Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Κανονικά θα διεξαχθούν τα πλέι-οφ της Σούπερ Λίγκας

Με αυστηρούς όρους ασφαλείας

(Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Κανονικά θα διεξαχθούν, καταρχήν, τα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας, ενώ πριν από κάθε παιχνίδι η αστυνομία και οι αρμόδιοι φορείς θα εξετάζουν το αν και κατά πόσον είναι εφικτή η ομαλή διεξαγωγή του.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στην κυβερνητική σύσκεψη για το ποδόσφαιρο, και ειδικά για τη βία στα γήπεδα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Στη κυβερνητική σύσκεψη εκτός από τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος και οι υπουργοί Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Επίσης, συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Μιχάλης Κουσελάς, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης και ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ, Γιάννης Σπανουδάκης.

Ακόμη, αποφασίστηκε να δοθεί περιθώριο-τελεσίγραφο στην ΕΠΟ και στη Σούπερ Λίγκα, για ν' αποφασίσουν από κοινού ποια θα είναι τα συγκεκριμένα βήματα της κάθαρσης στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα κατά της διαφθοράς και της βίας, τότε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει τη «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης των ΠΑΕ.

Συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα ζητήματα, ειδικά μετά τα θλιβερά γεγονότα που στιγμάτισαν τον τελικό του κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ και του Ατρόμητου, και αποφασίστηκε να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση των νοσηρών αυτών φαινόμενων.

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της σύσκεψης, υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κάθαρση του ποδοσφαίρου και ν' αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα όσα το «στοιχειώνουν» τα τελευταία χρόνια και το έχουν καταδικάσει στη στασιμότητα και την ανυποληψία.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΕΛΠΕ : 18 ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ 36 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!


Ρεπορτάζ : Χρήστος Κολώνας
(από το Έθνος)
Κι όμως υπάρχουν Ελληνες εργαζόμενοι που αμείβονται ακόμη και 48,5% υψηλότερα σε σχέση με τους Γερμανούς κι απασχολούνται και λιγότερες ώρες. Ο λόγος για τους εργαζομένους στα Ελληνικά Πετρέλαια, οι οποίοι πέραν των 18 μισθών...
απολαμβάνουν και 36 κατηγορίες παροχών, όπως πενθήμερες διακοπές σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, δωρεάν σίτιση, επιδότηση 200 ευρώ ετησίως στο κυλικείο, κάλυψη δαπανών βρεφονηπιακού σταθμού ύψους 3.663 ευρώ ανά παιδί, βοηθήματα εκπαίδευσης στα παιδιά τους που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, χρηματικά βοηθήματα γάμου κ.λπ.

Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων, ο βοηθός επόπτη στα διυλιστήρια παίρνει ετησίως 101.000 ευρώ μεικτά, όταν οι Γερμανοί, Ολλανδοί και Βέλγοι συνάδελφοί τους της ίδιας ειδικότητας εισπράττουν 68.000 ευρώ. Οι δε Ιταλοί και Ισπανοί αμείβονται με λιγότερα χρήματα 54.800 ευρώ.
Εν μέσω οικονομικής ύφεσης οι συνδικαλιστές του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. δεν υποχωρούν, όπως υποστηρίζουν στελέχη της διοίκησης της εταιρείας, στις απαιτήσεις τους για αυξήσεις (μισθούς, επιδόματα κ.λπ.) που φτάνουν σωρευτικά στο 16%.
Για την ακρίβεια, στα μισθολογικά ζητούν αυξήσεις 5,5% με 6% (πληθωρισμός Ευρωζώνης και χρονοεπίδομα 3%).
Οξύνουν την κόντρα με τη διοίκηση και προχωρούν από αύριο Παρασκευή 6 Μαΐου σε δεκαήμερη απεργία, απειλώντας να «στεγνώσουν» την αγορά.
Από την πλευρά της η εταιρεία προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια, διεκδικώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.
Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ., οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια δουλεύουν 197 μέρες τον χρόνο, στην Ισπανία 211, στην Ιταλία 232, στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία 244 και στην Ουγγαρία, τη Ρωσία και τη Ρουμανία 261 μέρες.
Η διοίκηση αντιτείνει πάγωμα αυξήσεων, να μη δίνεται από την αρχή το χρονοεπίδομα 3% και να αυξηθεί στις 40 από 38 ώρες η εβδομαδιαία απασχόληση, ώστε να μειωθούν οι υπερωρίες.
Μεικτές αποδοχές
Οι μεικτές αποδοχές σε ορισμένες ειδικότητες (χωρίς υπερωρίες, παροχές και εργοδοτικές εισφορές):
Οδηγός βάρδιας έως 76.727 ευρώ, φύλακας βάρδιας έως 71.795 ευρώ, χειριστής Α' βάρδιας έως 93.094 ευρώ, εργοδηγός βάρδιας έως 107.653 ευρώ, υπάλληλος γραμματέας έως 72.434 ευρώ, πυροσβέστης έως 77.675 ευρώ κ.ο.κ.
Το ετήσιο μεικτό κόστος υπερωριακής απασχόλησης ανά εργαζόμενο είναι 5.194 ευρώ, ενώ η εταιρεία παρέχει ασφαλιστικά προγράμματα (υγείας και συνταξιοδοτικά) συνολικού κόστους 13,2 εκατ. ευρώ για όλο το προσωπικό.
Ετησίως
Αύξηση 3% και πριμ σπουδών
Στους 18 ανέρχονται ετησίως οι μισθοί των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι τρεις λογίζονται ως πριμ παραγωγικότητας και τους παίρνουν κάθε χρόνο. Επίσης, κάθε χρόνο εισπράττουν αύξηση 3%. Πρόκειται για το χρονοεπίδομα.
Ανάμεσα στις άλλες παροχές που παίρνουν είναι η οικονομική ενίσχυση 1.629 ευρώ ετησίως για εκμάθηση ξένης γλώσσας, χρηματικό βοήθημα γέννησης τέκνου 572 ευρώ, κάλυψη 100% των δαπανών για τις κατασκηνώσεις των παιδιών τους αλλά και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Επίσης βραβεύονται με χρηματικά ποσά και οι αριστούχοι μαθητές και φοιτητές.
Read more...

ΔΕΚΟ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ, ΕΣΟΔΑ ΠΡΩΤΟ ΠΙΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ


Ρεπορτάζ: Ελένη Κωσταρέλου
(απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Επι τάπητος μπήκαν οι επεμβάσεις στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, το Ασφαλιστικό και η υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά τις χθεσινές συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με τα στελέχη των...
υπουργείων Οικονομικών, Απασχόλησης και Υποδομών. Μπορεί να πέρασε ένας μήνας από την τελευταία επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αλλά δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα κυρίως στο επίμαχο ζήτημα των εσόδων, όπου δεν φαίνεται να εντοπίζουν βελτίωση. Η υστέρηση μήνα με το μήνα διογκώνεται ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους (βάσει ετήσιου στόχου), μετά και την ασθενή ανάκαμψη του περασμένου Απριλίου, που σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία κινείται κοντά στο 3,5%.
Το γεγονός φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη οριστικοποίησης των συμπληρωματικών μέτρων, που κατά το οικονομικό επιτελείο φτάνουν στα 3 δισ. ευρώ προς το παρόν -αν και οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονται να κάνουν κρούση για μεγαλύτερου ύψους μέτρα.
Το ζήτημα τέθηκε και στις πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκε εκτενώς και ο φιλόδοξος στόχος των εσόδων 11,8 δισ. ευρώ βάσει του Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά της Φοροδιαφυγής την περίοδο 2011 -2015, για τον οποίο φέρονται να έχουν υποβάλει τις ενστάσεις τους και να ζητούν πλήρη ποσοστικοποίηση στόχων και εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση μη επίτευξής του. Αλλα τεχνικά κλιμάκια που βρέθηκαν στα υπουργεία Υποδομών και Απασχόλησης έθεσαν το «μάζεμα» των ΔΕΚΟ και δη τις περικοπές στις αποδοχές, ενώ άνοιξαν και οι συζητήσεις για τις επεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, που σε αυτή τη δεύτερη φάση θα αγγίξει και τις επικουρικές συντάξεις.
Ο δημοσιονομικός έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων θα κρίνει και την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, για την οποία, σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπλοκή. Αλλωστε, η κυβέρνηση «προνόησε», όπως λένε οι ίδιοι, να φέρει νωρίτερα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) προς ικανοποίηση των δανειστών, ώστε να απεμπλακούν οι υπόλοιπες δόσεις 57 δισ. ευρώ.

Ερχονται μεσοβδόμαδα

Οι επικεφαλής της τρόικας, Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, που θα αφιχθούν στην Αθήνα πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, θα δώσουν το τελικό «ΟΚ» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και θα κάνουν τις τελευταίες διαπραγματεύσεις πριν επικυρώσουν τα πακέτα των μέτρων 26 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στήριξης και των 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή στις 15 Μαΐου.

* Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν συναντήσεις και με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ θα περάσουν από όλα τα επίμαχα υπουργεία δεδομένου του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός τους για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, τη συρρίκνωση των ΟΤΑ, το Ενιαίο Μισθολόγιο, τις περικοπές στην υγεία, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την οποία το οικονομικό επιτελείο τη μεταθέτει για το φθινόπωρο, την περικοπή των οικογενειακών και προνοιακών επιδομάτων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μέσω του τραπεζικού συστήματος που απολαμβάνει τις κρατικές εγγυήσεις και τα δάνεια, την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων σε εργασιακό καθεστώς ιδιωτικού τομέα, ενώ βαρύτητα δίνουν και στις ιδιωτικοποιήσεις των τριών τραπεζών, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εκτός των υπολοίπων αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ κ.λπ.) και δη των ακινήτων του Δημοσίου που θα πάρουν το δρόμο της εκποίησης. *

Read more...

Κατακραυγή για τα αναδρομικά των βουλευτών ...



Μπλόκο» στη φάμπρικα με τις προκλητικές διεκδικήσεις «αναδρομικών» πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ από εκατοντάδες τέως βουλευτές βάζει το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων. Παράλληλα, αφήνει ανοικτό να... να καταργηθεί το Ζ' ψήφισμα της Ε' Αναθεωρητικής Βουλής του 1975 που εξομοιώνει τις αποδοχές των βουλευτών με εκείνες του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο ερώτημα αν προτίθεται να το καταργήσει, απάντησε με νόημα: «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί!».
Η αποκάλυψη - βόμβα ότι υπάρχουν 800 με 850 υποθέσεις βουλευτών συνταξιούχων που εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, οι οποίοι την ώρα που η κοινωνία στενάζει απαιτούν να ισχύσει και για τους ίδιους η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστών για το χρονικό διάστημα 2003-2007, προκάλεσε κατακραυγή ακόμη και εντός της Βουλής.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν με τον πιο απερίφραστο τρόπο την προκλητική διεκδίκηση των «χρυσών» αναδρομικών, ενώ οι βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής «άδειασαν» με ηχηρό τρόπο τους πρώην συναδέλφους τους. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε χθες πως οι τέως βουλευτές δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αναδρομικά. Στόχος του υπ. Οικονομικών είναι να μπει τέλος στη «βιομηχανία» των δικαστικών προσφυγών, στην οποία συμμετέχουν με την υποστήριξη δικηγορικών γραφείων συνταξιούχοι βουλευτές αλλά και συγγενείς όσων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, μεταξύ αυτών χήρες και ανύπαντρες θυγατέρες.

«Το υπουργείο Οικονομικών» αναφέρει σε χθεσινή γραπτή δήλωση ότι «δεν προτίθεται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε παρόμοια απαίτηση και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση». Αποδοκίμασε, μάλιστα, τις ενέργειες αυτές σημειώνοντας ότι «το αίτημα αναδρομικής αναπροσαρμογής βουλευτικής σύνταξης ή αποζημίωσης προσβάλλει το κοινό αίσθημα δικαίου, ιδιαίτερα στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος βρισκόμενος σε επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία δήλωσε πως «όλοι θα πρέπει να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών που περνά ο τόπος και των επώδυνων θυσιών που επωμίζονται οι πολίτες».

Πυρ ομαδόν
Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή εξελίχθηκε σε πυρ ομαδόν κατά των τέως βουλευτών. «Το ζήτημα αυτό απασχολεί και προκαλεί την κοινωνία. Τη στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται, η στάση αυτή των συνταξιούχων οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο οποίος κάλεσε τους τέως βουλευτές να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους. Θύμισε ότι ο Γ. Παπανδρέου στις 8 Νοεμβρίου 2006 ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους δικαστικούς να παραιτηθούν των αξιώσεών τους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «το ίδιο πρέπει να πράξουν και όλοι όσων οι αποδοχές συμπαρασύρονται από την αύξηση των δικαστών», εννοώντας τους βουλευτές των οποίων οι απολαβές, υπολογίζονται βάσει των αποδοχών που λαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας, λέγοντας πως σ' αυτή την περίοδο «πρώτοι οι βουλευτές πρέπει να δίνουν τον καλό παράδειγμα». Επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα εξαπέλυσε ο Γ. Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας πως κανείς από τους συνταξιούχους βουλευτές δεν προέρχεται από τον ΛΑΟΣ και ότι ο κύριος όγκος είναι νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«Είναι πέρα από κάθε λογική, θα το χαρακτήριζα προκλητικό και ανήθικο» τόνισε ο Ι. Βρούτσης από τη ΝΔ και κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα να αντιδράσουν. Από το ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής επανέφερε το αίτημα για κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε πως η κοινωνία προκαλείται και «μουντζώνει» τους πρώην βουλευτές, προσθέτοντας ότι είναι μεν νόμιμο αλλά είναι ανήθικο και προκλητικό. «Λάθος ενέργεια» χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις των τέως βουλευτών η Ντόρα Μπακογιάννη. Για «απαράδεκτη και προσβλητική για την κοινωνία» ενέργεια έκανε λόγο η Δημοκρατική Αριστερά.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Σταμάτης, ο οποίος αρχικά είχε ταχθεί υπέρ των τέως βουλευτών, στη συνέχεια ανακάλεσε συντασσόμενος με το κόμμα του.

Ποια τα «αγκάθια»
Αναζητεί τη φόρμουλα για το μπλόκο το υπουργείο Οικονομικών

Τη «φόρμουλα» προκειμένου να μπλοκάρει τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων βουλευτών αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών διευκρίνιζαν ότι στόχος είναι να ανακόψει τους τέως βουλευτές ακόμη και να έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό και διαβεβαίωναν ότι «θα υπερασπιστούμε το συμφέρον του δημοσίου και του λαού και όχι των βουλευτών».

Το ερώτημα που επανέρχεται μετά από καιρό στο προσκήνιο είναι με ποιο τρόπο θ' αλλάξει το περίφημο Ζ' ψήφισμα, καθώς μεταξύ των συνταγματολόγων υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως μπορεί να γίνει μόνο με συνταγματική αναθεώρηση, ενώ άλλοι παραπέμπουν στο άρθρο 111 του Συντάγματος που προβλέπει ότι «οι συντακτικές πράξεις που εκδόθηκαν από τις 24 Ιουλίου 1974 έως τη σύγκληση της Ε' Αναθεωρητικής Βουλής, καθώς και τα ψηφίσματά της, εξακολουθούν να ισχύουν και κατά τις διατάξεις τους τις αντίθετες προς το Σύνταγμα και επιτρέπεται να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν με νόμο».

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν δεσμευτεί προφορικά να μην πάρουν τις αναδρομικές αυξήσεις οι βουλευτές (δεν υπήρξε απόφαση της Βουλής), ενώ με τον νόμο 3691/2008 του Γ. Αλογοσκούφη προβλεπόταν ότι η απόφαση που έδινε το «πράσινο φως» για να λάβουν οι δικαστές τα αναδρομικά από 1/1/2008 έως 31/12/2008 δεν θα εφαρμοζόταν για τους βουλευτές εκείνης της περιόδου.

Λ. Γαλανός
ΕΘΝΟΣ



Read more...

Υπαναχώρησαν για το Ελληνικό...



Η κυβέρνηση χθες υπαναχώρησε πλήρως στο έργο του Ελληνικού και δήλωσε ότι θα προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία και, αν την κερδίσει το Κατάρ, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή η διακρατική συμφωνία. Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση δήλωνε ότι ... θα προχωρήσει σε απ' ευθείας ανάθεση στο Κατάρ.
Η αλλαγή αυτή στην κυβέρνητική θέση, που ήρθε μετά τα δημοσιεύματα της «Ε», επιβεβαιώθηκε πλήρως χθες από τις απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή στις ερωτήσεις της «Ε».

Η στροφή ανατρέπει επί της ουσίας το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει με το Κατάρ τον περασμένο Σεπτέμβριο, που προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι θα «επανεξεταζόταν το νομικό πεδίο της Ελληνικής Δημοκρατίας» διασφαλίζοντας στο Κατάρ ότι θα τύχει του μέγιστου ευνοϊκού επενδυτικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων και προνομίων, εξαιρέσεων, προστασίας αλλά και αδειοδοτήσεων fast track.

Δημιουργούνται όμως και νέα ζητήματα: Τα ηνία της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» (φορέας υλοποίησης του έργου) αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές, ο καθηγητής του Harvard Σπύρος Ν. Πολλάλης, ο οποίος έχει ενεργούς επαγγελματικούς δεσμούς με το Κατάρ.

Οπως αναφέρεται στο βιογραφικό της ιστοσελίδας του πανεπιστημίου, ο Σπ. Πολλάλης είναι ο «κύριος ερευνητής του έργου Gulf Encyclopedia for Sustainable Urbanism που χρηματοδοτείται από το Qatar Foundation και το πρόγραμμα Zofnass για τη διατηρησιμότητα των υποδομών».

Θυγατρική της Qatar

Η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος τελεί υπό κατασκευή, αλλά σε προαναγγελία εκδήλωσης στη Βοστώνη για το ζήτημα (ήταν να γίνει τον Απρίλιο αλλά αναβλήθηκε) αναφέρεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από την DOHALAND, θυγατρική της Qatar Foundation. Είναι μελέτη για τη βιώσιμη πολεοδομία στην παράκτια περιοχή του Κόλπου.

Η εταιρεία ανήκει στο Κατάρ όπως και η Εθνική αρχή Επενδύσεων του Κατάρ ( Qatar Investment Authority), με την οποία η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνιο από τον Σεπτέμβριο του 2010 και διαπραγματεύεται τις επενδύσεις στο Ελληνικό. Τα ονόματα του προέδρου και των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. της «Ελληνικό Α.Ε.», σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών. Η εταιρεία, βάσει σχετικού νόμου, είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Θα μεταφερθούν στην κυριότητά της οι εκτάσεις της περιοχής που θα επιλεγούν προς αξιοποίηση.

Παραλλήλως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Κατάρ είχε προσλάβει για να «τρέξουν» το ντιλ στο Ελληνικό την τράπεζα Credit Suisse και μεγάλο επενδυτικό γραφείο στο Λονδίνο. Ομως όταν το Κατάρ διαπίστωσε ότι η ελληνική πλευρά ήταν, εκ των κοινοτικών πραγμάτων, υποχρεωμένη να εξετάσει την περίπτωση του διεθνούς διαγωνισμού και όχι την απ' ευθείας ανάθεση του έργου στο Ελληνικό, τότε «απέλυσε» τους Βρετανούς και Ελβετούς συμβούλους της.

Οι Καταριανοί φέρεται να είπαν επί λέξει «Εμείς κάναμε διακρατική συμφωνία, δεν μας είπε κανείς για διαγωνισμό...».

Ο κ. Πεταλωτής στη χθεσινή ερώτηση της «Ε» «Τι άλλαξε και από την απ' ευθείας ανάθεση με διακρατική συμφωνία τώρα θα γίνει διεθνής διαγωνισμός», απάντησε: «Η διακρατική συμφωνία θα είναι το αποτέλεσμα διαγωνιστικής διαδικασίας εφ' όσον καταλήξει στην πρόταση του Κατάρ». Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες και ο βουλευτής Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, σε εκπομπή του Σκάι. Τάχθηκε υπέρ ενός διεθνούς διαγωνισμού για την εύρεση επενδυτή.

«Μπορεί να μπλοκάρει»

Επίσης, ο κ. Πεταλωτής σε άλλες δηλώσεις είπε ότι «η αρχή της νομιμότητας δεν πρόκειται να παρακαμφθεί» γιατί «υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον». Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι αν δεν τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, μπορεί να μπλοκάρει το έργο.

Σε άλλη ερώτηση της «Ε», η κυβέρνηση μέσω του κ. Πεταλωτή παραδέχτηκε την πραγματική θέση του κ. Αθεμπίγιο. Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος και ο κ. Παμπούκης προχθές υποστήριξαν ότι «ο κ. Αθεμπίγιο είναι υπάλληλος της εταιρείας Barcelona Strategic Urb Systems (επίσημου τεχνικού συμβούλου της κυβέρνησης για το έργο) απάντησε ότι «ο κ. Χοθέ Αθεμπίγιο είναι ιδρυτής της», προσθέτοντας όμως ότι πρόκειται για οργανισμό και όχι για εταιρεία, στον οποίο μετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Στο ζήτημα του τρόπου ανάθεσης του έργου στον αρχιτέκτονα, ο κ. Πεταλωτής είπε στην «Ε» ότι ο κ. Αθεμπίγιο έχει αναλάβει μόνο την αρχική πρόταση, το master plan, που θα τεθεί σε διαβούλευση, και όχι το έργο, όχι την ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και εβδομάδες αναμένεται η επίσημη παρουσίαση του χωροταξικού σχεδίου, την οποία έχει ήδη κάνει ο αρχιτέκτονας στον πρωθυπουργό αλλά και στο Κατάρ.

Παρουσιάστηκε προφορικώς τον Φεβρουάριο σε επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη, του διοικητή της Αγροτικής Θεόδωρου Πανταλάκη και του προέδρου του Invest in Greece Αρη Συγγρού. *
enet.gr


Read more...

Ο διάδοχος του Οσάμα υπεύθυνος για το θάνατό του...


Οι Αιγύπτιοι της Αλ Κάιντα, υπό την αρχηγία του δεύτερου στην ιεραρχία του δικτύου, του Αιγύπτιου Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, οδήγησαν, σύμφωνα με ... πληροφορίες, τους Αμερικανούς μέχρι τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, εξαιτίας της αντιπαλότητας ανάμεσα στους δύο άνδρες για την ηγεσία, σύμφωνα με την εφημερίδα al-Watan της Σαουδικής Αραβίας.

Επικαλούμενη «τοπική πηγή που έχει στενή σχέση με τον φάκελο της τρομοκρατίας» η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αγγελιαφόρος, τον οποίο παρακολούθησαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να φθάσουν στον Μπιν Λάντεν, εργαζόταν για τον Ζαουάχρι.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο αγγελιαφόρος είναι Πακιστανός, και όχι Κουβεϊτιανός, και ότι η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε από κρατουμένους του Γκουαντάναμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οδήγησε τους Αμερικανούς μέχρι το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, αφήνοντάς τους να θεωρούν ότι δεν γνωρίζει ότι παρακολουθείται.

«Οι Αιγύπτιοι της Αλ Κάιντα, που de facto ηγούνται του δικτύου, προσπάθησαν μετά την ασθένεια του Μπιν Λάντεν το 2004 να αναλάβουν τον έλεγχο της Αλ Κάιντα» υποστηρίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκείνοι έπεισαν τον Μπιν Λάντεν να εγκαταλείψει τις περιοχές των φυλών του βορειο-δυτικού Πακιστάν, προπύργιο των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, και να καταφύγει στην Αμποταμπάντ, ανοικτή πόλη με αρκετά εύκολη πρόσβαση, όπου σκοτώθηκε από ομάδα αμερικανών κομάντος.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι μετά την επιστροφή από το Ιράν ενός από τα στελέχη του δικτύου, του Αιγύπτιου Σαΐφ αλ Αντλ, το περασμένο φθινόπωρο, οι Αιγύπτιοι κατέστρωσαν σχέδιο για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν με διακριτικό τρόπο.

Μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν, ο Αιγύπτιος Αλ Ζαουάχρι, 59 ετών, ο «εγκέφαλος» και κύριος εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα, γίνεται ο πρώτος τη τάξει της οργάνωσης και ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο.

Υπήρξε, άλλωστε, ο αρχηγός του αιγυπτιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, που ενώθηκε με την Αλ Κάιντα το 1998.



Read more...

Ταμείο στήριξης των συντάξεων με τα έσοδα από πετρέλαιο προωθεί η κυβέρνηση

Με οδηγό το νορβηγικό πρότυπο

Το ταμείο θα στηθεί με πρότυπο το αντίστοιχο που λειτουργεί στη Νορβηγία
Το ταμείο θα στηθεί με πρότυπο το αντίστοιχο που λειτουργεί στη Νορβηγία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ταμείο στήριξης των συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος, με κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφπουργού Ενέργειας Γ. Μανιάτη.

Το ταμείο θα στηθεί με πρότυπο το αντίστοιχο που λειτουργεί στη Νορβηγία, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο και θα εισπράττει έσοδα κυρίως από μερίσματα, δικαιώματα και φορολογία των εταιριών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

«Θεωρώ ότι το νορβηγικό παράδειγμα όπου με σοφία και υπευθυνότητα τα χρήματα που συγκέντρωσε το Δημόσιο δεν πήγαν για καταναλωτικές δαπάνες αλλά επενδύθηκαν σε όλο τον κόσμο σε υγιείς και ηθικά σωστές επενδυτικές πρωτοβουλίες καθώς και σε κρατικά ομόλογα ανεπτυγμένων χωρών, αποτελεί παράδειγμα για μίμηση από τη χώρα μας», δήλωσε συγκεκριμένα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.

Το νορβηγικό ταμείο (Oljefondet) είναι το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στην Ευρώπη και το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, με περιουσία άνω των 400 δισ. ευρώ. Τα έσοδα συγκεντρώνονται από τη φορολογία, τα μερίσματα των πετρελαϊκών εταιριών και τη διάθεση αδειών για έρευνες.

Τα κεφάλαια επενδύονται σε ακίνητα, μετοχές και ομόλογα ανά τον κόσμο, ενώ η διαχείριση γίνεται εκτός από οικονομικά και με ηθικά κριτήρια (π.χ. δεν γίνονται επενδύσεις σε εταιρίες που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια), από την κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μανιάτης, σε ορίζοντα 15 ημερών θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι όροι για την διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα απευθύνει η κυβέρνηση για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν από το Ιόνιο, μια από τις περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης θα ακολουθήσει η προκήρυξη των διαγωνισμών και τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις έρευνες θα πουληθούν σε πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν να κάνουν γεωτρήσεις.

Ήδη, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σεισμικών ερευνών, να δραστηριοποιηθούν στο Ιόνιο. Εκτιμάται ότι η έρευνα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή απαιτεί επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη τόσο των εταιριών που κάνουν τις έρευνες και πωλούν τα δεδομένα, όσο και εκείνων που αναλαμβάνουν την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Αναμένεται επίσης η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου (που έχει ήδη καταρτισθεί) για το θεσμικό πλαίσιο των ερευνών και για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Γιουχάρισαν τον Γιώργο στο Μέγαρο

Γιουχάρισαν τον Γιώργο στο Μέγαρο
newpost.gr
Μια απρόσμενη έκπληξη περίμενε χθες το βράδυ τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μουσικής, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Στην είσοδο είχαν συγκεντρωθεί μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού των ξενοδοχείων Αττικής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που καταρτίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες τους εξαιρεί.

Οι συγκεντρωμένοι, μόλις αντελήφθησαν τον Πρωθυπουργό, τον αποδοκίμασαν.
Read more...

Ανοικτή η συζήτηση με την τρόικα για τις επιχορηγήσεις σε ΙΚΑ-ΟΑΕΔ, λέει η Αθηνά Δρέττα

Τι θα γίνει με το επίδομα ανεργίας

Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν, αλλά το ύψος θα φανεί από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, είπε η κ. Δρέττα
Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν, αλλά το ύψος θα φανεί από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, είπε η κ. Δρέττα (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Η συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας για τις επιπλέον επιχορηγήσεις προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ δεν έχει τελειώσει ακόμα, τόνισε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, μιλώντας την Πέμπτη στον BHMA 99,5 ενώ αναφερόμενη στα επιδόματα ανεργίας είπε ότι το θέμα δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Tο κλιμάκιο της τρόικας δεν δέχεται την έκτακτη επιχορήγηση του ΟΑΕΔ από τον προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τα επιδόματα ανεργίας.

Το κλιμάκιο ζήτησε η επιπλέον δαπάνη να καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ, καθώς το Ταμείο χρωστάει στον Οργανισμό περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

Η κ. Δρέττα ανέφερε ότι στις συζητήσεις οι ελεγκτές της τρόικας προσπαθούν να καταλάβουν γιατί χρειάζονται αυτά τα χρήματα και από ποιες πηγές θα προέλθουν.

Η γγ Κοινωνικών Ασφλαίσεων του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι η αύξηση της ανεργίας πλήττει τα έσοδα του ΙΚΑ, καθώς μειώνονται οι εισφορές.

Προσπαθούμε να πείσουμε την τρόικα ότι έχουμε τους τρόπους για να επιμερίσουμε αυτό το κόστος, σημείωσε και προσδιόρισε τις ανάγκες για τις επιπλέον επιχορηγήσεις στο 1 δισ. ευρώ περίπου.

Πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση, επισήμανε και προσέθεσε ότι το υπουργείο Εργασίας συνεργάζεται με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών ώστε να δουν πως θα επιμεριστεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Αν η τρόικα δεν ανάψει το πράσινο φως, τότε θα προσπαθήσουμε να βρούμε αυτά χρήματα από εξοικονόμηση δαπανών σε άλλους τομείς, ανέφερε.

Επιδόματα ανεργίας

Η κ. Δρέττα τόνισε ότι το θέμα των επιδόματων ανεργίας (και της ενδεχόμενης επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων) δεν έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Όπως είπε, η βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση γενικότερα είναι οι συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας να είναι σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι αν ένας άνεργος έχει υψηλά εισοδήματα και ένας άλλος πολύ χαμηλά, θα πρέπει να δούμε ποιος θα πρέπει κατά προτεραιότητα να πάρει το επίδομα. Είναι ένα αμείλικτο δίλημμα, είπε.

Για τις επικουρικές συντάξεις, σημείωσε ότι προφανώς θα υπάρξει μείωση και προσέθεσε ότι δεν μπορεί να ξέρει το ύψος των περικοπών, καθώς στο υπουργείο περιμένουν τις αναλογιστικές μελέτες.

Για τα πολυτεκνικά επιδόματα ανέφερε ότι είναι θέμα του υπουργείου Υγείας, ενώ για τα προνοιακά επιδόματα είπε ότι δίνονται μέσω Περιφερειών και πολλές φορές ένα άτομο μπορεί να παίρνει και ένα και δύο επιδόματα χωρίς έλεγχο.

Θα μπορούσαν αυτά τα επιδόματα να δίνονται μέσω ΟΓΑ, σημείωσε, ώστε να υπάρξει ένας εξορθολογισμός και να μην χρειαστεί να γίνουν περικοπές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τριήμερο χλιδής για 700 στελέχη του ΟΤΕ στο Costa Navarino

newpost.gr
Τριήμερο χλιδής για 700 στελέχη του ΟΤΕ στο Costa Navarino
Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στα ενδότερα του ΟΤΕ με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για τις περικοπές και τις εθελούσιες εξόδους και τη διοίκηση της εταιρίας να επιδίδεται σε πλουσιοπάροχα γεύματα και συναθροίσεις χλιδής στο Costa Navarino.

Μόλις... 1,5 εκατομμύριο ευρώ στοίχισε το τριήμερο "πάρτι" του ΟΤΕ στο Costa Navarino στην Πύλο για 700 στελέχη της εταιρίας. Όπως καταγγέλει ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ΠΕΤ-ΟΤΕ, Βασίλης Λάμπρου, με ανακοίνωσή του προς τη διοίκηση του ΟΤΕ, «την στιγμή που καλείτε τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ να πληρώσουν με απαράδεκτες περικοπές την υστέρηση εσόδων του οργανισμού, την στιγμή που ακόμα δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας με αποκλειστικά δική σας ευθύνη επικαλούμενοι οικονομικής φύσης προβλήματα, εσείς τρώτε και πίνετε με τα λεφτά μας».

Στην ανακοίνωση των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ ΠΕΤ-ΟΤΕ αναφέρεται:
«Την ώρα που η Ελλάδα βουλιάζει, την ώρα που τα έσοδα του ΟΤΕ από κινητή και σταθερή τηλεφωνία βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση κατά κοινή ομολογία των διοικούντων τον όμιλο ΟΤΕ , η διοίκηση του ομίλου της D.T διοργανώνει μαζί με την διοίκηση του ΟΤΕ τριήμερο «Ραμαζάνι» 5-6 και 7 Μάιου στο υπερπολυτελές Costa Navarino στην Πύλο για ούτε λίγο ούτε πολύ 700 στελέχη…!!! Το δε κόστος της εν’ λόγω «συνάθροισης» ανέρχεται περίπου στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ …!!!

