Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκάθαρο μήνυμα Σόιμπλε προς Ρέσλερ μετά τα περί πτώχευσης της Ελλάδας

Σε κρίση ο κυβερνητικός συνασπισμός

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Ανεβαίνουν οι τόνοι στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηλιτεύει τον συνάδελφό του υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, που προκάλεσε πανικό στις αγορές, κάνοντας λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Καγκελαρίας, ο υπουργός Οικονομικών είναι αρμόδιος για θέματα που αφορούν το ευρώ» ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Στη δημοκρατία προέχει η ελευθερία της έκφρασης. Όμως στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρμόδιος για την οικονομική πολιτική είναι ο υπουργός Οικονομικών» προσθέτει, απευθυνόμενος στον Φιλελεύθερο υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, με άρθρο του στο γερμανικό Τύπο, υποστήριξε ότι η ελεγχόμενη πτώχευση μπορεί να είναι μια λύση για την Ελλάδα.

Τονίζει επίσης ότι δεν μπορεί να φανταστεί το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) να συγκυβερνά με ένα ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα.

Οι δηλώσεις του Ρέσλερ έριξαν λάδι στη φωτιά των ευρωπαϊκών αγορών και χρειάστηκε η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ για να αποκλιμακωθεί η κρίση.

«Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μία μη ελεγχόμενη χρεoκοπία της Ελλάδας. Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» είπε η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB.

«Προσφέρουμε μεγάλη υπηρεσία στην Ελλάδα, εάν σπεκουλάρουμε το λιγότερο δυνατόν, αλλά ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» προσέθεσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου-Σαμαρά με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Λίγο πριν την ομιλία στη ΔΕΘ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά είχε νωρίτερα το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και τις κρίσιμες ώρες εν όψει της υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει από την Πολωνία όπου συνεδρίασαν Eurogoup/Ecofin ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, αν η τρόικα -κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας- δεν δεχθεί τις προβλέψεις για τα έσοδα από τον φόρο στα ακίνητα.

Ο Ευ.Βενιζέλος επισήμανε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να προωθηθούν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές. Συνέδεσε την αποδοτικότητα του μέτρου με τις αντιδράσεις και κάλεσε όλους σε αρραγές μέτωπο, αλλιώς «για την Ελλάδα θα είναι καταστροφή», όπως είπε κατά τη δεύτερη ημέρα του Ecofin, που συνέρχεται στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ήδη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να ματαιώσει το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενος τις εξελίξεις στην Ευρώπη την εβδομάδα που έρχεται αναφορικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε δραματική κατάσταση η χώρα – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις


newpost.gr
Σε δραματική κατάσταση η χώρα – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Δραματικές πολιτικές εξελίξεις φέρνει η διακοπή του προγραμματισμένου ταξιδιού του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Νέα Υόρκη και η εσπευσμένη επιστροφή του στην Αθήνα, η οποία αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Πολιτικοί παράγοντες δεν αποκλείουν πλέον ούτε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ετέθησαν δραματικά διλλήματα στο Eurogroup που έγινε στο Βρόκλαβ της Πολωνίας. Συγκεκριμένα οι εταίροι αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εισπράξει την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, υποδεικνύοντας στον κ. Βενιζέλο ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει δηλώσει δημόσια ότι θα την εμποδίσει, ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι εναντίον και ότι το ΚΚΕ καλεί ήδη τους πολίτες να μην την πληρώσουν.

Επίσης αμφισβήτησαν ευθέως την εργασιακή εφεδρεία, επισημαίνοντας ότι το μέτρο δεν λαμβάνεται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Οι εταίροι προειδοποίησαν τον κ. Βενιζέλο ότι για να εκταμιευθεί η δόση, η εισφορά στα ακίνητα θα πρέπει να εισπραχθεί ως το τελευταίο ευρώ και ζήτησαν άμεσα μέτρα επιπλέον περικοπής δαπανών, ύψους ως και 2 δις ευρώ ώστε να υπάρχει ασφάλεια ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Κατόπιν όλων αυτών είναι σαφές ότι η δόση είναι στον αέρα και γι’ αυτό ο κ. Παπανδρέου επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα. Έτσι εξηγείται επίσης γιατί ο κ. Βενιζέλος προχώρησε σήμερα σε δραματική προειδοποίηση ότι η δόση θα πρέπει να εισπραχθεί πάση θυσία, αλλά έσπευσε να ενημερώσει και τον κ. Σαμαρά.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις στο δημόσιο και ταυτόχρονα να εξουδετερώσει τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αλλιώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Για την ήδη κλονισμένη κυβέρνηση αυτό αποτελεί το απόλυτο αδιέξοδο. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα για να πάρει δραματικές αποφάσεις, οι οποίες πιθανότατα να οδηγήσουν και σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Read more...

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σενάρια για συγκυβέρνηση!

Αρον άρον ματαίωσε ο Παπανδρέου το ταξίδι στις ΗΠΑ


http://img.protothema.gr/8E932A33FA1C13E33347489CF418097C.jpg
Δραματικές είναι οι εξελίξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να μην μεταβεί τελικά στις ΗΠΑ όπως ήταν προγραμματισμένο. Η ανακοίνωση με την οποία το γραφείο Τύπου ανακοίνωσε την απόφαση αυτή έχει ως εξής: «Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επισκεψή του στις ΗΠΑ».

Ο κ. Παπανδρέου πήγαινε στις ΗΠΑ για να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ σχεδίαζε και σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του ΔΝΤ.

Ο κ. Παπανδρέου πήρε άρον άρον τον δρόμο της επιστροφής από Λονδίνο, ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική του επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε αυτό το τηλεφώνημα, ο κ. Βενιζέλος του μετέφερε το κλίμα που αντιμετώπισε στην Πολωνία που χαρακτηρίζεται από δυσπιστία μέχρι εχθρότητα των εταίρων μας απέναντι στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του Ecofin σήμερα οι εταίροι μας απέρριψαν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο.

Πιο συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αμφισβήτησαν ευθέως τη δυνατότητα είσπραξης 1,5 δισ. ευρώ από τα τελευταία μέτρα, θεωρώντας ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να εισπραχθεί το 1/3 του στόχου. Κατά την ίδια πληροφόρηση, οι εταίροι μας δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.

Μόλις ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις κρίθηκε επιβεβλημένο να ακυρωθεί το ταξίδι στις ΗΠΑ, ώστε να χειριστεί τα ζητήματα και τις εξελίξεις ο ίδιος.

Οι εξελίξεις πυροδοτούν σενάρια ακόμα και για συγκυβέρνηση.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη δραματική, έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Read more...

Η ρευστότητα στην Ευρώπη ματαίωσε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δεν θα μεταβεί τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου επρόκειτο να έχει σειρά επαφών με ξένους ηγέτες με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Παπανδρέου είχε αναχωρήσει την Παρασκευή για το Λονδίνο, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη.

Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται: «Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επισκεψή του στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των κρίσιμων συνεδριάσεων του Eurogroup και Ecofin.

Κρίθηκε απαραίτητο να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθότι η κατάσταση στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Γερμανία είναι εξαιρετικά ρευστή.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν επίσης ότι θα επιδιωχθεί συνεννόηση και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Ήδη, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Ενδεικτική της ρευστότητας της κατάστασης είναι και η νέα ανακοίνωση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σχολιάζοντας την αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης τόνισε: «Όπως πάντα, έτσι και στο θέμα που απασχολεί σήμερα τον κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός έχει 'χρονοκαθυστέρηση'. Ακόμα και το προηγούμενο Σάββατο τα πράγματα ήταν πιο βατά. Τώρα πια η μόνη λύση είναι οι εκλογές.»

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι η ακύρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στην κοινωνία και επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών.

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα κόμματα και να δώσει πειστικές απαντήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.»

Στον ΥΠΕΞ το βάρος των επαφών στη Ν.Υόρκη

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει επαφές με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών.

Επίσης, επρόκειτο να παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και στο γεύμα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, είχε προγραμματιστεί και συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των επαφών του κ. Παπανδρέου θα γίνουν από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη.

Όσο για τη συνάντηση με την Κρ.Λαγκάρντ, την ερχόμενη Παρασκευή θα μεταβεί στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, για τη γενική συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φραστική επίθεση στον Μπεγλίτη από ομάδα πολιτών

newpost.gr
Φραστική επίθεση στον Μπεγλίτη από ομάδα πολιτών
Την ώρα που η κατάσταση στο Αιγαίο βρίσκεται σε μεγάλη ένταση, με τα τουρκικά και νορβηγικά πλοία να ξεκινούν τις υποθαλάσσιες έρευνες , αγνοώντας τα ελληνικά διαβήματα διαμαρτυρίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εθεάθη να πίνει τον καφέ του στο Κιάτο.


Εκεί όμως τον περίμεναν αποδοκιμασίες και φραστικές επιθέσεις από ομάδα πολιτών.

Ο κ. Μπεγλίτης την ώρα που απολάμβανε τον καφέ του σε καφετέρια της εκλογικής περιφέρειας του, δέχτηκε τις αποδοκιμασίες μιας ομάδας περίπου 60 πολιτών για την κατάσταση στη χώρα μας.

Η είδηση όμως δε βρίσκεται εκεί... Η είδηση βρίσκεται στην απάντηση του υπουργού, ο οποίος «ατάραχος» τους απάντησε:

«Εσείς κάθεστε στον ίσκιο και η χώρα κινδυνεύει»...

Read more...

Τη Δευτέρα οι πρώτες γεωτρήσεις στην Κύπρο

Σύντομα ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων


http://img.protothema.gr/CE65B2EDA069EF02C9344732DD39C579.jpg
Μεθαύριο Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει, όπως όλα δείχνουν, η πρώτη δικιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 "Αφροδίτη" στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την έναρξη της γεώτρησης η Λευκωσία πρόκειται να κάνει ακόμα μια κίνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", θα προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Πάνω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία θα ερευνήσει, βρίσκεται η πλατφόρμα "Όμηρος" της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy (Noble Homer Ferrington).

Σήμερα το πρωί του Σαββάτου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου από το λιμάνι Λεμεσού προς την πλατφόρμα της Noble Energy , που έχει εγκατασταθεί στο οικόπεδο 12.

Στην πτήση θα συμμετάσχουν μόνο τρεις πιλότοι, δύο Αμερικανοί και ένας Ισραηλινός. Χθες, έγινε ο τελικός έλεγχος των εγκαταστάσεων του ελικοδρομίου, που λειτουργεί στο λιμάνι για τη διαδικασία εξυπηρέτησης της πλατφόρμας.

Το ελικόπτερο, τύπου Bell 412, θα μεταφέρει καθημερινά περίπου 30 άτομα, από και προς την πλατφόρμα. Εξάλλου, πλοία θα μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα μεταφέρεται και προσωπικό.

Στην περιοχή, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα, εντοπίστηκαν χθες να περιπολούν τουρκικά πολεμικά σκάφη. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες μελέτες των ειδικών της αμερικανικής εταιρείας θα αφορούν στον καθορισμό του σημείου όπου θα τρυπήσει το γεωτρύπανο της Noble Energy. Αρχικά, θα γεμίσουν οι δεξαμενές της πλατφόρμας με νερό, προκειμένου να σταθεροποιηθεί στη θάλασσα, με τη βοήθεια και του πλοίου που τη συνοδεύει. Η μεταφορά του προσωπικού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Σε πρώτο στάδιο το γεωτρύπανο θα τρυπήσει στην "Αφροδίτη" σε βάθος 1700 μέτρων.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων για το θέμα των γεωτρήσεων και τις απειλές της Άγκυρας.

"Έγνοια όλων είναι, μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτου, είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα. Ενημερώθηκαν ασφαλώς και οι πολιτικές δυνάμεις για τις διάφορες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έγινε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση εκτιμά πως από τους μέχρι τώρα χειρισμούς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια απρόσκοπτη άσκηση αυτού του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι "όλοι έχουν δει τις θετικές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από σημαντικές χώρες και από την ίδια την ΕΕ, σε σχέση με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνές της" και πρόσθεσε ότι "αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την προστασία, τη θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας".

Read more...

«Όνειρο θερινής νυκτός» το μετρό της Θεσσαλονίκης...

newpost.gr
«Όνειρο θερινής νυκτός» το μετρό της Θεσσαλονίκης...
Τουλάχιστον πέντε χρόνια ακόμη θα πρέπει να περιμένουν οι Θεσσαλονικείς εώς ότου κατασκευαστεί η βασική γραμμή του μετρό, που θα αλλάξει ριζικά το δίκτυο συγκοινωνιών στη πόλη τους.


Η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης άρχισε τον Ιούνιο του 2006. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, τα 9,6 χλμ. του δικτύου και οι 13 σταθμοί θα εγκαινιάζονταν σε ένα έτος από σήμερα (2012).

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το έργο θα χρειαστεί τελικά μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί, με τους εργολάβους να μην θεωρούν απίθανο να την υπερβεί. Ολα αυτά είναι εν γνώσει της εταιρείας και του υπουργείου Υποδομών, που ωστόσο τοποθετούν την ολοκλήρωση του έργου στο 2015 και ανακοινώνουν στον τοπικό Τύπο την επίλυση των επιμέρους προβλημάτων και την επιτάχυνση των εργασιών.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η βασική γραμμή του μετρό, που θα εκτείνεται, τελικά, από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία θα είναι έτοιμη το 2015.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο, που επικαλείται η «Καθημερινή», το οποίο απέστειλε στη διεύθυνση του μετρό Θεσσαλονίκης η κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο (ΑΕΓΕΚ, Impregilo- Ansaldo TSF, Seli, Ansaldo Breda) τον Μάιο, «η εκτιμώμενη περαίωση του έργου παραμένει στο τέλος του 2016, αρκεί να παρθούν άμεσα μέτρα και να εφαρμοστούν ριζοσπαστικές αποφάσεις».

Από τη πλευρά του, ο διευθυντής έργων μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι υποχρέωση όλων που εμπλέκονται στο θέμα ολοκλήρωσης του Project είναι η επιτάχυνση των εργασιών και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι σήμερα η απορρόφηση πόρων είναι στα 236,7 εκατ. ευρώ ήτοι το 25% του συνολικού προϋπολογισμού που είναι 1,1 δισ. ευρώ, με τα 328 εκατ. ευρώ να είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ και τα υπόλοιπα να αφορούν χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

«Mπαλάκι» οι ευθύνες των καθυστερήσεων

Εν τω μεταξύ, οι ευθύνες για την κωλυσιεργία έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο και στην Αττική Μετρό. Επισήμως βέβαια και οι δύο πλευρές ρίχνουν όλες τις ευθύνες... στις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Η καθυστέρηση σύμφωνα με την εταιρία «Αττικό Μετρό» οφείλεται στις αρχαιολογικές ανασκαφές, στη διάρκεια των οποίων έχουν βρεθεί σημαντικές αρχαιότητες που δίνουν φως σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Σε αυτές πρέπει να προστεθεί πάντως και η επανειλημμένη έκκληση των εργαζόμενων του μετρό προς τη διοίκηση της εταιρίας να κατασκευάσει στέγαστρων ώστε να μη διακόπτονται οι εργασίες για την κατασκευή του έργου κάθε φορά που βρέχει, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε πραγματικότητα, με αποτέλεσμα όποτε βρέχει, τα εργοτάξια στους σταθμούς να πλημμυρίζουν και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν μέσα στη λάσπη.

Σε ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσε η κοινοπραξία τον Μάιο, η Αττικό Μετρό έδωσε λύση μέσα στο καλοκαίρι. Για παράδειγμα, έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν πρόσθετες εργασίες στήριξης στην περιοχή όπου θα γίνει ο σταθμός Ανάληψη, εργασίες που σύμφωνα με την απόφαση (που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 20 Ιουλίου) θα κοστίσουν επιπλέον 8,3 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά καθώς στην περιοχή διαπιστώθηκαν καθιζήσεις σε πολυκατοικίες, πριν καν αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, με ό, τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα των γεωλογικών μελετών που προηγήθηκαν (ή τη βάση που τους δόθηκε).

Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός «φουσκώνει», καθώς στην πορεία ανακαλύπτονται συνεχώς ειδικές τεχνικές δυσκολίες που απαιτούν πολυέξοδες λύσεις. Όλα δείχνουν ότι οι ιθύνοντες δεν διδάχθηκαν από τα όσα αντιμετώπισαν κατά την κατασκευή του μετρό της Αθήνας.

Πηγές: kathimerini.gr/Αγγελιοφόρος
Read more...

Πώς χάθηκε μια Ελλάδα μέσα σε 12 χρόνια!

Ήταν στο χρηματιστήριο, 17 Σεπτεμβρίου του ΄99…

http://img.protothema.gr/69055CF0FB8AF7A85078FC35C600BA58.jpg
Δώδεκα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τις …. 17 Σεπτεμβρίου 1999, όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεινε στο αστρονομικό σημείο 6355,04 μονάδες. Λίγες μερικές μέρες αργότερα σημειωνόταν και το ιστορικό ενδοσυνεδριακό σημείο στις 6484,38 μονάδες…

Ήταν εκείνο το καλοκαίρι του 1999 που ενάμιση εκατομμύριο πολίτες με αντίστοιχους κωδικούς πίστευαν- κατόπιν και πολιτικών υποδείξεων – ότι αρκούσε να διαλέξουν μια μετοχή από τον πίνακα για να γίνουν πλούσιοι σε ημέρα.

Λίγοι, εκατοντάδες γνώριζαν από τότε ότι, η ξέφρενη πορεία του χρηματιστηρίου ήταν απλώς μια συντονισμένη προσπάθεια της τότε κυβέρνησης Σημίτη προκειμένου να εισέλθει η χώρα στην ΟΝΕ με υψηλές τιμές σε όλες τις αξίες : σε μετοχές, ακίνητα, γη

Η προσπάθεια ευοδώθηκε το 2001 – όταν ο δείκτης ήταν ακόμη περίπου στις 3000 μονάδες - αλλά από το 1999 μέχρι σήμερα χάθηκαν πάνω από 170 δισ. ευρώ που ανήκαν σε μικροεπενδυτές – αλλά και σε αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων ….

Βεβαίως, ήταν διαφορετική η τότε σύνθεση των εισηγμένων, αλλά αυτό μάλλον επιτείνει το δράμα, αν αναλογιστεί ότι έκτοτε έχουν εισαχθεί στο ΧΑ πολύ μεγάλες εταιρείες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ κ.α.
Όμως, το χρηματιστηριακό κραχ του 1999 εκείνες τις ημέρες σημαδεύτηκε, 1), από το άρθρο του αείμνηστου Θόδωρου Καρατζά – τότε προέδρου της Εθνικής Τράπεζας ο οποίος καλούσε από την εφημερίδα Καθημερινή, τους πολιτικούς και τους επενδυτές να προσέχουν την ξέφρενη πορεία του χρηματιστηρίου, και 2) από την εντολή του αείμνηστου χρηματιστή Τζώνυ Μαρκόπουλου ο οποίος ζητούσε από τις συνεργαζόμενες περίφημες ΕΛΔΕ να σταματήσουν να χορηγούν τον λεγόμενο «αέρα» στους πελάτες τους …

Το «σκάσιμο» της φούσκας
Λίγες ημέρες αργότερα στις 23 Σεπτεμβρίου 1999 – μετά από ένα σεισμό – ξεκίνησε το ξεφούσκωμα της ελληνικής αγοράς – όπως συμβαίνει και μ όλες τις χρηματιστηριακές «φούσκες», διεθνώς.

Μια δράκα επιχειρηματιών – προσκολλημένοι στην τότε εξουσία – είχαν καταφέρει να εισάγουν στο χρηματιστήριο όλα τα «περίπτερα» τους : από τυρόπιτες μέχρι ….περιοδικά για νεόπλουτους περιφερόμενους.
Χρόνια αργότερα, πριν από δυο χρόνια, έφυγαν οι ίδιοι απο το χρηματιστήριο, σε χαμηλότερες τιμές από τις τιμές εισαγωγής …

Την ίδια περίοδο καταστράφηκαν ιστορικές και μη εταιρείες διότι εξαγόραζαν από πάρκα στην Αμερική μέχρι …. δορυφορικές εταιρείες.

Το 2000 επιχειρήθηκε μια προσπάθεια παραπομπής στην δικαιοσύνη την οποία έτυχε να εκπροσωπεί μια ανακρίτρια που δρούσε προς το δικό της συμφέρον και μερικών τυχοδιωκτών.

Τέσσερα χρόνια μετά η κυβέρνηση Καραμανλή εξελέγη με το σύνθημα της κάθαρσης – η οποία ξεχάστηκε λίγους μήνες μετά την εκλογή της.

Την περίοδο 2006-2008, η περίοδος χαρακτηρίστηκε από μια ροή κεφαλαίων προς το χρηματιστήριο, αλλά η τότε κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία, να αλλάξει η χώρα δρόμο.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα ήταν περισσότερες και σε υψηλότερες τιμές όπως συνέβη λ.χ με τον ΟΤΕ ( 28 ευρώ )

Το σήμερα
Σήμερα, και μετά τον Οκτώβριο του 2009 ξεκίνησε μια περίοδος 24 μηνών συνεχούς πτώσης του χρηματιστηρίου αφού η κυβέρνηση μιλούσε για χρεοκοπία …..εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού.
Τέτοια πτώση δεν την φαντάζονταν ούτε και όσοι γνώριζαν το θέμα του δανεισμού, διότι απλώς και οι χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ αργότερα εμφάνισαν μια ανοδική πορεία στο χρηματιστήριο.

Σήμερα, οι τράπεζες που είχαν επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια κερδίζοντας από καταθέσεις, δάνεια, ομόλογα προς το εξωτερικό – βρέθηκαν στην δίνη της χειρότερης κρίσης και μαζί τους παρέσυραν μια ολόκληρη χώρα.

Σήμερα στα αποκαϊδια το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται, εκ των πραγμάτων, να παίξει ρόλο στις αποκρατικοποιήσεις και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα λάθη τα γνωρίζουν, κυρίως, οι τραπεζίτες που οδήγησαν μια χώρα στον υπέρογκο εξωτερικό και εσωτερικό δανεισμό.

Οι ίδιοι έχουν τον τρόπο – αλλά όχι ακόμα τα μέσα – να επανορθώσουν εκείνα τα λάθη της περιόδου 1999-2000.

Το χρηματιστήριο μπορεί να βρει τον δρόμο του και μπορεί να παίξει τον ρόλο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μακριά από υπερβολές.
Read more...

Να μειωθεί η πολιτική παρέμβαση στη ΔΕΘ ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς

Συνάντηση με τις διοικήσεις

Ο κ.Σαμαράς ενημερώθηκε από την «Εκπαιδευτική Ρομποτική Πτολεμαΐδας» για τις λειτουργίες ενός μικρού ρομπότ, που συμμετείχε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής και απέσπασε διακρίσεις
Ο κ.Σαμαράς ενημερώθηκε από την «Εκπαιδευτική Ρομποτική Πτολεμαΐδας» για τις λειτουργίες ενός μικρού ρομπότ, που συμμετείχε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής και απέσπασε διακρίσεις (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Την ανάγκη να μειωθεί η πολιτική παρέμβαση στη Διεθνή 'Εκθεση Θεσσαλονίκης και να αναδειχθεί η οικονομική της διάσταση, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί του Σαββάτου με τις διοικήσεις της ΔΕΘ και της Helexpo. «Η ΔΕΘ είναι πέρα από ιδεολογίες» είπε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε, μάλιστα, οι πολιτικοί να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη ΔΕΘ και τον ρόλο της σε φόρουμ, με τη συμμετοχή των βαλκανικών ή των μεσογειακών χωρών.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στο ότι έχουν καθυστερήσει υπερβολικά οι διαδικασίες για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και ανακοίνωσε ότι θα ορίσει αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ, ο οποίος θα κάνει τις επαφές με τη ΔΕΘ για το θέμα της μετεγκατάστασης και την υπερκομματική λειτουργία της.

Οι διοικήσεις των δύο οργανισμών ενημέρωσαν τον πρόεδρο της ΝΔ για τα μεγέθη και τα τρέχοντα ζητήματα του διεθνούς εκθεσιακού φορέα και του δώρισαν ένα ιστορικό λεύκωμα για τα 75 χρόνια της ΔΕΘ, με στιγμιότυπα από παλαιότερες διοργανώσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς στάθηκε στο περίπτερο της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ξεναγήθηκε από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή. Ενημερώθηκε από την «Εκπαιδευτική Ρομποτική Πτολεμαΐδας» για τις λειτουργίες μιας ευρεσιτεχνίας της, ενός μικρού μεγέθους ρομπότ, που συμμετείχε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής και απέσπασε διακρίσεις.

Οι εκπρόσωποί της εξήγησαν ότι πρόκειται για επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος και επεσήμαναν ότι το πρόγραμμα χρειάζεται επιχορήγηση για να προχωρήσει. Τον ενημέρωσαν, επίσης, ότι και η ιδιωτική πρωτοβουλία κάνει βήματα τελευταία στον τομέα της ρομποτικής στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τους συνεχάρη και αναφερόμενος στην αύξηση του αριθμού των ιδιωτών εκθετών στη φετινή διοργάνωση συμπλήρωσε: «Χαίρομαι, που ακούω εδώ, ότι στη φετινή ΔΕΘ συμμετέχουν περισσότεροι ιδιώτες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Άγριο κράξιμο στις ΗΠΑ για την Ευρώπη!

Έκπληξη για τις "μη αποφάσεις" του Eurogroup

http://img.protothema.gr/62FCCF36A0036A18C961956462F053CF.jpg

Με σκεπτικισμό, ενίοτε και με μεγάλη … έκπληξη (!) αντιμετώπισαν τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, παρουσία μάλιστα του Αμερικανού ομολόγου τους Τίμοθι Γκάιτνερ.

Σκεπτικισμός και προβληματισμός για την – αδικαιολόγητη κατά την άποψη των Αμερικανών αρθρογράφων – άρνηση των Ευρωπαίων οικονομικών ταγών να λάβουν τις αποφάσεις εκείνες που θα διασφαλίσουν (;) την αποτελεσματική διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Κρίσης, που πλέον απειλεί ευθέως με μετάσταση στις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου και προκαλεί τρόμο στην αμερικανική πολιτική και οικονομική ηγεσία αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στην παγκόσμια – κι ακόμα εξαιρετικά εύθραυστη – οικονομία.

Η πιο «θετική» και αισιόδοξη αναφορά στα του Eurogroup ήρθε από το πρακτορείο Reuters που καταλήγει στο συμπέρασμα πως «οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ‘ούτε απέρριψαν, ούτε ενέκριναν’ την πρόταση του αμερικανού ομολόγου τους, Τίμοθι Γκάιτνερ, για την ενίσχυση των ποσών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF)».

"Clashing with U.S. Treasury Secretary"
Καθόλου δεν συμμερίζεται αυτή την οπτική το Bloomberg που ευθέως κάνει λόγο για «ρήξη» και «σύγκρουση» απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και Γκάιτνερ (Σ.Σ: ‘Clashing with U.S. Treasury Secretary’, η ακριβής ορολογία στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου) και αναφέρεται μάλιστα στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί «διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών φίλων και συνεργατών»!

Για την ακρίβεια, ο κύριος Γιούνκερ δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι δεν κατανοούν την στάση των ΗΠΑ και πάντως αποκλείουν, στην παρούσα φάση, την οιαδήποτε ενίσχυση του υπάρχοντος μηχανισμού σταθερότητας – όπως ζητούσε μετ΄ επιτάσεως η αμερικανική πλευρά – καθώς και την υιοθέτηση κάποιου νέου πακέτου στήριξης τραπεζών ή κρατών, όπως ζήτησε ακόμα και η ηγεσία του ΔΝΤ!

Το Bloomberg χαρακτηρίζει αυτή την μη απόφαση των Ευρωπαίων ως «άρνηση να δώσουν παράταση ζωής ή ελπίδα εξόδου από το τέλμα» στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, με πρώτη φυσικά την Ελλάδα

Εξίσου έκπληκτοι με την εξέλιξη αυτή και οι αρθρογράφοι του Marketwatch που τονίζουν πως το σύνολο των αγορών περίμενε να δει «ένα είδος αμοιβαίας συνεργασίας, κατανόησης και προσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης»!

Τώρα, καλούνται να κάνουν υπομονή έως τις 11 Οκτωβρίου απλώς για να ακούσουν εάν υπάρχει λύση για την Ελλάδα!!!

Προσπαθώντας πάντως να βρουν μια θετική πλευρά στα όσα συνέβησαν, οι αναλυτές που ερωτήθηκαν σχετικά από το Marketwatch τόνισαν πως «τουλάχιστον τώρα οι Ευρωπαίοι θα έχουν μπροστά τους έναν μήνα να βρουν μια λύση που θα τους οδηγήσει εκ του ασφαλούς πίσω στη σταθερότητα και στη νηνεμία» …

"Nέες καθυστερήσεις"
Η Wall Street Journal γράφει πως οι «προσπάθειες για τη διάσωση της Ευρωζώνης συναντούν νέα αντίσταση και νέες καθυστερήσεις».

Η εφημερίδα στέκεται στο γεγονός πως υπάρχουν ακόμα χώρες όπως η Φινλανδία που επιμένουν στην παροχή εγγυήσεων από έναν εταίρο τους που βρίσκεται στο κατώφλι του γκρεμού και άλλες (Αυστρία, Γερμανία) που αρνούνται να δουν το εύρος του προβλήματος και να ‘ανοίξουν τα ταμεία τους’ για να ενισχύσουν το «οπλοστάσιο» της Ευρώπης (το EFSF δηλαδή).

Σε τελική ανάλυση, εκείνο που μετράει ως προς το πώς αντιλαμβάνονται οι αγορές τις εξελίξεις είναι το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Economist που συντάχθηκε ΠΡΙΝ την ουσιαστικά άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup. Το δημοσίευμα με τίτλο «Πώς θσ σωθεί το ευρώ», τονίζει πως η κρίση έχει γίνει τόσο σοβαρή, που ακόμα και το να συζητούν οι πολιτικοί γι’ αυτήν «ενισχύει τον πανικό στις αγορές».

Συνεχίζει, δε, λέγοντας πως «οι επενδυτές έχουν καταλάβει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απρόθυμοι να πράξουν αυτά που πρέπει» και καταλήγει στο συμπέρασμα πως « το ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι αντιμέτωπα με την καταστροφή»!

"Ξεχωρίστε την ήρα από το στάρι"
Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει, οι αρθρογράφοι του Economist προτείνουν τον διαχωρισμό των κρατών που εξακολουθούν να είναι φερέγγυα από τα ήδη χρεοκοπημένα, την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών «για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να αντέξουν μία κρατική χρεοκοπία», την «μεταστροφή της μακροοικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης από τις δημοσιονομικές περικοπές στην ανάπτυξη».

Ζητούν, τέλος, την αλλαγή στις Συνθήκες της Ένωσης ώστε … να μην ξανασυμβεί ποτέ στο μέλλον μία τέτοια κρίση!
Read more...

Ο Βενιζέλος αντέγραψε τον Παλαιοκρασσά


newpost.gr
Ο Βενιζέλος αντέγραψε τον Παλαιοκρασσά
«H ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα» είχε πει ο Καρλ Μαρξ στην -ίσως- διασημότερη ρήση του, αλλά στις πολιτικοοικονομικές συνθήκες της Ελλάδας του 2011 η τραγωδία από τη φάρσα έχουν δυσδιάκριτα όρια, με το θέμα των ημερών, το «χαράτσι» στα ακίνητα να αποτελεί το τέλειο παράδειγμα.

Ο νόμος για το έκτακτο ειδικό τέλος για τα ακίνητα δεν κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του, αφού το 1992, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, επί ΝΔ και πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, εισήγαγε τον ν. 2019/1992 ο οποίος μάλιστα έπρεπε να καταβληθεί σε δύο δόσεις. Τότε, το υπουργείο είχε ζητήσει από τη ΔΕΗ τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων για τα ειδοποιητήρια, χωρίς ωστόσο να συμπεριλάβει το «χαράτσι» στους λογαριασμούς.

Φυσικά, από την εισφορά, η οποία ήταν στα πλαίσια διαχρονικής «πάλης» κατά του ελλείμματος, εξαιρέθηκαν -μαντέψτε- οι ιεροί ναοί και οι ιερές μονές, μεταξύ άλλων.

Τα άδεια δημόσια ταμεία και η αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε φορολογικό επίπεδο, δείχνει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε κατάσταση... απελπισίας, αφού εμπνεύστηκε ένα (ακόμη άδικο) μέτρο μέσα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, πηγαίνοντας 20 χρόνια πίσω. Οπισθοδρόμηση και «μπαγιάτικες» ιδέες αντί εξέλιξης...

Δείτε το «ραβασάκι» του μακρινού 1992:





Β.Β.
Read more...

Ελληνοτουρκικό τετ-α-τετ στη Σεβίλλη

Συνάντηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων


http://img.protothema.gr/2BB67F68480BF5BF15B5C7526BE68462.jpg

Συνάντηση με τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Νετζντέτ Οζέλ θα έχει το μεσημέρι του Σαββάτου στη Σεβίλλη ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος. Οι δύο αρχηγοί θα συναντηθούν στο περιθώριο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, στην οποία εξετάζονται θέματα σχετικά με τον μετασχηματισμό και τη νέα δομή της Συμμαχίας. Την πρωτοβουλία για να γίνει το ραντεβού ανέλαβε ο πτέραρχος Γιάγκος, ως παλαιότερος αρχηγός, αφού εθιμοτυπικά οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας συναντώνται πάντοτε όταν ορίζεται νέα ηγεσία. Από την ελληνική πλευρά επισημαίνεται ότι η συνάντηση θα είναι εθιμοτυπική και ότι σε καμία περίπτωση οι δύο αρχηγοί δεν θα εμπλακούν στη συζήτηση των δύσκολων ελληνοτουρκικών θεμάτων.

Ωστόσο στη συγκεκριμένη συγκυρία, που οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει ότι προτίθενται να κάνουν έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων και σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η συνάντηση αποστέλλει το μήνυμα ότι υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας-Αγκυρας σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο.

Την επόμενη Παρασκευή άλλωστε έχει ανακοινωθεί και συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το πρωί του Σαββάτου τα νορβηγικά ερευνητικά πλοία "Bergen Surveyor" και "Thor Beamer" συνέχιζαν τις ερευνητικές εργασίες νοτίως του κόλπου της Αττάλειας, σε διεθνή ύδατα αλλά πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα. Τα δύο ερευνητικά πλοία δεν συνοδεύονται από άλλα σκάφη και εκτιμάται ότι διενεργούν σεισμικές εργασίες, πλέοντας με χαμηλή ταχύτητα.
Read more...

Αποκηρύσσει το Μνημόνιο, εμμένει στο Ζάππειο ΙΙ ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 76ης ΔΕΘ

Με αίτημα για πρόωρες εκλογές

Ο Αντώνης Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στους άξονες που χάραξε μέσα από το «Ζάππειο ΙΙ» επιμένει ο Αντώνης Σαμαράς, στη δική του πρόταση για έξοδο από την οικονομική κρίση. Από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, σήμερα το βράδυ, θα απορρίψει εκ νέου το Μνημόνιο, ζητώντας άμεση επαναδιαπραγμάτευση των όρων του, ενώ θα δώσει έμφαση στο «γαλάζιο» σχέδιο των φοροελαφρύνσεων, τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τη μόνη διέξοδο από την παρατεταμένη ύφεση στην οποία έχει εγκλωβιστεί η χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ρίξει το γάντι των εκλογών στην κυβέρνηση, με βασικό επιχείρημα ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πλέον η λιγότερο επιζήμια επιλογή για τη χώρα, ενώ -με το βλέμμα και στο εσωκομματικό πεδίο- θα κλείσει τον δρόμο σε κάθε συζήτηση περί πολιτικής συναίνεσης και κυβερνητικών συνεργασιών.

Κεντρικός στόχος, πάντως, του Αντώνη Σαμαρά είναι να αναδείξει από τη Θεσσαλονίκη ένα «πρωθυπουργικό προφίλ» και να ενισχύσει, ταυτόχρονα, την εικόνα της ΝΔ σε επίπεδο κυβερνητικής διαχείρισης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό θα προβάλει ιδιαίτερα την προσπάθεια ανανέωσης του κόμματος «σε πρόσωπα και ιδέες», ενώ η ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα έχει έντονο προεκλογικό άρωμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν είναι πλέον σε θέση να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και αυτός εκτιμά πως είναι ο σημαντικότερος λόγος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, η γαλάζια πρόταση για «επανεκκίνηση της οικονομίας», που περνά μέσα από φοροελαφρύνσεις, αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τη φοροδιαφυγή και ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, θα οδηγήσει σε πλεονασματικό προϋπολογισμό εντός τετραετίας.

Δίπλα στους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις (παραμένει η πρόταση για συντελεστή 15%), τα εισοδήματα και τον ΦΠΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτει και τις αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η πρόταση προβλέπει την άμεση επαναφορά των συντάξεων έως 700 ευρώ στα επίπεδα προ των περικοπών. Κατά τους υπολογισμούς του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου το κόστος της πρότασης ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να προκύψουν από άλλες περιστολές στις δημόσιες δαπάνες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκληρές αποφάσεις, αλλιώς καταστροφή, επανέλαβε ο Ευ.Βενιζέλος χωρίς να αποκλείσει νέα μέτρα

Όλα για την επιστροφή της τρόικας

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Βαρσοβία, Πολωνία
Χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, αν η τρόικα -κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας- δεν δεχθεί εκείνα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες (φόρος ακινήτων), ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να προωθηθούν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές και η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Για την Ελλάδα θα είναι καταστροφή, είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του κατά τη δεύτερη ημέρα του Ecofin, που συνέρχεται στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Θα πρέπει, τόνισε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη μείωση του ελλείμματος και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, για να μην βρεθεί η οικονομία σε περιδίνηση, η οποία, όπως είπε, στους άλλους μπορεί να δημιουργήσει μερικά προβλήματα, για την Ελλάδα όμως θα είναι καταστροφή.

Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε αναγκαίες, σημείωσε ότι το 2012 πρέπει να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και ανέφερε ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν το ακριβές περιβάλλον που υπάρχει διεθνώς.

Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη που θα έχει τη Δευτέρα με την τρόικα, είπε ότι θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το ύψος των κρατικών εσόδων, που θα μπορούσαν να προέλθουν από το ειδικό τέλος στην κατοικία, και αν όλα αυτά γίνουν δεκτά κατά 100% από την τρόικα δεν θα χρειαστούν άλλα πρόσθετα μέτρα.

Άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι τοποθετήσεις, όπως της ΝΔ και συνδικαλιστών, δημιουργούν κλίμα ανησυχιών στην τρόικα κάτα πόσο μπορούν αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν.

Σε ό,τι αφορά στον ακριβή χρόνο εκταμίευσης της 6ης δόσης, υπογράμμισε ότι το μείζον δεν είναι ο χρόνος της εκταμίευσης, αλλά η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, που είναι ιδιαίτερα θετικές για την Ελλάδα και είναι υψίστης σημασίας για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σημείωσε, ωστόσο, την αμφιθυμία που υπάρχει σε πολλά κράτη της ΕΕ για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

“Μακριά κι αγαπημένοι” μέχρι να τρέξουν τα μέτρα!

Δεν έρχεται η Τρόικα, τηλεδιάσκεψη την Δευτέρα


http://img.protothema.gr/A54DACFAA096BCB8EBFB745522922363.jpg
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, θα έχει τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και την έγκριση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.

Αυτό έγινε γνωστό από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ανέφεραν, παράλληλα, ότι συνεχίζεται ο προπαρασκευαστικός έλεγχος από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που παραμένει στην Αθήνα.

Εντός του Σεπτεμβρίου, εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου, αναμένεται η ολοκλήρωση της έγκρισης από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών της ευρωζώνης του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF, στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του υπ, Οικονομικών, στην τελευταία φάση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup συζητήθηκε και το πρόβλημα των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία.


Στην εισήγηση που παρουσίασε το EFSF αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ήταν σαφής η γραμμή πως πρώτη προτίμηση είναι να μη δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά αν η Φιλανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, όπως αυτόν που προτείνει το EFSF μέσω του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτό δε που προτείνει ο κ. Ρέγκλινγκ είναι πολύ κοντά σε αυτό που εξαρχής πρότεινε και προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα έπραξε όπως έπρεπε να πράξει σύμφωνα με την απόφαση της 21ης Ιουλίου επιδιώκοντας μία διμερή συμφωνία. Διατυπώθηκε ξανά η παράκληση προς την Ελλάδα και τη Φιλανδία, στο πλαίσιο του EFSF και με τη βοήθεια του Εuroworking Group, να βρουν μία λύση, η οποία να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες και να έχει κόστος, γιατί είναι προφανές ότι μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Μάλτα, θέλουν ίση μεταχείριση αλλά δεν ζητούν εγγυήσεις.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εκ των πραγμάτων έχει αποκλειστεί η παροχή εμπράγματων εγγυήσεων για το δάνειο, καθώς αναζητούνται χρηματοοικονομικές λύσεις που δεν ενεργοποιούν αρνητικές ρήτρες που υπάρχουν στα ελληνικά ομόλογα και δεν δημιουργούν κινδύνους αποζημιώσεων.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στο Eurogroup ότι στη συζήτηση αυτή συνοψίζονται οι μεγάλες δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος και στη λήψη σκληρών και δύσκολων μέτρων όταν υπάρχουν εκκρεμότητες στην αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και οι αμφισβητήσεις αυτές προέρχονται από θέματα τα οποία είναι πραγματικά δευτερεύοντα, όπως αυτό των Φιλανδικών εγγυήσεων.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ευ. Βενιζέλος είχε μακρά συνάντηση –που διήρκεσε μιάμιση ώρα– με το Γερμανό ομόλογό του Β. Σόϊμπλε, ενώ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, του Βελγίου, τον Επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν.Κ. Τρισέ, τον νέο Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, κ.ά.
Read more...

Σεισμός 6,6 βαθμών στην Ιαπωνία - Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Ανατολικά της Νήσου Χονσού

Ασκηση ετοιμότητας σε πόλη της Ιαπωνίας
Ασκηση ετοιμότητας σε πόλη της Ιαπωνίας (Φωτογραφία: Associated Press )


Τόκιο, Ιαπωνία
Σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών έπληξε την Ιαπωνία 126χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά της Χακινόχε, στη νήσο Χονσού, ανακοίνωσε η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS).

Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν άμεσες πληροφορίες για ζημιές και δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά το χτύπημα του εγκέλαδου στις 19:26 GMT.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επίδομα τρίτεκνης και στην Χριστοφάκη


newpost.gr
Επίδομα τρίτεκνης και στην  Χριστοφάκη
Επίδομα τρίτεκνης παίρνει και η σύζυγος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, κυρία κα Χριστίνα Χριστοφάκη.


Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάζει το protothema.gr ότι η σύζυγος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κα Χριστίνα Χριστοφάκη εισέπραξε για το 2010 το ποσό 2.145 ευρώ από τον ΟΓΑ.


Το συγκεκριμένο επίδομα καταβάλλεται ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο επίδομα, μισθό, σύνταξη ή αποζημίωση και δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου…






Πηγή: Protothema.gr

Read more...

«Ένας φόρος ανά τρίμηνο-τετράμηνο» «Γραμμένη στο γόνατο» η ρύθμιση για το τέλος ακινήτων, δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
«Γονατογραφία» αποκάλεσε το νέο τέλος για τα ακίνητα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ.

Ο κ. Σαμαράς καταλόγισε στην κυβέρνηση προχειρότητα ακόμη και σε επιμέρους προβλέψεις της ρύθμισης.

«Έξι φόροι για τα ακίνητα σε είκοσι μήνες. Ένας φόρος ανά τρίμηνο, τετράμηνο» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί την ΔΕΘ και να συνομιλήσει με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του, το βράδυ του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

«Μείνετε στην Ελλάδα»

Έκκληση στους νέους, «να μείνουν και να βοηθήσουν την Ελλάδα», έστειλε σε διαδικτυακή του επικοινωνία με νέους, ο Αντώνης Σαμαράς. Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ.

«Δεν θέλουμε να υπάρχουν καινούργιες αιμορραγίες» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία με «απλές, σωστές, γόνιμες, μεθοδευμένες πρακτικές» πρέπει να στέκεται «δίπλα στους νέους» και να προσφέρει κίνητρα σπουδών, εργασίας και επιστροφής στην Ελλάδα και όσων νέων έχουν μεταναστεύσει για να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες , ώστε να εργαστούν για τη χώρα.

Και πρόσθεσε: «Να μείνουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα, πιστεύω πραγματικά, το πιστεύω βαθύτατα μέσα μου, μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της».

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ανάπτυξης έχει δύο παραμέτρους, η μία εκ των οποίων είναι η σχέση της αγοράς με την εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια και η δεύτερη ο προσανατολισμός των νέων σε σπουδές και σε δραστηριότητες, που συνδέονται με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ανάγκες του τόπου τους.

«Αυτή, επιτέλους, η σχέση του πανεπιστημίου με την πραγματικότητα, άποψη μου είναι ότι μετά τα τελευταία γεγονότα, μετά το γεγονός ότι γυρίζει σελίδα το ελληνικό πανεπιστήμιο, από το άσυλο μέχρι τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε όλοι μας ζητήσει, νομίζω ότι μπαίνουμε πια στην αρχή, που θα μπορέσουμε να το επιβάλουμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε όμως ότι πρέπει και «να δει ο καθένας που υπάρχουν συγκεκριμένα περιθώρια στην αγορά να αυτοαναπτυχθεί». Τόνισε ωστόσο ότι και το κράτος πρέπει να εκπέμπει ήθος και αξιοσύνη για να δίνει στους νέους αίσθηση ψυχικής και συναισθηματικής σταθερότητας.

«Πρέπει να υπάρχει η παρουσία του κράτους, πρέπει να μην υπάρχουν ηθικά τραύματα, πρέπει να υπάρχει η εικόνα της αξιοσύνης» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε :

«Μπορείς να μείνεις εδώ κάτω από χειρότερες συνθήκες αρκεί να αισθάνεσαι αξιοπρεπής. Είναι αυτό που σήμερα λείπει στην πατρίδα μας. Αισθάνομαι ότι τα νέα παιδιά σήμερα αυτό το γνωρίζουν. Αισθάνομαι ότι κάποιος, ο οποίος είναι να φύγει να μείνει, όταν ακούει ότι έρχεται κάθε τρεις μήνες ένας καινούργιος φόρος, ένα καινούργιο χαράτσι για τα ακίνητα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσθέτοντας ότι κόσμος έχει την αίσθηση ότι η κατάσταση 'έχει φτάσει στο άκρο' και 'δεν αντέχει άλλο'και συνέχισε :

«Αυτό το 'δεν αντέχει άλλο' είναι εκεί που πρέπει να παρέμβει η πολιτεία και να δώσει ένα καινούργιο όραμα. Ότι δηλαδή, ξέρω τι κάνω και κρατάω γερά το τιμόνι και έχω σχέδιο και είμαι αποφασισμένος και θα δώσω κι εγώ πρώτος το παράδειγμα. Σήμερα, αυτό το παράδειγμα δεν ήρθε ποτέ» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναφέρθηκε ότι 51.000 νέοι σπουδάζουν στο εξωτερικό και ξοδεύουν σε συνάλλαγμα πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Επίσης, ότι 7 στους 10 νέοι επιστήμονες αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό.

Ο κ. Σαμαράς συνομίλησε με έξι νέους, οι δύο εκ των οποίων ζουν και εργάζονται μετά τις σπουδές στους στην Αγγλία και την Ολλανδία. Από το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικτυακή συζήτηση στο σάιτ της ΟΝΝΕΔ για τις σπουδές και την νεολαία.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Προσλήψεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Κλάδων ΠΕ08-Καλλιτεχνικών, ΠΕ16-Μουσικής, ΠΕ32-Θεατρικών Σπουδών και ΠΕ18.41-Δραματικής Τέχνης στα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΑΕΠ)

Δελτίο Τύπου

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι, για το σχολικό έτος 2011-2012, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 525 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ08-Καλλιτεχνικών, 365 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ16-Μουσικής, 396 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ32-Θεατρικών Σπουδών και 43 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ18.41-Δραματικής Τέχνης.

Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, που θα τοποθετηθούν στα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη διδασκαλία της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή) και των Πολιτιστικών ομίλων δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ1», «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ2» και «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ3», του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 19 έως και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011.

Οι πίνακες με τα ονόματα των εκπαιδευτικών είναι αναρτημένοι εδώ.


Read more...

Συνελήφθησαν 28 άτομα Παράνομο καζίνο, το οποίο λειτουργούσε ως πολιτιστικό σωματείο εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία

Εικόνα από τα μηχανήματα που κατασχέθηκαν
Εικόνα από τα μηχανήματα που κατασχέθηκαν
Αθήνα
Χτύπημα στον παράνομο τζόγο κατάφερε η Οικονομική Αστυνομία, με τον εντοπισμό παράνομου καζίνο στην περιοχή του Μαρουσίου. Παράλληλα συνελήφθησαν 28 άτομα.

Το καζίνο λειτουργούσε ως πολιτιστικό σωματείο φίλων προώθησης του διαδικτύου, με την επωνυμία «ΕΡΜΗΣ ΝΕΤ» και η πρόσβαση σε αυτό επιτρεπόταν μόνο σε καταγεγραμμένα μέλη με τη χρήση ειδικής μαγνητικής κάρτας μέλους.Για να εγγραφεί κάποιος μέλος, όπως προέκυψε, έπρεπε να έχει προταθεί και να έχει εγγυηθεί για εκείνον ένα, τουλάχιστον, μέλος.

Ο χώρος ήταν πραγματικό φρούριο, αφού για να μπει κάποιος έπρεπε να περάσει από ασφαλισμένη θωρακισμένη πόρτα, ενώ υποβαλλόταν σε αυστηρό έλεγχο στοιχείων.

Στο καζίνο έμπαιναν μόνο μέλη και απαγορευόταν η είσοδος σε οποιοδήποτε μη μέλος που δεν είχε τις απαραίτητες συστάσεις. Τη δουλειά αυτή είχαν αναλάβει συγκεκριμένοι φύλακες οι οποίοι επόπτευαν συνεχώς την είσοδο και παράλληλα τους χώρους γύρω από το οίκημα με κλειστό κύκλωμα μετάδοσης εικόνας.

Οι φύλακες διέθεταν ακόμα φορητούς πομπούς ενδοσυνεννόησης για να ειδοποιούν τους συμμετέχοντες στα παίγνια σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.

Ταυτόχρονα οι υπεύθυνοι του καζίνου είχαν εγκαταστήσει επτά κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης με τις οποίες καταγράφονταν όλοι οι πελάτες. Τα δεδομένα αποθηκεύονταν σε ηλεκτρονικό καταγραφέα και παρακολουθούνταν από οθόνη τηλεόρασης.

Το καζίνο εντοπίστηκε μετά από καταγγελίες στην Οικονομική Αστυνομία, σύμφωνα με τις οποίες διακινούνταν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ακολούθησε έρευνα από αστυνομικούς που κατάφεραν να εισχωρήσουν στο καζίνο, όπου διαπίστωσαν ότι ήταν σε λειτουργία ηλεκτρονικά μηχανήματα με λογισμικό πρόγραμμα τυχερών παιγνιδιών, καθώς και μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδεδεμένοι σε εσωτερικό δίκτυο στους οποίους ήταν εγκατεστημένα λογισμικά τυχερών παιγνιδιών.

Εκτός από αυτό υπήρχε ειδικός χώρος για πόκα και άλλα χαρτοπαίγνια.

Το βράδυ της Πέμπτης οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση από στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και ομάδων της ΟΠΚΕ της Ασφάλειας Αττικής, όπου κατά την είσοδο των αστυνομικών εντοπίσθηκαν οι 28 συλληφθέντες.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης και της έρευνας, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, στους χώρους του παράνομου καζίνου βρέθηκαν:

58 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, με λογισμικό πρόγραμμα, για το παιγνίδι «φρουτάκια».
14 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που ήταν σε κατάσταση αναμονής για άμεση χρήση και άλλοι 19 με το ίδιο παιχνίδι.
Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ως κεντρική μονάδα διαχείρισης και ελέγχου (server), μέσω της οποίας τίθονταν σε λειτουργία τα «φρουτάκια»
16 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, με λογισμικό πρόγραμμα, για ηλεκτρονική «ρουλέτα»
6 ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα μεγάλου μεγέθους, με λογισμικό πρόγραμμα, οι οθόνες των οποίων απεικόνιζαν ευκρινώς το τυχερό παίγνιο «φρουτάκια»
Ένας Η/Υ ο οποίος ήταν ο κεντρικός διαχειριστής (server) όλων των Η/Υ που βρέθηκαν και μέσω αυτού τίθεντο σε λειτουργία τα τυχερά παίγνια
3.710 ευρώ, ως προερχόμενο ποσό από τη διενέργεια απαγορευμένων παιγνίων

Τα χρήματα που κατασχέθηκαν θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κατά την αιφνιδιαστική έφοδο των αστυνομικών στον χώρο του παράνομου καζίνο, δύο από τους συλληφθέντες με συστήματα ενδοεπικοινωνίας προσπάθησαν να ειδοποιήσουν τους διευθύνοντες και τους παίκτες να απενεργοποιήσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα παιγνιομηχανήματα, ωστόσο ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν.

Οι 28 συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων Για τον Οκτώβριο μετατίθενται οι αποφάσεις για την 6η δόση του δανείου

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μαζί με τον (καπνίζοντα) πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μαζί με τον (καπνίζοντα) πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Βαρσοβία, Πολωνία
Τον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το ζήτημα των εγγυήσεων στη Φινλανδία, χωρίς -όπως ήταν αναμενόμενο- να ληφθούν αποφάσεις, αλλά οι υπουργοί φαίνεται πως προσανατολίζονται σε όσο το δυνατόν πιο «νομικά ασφαλείς» λύσεις για να μην εγερθούν απαιτήσεις και από άλλες χώρες. Το Eurogroup ενέκρινε επίσης το «εξαπλό πακέτο» οικονομικής διακυβέρνησης για αυστηρότερες κυρώσεις στους δημοσιονομικά απείθαρχους.

«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», είπε και σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πίστη και δέσμευση στους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, είπε ότι υπήρξε πρόοδος και προσέθεσε ότι αυτές θα δοθούν στην κατάλληλη τιμή.

Ο κ. Γιούνκερ χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

«Εμείς (οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο Τ. Γκάιτνερ) δεσμευόμαστε σε μια ισχυρή και συντονισμένη διεθνή απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις (κρατικό χρέος και δημοσιονομική βιωσιμότητα). Λαμβάνουμε ισχυρές δράσεις για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την στήριξη της ανάπτυξης», είπε.

«Η δημοσιονομική σύγκλιση παραμένει η βασική προτεραιότητα για την Ευρωζώνη. Αναφορικά με την χρηματοοικονομική αναταραχή, επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν από τους ηγέτες των χωρών την 21η Ιουλίου» υπογράμμισε.

«Συμφωνήσαμε για τις λεπτομέρειες της τιμολόγησης των μελλοντικών δανείων του EFSF, η οποία θα περιοριστεί στο κόστος χρηματοδότησης συν το λειτουργικό κόστος του EFSF», προσέθεσε.

Ο κ. Γιούνκερ δεν είπε τι συζητήθηκε με τον κ. Γκάιτνερ, λέγοντας ότι «δεν θα ήταν πολύ έξυπνο εκ μέρους μου να σχολιάσω από μια άτυπη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Οικονομικών. Δεν συζητάμε για την επέκταση ή αύξηση του EFSF με χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης».

Ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν είπε από την πλευρά του ότι μετά τη διακοπή 10 ημερών η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα.

Προσδοκούμε την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε και τόνισε ότι χρειάζεται να δούμε την εφαρμογή των μέτρων και την επιμονή της κυβέρνησης προς αυτό το στόχο.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ισχυρή της δέσμευση να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε.

Για την 6η δόση ανέφερε ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η καταβολή της θα γίνει περί τα μέσα Οκτωβρίου, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Εάν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τεχνικά θα έχουμε όλες τις πιθανότητες να λάβουμε αποφάσεις στις αρχές Οκτωβρίου ώστε να γίνει η εκταμίευση για την Ελλάδα πριν τα μέσα Οκτωβρίου», δήλωσε.

Σε συγκεκριμένη ημερομηνία αναφέρθηκε όμως η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στις 14 Οκτωβρίου είπε, αφού ανέφερε ότι η απόφαση για την έγκριση καταβολής της θα γίνει στις αρχές του ίδιου μήνα.

Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και πάλι στα σχέδια για παρουσίαση μελέτης σχετικά με το ευρωομόλογο, η οποία αναμένεται εντός του φθινοπώρου, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της μελέτης θα προϋποθέτουν την ενίσχυση της δημοσιονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.

Για το θέμα των εγγυήσεων, επανέλαβε αυτά που είπε ο κ. Γιούνκερ ότι υπήρξε πρόοδος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα αυτό το ζήτημα θα βγει από την ατζέντα της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ζήτησε για μία ακόμη φορά να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ενώ για την Ελλάδα είπε ότι θα πρέπει να υλοποιήσει στο ακέραιο τους στόχους της και να μην αποκλίνει της προσπάθειας της να ευθυγραμμίσει τα δημόσια οικονομικά της με τις άλλες χώρες του ευρώ.

«Όσον αφορά την τωρινή κατάσταση, εστιάζουμε την προσοχή όλων των συμμετεχόντων του Εurogroup στο ότι είναι απαραίτητο όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν, τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά, να εφαρμοστούν πλήρως, ολοκληρωμένα και άμεσα, όπως έχουν υποσχεθεί όλοι οι ηγέτες των χωρών και των κυβερνήσεων» είπε.

«Όλες οι χώρες (πρέπει) κατά τη γνώμη μας να βρίσκονται μπροστά από τις εξελίξεις και να πείσουν τους επενδυτές και αυτούς που αποταμιεύουν και τα νοικοκυριά ότι είμαστε φερέγγυοι (και) να εμπνέουν εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ είπε από την πλευρά του ότι «όταν καθοριστούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, φυσικά και θα εμπλακεί το EFSF σε αυτό το πρόγραμμα και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το EFSF θα μπορέσει να κινητοποιήσει τους απαραίτητους πόρους».

Έγκριση του «εξαπλού πακέτου» οικονομικής διακυβέρνησης

Το Eurogroup ενέκρινε επίσης το «εξαπλό πακέτο» για αυστηρότερους κανόνες για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών μελών, στο οποίο κατέληξαν η πολωνική προεδρία της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οικονομικές κυρώσεις με τη μορφή κατάθεσης χρημάτων σε μπλοκαρισμένους λογαριασμούς εκ μέρους των δημοσιονομικά «απείθαρχων» και πιο αυτόματες διαδικασίες κυρώσεων.

Οι προτάσεις περιέχουν και κωδικοποίηση του πλαισίου για το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», κατά το οποίο οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα μπαίνουν, πριν την κατάρτισή τους, στο «μικροσκόπιο» των Βρυξελλών. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα κληθεί εκ νέου να αποφανθεί επί του πακέτου στις 28 Σεπτεμβρίου.

Γκάιτνερ: Να μιλάτε με μία φωνή

Στο Eurogroup συμμετείχε για πρώτη φορά και Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης.

Ο κ. Γκάιτνερ είπε επίσης ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα «πρέπει να επιλέξει να το κάνει», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Ο Αμερικανός υπουργός προέτρεψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα, αλλά δεν έκανε, όπως αναμενόταν, κάποια αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008.

Το πρόγραμμα Term Asset-Backed Securities Loan Facility) συστάθηκε από την Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά την διάρκεια της κρίσης του 2008 για να τονώσει την «παγωμένη» αγορά εγγυημένων αξιογράφων (asset-backed securities-ABS).

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως «μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία», αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».

«Μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία», αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».

Ορισμένοι αναλυτές προτείνουν ως καλύτερη λύση από την αύξηση των κεφαλαίων τη μόχλευση του EFSF, ώστε τα χρήματα που διαθέτει ο μηχανισμός να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση τμήματος των πιθανών ζημιών στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη δύναμη πυρός απ΄ότι να αγοράζει απλώς τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με τα λεφτά στο χέρι.

Ένα από τα τα κυριότερα προβλήματα, όμως, αυτής της λύσης, είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι πιέσεις στις χώρες με πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ» όπως η Γαλλία και μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» με νέες υποβαθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...