Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Που πάμε με το 15%; Τελικά στην αίθουσα των 450 ατόμων η ομιλία του Πρωθυπουργού...


Από το "listonplace"

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!! Στο Corfu Palace η ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα [:Παγωμάρα μετά το γκάλοπ....]
Τελικά στην αίθουσα των 450 ατόμων του Corfu Palace θα περιοριστεί η συγκέντρωση για την ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κέρκυρα.
Οι αρχικές σκέψεις για το Δημοτικό Θέατρο ή τον προαύλιο χώρο του, δεν εγκρίθηκαν τελικά –ίσως υπό την επιρροή του χθεσινού γκάλοπ της Ημέρας τση Ζάκυνθος- να σκέφτηκαν πιο ψύχραιμα “που πάμε με το 15%;»
Αny way, o Πρωθυπουργός πριν την ομιλία θα...
συμμετάσχει σε θεματικά στρογγυλά τραπέζια συζητήσεων που θα οργανωθούν στις αίθουσες του Corfu Palace πριν την κεντρικη ομιλία.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην Κέρκυρα οι Υπουργοί : Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Παύλος Γερουλάνος καθώς και τέσσερεις γραμματείς Υπουργείων. Κανονική απόβαση στην Κέρκυρα δηλαδή.. Για την παρουσιά του κ. Γερουλάνου μαθαίνουμε ότι υπάρχουν ενστάσεις από την Αντζελα Γκερέκου, αλλά γίνεται πανστρατιά σε τουριστικό νησί χωρίς τον αρμόδιο επί του Τουρισμού; Δεν γίνεται Αντζελά μου, αλλά θα δούμε..
Να σας ενημερώσουμε επίσης ότι από χθες βρίσκεται στην Κέρκυρα -για την επίβλεψη των προετοιμασιών- ο κ. Σωτήρης Μάνεσης ο οποίος αντικατέστησε τον Λευτέρη Πλασκοβίτη ως κομματικό υπεύθυνο από την Ιπποκράτους στην Κέρκυρα. Για τον κ. Πλασκοβίτη είχε βάλει βέτο η κομματική οργάνωση της Κέρκυρας επειδή είναι Κερκυραίος και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος.
Μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε αν θα ανέβουν προς Κέρκυρα και οι Κεφαλονίτες υποψήφιοι του Περιφερειακού ψηφοδελτίου του Ηλία Μπεριάτου. Και κάτι άλλο.
Μαθαίνουμε ότι την Δευτέρα, αμέσως μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα, το ΠΑΣΟΚ έχει παραγγείλει δικό του γκάλοπ για τις περιφερειακές εκλογές.
Αυτά είναι καινούργια σέστα. Πρώτα θα πηγαίνει ο πρωθυπουργός σε μια περιοχή και μετά θα γίνεται γκάλοπ.. Κοιτάξτε να βγάλετε τον πρωθυπουργό με κανένα 15% και μετά να τρέχετε και να μην φθάνετε να τα μπαλώσετε.. Απορώ ποιος επικοινωνιολόγος είχε φαίνή την ιδέα..

Read more...

Εξαγοράσιμη η τριετής φυλάκιση


Ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια θα είναι πλέον εξαγοράσιμες και μάλιστα τα χρήματα μπορούν να καταβληθούν σε δόσεις μέσα σε προθεσμία τριών ετών, ενώ ανασταλτικό χαρακτήρα θα έχουν οι πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών.

Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, μέτρα εκσυγχρονισμού του συστήματος των ποινών, τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Καστανίδης. Συνεπεία των νέων ευεργετικών μέτρων, εξάλλου, αποφυλακίζονται άμεσα και σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.300 άτομα από τους 11.934 κρατουμένους των φυλακών, επιφέροντας έτσι αποσυμφόρηση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Ο κ. Καστανίδης, εξαγγέλλοντας τα νέα μέτρα, τόνισε ότι είναι κοινωνικά άδικο να παραμένουν άτομα στη φυλακή, απλώς και μόνον επειδή δεν έχουν τρόπο να εξαγοράσουν την ποινή τους, ενώ, αντίθετα, καταδικασθέντες με ικανή οικονομική κατάσταση και με ίδιες ποινές να βρίσκονται εκτός φυλακής επειδή μπόρεσαν να καταβάλουν το ποσό τις εξαγοράς.

Οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους κρατούμενους θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση απονομής της ποινικής δίκης.

Το μέτρο της μετατροπής της ποινής προβλέπεται και σήμερα, αλλά για ποινές φυλάκισης έως δύο έτη.

Αλλά και η εξαγορά της ποινής θα γίνεται σύμφωνα με την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του καταδικασθέντα.

Ακόμη στην περίπτωση που ο δράστης δεν μπορεί να καταβάλει ούτε σε δόσεις το ποσό της εξαγοράς, θα μπορεί να εκτίνει την ποινή παρέχοντας κοινωφελή εργασία. Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας γίνεται και αυτός ελκυστικός με τις νέες ρυθμίσεις, καθώς, μειώνονται οι ώρες κοινωφελούς εργασίας, που πρέπει να παρέχουν οι καταδικασθέντες.


Σε περίπτωση που ο καταδικασθείς για πλημμέλημα είναι άνω των 75 ετών δεν θα φυλακίζεται αλλά θα εκτίει την ποινή του κατ' οίκον. Το μέτρο αυτό ισχύει σήμερα μόνο για όσους έχουν καταδικαστεί για χρέη προς το δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών κράτησης για όσους εργάζονται (μία ημέρα εργασίας ισούται με δύο ημέρες έκτισης της ποινής) επεκτείνεται και στους πάσχοντες κρατούμενους, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, παραπληγικοί, τυφλοί και οροθετικοί, τα άτομα που έχουν αναπηρία άνω του 80%, οι μητέρες οι οποίες κρατούνται μαζί με τα παιδιά τους κάτω των τριών ετών κ.λπ.
Ο θεσμός της αναστολής εκτέλεσης της ποινής που ισχύει σήμερα για ποινές φυλάκισης έως δύο έτη και δυνητικά σε ορισμένες περιπτώσεις έως πέντε έτη, γίνεται τώρα κανόνας για όλους τους καταδικασθέντες σε φυλάκιση πέντε ετών, εφόσον δεν έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν με ποινή άνω του έτους. Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα απόλυσης των καταδικασθέντων σε φυλάκιση τριών έως πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινή τους.
Ουδείς θα φυλακίζεται επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα έξοδα της δίκης. Ο κ. Καστανίδης, μάλιστα, δεν έκρυψε ότι για να καλυφθούν τα ποσά, που θα χάνει το δημόσιο από όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα, θα αυξήσει αρκετά το παράβολο, που απαιτείται για την κατάθεση μηνύσεων μιας και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός δικομανών.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι τα ευεργετικά μέτρα δεν περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών και όσους έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία(π.χ. Σάββας Ξηρός). Τα ευεργετικά μέτρα, που ανακοίνωσε ο κ. Καστανίδης ισχύουν και για τους ήδη κρατούμενους με αποτέλεσμα, μόλις δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως οι νέες ρυθμίσεις, να αποφυλακιστούν τουλάχιστον 1.300 άτομα. Η δυναμικότητα των φυλακών ανέρχεται περίπου στις 9.000 θέσεις, ενώ οι κρατούμενοι σήμερα ανέρχονται σε 11.934. Αν, δε, συνυπολογιστούν και εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται στα Αστυνομικά Τμήματα και στο Μεταγωγών ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται σε 12.400.




Read more...

Θα αυξηθούν λουκέτα και ανεργία

Ο απολογισμός της ύφεσης, η οποία πλήττει τα τελευταία χρόνια την οικοδομή και γενικότερα την κτηματαγορά, είναι δραματικός, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΜΚΟΕΕ), Δημήτρης Καψιμάλης.

Ο κ. Καψιμάλης μίλησε για σπίτια χωρίς… ενοίκους, για χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά και για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και ισχυρίστηκε πως η αγορά διανύει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 40 χρόνων. Υποστήριξε ακόμη ότι η χαριστική βολή δίνεται από τη ρύθμιση για μη ένταξη στην περαίωση, όσων επιχειρήσεων έχουν περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, καθώς και από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον της αγοράς ακινήτων, ο κ. Καψιμάλης ανέφερε ότι - από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα - τουλάχιστον 100.000 οικοδόμοι (σε σύνολο 400.000), έχουν μείνει άνεργοι, ενώ άλλο ένα εκατομμύριο εργαζομένων, που απασχολούνται σε 160 επαγγέλματα συναφή με τον κλάδο της οικοδομής, «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», επειδή «κανείς δε γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΜΚΟΕΕ, από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, έχουν βάλει λουκέτο περί τις 950 οικοδομικές επιχειρήσεις, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτές θα ξεπεράσουν τις χίλιες. 'Αλλωστε, όπως είπε, οι αγοροπωλησίες είναι μηδενικές και το ενδιαφέρον ανύπαρκτο. Επισημαίνεται ότι τα αδιάθετα σπίτια, σε πανελλαδική βάση, υπολογίζονται γύρω στις 150.000.

Στο πλαίσιο αυτό, σε σύσκεψη, που θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη, παράγοντες του κλάδου θα βρεθούν σε «στρογγυλό» τραπέζι και, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για την επιβίωση των εμπλεκομένων στην αγορά. Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο κ. Καψιμάλης: «Το κέρδος δεν υπάρχει, τουλάχιστον ας σώσουμε ό,τι μπορούμε».





Read more...

Παπακωνσταντίνου: Αισιοδοξία και πρόβλεψη για ανάκαμψη από το 2011...


Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε σε συνεντεύξεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και στην εφημερίδα “Wall Street Journal”, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οποίος σήμερα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σειρά επαφών και θα συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Από τη Νέα Υόρκη, ο υπουργός υπογράμμισε την... “πρόοδο που έχει επιτευχθεί” τους τελευταίους μήνες, επισημαίνοντας τη “σημαντική αύξηση” του επενδυτικού ενδιαφέροντος από εταιρείες εντός και εκτός της Ευρώπης, από την Κίνα, το Κατάρ, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον μια μεγάλη εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη εκδήλωσε “ρητό ενδιαφέρον” για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχει ανησυχία για την υστέρηση εσόδων.

Αναφορικά με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός Οικονομίκών τόνισε ότι “η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της και να κτίσει πάνω στις παραδοσιακές τις δυνάμεις, δημιουργώντας νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως υψηλή τεχνολογία και πράσινη ενέργεια”.

Προέβλεψε ότι η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2011, σημειώνοντας τις “σαρωτικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις”, τη “δημοσιονομική εξυγίανση” και τις “αλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές”. Υποστήριξε, επίσης, ότι οι επενδύσεις και οι αλλαγές που συντελούνται θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

“Αν δείτε που βρισκόμασταν πριν τρεις μήνες, πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα ήμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα”, είπε, προσθέτοντας ότι “είμαστε μια χώρα που πήρε στα χέρια της τον έλεγχο του πεπρωμένου της, προβαίνοντας σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές, με θετικές συνέπειες για τους πολίτες της”.

Στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών είχε χθες την ευκαιρία να συναντηθεί και με διεθνείς επενδυτές.
www.zoomnews.gr


Read more...

" H EΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ"


Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει στηριζόμενη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και όχι σε δάνειες δυνάμεις, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στη Λήμνο. «Ο κάθε τόπος στη χώρα μας έχει και τις ομορφιές του αλλά κι ένα τεράστιο παραγωγικό και ανθρώπινο δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί και αναδειχθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη χαρά του που γιόρτασε μαζί με τους κατοίκους της Λήμνου, την 98η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού...


«Αρκεί», πρόσθεσε, «να απελευθερώσουμε αυτό το δυναμικό από κακώς κείμενα και να στηριχθούμε σε διαχρονικές αξίες και παραδόσεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας, για την ανάπτυξη του τόπου, στηριζόμενοι στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και όχι σε δάνειες δυνάμεις». «Αυτό κάνουμε, κι αν πιστέψουμε όλοι στις δυνάμεις μας, εάν έχουμε αυτή την αυτοπεποίθηση για την πατρίδα μας, θα τα καταφέρουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί, ο Πρωθυπουργός ήταν παρών στην επίσημη παρουσίαση της ψηφιακής διάστασης του νέου σχολείου από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου. Το πρωί, ο κ. Παπανδρέου παρακολούθησε τη δοξολογία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατά την απελευθέρωση της Λήμνου και παρακολούθησε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Read more...

TEΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline
Μεγάλες ανισότητες στην κατανάλωση, μείωση της ανοδικής τάσης των καταναλωτικών δαπανών και μεταβολή του καταναλωτικού προτύπου, καταγράφει μεταξύ άλλων η Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών έτους 2008 που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)...


Τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών καταδεικνύουν ότι μέση μηνιαία καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών ανήλθε το 2008 στα 2.117,67 ευρώ (αύξηση 18,2% σε σύγκριση με το 2004). Η αύξηση αυτή σε πραγματικούς όρους, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή των τιμών κατά το διάστημα 2004 – 2008, ανήλθε σε 6,8%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών για την περίοδο 1998 – 2004 ανήλθε σε 12,2%, δηλαδή καταγράφεται μείωση της ανοδικής τάσης της καταναλωτικής δαπάνης από αγορές Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης καταναλωτικής δαπάνης (αγορές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,53 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης καταναλωτικής δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού. Ο δείκτης μειώνεται στο 4,59, όταν συμπεριληφθούν στην καταναλωτική δαπάνη και οι τεκμαρτές δαπάνες. Η μέση μηνιαία κατανάλωση των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 27,3% των δαπανών των μη φτωχών νοικοκυριών. Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 30,4% του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε είδη διατροφής, ενώ τα μη φτωχά το 15,5%. Λόγω της σύνθεσης των φτωχών νοικοκυριών (ηλικιωμένοι, ανασφάλιστοι κλπ.) οι δαπάνες για υγεία ανέρχονται στο 8,3% του οικογενειακού τους προϋπολογισμού τους, ενώ των μη φτωχών σε 6,6% (Πίνακας 10). Τέλος, ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 19% του πληθυσμού της Χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνονται υπόψη μόνο η καταναλωτική δαπάνη με τρόπο κτήσεως αγορά, ενώ μειώνεται στο 16 % του πληθυσμού, όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσεως (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κλπ.) Για τη χρονική περίοδο 2004 – 2008 παρατηρείται μεταβολή του καταναλωτικού προτύπου και, ειδικότερα, μετατόπιση των δαπανών για διατροφή, ένδυση – υπόδηση, διαρκή καταναλωτικά και λοιπά αγαθά προς τις δαπάνες που αφορούν στη στέγαση, μεταφορές, εκπαίδευση και ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια. Το σχετικά μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αφορά σε είδη διατροφής (16,4%) και ακολουθούν οι δαπάνες για μεταφορές (13,4%), ενώ το μικρότερο μέρος των δαπανών αφορά στην εκπαίδευση (3,1%). Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στις δαπάνες για ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφενεία (+33,4%) και στη στέγαση –ενοίκιο, ηλεκτρισμός, ύδρευση κλπ.– (+30,2%), ενώ μείωση καταγράφεται μόνο στις δαπάνες για οινοπνευματώδη ποτά και καπνό, η οποία οφείλεται στις δαπάνες για τσιγάρα, και ανέρχεται σε 4,4%. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2004) παρατηρείται μείωση στην ποσοστιαία κατανομή της δαπάνης για γαλακτοκομικά προϊόντα (0,6%), ψάρια (0,4%), λαχανικά (0,4%), φρούτα (0,1%) και ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, γλυκά και ζαχαρωτά (0,4%) και αύξηση για αλεύρι, ψωμί, δημητριακά (0,9%), κρέας (0,8%), λοιπά είδη διατροφής (0,2%) και καφέ, τσάι, κακάο (0,2%) (Πίνακας 2). Οι μηνιαίες ποσότητες ειδών διατροφής που καταναλώθηκαν παρουσιάζουν πτωτική τάση εκτός των ζυμαρικών (+12,0%) και του κρέατος (+1,4%). Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στα προϊόντα αρτοποιίας (15,9%) και στο γιαούρτι (13,4%). Αξιοσημείωτη αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες είναι η μείωση της κατανάλωσης σε φρούτα και λαχανικά κατά 1.598,98 και 2.318,69 γραμμάρια, αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη δαπάνη, κατά μέσο όρο, είναι για εστιατόρια και καφενεία και ακολουθούν οι δαπάνες για είδη ένδυσης, αυτοκίνητα, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, κρέας, καύσιμα – λιπαντικά αυτοκινήτου, καπνό κλπ., ενώ επισημαίνεται ότι διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης καταγράφονται ανάλογα με τον τύπο νοικοκυριού. Μονομελή νοικοκυριά ηλικίας 65 ετών και άνω δαπανούν μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού για κρέας και ενδύματα, νοικοκυριά με ένα γονέα και με ένα ή περισσότερα παιδιά μέχρι και 16 ετών για ενοίκιο, ενώ οι υπόλοιποι τύποι νοικοκυριών ακολουθούν το γενικό πρότυπο. Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν, κατά μέσο όρο, το 69% των δαπανών των νοικοκυριών που διαμένουν σε αστικές περιοχές. Δ Τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών Νοικοκυριά 2008 καταδεικνύουν σημαντική αύξηση από 34% σε 42% των νοικοκυριών που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στην κύρια κατοικία τους (μεταβολή αριθμού νοικοκυριών +25,9%). Αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που διαθέτουν, τουλάχιστον, ένα κινητό τηλέφωνο (μεταβολή αριθμού νοικοκυριών +16,6%). Αύξηση από 9% σε 13,6% των νοικοκυριών που διαθέτουν χώρους στάθμευσης στην κατοικία (μεταβολή αριθμού νοικοκυριών +54%). Αύξηση του ποσοστού κατοχής, τουλάχιστον, ενός επιβατικού αυτοκινήτου ΙΧ, από τα νοικοκυριά, από 66,6% σε 66,9% (μεταβολή αριθμού νοικοκυριών +2,5%), και του αριθμού των αυτοκινήτων κατά 11,5%. Μείωση αριθμού νοικοκυριών που κατέχουν εξοχικές κατοικίες (3,3%) και σταθερό τηλέφωνο(6,4%).

Read more...

ΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ... ΜΕΤΑΤΑΞΗ 50.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ!


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Νικολακόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Τον δρόμο της μετάταξης έχουν πάρει ή αναμένεται να πάρουν ως τα μέσα του επόμενου έτους περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Ηδη 17.000 υπάλληλοι των νομαρχιών αναμένουν...
τα «φύλλα πορείας» για να μετακινηθούν υποχρεωτικά προς τις νεοσύστατες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και τους δήμους. Περισσότεροι από 20.000 υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που θα καταργηθούν με τον «Καλλικράτη» μόλις αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, θα υποχρεωθούν να εργαστούν σε διαφορετικές υπηρεσίες. Επίσης, ένας ικανός αριθμός υπαλλήλων (περίπου 5.000) θα κληθεί να στελεχώσει τις επτά υπό σύσταση κρατικές διοικήσεις, ενώ περισσότεροι από 700 υπάλληλοι αναμένουν στο ακουστικό τους μετά την ψήφιση του «νόμου Πάγκαλου» για τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και περίπου 2.500 υπάλληλοι των ΔΕΚΟ (1.000 του ΟΣΕ και 1.480 της Ολυμπιακής) μετατάσσονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η κατάσταση αυτή, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί μετά τον «Καλλικράτη» που προωθεί με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο καθιστούν επικίνδυνο οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η πολυπλοκότητα του υφιστάμενου καθεστώτος των μετατάξεων και οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Καταβάλλουν μισθούς Αποκαλυπτικό του κλίματος που δημιουργείται είναι η περίπτωση της Ολυμπιακής, η μετάταξη του προσωπικού της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του Ν. 3717/08, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να καταβάλλει τις αποδοχές σε περίπου 1.500 εργαζομένους οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μεταταγούν και δεν συνταξιοδοτήθηκαν. Σύμφωνα με τον Ν. 3717/08, το τακτικό προσωπικό των εταιρειών Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ, Ολυμπιακή Αεροπορία- Υπηρεσίες ΑΕ και Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ θα έπρεπε να μεταφερθεί με την ίδια σχέση εργασίας σε υπηρεσίες του Δημοσίου ύστερα από αίτησή του. Τη δέσμευση ότι οι σχετικές διαδικασίες θα επιταχυνθούν είχε αναλάβει και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με το σκεπτικό μάλιστα ότι δεν μπορεί οι υπηρεσίες του Δημοσίου να χρησιμοποιούν συμβασιούχους ή εργαζομένους με συμβάσεις stage, όταν υπάρχει το προσωπικό της Ολυμπιακής. Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ωστόσο στην καλύτερη περίπτωση διήρκεσε ενάμιση χρόνο, αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εσωτερικών που διαβεβαιώνουν ότι πολύ σύντομα οι σχετικές αποφάσεις θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ως τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μεταταγούν 1.480 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, πλην βεβαίως των πιλότων, εκ των οποίων οι 1.012 θα τοποθετηθούν σε δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, ενώ οι υπόλοιποι σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε 45 διαφορετικούς νομούς της χώρας. Η τοποθέτησή τους γίνεται σε κενές οργανικές θέσεις ή σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που συστάθηκαν κυρίως σε δήμους με βάση και το ισχύον προσοντολόγιο, γεγονός ωστόσο που κατέστησε τη σχετική διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα. Ο κάθε υπάλληλος, δηλαδή, ανάλογα με την ειδικότητά του (οδηγοί, ψυκτικοί, γραμματείς, οικονομολόγοι, χειριστές μηχανημάτων κ.ά.) μεταφέρεται σε αντίστοιχη κενή θέση σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία. Αναβρασμός στους ΟΤΑ Την ίδια σχεδόν διαδικασία που ακολούθησε για τους εργαζομένους της Ολυμπιακής αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση και για περίπου 1.000 εργαζομένους του ΟΣΕ, οι οποίοι θα μετακινηθούν κυρίως στους ΟΤΑ, όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση του υπουργού Υποδομών κ. Δ. Ρέππα. Το προσωπικό των ΟΤΑ ωστόσο βρίσκεται ήδη σε... αναβρασμό λόγω των μαζικών μετατάξεων που προβλέπονται με βάση τον «Καλλικράτη». Οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν στους δήμους απασχολούνται σήμερα στις πολεοδομίες (έκδοση οικοδομικών αδειών, έλεγχος μελετών κτλ.), στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας (έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας, χορήγηση κάρτας αναπηρίας, καταβολή επιδομάτων, χορήγηση άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες καθώς και σε συλλόγους και σωματεία κτλ.), σε υπηρεσίες Υγείας και δημόσιας υγιεινής (οργάνωση διενέργειας εμβολιασμών, αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κτλ.), σε υπηρεσίες Παιδείας (ανέγερση σχολείων, μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης κτλ.) και εμπορίου (έκδοση αποφάσεων για την ίδρυση, τη διάλυση και τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων, έκδοση σειράς επαγγελματικών αδειών κτλ.). Οι υπάλληλοι όλων των άλλων υπηρεσιών των νομαρχιών θα μεταφερθούν στις υπό σύσταση 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, στις οποίες μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες τις οποίες επιτελούν, όπως είναι τα αναπτυξιακά προγράμματα, ο τουρισμός κτλ. Και από τις περιφέρειες όμως θα υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού κυρίως προς τις επτά υπό σύσταση κρατικές διοικήσεις. Το προσωπικό αυτό απασχολείται σήμερα σε υπηρεσίες, όπως είναι η μετανάστευση, η προστασία των δασών κ.ά., οι οποίες δεν μπορούν να μεταφερθούν την Αυτοδιοίκηση.

Read more...

ΔΗΜΟΣΙΟ : ΣΩΣΙΒΙΟ Η 25ΕΤΙΑ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Κλειδί, για ηπιότερη εφαρμογή του Ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν τα... ψιλά γράμματα του νέου νόμου Παπακωνσταντίνου (3865/2010). Κι αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι το σχετικό άρθρο 6 του νέου νόμου δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους...
ασφαλισμένους από 1.1.1983 έως 31.12.1992 να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετα (έως 15) έτη ασφάλισης ή να έχουν μείωση της σύνταξής τους. Η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής)- όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρός της κ. Θανάσης Τσακανίκας (ερμηνεύοντας τον νέο νόμο)- θεωρεί ότι άνδρες και γυναίκες που μέχρι τις 31.12.2010 έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας τα 58 χρόνια ή με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ). Μάλιστα στην 25ετία υπολογίζεται (όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη) και η προϋπηρεσία σε άλλα Ταμεία, εκτός Δημοσίου. Επιπρόσθετα η μεγάλη αυτή κατηγορία των ασφαλισμένων δημοσίων υπαλλήλων (25ετία στις 31.12.2010) εκτός από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα γλιτώσουν και από τη μείωση της σύνταξης λόγω του νέου υπολογισμού της. Την ίδια εκτίμηση με τον κ. Τσακανίκα έχουν και στελέχη της ΑΔΕΔΥ αλλά και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στον χώρο του Δημοσίου που περιμένουν τις σχετικές ερμηνείες από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την ίδια άποψη εκφράζουν και στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρόλο που δεν έχουν άμεση σχέση με τον νόμο 3865/2010, εκτιμώντας ότι μια τέτοια ερμηνεία θα «σώσει» τους 8 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους από τη «θηλειά» των ανατροπών στο Ασφαλιστικό από το 2011. Περιμένουν εγκύκλιο Πάντως το μεγάλο αυτό ζήτημα αναμένεται να «ξεκαθαρίσει» οριστικά η ερμηνευτική εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Παρόλο που στον χώρο του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ-τραπεζών και των Ταμείων των αυτοαπασχολουμένων και επιστημόνων έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι του νέου Ασφαλιστικού, δεν συμβαίνει το ίδιο με το Δημόσιο. Κι αυτό γιατί το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο) καθυστερεί την έκδοση της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου του νόμου 3865/2010 ( Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις). Σε αυτή την εγκύκλιο θα δοθούν εξηγήσεις και για ένα άλλο θέμα ερμηνείας του νέου Ασφαλιστικού στο Δημόσιο που αφορά την εξίσωση των δικαιωμάτων ανδρών- γυναικών (π.χ. οφέλη για τρίτεκνους). ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Τους ασφαλισμένους μετά την 1.1.1983, που θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 35 χρόνια υπηρεσίας στα 58 τους ή 37 χωρίς όριο ηλικίας Με τρία χρόνια καθυστέρηση η καταβολή του εφάπαξ ΜΕ ΤΡΙΑ (και άνω) χρόνια καθυστέρηση θα πάρουν την εφάπαξ αποζημίωσή τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτηθούν φέτος, χρονιά της μεγάλης φυγής στη σύνταξη λόγω του νέου Ασφαλιστικού. Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) κ. Νίκος Καλάκος, η κατάσταση είναι τραγική αφού τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο θα λάβουν το εφάπαξ το πρώτο τρίμηνο του 2013! Μάλιστα, ο κίνδυνος το ΤΠΔΥ να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011 είναι ορατός μετά και τη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων (+250% σε σύγκριση με το 2009) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ. Η νέα μαύρη τρύπα που ανοίγουν οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ και έτσι είναι αδύνατον να καταβληθούν τα εφάπαξ αυτά αν δεν υπάρξει κρατική χρηματοδότηση. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν δεν υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση και λύση, το έλλειμμα του Ταμείου θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ το 2014. Ασφυξία στο Ταμείο Ενδεικτικό της ταμειακής ασφυξίας που αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ είναι το γεγονός ότι μπορεί να εξυπηρετεί κάθε μήνα μόνο 500 από τις παλαιές αιτήσεις για εφάπαξ (ξεπερνούν τις 10.000), ενώ τα έσοδά του από τις κρατήσεις εισφορών έχουν μειωθεί κατά 20% (15% λόγω της περικοπής των δώρων και επιπλέον 5% λόγω της μη αντικατάστασης των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται). Πάντως στο πρόβλημα με την εφάπαξ αποζημίωση στο Δημόσιο από το ΤΠΔΥ, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις παρ΄ όλο που έχουν συζητηθεί σενάρια για δανειοδότηση από το ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων), αύξηση εισφορών, παρακράτηση εισφοράς από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με συμβάσεις κ.ά. Τελευταία, υπό εξέταση βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών το σενάριο να ενισχυθεί το Ταμείο με ομόλογα που θα εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την πληρωμή του εφάπαξ περίπου στο 70% των υπαλλήλων που αναμένουν. Εξετάζεται να εκδοθούν ομόλογα ύψους 750 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν την τριετία 2016, 2017 και 2018, δηλαδή τη μετά Μνημονίου εποχή, οπότε η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει ξεπεραστεί και η οικονομική κρίση.

Read more...

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τσουχτερές αυξήσεις στα χαμηλά οικιακά και στα αγροτικά τιμολόγια και μειώσεις στα υψηλά οικιακά και σε όλα τα εμπορικά για το 2011 ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για την πρώτη δόση αναπροσαρμογών, αφού από...
το 2012 επίκειται η δεύτερη δόση, με βάση όσα προβλέπει και το Μνημόνιο, γεγονός που σημαίνει ότι έρχεται ακριβότερο ρεύμα για τα νοικοκυριά. Τα τιμολόγια για χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο αυξάνονται κατά μέσον όρο 13,7% (για περίπου ένα εκατομμύριο καταναλωτές), πλην εκείνων που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (χαμηλοεισοδηματίες, τρίτεκνοι, άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, συνολικά 1,2 εκατ. καταναλωτές που θα δουν από του χρόνου μειώσεις έως 20%). Πρόκειται για αυξήσεις σημαντικά υψηλότερες από τον πληθωρισμό. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η αύξηση στην κατηγορία αυτή αφορά κυρίως κλειστά σπίτια, εξοχικά και εύπορους πολίτες που διαμένουν μόνοι τους. Στην κατηγορία όπου ανήκει και η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών (περίπου 2 εκατομμύρια), δηλαδή από 801 έως 1.600 κιλοβατώρες, οι αυξήσεις κατά μέσον όρο είναι 2,7%, ενώ μειώνονται τα τιμολόγια στις μεγάλες καταναλώσεις 4,4% από 2.001- 3.000 κιλοβατώρες και 13,8% από 3.001 κιλοβατώρες και άνω. Αθροιστικά οι αυξήσεις στον οικιακό τομέα αφορούν περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά και οι μειώσεις περίπου 500.000. Τα παραπάνω ποσοστά αντανακλούν τις αυξομειώσεις μεσοσταθμικά, αναλόγως την κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι στην ίδια κατηγορία τα ποσοστά ποικίλλουν. Ετσι, για οικιακό καταναλωτή με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες, που δεν εντάσσεται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με τη μεσοσταθμική ετήσια αύξηση 13,7% η επιβάρυνση που υπολογίζει το υπουργείο ανέρχεται σε 30 ευρώ, ποσό που αυξομειώνεται ανάλογα με το συγκεκριμένο επίπεδο της αύξησης. Τα αγροτικά αυξάνονται 5% (στη χαμηλή) και 7% (στη μέση τάση), που σημαίνει ότι ένας αγρότης με τετραμηνιαία κατανάλωση 5.000 κιλοβατώρες, που πληρώνει σήμερα 319 ευρώ το 4μηνο (957 ευρώ τον χρόνο), με τα νέα τιμολόγια θα χρεωθεί με περίπου 335 ευρώ (1.005 ευρώ τον χρόνο). Δηλαδή επιπλέον 16 ευρώ (ή 48 ευρώ το έτος). Η αύξηση είναι 4,9%. Αυξήσεις έχουμε και στους βιομηχανικούς καταναλωτές μέχρι 8,7%. Π.χ. μια βιομηχανία με μηνιαία κατανάλωση 70.000 κιλοβατώρες, σήμερα πληρώνει 6.138 ευρώ το τετράμηνο, ενώ με τα καινούργια τιμολόγια θα φτάσει στα 6.394 ευρώ (δηλαδή επιπλέον 256 ευρώ), αύξηση 4,2%. Επωφελούνται οι έμποροι Ωφελημένοι από τα νέα τιμολόγια είναι οι έμποροι, οι οποίοι τόσα χρόνια χρεώνονταν πανάκριβα το ρεύμα για να επιδοτούν τα χαμηλά, για κοινωνικούς λόγους, οικιακά και αγροτικά τιμολόγια, στρέβλωση ωστόσο που σύμφωνα και με το Μνημόνιο πρέπει να σταματήσει. Για περίπου ένα εκατομμύριο μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις οι μειώσεις θα ανέλθουν από 5% έως 18%, ανάλογα με το αν ανήκουν στη χαμηλή ή τη μέση τάση. Εστω, για παράδειγμα, μια μεγάλη εμπορική επιχείρηση (κατηγορία Β1), εν προκειμένω ένα σούπερ μάρκετ, με μηνιαία κατανάλωση 50.000 κιλοβατώρες. Σήμερα πληρώνει 5.770 ευρώ το 4μηνο, ενώ με τα νέα τιμολόγια θα πληρώσει 5.204 ευρώ, δηλαδή 566 ευρώ λιγότερα (μείωση 9,8%). Αν και σύμφωνα με τη ΡΑΕ μειώνεται το έσοδο της ΔΕΗ κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, μετακυλίοντας πολλές χρεώσεις από τις χαμηλές και μεσαίες κατηγορίες στις υψηλότερες, τα τιμολόγια παραμένουν τσουχτερά. Πάντως, η ΡΑΕ εισηγείται εξαμηνιαία προσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ με βάση το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση επί της εισήγησης αυτής, η οποία δεδομένου ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα φέρει αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, σημαίνει εξαμηνιαίες ανατιμήσεις-επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. «Αυξήσεις τιμολογίων για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα ιδιωτικά κεφάλαια στον ευαίσθητο χώρο των κοινωνικών αγαθών», χαρακτηρίζει τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν χθες η ΓΕΝΟΠ.

Read more...

ΝΕΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΟΥΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ


Επίθεση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην προανακριτική για το Βατοπέδι εξαπέλυσε, μέσα από υπόμνημα που έστειλε στο πρόεδρο της επιτροπής, ο Πέτρος Δούκας. Ο κ. Δούκας απάντησε στη φημολογία και τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν ως βέβαιη την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο...
«Παρά τις πλήρεις και συγκεκριμένες απαντήσεις που έδωσα στην Επιτροπή σας, διαπιστώνω πως ορισμένα μέλη της από το ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν με δηλώσεις τους να ευτελίζουν τα δικαστικά τους καθήκοντα και να δημαγωγούν σε τηλεοπτικές εκπομπές, γεγονός πρωτοφανές και απαράδεκτο διεθνώς για μέλη εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών της βουλής», τονίζει ο κ. Δούκας. Στο 15σέλιδο υπόμνημα ο πρώην υπουργός παραθέτει 76 ερωτήματα για την υπόθεση του Βατοπεδίου και εξηγεί τον ρόλο που έπαιξε ο ίδιος ως υπουργός στην υπόθεση. Παράλληλα, κάνει λόγο για στοιχεία τα οποία κατέθεσε στην δεύτερη εξεταστική επιτροπή, τα οποία όπως είπε, είτε απεκρύβησαν είτε αποσιωπήθηκαν. «Θέλω να πιστεύω ότι η πρόθεσή σας δεν είναι να αποκρύψετε ή να παραποιήσετε την αλήθεια όπως συνέβη στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κατάχρηση της εξουσίας σας. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι το πόρισμα, με το οποίο τερματίζεται η αποστολή σας, δεν αφορά μόνο εμένα, ως περιστασιακό κατηγορούμενο , αλλά και τη δική σας πολιτική υστεροφημία. Όλοι θα κριθούμε από την ιστορία και την αλήθεια», υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός. Ο Πέτρος Δούκας στα ερωτήματά του επισημαίνει ότι δεν υπήρξε ροή πολιτικού χρήματος και θυμίζει ότι οι εκτάσεις είχαν παραδοθεί στη μονή πριν το 2003 με την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Σε άλλο σημείο του υπομνήματος, χαρακτηρίζει ψέματα τα όσα υποστηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ περί ζημίας του ελληνικού δημοσίου από τις ανταλλαγές και τονίζει ότι έχουν σκοπό να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη αφού δεν βασίζονται σε καμία συνολική έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Read more...

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ 5οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΘΗΝΑΣ


Καραγεωργόπουλος, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα, με τον επικεφαλή του συνδιασμού "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ", υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας, Γιώργο Καμίνη.


Read more...