Κυριακή, 31 Μαΐου 2015

Σε αναζήτηση λύσης «Σε πολύ καλό κλίμα» η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ


«Σε πολύ καλό κλίμα» η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ
Ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Νέα επικοινωνία, μέσω τηλεδιάσκεψης, είχαν το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς κορυφώνονται οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συζήτηση, διάρκειας 35', διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι συνομιλητές της μοιράζονται την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση.

Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τριών ηγετών. Η προηγούμενη, διάρκειας μίας ώρας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Αύριο, Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόνεπιβεβαίωσε ότι το ελληνικό ζήτημα, αν και δεν είναι στην ατζέντα, θα απασχολήσει τη συνάντηση.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και ότι η απόφαση είναι στα χέρια όχι των Θεσμών, αλλά των ηγετών της Ευρώπης, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της πολιτικής λύσης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οι νέες αντικειμενικές φέρνουν τα πάνω-κάτω σε 7 φόρους


akinita
Ανατροπές σε επτά φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα φέρνουν οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Ιουνίου.
Πρόκειται για τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο μεταβίβασης, τον φόρο κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, τα τεκμήρια διαβίωσης, τον ΦΠΑ και το ΤΑΠ.
Υψηλότερες 15% με 20% είναι κατά μέσο όρο οι αντικειμενικές αξίες από τις εμπορικές τιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές θα είναι τριών ταχυτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι το φορολογικό βάρος θα αλλάξει ανάλογα με την περιοχή και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.
Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει:
• Μείωση 20%-30% κατά μέσο όρο στις περιοχές που οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η Εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες.
Στις περιοχές που οι αντικειμενικές υπερβαίνουν κατά πολύ τις εμπορικές τιμές το ποσοστό της μείωσης θα είναι μεγαλύτερο, ενώ αντίθετα σε περιοχές που η διαφορά είναι μικρή η μείωση θα είναι κάτω από 20%.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις μεταβολές των τιμών των διαμερισμάτων δείχνουν ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.
Συγκριτικά η μεγαλύτερη μείωση στις τιμές αναμένεται να σημειωθεί σε ακριβές περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όπως Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κ.ά.
• «Πάγωμα» στις περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως της επαρχίας αλλά και του Λεκανοπεδίου (Ιλιον, Κερατσίνι, Νίκαια), οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών.
Στις περιοχές αυτές οι τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 50%, για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς, πράγμα που θα οδηγούσε σε ραγδαία διόγκωση της φορολογίας.
Αυτόματη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει μόνο για όσα ακίνητα βρίσκονται στο όριο των κλιμακίων, δηλαδή σε τιμές ζώνης 1.001 ή 1.501 ή 2001 ευρώ το τ.μ.
• Αύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας που οι τιμές πώλησης των νεόδμητων ακινήτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Πρόκειται κυρίως για περιοχές που λόγω έργων υποδομής είχαν μεγάλη ανάπτυξη και αναβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αγιοι Ανάργυροι κ.ά.).
Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ… ποιους δεν αγγίζει το «ψαλίδι» στις αντικειμενικές τιμές
Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα επιφέρουν αυτόματα προσαρμογές στους εξής φόρους:
Στον ΕΝΦΙΑ… Θα υπάρξουν μειώσεις αλλά όχι για όλους τους ιδιοκτήτες, καθώς υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τ.μ. που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών.
Ετσι αναμένονται μειώσεις «αλά καρτ» στον φόρο ανάλογα με τη συγκεκριμένη τιμή ζώνης, τα χαρακτηριστικά και την παλαιότητα του ακινήτου.
Αυτόματη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει μόνο για όσα ακίνητα βρίσκονται στο όριο των κλιμακίων, δηλαδή σε τιμές ζώνης 1.001 η 1.501 ή 2001 ευρώ το τ.μ.
Κι αυτό γιατί τα κλιμάκια με τις τιμές ζώνης του ΕΝΦΙΑ είναι διευρυμένα, αφού το ποσό του φόρου είναι το ίδιο για παράδειγμα για ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης 1.000-1.500 ευρώ ή 1.501-2.000.
Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, για πολλούς ιδιοκτήτες δεν θα υπάρξει καμία ελάφρυνση στη φορολογική τους επιβάρυνση και ο λογαριασμός θα παραμείνει ο ίδιος, ενώ θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου λόγω αύξησης των αντικειμενικών τιμών θα προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την οριστικοποίηση των νέων τιμών και το εύρος των παρεμβάσεων σε κλιμάκια, συντελεστές, απαλλαγές και συμπληρωματικό φόρο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Στον φόρο μεταβίβασης… Στις αγοραπωλησίες ακινήτων επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων ή αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν από το 2006.
Ο φόρος για την αγορά πρώτης κατοικίας εφαρμόζεται στο ποσό της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια και τα οποία είναι 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.
Για αγορά οικοπέδου το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 50.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 100.000 ευρώ για τον έγγαμο.
Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.
Στα ενοίκια… Το ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην Εφορία ο εκμισθωτής υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι αν ο εκμισθωτής δηλώσει έσοδα χαμηλότερα από το παραπάνω ποσό, θα φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό ενοίκιο.
Στον ΦΠΑ… Σήμερα η αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου Επίσης με ΦΠΑ 23% επιβαρύνεται ο οικοπεδούχος στην περίπτωση της αντιπαροχής.
Στο ΤΑΠ… Το τέλος που εισπράττουν οι δήμοι υπολογίζεται με συντελεστή 0,35 τοις χιλίοις με βάση την αντικειμενική αξία και την έκταση του ακινήτου.
Δύο παράμετροι – Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης
Το τεκμαρτό εισόδημα που υπολογίζει η Εφορία ως ελάχιστο φορολογητέο για τις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 2.799 ευρώ το τ.μ ξεκινάει από 40 ευρώ το τ.μ για ακίνητα μέχρι 80 τ.μ και φθάνει τα 400 ευρώ για πάνω από 300 τ.μ.
Σε περιοχές με τιμή ζώνης 2.800-4.999 ευρώ το τ.μ. τα ποσά αυξάνονται κατά 40% και για τιμές πάνω από 5.000 ευρώ το τ.μ κατά 70%, ενώ όταν πρόκειται για μονοκατοικία υπάρχει επιπλέον αύξηση 20%.
Ανάλογα με τη μεταβολή των αντικειμενικών τιμών αναπροσαρμόζονται και τα τεκμήρια, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση μείωσης το τεκμαρτό εισόδημα που υπολογίζει η Εφορία μειώνεται και το αντίθετο συμβαίνει σε περίπτωση αύξησης.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Στο Μαξίμου ο Βαρουφάκης...


Λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που...
συναντάται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν νωρίτερα ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και πως αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της τοποθέτησης της Έλενας Παναρίτη στη θέση εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ....

Read more...

Προς συμφωνία στις Βρυξέλλες ...


Προς συμφωνία στις Βρυξέλλες - Τέσσερις συντελεστές ΦΠΑ - Στο 7% τα τρόφιμα
- Τέσσερις συντελεστές ΦΠΑ
- Στο 7% τα τρόφιμα...
Με ταχείς ρυθμούς φαίνεται ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με κύκλους προσκείμενους στις συζητήσεις, να αναφέρουν ότι...
σε γενικές γραμμές ο ρυθμός των διαβουλεύσεων επιταχύνεται και η σταδιακή επίτευξη συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο θεωρείται εφικτή. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να έχει το βράδυ, τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τριών ευρωπαίων ηγετών μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ και ειδικότερα στην κατεύθυνση να υπάρξουν τέσσερις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 7%.

newpost.gr

Read more...

Ξάνθη: «Έσβησε» ξαφνικά ο γιος του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης...


Ο Θεόδωρος Παυλίδης
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το βράδυ του Σαββάτου η είδηση του θανάτου του Θεόδωρου Παυλίδη, γνωστού δικηγόρου και γιου του περιφερειάρχη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργου Παυλίδη. 

Πρόκειται για...
έναν νέο άνθρωπο μόλις 32 ετών, που ασκούσε με σύνεση και υπευθυνότητα τα καθήκοντα του Δικηγόρου ο οποίος πέθανε εντελώς ξαφνικά το Σάββατο, όταν και ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στη Λ. Στρατού αισθάνθηκε μια αδιαθεσία.

Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη τόσο στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης όσο και σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ. 

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες φαίνεται πως υπέστη ανακοπή. Ο Θεόδωρος Παυλίδης ήταν παντρεμένος και είχε γίνει προσφάτως πατέρας. 

Διαβάστε περισσότερα στο  thrakitoday.gr.


Read more...

Ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία ...


...του σωφρονιστικού υπαλλήλου στη Στυλίδα...
Μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, η «Οργάνωση Πολιτοφυλακής», ανέλαβε την Κυριακή, μέσω ανάρτησης κειμένου της στην ιστοσελίδα «indymedia», την ευθύνη για την δολοφονία, τον περασμένο Φεβρουάριο, του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Καλλιμάνη.

«Στις...
21 Φεβρουαρίου 2015, στις 5 το απόγευμα, στην περιοχή Κούβελα Στυλίδας, ομάδα πολιτοφυλακής του λαϊκού κινήματος, εκτέλεσε έξω από το το σπίτι του τον Αρχιφύλακα των Φυλακών Τύπου Γ Δομοκού, Σ. Καλλιμάνη. Η εκτέλεση του Καλλιμάνη ήταν μια πράξη λαϊκής δικαιοσύνης. Ο Καλλιμάνης ήταν ένας εχθρός του λαού. Ένας άθλιος βασανιστής του. Ένας πωρωμένος εξουσιαστής...», έγραφε στον πρόλογο του κειμένου της η οργάνωση, η οποία υπογράφει ως «Οργάνωση Πολιτοφυλακής - Λαϊκή Δικαιοσύνη».

Ο 47χρονος αρχιφύλακας, πατέρας δύο παιδιών, είχε πυροβοληθεί 43 φορές με Καλάσνικοφ και ένα 9αρι πιστόλι από αγνώστους έξω από το σπίτι του στην Στυλίδα και αμέσως οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν προς κάθε κατεύθυνση, αφού στο σωφρονιστικό κατάστημα, όπου εργαζόταν, κρατούνται τόσο καταδικασμένοι για υποθέσεις τρομοκρατίας όσο και διαβόητοι κακοποιοί.

Η Αστυνομία εξετάζει τη γνησιότητα ή μη του κειμένου, ενώ ερευνά εάν συνδέεται με τις συλλήψεις των Χριστοδούλου και Τσιρώνη στη Νέα Αγχίαλο Βόλου αλλά και την αυτοκτονία του Δραβίλα, με τον τελευταίο να θεωρείται ύποπτος για τη συγκεκριμένη δολοφονία.


Σημειώνεται πως οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Εφετών, αφού βαρύνονται με τρεις κακουργηματικές πράξεις, διακεκριμένη οπλοκατοχή, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής και ληστεία κατά συρροή.

πηγη tvxs.gr

Read more...

Brussels Group: Είναι εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο...


Brussels Group: Είναι εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδοΣυνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο του «Brussels Group».

Όπως ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στις διαβουλεύσεις, υπό συζήτηση βρίσκονται όλες οι ...
βασικές παράμετροι που αφορούν ζητήματα όπως η φορολόγηση, το συνταξιοδοτικό σύστημα, η λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών, του τραπεζικού συστήματος κ.ά.

Σε γενικές γραμμές, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, ο ρυθμός των διαβουλεύσεων επιταχύνεται και η σταδιακή επίτευξη συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο θεωρείται εφικτή.

Κατά πάσα πιθανότητα οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο, τόσο στο τεχνικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των επικεφαλής του «Brussels Group», ενώ - όπως οι ίδιες πηγές σημείωναν - ανάλογες διαβουλεύσεις γίνονται σε διαφορά επίπεδα, και στο πολιτικό πεδίο.

protothema.gr

Read more...

Δεν αποκλείεται να αρνηθεί τον διορισμό της, η Παναρίτη...


Δεν αποκλείεται να αρνηθεί τον διορισμό της η Παναρίτη
Τι έγραψε στο Twitter...
Μετά τις πολλές αντιδράσεις (εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ) για την τοποθέτηση Παναρίτη, δεν αποκλείεται η οικονομολόγος να αρνηθεί τον διορισμό της.
«Δεν έχω κάνει δηλώσεις, μιλάω όταν πρέπει. Λυπάμαι για...
τους χαρακτηρισμούς. Είναι κρίμα γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει», έγραψε νωρίτερα στο Twitter...

πηγη newsbeast.gr

Read more...