήτησε να καταργηθούν οι προσωρινές δικαστικές διαταγές που προστατεύουν τους δανειολήπτες από κατασχέσεις έως ότου εκδοθεί η τελική δικαστική απόφαση. Όπως ανέφερε, αυτή η διάταξη είναι μια διαδικασία δικαστική η οποία είναι «εξαιρετικά πρόχειρη και εξαιρετικά έωλη» που προκαταλαμβάνει «την τελική δικαστική απόφαση και θα θέλαμε να εξαλειφθεί».


Ο Σκορδάς τα «μαζεύει»
Πάντως μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του, ο κ. Σκορδάς προχώρησε σε στρατηγική αναδίπλωση υπογραμμίζοντας πως «για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Στη συνέχεια προσέθεσε πως «ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες Σκοδρά να καθησυχάσει, για όσους γνωρίζουν καλά το θέμα, από τεχνικής πλευράς, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει νομοθέτημα προστασίας των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς από το 2014, αλλά σταδιακά θα οδηγηθούμε σε νέα νομοθετήματα που θα επιτρέπουν πλειστηριασμούς υπό όρους.

Μάλιστα, σχετικά νομοθετήματα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση τους επόμενους μήνες, όμως ήδη διαφαίνεται μεγάλη διάσταση μέσα στους κυβερνητικούς κόλπους, καθώς το ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί ενημερωτικό σημείωμα που παίρνει αντίθετη θέση από την κυβερνητική, όσον αφορά στους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Τρόικας εδώ και καιρό έχει απαιτήσει να υπάρξει εκπόνηση σχεδίου από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης για τον τερματισμό στις 31/12/2013 του καθεστώτος προστασίας των πολιτών από τους πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Ήδη η γενική γραμματεία Καταναλωτή μάλιστα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση προσπαθώντας να μειώσει τους κοινωνικούς κραδασμούς, ενώ και στο υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζονται για σκληρή διαπραγμάτευση μέσα στο επόμενο διάστημα.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_5561.html

Read more...

AΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΔΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ...


Επιστημονικό πεδίο ειδικά για στρατιωτικές σχολές θα δημιουργηθεί από την επόμενη χρονιά, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα μελετήσει το θέμα της επαναφοράς βάσης για την εισαγωγή των υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αν σημειωθούν φαινόμενα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με βαθμούς «τρία» και «τέσσερα», επί παραδείγματι...
Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, Κων. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, «έχουμε εκπονήσει μελέτη και πρόθεσή μας αποτελεί η συγκρότηση ενός πεδίου, που θα συμπεριλάβει όλες τις στρατιωτικές σχολές, καθώς και τις αστυνομικές και την πυροσβεστική ακαδημία. Από το επόμενο σχολικό έτος, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν τις στρατιωτικές σχολές από ένα πεδίο. Διότι, αυτό το σχέδιο ικανοποιεί το αίτημα οι υποψήφιοι γι' αυτές τις συγκεκριμένες σχολές να είναι στοχοπροσηλωμένοι σε αυτή την επιλογή, δηλαδή να είναι συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και να μην εισάγονται μόνο και μόνο επειδή έχουν τα απαραίτητα μόρια».

Σε ό,τι αφορά στα δημοσιεύματα για  τις συγχωνεύσεις σχολείων και τις μεταθέσεις, ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία: «Το περίφημο προεδρικό διάταγμα ήταν ήδη νομοθετημένο από το Νοέμβριο, όσον αφορά στο θέμα των μεταθέσεων. Άρα, ήταν όψιμη η ανησυχία και η έκφραση του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών».

Σε ό,τι αφορά στην επαναφορά της βάσης του «10», ο υπουργός τόνισε: «Το εξετάσαμε, αλλά το απορρίψαμε, διότι ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, το οποίο δεν επέφερε κάποιον εξορθολογισμό όσον αφορά στην εισαγωγή στις σχολές. Πιστεύουμε ότι με το σχέδιο “Αθηνά”, αυτό θα διορθωθεί. Θα δούμε πως θα κυλήσει η πρώτη χρονιά και θα πάρουμε οριστικές αποφάσεις».

Και ο κ. Αρβανιτόπουλος συμπλήρωσε: «Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια φαινόμενα. Πιστεύω ότι αυτό το έχουμε διορθώσει. Αν από εκεί και πέρα δούμε -με την εμπειρία της φετινής χρονιάς- ότι υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, θα το ξαναμελετήσουμε».
Πηγή : protothema.gr

Read more...

Οι «πυραμίδες», ο Ζήγρας και ο Άκης...


 
crimenet.gr

Της Έρρικας Βαλλιάνου



- Δεν έχω βρει κανένα λογαριασμό που να καταλήγει στον Άκη Τσοχατζόπουλο, όμως οι περισσότεροι λογαριασμοί και τα περισσότερα ακίνητα καταλήγουν στο...
περιβάλλον του.

Έτσι ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο εφοριακός Παναγιώτης Βλάχος και πραγματογνώμονας του Ανακριτή.

Ο πρόεδρος του παρατήρησε ότι «για το δικό του το καλό» θα πρέπει να διερευνήσει από την Εισαγγελία Εφετών, εάν ισχύει ο διορισμός του ως πραγματογνώμονα και για την υπόθεση αυτή αλλά και για την υπόθεση των TOR M1, αναφερόμενος στο περιστατικό με το έγγραφο που πήρε από το γραφείο του ανακριτή και αφορά άλλη δικογραφία.

Ο μάρτυρας ακόμα είπε πολύ εύγλωττα στο δικαστήριο ότι η έρευνα στο ΣΔΟΕ έχει φτάσει στους πρόποδες μιας πυραμίδας με δωροδοκίες γύρω από τα εξοπλιστικά.

Πρόεδρος: Η κορυφή της πυραμίδας είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος;

Μάρτυρας: Στο πρόσωπο του Τσοχατζόπουλου συγκλίνουν όλα, δεν υπάρχουν όλα. Υπάρχουν όμως οι εταιρείες και το περιβάλλον του που διακινούν χρήματα από τα εξοπλιστικά, αγοράζουν και πωλούν ακίνητα, με τον Ζήγρα κυριότερο μεσολαβητή, ο οποίος διακινεί χρήματα για συγγενικά πρόσωπα του Τσοχατζόπουλου, όχι για δικά του συγγενικά πρόσωπα.

Η διαδικασία διεκόπη για αύριο.

Read more...

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ...





Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, με τις λιανικές πωλήσεις, ωστόσο, να σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη του...
αναμενόμενου τον Απρίλιο.

Η κοινοτική στατιστική επιβεβαίωσε σήμερα την προηγούμενη εκτίμησή της για μείωση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου και κατά 1,1% σε ετήσια βάση.

Το προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,6%. Η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στην σταθεροποίηση των αποθεμάτων και τη ζήτηση των νοικοκυριών.

Αρνητικά ήταν όμως τα στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας τη συνεχιζόμενη αδυναμία στις χώρες του ευρώ. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια βάση.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μηνιαία πτώση 0,1% και ετήσια πτώση 0,8%.

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη συρρίκνωση

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση κατέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία, όπου μάλιστα η Εurostat αναθεώρησε επί τα χείρω το βάθος της ύφεσης σε σχέση με την πρώτη εκτίμησή της.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 5,3% (εκτίμηση μη προσαρμοσμένη εποχικά), ενώ ακολούθησαν η Κύπρος (-4,1%), η Πορτογαλία (-4,0%), η Σλοβενία (-3,3%), η Ιταλία (-2,3%) και η Ισπανία (-2,0%).

Αισιόδοξη εμφανίζεται, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές εξόδου από την ύφεση, με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Όλι Ρεν να επικαλείται εσωτερικές εκτιμήσεις και προβλέψεις της Κομισιόν.

Ερωτηθείς σχετικά με τα στοιχεία της Εurostat, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ απάντησε ότι ευθυγραμμίζονται πλήρως τόσο με την πρώτη εκτίμηση της Euostat όσο και με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Την εξέλιξη του ΑΕΠ πρέπει να τη βλέπουμε στο σύνολο του έτους, ανέφερε, ενώ επικαλούμενος εσωτερικές εκτιμήσεις της Κομισιόν, είπε ότι οι εξελίξεις έχουν ξεπεραστεί προς το θετικότερο σε σχέση με τα στοιχεία της Εurostat.

Read more...

Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή Οριακό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει νέα δημοσκόπηση


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Προβάδισμα 0,5% στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse RC για την εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» που κυκλοφορεί την Πέμπτη.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 20% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4%, η Χρυσή Αυγή 13%, η ΔΗΜΑΡ 3,5%, το ΚΚΕ 5,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων, η γενική εικόνα για το οριακό προβάδισμα της ΝΔ παραμένει. Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 23%, ΣΥΡΙΖΑ 22,5%, ΠΑΣΟΚ 7%, ΑΝΕΛ 4,5%, Χρυσή Αυγή 14,5%, ΔΗΜΑΡ 4%, ΚΚΕ 6% και Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Λάθη στο χειρισμό της κρίσης Παραδοχή για υποτίμηση των συνεπειών της λιτότητας στην Ελλάδα από το ΔΝΤ


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγκτον
Σε αυτοκριτική για τα λάθη χειρισμού για την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα αλλά και στην παραδοχή για τη ζημιά που θα προκαλούσε η λιτότητα στην οικονομία της Ελλάδας, προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αυστηρά εμπιστευτικό εσωτερικό έγγραφο που έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal.

Το ΔΝΤ σημειώνει –και είναι έτοιμο και να το παραδεχτεί, αναφέρει το δημοσίευμα– ότι οι χειρισμοί του έδωσαν χρόνο στην Ευρώπη να προετοιμαστεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την κρίση.

Ένας πιο αργός βηματισμός στο πρόγραμμα λιτότητας (με μετάθεση, για παράδειγμα, των στόχων) θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, αλλά κατά το Ταμείο, δεν ήταν πολιτικά εφικτός και «θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση».

Ωστόσο το ΔΝΤ στρέφεται και κατά της κυβέρνησης γιατί δεν υλοποίησε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα στήριζαν τον ιδιωτικό τομέα ενώ και το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έπεσε άνισα στην κοινωνία.

Το έγγραφο, σύμφωνα με την WSJ, δεν προχωρά σε λεπτομέρειες για τις επιλογές που έκανε, ούτε εξηγεί γιατί συμφώνησε με αναλύσεις της τρόικας που αποδείχτηκαν λανθασμένες. Σημειώνει πάντως ότι επισήμανε ρητά τους κινδύνους από την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Κατά το ΔΝΤ, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης το 2010 «ήταν μια επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης», η οποία «έδωσε στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας για να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ούτε το Ταμείο, ούτε και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα ήταν διατεθειμένες να δανείσουν την Ελλάδα περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον το Ταμείο επισημαίνει ότι παρέκαμψε τους κανόνες λειτουργίας του δίνοντας την εντύπωση ότι το ελληνικό χρέος φαίνεται βιώσιμο. Αυτό ανέφεραν και οι δηλώσεις των στελεχών του, μεταξύ τους και της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Ελλάδα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να της δοθεί βοήθεια, αναφέρει το Ταμείο στο έγγραφο που ενδέχεται να δημοσιευτεί εν μέρει την Πέμπτη.

Ακόμα περισσότερο, η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική διάσωση ήταν τόσο μεγάλη ώστε τα στελέχη του Ταμείου «δεν μπορούσαν να εγγυηθούν με μεγάλη πιθανότητα ότι το χρέος ήταν βιώσιμο».

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι ήταν πολύ αισιόδοξο για τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας στις αγορές όπως και για την πολιτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διευρυμένο χαράτσι Η πρόταση - βόμβα για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα


ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν να ισχύσει για όλα τα αστικά ακίνητα αφορολόγητο ποσό, καθώς και να εξαιρεθούν οι κατ' επάγγελμα αγρότες
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν να ισχύσει για όλα τα αστικά ακίνητα αφορολόγητο ποσό, καθώς και να εξαιρεθούν οι κατ' επάγγελμα αγρότες   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Πρόταση «βόμβα» και σε πλήρη αντίθεση με όσα ήταν μέχρι σήμερα γνωστά έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το υπουργείο Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της τρικομματικής επιτροπής που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο νέος φόρος που θα ισχύσει από το 2014 θα είναι ουσιαστικά ένα διευρυμένο «χαράτσι», καθώς δεν θα φορολογηθεί συνολικά η ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου, αλλά θα επιβληθεί φόρος στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά είτε αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας που συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, η φιλοσοφία του νέου φόρου θα βασιστεί στον τρόπο εφαρμογής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), αλλά θα είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τα ισχύοντα.

Αν για παράδειγμα κάποιος έχει σήμερα ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα διαμέρισμα 100 τμ και πληρώνει χαράτσι 500 ευρώ, με το νέο σύστημα θα πληρώσει κάτω από τα μισά, δηλαδή περίπου 200 ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής αρκετά χαμηλότερων συντελεστών και διευρυμένων κριτηρίων για τη φορολογία των εντός σχεδίου ακινήτων.

Επίσης, οι εν λόγω συντελεστές θα εφαρμόζονται επί της αντικειμενικής αξίας και όχι επί των τετραγωνικών, όπως ισχύει σήμερα με το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Οι απώλειες εσόδων θα καλυφθούν από τη φορολογία των οικοπέδων που σήμερα δεν επιβαρύνονται με ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και των αγροτεμαχίων που και αυτά για πρώτη φορά ουσιαστικά θα φορολογηθούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αγροτεμάχια δεν θα φορολογηθούν ανά στρέμμα, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί ειδικά για το 2014, αλλά θα φορολογηθούν με βάση τη μέση αντικειμενική αξία των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής που υπάγονται. Επ' αυτής της αξίας θα εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα τα χαρακτηριστικά και την τοποθεσία του ακινήτου.

Την Πέμπτη η τελική πρόταση
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων να δώσει την Πέμπτη την τελική πρόταση με τους συντελεστές φορολογίας που θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ισχύσει ένα αφορολόγητο, διαφορετικά θα προταθεί να ισχύσουν αρκετά χαμηλότεροι συντελεστές σε σύγκριση με αυτούς που θα ισχύσουν στα υπόλοιπα ακίνητα.

Ξεχωριστή φορολογία θα εφαρμοστεί στα οικόπεδα, αλλά και στα κτίσματα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Στην σύσκεψη που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ο βασικός στόχος από τη νέα φορολογία είναι να εξασφαλίσει ο προϋπολογισμός έσοδα περίπου 3,2 δισ. ευρώ επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις των κομμάτων δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά τα ποσά.

Η εφαρμογή αφορολογήτου 50.000 ευρώ σημαίνει ότι από τους περίπου 5.500.000 ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα κτλ.) οι μισοί και πλέον θα εξαιρεθούν.

Πάντως, για μία ακόμη φορά δεν βγήκε «άσπρος καπνός» από την «καμινάδα» του υπουργείου Οικονομικών και η αγωνία 8.500.000 φορολογουμένων για το πώς θα φορολογηθεί η περιουσία τους κορυφώνεται.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (από τη ΝΔ οι Αντώνης Παναγόπουλος και Απόστολος Βεσυρόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ οι Φίλιππος Σαχινίδης και Αντρέας Μακρυπίδης, από τη ΔΗΜΑΡ οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιώργος Ιωαννίδης) έγινε ανάλυση όλων των σεναρίων όσον αφορά στη φορολογία των εντός σχεδίου ακινήτων όσο και τον εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων με ιδιαίτερη συζήτηση στο θέμα των αγροτών.

Τα σενάρια που έχουν καταθέσει τα κόμματα μελετούνται από μηδενική βάση και αυτό διότι η τρόικα καραδοκεί και είναι πολύ πιθανόν αν δεν κάνει δεκτές τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών να επιμείνει να εφαρμοστεί το χαράτσι ακινήτων, όπως έχει και για το 2014 κάτι το οποίο δεν το θέλει κανείς από την τρικομματική κυβέρνηση.

Οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

Η πρόταση των μελών της τρικομματικής κυβέρνησης να μην φορολογηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ' επάγγελμα αγροτών συνοδεύεται από ένα δημοσιονομικό κενό 200 - 300 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως προτείνουν οι ίδιοι μπορεί να καλυφθεί από:

α) Φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί
β) Υψηλότερη φορολόγηση ακινήτων επιχειρήσεων
γ) Μεγαλύτερη φορολόγηση σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Όμως, όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα από τα αυθαίρετα και τα αδήλωτα ακίνητα δεν είναι προς το παρόν μετρήσιμα και για το λόγο αυτό είναι πολύ πιθανόν οι τρόικα να τα απορρίψει ως ισοδύναμα μέτρα.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πάντως επιμένουν να ισχύσει για όλα τα αστικά ακίνητα αφορολόγητο ποσό, καθώς και να εξαιρεθούν οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Πρόταση την οποία συνυπογράφουν και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας.

Η τρόικα απαιτεί το 2014 τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να είναι 3,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη φορολογία των αστικών ακινήτων, τα 700 - 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και τα υπόλοιπα 500 -600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων.

Σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχια στο σύνολό τους τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι περίπου 66,5 εκατ. στρέμματα, ενώ καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι 37 εκατ. στρέμματα. Από αυτές σε κατ' επάγγελμα αγρότες ανήκουν 14 εκατ. στρέμματα ή 37% του συνόλου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ένταση και εκνευρισμός Διαπραγματεύσεις στον Πειραιά για τα δεδουλευμένα των πληρωμάτων


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Πειραιάς
Ένταση επικρατεί κατά διαστήματα στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σωματείων-Λιμενικού-πλοιοκτητών για την καταβολή των δεδουλευμένων στα πληρώματα.

Τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ πραγματοποιούν από το πρωί συνδικαλιστική παρέμβαση σσε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, μπλοκάροντας τον απόπλου πλοίων.

Από το νωρίς το απόγευμα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά εισαγγελέας, μετά την ακύρωση τουλάχιστον τριών δρομολογίων. Όπως καταγγέλουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών, ο εισαγγελέας τους απείλησε με συλλήψεις υπενθυμίζοντάς τους πως τελούν υπό καθεστώς «πολιτικής επιστράτευσης»

Ακινητοποιημένο παραμένει το «Βιτσέντζος Κορνάρος», το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 14.00 για Κύθηρα, Κίσσαμο και Αντικύθηρα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ μελών της ΠΝΟ, αξιωματικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και στελεχών της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Έξω από το πλοίο υπάρχουν δεκάδες αυτοκίνητα και φορτηγά και εκατοντάδες άτομα, που περιμένουν να επιβιβαστούν. Μάλιστα ένας οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου επιχείρησε να διασπάσει τον κλοιό των ναυτεργατών, ευτυχώς όμως επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και δεν υπήρξε συνέχεια.

'Ενταση υπήρξε και έξω από το πλοίο «Μυτιλήνη». Τελικά , έπειτα απο διαβεβαιώσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας ότι θα καταβληθούν χρήματα έως τις 20 του μήνα, οι ναυτεργάτες επέτρεψαν τελικά την αναχωρήσει για Σύρο, Ικαρία, Σάμο με καθυστέρηση.

Επίσης, ναυτεργάτες δεν επιτρέπουν τον απόπλου του «Αγ.Γεώργιος» για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ίο και Θήρα. Έξω από το πλοίο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες ΙΧ και φορτηγά και εκατοντάδες επιβάτες.

Τα πρώτα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού άρχισαν να εκτελούνται το πρωί με καθυστέρηση 1-2 ωρών, διάστημα κατά το οποίο ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και στα άλλα λιμάνια. Η αρχή έγινε με δύο δελφίνια, έπειτα από τη διαβεβαιώση ότι τα δεδουλευμένα έχουν ήδη καταβληθεί στα πληρώματα.

Η ΠΝΟ είχε δώσει προθεσμία ώς σήμερα, Τετάρτη, προκειμένου να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσει κινητοποιήσεις στα πλοία των εταιρειών που δεν καταβάλλουν τα οφειλόμενα.

Πάντως, παρόλο που η κινητοποίηση είχε προαναγγελθεί -όπως και όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες και το υπουργείο (το οποίο επίσης είχε καλέσει τους πλοιοκτήτες να εξοφλήσουν τους ναυτικούς) είχαν αποβεί άκαρπες- οι εταιρείες συνέχιζαν το πρωί να κόβουν εισιτήρια κανονικά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) το 70% των ναυτεργατών στην επιβατηγό ναυτιλία είναι απλήρωτο εδώ και 5-6 μήνες.

«Οι ναυτεργάτες δουλεύουν απλήρωτοι επτά μήνες. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είχαν το χρόνο που τους είχαμε προειδοποιήσει για να μη γίνει αναστάτωση στα δρομολόγια των πλοίων» είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Ενωμένοι με τις δημοκρατικές δυνάμεις« Μήνυμα αλληλεγγύης των κούρδων ανταρτών στους τούρκους διαδηλωτές


Κούρδοι αντάρτες με την φωτογραφία του Οτζαλάν
Κούρδοι αντάρτες με την φωτογραφία του Οτζαλάν   (Φωτογραφία:  Reuters )

Άγκυρα, Τουρκία
Ανακοίνωση υπέρ των διαδηλωτών εξέδωσε την Τετάρτη η πολιτική πτέρυγα του PKK (KCK) εγκαταλείποντας την στάση αναμονής που τηρούσε ώς σήμερα εξαιτίας της διαδικασίας ειρήνευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη έπειτα από την συμφωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν είναι σίγουρο ότι θα ωφελήσει τους διαδηλωτές, καθώς στην συνείδηση μεγάλης μερίδας τούρκων πολιτών οι κούρδοι αντάρτες έχουν στόχο να διαμελίσουν την χώρα τους.

Στην ανακοίνωσή του το KCK κάλεσε τους κούρδους «να αναλάβουν πρωτοβουλία ενωμένοι με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να προχωρήσει προς την σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία, που θα μεταμορφώσει την Τουρκία σε δημοκρατική χώρα».

Το KCK καλεί επίσης τους εργαζόμενους και τους δημοκρατικούς πολίτες να αντισταθούν σε όσους προσπαθούν να διακόψουν τη διαδικασία της δημοκρατικής λύσης και να συμβάλλουν στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσής της.

Στην ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στο πρακτορείο FIRAT, το οποίο πρόσκειται στο PKK, σημειώνεται ότι η δημοκρατική λύση «δεν έχει μόνο στόχο τη δημοκρατική επίλυση του κουρδικού, αλλά και τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας».

Επίσης, αναφέρεται ότι η αστυνομική βία έρχεται σε αντίθεση με τη δημοκρατική επίλυση του κουρδικού.

Το KCK στρέφει τα πυρά του κατά του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι ο κατ' επίφαση περιορισμός του στρατού από το AKP δεν εξάλειψε τη βία, την οποία τώρα ασκεί η αστυνομία.

«Η αντίσταση του πάρκου Γκεζί στέλνει το μήνυμα της νέας Τουρκίας» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Περιοδεία σε ΗΠΑ - Καναδά «Μεγάλη ανάκαμψη» του τουρισμού το 2013 βλέπει η Όλγα Κεφαλογιάννη


Η υπουργός Τουρισμού με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στη Νέα Υόρκη
Η υπουργός Τουρισμού με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στη Νέα Υόρκη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγκτον
Με στελέχη ομογενειακών φορέων και εκπροσώπους ταξιδιωτικών οργανισμών συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ από την Παρασκευή μέχρι το Σάββατο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Τορόντο του Καναδά, όπου θα έχει επαφές με τουριστικούς παράγοντες.

Στη Νέα Υόρκη, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) και η κ. Κεφαλογιάννη είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει συνοπτικά το έργο της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου της για να ενισχυθεί η τουριστική υποδομή, να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας και να έρθουν όλο και περισσότεροι τουρίστες στη χώρα μαςε.
«Ασφαλής και φιλόξενος χώρος είναι η Ελλάδα», επισήμανε η κ. Κεφαλογιάννη, ενώ απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις ομογενών για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τον τουριστικό τομέα, υποστήριξε ότι «μαζί είμαστε δύναμη» και «έχουμε βγει πιο ενωμένοι από την κρίση».
Η υπουργός μίλησε για το έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «άλλαξε την εικόνα» της χώρας μας, σημειώνοντας την ευγνωμοσύνη της προς το πρόσωπό του για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που της επέδειξε, να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού.
Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται στο θέμα των απευθείας αεροπορικών πτήσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, στην αντιμετώπιση της «αντι-τουριστικής» συμπεριφοράς ανάμεσα σε πολίτες, καθώς και στη «ζημιά που προκαλούν» οι απεργίες, όταν επηρεάζουν τη λειτουργία τουριστικών και αρχαιολογικών χώρων.
Επίσης, αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες, σημειώνοντας τη σχετική νομοθεσία με το «one-stop-shop» και στις διευκολύνσεις που προσφέρονται σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Η κ. Κεφαλογιάννη, εκτός από τις συναντήσεις με στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας και παράγοντες της ομογένειας, συναντήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, με τον ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο, Τζορτζ Στεφανόπουλο και σήμερα θα έχει συναντήσεις με δημοσιογράφους αμερικανικών ΜΜΕ.
Ανάμεσα στους παριστάμενους στη συνάντηση με τους ομογενείς, ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχαήλ Σπινέλλης, ο γενικός πρόξενος Γιώργος Ηλιόπουλος, ο πρόξενος Ευάγγελος Κυριακόπουλος, η νέα διευθύντρια του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, Γρηγορία Καματερού, ο πρώην διευθυντής Χρύσανθος Πετσίλας, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας, Νίκος Παπακωνσταντίνου και πολλοί άλλοι.
Στο Τορόντο. η κ. Κεφαλογιάννη θα έχει επαφές με τουριστικούς παράγοντες προκειμένου να προωθήσει θέματα του ελληνικού τουρισμού, ενώ παράλληλα θα δώσει συνεντεύξεις σε μεγάλα καναδικά μέσα ενημέρωσης.
Η κ. Κεφαλογιάννη θα συναντηθεί με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών, τουριστικούς πράκτορες και παράγοντες του τουρισμού στον Καναδά, προκειμένου να ενημερώσει για τη νέα προοπτική του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα.
Η υπουργός Τουρισμού, επίσης, θα παρευρεθεί στην ετήσια εκδήλωση του Ελληνοκαναδικού ιδρύματος «Hellenic Heritage Foundation» κατά την οποία θα βραβευθεί ο ιδρυτής των έξυπνων συσκευών Blackberry, Μάικ Λαζαρίδης, με το βραβείο «Lifetime Achievement Award».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ



Κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η μήνυση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών κατά του γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκου Βούτση, για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «μπάτσων» και «μπράβων», σε αναφορά... 
του για την οπλοφορία. Οι ειδικοί φρουροί εγκαλούν τον κ. Βούτση με το σκεπτικό ότι εξυβρίζει τον Έλληνα αστυνομικό, γιατί ο χαρακτηρισμός «μπάτσος» προσβάλλει την προσωπικότητά του, ενώ, όπως αναφέρεται στη μήνυση, με την δήλωσή του «απαξιώνει το ρόλο τους και την υπηρεσία τους και τους συνδέει με ιδέες, πρακτικές και νοοτροπίες αντίθετες με την δημοκρατική Πολιτεία».
Επισημαίνεται ακόμα στην μήνυση ότι με την δήλωση του ο κ. Βούτσης, «εξομοιώνει τους συναδέλφους αστυνομικούς με τους «μπράβους» και «οτιδήποτε κυκλοφορεί στη χώρα», υπονοώντας προφανώς φασιστικά, έκνομα και άλλα ακραία στοιχεία που δρουν με παράνομες μεθόδους και επιβάλλονται δια της βίας».
Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση των ειδικών φρουρών ήταν: «Το να λέμε μόνο για τους βουλευτές και να έχει όπλο ο τελευταίος μπάτσος, μπράβος, και οτιδήποτε κυκλοφορεί στη χώρα, την επικινδυνότητα για τον απλό πολίτη την μειώνουμε κατ' ελάχιστο. Καλό θα ήταν ενδεχομένως μέσα από αυτή τη συζήτηση να ανοίξει ένα θέμα απαγόρευσης της οπλοφορίας».
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_7246.html

Read more...

Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος Νεκρός στρατιώτης από ανατροπή άρματος μάχης στην Αθηνών-Λαμίας


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου  

Αθήνα
Άρμα μάχης ανετράπη τα ξημερώματα της Τετάρτης σε παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο στρατιώτης που το οδηγούσε.

Το άρμα μάχης κινούνταν με κατεύθυνση προς τον Ωρωπό προκειμένου να συμμετάσχει σε στρατιωτική άσκηση. Κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό διεξάγεται κανονικά.

Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναφέρει:

«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 05 Ιουνίου 2013, στις 05:50 περίπου, στην παράπλευρη οδό της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της περιοχής Συκάμινο, ερπυστριοφόρο όχημα Μ113, εξετράπη της πορείας του έπεσε σε χαράδρα και ανετράπη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του Στρατιώτη (ΠΝ) Ε. Κ.

»Το ερπυστριοφόρο όχημα συμμετείχε σε φάλαγγα οχημάτων του 575 Τάγματος Πεζοναυτών, η οποία κινείτο με προορισμό τον Λιμένα Ωρωπού, λόγω της συμμετοχής των τμημάτων σε Εθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων.

»Για το περιστατικό έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση και Προανάκριση από τα αρμόδια στρατιωτικά όργανα. Στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Αθανάσιος Τσέλιος για να συντονίσει τις έρευνες.

»Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του θανόντος».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Υπέκλεψαν την υπογραφή της Γ. Γραμματέως Θεσσαλίας – Στερεάς Π.Γερακούδη!...



Θα θυμάστε ασφαλώς εκείνη την ιστορία με την απόπειρα κατασκευής ενός φαραωνικού φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 70 ΜW, στο Δαμάσι της Ελασσόνας.
Το έργο, ως γνωστόν, απετράπη,...
χάρη, κυρίως, στην σθεναρή αντίσταση των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι, εκτός από τις εγκαταστάσεις τους έπρεπε να απολέσουν και μια μοναδική χορτολιβαδική έκταση 5.000 στρεμμάτων, που τους είχε παραχωρηθεί από το κράτος για βοσκή, καθώς θα την σκέπαζαν χιλιάδες γυάλινα πάνελ! Πιθανότατα όμως τα μεθεόρτια αυτής της υπόθεσης να τα δούμε στις δικαστικές αίθουσες. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη του τερατώδους ηλεκτρικού σταθμού, αξίζει να επισημάνουμε απλώς ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει μόνο ένα παρόμοιων διαστάσεων. Εκείνο πάντως που δεν έγινε ποτέ γνωστό στο ευρύ κοινό, είναι το γεγονός ότι μέχρι να φτάσουμε στην οριστική απόρριψη της επένδυσης, προηγήθηκε ένα παρασκήνιο πιέσεων, ίντριγκας και αφόρητου ...λόμπιγκ που όμοιό του δεν ξανάζησε η Θεσσαλία. Έγινε μάλιστα και το ανομολόγητο, καθώς σημειώθηκε μέχρι και ...υποκλοπή στην υπογραφή της γενικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Θεσσαλίας – Στερεάς, Πόπης Γερακούδη!

Οι επενδυτές, Κρήτες στην καταγωγή, με αξιόλογη δραστηριότητα στο νησί, βρέθηκαν στη Θεσσαλία καθώς, λέγεται, τους υπεδείχθη διακριτικά από τις τοπικές αρχές της περιοχής τους ότι ένα τέτοιο κολοσσιαίο έργο δεν επρόκειτο να γίνει δεκτό στην Κρήτη. Οι ίδιοι, επέλεξαν την Ελασσόνα, έχοντας μάλιστα έτοιμο και τον πελάτη για την μεταπώληση του πάρκου στο Δαμάσι. Μια Γαλλική εταιρεία η οποία μάλιστα παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τα διαδραματιζόμενα στη Θεσσαλία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα αγόραζε το πάρκο από τους Κρητικούς μόνο με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της περιοχής Ελασσόνας για την λειτουργία του. Το κλειδί σε αυτού του είδους τις επενδύσεις είναι η άδεια του έργου. Αυτή έχει την αξία, αυτή μεταπωλείται, ενώ στην περίπτωση των 70ΜW ο τρίτος μεγάλος κερδισμένος της ιστορίας θα ήταν οι Κινέζοι. Εκείνοι δηλαδή που θα κατασκεύαζαν την «θάλασσα» με τα πανέλα στο εργοστάσιό τους στην Κίνα.

Η Θεσσαλία κατά τους πρώτους μήνες του 2013 πήρε «φωτιά». Στην προετοιμασία για την έγκριση της επένδυσης ενεπλάκησαν δικηγόροι, λογιστές και κάθε λογής «σταυροφόροι» κατά της ελληνικής γραφειοκρατίας. Ένας δε ασυνήθιστος πυρετός κινήσεων είχε παρασύρει εμφανώς και κάποιους υπηρεσιακούς της «Αποκεντρωμένης» κατά το κρίσιμο διάστημα που διαρκούσε η προπαρασκευαστική διαδικασία. Η Γερακούδη, ύστερα από ατέρμονες διαβουλεύσεις με κόμματα, υπουργεία αλλά και με το... μαξιλάρι της, αφού ζύγισε το κλίμα, άρχισε να γέρνει υπέρ των κτηνοτρόφων. Όμως, μια ωραία πρωία, ένα παράδοξο νέο διαδόθηκε αστραπιαία στο κτήριο της οδού Σωκράτους: «Η γραμματέας υπέγραψε τους περιβαλλοντικούς όρους για το Δαμάσι»! Αυτού του είδους η υπογραφή στα φωτοβολταϊκά είναι η πλέον καθοριστική καθώς επέχει θέση άδειας λειτουργίας. «Εγώ δεν υπέγραψα τίποτα»! ήταν η απάντηση της ίδιας όταν έφτασε στα αυτιά η πληροφορία. Πως γίνεται όμως να υπάρχει η υπογραφή της; Τι είχε συμβεί; ...Απάτη (!) είπαν από το περιβάλλον της. Μία των ημερών, ενώ υπογράφονταν κάποια τρέχοντα μικρά φωτοβολταϊκά έργα, ένας υπηρεσιακός παράγων που προσκόμισε στο γραφείο της τον σχετικό φάκελο, έβαλε μέσα και την περιβαλλοντική άδεια του Δαμασίου η οποία τελικά υπογράφτηκε μαζί με τα άλλα!...

«Δεν το γνώριζα, με εξαπάτησαν και μου πήραν την υπογραφή», εξανέστη η γραμματέας και έσπευσε σε νομικούς και τα τοιαύτα για να δει τι πρέπει να κάνει. «Ανάκληση υπογραφής» της είπαν οι αρμόδιοι, όπερ και εγένετο και μάλιστα με συμβολαιογραφική πράξη!

Κάπως έτσι έπεσε η αυλαία μια τερατώδους επένδυσης στα μέρη μας, την πορεία της οποίας παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα όχι μόνο οι εμπλεκόμενοι με τα ενεργειακά στη χώρα μας, αλλά και κάποιοι από την τρικομματική κυβέρνηση στην Αθήνα...

Το τρίτο ημίχρονο αναμένεται να παιχτεί στα δικαστήρια και στα γραφεία ανεξάρτητων αρχών αρμόδιων για τον έλεγχο της διοίκησης. Εκεί προσέφυγαν οι επενδυτές καταγγέλλοντας διαφυγόντα κέρδη κ.λ.π. αλλά ανατροπές είναι μάλλον δύσκολο να προβλεφτούν.

Συμπεράσματα πάντως βγήκαν πολλά, αλλά τουλάχιστον τα ζωντανά στο Δαμάσι θα συνεχίζουν να βοσκάνε σε χορτάρι και όχι σε Κινέζικα πανέλα...

Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ (Κώστας Τόλης)

Read more...

Ενοχλούν οι συνεχείς ενστάσεις Δυσφορία του πρωθυπουργού για τη στάση των κυβερνητικών εταίρων


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την ενόχληση του πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει οι μίνι κυβερνητικές κρίσεις, με αποκορύφωμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα.

Τελευταίο κρούσμα ήταν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη διαδικασία του κατ' επείγοντος που επελέγη από την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι ενστάσεις, που διατυπώθηκαν από το βήμα της Βουλής την Τρίτη και οδήγησαν σε αλλαγή πλεύσης την κυβέρνηση, προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου και από το πρωθυπουργικό επιτελείο τέθηκε η ερώτηση: «Τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ; Δεν καταλαβαίνουν ότι με τη στάση τους συνεχώς δημιουργούν προβλήματα;»

Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τετάρτης, ο Νίκος Μπίστης απάντησε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ότι τα προβλήματα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης φάνηκαν καθαρά και από την άστοχη δήλωση Σκορδά που δημιούργησε αναστάτωση.

Σύμφωνα με Το Βήμα, ο Αντώνης Σαμαράς απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο και την προσεχή εβδομάδα θα επιχειρήσει να οριοθετήσει το πλαίσιο των σχέσεων των τριών εταίρων.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος, καθώς ο πρωθυπουργός την Πέμπτη αναχωρεί για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ελσίνκι και το Σαββατοκύριακο είναι το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα επί τάπητος.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και αναφέρουν ότι τους δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα την τελευταία περίοδο, δίνοντας την αίσθηση, όχι του κυβερνητικού εταίρου, όπως λένε υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά περισσότερο, ενός κόμματος της αντιπολίτευσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και τηρεί χαμηλούς τόνους, δείχνοντας, ως ένα βαθμό, κατανόηση στη στάση του ΠΑΣΟΚ που θέλει να έχει μια διακριτή παρουσία από τη ΝΔ, δεδομένης της δημοσκοπικής πίεσης. 

Όμως, μερικές φορές είναι δύσκολο να συγκρατήσουν τον εκνευρισμό τους, ενίοτε και την οργή τους, στο κυβερνητικό επιτελείο για τη στάση του κ. Βενιζέλου και συνολικά του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από θέματα.

Τα επεισόδια είναι αρκετά το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό που προκάλεσε και την μεγάλη έκρηξη στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η άρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ σε δεύτερο χρόνο, για την προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το βέτο που έθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην κατεπείγουσα διαδικασία συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου, που ήταν προϊόν συμφωνίας με την τρόικα, ενώ είχε και την έγκριση των τριών αρχηγών, οδήγησε στην έκρηξη πολλών στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

«Μα καλά, τι ζητάει το ΠαΣοΚ; Δεν καταλαβαίνουν ότι συνεχώς με τη στάση του δημιουργεί προβλήματα;» έλεγαν στο Μέγαρο Μαξίμου, μόλις πληροφορήθηκαν το νέο επεισόδιο που επιβαρύνει το κλίμα για την τρικομματική κυβέρνηση, ενώ αποτελεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Στο Μαξίμου φαίνεται να θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει σταδιακά να αποδυναμωθεί ο πρωθυπουργός και να κερδίσει μεσοπρόθεσμα ο ίδιος. Και αυτό το κάνει, όπως υποστηρίζουν, για να δώσει την αίσθηση στην κοινή γνώμη, ότι αυτός θέτει πολλά θέματα της κυβερνητικής ατζέντας και ουσιαστικά φροντίζει να μην παρεκκλίνει η κυβέρνηση από το στόχο της.

Δεν είναι τυχαίο, όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, ότι ο κ. Βενιζέλος δείχνει ένα πρωτοφανές πολιτικό άγχος, υποδεικνύοντας, όχι μόνο την κυβερνητική ατζέντα, αλλά ακόμα υπό ποιες συνθήκες πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, όπως π.χ. ο ανασχηματισμός που συνταγματικά αποτελεί πρωθυπουργικό «προνόμιο».

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που παρουσιάζεται με τη συμπλήρωση περίπου ενός χρόνου από την ημέρα που συμφωνήθηκε η συνεργασία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι άκρως προβληματική, κάτι που θα κληθούν να εξετάσουν οι κυβερνητικοί εταίροι την ερχόμενη εβδομάδα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...