Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Η πρόταση που θα καταθέσει ο Τσίπρας...



... στη σύνοδο κορυφής...
Με βάση την τελευταία πρόταση Γιούνκερ βελτιωμένη σε 5 σημεία και με τη συναίνεση των πέντε πολιτικών αρχηγών - πλην ΚΚΕ - θα πάει αύριο ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για να δώσει την πιο δύσκολη μάχη της Ελλάδας.
Το...
πλαίσιο της διαπραγμάτευσης καθορίστηκε στη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο - μια σύσκεψη που διήρκεσε επτά  ώρες και κατέληξε στο κοινό ανακοινωθέν των 4 σημείων και την κοινή γραμμή που θα κομίσει ο Αλέξης Τσίπρας αύριο στη σύνοδο.

Η γραμμή αυτή περιλαμβάνει ως βάση μεταρρυθμίσεων την - βελτιωμένη - πρόταση που είχε παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα, και μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέτοντας παράλληλα τους εξής 3 στόχους:

Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
Την ύπαρξη εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακού προγράμματος
Την δέσμευση για έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για το χρέος
Επίσης, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση της ρευστότητας και της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Σε ό,τι αφορά αυτή καθ' αυτή την πρόταση μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει αύριο στη σύνοδο κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει 5 βελτιώσεις επί του σχεδίου Γιούνκερ οι οποίες θα αφορούν τη διατήρηση του ΕΚΑΣ και την υπαγωγή των ξενοδοχείων στον ΦΠΑ του 13%, καθώς επίσης και τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τις περικοπές των αμυντικών δαπανών.

Το παρασκήνιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο κοινό ανακοινωθέν ακριβώς αυτά τα 5 «σημεία βελτιώσεων» - κάτι, που όμως που τελικά αποφασίστηκε να μην γίνει και να αναλάβει ο πρωθυπουργός την διαχείριση της άμεσης διαπραγμάτευσης.

Αντ' αυτού, μπήκε τελικά στο κοινό ανακοινωθέν των 4 σημείων το πλαίσιο της πρότασης μεταρρυθμίσεων, με την εξής διατύπωση: «Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις».

Κατά τις ίδιες πηγές, η επιλογή αυτή συνοψίζει και το μήνυμα που εξέπεμψαν κυρίως οι πλευρές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι τα κόμματά τους λένε «ναι στη συνεννόηση και τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά όχι στη συνευθύνη».
Η θέση αυτή αποτυπώθηκε και στον τόνο των δημόσιων δηλώσεων που έκανε φεύγοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και από κυβερνητικές πηγές επισημαίνεται ότι εντός της σύσκεψης ο εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ επέδειξε ειλικρινή διάθεση συναίνεσης. «Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τέτοια συζήτηση με τον Σαμαρά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους.

Το μήνυμα Ολάντ στον Προκόπη Παυλόπουλο

Κομβικό ρόλο στο κλίμα συναίνεσης που διαμορφώνεται, φέρεται να έπαιξε και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τις πληροφορίες είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο πως θα οι ελληνικές θέσεις θα ενισχυθούν εάν έχουν την αποδοχή όλων των πολιτικών κομμάτων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι αύριο θα κομίσει στην σύνοδο ακριβώς αυτή την πρόταση της κοινής αποδοχής. Η γερμανιδα καγκελάριος φέρεται να εξέπεμψε μήνυμα αναμονής χωρίς να δώσει στίγμα προθέσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους ενημερώνει για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Τί ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικό άξονα της σύσκεψης την ανάγκη να υπάρξει στήριξη όλων των αρχηγών στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής που δόθηκε με το χθεσινό δημοψήφισμα.
«Ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προσθέτοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

tvxs.gr

Read more...

Γιούνκερ και Πιτέλα συζήτησαν για ένα δάνειο - γέφυρα - ΒΙΝΤΕΟ

Γιούνκερ και Πιτέλα συζήτησαν για ένα δάνειο - γέφυρα - ΒΙΝΤΕΟ
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Τζιάνι Πιτέλα, στην οποία έγινε λόγος για πρώτη φορά για ένα πρόγραμμα – γέφυρα, ένα δάνειο γέφυρα για την Ελλάδα όπως μετέδωσε  ο ανταποκριτής της Realnews και του STAR Θάνος Αθανασίου. Και αυτό γιατί η σύναψη ενός νέου προγράμματος δεν είναι μάλλον εύκολο να γίνει μέχρι τις 20 Ιουλίου.
Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι για να επέλθει συμφωνία θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα.



http://www.enikos.gr/

Read more...

ΕΚΤ: Σταθερός ο ELA, αλλά αύξηση στο "κούρεμα" των ενεχύρων

ΕΚΤ: Σταθερός ο ELA, αλλά αύξηση στο κούρεμα των ενεχύρων


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση του κουρέματος της αξίας των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA, ενώ διατήρησε σταθερό το όριο της έκτακτης ρευστότητας (του ELA) στα 89 δις. ευρώ που είχε καθορισθεί στις 26 Ιουνίου.
Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε πόσο αύξησε το κούρεμα. Κάθε αύξηση του κουρέματος των ελληνικών ενεχύρων περιορίζει τη ρευστότητα που μπορούν να λάβουν οι τράπεζες από την ΤτΕ, καθώς το ύψος των ενεχύρων τους δεν είναι απεριόριστο.
Ο ELA μπορεί να προσφέρεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, ενώ προσθέτει: «Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα ενέχυρα που χρησιμοποιούν για τη χρηματοδότηση μέσω του ELA βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με το κράτος (σ.σ.: ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου). Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει το κούρεμα στα ενέχυρα που αποδέχεται η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση που παρέχει μέσω του ELA”.
http://www.enikos.gr/

Read more...

Μέρκελ: Υπάρχει αλληλεγγύη, αλλά και μεταρρυθμίσεις...



Ολάντ: Περιμένω από τον Τσίπρα να κάνει αξιόπιστες προτάσεις...
«Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις των υπόλοιπων 18 χωρών της Ευρωζώνης», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τις κοινές δηλώσεις με το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχαν - θα ακολουθήσει δείπνο.

Ωστόσο...

όπως είπε η κυρια Μέρκελ, «προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα δεν υπάρχουν προς το παρόν».

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να θέσει αυτές τις προτάσεις στο τραπέζι αύριο», δήλωσε η ίδια.


«Από τη μία υπάρχει η αλληλεγγύη, αλλά από την άλλη υπάρχουν και οι μεταρρυθμίσεις. Έχουμε υποβάλλει μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά. Κάθε χώρα πρέπει να κάνει το καθήκον της», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.


«Έχουμε ένα κοινό νόμισμα και θέλουμε να το κρατήσουμε», υπογράμμισε.


Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ, τόνισε, πως, «λαμβάνουμε υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το σεβόμαστε. Η Ευρώπη είναι Δημοκρατία».
«Η πόρτα είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις. Επαφίεται στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει αξιόπιστες και σοβαρές προτάσεις», δήλωσε και συνέχισε:

«Τα ελληνικά κόμματα έχουν εκφράσει την προθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Όπως είπε ο Φρανσουά Ολάντ, «επιμένω στο γεγονός ότι δεν απομένει πολύς χρόνος», ενώ έκανε λόγο για θέμα αξιοπιστίας.


«Η αλληλεγγύη είναι παντού στην Ευρώπη, και έτσι πρέπει να είναι και στο μέλλον. Αλλά υπάρχει επίσης και η ευθύνη», διαμήνυσε ο Ολάντ.

Read more...

Αμετάβλητος παραμένει ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες ...



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το μηχανισμό στήριξης (ELA) στις...
ελληνικές τράπεζες...

Read more...

Ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ο Τσακαλώτος...


Παρουσία του Α. Τσίπρα και του Γ. Σακελλαρίδη και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, ο Ευ. Τσακαλώτος, ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.
Σε... 
λίγο , ο νέος υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο ΥΠΟΙΚ, για την καθιερωμένη παράδοση παραλαβή...

Read more...

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες...


ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΥΡΩ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΚΤ ΕΕΤο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πραγματοποιεί από τις 18:00 ώρα Φραγκφούρτης (19:00 ώρα Ελλάδας) μια τηλεδιάσκεψη για να συζητηθεί η...
χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τραπεζικές πηγές.

Η συνάντηση επρόκειτο να αρχίσει στις 19:00, σύμφωνα με πηγές στην ΕΚΤ.Ο ELA παραμένει μέχρι στιγμής στο όριο των 89 δισ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί στα τέλη του Ιουνίου και η ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει πώς θα χειριστεί τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, κατά τις ίδιες πηγές...
newsbeast.gr

Read more...

«Δεν πληρώνουμε συντάξεις, αλλά τόκους» Ντ' Αλέμα: Η βοήθεια στην Ελλάδα πήγε στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες


Ντ' Αλέμα: Η βοήθεια στην Ελλάδα πήγε στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες

Ρώμη, Ιταλία
Διακόσια είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα κατέληξαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρότερο ποσοστό τις ιταλικές τράπεζες, δηλώνει ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα σε συνέντευξη σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει προ ημερών στην RaiNews24 και κάνει την επομένη του δημοψηφίσματος το γύρο του Διαδικτύου στην Ιταλία.

«Δώσαμε στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις τράπεζες» τονίζει ο Ντ' Αλέμα εξηγώντας πως έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά με διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ισχύος.

«Από μία φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, τεράστια ποσά μεταφέρονται σε μία πλούσια χώρα όπως η Γερμανία μέσω της διαφοράς των επιτοκίων. Η φτωχή χώρα γίνεται όλο και φτωχώτερη, η πλούσια χώρα πλουσιότερη» δηλώνει ο Ντ' Αλέμα.



«Όταν η φτωχή χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη έρχονται οι ευρωπαϊκές βοήθειες. Έχουμε δώσει στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρό ποσοστό στις ιταλικές. Διακόσια είκοσι δισ. ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ βοήθειας πήγαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες» σημειώνει το στέλεχος της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Και υπογραμμίζει: «Στην πραγματικότητα, όταν λέγεται ότι εμείς πληρώνουμε τις συντάξεις των Ελλήνων -όχι, εμείς πληρώνουμε τις γερμανικές τράπεζες. Αυτή είναι αλήθεια. Είναι χρήματα κάνουν έναν κύκλο, αλλά οι Έλληνες δεν οσφραίνονται ούτε την μυρωδιά του».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με υπουργική απόφαση Μέχρι και την Τετάρτη παρατείνεται η τραπεζική αργία, στα 60 ευρώ το όριο


Μέχρι και την Τετάρτη παρατείνεται η τραπεζική αργία, στα 60 ευρώ το όριο
Στα 60 ευρώ διατηρείται το όριο στις αναλήψεις για τις επόμενες δύο ημέρες   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Παράταση της τραπεζικής αργίας, που λήγει σήμερα το βράδυ, κατά δύο ημέρες, Τρίτη και Τετάρτη, αποφασίστηκε στη σύσκεψη των εκπροσώπων των διοικήσεων των τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

Για την εφαρμογή της θα εκδοθεί υπουργική απόφαση.

Το όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ για το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη, οπότε θα λειτουργήσουν ακριβώς τα ίδια τραπεζικά υποκαταστήματα για την παροχή των ίδιων τραπεζικών υπηρεσιών, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.

Η ίδια επισήμανε βέβαια ότι θα εκτιμηθεί και η σημερινή (Δευτέρα) απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανάλογα θα κριθεί, εάν θα αλλάξουν οι αποφάσεις.

Ωστόσο η επιλογή αυτή της κυβέρνησης ενισχύει την άποψη ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μεταβάλλει το όριο του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) στη τηλεδιάσκεψή της σήμερα, Δευτέρα, ούτε να πάρει αποφάσεις που θα ανατρέψουν το καθεστώς για τις ελληνικές τράπεζες.

Αντίθετα, κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Τετάρτη μετά την Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης. Κι αυτό γιατί εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει θετικό σήμα για επίτευξη νέας συμφωνίας την Τρίτη το βράδυ, τότε η ΕΚΤ την Τετάρτη θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον ELA και να αποκαταστήσει τις συνθήκες ρευστότητας στην αγορά.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάρδας συντάσσεται και θα ανακοινωθεί η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων που θα περιλαμβάνει την παροχή διευρυμένων υπηρεσιών από το δίκτυο των τραπεζικών υποκαταστημάτων.

Η νέα αυτή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ εάν και μόλις υπάρξουν θετικές εξελίξεις, εξηγούν οι γνωρίζοντες, δείχνοντας τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στις 8 μ.μ. η ορκωμοσία του Ευ. Τσακαλώτου...



Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ορκιστεί υπουργός Οικονομικών στις 20:00 απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, με πολιτικό όρκο, παρουσία του...
Προκόπη Παυλόπουλου και του Αλέξη Τσίπρα...

Read more...

Τουσκ: Κάλεσα τους Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ...


Ντόναλντ Τουσκ...στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης...
Τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην...
αυριανή Σύνοδο Κορυφής που θα έχει θέμα την Ελλάδα.
Την παραπάνω πληροφορία δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter. Έγραψε χαρακτηριστικά: «Προσκάλεσα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ στην αυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης»...

protothema.gr

Read more...

Λαγκάρντ: Eίμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε...


Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξέδωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ: "Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και...
είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε περίπτωση που ζητηθεί. Έχουμε λάβει υπ’ όψιν μας το
αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος"...

Read more...

Ανεφοδιάστηκαν 1.419 ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας...


Ανεφοδιάστηκαν με μετρητά τα 1.419 ΑΤΜ της Εθνικής ΤράπεζαςΣε πλήρη λειτουργία και ανεφοδιασμένα με μετρητά βρίσκονται σήμερα τα 1.419 ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εθνική Τράπεζα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, παρά το...
μεγάλο φόρτο όγκο αναλήψεων που παρατηρήθηκε από το σύνολο των 1.419 ΑΤΜ, "'άδειασαν" μόνον τα 150, τα οποία ανατροφοδοτήθηκαν σταδιακά με χρηματαποστολές μέσα στη χθεσινή ημέρα και σήμερα το πρωί...
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Παπούλιας: Η ιστορική επιταγή του Αλέξη Τσίπρα...


Παπούλιας: Η ιστορική επιταγή του Αλέξη Τσίπρα"Ο ελληνικός λαός περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα απ’ αυτή τη διαπραγμάτευση και αυτή είναι η ιστορική επιταγή για τον κ. Τσίπρα" είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Μιλώντας στο...
ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: "Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν εν πολλοίς μη αναμενόμενο, δηλαδή με το υψηλό ποσοστό που έλαβε το «όχι» και ο κ. Τσίπρας".

Ο κ. Παπούλιας τόνισε: "Σήμερα αρχίζει μια καινούργια μέρα για την Ελλάδα και κατά την εκτίμησή μου τώρα έρχονται οι μεγάλες δυσκολίες. Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να είναι έτοιμος για μια διαπραγμάτευση αξιόπιστη, ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της αξιοπιστίας όλον αυτό τον καιρό που διαπραγματευόταν. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός, και αυτοί που ψήφισαν «όχι» και αυτοί που ψήφισαν «ναι», περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα απ’ αυτή τη διαπραγμάτευση και αυτή είναι η ιστορική επιταγή για τον κ. Τσίπρα".

"Επίσης, επειδή η δική μου γενιά έχει περάσει δύσκολες περιόδους εμφυλιοπολεμικές και διχαστικές, ελπίζω γρήγορα αυτό το χάσμα που δημιουργήθηκε με το «όχι» και το «ναι» να γεφυρωθεί πάρα πολύ γρήγορα. Να γεφυρωθεί και με τη βοήθεια των φίλων και εταίρων Ευρωπαίων που πρέπει τώρα να παίξουν ένα ρόλο συμφιλιωτικό και γόνιμο για ένα μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης που αξίζει ένα καλύτερο μέλλον" δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας...
 Deutsche Welle

Read more...

Μέχρι την Παρασκευή Παρατείνεται η δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες


Παρατείνεται η δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Παρατείνεται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που λειτουργούν από τους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΑΣΑ ΑΕ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ), όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται στο νόμο 4331/2015-ΦΕΚ Α69/01, (άρθρο 77), και η νέα παράταση τίθεται σε εφαρμογή με σχετική Υπουργική Απόφαση.

Η δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού σε όλες τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων αλληλεγγύης για τη στήριξη των πολιτών, που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Η συμφωνία είναι μονόδρομος» Καμμένος: Οι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν πίσω


Καμμένος: Οι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν πίσω
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών  αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε πως «είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα» προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει σε δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας.

«Χθες ο ελληνικός λαός έδωσε το σύνθημα για εθνική ομοψυχία και απέδειξε πως δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται» επανέλαβε ο κ. Καμμένος, ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως «η επόμενη μέρα της μεταπολίτευσης».

«Δίνουμε τη δύναμη στον πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί εκ μέρους του ελληνικού λαού αλλά και εκ μέρους του μεγαλύτερου μέλους της αντιπολίτευσης. Είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

» Η λύση είναι μονόδρομος. Ο πρωθυπουργός έλαβε τη γραπτή διαβεβαίωση από τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα έχει την απόλυτη στήριξή τους», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ενώ ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαπραγματευτεί τόσο για την αποκατάσταση της ρευστότητας όσο και για ένα αναπτυξιακό πακέτο.

Ο κ. Καμμένος κληθείς να σχολιάσει το κλίμα που επικρατεί στους Ευρωπαίους εταίρους απάντησε πως «δεν μπορούν να κάνουν πίσω».

Σημειώνεται ότι το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών δεν υπογράφει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Θεοδωράκης: "Θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις"...


Σταύρος Θεοδωράκης: «Θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις» - Κεντρική Εικόνα"Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Έλληνες" δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι...
"η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές και θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις. Εμείς κάναμε τις προτάσεις μας, τις παρατηρήσεις μας, ο πρωθυπουργός τις άκουσε, αλλά η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του".

Ο κ.Θεοδωράκης σημείωσε πως ζήτησε να μην δοθούν τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης στη δημοσιότητα πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και πριν κλείσει η συμφωνία, και συμπλήρωσε: "Υπόγραψε όλοι οι αρχηγοί, πλην του ΚΚΕ, ένα κοινό ανακοινωθέν, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τα όσα πρέπει να διεκδικήσουμε ως χώρα για τις επόμενες ώρες.


Η κατάσταση είναι κρίσιμη, και τα μηνύματα αρνητικά. Θα διαψεύσουμε όσοι πιστεύουν ότι η ΕΕ μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Έλληνες. Πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες στιγμές"...
parapolitika.gr

Read more...

Χάθηκε χρόνος, αλλά... Μεϊμαράκης: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηριχθεί η συμφωνία


Μεϊμαράκης: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηριχθεί η συμφωνία
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηριχθεί η συμφωνία, διαβεβαίωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτή η συνάντηση θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από καιρό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε πολύτιμο χρόνο.

Η ΝΔ στα μακρά διαδρομή της έχει αποδείξει ότι βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω απ' όλα, δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι προσήλθε στη συνάντηση με διάθεση συνεννόησης.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση που απέβη σε βάρος της οικονομίας και της χώρας. «Νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, αλλά στην ουσία έχασε χρόνο» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη μέρα με την ημέρα.

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα διχαστικό, ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο «και πέντε» της διαπραγμάτευσης και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οικονομία.

Ωστόσο, πρόσθεσε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συμβάλλουν στο να ξαναβρεθεί η ενότητα που απαιτείται και να παροτρύνουν την κυβέρνηση να φέρει την συμφωνία, «που πρέπει να τύχει αποδοχής», εφόσον φέρει τα χαρακτηριστικά που συμφωνήσαμε, όπως είπε.

Θα κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει, για να υποστηριχθεί η συμφωνία, την οποία ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα φέρει σε 48 ώρες, κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των συνομιλιών» Γεννηματά: Να βρεθεί λυτρωτική λύση, δεν υπάρχει χρόνος


Γεννηματά: Να βρεθεί λυτρωτική λύση, δεν υπάρχει χρόνος
Η Φώφη Γεννηματά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

    Αθήνα
    Στην εξεύρεση λυτρωτικής λύσης κάλεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων γίνεται στο και πέντε με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία, με την κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις, ανέφερε η κ. Γεννηματά.

    «Αν η πρωτοβουλία είχε ληφθεί νωρίτερα -όπως είχαμε ζητήσει-, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

    Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης, τόνισε.

    Σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η εξεύρεση λύσης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας που θα εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

    Ζήτησε να υπάρξει άμεσα αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας και κάλεσε να βρεθεί «λυτρωτική λύση» χωρίς δεύτερες σκέψεις, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη.

    Πρέπει «να δικαιωθεί ο ελληνικός λαός» κατέληξε.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Κουτσούμπας: Καμία εξουσιοδότηση για νέα επώδυνα μέτρα...


    Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ, τόνισε ο γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα.

    Το ΚΚΕ διαφώνησε με...
    το κοινό ανακοινωθέν, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας. Η διαφωνία μας έχει να κάνει με το πώς εκλαμβάνεται η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να υπογράψει νέα επώδυνα μέτρα για τον λαό μας, τόνισε.

    Αυτή η πολιτική οδηγεί είτε σε επώδυνη συμφωνία είτε σε εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας με κοινό νόμισμα ή οτιδήποτε άλλο εκτίμησε. 

    Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, κατέληξε ο γγ του ΚΚΕ...
    thepressproject.gr

    Read more...

    ΜΝΙ: Στη βάση της πρότασης Γιούνκερ η νέα ελληνική πρόταση...


    ΜΝΙ: Στη βάση της πρότασης Γιούνκερ η νέα ελληνική πρότασηH νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα βασίζεται στην τελευταία πρόταση που υποβλήθηκε από...
    τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο MNI...
    enikos.gr

    Read more...

    Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο...


    Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών Κοινό ανακοινωθέν για βιώσιμη λύση υπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί...
    Με ένα κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται η μαραθώνια σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο ανακοινωθέν θα περιλαμβάνεται η...
    συμφωνία των πολιτικών αρχηγών (πλην του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα) προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση εντός Ευρώπης και θα περιγράφεται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

    Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για να μεταφέρει το σχετικό αίτημα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και να διεκδικήσει μια συμφωνία...
    newsbeast.gr

    Read more...

    «Να βρεθεί οριστική λύση για την Ελλάδα» Ρέντσι: Τώρα ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μια διαφορετική Ευρώπη


    Ρέντσι: Τώρα ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μια διαφορετική Ευρώπη
    Ο Ματέο Ρέντσι   (Φωτογραφία:  Reuters )

    Ρώμη, Ιταλία
    Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι οι συναντήσεις της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθούν σε υψηλόβαθμο επίπεδο την Τρίτη (Eurogroup και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής) θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας μια και καλή.

    Με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, μία ημέρα μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα, ο Ματέο Ρέντσι αναφέρει: «Οι αυριανές συναντήσεις πρέπει να βρουν έναν οριστικό τρόπο για να επιλυθεί αυτή η επείγουσα ανάγκη».

    Ο Ρέντσι είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να αλλάξει η ίδια και να δώσει έμφαση στις «αξίες» και όχι απλά στους αριθμούς ή στις παραμέτρους.

    «Εάν μείνουμε αμέτοχοι, φυλακισμένοι των κανόνων και της γραφειοκρατίας, η Ευρώπη τελείωσε. Το να χτίσουμε μια διαφορετική Ευρώπη δεν θα είναι εύκολο, μετά από όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Αλλά τώρα ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να το κάνουμε όλοι μαζί» σημείωσε.

    Διαβάστε όλη την ανάρτηση του Ματέο Ρέντσι:

    «Υπάρχουν δύο ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες.

    » Το πρώτο είναι το ζήτημα της Ελλάδας, μίας χώρας που είναι σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Οι αυριανές συζητήσεις θα πρέπει να δείξουν οριστικά μια λύση αυτής της επείγουσας κατάστασης.

    » Το δεύτερο -ακόμα πιο συναρπαστικό και περίπλοκο, αλλά που δεν πρέπει να αναβληθεί πια- είναι η οικοδόμηση της Ευρώπης. Εδώ και μήνες επιμέναμε να συζητάμε όχι μόνο λιτότητα και προϋπολογισμούς, αλλά και ανάπτυξη, υποδομές, κοινές πολιτικές για τη μετανάστευση, την καινοτομία, το περιβάλλον. Με μία λέξη: Πολιτικές, όχι μόνο παραμέτρους. Αξίες, όχι μόνο αριθμούς.

    » Εάν μείνουμε αμέτοχοι, φυλακισμένοι των κανονισμών και της γραφειοκρατίας, η Ευρώπη έχει τελειώσει.

    » Το να οικοδομήσουμε ξανά μία διαφορετική Ευρώπη δεν θα είναι εύκολο, μετά από τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Αλλά έχει έρθει τώρα η ώρα να προσπαθήσουμε να το κάνουμε όλοι μαζί. Η Ιταλία θα παίξει τον ρόλο της».

    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Την Πέμπτη 9 Ιουλίου Έκτακτη γενική συνέλευση ΚΕΔΕ για τη δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης


    Έκτακτη γενική συνέλευση ΚΕΔΕ για τη δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης
    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

    Αθήνα
    Τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου συνεργασίας και αλληλεγγύης θα συζητήσουν οι δήμαρχοι της χώρας κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 11 το πρωί.

    Ο λόγος που προχωρά η ΚΕΔΕ στη διενέργεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης είναι να αποτυπωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας στη καθημερινή τους λειτουργία, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία εβδομάδα από την αναστολή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

    Στην επιστολή που απέστειλε σήμερα προς όλους τους δημάρχους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εκτιμά ότι η αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα στην καθημερινή της λειτουργία, που είναι αποτέλεσμα της ανεπιτυχούς μέχρι σήμερα προσπάθειας να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία της χώρας με τους εταίρους της.

    «Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί την κινητοποίηση όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της χώρας , προκειμένου να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες» επισημαίνει ο κ. Πατούλης, ενώ οι προτάσεις που θα διατυπωθούν από τη γενική συνέλευση θα προωθηθούν στην κυβέρνηση, προκειμένου να μετουσιωθούν σε πολιτικές.

    Κατά τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ θα συζητηθούν:

    • οι τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός και η επιχειρηματικότητα
    • τα προβλήματα χρηματοδότησης που έχουν δημιουργηθεί σε έργα και παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται στους Δήμους μας από ευρωπαϊκά προγράμματα
    • η μελλοντική βιωσιμότητα της λειτουργίας κρίσιμων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ
    • η διασφάλιση της ύπαρξης ενός αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...