Ήταν στο χρηματιστήριο, 17 Σεπτεμβρίου του ΄99…
http://img.protothema.gr/69055CF0FB8AF7A85078FC35C600BA58.jpg
Δώδεκα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τις …. 17 Σεπτεμβρίου 1999, όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεινε στο αστρονομικό σημείο 6355,04 μονάδες. Λίγες μερικές μέρες αργότερα σημειωνόταν και το ιστορικό ενδοσυνεδριακό σημείο στις 6484,38 μονάδες…
Ήταν εκείνο το καλοκαίρι του 1999 που ενάμιση εκατομμύριο πολίτες με αντίστοιχους κωδικούς πίστευαν- κατόπιν και πολιτικών υποδείξεων – ότι αρκούσε να διαλέξουν μια μετοχή από τον πίνακα για να γίνουν πλούσιοι σε ημέρα.
Λίγοι, εκατοντάδες γνώριζαν από τότε ότι, η ξέφρενη πορεία του χρηματιστηρίου ήταν απλώς μια συντονισμένη προσπάθεια της τότε κυβέρνησης Σημίτη προκειμένου να εισέλθει η χώρα στην ΟΝΕ με υψηλές τιμές σε όλες τις αξίες : σε μετοχές, ακίνητα, γη
Η προσπάθεια ευοδώθηκε το 2001 – όταν ο δείκτης ήταν ακόμη περίπου στις 3000 μονάδες - αλλά από το 1999 μέχρι σήμερα χάθηκαν πάνω από 170 δισ. ευρώ που ανήκαν σε μικροεπενδυτές – αλλά και σε αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων ….
Βεβαίως, ήταν διαφορετική η τότε σύνθεση των εισηγμένων, αλλά αυτό μάλλον επιτείνει το δράμα, αν αναλογιστεί ότι έκτοτε έχουν εισαχθεί στο ΧΑ πολύ μεγάλες εταιρείες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ κ.α.
Όμως, το χρηματιστηριακό κραχ του 1999 εκείνες τις ημέρες σημαδεύτηκε, 1), από το άρθρο του αείμνηστου Θόδωρου Καρατζά – τότε προέδρου της Εθνικής Τράπεζας ο οποίος καλούσε από την εφημερίδα Καθημερινή, τους πολιτικούς και τους επενδυτές να προσέχουν την ξέφρενη πορεία του χρηματιστηρίου, και 2) από την εντολή του αείμνηστου χρηματιστή Τζώνυ Μαρκόπουλου ο οποίος ζητούσε από τις συνεργαζόμενες περίφημες ΕΛΔΕ να σταματήσουν να χορηγούν τον λεγόμενο «αέρα» στους πελάτες τους …
Το «σκάσιμο» της φούσκας
Λίγες ημέρες αργότερα στις 23 Σεπτεμβρίου 1999 – μετά από ένα σεισμό – ξεκίνησε το ξεφούσκωμα της ελληνικής αγοράς – όπως συμβαίνει και μ όλες τις χρηματιστηριακές «φούσκες», διεθνώς.
Μια δράκα επιχειρηματιών – προσκολλημένοι στην τότε εξουσία – είχαν καταφέρει να εισάγουν στο χρηματιστήριο όλα τα «περίπτερα» τους : από τυρόπιτες μέχρι ….περιοδικά για νεόπλουτους περιφερόμενους.
Χρόνια αργότερα, πριν από δυο χρόνια, έφυγαν οι ίδιοι απο το χρηματιστήριο, σε χαμηλότερες τιμές από τις τιμές εισαγωγής …
Την ίδια περίοδο καταστράφηκαν ιστορικές και μη εταιρείες διότι εξαγόραζαν από πάρκα στην Αμερική μέχρι …. δορυφορικές εταιρείες.
Το 2000 επιχειρήθηκε μια προσπάθεια παραπομπής στην δικαιοσύνη την οποία έτυχε να εκπροσωπεί μια ανακρίτρια που δρούσε προς το δικό της συμφέρον και μερικών τυχοδιωκτών.
Τέσσερα χρόνια μετά η κυβέρνηση Καραμανλή εξελέγη με το σύνθημα της κάθαρσης – η οποία ξεχάστηκε λίγους μήνες μετά την εκλογή της.
Την περίοδο 2006-2008, η περίοδος χαρακτηρίστηκε από μια ροή κεφαλαίων προς το χρηματιστήριο, αλλά η τότε κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία, να αλλάξει η χώρα δρόμο.
Οι αποκρατικοποιήσεις θα ήταν περισσότερες και σε υψηλότερες τιμές όπως συνέβη λ.χ με τον ΟΤΕ ( 28 ευρώ )
Το σήμερα
Σήμερα, και μετά τον Οκτώβριο του 2009 ξεκίνησε μια περίοδος 24 μηνών συνεχούς πτώσης του χρηματιστηρίου αφού η κυβέρνηση μιλούσε για χρεοκοπία …..εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού.
Τέτοια πτώση δεν την φαντάζονταν ούτε και όσοι γνώριζαν το θέμα του δανεισμού, διότι απλώς και οι χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ αργότερα εμφάνισαν μια ανοδική πορεία στο χρηματιστήριο.
Σήμερα, οι τράπεζες που είχαν επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια κερδίζοντας από καταθέσεις, δάνεια, ομόλογα προς το εξωτερικό – βρέθηκαν στην δίνη της χειρότερης κρίσης και μαζί τους παρέσυραν μια ολόκληρη χώρα.
Σήμερα στα αποκαϊδια το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται, εκ των πραγμάτων, να παίξει ρόλο στις αποκρατικοποιήσεις και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Τα λάθη τα γνωρίζουν, κυρίως, οι τραπεζίτες που οδήγησαν μια χώρα στον υπέρογκο εξωτερικό και εσωτερικό δανεισμό.
Οι ίδιοι έχουν τον τρόπο – αλλά όχι ακόμα τα μέσα – να επανορθώσουν εκείνα τα λάθη της περιόδου 1999-2000.
Το χρηματιστήριο μπορεί να βρει τον δρόμο του και μπορεί να παίξει τον ρόλο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μακριά από υπερβολές.
Read more...