Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Σκληρές αποφάσεις, αλλιώς καταστροφή, επανέλαβε ο Ευ.Βενιζέλος χωρίς να αποκλείσει νέα μέτρα

Όλα για την επιστροφή της τρόικας

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Βαρσοβία, Πολωνία
Χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, αν η τρόικα -κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας- δεν δεχθεί εκείνα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες (φόρος ακινήτων), ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να προωθηθούν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές και η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Για την Ελλάδα θα είναι καταστροφή, είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του κατά τη δεύτερη ημέρα του Ecofin, που συνέρχεται στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Θα πρέπει, τόνισε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη μείωση του ελλείμματος και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, για να μην βρεθεί η οικονομία σε περιδίνηση, η οποία, όπως είπε, στους άλλους μπορεί να δημιουργήσει μερικά προβλήματα, για την Ελλάδα όμως θα είναι καταστροφή.

Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε αναγκαίες, σημείωσε ότι το 2012 πρέπει να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και ανέφερε ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν το ακριβές περιβάλλον που υπάρχει διεθνώς.

Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη που θα έχει τη Δευτέρα με την τρόικα, είπε ότι θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το ύψος των κρατικών εσόδων, που θα μπορούσαν να προέλθουν από το ειδικό τέλος στην κατοικία, και αν όλα αυτά γίνουν δεκτά κατά 100% από την τρόικα δεν θα χρειαστούν άλλα πρόσθετα μέτρα.

Άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι τοποθετήσεις, όπως της ΝΔ και συνδικαλιστών, δημιουργούν κλίμα ανησυχιών στην τρόικα κάτα πόσο μπορούν αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν.

Σε ό,τι αφορά στον ακριβή χρόνο εκταμίευσης της 6ης δόσης, υπογράμμισε ότι το μείζον δεν είναι ο χρόνος της εκταμίευσης, αλλά η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, που είναι ιδιαίτερα θετικές για την Ελλάδα και είναι υψίστης σημασίας για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σημείωσε, ωστόσο, την αμφιθυμία που υπάρχει σε πολλά κράτη της ΕΕ για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: