Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Τι πληρώνουμε για τους μισθούς βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής

Ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2015. Πόσα χρήματα δίνουμε σε βουλευτικές αποζημιώσεις. Ποιες δαπάνες θα αυξηθούν και ποιες θα μειωθούν
Ελαφρά μειωμένος κατά 1,976 εκ. ευρώ εμφανίζεται ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2015, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το σχέδιο που υπερψηφίστηκε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών.
Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, με δαπάνες ύψους 139,922 εκ. ευρώ, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του σχεδίου στην Ολομέλεια, η ΔΗΜΑΡ δήλωσε "παρών", ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι ανεξάρτητοι βουλευτές έδωσαν λευκή ψήφο.
Η διαφορά των 1,976 εκ. ευρώ στους προϋπολογισμούς του 2014 και του 2015, οφείλεται σε σειρά περικοπών που αποφάσισε η ίδια η Βουλή, καθώς και σε αντικειμενικούς παράγοντες, όπως η εναρμόνιση των μισθολογίων των υπαλλήλων της Βουλής με τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (κάτι που δεν είχε αποτυπωθεί έγκαιρα στον προϋπολογισμό του 2014), η ανάληψη της μισθοδοσίας όλων των ευρωβουλευτών από την Ευρωβουλή, και η επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2014 από την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας εκ μέρους της Ελλάδας.
Ειδική αναφορά αξίζει στην αφιέρωση 1 επιπλέον εκατομμυρίου ευρώ, στον κωδικό του "Εκτάκτου Αποθεματικού Βουλής", ανεβάζοντας το συνολικό ποσόν του αποθεματικού για το έτος 2015, στο 1,5 εκ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο, "η αύξηση του αποθεματικού κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων δαπανών, που μπορούν σε διαρκώς μειούμενους προϋπολογισμούς, να προκαλέσουν σημαντικές επισφάλειες".
Μισθοί βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής
Οι πιστώσεις της Βουλής για τις βουλευτικές αποζημιώσεις το έτος 2014, ανήλθαν σε 20.952.000 ευρώκαι αναμένεται να μειωθούν το 2015 κατά 411.000, εξ αιτίας της ανάληψης εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, της μισθοδοσίας όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών (και των έξι που διατηρούσαν τα μισθοδοτικά τους δικαιώματα στην Ελλάδα). Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015, οι μέσες μισθοδοτικές αποδοχές ενός βουλευτή (αποζημίωση και συμμετοχή σε Επιτροπές και Θερινά Τμήματα) θα ανέλθουν το έτος 2015 σε 6100 ευρώ - ενώ μαζί με τα επιδόματα γραφείου, οικογενειακής παροχής και εξόδων κίνησης, ανέρχονται σε 8310 ευρώ.
Το τακτικό προσωπικό της Βουλής, αποτελείται από 588 μόνιμους υπαλλήλους, 605 υπαλλήλους αορίστου χρόνου και 130 μετακλητούς υπαλλήλους. Η βασική τους μισθοδοσία εμφανίζεται αυξημένη κατά 221.000 ευρώ λόγω ωρίμανσης - και συνυπολογιζόμενων των επιδομάτων χρόνου υπηρεσίας, οικογενειακής παροχής και θέσης ευθύνης, (που παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα), συνιστά έναν μέσο βασικό μισθό ύψους 1368 ευρώ.
Στο ποσόν αυτό, προστίθεται το αναλογούν ποσό από κονδύλια ύψους 14.547.000 ευρώ, που αφορούν την υπαγωγή των περισσοτέρων υπαλλήλων της Βουλής και των ειδικών της φρουρών, στο άρθρο 29 του ν. 4024/11 για την "υπερβάλλουσα μείωση" των αποδοχών τους από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. Επίσης, προστίθεται το αναλογούν ποσό από το κονδύλιο των 6.876.000 ευρώ που αφορά τις όποιες υπερωρίες των υπαλλήλων της Βουλής, των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που φρουρούν το Κοινοβούλιο.
Το ίδιο προσωπικό, μαζί και με τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών, δικαιούται και αποζημίωσης για τα έξοδα κίνησής του, σε περίπτωση που απασχοληθεί τόσο τις πρωινές, όσο και τις απογευματινές-βραδινές ώρες (μετά τις 5 το απόγευμα) την ίδια ημέρα - και το σχετικό ποσόν, προστιθέμενο και σε άλλες αποζημιώσεις συλλογικών οργάνων, υπολογίζεται σε ενιαίο κωδικό με κονδύλι ύψους 3,6 εκ. ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω, οι μέσες αποδοχές ενός υπαλλήλου της Βουλής, ανέρχονται το 2015 σε 2238 ευρώ το μήνα, εκτός των ενδεχόμενων υπερωριών και των εξόδων κινήσεως. Περισσότερες διευκρινίσεις, είναι πιθανόν να δοθούν αύριο από τον γενικό της γραμματέα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ανήκουν στο προσωπικό της Βουλής (μόνιμοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου και μετακλητοί, καθώς και ειδικοί φρουροί με σχέση δημοσίου δικαίου), ανέρχεται σε 1395 άτομα, έναντι 1852 προβλεπόμενων θέσεων.
Οι αυξήσεις και οι μειώσεις δαπανών
Σημαντική αύξηση κονδυλίων προβλέπεται για την προμήθεια εκτυπωτικού και βιβλιοδετικού μηχανήματος (1.739.000 ευρώ), προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών (132.000 ευρώ), αμοιβές για εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και επιμόρφωση (365.000 ευρώ), υπερωρίες συνεργατών βουλευτών (63000 ευρώ συνολικά) και έξοδα κίνησης υπαλλήλων, φρουράς της Βουλής (50.000 ευρώ συνολικά), αμοιβές υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και ειδικών κατηγοριών (212.000 ευρώ).
Σημειώνεται επίσης, πως οι πιστώσεις για τους συνεργάτες των βουλευτών, εμφανίζονται αυξημένες το 2015 κατά 216.000 ευρώ (συνολικό κονδύλιο 11.990.000 ευρώ), καθώς, όπως σημειώνεται στο σχέδιο, παρατηρείται "διαρκής μείωση" του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που επιθυμούν να αποσπαστούν σε βουλευτικά γραφεία - και ως εκ τούτου, οι υπάλληλοι αυτοί αντικαθίστανται από νέους επιστημονικούς συνεργάτες.
Τα παραπάνω ωστόσο, υπερβαίνονται από μειώσεις δαπανών που καταγράφονται στα έξοδα μετακίνησης μελών του Κοινοβουλίου από το εσωτερικό στο εξωτερικό και αντίστροφα (από 1 εκ. ευρώ το σχετικό κονδύλι περιορίζεται στα 770.000 ευρώ το 2015), στα έξοδα για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (-448.700 ευρώ), στις δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης (-530.000 ευρώ), εκδόσεων και εκτυπώσεων (-120.000 ευρώ), εκθέσεων και οργανώσεων συνεδρίων (-155.000 ευρώ), προμήθεια βιβλίων, συγγραμμάτων και περιοδικών (-100.000 ευρώ), προμήθεια συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού (-496.000 ευρώ), προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμμάτων (-360.000 ευρώ), αμοιβές για συντήρηση και επισκευή κτηρίων (-280.000 ευρώ), αμοιβές φυσικών προσώπων (-263.000 ευρώ, που αφορούν μεταξύ άλλων, τους ορκωτούς λογιστές που πραγματοποιούν έλεγχο πόθεν έσχες από το 1974 μέχρι σήμερα, και οι οποίοι έλαβαν 600.000 ευρώ το 2014 - και με την ολοκλήρωση του έργου τους το 2015 θα λάβουν τα υπόλοιπα 200.000 ευρώ που προβλέπει η συμφωνία ανάθεσης), εισφορές στο ΙΚΑ (-100.000 ευρώ). Σημαντικότατη μείωση δαπανών ύψους 732.000 ευρώ, αποφέρει τέλος, η εναρμόνιση των μισθολογίων της Βουλής με τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, η οποία δεν είχε αποτυπωθεί έγκαιρα στον προϋπολογισμό της Βουλής του 2014.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)
http://news247.gr/

Read more...

Ποια διόρισε ο Βρούτσης?...






Σε λογική εκλογών,  κινούνται αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης.
 Χαρακτηριστική περίπτωση ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, διόρισε πρόσφατα στο υπουργείο του, μια...
«γαλάζια» υποψήφια στις Κυκλάδες, όπου ο ίδιος εκλέγεται.
Oπως διαβάζουμε στο parapolitika.gr:

Πρόκειται για την κυρία Βαρβάρα Μανέτα, η οποία ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό «Μπροστά για το Αιγαίο» του Γιώργου Χατζημάρκου. Βέβαια, η κυρία Μανέτα είναι αξιόλογη επιστήμων, αφού είναι τελειόφοιτη της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Derby (University of Derby) και μιλά αγγλικά και γερμανικά. Ωστόσο, αυτό που μέτρησε φαίνεται πως ήταν το γεγονός ότι η οικογένειά της έχει μεγάλη επιρροή στην Πάρο, αφού η γιαγιά της υπήρξε επί σειράν ετών πρόεδρος της Κοινότητας Αντιπάρου.

Read more...

Τι θα γίνει αν βγούμε στις αγορές ...




...και μετά ξαναζητήσουμε στήριξη;

O Φίλιππος Σαχινίδης, ξέρει κάτι παραπάνω...
Σαφή μηνύματα στην κυβέρνηση στέλνει ο Φίλιππος Σαχινίδης, που ως υπουργός Οικονομικών σε μία πολύ κρίσιμη για την χώρα περίοδο, ξέρει πιθανότατα κάτι παραπάνω...

«Αναρωτήθηκε κανείς, τι θα συμβεί στην...

οικονομία και στο πολιτικό σύστημα αν η χώρα βγει για κάποιο διάστημα στις αγορές και μετά υποχρεωθεί να αναζητήσει εκ νέου στήριξη από θεσμικούς δανειστές;», διερωτάται. Σε περίπτωση, πάντως που το ερώτημα δεν έχει απασχολήσει το Μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιεί ότι από το μνημόνιο πρέπει να βγούμε επειδή θα πείσουμε ότι μπορούμε να βγούμε γιατί «αν δώσουμε την εντύπωση ότι θέλουμε να βγούμε επειδή απλά βολεύει πολιτικά, θα έχουμε τεράστιο οικονομικό κόστος».

Παραθέτει δε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μία βιώσιμη έξοδο στις αγορές, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ότι η αποχώρηση των θεσμικών πιστωτών θα γίνει συναινετικά, θα υπάρξει μία προληπτική πιστωτική γραμμή μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών, θα ληφθούν θετικές αποφάσεις για το χρέος, θα ελαχιστοποιηθούν οι δανειακές ανάγκες των επόμενων ετών και θα εξασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.


matrix24.gr

Read more...

Κατάσχεση περιουσίας του Δημοσίου με διαταγή πληρωμής...


Κατάσχεση περιουσίας του Δημοσίου με διαταγή πληρωμής για οφειλές σε ιδιώτες... για οφειλές σε ιδιώτες...


Με καθυστέρηση δέκα ετών η χώρα μας υποχρεώνεται να εναρμονιστεί με κοινοτική οδηγία που προβλέπει την ...
έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου και τις κατασχέσεις της περιουσίας του στην περίπτωση που δεν πληρώσει τα χρωστούμενα σε ιδιώτες.

Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάβει το πράσινο φως σε ιδιώτες που τους χρωστά το Δημόσιο να προσφύγουν διεκδικώντας την είσπραξη των απαιτήσεών τους εκδίδοντας διαταγή πληρωμής η οποία πρέπει να εκτελείται άμεσα. . . Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προχωρά ένα ακόμη βήμα δείχνοντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο ιδιώτης στην περίπτωση μη συμμόρφωσης του Δημοσίου. 

Επιτρέπει την κατάσχεση δημόσιας περιουσίας κάτι που, όπως εκτιμά αρμόδια πηγή, θα αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια προμηθευτών αλλά και επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το Δημόσιο.

Μάλιστα, όπως έλεγε η ίδια πηγή, το εν λόγω νομοσχέδιο ήταν και αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων χιλιάδων πολιτών και επιχειρήσεων στους οποίους χρωστάει το Δημόσιο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «επιβιώσουν».

Πάντως, από την πλευρά του Δημοσίου προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης ανακοπής με την οποία θα μπορεί να αμφισβητεί το σύνολο ή μέρος της απαίτησης του αντισυμβαλλομένου. Από το νέο νομοσχέδιο εξαιρούνται απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις (επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ) και αποτελεί βασική μνημονιακή υποχρέωση (ν.4152 / 2013). 

Συγκεκριμένα ο νέος νόμος θα προβλέπει: 

-Διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών ή άλλες και οι οποίες έχουν εκτελεστεί. 

-Η διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου προβλέπεται ότι θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες». 

-Το ανώτατο χρονικό διάστημα για την έκδοση της διαταγής πληρωμής προβλέπεται σε 90 ημέρες από τη στιγμή που υποβληθεί η σχετική αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο. 

-Διαταγές πληρωμής για χρέη προβλέπεται ότι μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου, όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (κυρίως τα νοσοκομεία) είναι που έχουν τις σημαντικότερες υστερήσεις στην πληρωμή προμηθευτών και γενικά συναλλασσόμενων πολιτών ή επιχειρήσεων. 

-Η έκδοση της διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή των ΝΠΔΔ, σημαίνει άμεση εκτέλεση της απόφασης για καταβολή των ποσών που οφείλονται και βεβαίως τη δρομολόγηση διαδικασιών κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας. 

-Κατασχέσεις δημόσιας περιουσίας (αν δε πληρώνει το δημόσιο) θα μπορούν να γίνουν μόνον στην λεγόμενη ιδιωτική δημόσια περιουσία και όχι σε κρατικά κτίρια, όπως υπουργεία κλπ. Για παράδειγμα, μπορεί να κατασχεθούν ακίνητα που μισθώνει το Δημόσιο ή άλλα που είναι στην ιδιοκτησία του από διάφορες αιτίες.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014...
newsbeast.gr

Read more...

Η καθέλκυση του υποβρυχίου "Ωκεανός"


ΦΩΤΟ-Ο Παπούλιας στην καθέλκυση του υποβρυχίου Ωκεανός
ΦΩΤΟ...

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε ...
το πρωί η τελετή καθέλκυσης του εκσυγχρονισμένου υποβρυχίου «Ωκεανός» στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με την ένταξη του υποβρυχίου «Ωκεανός» στη δύναμη το Στόλου ενισχύεται η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας...


Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, δε ότι οι εργασίες στα υπόλοιπα 2 υποβρύχια θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από την πρόβλεψη του χρονοδιαγράμματος ενώ «πολύ σύντομα θα ενταχθούν επιχειρησιακά στη δύναμη του Στόλου οι πυραυλάκατοι -που κατασκευάζονται στα ναυπηγεία Ελευσίνας- με πρώτη την πυραυλάκατο ΡΙΤΣΟΣ που θα πέσει σύντομα στα νερά».



Επισήμανε δε ότι η καθέλκυση των δύο υποβρυχίων-«Πιπίνος» και «Ωκεανός»- σε διάστημα δύο εβδομάδων δείχνουν τις δυνατότητες της ναυπηγοεπισκευαστικής και ναυπηγοκατασκευαστικής ζώνης της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι εθνική προτεραιότητα αποτελεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της και ευχαρίστησε τους εργαζομένους των ναυπηγείων για τη συνεπή και αποτελεσματική συμβολή τους.


Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι αποχωρώντας από το υπουργείο αφήνει ενισχυμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό, εμπνέοντας σε όλους αίσθημα ασφάλειας και εθνικής υπερηφάνειας.



Νωρίτερα, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του «Ωκεανός», που προσεγγίζουν, όπως είπε, τις επιδόσεις των καινούργιων υποβρυχίων τύπου 214 και γνωστοποίησε ότι το υποβρύχιο «Πιπίνος» έχει ήδη κάνει τον πρώτο δοκιμαστικό πλού, με προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού που διενεργεί τις δοκιμές εν πλω.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβησαν στο κατάστρωμα του υποβρυχίου για να χαιρετίσουν το πλήρωμα.




Ο αρχηγός ΓΕΝ δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντίγραφο του υποβρυχίου, ενώ τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και ο αρχηγός ΓΕΝ προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στον κυβερνήτη του «Ωκεανός», πλωτάρχη Γεώργιο Κοτσιαμπασάκη.

Στην τελετή καθέλκυσης παρέστησαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, βουλευτές της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι πρώην υπουργοί Εθνικής Άμυνας Γιάννης Βαρβιτσιώτης και Πάνος Παναγιωτόπουλος, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ακόλουθοι άμυνας ξένων πρεσβειών κ.ά. επίσημοι...
ΑΠΕ-ΜΠΕ



Read more...

N.Ηράκλειο: Βρέθηκε στέγη για την τετραμελή οικογένεια...


Ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος αυτού, έδωσε στη δημοσιότητα ο...
Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Σύμφωνα με το Δήμο:

"Λύση στο θέμα της τετραμελούς οικογένειας των Ηρακλειωτών που διέμενε σε αυτοκίνητο δόθηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και της Περιφέρειας, αφού, πλέον, η οικογένεια φιλοξενείται σε ξενοδοχείο ενώ αναζητείται μόνιμη κατοικία. 

Σχετικά με τις απορίες που δημιουργήθηκαν γιατί ο Δήμος "άργησε να αντιδράσει" να διευκρινιστούν τα εξής: Η οικογένεια ποτέ δεν δήλωσε την κατάστασή της, ότι δηλαδή, ήταν άστεγη ούτε στην Κοινωνική Υπηρεσία, ούτε σε κάποια άλλη υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Είναι αυτονόητο πως, εάν ο Δήμος είχε την πλήρη εικόνα, το πρόβλημα θα είχε λυθεί άμεσα και η οικογένεια δεν θα είχε χρειαστεί να μείνει στο δρόμο.

Άλλωστε, ο Δήμος Ηρακλείου έχει αποδείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον του απέναντι στη συγκεκριμένη, αλλά και σε όλες τις οικογένειες της πόλης που δοκιμάζονται, διανέμοντας αγαθά πρώτης ανάγκης μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του οποίου δικαιούχος ήταν και η επίμαχη οικογένεια.

Έστω, λοιπόν, με τη προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ, ο Δήμος βρέθηκε στο πλευρό της οικογένειας δια του δημάρχου της πόλης Νίκου Μπάμπαλου και της Κοινωνικής Υπηρεσίας, οι οποίοι, αφού άκουσαν από κοντά τα προβλήματα του πατέρα και της μητέρας, κίνησαν τις διαδικασίες για να βρεθεί προσωρινή αλλά και οριστική λύση: «Το πρωί το έμαθα και ήδη ζητήσαμε την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού για να φιλοξενηθεί η οικογένεια, αίτημα που έγινε δεκτό», σχολίασε στην επιτόπια αυτοψία του ο δήμαρχος.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «η οικογένεια δε θέλει να φιλοξενηθεί στις δομές του Ερυθρού Σταυρού γιατί δε θέλουν να απομακρύνουν τα παιδιά από τα σχολεία τους. Επίσης άμεσα βρήκαμε κάποια σπίτια και περιμένουμε από τη μητέρα να επιλέξει που θα εγκατασταθεί με την οικογένειά της. Στο δε μικρό παιδί που έχει και πρόβλημα υγείας ο Δήμος, μέσω του Κοινωνικού Φαρμακείου, θα παράσχει την απαραίτητη πρόνοια, εφόσον χρειαστεί».

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, σε συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου και Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, έχει ήδη υποβάλλει πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου ενταχθούν ακόμα 12 άτομα, κάτοικοι Ηρακλείου, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας ή ζουν υπό ακραία φτώχια και σε απαράδεκτες συνθήκες .

Τώρα πλέον που η κατάσταση της οικογένειας είναι γνωστή φυσικά και θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάτι που θα είχε γίνει εκ αρχής εάν δηλώνονταν η πραγματικότητα. Με το εν λόγω πρόγραμμα επιδοτείται τόσο το ενοίκιο, προκειμένου να στεγαστούν οι άστεγοι συμπολίτες μας, όσο και οι βασικές δαπάνες των καθημερινών αναγκών τους, ούτως ώστε να μπορέσουν να νιώσουν και πάλι ενταγμένοι στην κοινωνία της πόλης"...
enet.gr

Read more...

Van Rompuy: Ο Παπανδρέου δεν έφταιγε για το χάος...


 
...η Ελλάδα έλεγε ψέματα στο παρελθόν ...
Με απόλυτο τρόπο δικαιώνει τον Γιώργο Παπανδρέου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι στο βιβλίο του για την ευρωπαϊκή κρίση, χρεώνοντας στην εποχή Καραμανλή τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με...
το σχετικό ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος, στο βιβλίο τονίζονται τα εξής:

-Η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Μετά από εντυπωσιακές αποκαλύψεις για ψευδή στατιστικά στοιχεία κατά το παρελθόν, και με το επίσημο δημόσιο έλλειμμα της να φτάνει τώρα σχεδόν το 15%, οι αγορές έχαναν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τιμήσει τις υποχρεώσεις της.

-Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου -που δεν ήταν υπεύθυνος για το χάος- μου είχε ήδη ξεκαθαρίσει την προηγούμενη μέρα από τηλεφώνου ότι χρειαζόταν μια κίνηση εμπιστοσύνης για να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Θυμίζω ότι στην Ελλάδα κάποιοι έκαναν καριέρες υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αλλοίωσε τα νούμερα του ελλείμματος. Θυμίζω επίσης ότι τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν σπεύσει να διαστρεβλώσουντο περιεχόμενο του βιβλίου του Βαν Ρομπέι.

Δεν πειράζει όμως, έχει ο καιρός γυρίσματα. 
parapolitiki.com

Read more...

Die Welt: Τα όνειρα Σαμαρά τινάχτηκαν στον αέρα...






Η εφημερίδα die Welt επαναφέρει τους γερμανούς αναγνώστες σήμερα στα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και τις «αθεράπευτες» ακόμη πληγές της ελληνική οικονομίας. «Τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τινάχτηκαν όνειρα στον αέρα», γράφει χαρακτηριστικά ο ...
αρθογράφος της. «Όχι μόνο, αλλά κυρίως του Αντώνη Σαμαρά. Ο έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε ότι στο τέλος του χρόνου θα εκδίωκε από τη χώρα την τρόικα αλλά κυρίως το μισητό ΔΝΤ. Αλλά οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια τον ‘προσγείωσαν’. Τα επιτόκια εκτινάχθηκαν σε απαγορευτικά ύψη για τη χρηματοδότηση του χρέους. Ο Σαμαράς δεν ήταν φυσικά ο μοναδικός που παρατήρησε πώς διαμορφώνονταν η κατάσταση, αλλά σε κανέναν άλλο τα σημάδια δεν ήταν πιο φανερά».
Και ο σχολιαστής υπογραμμίζει: «Επρόκειτο για προειδοποιητική βολή προς τους Ευρωπαίους, που δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ήρεμες περιόδους για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η ευρωκρίση μοιάζει με ενεργό ηφαίστειο, το οποίο δεν έχει ακόμη εκραγεί, αλλά βγάζει λάβα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε το τελευταίο διάστημα με πολλούς τρόπους ότι με την πολιτική του θέλει να αγοράσει χρόνο, αλλά μόνος του δεν είναι σε θέσει να τραβήξει την ευρωζώνη από το βούρκο».

Read more...

Η ώρα μηνύσεων στον εκδότη Αλ.Μπακατσέλο...


 μπακατσελος_001
Ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας για τους 120 απλήρωτους εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» θα βρεθεί αύριο, Τρίτη, ο επικεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος της Βόρειας Ελλάδας, Αλέξανδρος Μπακατσέλος . 
Ο...
κ. Μπακατσέλος έχει προσκληθεί να παραστεί στις 10 π.μ. στα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ, στη δυτική Θεσσαλονίκη,  για να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει καταβάλει ακόμη τις δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους σχεδόν στο σύνολο του προσωπικού που απασχολεί. Ο εκδότης είναι εκ του νόμου υποχρεωμένος να προσέλθει στην Επιθεώρηση Εργασίας, να δηλώσει εάν και πότε θα εξοφλήσει τις οφειλές του και να υποδείξει με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα  θα εξομαλύνει τη μισθοδοσία προς το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας του.
Ποιοι έχουν προσφύγει
Σε βάρος του κ. Μπακατσέλου έχουν προσφύγει από κοινού η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ) και η Ένωση Τεχνικών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Θεσσαλονίκης (ΕΤΗΠΤ-Θ). Κατόπιν εντολής των μελών τους που εργάζονται στον «Αγγελιοφόρο», τα τρία συνδικαλιστικά σωματεία ζήτησαν να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της εργατικής διαφοράς, ώστε, υπό τη διαιτησία της Επιθεώρησης Εργασίας, να επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης, έστω και συμβιβαστικής.

Περισσότερα ΕΔΩ 

efsyn.gr 

Read more...

Θερμικές κάμερες στις Βρυξέλλες για τον Έμπολα...


 
Το Βέλγιο αρχίζει σήμερα προληπτικά να υποβάλει σε θερμομέτρηση τους ταξιδιώτες που φθάνουν στις Βρυξέλλες από τις...
πληγείσες από τον θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό χώρες, μετά την προειδοποίηση των εργαζομένων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Περί τους 1.000 ταξιδιώτες την εβδομάδα φθάνουν από τις τρεις χώρες της Δυτικής
Αφρικής, με το 80% αυτών να συνεχίζει προς άλλους προορισμούς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga.

Οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα εξετάζονται αν έχουν πυρετό, ένα πρώιμο σύμπτωμα του Εμπολα.

Όσοι έχουν θερμοκρασία κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου, θα συναντώνται με τις ιατρικές αρχές για να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

«Η θερμομέτρηση των ταξιδιωτών θα ενισχύσει την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και για τους επιβάτες», ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία του αερολιμένα Brussels Airport Company.

«To μέτρο αυτό θα καθησυχάσει σίγουρα το προσωπικό», δήλωσε ο Τιερί Βισελέν, του συνδικάτου CGSLB των εργαζομένων στον διεθνή αερολιμένα.

Στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τσεχίας, πραγματοποιείται επίσης εξέταση για πυρετό στους ταξιδιώτες από τις πληγείσες χώρες.

Σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ΥΠΕΞ
Η παροχή βοήθειας στις αφρικανικές χώρες που μαστίζονται από την επιδημία του Εμπολα θα επικρατήσει στις συνομιλίες των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι αναμένεται να εγγυηθούν στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις τον άμεσο επαναπατρισμό τους σε περίπτωση προσβολής τους από τον ιό.

Με περισσότερους από 4.500 νεκρούς, η επιδημία αποτελεί την «πιο επιτακτική κρίση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι υπουργοί «θα αντιμετωπίσουν την απειλή πιο αποφασιστικά σε σχέση με πριν», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, πριν από τη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και θα εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν για να αποτραπεί η είσοδος και η εξάπλωση του ιού σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Γερμανός υπουργός Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ τάχθηκε χθες υπέρ της σύστασης μιας πλατφόρμας πολιτών που θα επιτρέπει την προώθηση της βοήθειας, την εκπαίδευση εθελοντών και τη συγκρότηση ομάδων ιατρών-εμπειρογνωμόνων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί να αποδεσμεύσει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις πλέον πληγείσες χώρες -- Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα-- εκ των οποίων 180 εκατομμύρια δίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια ανεπαρκής προσπάθεια, κατά τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος ζητεί η βοήθεια θα αυξηθεί στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η Ολλανδία και η Γερμανία ζητούν επίσης μεγαλύτερη στήριξη στις διεθνείς προσπάθειες.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενών και ζητούν επιμόνως τη δημιουργία ενός συστήματος έκτακτης ιατρικής διακομιδής και επαναπατρισμού των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε περίπτωση λοίμωξής τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ χρειάζονται 10.000 νοσοκομειακές κλίνες για την ιατρική περίθαλψη ασθενών με Εμπολα στην Αφρική.

«Για να εξασφαλιστεί η διαχείριση αυτών των 10.000 κλινών, χρειάζεται πολύ μεγάλο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις στα μέλη του προσωπικού αυτού ότι θα υπάρχει σύστημα που θα εξασφαλίζει την άμεση διακομιδή τους σε περίπτωση που ασθενήσουν. Είναι μια μείζονα πρόκληση για να εξαλειφθεί η εξέλιξη της νόσου επί του πεδίου», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα μικτό σύστημα επαναπατρισμού, ταυτόχρονα με ιδιωτικά αεροσκάφη εξειδικευμένης αμερικανικής εταιρίας τα οποία έχει ναυλώσει τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αεροπλάνα της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας.

Δεν τίθεται ωστόσο θέμα να σταλούν υπό την αιγίδα της ΕΕ στρατιώτες στις πληγείσες χώρες, όπως ζήτησε η ΜΚΟ Oxfam.

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν 3.000 στρατιώτες στη Λιβερία, η Βρετανία 750 στρατιώτες στη Σιέρα Λεόνε. Η Γαλλία κατασκευάζει στην πρώην αποικία της, τη Γουινέα, κέντρο θεραπείας σε τροπικό δάσος.

Η Γαλλία και το Βέλγιο είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη που έχουν κατευθείαν πτήσεις με τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. 


ΑΜΠΕ

Read more...

Τον Μεγάλο Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία «βλέπει» στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης το Discovery...



 
Την εκτίμηση ότι στην Αμφίπολη βρέθηκε το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε νεαρή ηλικία κάνει το Discovery.

Ο αιγυπτιολόγος και διάσημος Βρετανός συγγραφέας Αντριου Τσαγκ αναλύει το...

εντυπωσιακό ψηφιδωτό και τονίζει ότι η αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης έχει ανθρώπινες αντιστοιχίες, υποστηρίζοντας ότι ο Ερμής είναι ο Αλέξανδρος, ο Πλούτωνας ο Φίλιππος Β' και η Περσεφόνη η Ολυμπιάδα. Όπως σημειώνει το Discovery, στο ψηφιδωτό φαίνεται ο Μ. Αλέξανδρος σε νεαρή ηλικία.

«Πιστεύω ότι η Περσεφόνη αναπαριστά το πρόσωπο της γυναίκας που είναι θαμμένη στον τάφο, η οποία οδηγείται στον κάτω κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για κάποια σημαντική βασίλισσα της Μακεδονίας, η οποία πέθανε κάπου ανάμεσα στο 325-300 π.Χ. πιθανότατα στην Αμφίπολη, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για την Ολυμπιάδα ή την Ρωξάνη», λέει ο Αντριου Τσαγκ αναλύοντας τη θεωρία του.

Ταυτόχρονα σημειώνει ότι η Ρωξάνη, η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προερχόταν από την περιοχή του σημερινού Αφγανιστάν, κάτι που καθιστά εξαιρετικά σπάνια την πιθανότητα να είναι στην πραγματικότητα κοκκινομάλλα.

Στον αντίποδα η Ολυμπιάδα προερχόταν από τους Μολοσσούς της Ηπείρου, όπου τα κόκκινα μαλλιά ήταν κάτι το συνηθισμένο. Έτσι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι η Ολυμπιάδα που οδηγείται στον κάτω κόσμο.

Αναφέρει πως ο Πλούτωνας μοιάζει με τον Φίλιππο Β'. «Είναι εστεμμένος σαν βασιλιάς και έχει γυρισμένη τη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του: το δεξί μάτι του Φιλίππου ήταν παραμορφωμένο εξαιτίας μιας πληγής από βέλος κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μεθώνης 356 π.Χ., οπότε η δεξιά πλευρά του προσώπου του δεν μπορούσε να εμφανίζεται. Είναι τεράστια ειρωνεία να απεικονίζεται ο Φίλιππος στο ψηφιδωτό ως εκείνος που μεταφέρει τη Ρωξάνη στον κάτω κόσμο, καθώς, υπάρχουν αρκετές φήμες που θέλουν την Ολυμπιάδα να είχε σχέση με την δολοφονία του. Όσον αφορά στον Ερμή, εμφανίζεται με μια συγκεκριμένη κίνηση, δράμα και φροντίδα. Σχεδόν κλέβει την παράσταση. Αν πρέπει να το προσωποποιήσουμε θα έπρεπε να είναι ένα πρόσωπο κοντά στην βασίλισσα» αναφέρει.

Ο Τσαγκ σημειώνει πως στο ψηφιδωτό ο Φίλιππος απεικονίζεται σχεδόν στην ηλικία του θανάτου του (77 ετών), ενώ ο Ερμής δείχνει σχεδόν 20 ετών. Και διερωτάται ποιος ήταν 20 ετών όταν πέθανε ο Φίλιππος; Η απάντηση είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.



Read more...

Στο Ειδικό Δικαστήριο για διευκρινίσεις ο Γ. Παπακωνσταντίνου...


Ακρόαση για να παρέχουν διευκρινίσεις στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου για την...
υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τα τέσσερα συγγενικά του πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι δεν προσέθεσαν κάποιο στοιχείο στην υπόθεση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απέδωσε την εμπλοκή του σε πολιτικές σκοπιμότητες και επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι στοχοποιήθηκε επειδή έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο. 

Αναλόγως είχε απαντήσει και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας, τότε, ότι "η λίστα αλλοιώθηκε, αλλά όχι από εμένα". "Στο θέμα της αλλοίωσης της λίστας υπάρχει ένα ερώτημα. Αν όχι εγώ, ποιος; Οι μόνοι που έχουν ψαχτεί είναι οι συγγενείς μου", είχε πει στην Βουλή.

Από την πλευρά τους τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκαν το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις που αποδίδονται στον πρώην υπουργό.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, νόθευσης δημοσίου εγγράφου, καθώς και εκείνο της παράβασης καθήκοντος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έσβησε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων τα οποία επίσης κατηγορούνται στην υπόθεση, ενώ παρέλειψε να δώσει τη λίστα στο ΣΔΟΕ για έλεγχο.

Στον κ. Παπακωνσταντίνου έχουν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και της υποχρεωτικής εμφάνισης το πρώτο 15νθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Όταν ο Μιχαλολιάκος μιλούσε για "αναμέτρηση με την αστυνομία" ...



...και δήλωνε "χαρούμενος εθνικοσοσιαλιστής" (ΒΙΝΤΕΟ)... 
Πόσο νόμιμο είναι ένα κόμμα που ο αρχηγός του λέει σε συγκέντρωση "συναγωνιστών" του ότι "θα αναμετρηθούμε κάποτε με την αστυνομία", αφού "δεν θα υπάρχει...
στρατός, μόνο εμείς θα υπάρχουμε"; Γιατί από τη μία ο Ν. Μιχαλολιάκος λέει στο ίδιο κοινό ότι "αν ζούσα στη Γερμανία του '33, θα ήμουν μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και θα αισθανόμουν ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτό", αλλά από την άλλη η οργάνωση δεν θέλει να αναφέρεται ο όρος εθνικοσοσιαλισμός στους νέους που προσπαθεί να εντάξει όπως προκύπτει από το έγγραφο της τοπικής Πάτρας που αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη η "Αυγή";
Σήμερα η "Αυγή" αποκαλύπτει ένα βίντεο από συγκέντρωση της Χ.Α. στα γραφεία της στη Λαμία, το καλοκαίρι του 2011 στο οποίο ο Νίκος Μιχαλολιάκος προχωρά στις παραπάνω δηλώσεις - παραδοχές, μιλά για την Εκκλησία και την εθνική κατεύθυνση που πρέπει να έχει σύμφωνα με τον ίδιο, για τις συμπάθειες στον στρατό, τους "γνωστούς" του αστυνομία αλλά και ότι το κράτος ετοιμάζει τους αστυνομικούς για "γενίτσαρους", ενώ καταφέρεται εναντίον του τότε αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Λ. Οικονόμου.Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα απομαγνητοφωνημένα κύρια αποσπάσματα του βίντεο:


Διαβάστε ολοκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

Στη Βουλή όλα τα στοιχεία Τασούλας: Περίπου 590.000 ευρώ το κόστος της ανασκαφής στην Αμφίπολη


Τασούλας: Περίπου 590.000 ευρώ το κόστος της ανασκαφής στην Αμφίπολη
Έγγραφο με τα αναλυτικά στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις της ανασκαφής στην Αμφίπολη διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Η χρηματοδότηση των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη δεν έχει ξεπεράσει τα 590.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, επικαλούμενος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το κόστος της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη είναι υπέρογκο.
Συγκεκριμένα, από το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή προκύπτει ότι το 2014 τις ανασκαφικές έρευνες στήριξαν με δωρεά η Εθνική Τράπεζα και με χορηγίες η ΔΕΣΦΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι χορηγίες των ΔΕΣΦΑ και Ελληνικά Πετρέλαια δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.
Όπως ενημερώνει ο υπουργός Πολιτισμού στο απαντητικό του έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου, οι χρηματοδοτήσεις για την ανασκαφική έρευνα του ταφικού συγκροτήματος Τύμβου Καστά είναι οι εξής:
  • 2010: δόθηκαν 20.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από τη Νομαρχία Σερρών (Ανασκαφική έρευνα στην κορυφή του Τύμβου Καστά Αμφίπολης)
  • 2011: δόθηκαν 80.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Περιφέρεια (Έναρξη ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου του Τύμβου Καστά Αμφίπολης).
  • 2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου Τύμβου Καστά
    Αμφίπολης).
  • 2013: Δόθηκαν 90.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου Καστά Αμφίπολης)
  • 2014: δόθηκαν 150.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας περιβόλου και εντοπισμός και ανασκαφή τάφου Τύμβου Καστά Αμφίπολης).
  • Επίσης το 2014, δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα ποσό 150.000 ευρώ ενώ οι χορηγίες των εταιρειών του Δημοσίου ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000) δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...