Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα ξεκινά τη Δευτέρα τριήμερη συνεδρίαση της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις εργασίες της συνεδρίασης, στις οποίες θα συμμετέχουν ευρωβουλευτές και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, θα προεδρεύει ο αρχηγός της ομάδας Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτς και την Τρίτη θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου...
Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, θα λάβουν μέρος στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Θα παρευρεθούν, εξάλλου, και θα μιλήσουν το απόγευμα της Δευτέρας οι δήμαρχοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης.

Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που συγκροτείται από συνολικά 185 ευρωβουλευτές, με κοινοβουλευτική ομάδα οκτώ ευρωβουλευτών, επικεφαλής της οποίας είναι ο εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης.

Read more...

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ"


Σε συνέντευξή του στην γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως«οι Έλληνες έχουν για τα καλά κατανοήσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχουμε κοινωνικό πόλεμο»...
Σε ερώτημα για το "αν τα 110 δισ. επαρκούν, εάν θα τα καταφέρει η Ελλάδα, να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2012 και για το εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα μπορέσει να αγοράσει κρατικούς τίτλους" ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε : "Τα 110 δισ., σίγουρα αρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας το 2011. Την προσεχή χρονιά αναμένεται να έχουμε ισότιμη πρόσβαση στις αγορές. Θα χρειαστούμε 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 24 έως 25 δισ. θα προέλθουν από το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης. Θα αντλήσουμε τα υπόλοιπα από τις αγορές. Οι δημοσιονομικές προσπάθειες που έχουμε εφαρμόσει πρόκειται να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στις αγορές ομολογιακών τίτλων μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, ει δυνατόν προς το τέλος του έτους ή κατά τη διάρκεια του 2012".

Οπως ανέφερε στην συνεντευξή του, ο κ. Παπαντωνίου η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έχει ήδη ξεκινήσει "με γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου διάρκειας τριών και έξι μηνών". Οσον αφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, ο υπουργός Οικονοικών εξήγησε ότι " το Ταμείο δεν αποτελεί τη λύση για όλα μας τα προβλήματα. Η λύση είναι το εκ νέου άνοιγμα των κεφαλαιαγορών για την Ελληνική Δημοκρατία".

Επίσης ανέλυσε την στρατηγική της χώρα σε 3 σημεία: "να επιτύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012, στο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενθαρρύνουμε την οικονομική ανάκαμψη και φυσικά, στο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων μετοχών ακινήτων ύψους 50 δισ. ευρώ ".

Για τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός είπε ότι το σχέδιο διαρκεί πέντε χρόνια και περιλαμβάνει προσδιορισμένους στόχους χρόνο με το χρόνο, καθώς και διαδικασίες καθορισμού των πραγματικών τιμών. Και τόνισε ότι το 2012, το πρόγραμμά των ιδιωτικοποιήσεων θα αποφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Χαρακτήρισε τον "δύσκολο δρόμο" της Ελλάδα "μαραθώνιο" αλλά φάνηκε αισιόδοξος: "Από το τέλος του 2011 θα επανέλθει η ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση του. Η υποχώρηση θα είναι ελάχιστη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το 2011 θα έχουμε ακόμη μια πτώση του ΑΕΠ αντίστοιχη της τάξης του 3%. Το 2012, αντιθέτως, αναμένουμε αύξηση της τάξης του 1% έως 2%. Το επόμενο έτος θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και το 2013 η αύξηση θα επανέλθει με υψηλά ποσοστά, πολύ σημαντικότερα".


Τέλος ο υπουργός Οικονομίας τόνισε:"Οι δύσκολες επιλογές πρέπει να λαμβάνονται με αίσθημα δικαιοσύνης. Δεν φοβάμαι κοινωνική έκρηξη. Θα υπάρχουν κι άλλες κοινωνικές αντιδράσεις, για παράδειγμα ενέργειες για τη μη πληρωμή των διοδίων ή άλλες. Και καταλήγει: "Οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι μαζικές και αντιπροσωπευτικές της άποψης που έχει ο κόσμος. Δεν υπάρχει κοινωνικός πόλεμος στην Ελλάδα. Πολλά ΜΜΕ δεν το έχουν καταλάβει ακόμη".

Read more...

Γερμανικό δικαστήριο επιβεβαιώνει ύποπτες συναλλαγές για τα υποβρύχια

Αποκαλυπτική δικογραφία


Το υποβρύχιο Παπανικολής
Το υποβρύχιο Παπανικολής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Απόφαση γερμανικού δικαστηρίου επιβεβαιώνει ότι μέρος των 138 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν σε ελληνικές εταιρείες, δόθηκαν ως μίζες σε ελληνικά υπουργεία, αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας για την παραγγελία των υποβρυχίων.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του γερμανικού δικαστηρίου που δημοσιεύει Το Βήμα. Σύμφωνα με το έγγραφο, στην απόφαση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων
«χρησιμοποιήθηκε για να συγκαλυφθούν μίζες».

«Τα χρήματα αυτά διαβιβάστηκαν σε φορείς λήψης αποφάσεων, οι οποίοι ήταν στην κυβέρνηση, σε υπουργεία, σε υπηρεσίες ή στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, προκειμένου να επηρεάσουν θετικά την ανάθεση της παραγγελίας των υποβρυχίων υπέρ της κοινοπραξίας» αναφέρεται στο έγγραφο.

Ιδιαίτερα σημαντική και για την ελληνική δικογραφία θεωρείται η κατάθεση στελέχους της Ferrostaal - Man. Χαρακτηριστικά φέρεται να καταθέτει στις 15 Φεβρουαρίου 2010: «Όπως και στην Πορτογαλία, έτσι και στην Ελλάδα καταβλήθηκαν μίζες σε δημόσιους λειτουργούς για την ανάληψη του έργου».

Διαβάστε αναλυτικά στο Βήμα

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επικράτησε η Μέρκελ Με γερμανική σφραγίδα η συμφωνία της ΕΕ στο πακέτο-λύση για την κρίση χρέους

Η πορτογαλική κρίση επισκίασε τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι αγορές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στη Λισαβόνα να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης
Η πορτογαλική κρίση επισκίασε τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι αγορές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στη Λισαβόνα να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σε ένα τελικό σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το «Σύμφωνο για το Ευρώ» («Euro Plus Pact») κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. O πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι επιτεύχθηκε μια συνολική συμφωνία όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν επίσης να εγκρίνουν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», με στόχο την ενίσχυση της Νομισματικής Ένωσης και τον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, προσέθεσε.

Στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» θα συμμετέχουν, πέραν των 17 χωρών της Eυρωζώνης, και έξι ακόμη χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για τη Δανία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Αργότερα θα ενταχθεί στο Σύμφωνο και η Τσεχία. Εκτός μένουν πλέον μόνο η Βρετανία, η Σουηδία και η Ουγγαρία.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να ενσωματωθούν οι αλλαγές που αφορούν στον ESM και να υπογραφεί η τροποποιημένη Συνθήκη μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Στόχος είναι να επισπευθούν οι διαδικασίες ώστε να επισφραγισθεί η συμφωνία για τους μηχανισμούς στήριξης, τόσο τον για σημερινό όσο και τον μελλοντικό μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν «τεχνικές λεπτομέρειες» που πρέπει να καθοριστούν από τους υπουργούς Οικονομικών, ενώ το συνολικό πακέτο μέτρων πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

Οι οριστικές αποφάσεις για τον προσωρινό μηχανισμό μετατίθενται για τον Ιούνιο, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και την Φινλανδία, την ίδια ώρα που η Πορτογαλία είναι στον προθάλαμο του μηχανισμού ευρωδιάσωσης.

Η Γερμανία κατάφερε τελικά να γίνει αποδεκτό το αίτημά της για τον «επιμερισμό» της συνεισφοράς της στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχθηκε τη γερμανική πρόταση να μοιραστεί το ποσό που της αναλογεί στον μηχανισμό διάσωσης σε πέντε ετήσιες δόσεις που θα αρχίσει να καταβάλει από τον Ιούλιο του 2013.

Ο νέος μηχανισμός που το 2013 θα διαδεχθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF - ο υφιστάμενος προσωρινός μηχανισμός) θα διαθέτει 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά 620 δισεκατομμύρια θα έχουν τη μορφή εγγυήσεων και τα υπόλοιπα 80 δισεκατομμύρια θα είναι καταβεβλημένα κεφάλαια.

Το μερίδιο της Γερμανίας σε αυτό είναι 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την καταβολή του 50% του ποσού εφάπαξ το 2013 και τα υπόλοιπα σε τρεις ετήσιες δόσεις. Η Γερμανία ήθελε να μοιραστεί το ποσό αυτό σε πέντε ισόποσες δόσεις και το πέτυχε.

Έτσι από το 2013 θα πρέπει το Βερολίνο να καταβάλει κάθε χρόνο και μέχρι το 2017 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία αυτή εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσον ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) θα έχει την ανώτερη δυνατή αξιολόγηση («ΑΑΑ») ή τελικά θα διαθέτει λιγότερα από 500 δισ. ευρώ για την διάσωση όσως χωρών της Ευρωζώνης πιθανώς να το χρειασθούν.

Επιπλέον, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να μειώσουν το αρχικό κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας περιορίζοντας τις συνεισφορές σε ρευστό μετά την άρνηση της Γερμανίας να καταβάλει άμεσα το μερίδιο που της αναλογεί.

Οι ηγέτες της ΕΕ δέχτηκαν τη γερμανική πρόταση να μειωθεί η αρχική συνεισφορά για το καταβεβλημένο κεφάλαιο στα 16 δισ. ευρώ από το αρχικό ποσό των 40 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις 21 Μαρτίου.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα διαθέτει συνολική πραγματική δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. ευρώ. Ωστόσο θα ξεκινήσει με 16 δισ. ευρώ καταβεβλημένο κεφάλαιο το 2013, αντί για 40 δισ. ευρώ. Επιπλέον κεφάλαια 16 δισ. ευρώ θα καταβάλλονται κάθε χρόνο για διάστημα πέντε ετών μέχρι ο μηχανισμός να φτάσει τα 80 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι της ΕΕ και της Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και Ζοζέ Μπαρόζο, οι αποφάσεις των «27» αποτελούν τη συνολική απάντηση της Ευρώπης στην κρίση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι «ήταν μία δύσκολη συζήτηση με τη Γερμανία. Η Γερμανία ανακάλυψε ότι με τη συμβιβαστική λύση που συμφωνήθηκε την περασμένη Δευτέρα θα έπρεπε να πληρώσει πάρα πολλά. Έτσι, έπρεπε να τακτοποιήσουμε το θέμα».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση οι «27» συμφώνησαν επί της ουσίας στην εφεξής αυστηρή επιτήρηση των οικονομιών τους από την ΕΕ, και την επικέντρωση της προσοχής τους όχι μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.

Προς τον σκοπό αυτό θέσπισαν -και μέσω του Συμφώνου για το Eυρώ- ένα δεσμευτικό πλαίσιο υποχρεώσεων, αλλά και κυρώσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.

Ως προς τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των κρίσεων, οι «27» συμφώνησαν πως ο υπάρχων θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 440 δισ. ευρώ, (έναντι 250 δισ. σήμερα) και ότι ο μόνιμος που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 500 δισ ευρώ.

Οι «27» συμφώνησαν επίσης ότι ο προσωρινός μηχανισμός (EFSF) θα μπορεί να παρεμβαίνει, όταν κρίνεται αναγκαίο, και υπό αυστηρές προϋποθέσεις στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων.

Η αύξηση της συνεισφοράς κάθε χώρας θα καθοριστεί μέσα στο επόμενο διάστημα, διότι η Φινλανδία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνησή της δεν μπορούσε να δεσμευθεί.

Η κεφαλαιακή βάση του μόνιμου ευρωμηχανισμού θα είναι ύψους 80 δισ. ευρώ, τα οποία, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλουν σε πέντε ισόποσες δόσεις, από το 2013 ως το 2017. Αν ωστόσο απαιτηθεί επιτάχυνση των συνεισφορών, τα κράτη μέλη συμφώνησαν πως θα ανταποκριθούν θετικά.

Ο μηχανισμός θα μπορεί να παρεπεμβαίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται και η εμπλοκή και των ιδιωτών ομολογιούχων, οι οποίοι θα επωμίζονται μέρος τους κόστους σε ενδεχόμενο αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στην ΕΕ αλλά και στις αγορές επικρατεί έντονη αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στη Φινλανδία, εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών στις 17 Απριλίου, ενώ στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να δώσει μία δύσκολη και μάλλον χαμένη εκλογική μάχη στο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης την ερχόμενη Κυριακή.

Έστι, παρά τις φραστικές διακηρύξεις αποφασιστικότητας, τους επόμενους μήνες το πολιτικό περιβάλλον ίσως παραμείνει ρευστό, την ίδια ώρα που η Πορτογαλία είναι στον προθάλαμο του μηχανισμού ευρω-στήριξης και η Ιρλανδία χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια για τη στήριξη των τραπεζών της χώρας.

Άλλωστε, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δεν υπάρχει αναφορά για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, κάτι που δείχνει, σε συνδυσμό με την αναβολή των αποφάσεων για τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF), ότι ουσιαστικά δεν επιτεύχθηκε μία πλήρης συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων για τη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οι αποφάσεις της Συνόδου δικαιώνουν την ελληνική προσπάθεια, λέει ο πρωθυπουργός

Οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού αποτελούν δικαίωση και επιβεβαίωση των ελληνικών προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο, τόνισε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «σήμερα δικαιώθηκε και ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια μηνών», τόνισε ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η προσπάθεια εξαρτάται από εμάς και μόνο από εμάς.

Σχετικά με την Λιβύη, η Σύνοδος τόνισε την ανάγκη να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός στην αφρικανική χώρας, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που καλείται να παίξει και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

«Η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο που της αρμόζει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα και των μεταναστευτικών ροών, λέγοντας ότι Αθήνα και Ρώμη έθεσαν το θέμα και ζήτησαν να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τον πρωθυπουργό, η ΕΕ ανταποκρίθηκε να παρουσιάσει προτάσεις για το θέμα μέχρι τον Ιούνιο, αλλά και να ενισχύσει τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος (όπως στην περίπτωση της Frontex).

Για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε γειτονικές -με την ΕΕ- χώρες.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι έθεσε και το θέμα των πυρηνικών σχεδίων της Τουρκίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παπανδρέου : “Θα πετύχουμε ξανά το ακατόρθωτο”

newpost.gr

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του για την επέτειο της επανάστασης του 1821, δήλωσε με βεβαιότητα ότι “θα σταθούμε και πάλι αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας, ενωμένοι στις δυσκολίες και με θάρρος μπροστά στις προκλήσεις που μας περιμένουν".

"Όπως και τότε, έτσι και τώρα, είναι στο χέρι μας. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, θα τα καταφέρουμε, για να αισθανθούμε και πάλι περήφανοι ως Έλληνες, όχι μόνο για τη χώρα που μας κληροδότησαν οι αγωνιστές του '21 αλλά και για τη νέα Ελλάδα, που μαζί έχουμε ήδη ξεκινήσει να οικοδομούμε", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου ανέφερε "γιορτάζουμε πάνω απ' όλα τη θέληση ενός λαού να διεκδικήσει το δικαίωμα στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία, την ίδια του την υπόσταση".

Ενώ υπογράμμισε ότι ενώ το εγχείρημα της απελευθέρωσης φάνταζε ακατόρθωτο, μερικά χρόνια πριν το 1821. Όχι μόνο πραγματοποιήθηκε όμως, αλλά και, 190 χρόνια αργότερα, η Ελλάδα αποτελεί "σταθερή δημοκρατία, ένα φάρο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας, συγκαταλέγεται στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης και όλων των σημαντικών διεθνών οργανισμών", μια δημοκρατία με κατοχυρωμένα τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Συγκρίνοντας το τότε και το τώρα, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούνται σήμερα να δώσουν άλλη μία μεγάλη μάχη, για "ανατροπές απέναντι σε χρόνια προβλήματα και σαθρές νοοτροπίες, που μας οδήγησαν στο εξαιρετικά δύσκολο σημείο στο οποίο βρεθήκαμε καθώς μας άφησαν ακάλυπτους στους άγριους ανέμους της διεθνούς οικονομίας".

Καλούμαστε και πάλι, προσθέτει ο πρωθυπουργός, "να συμπορευθούμε ενωμένοι για να σταθεί και πάλι η Ελλάδα μας στα πόδια της, απαλλαγμένη από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις, αλλά και από τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα, ώστε για τις επόμενες γενιές να αποτελούν οριστικά παρελθόν".


Read more...

ΒΙΛΑ 2 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΧΤΙΖΕΙ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ!!!


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Το σπίτι οικοδομείται τώρα και για πρώτη φορά δημοσιοποιείται φωτογραφία του (κλικ). Πρόκειται για σπίτι που χτίζει ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα στην Αντίπαρο. Η αξία του ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ! Περισσότερες φωτογραφίες θα δημοσιευθούν σε...
εφημερίδα της Κυριακής। Είναι προφανές ότι η υφυπουργός Άννα Νταλάρα έχει χρήματα από την μεγάλη καριέρα του άνδρα της. Το ερώτημα όμως είναι το εξής : τώρα βρήκε να το χτίσει; Σε μια περίοδο που είναι πολιτικός και προκαλείται η κοινή γνώμη;
fimotro.
Read more...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ...


Τον Ιούνιο θα ληφθούν τελικά οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης καθώς οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών συμφώνησαν σε τρίμηνη αναβολή. Αυτή ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής η οποία συνεχίζεται και σήμερα...
με τους ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν τα συμπεράσματά τους για τη οικονομική κρίση αλλά και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Στη συζήτηση κυριάρχησε η κρίση στην Πορτογαλία, στη σκιά της παραίτησης του πορτογάλου πρωθυπουργού Σόκρατες και της υποβάθμισης κατά δύο βαθμίδες της χώρας από την Fitch. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για ένα ποσό 75 δισ.ευρώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκού δανεισμού στην Πορτογαλία, που διέρχεται πολιτική κρίση, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε καθησυχαστικός για την τωρινή κατάσταση της Ισπανίας.

«Αν ζητήσει η Πορτογαλία ευρωπαϊκή υποστήριξη, το εν λόγω ποσό μου φαίνεται το κατάλληλο», τόνισε ο αξιωματούχος, που μίλησε στο γαλλικό δορυφορικό κανάλι France 24. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Λισαβόνα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε ευρωπαϊκό δανεισμό.

«Φυσικά είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε αλλά αυτό προϋποθέτει να το ζητήσει η Πορτογαλία», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας να συνεχίσουν τις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο είχε καταρτίσει ο παραιτηθείς πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες.
Read more...

TON ΜΑΪΟ Η ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ


Τέρµα στη χαρτούρα των αποδείξεων που απαιτείται να µαζεύει οκαταναλωτής για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ βάζει η φοροκάρτα που µπαίνει στη ζωή µας τον Μάιο. Η κάρτα που δεν θα περιέχει κανένα στοιχείο του φορολογουµένου ώστε...
να µην υπάρχει η παραµικρή ένσταση από τηνΑρχή Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των καταναλωτών και θα τους απαλλάσσει από την ταλαιπωρία τηςσυλλογής των αποδείξεων που χρειάζονται για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο.
Το ποσό που θα συγκεντρώσει ο φορολογούµενος απότις φετινές συναλλαγές του µέσω της φοροκάρτας θα το αναγράψει στη φορολογική δήλωση του 2012, σε έναν νέο κωδικό που θα προστεθεί ακριβώς για αυτόν τον λόγο στο έντυπο Ε1.Παράλληλα, η κάρτα θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία ναελέγχει online τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων, για να κάνει εν συνεχεία τις σχετικές διασταυρώσεις.
Οπως αναφέρεται στα «ΝΕΑ» Τα τυχόν κίνητρα που µπορεί να δώσει το υπουργείο Οικονοµικών για τη γρηγορότερη διάδοσή της, αφού η χρήσητης θα είναι προαιρετική, µαζί µε κάθε άλλη λεπτοµέρεια που θα αφορά τις καθηµερινές συναλλαγές των πολιτών µε τις επιχειρήσεις, θα ανακοινωθούν µε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τον Απρίλιο.
Read more...

ME ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ...


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου για τα 190 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Την...
παρέλαση παρακολούθησαν από τις εξέδρες που στήθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μπροστά στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, υπουργοί και πολιτικοί όλων των παρατάξεων, καθώς και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας. Λίγο μετά τις 10:15 ολοκληρώθηκε η δοξολογία στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με αφορμή τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Read more...

Αφιέρωμα για την 25η Μαρτίου Τιμή στα 190 χρόνια, πώς θα είμαστε στα 200 χρόνια;

Εχουμε ακόμη το κουράγιο να ΤΟΥΣ τιμάμε; Ή, μήπως, δεν είναι κουράγιο, αλλά θράσος να ΤΟΥΣ τιμάμε, όταν έχουμε φέρει τη χώρα εδώ που τη φέραμε;

Για μένα, το μεγάλο ενδιαφέρον έχει να κάνει με το εάν θα έχουμε το κουράγιο -ή το θράσος- να ΤΟΥΣ τιμήσουμε το 2021, στη συμπλήρωση της 200ετίας από την άγια εκείνη μέρα.

Να ΤΟΥΣ τιμήσουμε όπως πρέπει, εννοώ. Γιατί παρελάσεις θα γίνουν, εκδηλώσεις θα διοργανωθούν, λόγοι θα εκφωνηθούν. Πόσο συχνά, όμως, αυτά έχουν ουσία;
Ομως, το 2021 -καλά να ’μαστε- θα έχουμε έναν πολύ σοβαρό λόγο για τις χορδές και τα όργανα: θα γιορτάζουμε την ολοκλήρωση της αποπληρωμής του δανείου που έχουμε λάβει από την τρόικα!
Αν δεν έχει υπάρξει νέα επιμήκυνση και αν, φυσικά, έχουμε καταφέρει να αποπληρώσουμε…
Τότε, νιώθω, πως θα ξαναπάρουν νόημα το σήκωμα του ιερού λαβάρου, οι λόγοι του Γέρου του Μωριά, τα ανδραγαθήματα του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου, του Μπότσαρη, του Νικηταρά, του Διάκου, του Παπαφλέσσα, του Μιαούλη, της Μαντώς, της Μπουμπουλίνας, του Υψηλάντη, του Ξάνθου, του Σκουφά και του Αναγνωστόπουλου.
Στην καταχνιά που ζούμε -κρυφό σχολειό μιας εποχής που θέλουμε να ξεχάσουμε- είναι, λες, σαν αυτές οι μυθικές μορφές να περιμένουν την έγκριση του Στρος Καν, του Ρεν και του Γιούνκερ για να ξαναπεράσουν από μπροστά μας με το παράστημα που τους έχουμε φανταστεί και τους αρμόζει.
Οχι, δηλαδή, όπως έχουμε καταντήσει να τους βλέπουμε… Αλλά, να, να τους ξανακοιτάμε ίσα στα φλογισμένα μάτια, όχι σαν ικέτες προς αγίους για τη λύτρωση, ούτε με την πίκρα που γεμίζει τις καρδιές ο αμείλικτος στίχος του ποιητή…
«Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις».
Και του χρόνου, Ελληνες!http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=113270
Read more...

«Ναι» και στο «σύμφωνο για το ευρώ»

Συμφωνία στη Σύνοδο για τον ESM


http://img.protothema.gr/CB4753A859102273194D2C3580B504B7.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ναι» στο Σύμφωνο για το Ευρώ, «ναι» και στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, «όχι» στην περαιτέρω κεφαλαιακή «απελευθέρωση» του υφιστάμενου Προσωρινού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Αυτά ήταν τα βασικά σημεία στα οποία κατέληξαν, μετά το δείπνο και μετά την πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της Ε.Ε. Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπούι να μιλάει για «τελεσίδικη συμφωνία» και για πολιτική δέσμευση που στοχεύει σε «ένα ισχυρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως προς την δημοσιονομική εποπτεία, νέους κανόνες μακροικονομικής επίβλεψης και την εφαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής με ορίζονται το 2020».

Κατά τον κύριο βαν Ρομπούι, οι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα συνολικό πακέτο οικονομικών μέτρων που θα φέρει το όνομα «Euro Plus Pact». Αποκαλύπτοντας μάλιστα πως στο συγκεκριμένο πακέτο εκδήλωσαν πρόθεση να συμμετάσχουν και 6 εκτός ευρωζώνης χώρες, ήτοι η Δανία, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Ως προς τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. (European Stability Mechanism) που θα αντικαταστήσει το σημερινό ταμείο EFSF το 2013, ο πρόεδρος του Ευρωσυμβουλίου ξεκαθάρισε πως η συμφωνία των ηγετών αφορούσε στα συνολικά κεφάλαια και χαρακτηριστικά του μηχανισμού, ήτοι σε 500 δις ευρώ «πραγματικά κεφάλαια» και σε δέσμευση για διατήρηση της ανώτατης αξιολόγης «ΑΑΑ».
Read more...

Τα πρώτα πρόστιμα από το ΣΔΟΕ σε φοροφυγάδες γιατρούς

Πέφτουν βαριές «καμπάνες»


Εκτός από γιατρούς το ΣΔΟΕ κυνηγά και σκάφη αναψυχής που έχουν δηλωθεί επαγγελματικά
Εκτός από γιατρούς το ΣΔΟΕ κυνηγά και σκάφη αναψυχής που έχουν δηλωθεί επαγγελματικά (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες» του ΣΔΟΕ σε γιατρούς που εντοπίσθηκαν να φοροδιαφεύγουν. Η αρμόδια διεύθυνση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών επέβαλε τα πρώτα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, επέβαλε πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ σε οδοντίατρο από το Κολωνάκι, ο οποίος δήλωνε φορολογητέο εισόδημα μόλις 25.000 ευρώ και στον τραπεζικό του λογαριασμό βρέθηκαν 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επέβαλε πρόστιμο 3,7 εκατ. ευρώ σε καρδιοχειρουργό, ο οποίος δήλωνε 35.000 ετήσιο εισόδημα, ενώ στον τραπεζικό του λογαριασμό βρέθηκαν 5 εκατ. ευρώ.

Τα σημειώματα του ΣΔΟΕ έχουν αποσταλεί και στους δύο γιατρούς, οι οποίοι και κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε στο Βήμα προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται περί τους 200 γιατρούς (όλων των ειδικοτήτων) και στις προσεχείς ημέρες θα κοινοποιηθούν και τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.

Πολλοί γιατροί που τα περιουσιακά τους στοιχεία ελέγχονται προέρχονται από το Δημόσιο. Βρέθηκαν συγκεκριμένα γιατροί με τραπεζικούς λογαριασμούς 10 και πλέον εκατ. ευρώ, που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Έσοδα από πρόστιμα άρχισαν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία και από τα σκάφη αναψυχής. Έως τώρα το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει 400 σκάφη (ορισμένα από αυτά είναι πολυτελέστατα και πανάκριβα) που οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν μετατρέψει σε επαγγελματικά (για να γλιτώνουν φόρους). Όλοι αυτοί ειδοποιήθηκαν με ειδικά σημειώματα να πληρώσουν, μετατρέποντας τα σκάφη τους από επαγγελματικά σε ιδιωτικά (αναψυχής).

Έως τώρα πάνω από 45 έχουν συμμορφωθεί και συνολικά πλήρωσαν περί 20 εκατ. ευρώ (σε μετρητά) για να γίνουν νόμιμοι. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αρχίζουν από αυτό το Σαββατοκύριακο (που βοηθά και ο καιρός) τις εξορμήσεις σε μαρίνες, αλλά και στον Σαρωνικό για φορολογικό έλεγχο στα σκάφη αναψυχής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με τη στρατιωτική παρέλαση κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Τιμή στους ήρωες του 1821

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας κορυφώνονται σήμερα, Παρασκευή οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης ΜαρτίουΤο πρωί η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας παρακολούθησε την καθιερωμένη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

«Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής και σεβασμό απόλυτο στους αγωνιστές και στους νεκρούς του αγώνα του 1821», δήλωσε ο κ. Παπούλιας. Και πρόσθεσε ότι και σήμερα ο Έλληνας δίνει αγώνα για να ξεπεράσει την κρίση. «Χρειαζόμαστε τις αρετές εκείνων των αγωνιστών του 1821, την αυταπάρνηση και τον άδολο πατριωτισμό. Σήμερα με όπλο αυτές τις αρετές θα ξεπεράσουμε την κρίση, για να έχουμε μία Ελλάδα ελεύθερη από κηδεμονίες».

Απών από τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου είναι φέτος ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Φέτος στην στρατιωτική παρέλαση δεν συμμετέχουν εναέρια και μηχανοκίνητα μέσα λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σε εξέλιξη είναι και η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος δεν δίστασε να παραλληλίσει τον αγώνα του 1821 με τους αγώνες που δίνουν οι Έλληνες σήμερα. «Το ελληνικό έθνος είναι περήφανο και αγωνιστικό» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παπούλιας: Εορταστικό μήνυμα με αιχμές κατά της Τουρκίας

Σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας για την επιθυμία της να χτίσει πυρηνικό εργοστάσιο σε σεισμογενές σημείο αφήνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στο εορταστικό του μήνυμα. Παράλληλα, κάνει αναφορές τόσο στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όσο και στην τραγωδία που βιώνει η Ιαπωνία. Σε αντίστοιχο μήκος κύμματος κινούνται και τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.Αναλυτικά, το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής: «Τιμούμε σήμερα την επέτειο της 25ης Μαρτίου, μία ημέρα έμπνευσης και συγκίνησης. Το έπος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας μας θυμίζει τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν οι αγωνιστές του ‘21. » Ήταν ο δικός τους άδολος και αγνός πατριωτισμός που αφύπνισε το υποσυνείδητο του λαού, ενεργοποιώντας παράλληλα το κίνημα του φιλελληνισμού η απήχηση του οποίου έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις. Η διεθνής κοινή γνώμη θαύμασε τον ελληνικό ηρωισμό, συγκλονίστηκε και διδάχθηκε.

» Στις μέρες μας, η αντιμετώπιση μίας ιστορικής πρόκλησης όπως η οικονομική κρίση απαιτεί ανάλογη αφοσίωση σε ένα κοινό και υψηλό όραμα που θα δίνει διέξοδο σε έναν κόσμο ευμετάβλητο και κάποιες φορές δραματικά εύθραυστο.

» Η τραγωδία που βιώνει η Ιαπωνία μας θυμίζει τη φθαρτότητα της ύλης, τη ματαιότητα του καταναλωτισμού και του πλούτου, την ασημαντότητα της ανθρώπινης ζωής μπροστά στην απολυτότητα της φύσης. Μας συγκλονίζει και εγείρει προβληματισμό ως προς την τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας αλλά επίσης ως προς τις αρχές της λελογισμένης χρήσης της Επιστήμης.

» Η παράλογη επιμονή της Τουρκίας να χτίσει πυρηνικό εργοστάσιο σε ένα σημείο ιδιαίτερα σεισμογενές, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον ελληνικό χώρο όσο και την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να απαντηθεί άμεσα. Σε επίπεδο θεσμικό και με την απαραίτητη συνδρομή των εταίρων μας, η Τουρκία οφείλει να καταλάβει πως δεν ζει μόνη αλλά συνυπάρχει σε ένα διεθνές περιβάλλον με συγκεκριμένους κανόνες και όρια.

» Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, καλούμαστε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του ’21. Το οφείλουμε εξάλλου στους αγωνιστές της Επανάστασης, και ακόμα περισσότερο στη νέα γενιά που αναζητά πρότυπα και σημεία αναφοράς».

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει στο μήνυμά του:

«Σήμερα γιορτάζουμε την Παλιγγενεσία του Έθνους, τη μέρα που η Ελλάδα, ξεκίνησε τον μεγάλο αγώνα της ανεξαρτησίας της απέναντι στον κατακτητή. Γιορτάζουμε πάνω απ’ όλα τη θέληση ενός λαού να διεκδικήσει το δικαίωμα στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία, την ίδια του την υπόσταση.

» Ολόκληρος ο Ελληνικό λαός, με ηγέτες του ήρωες του ‘21, που έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα, με αυτοθυσία, ηρωισμό και αυταπάρνηση, τάχθηκε στον αγώνα για μία Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη.

» Λίγα μόλις χρόνια πριν τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, το εγχείρημα της απελευθέρωσης φάνταζε ακατόρθωτο. Ακόμα και όταν η Επανάσταση ξεκίνησε, τα εμπόδια ήταν πολλά και οι δυσκολίες έμοιαζαν πολλές φορές ανυπέρβλητες.

» Οι συμπατριώτες μας έπρεπε να σταθούν πάνω από τις όποιες διαφορές και διαφωνίες τους, να συστρατευθούν στον κοινό σκοπό, στο κοινό όραμα για την ανεξαρτησία της Πατρίδας και τη σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους. Και τα κατάφεραν. 190 χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά: Αποτελεί μία σταθερή δημοκρατία, ένα φάρο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας. Συγκαταλέγεται στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης και όλων των σημαντικών διεθνών οργανισμών. Κατέκτησε μετά από αγώνες τη δημοκρατία και την κατοχύρωση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

» Σήμερα καλούμαστε, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, να δώσουμε άλλη μία μεγάλη μάχη. Αυτή τη φορά με άλλα όπλα, τη βούληση και την απόφασή μας για ανατροπές απέναντι σε χρόνια προβλήματα και σαθρές νοοτροπίες, που μας οδήγησαν στο εξαιρετικά δύσκολο σημείο στο οποίο βρεθήκαμε καθώς μας άφησαν ακάλυπτους στους άγριους ανέμους της διεθνούς οικονομίας.

» Καλούμαστε και πάλι, όλοι μαζί, να δουλέψουμε με αποφασιστικότητα για την αναγέννηση της χώρας μας. Να συμπορευτούμε ενωμένοι για να σταθεί και πάλι η Ελλάδα μας στα πόδια της, απαλλαγμένη από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις, αλλά και από τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα, ώστε για τις επόμενες γενιές να αποτελούν οριστικά παρελθόν.

» Να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα, των αξιών. Την Ελλάδα της ανάπτυξης, της πράσινης καινοτομίας, της προοπτικής, της αξιοκρατίας και της ευνομίας, που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Βήμα - βήμα προχωράμε στη δημιουργία αυτής της Ελλάδας.

» Αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα - παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες και τις όποιες προβλέψεις - αποδεικνύουν ότι, μαζί μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα. Η ιστορία μας μέχρι τώρα μας απέδειξε πως μπροστά στις μεγάλες δοκιμασίες, πάντα κάνουμε συλλογικά την αναγκαία υπέρβαση.

» Είμαι βέβαιος, ότι και αυτή η περίοδος θα καταγραφεί ως μια στιγμή μεγάλης συλλογικής προσπάθειας και μεγάλων αλλαγών για μια καλύτερη Ελλάδα. Είμαι βέβαιος, ότι όπως και πριν από 190 χρόνια, θα σταθούμε και πάλι αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας, ενωμένοι στις δυσκολίες και με θάρρος μπροστά στις προκλήσεις που μας περιμένουν.

» Όπως και τότε, έτσι και τώρα, είναι στο χέρι μας.Όπως και τότε, έτσι και τώρα, θα τα καταφέρουμε, για να αισθανθούμε και πάλι περήφανοι ως Έλληνες - όχι μόνο για τη χώρα που μας κληροδότησαν οι αγωνιστές του ‘21 αλλά και για την νέα Ελλάδα, που μαζί έχουμε ήδη ξεκινήσει να οικοδομούμε».
«Τιμούμε, σήμερα, τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνεγερσίας. Αντλούμε διδάγματα αγώνα και πίστης, προοπτικής και ελπίδας» σημειώνει στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και προσθέτει:

«Είμαστε δυναμικά παρόντες στις μάχες για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Είμαστε αφοσιωμένοι στον αγώνα των Ελλήνων για οικονομική ανάταξη και εθνική ανάταση της Πατρίδας μας. Για μια επανεκκίνηση παντού. Στη δημόσια ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία και την οικονομία. Για μια Ελλάδα με ανάπτυξη και Έλληνες με αξιοπρέπεια και ελπίδα».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στο μήνυμα του αναφέρει: «Ο Ελληνικός λαός γνώριζε πάντοτε πως δεν χρειαζόταν να εφεύρει τις ρίζες του και την ιστορία του. Είχε παρελθόν, είχε γλώσσα, είχε μνήμη, δηλαδή ιστορία. Και στο όνομα αυτής ακριβώς της ιστορίας και του πατριωτισμού ύψωσε το λάβαρο εναντίον του δυνάστη του και κέρδισε το αγαθό της ελευθερίας. Σήμερα κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες για την πατρίδα μας αυτές οι ιδέες προβάλλουν και πάλι σαν μια ιστορική αναγκαιότητα.

» Όπως τότε, έτσι και τώρα, εμείς οι απόγονοι των Ηρώων πρέπει να καταβάλουμε κάθε θυσία και να υπερασπίσουμε, με εθνική ενότητα και ομοψυχία, τα όσια και τα ιερά της φυλής διατηρώντας την πατρίδα μας ακέραιη, ανεξάρτητη και ελεύθερη. Γιατί στην ιστορία πρέπει να συμβαίνει ό,τι και στη ζωή. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Ανακοίνωση για την 25η Μαρτίου εξέδωσε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «διεξάγει την πιο σκληρή επίθεση ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία».
Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στον αγώνα του ελληνικού λαού για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Αποτελεί σημείο αναφοράς και παράδειγμα για τις δυνατότητες των λαών να αλλάζουν τους συσχετισμούς δύναμης και να επιβάλουν τη θέλησή τους.

» Η φετινή επέτειος συμπίπτει με τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για την υπεράσπιση αυτονόητων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διεξάγει σήμερα την πιο σκληρή επίθεση ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία.

»Οι λύσεις που σχεδιάζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη στοχεύουν στο να αποτελειώσουν το κοινωνικό κράτος και τις λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών. Η δημόσια παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

» Οι στιγμές που ζούμε σήμερα απαιτούν την ένταση της οργανωμένης πάλης και των συλλογικών, ενωτικών αγώνων όλων των εργαζομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

» Για να μην πληρώσουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης οι οικονομικά αδύνατοι. Για να διεκδικήσουμε μια Ευρώπη των λαών, ενάντια σε μια Ευρώπη των κερδοσκόπων. Για να νικήσει η δημοκρατία και η ελευθερία στις χώρες του αραβικού κόσμου».

Στη μήνυμα της η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει: «Η σημερινή επέτειος της μεγάλης εθνικής λαϊκής απελευθερωτικής εξέγερσης του 1821 συμπίπτει με μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

» Η ελληνική κοινωνία οφείλει, για μια ακόμη φορά, να σταθεί όρθια, να ενισχύσει την αλληλεγγύη της και να αναζητήσει με αισιοδοξία προτάσεις διεξόδου από τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα».

Read more...