Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Δεν συγκαλείται συμβούλιο αρχηγών Την Παρασκευή ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση, εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου


Την Παρασκευή ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση, εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου
Χωρίς τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναφέρουν κύκλοι της Προεδρίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αποφασισμένος να ορκίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση την Παρασκευή και να διαλύσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας την Βουλή εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, εφαρμόζοντας τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος.

Την Πέμπτη, μόλις του παραδώσει την τρίτη διερευνητική εντολή ο Π. Λαφαζάνης, θα ορκίσει υπηρεσιακή πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, που θα έχει και την ευθύνη σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία και θα διεξάγει τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Οσον αφορά τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να επικοινωνήσει την Πέμπτη με τον Αλ. Τσίπρα και θα τον ρωτήσει εάν επιθυμεί την σύγκληση, κάτι όμως που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί.

Μαζί με την άποψη του κ. Τσίπρα (να μην συγκληθεί δηλαδή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών) συντάσσονται και οι κ.κ. Καμμένος (ΑΝΕΛ) και Κουτσούμπας (ΚΚΕ). Αντιθέτως, ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης, ζητούν την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αμέσως μόλις παραδοθεί και η τρίτη διερευνητική εντολή. Ο κ. Μεϊμαράκης πιέζει περισσότερο απ΄όλους, επικαλούμενος μάλιστα και το Σύνταγμα, επιμένοντας να συγκληθεί το Συμβούλιο ακόμα και με κενές θέσεις.

Ήδη το βράδυ της Τρίτης ο κ. Παυλόπουλος απέστειλε επιστολή στην κ. Γεννηματά, με την οποία την διαβεβαιώνει ότι «θα εφαρμόσει στο ακέραιο της διατάξεις του Συντάγματος των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδάφιο γ κατά το γράμμα και το πνεύμα τους - πρωτίστως δε με βάση του σκοπού που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την χώρα περιστάσεις, αλλά και συμπληρωματικώς. κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική».

Τι θα συμβεί όμως σε αυτή την περίπτωση; Με άδειες καρέκλες δεν μπορεί, όπως λένε κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών και έτσι, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, προτίθεται να εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα εξηγεί τους λόγους που δεν έχει συγκληθεί το Συμβούλιο και να καταγράφει ποιοι πολιτικοί αρχηγοί ήταν υπέρ της σύγκλισης και ποιοι όχι.

Ο σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα γίνει από την κ. Θάνου και ήδη ανεπισήμως έγιναν και γίνονται και οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις σε διάφορα άτομα.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ζητούνται πρόσωπα (κυρίως σε κρίσιμα υπουργεία, όπως είναι το Οικονομικών, Εξωτερικών και Αμυνας) που θα μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις, να μπορούν να ομιλούν με τους έξω, γιατί βρίσκονται αρκετά σημαντικά θέματα που θα τρέξουν κατά τον βίο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο διάστημα αυτό, εάν συμβεί κάποιο έκτακτο συμβάν εκπροσώπησης της χώρας (π.χ. Συμβούλιο Κορυφής), τότε την χώρα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδείς υπουργός της παρούσης κυβέρνησης θα παραμείνει και ως υπηρεσιακός υπουργός (εκτός βεβαίως απροόπτου) και τα πιο πιθανά ονόματα που ακούγονται είναι του Π. Μολυβιάτη που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, του κ. Χουλιαράκη της Οικονομίας, της κ. Κιάου της Παιδείας, και άλλα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τέλος στην αγωνία Την Τετάρτη ανακοινώνονται οι βάσεις για ΑΕΙ, ΤΕΙ


Την Τετάρτη ανακοινώνονται οι βάσεις για ΑΕΙ, ΤΕΙ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το πρωί της Τετάρτης παίρνει τέλος η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που διεκδικούν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής.

Το in.gr θα μεταδώσει τις βάσεις εισαγωγής στις 10 το πρωί.
Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στις σχολές της περιφέρειας, ενώ πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές των κεντρικών  πανεπιστημίων.

Αισθητή θα είναι η πτώση και στις περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Νομικές κλπ), αλλά και στις σχολές μεσαίας ζήτησης. Αντίθετα, σε κάποιες χαμηλόβαθμες σχολές δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και άνοδος.

Οι παράγοντες που επέδρασαν πτωτικά ήταν η δυσκολία των θεμάτων στις φετινές εξετάσεις, αλλά και η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές που θα μειώσει δραματικά τον αριθμό τους. Η οικονομική κρίση εξάλλου απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Κι αυτοί, πάντως, που θα επιτύχουν σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν άμεσα τον τόπο των σπουδών τους καθώς από φέτος ισχύει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής.

Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες. Στη συνέχεια βέβαια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η κόντρα Ζωής - Μαξίμου στο δρόμο προς τις κάλπες...


H ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να απαντά και να αντικρούει την άλλοτε «σύντροφο» Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν εκείνη θίγει το...
κυβερνητικό έργο και αμφισβητεί με χαρακτηρισμούς τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου, με αυτό τον τρόπο, διαμηνύει ότι δεν θα αφήσει κανέναν να μειώσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, καθώς και τις προθέσεις της για αλλαγή του μίγματος πολιτικής που έχουν επιβάλει τα μνημόνια.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στα μνημονιακά κόμματα και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανήκει στους μνημονιακούς Πρωθυπουργούς» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου, μετά τις ανακατατάξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Αυτό που επιδιώκει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να επιχειρήσει να βρει ισοδύναμα, προκειμένου μα θιγούν όσο το δυνατό λιγότερο οι ασθενείς ομάδες του πληθυσμού.

Αυτό θα είναι και το επίκεντρο της προεκλογικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί βεβαίως με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, που είναι πλέον βασικό πολιτικό επιχείρημα της απελθούσας κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα εξαντλήσει κάθε θεσμικό βήμα που έχει μέχρι -όπως όλα δείχνουν- την Πέμπτη (όταν και θα παραδώσει τη διερευνητική εντολή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης), για να εκφράσει την αντίθεσή της απέναντι στους δύο ισχυρότερους θεσμούς του πολιτεύματος: Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Η Πρόεδρος της Βουλής θέλει, με το να μιλά σε κάθε της παρέμβαση, για μνημονιακή κυβέρνηση και για αποφάσεις "κάτω από το τραπέζι", να εκθέσει την κυβέρνηση για "αντιδημοκρατική" συμπεριφορά και για τη στροφή που έκανε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι επιθέσεις της κατά τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας όλες αυτές τις ημέρες, από την περασμένη Κυριακή όταν και πραγματοποίησε συνεδρίαση Διάσκεψης των Προέδρων με επτά μόλις συμμετέχοντες, όσο χθες και σήμερα. 

Όλα αυτά μέχρι να εκδηλωθεί επισήμως η πρόθεση για συνεργασία με την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στις εκλογές και να μιλά πια από τη θέση της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης.
Άλλωστε η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν είναι «αμελητέα ποσότητα» σε εκλογική δυναμική και αυτο το γνωρίζουν και οι δύο πλευρές.

Όπως επίσης γνωρίζουν και τις βλέψεις να ηγηθεί του αντιμνημονιακού μετώπου σε δεύτερο χρόνο...

Το βέβαιο είναι ότι η κόντρα θα φτάσει πολλές φορές στα άκρα μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες...

Read more...

O πραγματικός χάρτης της ανεργίας...


Χάρτης της Eurostat παρουσιάζει τα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, όχι ανά χώρα, αλλά ανά περιοχή, δείχνοντας το...
πρόβλημα στην πραγματική του έκταση και αποδεικνύοντας πως οι ευρωπαϊκές πολιτικές δεν έχουν καταφέρει να δώσουν λύσεις.

Η νομισματική πολιτική που στραγγαλίζει Ελλάδα και Ιταλία, δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας σε Αυστρία και Ολλανδία, ενώ ακόμα και οι χώρες είναι διαιρεμένες.

Η Βόρεια Ιταλία είναι στην ουσία "άλλη χώρα" σε σχέση με τη Νότια Ιταλία, ενώ και η πρώην Ανατολική Γερμανία μοιάζει σε επίπεδο ανεργίας περισσότερο με την Πολωνία, παρά με την πρώην Δυτική Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη...

Read more...

Έλεγχοι από τις ΔΟΥ Νέα κρούσματα «μαϊμού» ταμειακών μηχανών


Νέα κρούσματα «μαϊμού» ταμειακών μηχανών
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Νέα κρούσματα αδήλωτων φορολογικών ταμειακών μηχανών αποκαλύφθηκαν κατά τους ελέγχους που διενήργησε τις προηγούμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Όπως ανακοινώθηκε, μετά τον προληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από αρμόδιο συνεργείο της ΔΟΥ Σπάρτης, στις 21 Αυγούστου, στην περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης, διαπιστώθηκε ότι ταβέρνα στην περιοχή «Κοκκινόγεια Λάγια» Λακωνίας κατείχε και χρησιμοποιούσε αδήλωτη φορολογική ταμειακή μηχανή, η οποία όφειλε να είχε δηλωθεί από το έτος 2001. Επίσης, σε άλλη ταβέρνα στην περιοχή «Πύργος Δυρού», διαπιστώθηκε περίπτωση μη εγκεκριμένης φορολογικής ταμειακής μηχανής.
Εξάλλου, συνεργείο της ΔΟΥ Σπάρτης κατά τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου, στις 14 Αυγούστου, στην περιοχή του δήμου Μονεμβασιάς, διαπίστωσε περίπτωση αδήλωτης φορολογικής ταμειακής μηχανής σε ταβέρνα στην περιοχή «Ιέρακα» Λακωνίας, η οποία όφειλε να έχει δηλωθεί από το έτος 2009.
Κατά τη διενέργεια ελέγχου, στις 24 Αυγούστου, από τη ΔΟΥ Μυκόνου, σε ξενοδοχείο-εστιατόριο στη Μύκονο, αρμόδιο συνεργείο αποτελούμενο από δύο υπαλλήλους της ΔΟΥ αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια καταγραφής των παραβάσεων που διαπίστωσε βίαιη συμπεριφορά εκ μέρους των ιδιοκτητών της επιχείρησης, με έντονες φωνές και βίαιη αρπαγή των σχετικών με τον έλεγχο δημόσιων εγγράφων μέσα από τα χέρια των ελεγκτών, καθώς και την εξαφάνιση και καταστροφή τους.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έπειτα από κλήση των ελεγκτών στο χώρο, κατέφθασαν η προϊσταμένη της ΔΟΥ και η αστυνομία, χωρίς τελικώς να αποδοθούν τα διερρηγμένα δημόσια έγγραφα. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι συνοδεία των αστυνομικών μαζί με την προϊσταμένη μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα και έδωσαν σχετικές καταθέσεις.
Για τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης έχει κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται.
Επίσης, κατά τη διενέργεια ελέγχων στις 21 και 22 Ιουλίου σε επιχείρηση εστίασης στη Μύκονο, διαπιστώθηκε αδήλωτος σε λειτουργία φορολογικός μηχανισμός, ο οποίος και κατασχέθηκε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Οδηγίες Κ. Σαββαΐδου Σε ειδική βάση της εφορίας όσοι αντιτίθενται στον έλεγχο


Σε ειδική βάση της εφορίας όσοι αντιτίθενται στον έλεγχο
Η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στο στόχαστρο της εφορίας θα μπαίνουν επιχειρηματίες, επιτηδευματίες και φορολογούμενοι που δημιουργούν προβλήματα κατά τους ελέγχους εφοριακών.
 
Η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου παρέσχε νέες οδηγίες στους εφοριακούς που διενεργούν μερικούς επιτόπιους ελέγχους διαπίστωσης της εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, στην περίπτωση που οι ελεγκτές έρθουν αντιμέτωποι με τυχόν έκνομες ενέργειες, θα πρέπει να συνεχίζουν τον σχετικό έλεγχο διατηρώντας την ευγένεια και την ψυχραιμία τους, ενημερώνοντας άμεσα το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και τον αρμόδιο Εισαγγελέα Υπηρεσίας για την συνδρομή τους.
Παράλληλα θα ενημερώνουν άμεσα και τις υπηρεσίες τους για τα σχετικά γεγονότα. Στην συνέχεια οι αρμόδιες εφορίες θα ενημερώνουν τη Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων για την ημερομηνία γεγονότος, τα πλήρη στοιχεία επιχείρησης και φυσικών προσώπων μελών σε περίπτωση Νομικού Προσώπου, την  περίληψη του γεγονότος , τα στοιχεία του λογιστή της επιχείρησης  και τη νομική εξέλιξη του γεγονότος.
Τα ανωτέρω στοιχεία θα ενημερώνουν ειδική βάση δεδομένων, συμβατή με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η οποία θα ενημερώνεται ανελλιπώς και από την οποία θα μπορούν να αντλούνται στοιχεία για την επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Γ. Πεταλωτής: Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας την αυτοτέλειά μας...


"Οι αντιδράσεις Βενιζέλου, θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ"
Την είδηση ότι η συνεργασία του ΚΙΔΗΣΟ με το ΠΑΣΟΚ το αργότερο έως την Παρασκευή θα επιτευχθεί έβγαλε πριν λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στον...
Flash 96,0 F.M. και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θεωρεί οτι η σύγκληση θα έχει επιτευχθεί, διατηρώντας όμως το κάθε κόμμα την αυτοτέλειά του, προϋπόθεση που θέτει και η ΔΗΜΑΡ, όπως αποκάλυψε.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αντιδράσεις απο τον κ. Βενιζέλο, απάντησε πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ...
 http://e-volos.gr

Read more...

Π. Καμμένος: Οποιαδήποτε ψήφος στα υπόλοιπα «συστημικά» κόμματα, είναι χαμένη ψήφος...



Βέβαιος ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Κάμμενος, μιλώντας στην Κ.Ο. και την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, ενώ...
όπως εκτίμησε, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα, άρα οποιαδήποτε ψήφος στα υπόλοιπα συστημικά κόμματα, είναι μία χαμένη ψήφος.
Σκιαγραφώντας το εύρος των επιλογών των πολιτών, ανέφερε ότι έχουν να επιλέξουν μεταξύ ενός ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμου ή συμμετάσχοντος σε συμμαχική κυβέρνηση εθνικής αποστολής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ μια τρίτη επιλογή είναι μια κυβέρνηση στην οποία δεν θα υπάρχει «η εγγύηση των ΑΝΕΛ σε θέματα στα οποία και μέχρι τώρα το βέτο μας έχει γίνει αποδεκτό».
«Θέλουν οι στρατιωτικοί να υπάρχουν στρατόπεδα με το όνομα Στρατηγός Σαράφης; Θέλουν στη μεταναστευτική πολιτική να μην υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές, παρότι αυτό έχει δυστυχώς γίνει ένα παιχνίδι λέξεων μεταξύ των αντιπάλων μας για τη μετανάστευση;» διερωτήθηκε ο κ. Καμμένος.
Παράλληλα, ευχαρίστησε την Κ.Ο. του κόμματος για την συμπαγή στάση της που εκφράστηκε στην υπερψήφιση των μέτρων της κυβερνητικής πολιτικής, όπου είχε δεσμευτεί από το προεκλογικό της πρόγραμμα, αλλά και στην καταψήφιση των μέτρων που ήταν αντίθετα στις θέσεις των ΑΝΕΛ.
Αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές στις οποίες, όπως ανέφερε, οδηγείται η χώρα «μετά από την ανατροπή της κυβέρνησης από ένα μέρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ότι σε αυτές, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει αν θέλει σταθερότητα και την συνέχιση μιας πολιτικής που «δεν εξαρτάται από τους ολιγάρχες, μίας πολιτικής που συγκρούεται με το χθες, μίας πολιτικής που κατάφερε μέσα σε επτά μήνες να ανατρέψει το σύστημα της μεταπολίτευσης».
Εξηγώντας την στάση που κράτησαν οι ΑΝΕΛ υπερψηφίζοντας την τελική συμφωνία, είπε ότι αν έπρατταν το αντίθετο πιθανό να αποκόμιζαν πολιτικά οφέλη, αλλά θα είχαν την απόλυτη ευθύνη πτώχευσης της χώρας και πτώσης της κυβέρνησης.
Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε την σημασία της αποδοχής εκ μέρους των δανειστών της διαγραφής του χρέους, προσθέτοντας «τώρα πια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η λύση, η οποία θα δοθεί τους επόμενους λύσεις, πέραν των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μπουν στην ελληνική οικονομία, εκ των οποίων το 50% θα μπει στην ανάπτυξη και το 50% θα μπει στην αποπληρωμή του χρέους, θα αποτελέσουν και το πρώτο μέρος της πολιτικής που θα οδηγήσει στη διαγραφή του χρέους, είτε αυτή θα είναι αριθμητική, είτε αυτή θα είναι μία πολύ μεγάλη επιμήκυνση χρονική, που ουσιαστικά με χαμηλό επιτόκιο και μηδενικό επιτόκιο, με χαρισματική περίοδο, οδηγεί στη διαγραφή του χρέους. Μία από τις πρώτες υποσχέσεις που είχαμε δώσει στον ελληνικό λαό προεκλογικά».
Επιπλέον επεσήμανε μέτρα που προβλέπονται στην συμφωνία και είναι αντίθετα προς τις διακηρύξεις των ΑΝΕΛ, προσθέτοντας ότι «όμως είχαμε να διαλέξουμε μεταξύ μίας συμφωνίας όπου καταφέραμε να πετύχουμε αρκετά, όπως το 50% που θα μπαίνει στην ανάπτυξη, όπως την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που δεν θα πάει στο Λουξεμβούργο αλλά θα παραμείνει στην Ελλάδα, όπως τη μάχη που δώσαμε για το ΦΠΑ στα νησιά, με εξαιρέσεις δύο νησιά στις Κυκλάδες».
Αναφέρθηκε επίσης στην μάχη για τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, για τις εργασιακές σχέσεις και τις συντάξεις, για την μη υπαγωγή της συμφωνίας στο Αγγλικό Δίκαιο, αλλά στο Ευρωπαϊκό, τονίζοντας ότι «η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Γαλλίας, όπως και επίσης χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντελήφθησαν το πρόβλημα, έκαναν τη κρίση της Ελλάδος κατανοητό, ότι αποτελεί μία Ευρωπαϊκή κρίση και η λύση η οποία εδόθη, είναι μία λύση η οποία θα οδηγήσει στο τέλος της πολιτικής λιτότητας. Αυτήν την εντολή δηλαδή που έδωσε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια του δημοψηφίσματος».
Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι οι ΑΝΕΛ εγγυώνται την προστασία των συμφερόντων του ιδιώτη επιχειρηματία και του υπαλλήλου της ιδιωτικής επιχείρησης, καθώς και της χώρας «από όλες εκείνες τις πολιτικές, τις αλλοπρόσαλλες, που κάποια στελέχη, που ευτυχώς φύγανε πλέον από το ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησαν να επιβάλλουν στη προηγούμενη κυβέρνηση».
«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο. Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο φαινόμενο της ανεργίας» υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «πραγματικό ηγέτη ο οποίος μπορεί σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, να προχωρήσει στη κάθαρση της ελληνικής κοινωνίας».
Σε ότι αφορά την εκλογική διάταξη του κόμματος είπε ότι «στις λίστες των υποψηφίων εκεί που υπάρχουν εκλεγμένοι βουλευτές, βεβαίως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη πρώτη θέση, εκεί που το αποτέλεσμα μας είναι καλύτερο από το εθνικό αποτέλεσμα, θα παραμείνουν η σειρά εκλογής, όπως το αποφάσισε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου, ενώ θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές με τη συμφωνία των συντονιστικών Επιτροπών, με νέους ανθρώπους σε αρκετές περιφέρειες της χώρας».
Την ευθύνη της επικοινωνίας των ΑΝΕΛ, για την προεκλογική περίοδο θα αναλάβει ο κ. Τέρενς Κουίκ, ενώ η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη «θα παραμείνει και εκείνη εκπρόσωπος, δίνοντας όμως τη μάχη στη Μαγνησία».
Ο κ. Καμμένος ζήτησε να ηγηθεί της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ενώ σε αυτήν θα συμμετάσχουν και η Κ.Ο. και η Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝΕΛ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Ράλι 9,38% στο Χρηματιστήριο Αθηνών...


 
Ανέκτησε τις 600 μονάδες ο Δείκτης...

Εκρηκτικό ράλι κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη  συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά το χθεσινό «ξεπούλημα», με την αγορά να ανακτά σχεδόν όλο το χαμένο έδαφος της... χθεσινής συνεδρίασης. Η ισχυρή ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων βοήθησε στην ανάκαμψη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία επανήλθε δυναμικά πάνω από τα επίπεδα των 600 μονάδων. Δυναμική ανάκαμψη κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων ενισχύθηκε σε ποσοστό 26,93%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 621,70 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 53,32 μονάδων ή σε ποσοστό 9,38%. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε υψηλότερη τιμή στις 623,43 μονάδες, όταν κέρδιζε έως και 9,66%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 36,609 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 142.403.776 τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 3,212 δισ. ευρώ, σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 11,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε ε ποσοστό 4,42%.
Ανοδικά κινήθηκαν οι επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση τον δείκτη της Ακίνητης Περιουσίας (-0,58%) και τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+26,93%), των Τηλεπικοινωνιών (+20,90%), των Κατασκευών (+17,60%), του Εμπορίου(+17,25%) και της Υγείας (+15,84%). Ανοδικά κινήθηκαν 77 μετοχές, 33 πτωτικά και 8 παρέμειναν σταθερές...
matrix24 

Read more...

Με έκτακτες «επιχορηγήσεις» θα πληρωθούν οι συντάξεις ΙΚΑ ...


Με έκτακτα δάνεια, εν είδει εισφορών αλληλεγγύης, φαίνεται πως να εξοφλούν τις συντάξεις στους ασφαλισμένους τους, τόσο το ΙΚΑ, όσο και τα επιμέρους ασφαλιστικά ταμεία.
Ήδη χθες στο ταμείο Νομικών (ΤΑΝ), χορηγήθηκε...
χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχει υποβληθεί και σχετικό αίτημα από το ΙΚΑ για 180 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει απόφαση, αναρτημένη στην Διαύγεια, υπογεγραμμένη από τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα, στο ταμείο δόθηκε ως «εισφορά στον λογαριασμό αλληλεγγύης συνταξιούχων» που διατηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) το ποσό των 20.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό αυτό θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις, από τις οποίες το πρώτο δόθηκε χθες και το δεύτερο θα δοθεί ακριβώς ένα μήνα μετά τις 24 Σεπτεμβρίου.
Σε επικοινωνία που είχε το newpost με την διευθύντρια του ταμείου Νομικών κ. Γ. Μαδούρου δεν επιβεβαίωσε την χρηματοδότηση, παρότι αυτή έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, αρνούμενη μάλιστα να συνεργαστεί για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.
Αντίθετα, σε σχετική επικοινωνία του newpost ο κ. Γ. Διακογιάννης, προϊστάμενος εσόδων του ΙΚΑ επιβεβαίωσε το αίτημα και μίλησε για όχι για δάνειο αλλά «επιχορήγηση» αναφερόμενος στην αίτηση του ποσού-μαμούθ των 180 εκατ. ευρώ που έστειλε πριν από μερικές ημέρες το Διοικ. Συμβούλιο του ΙΚΑ προς τους υπεύθυνους του λογαρισμού αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων. 
Οι πληροφορίες θέλουν επίσης, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας να έχει ζητήσει πρόσθετο, βραχυχρόνιο δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ, για την εξόφληση των συντάξεων με την σχετική απόφαση να προβλέπει ότι το δάνειο θα ληφθεί κατά 70 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφάλισης Δημοσίουκαι κατά τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ, από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων...
newpost.gr 

Read more...

Ο Λεουτσάκος επιθυμεί κοινη εκλογική κάθοδο με το ΚΚΕ...


 Κοινή εκλογική κάθοδο με το ΚΚΕ θα επιθυμούσε η "Λαϊκή Ενότητα", δήλωσε ο Στ. Λεουτσάκος, μιλώντας στoν REAL FM.
«Το ΚΚΕ θα επιθυμούσαμε να είναι...
μέσα εξ αρχής στην πρωτοβουλία για Λαϊκή Ενότητα, όχι κατ' ανάγκη να προσχωρήσει, αλλά να συνεργαστούμε εκλογικά ή έστω μετεκλογικά, με όποια μορφή επιθυμεί. Δυστυχώς, το ΚΚΕ κρύβεται και αντί να αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες, είναι περιχαρακωμένο στα τείχη του Περισσού και βλέπει εχθρούς», δηλωσε το στέλεχος του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη...

Read more...

Σχεδόν υποχρεωτική σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση πλαστικού χρήματος...



Νέα μέτρα με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής προανήγγειλε για το επόμενο χρονικό διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος

«Παντού πλέον...
κόβουν αποδείξεις» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πληρωμές μέσω τραπεζών και μέσω πλαστικού χρήματος.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και θα δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο για τη χρήση πλαστικού χρήματος ώστε και εμείς να έχουμε έσοδα και ο πολίτης να έχει παραπάνω κίνητρα.

Διευκρίνισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση πλαστικού χρήματος θα επεκταθεί και θα είναι σχεδόν υποχρεωτική, οι ιατρικές δαπάνες για παράδειγμα θα πρέπει να καλύπτονται μέσω πληρωμών με  αυτό τον τρόπο, «και για να χτυπήσουμε ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής που όλοι ξέρουμε τι γίνεται σε αυτό το χώρο αλλά και να μπορούν να ελέγχουν πολύ πιο εύκολα κάποια πράγματα». 

Πρόσθεσε πάντως ότι θα υπάρχουν ειδικά κριτήρια, καθώς «δεν μπορούμε να βάλουμε σε αυτή τη διαδικασία ανθρώπους που δεν έχουν συνηθίσει, άρα ας βάλουμε ένα ηλικιακό όριο τα 75-80 χρόνια και να πούμε από εκεί και κάτω οι πάντες και τα πάντα με πλαστικό χρήμα».

Για τις φορολογικές δηλώσεις

Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, ο κ. Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι η προθεσμία είναι έως την Κυριακή, επισημαίνοντας ότι πάει πάρα πολύ καλά η υποβολή, καθώς έχει υποβληθεί περίπου το 90% των δηλώσεων.

thepressproject.gr

Read more...

Την άρση ασυλίας του Μητρόπουλου ζητά ο οικονομικός εισαγγελέας...


Την άρση ασυλίας του Αλέξη Μητρόπουλου ζητά ο οικονομικός εισαγγελέας
Το αίτημα να αρθεί η βουλευτική ασυλία του Αλέξη Μητρόπουλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Α' αντιπροέδρου της Βουλής υπέβαλε ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης. 
Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ζητεί από τη Βουλή άδεια, για να...

ασκήσει ποινική δίωξη στον βουλευτή και αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Αλέξη Μητρόπουλο για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός με έγγραφό του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητεί να διαβιβαστεί στη Βουλή αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα συγκεκριμένα αδικήματα τα οποία αφορούν (σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται) την μη έκδοση απόδειξης για αμοιβή περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ που φέρεται να έλαβε από διεκπεραίωση υπόθεσης που χειρίστηκε ως δικηγόρος προ πολλών ετών. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν δύο άλλοι δικηγόροι κατήγγειλαν τον καθηγητή Μητρόπουλο ότι δεν τους απέδωσε το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε για τον χειρισμό της υπόθεσης και από τον έλεγχο φέρεται να διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε δηλωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητρόπουλος έχει αλλεπάλληλες φορές αντιλέξει για την ορθότητα των καταγγελιών με στοιχεία που κατέθεσε στο ΣΔΟΕ και μάλιστα εκκρεμούν προσφυγές του στα Διοικητικά Δικαστήρια. Αυτό όμως δεν σταματά την ποινική διαδικασία που κινεί ο οικονομικός εισαγγελέας καθώς αναφέρεται ότι ο φόρος που έπρεπε να καταβάλει ο αντιπρόεδρος της Βουλής είναι 940.000 ευρώ. Ο κ. Μητρόπουλος πάντως, δεδομένου ότι έχει προσφύγει στα δικαστήρια, δεν έκανε αίτηση υπαγωγής στον νόμο Βαλαβάνη, κάτι το οποίο θα σταματούσε την ποινική διαδικασία ενώ θα κατέβαλλε ως φόρο και λιγότερα χρήματα. 

protothema.gr

Read more...

Χρυσόγονος: Η "Λαϊκή Ενότητα" είναι ο άγνωστος «Χ» των εκλογών...



«Το νέο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας είναι ο άγνωστος «Χ» των εκλογών. Εν πολλοίς η έκβαση των εκλογών θα καθοριστεί από την..
εκλογική του επίδοση. Εάν φέρει ένα ποσοστό της τάξης 12-15%, να σας το πω έτσι, το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε μία συγκυβέρνηση Ν.Δ.-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ. Αυτό θέλουμε;», ανεφερε νωρίτερα ο Κώστας Χρυσόγονος, στον REAL FM..

Στο ερώτημα αν βλέπει τόσο ψηλά να κινείται το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας, απάντησε: «Το λέω ως ρητορικό ερώτημα. Αυτό θέλουμε; Διότι τελικά εκεί θα καταλήξουμε αν έχει υψηλό ποσοστό η Λαϊκή Ενότητα». 

Και πρόσθεσε: «Οσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και τόσο μεγαλύτερες, επιτρέψτε μου να πω, είναι και οι πιθανότητες να μπορέσει αυτή η χώρα να ορθοποδήσει, στο βαθμό που μπορεί να ορθοποδήσει. Θα το δούμε κατά πόσο είναι βιώσιμο ή δεν είναι βιώσιμο, αλλά πάντως αν έχουμε μία πιθανότητα η πιθανότητα είναι να κληθεί αυτός που υπέγραψε να εφαρμόσει κιόλας. Και νομίζω αυτό είναι και το δίκαιο».

Read more...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Νο. 2, του Λαφαζάνη»...



Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με δήλωσή του επιτίθεται στα μνημονιακά κόμματα ενώ ασκεί κριτική στη «Λαϊκή Ενότητα» που «επί 7 μήνες στήριζε την κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε τα μνημόνια».
Ο...

Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε την Τρίτη, «λίγες μόλις βδομάδες πριν την κάλπη τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο δυσβάσταχτο μνημόνιο, διαγκωνίζονται για την υφαρπαγή της ψήφου, την παγίδευση του λαού στα αντιλαϊκά δόκανα, για το ποιος, ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μνημόνιο, τους αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους».

Και συνεχίζει: «Η επιλογή για το λαό δεν μπορεί να είναι ποιος θα ολοκληρώσει τη σφαγή του, αλλά πώς, με δυνατό το ΚΚΕ, θ’ ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής, χωρίς καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, ζήτημα που δεν το αμφισβητεί στο ελάχιστο το νέο ανάχωμα, ο ΣΥΡΙΖΑ Νο. 2, του Λαφαζάνη, που επί 7 μήνες στήριζε την κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε τα μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και διαπραγματευόταν το δικό της, ακόμα χειρότερο».  

Read more...

Στην Ουγγαρία το πρώτο μεγάλο κύμα προσφύγων...



Οι πρώτοι πρόσφυγες της μεγάλης ομάδας που στην πλειονότητά της είχε ξεκινήσει από τα νησιά του Αιγαίου, έχουν φτάσει στα ουγγρικά σύνορα και έχουν περάσει στην άλλη πλευρά.
 Οι πρώτοι έχουν φτάσει στο...
ουγγρικό χωριό Ρόσκε, μέσω τμήματος που ακόμη δεν έχει καλυφθεί από τον «φράχτη του Ορμπάν», και οι Ούγγροι αστυνομικοί που τους περιμέναν καταγράφουν τα στοιχεία τους.
Πάνω στη διαδρομή αυτή η κίνηση είναι συνεχής τους τελευταίους μήνες, όμως με τα περιστατικά της τελευταίας εβδομάδας έχει σχηματιστεί μία μεγάλη ομάδα (τουλάχιστον 7.000), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται την Τρίτη στη Σερβία πηγαίνοντας προς τα βόρεια. 

Σύμφωνα με τις σερβικές Αρχές, το «κύμα» αυτό αναμένεται να έχει φύγει από τη Σερβία μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν περάσει πολλά στα ελληνικά νησιά και «έμειναν εγκλωβισμένοι στην ΠΓΔΜ χωρίς τροφή και νερό, και αναμένω πως θα έχουν περάσει από τη Σερβία ως το βράδυ της Τετάρτης» ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο Σέρβος επίτροπος για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση, Βλάντιμιρ Τσούτσιτς.

Εξέφρασε δε, την «ικανοποίησή του για την επιτυχή διαχείριση, σε κρατικό επίπεδο, τού μεταναστευτικού "κύματος", τού τρόπου, δηλαδή, που οι αρχές, ο Ερυθρός Σταυρός, η αστυνομία, ο στρατός και η αρμόδια για τους πρόσφυγες επιτροπή υποδέχθηκαν οργανωμένα τους μετανάστες».

Ο κ. Τσούτσιτς ευχαρίστησε, επίσης, τους διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξή που παρέχουν στις σερβικές αρχές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε, το κέντρο υποδοχής κοντά στην Κάνιζα είναι σχεδόν άδειο, ενώ περίπου 1.500-2.0

thepressproject.gr

Read more...

Ρέγκλινγκ: Μετά τις εκλογές ο Τσίπρας θα είναι πιο σταθερός...


Ρέγκλινγκ: Μετά τις εκλογές ο Τσίπρας θα είναι πιο σταθερός για να κάνει μεταρρυθμίσεις
...για να κάνει μεταρρυθμίσεις...
Καθησυχαστικός ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί από όποια κυβέρνηση αναδειχθεί μετά τις εκλογές εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην γερμανική Bild, όπως μεταδίδει το Reuters.
Μάλιστα, όπως είπε, «μετά τις εκλογές, ο Τσίπρας πιθανώς θα έχει...
μία πιο σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και, πάνω απ' όλα, στο κόμμα του, σε σχέση με τώρα», ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Ωστόσο, εμφανίστηκε αυστηρός λέγοντας ότι «τα δάνειά μας εγκρίνονται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα απαντηθούν οι απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις», ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιπρόσθετων διαπραγματεύσεων του πακέτου μεταρρυθμίσεων με τον Αλ. Τσίπρα τόνισε ότι δεν βλέπει κάποιο τέτοιο σχέδιο.

«Γνώρισα τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Τσακαλώτο, ως σοβαρό διαπραγματευτικό εταίρο. Εκ μέρους της Ελλάδας, δεσμεύτηκε ο ίδιος σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Εκείνος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Τσίπρας, ξέρουν τώρα ότι θα μπορέσουν να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από την κρίση μόνο με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων και των δανείων μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση στην Αθήνα και δεν της δανείζουν χρήματα».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα εξαρτάται από τα δάνεια του ESM – αλλά μόνο βάσει των αντίστοιχων προϋποθέσεων», τόνισε.

Σχολιάζοντας τον ρόλο του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι θεωρητικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα μπορούσε να παρέχει αυτό το ποσό χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σημείωσε πάντως ότι «οι χώρες της ευρωζώνης περιμένουν από το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση αργότερα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Λαγκάρντ, έχει κάνει δηλώσεις σε αυτό το πλαίσιο. Εξάλλου, αν η Ελλάδα δράσει αποφασιστικά προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, οι επενδυτές θα αρχίσουν ξανά να δανείζουν χρήματα ενώ το πρόγραμμα ακόμη θα τρέχει. Τότε, ο ESM θα μπορούσε να μειώσει το μέγεθος του προγράμματός του».

Read more...

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ΕΝΦΙΑ


Στα τέλη του επόμενου μήνα αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.
enfia
Περισσότεροι από 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν 3,2 δισ. ευρώ στην εφορία. Ωστόσο όσοι δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν το φόρο θα πρέπει να ζητήσουν την μερική ή πλήρη απαλλαγή τους από την εφορία. Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να γνωρίζουν:
1. Πότε επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ; Επιβάλλεται στα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
2. Ο φόρος επιβαρύνει όλα τα ακίνητα;
Ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Οσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό δεν θα επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο στην Ελλάδα.
3. Ποιοι πληρώνουν το φόρο;
Ο φόρος επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες που έχουν δικαιώματα επί των ακινήτων είτε είναι φυσικά είτε είναι νομικά πρόσωπα (εταιρείες κ.λπ.). Φορολογούνται όλα το δικαιώματα επί των ακινήτων όπως είναι η πλήρης κυριότητα, η επικαρπία, η ψιλή κυριότητα, το δικαίωμα οίκησης κ.λπ.
4. Το πάρκινγκ στην πυλωτή φορολογείται;
Όταν κάποιος έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο και για αυτό το δικαίωμα. Ετσι θα πληρώσει φόρο για το πάρκινγκ στην πυλωτή αλλά και για το στεγασμένο πάρκινγκ (συνήθως είναι πάρκινγκ στο υπόγειο), είτε έχει χιλιοστά στο οικόπεδο είτε όχι.
5. Οι βοηθητικοί χώροι φορολογούνται;
Φορολογούνται κανονικά οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά.
6. Πως υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ;
Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. διακρίνεται σε «κύριο» και «συμπληρωματικό». Κύριος φόρος θα υπολογίζεται για όλα τα δικαιώματα σε ακίνητα (κατοικίες και λοιπά κτίσματα, οικόπεδα, εκτός σχεδίου εκτάσεις γης). Ο «συμπληρωματικός» ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας επί κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων το οποίο υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, με
συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% έως 1%.
7. Πως φορολογούνται οι κατοικίες;
Για τον υπολογισμό του φόρου στις περιπτώσεις των κατοικιών και των λοιπών κτισμάτων λαμβάνονται υπόψη οι εξής συντελεστές:
Βασικός Φόρος: Κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου.
Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος: Κυμαίνεται από 0,6 για κτίσματα παλαιότητας άνω των 100 ετών έως 1,25 για κτίσματα παλαιότητας μερικών μηνών έως και 4 ετών.
Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας: Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ειδικών κτιρίων και κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων της συνολικής επιφάνειας των κύριων χώρων.
Συντελεστής Ορόφου: Προκύπτει με βάση τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα. Δεν εφαρμόζεται στα ειδικά κτίρια και τις μονοκατοικίες.
Συντελεστής Μονοκατοικίας: Εφαρμόζεται συντελεστής 1,02.
Συντελεστής πρόσοψης: Κυμαίνεται από 1 έως 1,02, ανάλογα με τον αριθμό των προσόψεων του κτίσματος σε δρόμους. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται μόνο στους κύριους χώρους. Δεν εφαρμόζεται στα κτίρια ειδικών χρήσεων.
Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων ο οποίος ορίζεται σε 0,1.
Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων ο οποίος είναι ίσος με 0,4. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται για κάθε ημιτελές κτίσμα, το οποίο δεν ηλεκτροδοτείται και είναι κενό ή ηλεκτροδοτείται με «εργοταξιακό» ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχε ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και παραμένει κενό.
Συντελεστής Ειδικών Κτιρίων (Σ.Ε.Κ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,5.. Ο συντελεστής αυτός δεν εφαρμόζεται όταν χρησιμοποιείται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων. Για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, ο συντελεστής ειδικών κτιρίων και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων ορίζεται σε μηδέν (0).
Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τους κύριους χώρους κάθε κτίσματος ισούται με το γινόμενο που προκύπτει κατόπιν πολλαπλασιασμού του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων της συνολικής επιφάνειας των κύριων χώρων του κτίσματος επί τον Βασικό Φόρο, επί τον Συντελεστή Παλαιότητας, επί τον Συντελεστή Ορόφου ή τον Συντελεστή Μονοκατοικίας και επί τον Συντελεστή Πρόσοψης.
8. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο πως υπολογίζεται ο φόρος;
Η πληρωμή γίνεται ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας και το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία)
9. Αν το ακίνητο είναι επίδικο ποιος πληρώνει το φόρο;
Αν είναι επίδικο το ακίνητο υποχρεωμένος να πληρώσει τον φόρο είναι αυτός που νέμεται το ακίνητο.
10. Ποια κτίσματα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ;
Τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.)
11. Πως υπολογίζεται ο φόρος στα οικόπεδα;
Ανάλογα με την επιφάνειά του και το συντελεστή φόρου ο οποίος εξαρτάται από τη θέση που βρίσκεται το οικόπεδο.
12. Όταν στο οικόπεδο υπάρχει κατοικία πως υπολογίζεται ο φόρος;
Τότε επιβάλλεται φόρος για την κατοικία και επιπλέον φόρος για το αδόμητο τμήμα του οικόπεδου. Ειδικότερα αν στο οικόπεδο υπάρχει κτίσμα, η επιφάνεια του οικοπέδου για την οποία επιβάλλεται ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ. ισούται με το υπόλοιπο της συνολικής επιφάνειας αφού αφαιρεθεί η επιφάνεια του οικοπέδου, η οποία αναλογεί στο συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου, με βάση τη δόμηση η οποία έχει πραγματοποιηθεί στο οικόπεδο. Στην περίπτωση που το κτίσμα έχει ηλικία 100 ετών ή μεγαλύτερη, θεωρείται ότι ο συντελεστής
αξιοποίησης οικοπέδου έχει εξαντληθεί.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου...


...δείχνει το χρονοδιάγραμμα του Προκόπη...
Παρά το αίτημα που έχει διατυπωθεί από τον Β.Μεϊμαράκη, τον Π.Λαφαζάνη και τον Στ.Θεοδωράκη για κάλπες στις 27 Σεπτεμβρίου, το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται η Προεδρία της Δημοκρατίας δείχνει εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν...
"Τα Νέα", μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς για μια τελευταία διερεύνηση των δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ούτε ότι υπηρετεί τις επιταγές του Συντάγματος η σύγκληση του Συμβουλίου για το θεαθήναι.

Ουσιαστική προσπάθεια για κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή θα μπορούσε να γίνει μόνο σε περίπτωση που άλλαζαν στάση ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάτι που θα επέτρεπε το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί ρητώς και κατηγορηματικώς από τους αρχηγούς των κομμάτων και έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κινηθεί προς την άμεση διενέργεια εκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρ.Παυλόπουλος αναμένεται να αναθέσει το απόγευμα της Πέμπτης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με στόχο η ορκομωσία να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου. Οι 23 ημέρες προεκλογικής περιόδου καλύπτουν τη συνταγματική επιταγή, όπως σημειώνουν πηγές της Προεδρίας.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Read more...