Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

«Ναι» και στο «σύμφωνο για το ευρώ»

Συμφωνία στη Σύνοδο για τον ESM


http://img.protothema.gr/CB4753A859102273194D2C3580B504B7.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ναι» στο Σύμφωνο για το Ευρώ, «ναι» και στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, «όχι» στην περαιτέρω κεφαλαιακή «απελευθέρωση» του υφιστάμενου Προσωρινού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Αυτά ήταν τα βασικά σημεία στα οποία κατέληξαν, μετά το δείπνο και μετά την πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της Ε.Ε. Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπούι να μιλάει για «τελεσίδικη συμφωνία» και για πολιτική δέσμευση που στοχεύει σε «ένα ισχυρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως προς την δημοσιονομική εποπτεία, νέους κανόνες μακροικονομικής επίβλεψης και την εφαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής με ορίζονται το 2020».

Κατά τον κύριο βαν Ρομπούι, οι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα συνολικό πακέτο οικονομικών μέτρων που θα φέρει το όνομα «Euro Plus Pact». Αποκαλύπτοντας μάλιστα πως στο συγκεκριμένο πακέτο εκδήλωσαν πρόθεση να συμμετάσχουν και 6 εκτός ευρωζώνης χώρες, ήτοι η Δανία, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Ως προς τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. (European Stability Mechanism) που θα αντικαταστήσει το σημερινό ταμείο EFSF το 2013, ο πρόεδρος του Ευρωσυμβουλίου ξεκαθάρισε πως η συμφωνία των ηγετών αφορούσε στα συνολικά κεφάλαια και χαρακτηριστικά του μηχανισμού, ήτοι σε 500 δις ευρώ «πραγματικά κεφάλαια» και σε δέσμευση για διατήρηση της ανώτατης αξιολόγης «ΑΑΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: