Η Ασία αναζητά στήριξη από την κεντρική τράπεζα της Κίνας...
Aντιμέτωποι με την «τέλεια καταιγίδα» βρίσκονται πλέον οι επενδυτές σχεδόν στο σύνολο των διεθνών μετοχικών αγορών που μοιάζουν να έχουν ‘εγκλωβιστεί’ σε ένα πτωτικό ράλι, σε ένα συνεχιζόμενο πια εδώ και μέρες «κραχ» παρόμοιο με...
αυτό που είχε πυροδοτήσει η κατάρρευση της Lehman Brothers προ οκταετίας στις ΗΠΑ και που οδήγησε στην μεγαλύτερη νομισματική και οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Νευρικότητα παρουσιάζουν σήμερα οι ασιατικές αγορές. Ο Nikkei, ξεκίνησε με απώλειες, γύρισε σε κέρδη και επέστρεψε στο – 1,4%. Οριακά κέρδη για τον CNBC 100. Θετικό το πρόσημο και στον αυστραλιανό ASX. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η βουτιά σε Σανγκάη και Σενζέν με απώλειες άνω του 5%.
Ο γενικός δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 6,41%, με απώλειες 205,78 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 3.004,13 μονάδες.Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο της Σεντζέν υποχωρούσε κατά 6,97%, στις 1.751,28 μονάδες.
Με επίκεντρο την Κίνα και τις αγωνιώδεις προσπάθειες εποπτικών αρχών, χρηματιστών και επενδυτών έστω να σταθεροποιήσουν τις μετοχικές αγορές σε Σανγκάη, Σενζέν και Χονγκ-Κονγκ, τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν…. ανέβει στο «τρενάκι του τρόμου» και καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Για του λόγου το αληθές – κι ενώ η κρίση ουσιαστικά ξεκίνησε για τις κινεζικές αγορές περίπου στο πρώτο τρίμηνο του έτους για να κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά τον περασμένο Ιούνιο και έως σήμερα – οι αγορές στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν πια σε χαμηλά έτους εδώ και κάποιες ώρες, οι αραβικές αγορές δοκιμάστηκαν με χαμηλά έτους ήδη από το άνοιγμά τους προχθές Κυριακή, ενώ η σειρά της Wall Street ήρθε το βράδυ της Δευτέρας, πριν από λίγες ώρες δηλαδή, όταν οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με απώλειες άνω των 1000 μονάδων κι έκλεισαν τελικά με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 4 ετών, με τον Dow Jones να χάνει τις 16.000 μονάδες και ο S&P τις 1.900 μονάδες. Η «Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές πέρασε και στην Ευρώπη με τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σε ελεύθερη πτώση. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία έκλεισαν με απώλειες ακόμα και άνω του 5% λόγω της μεγάλης έκθεσης ευρωπαϊκών ομίλων στην κινεζική αγορά. Ενδεικτικά τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης έκλεισαν στο -4,6% και στο - 4,7% αντίστοιχα. Ο δε ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε τη μεγαλύτερη «βουτιά» από τον Οκτώβριο του 2008!
Τα… προσωρινά επενδυτικά καταφύγια
Η αλήθεια είναι πως στην παρούσα φάση και με την αγορά εμπορευμάτων ομοίως να βρίσκεται στα χαμηλά της (χθες Δευτέρα σε νέο χαμηλό 16 ετών), αλλά και την τιμή του πετρελαίου κάτω από 38 δολάρια το βαρέλι, οι μόνες εναλλακτικές για τους επενδυτές, τα μόνα σχετικά ασφαλή επενδυτικά λιμάνια, είναι το ευρώ και τα ομόλογα, ιδίως τα γερμανικά. Χθες το βράδυ το ευρώ βρέθηκε σε νέα εκτίναξη άνω του 1,14 έναντι του δολαρίου.
Τα βασικά προβλήματα
Οι αναλυτές είναι πεπεισμένοι. Το βασικότερο πρόβλημα, που έχει οδηγήσει τις κινεζικές και κατ’ επέκταση τις ασιατικές αγορές βαθιά στα «κόκκινα» είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν με απλές παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών και με τη γνωστή συνταγή της τόνωσης της ρευστότητας.
Το πρόβλημα για την Κίνα, που αντικατοπτρίζεται στις μετοχικές αγορές, είναι πως η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε μια διαδικασία μετάλλαξης, σε μια «μεταμόρφωση», όπου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σταδιακά μετατρέπεται από μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία στηριζόμενη στην βιομηχανική παραγωγή και στις εξαγωγές φτηνών προϊόντων, σταδιακά και νομοτελειακά μετατρέπεται σε μια οικονομία με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε μια οικονομία που αρχίζει να αναπτύσσει κι άλλους τομείς όπως οι υπηρεσίες ή οι εξειδικευμένες αγορές, σε μια οικονομία δηλαδή πιο εκσυγχρονισμένη, πιο κοντά στα διεθνή πρότυπα. Αυτό όμως σημαίνει παράλληλα πως η Κίνα, ο μέχρι χθες νούμερο ένα πελάτης στη διεθνή αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων, μετάλλων και ενέργειας, δεν έχει πια τόση ανάγκη για τις κολοσσιαίες ποσότητες που κατανάλωνε μέχρι πρότινος. Ούτε έχει πια τόση ανάγκη να παρουσιάζει στις αγορές προϊόντα ΣΑΝ τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά: τώρα πια έχει ακόμα και την τεχνογνωσία και την εμπειρία να εξάγει προϊόντα που δεν στηρίζονται στη φτηνή τιμή, αλλά στην ποιότητα. Με δυο λόγια η Κίνα επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στις αγορές εμπορευμάτων.
Συνεπακόλουθα και στις αναδυόμενες αγορές το πλήγμα ήταν βαρύ, ιδίως για όσες εξ αυτών στηρίχθηκαν στις εισροές κεφαλαίων και/ή στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των εξαγόμενων προϊόντων που παράγουν. Αυτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής στα νέα δεδομένα…
Πιθανές αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών
;Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα οι επενδυτές συμφωνούν πως το μόνο που μπορεί να αντιστρέψει την πορεία είναι μια ολοκληρωμένη κίνηση στήριξης από τις κρατικές κινεζικές αρχές, ουσιαστικά με παρεμβάσεις των εποπτικών αρχών και κυρίως των κεντρικών τραπεζών.
Η διοίκηση της κεντρικής κινεζικής τράπεζας έχει και στο παρελθόν προσπαθήσει να παρέμβει, έχοντας χορηγήσει πάνω από ένα τρισεκατομμύρια γουάν, ήτοι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, στις αγορές, έχοντας μειώσει τα υποχρεωτικά μερίδια ιδίων κεφαλαίων που ισχύουν σήμερα (για να τονώσει κατά το δυνατόν την όποια εσωτερική ζήτηση), και προσπαθώντας να ανακόψει τις εκροές κεφαλαίων μέσω της εφαρμογής περισσότερο ορθών δημοσιονομικών πολιτικών.
Τυπικά και ουσιαστικά η νέα παρέμβαση της Λαϊκής Τράπεζας θα είναι μάλλον πιο καίρια στην προοπτική πως η χώρα διαθέτει σήμερα τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο. Τα νέα απ΄το μέτωπο μιλούν για ένα πακέτο προς τις τράπεζες άνω των 106 δισεκατομμυρίων…
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου