Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Kiss Flights

Στον «αέρα» χιλιάδες ταξιδιώτες

protothema.gr
Νέα είδηση-βόμβα «έσκασε» για τις αεροπορικές εταιρείες και τον τουρισμό. Η εταιρεία χαμηλού κόστους Kiss Flights, σύμφωνα με πληροφορίες, κήρυξε πτώχευση με αποτέλεσμα να έρχονται τα πάνω κάτω για χιλιάδες ταξιδιώτες στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία αεροπορική εταιρεία την οποία χρησιμοποιούν όλοι οι μεγάλοι tour operators και η οποία πραγματοποιεί πτήσεις κυρίως σε προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση, ούτε είναι γνωστό τι θα γίνει με τις προγραμματισμένες πτήσεις της εταιρείας μέσα στο καλοκαίρι. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πριν λίγο ότι αναμένονται γραπτές ανακοινώσεις.

Read more...

Γαλλία: Αρχίζουν οι απελάσεις Ρομά προς τις χώρες καταγωγής τους


Οι πρώτες απελάσεις Ρομά που ζουν παράνομα στη Γαλλία προς τη χώρα καταγωγής τους, τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία, θα γίνουν την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ. Ο υπουργός διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι 51 παράνομοι καταυλισμοί κατεδαφίστηκαν φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη Γαλλία. "Συνολικά περίπου 700 Ρομά θα μεταφερθούν στις χώρες τους μέχρι το τέλος του μήνα", με αεροπλάνο, πρόσθεσε ο Ορτεφέ, επισημαίνοντας ότι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 19 και τις 26 Αυγούστου, ενώ μία τρίτη προβλέπεται για "το τέλος Σεπτεμβρίου". Το Παρίσι έχει επικριθεί έντονα από τον ΟΗΕ επειδή συνδέει τη μετανάστευση με την έλλειψη ασφάλειας στη χώρα. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση κατηγορείται απο την αριστερά ότι προωθεί έναν "κρατικό ρατσισμό", ενώ η πολιτική της πλεόν χαρακτηρίζεται "σοκαριστική", ή ακόμα και "απεχθής" από πολλούς βουλευτές της δεξιάς.

Σήμερα το πρωί ο γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα δημιουργήσει "ειδικές πτήσεις" για να επαναπατρίσει τους Ρομά, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι όσοι απελαύνονται μπορούν να επιστρέψουν στη Γαλλία αφού "έτσι είναι ο νόμος". "Δεν πρόκειται για συλλογικές απελάσεις, αλλά για ατομικές", υπογράμμισε ο Μπεσόν στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL. "Πρόκειται για απελάσεις προς την χώρα καταγωγής. Αυτό λέει ο νόμος κι εμείς εφαρμόζουμε το νόμο", επανέλαβε ο Μπεσόν, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι όλοι οι άνθρωποι που απελαθούν και είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης "μπορούν να επιστρέψουν στη Γαλλία, αφού έτσι είναι ο νόμος".

i-reportergr

Read more...

ΦΡΕΝΟ' ΣΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΘΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΖΗΤΑ Η Τ.ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ


Με επιστολές της προς τις Βρυξέλλες και προς Ευρωπαίους ομολόγους της, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη επισημαίνει την επικινδυνότητα των εξορύξεων πετρελαίου μεγάλου βάθους στην περιοχή της Μεσογείου και ζητά τον περιορισμό τους μέχρι να υιοθετηθεί το ανάλογο πλαίσιο. Η υπουργός εκτίμησε ότι ο περιορισμός των υπεράκτιων γεωτρήσεων σε...
μεγάλα βάθη είναι αναγκαίος έως ότου τα παράκτια κράτη σχεδιάσουν και υιοθετήσουν συγκεκριμένη στρατηγική για το θέμα.
Στην περίπτωση ατυχήματος, όπως αυτού που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού, οι συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου θα είναι καταστροφικές και πιθανώς μη αναστρέψιμες, επισήμανε. Η κ. Μπιρμπίλη έχει στείλει επιστολές για το θέμα στην υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας Στεφανία Πρεστιτζιάκομο, η οποία είχε αναλάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία, καθώς και στον επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνεζ Πότοτσνικ και τον επίτροπο Ενέργειας Γκούντερ Έτινγκερ.
Η υπουργός σκοπεύει να έχει επαφές και με άλλους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες της Μεσογείου για το θέμα των υπεράκτιων γεωτρήσεων.

Read more...

Στο φουλ οι «μηχανές» της ΕΤΕ στην Τουρκία

Επιπλέον 75 καταστήματα στην Τουρκία ο στόχος

protothema.gr
«Φουλ τις μηχανές» στην Τουρκία έχει ανοίξει ο επικεφαλής του ομίλου της ΕΤΕ, όπως πληροφορείται το protothema.gr. Βασικός στόχος του Απόστολου Ταμβακακη είναι στην γείτονα η Finansbank να λειτουργήσει 75 υποκαταστημάτα έως το τέλος του 2010 προκειμένου να μεγιστοποιήσει την ανάπτυξή της στην τουρκική αγορά, ισοσκελίζοντας έτσι τις επιπτώσεις της ύφεσης της εγχώριας πραγματικής οικονομίας.

Η Τουρκία αποτελεί μία αναδυόμενη αγορά με θετικές αναπτυξιακές προοπτικές σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους S&P και Fitch, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα αναβαθμίζουν την οικονομία της. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2010 θα είναι περίπου 5%, γεγονός που ευνοεί τον δανεισμό τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες. «Οι διεθνείς μας δραστηριότητες θα αποτελέσουν μεγάλο μαξιλάρι για την ΕΤΕ», είχε δηλώσει στο Bloomberg, ο επικεφαλής στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς.

Ο κ. Μυλωνάς εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων στην Τουρκία θα υπερβεί το 20% το 2010 και προβλέπει πως το ποσοστό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για την Finansbank. Αξίζει να τονισθεί ότι τα κέρδη της τούρκικης τράπεζας στο πρώτο 6μηνο 2010 διαμορφώθηκαν σε 344 εκατ. τουρκικές λίρες αυξημένα κατά 1% έναντι του 2009 (340 εκατ. τουρκικές λίρες εξαιρουμένων των κερδών από την πώληση της Finansbank Malta στην ΕΤΕ).

Ειδικότερα τα κέρδη του Β΄3μήνου 2010 διαμορφώθηκαν σε 199 εκατ. τουρκικές λίρες, αυξημένα κατά 37% έναντι του Α΄3μήνου 2010 (145 εκατ. τουρκικές λίρες). Τονίζεται ότι ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του Α΄ 6μήνου 2010 στις 27.8.2010, όπου θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του Ομίλου της Finansbank σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Read more...

Και τέταρτος νεκρός από τον ιό του Δ. Νείλου

Ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων

protothema.gr

Ένα ακόμη άτομο έχασε χτες τη ζωή του λόγω λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τη νόσο σε τέσσερις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 58, συμπεριλαμβανομένων και των 13 που διαγνώστηκαν χτες.

Από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν λάβει εξιτήριο 26, ενώ 29 νοσηλεύονται ακόμη.

Από αυτούς οι 8 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ενας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, με ιδιαίτερη προσοχή γίνονται οι αιμοληψίες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ το υπουργείο Υγείας διέταξε να σταματήσουν εντελώς στα κέντρα αιμοδοσίας της Λάρισας, της Κατερίνης, της Βέροιας, του Κιλκίς και των Γιαννιτσών.

Σε αυτές τις πόλεις το αίμα που έχει ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες έχει τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να ελεγχθεί, ανέφερε η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γωγώ Παπαϊωάννου. «Στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν απαγορευτεί οι αιμοληψίες. Οι οδηγίες που έχουμε είναι να μην παίρνουμε αίμα από άτομα τα οποία έχουν μείνει το τελευταίο 24ωρο στους νομούς Λάρισας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς», πρόσθεσε.

Ο «ιός του Δυτικού Νείλου» μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιού και στη βαριά του μορφή προκαλεί εγκεφαλίτιδα στον ασθενή.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή κάποιο άλλο πρόβλημα, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό εμφανίζει σοβαρή κλινική νόσο, που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης είναι συνήθως δύο έως 14 ημέρες, καθώς τόσο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα του κουνουπιού μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.


Read more...

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι αλευροβιομηχανίες

Ξέσπασε πόλεμος για το ψωμί...

protothema.gr
Με την παραπομπή των αλευροβιομηχάνων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή με δηλώσεις τους συστήνουν εναρμονισμένες αυξήσεις τιμών, απαντά το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο ανατιμητικό κλίμα που δημιουργείται στην αγορά με αφορμή τις διεθνείς εξελίξεις γύρω από τις διεθνείς τιμές των σιτηρών.



Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις παραγόντων από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομίας Μ. Μπόλαρη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνού για να εξεταστεί το θέμα και να αποφασιστούν δράσεις προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας ενώ ήδη διενεργούνται κοστολογικοί έλεγχοι στην αγορά. 



Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στα σκληρά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για μακαρόνια και άλλα τυποποιημένα ζυμαρικά) δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες ενώ για τα μαλακά σιτηρά, με τα οποία γίνεται το ψωμί και η εγχώρια παραγωγή καλύπτει κάτω του 40% των ετήσιων αναγκών εκτιμάται ότι και πάλι τα αποθέματα είναι επαρκή για το άμεσο διάστημα.

Ωστόσο από σήμερα κιόλας οι αρτοποιοί έλαβαν τιμολόγια με ανατιμήσεις από τους προμηθευτές τους. 

Σημειώνεται ότι ήδη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας συναντήθηκε με τους συνδέσμους αλευροβιομηχάνων ενώ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε: ''Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών.

Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα'' ενώ δηλώνει με έμφαση ότι εναρμονισμένες πρακτικές δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές γιαυτό και ήδη με το θέμα ασχολείται και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Read more...

Δείτε τις δηλώσεις Παπανδρέου - Νετανιάχου


Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα...

.i-reportergr
Read more...

Πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα την Τρίτη

.nooz.gr
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, στην περιοχή Μαψός, του Δήμου Τενέας, στον Νομό Κορινθίας. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 18 πυροσβέστες, με 7 οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Το έργο του συντονισμού έχει ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κορίνθου.

Επίσης, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην δασική περιοχή Παλαμπάς του νομού Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Επί τόπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες, με 6 οχήματα, 2 τμήματα πεζοπόρο, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην Κεφαλονιά. Η φωτιά έχει δύο μέτωπα, στις περιοχές Σιμοτάτα και Βλαχάτα. Η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση με πουρνάρια, σχοίνα και χαμηλή βλάστηση, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Πυρκαγιά ξέσπασε στον Γαλατά Τροιζηνίας. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 20 πυροσβέστες, με 7 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα της πυροσβεστικής.

Πυρκαγιά ξέσπασε σε πευκοδάσος, στην κορυφή λόφου, πάνω από το χωριό Καρυά, στη Λευκάδα. Δεν απειλείται το χωριό, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύει από τα 5 μποφόρ του αέρα, που φυσά στην περιοχή. Επί τόπου επιχειρούν 10 πυροσβέστες, με 4 οχήματα και ένα αεροσκάφος της πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Εξάλλου, σε σχετική ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στα Κύθηρα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπολογίζεται ότι κάηκαν 1.000 κυψέλες με μελίσσια καθώς και αμνοερίφια και βοοειδή, που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά, καθώς και 10.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, θυμάρια, σκίνα, περιβόλια και ελιές. Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Αγία Μονή.

Η πυρκαγιά στην Κύθνο, που ξέσπασε τη Δευτέρα κοντά στο Δήμο Κύθνου, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.
Read more...

Σφαγή αριστούχων στις περιζήτητες σχολές...


Αυξημένο διατηρεί τον ανταγωνισμό των υποψηφίων για τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές η μεγάλη...

αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης θέσεων εισακτέων σε συνδυασμό με τον μεγάλο- και φέτος- αριθμό αριστούχων.

Αυτό αποκαλύπτει δείγμα 400 υποψηφίων από το Λεκανοπέδιο με βαθμολογία πάνω από 16.000 μόρια, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητα δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων, Νομικές και Αστυνομικές Σχολές, τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, την Ιατρική Αθήνας, τη Φιλολογία, το ΤΕΦΑΑ, το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου και Νηπιαγωγών Αθήνας.

Με βάση τον μεγάλο- και φέτος - αριθμό των αριστούχων (10.571 έναντι 10.688 πέρσι και 8.915 πρόπερσι) και την καθήλωση (έπειτα από τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων) των θέσεων εισακτέων των περιζήτητων και υψηλόβαθμων πανεπιστημιακών τμημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος στις περισσότερες περιπτώσεις των ανωτέρω τμημάτων η σχέση προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και υποψηφίων που επιλέγουν κάποιο τμήμα ως πρώτη προτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 1: 10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 1:15.

Οι τρεις ομάδες
Τα τμήματα που γίνονται κάθε χρόνο στόχος των υποψηφίων και επιλέγονται πρώτα στα Μηχανογραφικά Δελτία χωρίζονται σε τρεις ομάδες: την πρώτη ομάδα αποτελούν τα τμήματα που υπόσχονται στον υποψήφιο ότι θα του εξασφαλίσουν όχι μόνο δουλειά αλλά και εργασιακή ασφάλεια. Η αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης ανεργίας ωθεί και φέτος τους υποψηφίους να επιλέξουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα (Δάσκαλοι) και τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Αστυνομίας για το Δημόσιο, τους Μηχανικούς (Η/Υ, Πολιτικούς και Αρχιτέκτονες) και τα Οικονομικά για ελεύθερο επαγγελματισμό, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τη δεύτερη ομάδα αναμένεται να αποτελέσουν οι κλασικές και πατροπαράδοτες επιλογές που αφορούν σχολές κύρους και γοήτρου (Νομική, Ιατρική), των οποίων βεβαίως τα πτυχία αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα στην αγορά εργασίας, τα οποία όμως λύνονται όταν ο υποψήφιος έχει στρωμένη δουλειά από τους γονείς του.

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει σχολές με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αποτελούν αδιακρίτως πρώτες προτιμήσεις. Αιτία; Το όλο και μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγεται η φοίτηση σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Μετράει η κρίση
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τις επιλογές των υποψηφίων επηρεάζει η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010 καταγράφεται μεγάλος αριθμός υποψηφίων- φέτος μεγαλύτερος από άλλες φορές- που είναι έτοιμοι να κάνουν έναν ρεαλιστικό υπολογισμό και να στραφούν σε σχολές της περιοχής τους, ακόμη κι αν αυτές δεν είναι πρώτη επιλογή τους. Στη στροφή αυτή δεν βαραίνουν μόνο τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης, η οποία δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στον τομέα των σπουδών. Κι αν κάποτε η εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, το πτυχίο, προβάλλονταν σαν μια επένδυση όπου η οικογένεια δανειζόταν ή πωλούσε ό,τι είχε και δεν είχε για να σπουδάσει το παιδί, αναμένοντας μια καλή «απόδοση», σήμερα η ολοένα αυξανόμενη ανεργία των πτυχιούχων και η μείωση κάθε προσδοκίας για ξεπέρασμά της έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

«Τροχονόμος» της ζήτησης η αγορά εργασίας

ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ στην οικονομική δραστηριότητα και οι εξελίξεις στην κοινωνία επηρεάζουν σημαντικά τις επιλογές σπουδών των νέων, κοντολογίς τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους βλέψεις ακόμη και στα πρώτα βήματα του ελληνικού πανεπιστημίου.

Αν εξετάσει κανείς τις προτιμήσεις- επιλογές των υποψηφίων, στον ορίζοντα των τελευταίων π.χ. 50 χρόνων, θα διαπιστώσει οβιδιακές μεταμορφώσεις, καθώς πανεπιστημιακά τμήματα που λίγα χρόνια πριν «έκαιγαν» τις καρδιές των υποψηφίων, σήμερα βρίσκονται στα αζήτητα των επιλογών τους.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τη δεκαετία του ΄70, οι πολυτεχνικές σπουδές με επίκεντρο τις Σχολές των Πολιτικών Μηχανικών, των Αρχιτεκτόνων και των Μηχανολόγων- Ηλεκτρολόγων, συγκεντρώνουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων. Το υψηλό εισόδημα καθώς και το κύρος και το γόητρο που εξασφάλιζαν την εποχή εκείνη τα αντίστοιχα επαγγέλματα ήταν ο μαγνήτης για την επιλογή των σπουδών που οδηγούσαν σ΄ αυτά.

Στη δεκαετία του ΄90 αλλάζουν πολύ γρήγορα οι προτιμήσεις των υποψηφίων, καθώς αλλάζουν ταχύτατα οι προσανατολισμοί στην αγορά εργασίας. Παράδειγμα, η ανάπτυξη των ΜΜΕ επηρεάζει και την «απογείωση» των Σχολών Δημοσιογραφίας (Αθήνας- Θεσσαλονίκης- Παντείου). Την περίοδο 1994-96 τα τμήματα ΜΜΕ ήταν τα τμήματα με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις και απολάμβαναν πολύ υψηλές βάσεις. Πίσω από αυτή την αγάπη των υποψηφίων βρισκόταν το άνοιγμα των ιδιωτικών ΜΜΕ που στρατολογούσαν πλήθος πτυχιούχων. Ο ίδιος ακριβώς λόγος αλλά από την ανάποδη, δηλαδή το κλείσιμο των ΜΜΕ λίγο αργότερα και η αυξημένη ανεργία των πτυχιούχων των πιο πάνω τμημάτων, κατέβασε στο ελάχιστο τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων και τις βάσεις των παραπάνω τμημάτων. Στο β΄ μισό της ίδιας δεκαετίας οι επιλογές των υποψηφίων συγκεντρώνονται στα Τμήματα Πληροφορικής, τα οποία ανεβάζουν στα ύψη τις βάσεις εισαγωγής τους για να αρχίσουν να τις ρίχνουν 10 χρόνια αργότερα, σήμερα. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 πήραν κεφάλι τα χρηματοοικονομικά εκείνα τμήματα που φαίνονταν ότι συνδέονταν επαγγελματικά με τη χρηματιστηριακή άνθηση. Λίγο αργότερα το χρηματιστηριακό μπουμ και μαζί του η αβεβαιότητα στις επαγγελματικές προοπτικές απομάκρυνε το μεγαλύτερο μέρος των φανατικών οπαδών τους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπάρχει μια έντονη στροφή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, και ιδιαίτερα στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων που υπόσχονται σίγουρη δημόσια απασχόληση. Τα τελευταία εξακολουθούν και σήμερα να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων.
ΤΑ ΝΕΑ


Read more...

Τσουχτερός ο λογαριασμός τον Σεπτέμβριο...


Τριπλό «ψαλίδι» στα εισοδήματα των πολιτών έρχεται τον Σεπτέμβριο. Επιστρέφοντας από τις διακοπές, χιλιάδες φορολογούμενοι θα...

βρουν στα γραμματοκιβώτιά τους την επόμενη «φουρνιά» των σημειωμάτων για την είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009, αλλά και τα πρώτα για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) που αντικαθιστά το ΕΤΑΚ. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται (κατά πάσα πιθανότητα) η μετάταξη του 30% των βασικών υπηρεσιών και προϊόντων καθημερινής διατροφής από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%. Παράλληλα, οι γονείς εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς θα «νιώσουν» στην τσέπη τους την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ (από το 21% στο 23%) που ισχύει από τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση αναμένει τον Σεπτέμβριο ανάκαμψη εσόδων από τον φόρο εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και τον νέο αυξημένο ΦΠΑ. Λίγο αργότερα, στις αρχές Οκτωβρίου, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα «φωτίσει» τις λεπτομέρειες των νέων εισπρακτικών μέτρων του 2011, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η φορολόγηση των αυθαιρέτων και τα νέα, «πράσινα» όπως όλα δείχνουν, τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επέστρεψε χθες στα καθήκοντά του ύστερα από ολιγοήμερες διακοπές. Σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με στενό κύκλο συνεργατών του έδωσε εντολή να τηρηθεί απαρεγκλίτως το φορολογικό ημερολόγιο των επόμενων εβδομάδων και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα «ραστώνης» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που κόστισαν ακριβά τον Ιούλιο. Διότι η βουτιά-σοκ των εσόδων κατά 9% τον προηγούμενο μήνα οφείλεται, κατά παραδοχή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, στα κατά 700.000 λιγότερα εκκαθαριστικά που απέστειλαν οι ΔΟΥ τον Ιούλιο του 2010 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του καταστροφικού για την οικονομία 2009, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο αναδόμησης του φορολογικού συστήματος που σχεδίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Σεπτέμβριο, την ώρα που ο διορισμός των νέων υπευθύνων στις ΔΟΥ προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Χρόνος για να αποδώσουν οι αλλαγές προσώπων και μηχανισμών δεν υπάρχει. Ο στόχος είναι ανάγκη να επιτευχθεί με τον υπάρχοντα μηχανισμό, ο οποίος εμφανίζεται κατά περιπτώσεις «απρόθυμος» να συνεισφέρει στην προσπάθεια. Μεγάλες ΔΟΥ της Αττικής κατέγραψαν μείωση εσόδων 30% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση.

«Ράμπο» Νο 2 στα βόρεια προάστια
Πολίτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλά εισοδήματα για τους οποίους υπάρχουν πειστήρια ότι διάγουν τρυφηλό βίο αλλά δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα είναι πολύ πιθανόν να βρουν στο κατώφλι τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ επιστρέφοντας από τόπους αναψυχής.

Η νέα ομάδα ελεγκτών που συστάθηκε με μέριμνα του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη πιάνει αυτές τις μέρες δουλειά στις λεγόμενες «ακριβές» γειτονιές της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι και τα βόρεια προάστια. Μετά την ευθεία προτροπή της τρόικας «να πληρώσουν φόρους όσοι έχουν βίλες, πισίνες και διασυνδέσεις» ( Πόουλ Τόμσεν στο «Βήμα», 5 Αυγούστου 2010), η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στο «σαφάρι» κατά της φοροδιαφυ- γής, καθώς ακόμη και οι δανειστές μας παραδέχονται πια ότι δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Και ενώ πολλές εφορίες βρίσκονται σε παρατεταμένη φάση αναδιοργάνωσης, το ΣΔΟΕ καλείται να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» για την ανάκαμψη των εσόδων, κόντρα στην ύφεση που βαθαίνει, με στόχο να συνεισφέρει στην είσπραξη των 26,4 δισ. ευρώ που «λείπουν» ως το τέλος του έτους για να επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου. Τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί από το ειδικό σώμα υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Με την εντατικοποίηση των ελέγχων η κυβέρνηση προσδοκά πρόστιμα 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2010. Υπολογίζεται ότι αν εισπραχθεί ένα ρεαλιστικό ποσοστό της τάξεως του 20% επί των προστίμων ως τα Χριστούγεννα, με εξόφληση ή διακανονισμό, τα έσοδα του 2010 θα ενισχυθούν με πολύτιμη «ανάσα» 1 δισ. ευρώ, που ίσως κρίνει και τον στόχο για το έλλειμμα.
ΤΟ ΒΗΜΑ


Read more...

Στα 60 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου...


Στα εξήντα ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, την ώρα που βάσει οδηγιών του υπουργείου Υγείας, έχουν σταματήσει οι αιμοληψίες στα Κέντρα Αιμοδοσίας Λάρισας, Κατερίνης, Βέροιας, Κιλκίς και Γιαννιτσών.

Με ιδιαίτερη προσοχή γίνονται οι αιμοληψίες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ όπως διευκρίνισε η...

...συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου, Γ. Παπαϊωάννου, το αίμα που έχει ληφθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες στις ανωτέρω πόλεις έχει τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να ελεγχθεί.

«Στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν απαγορευτεί οι αιμοληψίες. Οι οδηγίες που έχουμε είναι να μην παίρνουμε αίμα από άτομα τα οποία έχουν μείνει το τελευταίο 24ωρο στους νομούς Λάρισας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς», δήλωσε η κ. Παπαϊωάννου..
nonews-NEWS


Read more...

Θα κρίνει αντισυνταγματικό το μνημόνιο το Συμβούλιο της Επικρατείας;...


Για να δούμε τι θα πούνε στις 8 Οκτωβρίου οι δικαστές του ΣτΕ. Εκεί προσέφυγαν 24 φορείς που...

...θεωρούν ότι η σύμβαση αυτή που αλλάζει τα δεδομένα στους μισθούς και τις συντάξεις κατά παράβαση του Συντάγματος δεν μπορεί να είναι εν ισχύ. Άλλωστε για ν' αποτελεί νόμο του κράτους θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί από τα 3/5 της Βουλής και όχι δι' απλής πλειοψηφίας.

Αν το μνημόνιο κηρυχθεί αντισυνταγματικό, πάπαλα οι επόμενες δόσεις...


Read more...

SOS ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ" ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ...


Ρεπορτάζ : Δέσποινα Κουκλάκη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα δημόσια εργαστήρια διάγνωσης και παρακολούθησης της φυματίωσης στην Ελλάδα, καθώς λόγω λειτουργικών προβλημάτων και έλλειψης πόρων αδυνατούν να κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους. Την ίδια ώρα η φυματίωση ναι μεν δεν εμφανίζεται με τη συχνότητα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ωστόσο σημαντικό ποσοστό των...
ελληνικών περιστατικών προκαλείται από πολυανθεκτικά στελέχη! Κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα σχεδόν 7 (6,9) κρούσματα για κάθε 100.000 του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όμως, τα πραγματικά κρούσματα είναι υπερδιπλάσια. Την τελευταία πενταετία 2005-2009 μόνο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» διαγνώστηκαν 2.289 νέα περιστατικά. Από αυτά σημαντικό ποσοστό ήταν ανθεκτικό στα δύο κυριότερα φάρμακα. Ποσοστό 35% των τελευταίων ήταν υπερανθεκτικό, δηλαδή παρουσίαζε αντοχή σε κάθε διαθέσιμο φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ασθενών με φυματίωση δεν θεραπεύεται! Και όλα αυτά τη στιγμή που το ευρωπαϊκό γραφείο του ΠΟΥ ζητεί ως το τέλος του μήνα αναλυτικά στοιχεία για την ανθεκτική φυματίωση και τα εργαστήρια που την παρακολουθούν στην Ελλάδα, προκειμένου να εκπονήσει το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά της νόσου για την επόμενη πενταετία. Γι΄ αυτόν τον λόγο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συγκαλεί σύσκεψη των αρμόδιων φορέων στο ΚΕΕΛΠΝΟ ενδεχομένως και αύριο. Η διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ ζητεί από τους αρμοδίους να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα: - Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την ανθεκτική φυματίωση σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας; - Πώς πρέπει να υποστηριχθούν οι χώρες όπου εμφανίζεται η ανθεκτική φυματίωση; Τα ερωτήματα για τη χώρα μας αποδεικνύονται αμείλικτα, αν σκεφτεί κανείς ότι οι αρμόδιοι παραδέχονται- στο Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση μεταδοτικών νοσημάτων- ότι «υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα, που δεν καθιστούν δυνατή την επίτευξη των στόχων του ΠΟΥ για τον έλεγχο και την εκρίζωση της φυματίωσης» . Οι στόχοι προβλέπουν ότι η εργαστηριακή διάγνωση θα πρέπει να γίνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 75% των περιπτώσεων, τη στιγμή που το επίσημο ποσοστό στις διεθνείς εκθέσεις για την Ελλάδα αγγίζει μόλις το 37,7%. Παράλληλα, τα αρμόδια εργαστήρια δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στη σωστή παρακολούθηση της νόσου. Το μικροβιολογικό εργαστήριο στο νοσοκομείο «Σωτηρία» λειτουργεί ως εθνικό κέντρο αναφοράς για τη φυματίωση. Και ενώ θα έπρεπε να αποτελεί την κεφαλή ενός δικτύου μικροβιολογικών εργαστηρίων, στην πράξη ασχολείται και με την πρωτογενή διάγνωση, αφού δέχεται δείγματα προς εξέταση από όλη τη χώρα, ακόμη και από περιοχές όπως η Κρήτη και η Πάτρα. Και αυτό διότι το τμήμα που ασχολούνταν με τη διάγνωση της φυματίωσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης έκλεισε λόγω... απόσπασης της μοναδικής γιατρού, ενώ το Εργαστήριο της Πάτρας στεγαζόταν στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», το οποίο κατέρρευσε από τον περυσινό σεισμό. Επιπλέον, σύμφωνα και με έγγραφο της διεύθυνσης του Εργαστηρίου, το οποίο εδώ και πέντε μήνες έχει κοινοποιηθεί στη διοίκηση του «Σωτηρία», το Εργαστήριο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κτιριακής υποδομής, υποδομών βιοασφάλειας, ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά και έλλειψης προσωπικού. «Τους δύο προηγούμενους μήνες αντιμετωπίσαμε σημαντικότατα προβλήματα που έφθασαν σχεδόν έως την αναστολή λειτουργίας τμημάτων του Εργαστηρίου, καθώς δεν είχαμε υλικά ούτε καν για την κλασική στερεή καλλιέργεια και τον έλεγχο ευαισθησίας στα αντιφυματικά φάρμακα,αλλά και αντιδραστήρια ( σ.σ.: ειδικά υγρά) για τις μοριακές αναλύσεις, λόγω του αποκλεισμού των προμηθευτών. Τώρα που η μοναδική γραμματέας έχει άδεια- καθώς οι δύο άλλες υπάλληλοι που εργάζονταν στη Γραμματεία συνταξιοδοτούνταιδεν μπορούμε να παρακολουθούμε ικανοποιητικά τα αναλυόμενα δείγματα ούτε να δίνουμε αποτελέσματα εξετάσεων» αναφέρει ενδεικτικά ο γιατρός βιοπαθολόγος κ. Δ. Παπαβέντσης, επιμελητής Β΄ του ΕΣΥ και στέλεχος του Εργαστηρίου. Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των μεταδοτικών νοσημάτων του υπουργείου Υγείας, για την αναδιοργάνωση όλων των Κέντρων Αναφοράς έχουν εγκριθεί 400.000 ευρώ (250.000 πέρυσι και από 50.000 ευρώ ετησίως, ως το 2012). Ωστόσο το Κέντρο Αναφοράς της Φυματίωσης δεν έχει λάβει ούτε 1 ευρώ έως σήμερα... Παρ΄ όλα αυτά κάθε χρόνο επεξεργάζεται περίπου 15.000 δείγματα, καλύπτοντας το 70% της συνολικής μικροβιολογικής διάγνωσης της φυματίωσης στη χώρα. Φυματίωση και... ΔΝΤ πάνε μαζί Οπου πάει το ΔΝΤ «θερίζει» η φυματίωση! Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Cambridge και Υale διαπίστωσαν ύστερα από εικοσαετή έρευνα ότι σε χώρες που εφάρμοσαν δημοσιονομικά προγράμματα υπό τη «σκέπη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η συχνότητα της φυματίωσης αυξήθηκε κατά περίπου 13% και η θνησιμότητα από τη νόσο κατά 16,6%! Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίπτωση της φυματίωσης σε πληθυσμούς πρώην κομμουνιστικών χώρων της Ανατολικής Ευρώπης καθώς και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης πριν και μετά την παρέμβαση του διεθνούς οργανισμού. Διαπίστωσαν ότι κάθε χρόνο παραμονής του ΔΝΤ στα δημοσιονομικά της εκάστοτε χώρας η θνησιμότητα λόγω φυματίωσης αυξανόταν με ρυθμό 4,1%. Με τη λήξη των προγραμμάτων του ΔΝΤ η θνησιμότητα από φυματίωση σε αυτές τις χώρες έπεφτε έως και 31%! Μια πιθανή εξήγηση είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περικοπές που συνοδεύουν κάθε παρέμβαση του ΔΝΤ στις οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί υποθέτουν ότι σταματά και η χρηματοδότηση για προγράμματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας της φυματίωσης, με αποτέλεσμα η νόσος να... καλπάζει.
Read more...

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Χαροντάκης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Περισσότερες από 100.000 εμπορικές επιχειρήσεις αναμένεται να «κατεβάσουν ρολά» στα δύο επόμενα χρόνια! Η κρίση του ελληνικού εμπορίου που εμφανίστηκε 2-3 χρόνια προτού εκδηλωθεί η διεθνής οικονομική ύφεση επιταχύνεται από το 2009 και όλες οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες όχι μόνο για...
πολλές μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, αλλά και για ορισμένες μεγάλες. Οπως επισημαίνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Κ. Λαμπρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Αttica, μεγάλα καταστήματα που έχουν σημαντικές απώλειες τζίρου και λόγω των συνεχών προσφορών και εκπτώσεων μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους τους, ενώ παράλληλα οφείλουν μεγάλα τραπεζικά δάνεια, δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσουν να επιβιώσουν. Εξάλλου στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν πυκνώσει οι φήμες για μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις που εμφανίζονται ως «οι μεγάλοι ασθενείς» της αγοράς. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων έχει ενταθεί ο ρυθμός συγκέντρωσης της αγοράς. Και μέσα από μία εξαιρετικά επίπονη διαδικασία αρχίζει να διαμορφώνεται το νέο τοπίο της αγοράς. Στα ερχόμενα δύο χρόνια η μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις θα έχει κλείσει, υποστηρίζει ο κ. Λαμπρόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι η αγορά συγκεντρώνεται πλέον σε συγκροτήματα τύπου Μall και σε εξειδικευμένα καταστήματα. Η αγορά που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια δεν θα υπάρχει. Οι βίαιες αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, «εκτός και αν οι τράπεζες αποφασίσουν να τις στηρίξουν μέχρι τέλους», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρόπουλος. Στον ευρύτερο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών και των βιοτεχνών) η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Πηγές της αγοράς εκτιμούν με βάση συγκεκριμένες έρευνες ότι περίπου 170.000 μικρές επιχειρήσεις ως το τέλος του 2011 «θα βάλουν λουκέτο» και η απώλεια θέσεων εργασίας υπολογίζεται σε περίπου 200.000. Στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών χάθηκαν περί τις 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για 60.000 θέσεις εργασίας. Είναι προφανές το πρόβλημα που δημιουργείται κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία. Από την άλλη πλευρά στον τομέα των τροφίμων, που αφορά τον «σκληρό πυρήνα» της καθημερινής καταναλωτικής επιλογής, η κατάσταση γίνεται αρκετά δύσκολη. Η μείωση της κατανάλωσης κατά περίπου κατά 0,7%- με τρομακτικές αλλαγές όμως στην «εσωτερική» της διάρθρωση, με τα ιδιωτικής ετικέτας να σημειώνουν αύξηση 5,1% και τα επώνυμα προϊόντα μείωση 2,2% και τον τζίρο του κλάδου να διαμορφώνεται στα 2,23 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους- έχει προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις κυρίως στις μεσαίου και μικρού μεγέθους αλυσίδες σουπερμάρκετ, χωρίς ωστόσο να έχει αφήσει ακόμη και μεγάλες αλυσίδες ανεπηρέαστες. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Ατλάντικ. Την ίδια στιγμή οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ θεωρούν τη συγκυρία την πλέον κατάλληλη για να επιταχύνουν τον ρυθμό συγκέντρωσης της αγοράς. Εκτιμούν ότι έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του μεγέθους έναντι των μικρότερων αλυσίδων- και ενώ ταυτόχρονα το εισόδημα των καταναλωτών συρρικνώνεται και μεγαλώνει η ανάγκη τους για χαμηλότερες τιμές- μπορούν εντείνοντας τον ανταγωνισμό να αυξήσουν τα μερίδιά τους. Οπως είναι φυσικό, ο ανταγωνισμός αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, προφανώς με διαφορετική στόχευση, αφού οι πρώτες παλεύουν για την επιβίωσή τους και οι δεύτερες για τη μεγέθυνσή τους εις βάρος των πρώτων. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου ακολουθώντας καθεμία τη δική της στρατηγική αντιμετώπισης της ύφεσης, άλλη με πιο επιθετικό κι άλλη με πιο συγκρατημένο τρόπο, επιχειρούν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Βασικά όπλα στην προκειμένη περίπτωση είναι οι χαμηλές τιμές των προϊόντων και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός που κυριαρχεί, καθώς και η δημιουργία νέων, κατά τεκμήριο μεγάλων καταστημάτων στην Αττική αλλά και στις άλλες περιοχές της χώρας. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι της Carrefour-Μαρινόπουλος και της ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ, αλλά και σε μικρότερη «ένταση» των Σκλαβενίτη, Βερόπουλου, Μετρό και Μασούτη.

Read more...

ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2011


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Πρόσθετα έσοδα 6,6 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών ύψους 2,55 δισ. ευρώ. θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, η κατάρτιση του οποίου ξεκινάει αυτές τις μέρες. Μπορεί η υστέρηση των εσόδων στον φετινό προϋπολογισμό να έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, όμως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης στη σύνταξη και στην προετοιμασία των...
μέτρων του επόμενου έτους. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών, φορολόγηση των ημιυπαίθριων, επιβολή πράσινων τελών και μεταφορά των προϊόντων και των υπηρεσιών που ανήκουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%), στον υψηλό συντελεστή (23%), είναι τα νέα εισπρακτικά μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, οι αρνητικές εξελίξεις στην πορεία των εσόδων φέτος έφερε στην επιφάνεια σκέψεις κάποια από αυτά να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο (κυρίως η αύξηση των αντικειμενικών και των συντελεστών ΦΠΑ). Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν προγραμματίζει κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση, αλλά προχωράει στις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά από την 1η Ιανουαρίου 2011. Στο μέτωπο των δαπανών, μεταξύ των μέτρων που θα επιβληθούν περιλαμβάνεται και το «πάγωμα» των συντάξεων, καθώς και η μείωση των υψηλότερων συντάξεων. Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ από 8,1% του ΑΕΠ που αναμένεται να υποχωρήσει φέτος. Σε απόλυτους αριθμούς, το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά 1,6 δισ. ευρώ του χρόνου. Η κυβέρνηση, όμως σε συνεργασία με την τρόικα συμφώνησαν στη λήψη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής άνω των 9 δισ. ευρώ για το 2011. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι έχουν συμπεριληφθεί στο έλλειμμα του επόμενου έτους οι επιπτώσεις της ύφεσης (περίπου 4,5 δισ. ευρώ), των υψηλών επιτοκίων δανεισμού (περίπου 1,9 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με φέτος), καθώς και ένα «δίχτυ ασφαλείας» για να καλυφθεί ενδεχόμενη αποτυχία κάποιων μέτρων ή κάποια απρόοπτη εξέλιξη (όπως η ενσωμάτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα του ελλείμματος του ΟΣΕ που υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ). Τα κυριότερα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός είναι: 1. Εφαρμογή του κανόνα αντικατάστασης μόνο του 20% των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. 2. Μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 300 εκατ. σε σχέση με το 2010. 3. «Πάγωμα» συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ. 4. Μείωση των υψηλότερων συντάξεων για την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ. 5. Μείωση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. 6. Φορολόγηση ημιυπαίθριων χώρων για την είσπραξη 800 εκατ. ευρώ. 7. Αύξηση αντικειμενικών αξιών για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ. 8. Επιβολή πράσινων τελών για την εισροή 300 εκατ. ευρώ. 9. Μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%) στον υψηλό (23%) για την είσπραξη 1 δισ. ευρώ. 10. Εκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις για την εισροή 600 εκατ. ευρώ. 11. Είσπραξη 700 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα και τις άδειες των τυχερών παιγνίων. 12. Ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. 13. Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση (τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ). 14. Αύξηση φόρου στα είδη πολυτελείας με απόδοση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο έχει συνυπολογίσει την επίπτωση κάποιων μέτρων που έχουν ληφθεί από το 2010 και θα αποδώσουν και στον προϋπολογισμό του 2011. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ (εκτιμάται ότι του χρόνου θα αποδώσει 1 δισ. ευρώ), οι αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα (600 εκατ. ευρώ), καθώς και οι μειώσεις στον 13ο και 14ο μισθό και σύνταξη (εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ).
Read more...

ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΓΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ...


Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη
(από την Καθημερινή)
Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, ενώ την ίδια στιγμή εκρηκτική είναι η άνοδος των διαταγών πληρωμής που εκδίδονται από τα δικαστήρια όλης της χώρας. Την ανησυχητική άνοδο των διαταγών πληρωμής επισημαίνει στην...
πρόσφατη έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε αριθμητικά στοιχεία. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι καταναλωτικές οργανώσεις για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, το α΄ δίμηνο του έτους το Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε 4.000 διαταγές πληρωμής, έναντι 2.500 το αντίστοιχο διάστημα του 2009, και το Ειρηνοδικείο της Αθήνας 7.000 έναντι 4.500 το πρώτο δίμηνο του 2009. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 55%–60%, οι αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής κατατίθενται από τράπεζες, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν χρέη προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες κ.λπ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεκτείνει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς τις τράπεζες, αλλά και τους ιδιώτες, εφ’ όσον η αξία της κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης προσαυξημένο κατά 50%. Ωστόσο, παρά το πάγωμα των πλειστηριασμών που ισχύει από πέρυσι, μόνο το Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε το 2009 24.000 διαταγές πληρωμής (από 14.000 το 2008) για αιτήσεις που αφορούν οφειλές από 12.000 ευρώ και πάνω. Αντίστοιχα, το Ειρηνοδικείο της Αθήνας εξέδωσε πέρυσι 66.000 διαταγές πληρωμής από 42.000 το 2008, για υποθέσεις που αφορούν χρέη μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ οι διαταγές πληρωμής που εξέδωσε το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης ανήλθαν στις 32.136 έναντι 16.000 διαταγών πληρωμής το 2008. Σε ό,τι αφορά τις ακάλυπτες επιταγές, τα στοιχεία της Τειρεσίας δείχνουν υποχώρηση σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, αλλά η τάση που καταγράφεται είναι αυξητική σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του 2010. Ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών που σφραγίστηκαν εντός του Ιουλίου ανήλθε στις 18.599 καταγράφοντας μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 της τάξης του 38,7%, αλλά άνοδο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 κατά 10,76%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για την αξία των ακάλυπτων επιταγών που σφραγίστηκαν, το ύψος των οποίων ανήλθε στο τέλος Ιουλίου στα 166,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 43,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009, αλλά άνοδο κατά 6,58% σε σχέση με τον Ιούνιο. Συνολικά στο επτάμηνο σφραγίστηκαν 104.568 τεμάχια ακάλυπτων επιταγών αξίας 963,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 50,7% σε σχέση με το επτάμηνο του 2009, όταν οι ακάλυπτες είχαν εκτιναχθεί στα 1,9 δισ. ευρώ. Σταθερή είναι η εικόνα που εμφανίζουν οι απλήρωτες συναλλαγματικές, η αξία των οποίων ανήλθε στο τέλος Ιουλίου στα 18 εκατ. ευρώ. Τα τεμάχια των συναλλαγματικών που δεν πληρώθηκαν εντός του Ιουλίου διαμορφώθηκαν στις 11.786, ενώ συνολικά στο επτάμηνο η αξία τους ανήλθε στα 126,3 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των τεμαχίων στις 76.416.
Read more...