Το προκλητικότατο αυτό γεγονός συμβαίνει μάλιστα την ώρα που οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ καλούνται με απαράδεκτες διευθυντικές αυθαιρεσίες εντελώς ατεκμηρίωτα να «σφίξουν το ζωνάρι» για να σωθεί υποτίθεται ο ΟΤΕ. Κόβοντας ακόμα και τα έξοδα κίνησης στους συναδέλφους που έχουν θέση στάθμευσης στο μέγαρο.
Κύριοι της D.T και της διοίκησης του ΟΤΕ αναλογισθείτε τις ευθύνες σας και την κρίσιμη χρονική περίοδο για τους εργαζόμενους αλλά και για την επιχείρηση. Σε μια χρονική στιγμή που η ΕΕΤΤ βάζει φρένο στις πωλήσεις του ADSL από τον ΟΤΕ, οι πάροχοι προσπαθούν να κόψουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από τον ΟΤΕ, εξαφανίζονται πρίμ πωλήσεων από τα καταστήματα τα οποία παρεπιπτόντως στερούνται υλικών και νέων πακέτων υπηρεσιών. Πολλά από αυτά(ΤΕΚ) μάλιστα όπως και όλα τα σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα η διοίκηση ετοιμάζεται να τα κλείσει αγνοώντας το μέλλον των εκεί εργαζομένων.

Κύριε πρόεδρε του ΟΤΕ και κύριοι της διοίκησης την στιγμή που καλείτε τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ να πληρώσουν με απαράδεκτες περικοπές την υστέρηση εσόδων του οργανισμού, την στιγμή που ακόμα δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας με αποκλειστικά δική σας ευθύνη επικαλούμενοι οικονομικής φύσης προβλήματα(εκτελείτε άραγε εντολές της κυβέρνησης ή έχετε απλά υποσχέσεις της…).Την ίδια στιγμή στερείτε από τον μπροστάρη τεχνικό του ΟΤΕ αυτά που δικαιούται οικονομικά αλλά και θεσμικά, όταν σήμερα ο ΟΤΕ ψάχνει ακόμα την αναδιοργάνωση του εσείς αποφασίζετε προκλητικά να σπαταλήσετε χρήματα που προέρχονται από τον κόπο των εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Την ίδια στιγμή απέναντι μας μάλιστα έχουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚΙΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ που ξεπουλάει οριστικά τον ΟΤΕ στην DEUTSCHE TELEKOM αντί «πινακίου φακής». Ο Γερμανικός κολοσσός της D.T προφανώς αποφασίζει «ελαφρά τη καρδία» σπαταλώντας αλόγιστα χρήματα του οργανισμού σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, από την άλλη μεριά τα διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη του Δ.Σ που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν το Ελληνικό Δημόσιο δεν φαίνεται να αντιδρούν στην υποτιθέμενη πρωτοβουλία των Γερμανών της DT και αυτό είναι το ιδιαίτερα εξοργιστικό για εμάς τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ.

Το επιχείρημα του ότι η D.T ως κύριος μέτοχος πλέον πήρε την απόφαση να διοργανώσει την σχετική «συνάθροιση – φαγοπότι» δεν δίνει κανένα μα κανένα απολύτως άλλοθι στους εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου(άραγε ο εκλεγμένος στην ΓΣΕΕ και διορισμένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέλος του Δ.Σ του ΟΤΕ Κος ΑΝΕΣΤΗΣ συνεχίζει… ή απλά σιωπά;) αλλά και στον πρόεδρο του ΟΤΕ, ο οποίος αναλογιζόμενος όλες αυτές τις δύσκολες παραμέτρους θα έπρεπε να αρνηθεί την οποιαδήποτε διενέργεια τέτοιου είδους εκδηλώσεων».
Για λόγους κόστους κόβουν τα ετήσια συνέδρια Τεχνικών και Πωλήσεων
Ντροπή και Αίσχος…
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Βασίλης Λάμπρου Νεκτάριος Δρίτσας
Read more...

“Γκάζια” για ασφαλιστικό, έσοδα και κρατική σπατάλη

Θα την δώσουν την 5η δόση, αλλά…


http://img.protothema.gr/3598D1AB4F5E784480A6F0EAB2986959.jpg
Να μπει πιο βαθιά το μαχαίρι στο δημόσιο και πιο δραστικά μέτρα αύξησης των εσόδων συστήνει στην κυβέρνηση η Τρόικα.

Παρά τα ενθαρρυντικά σχόλια για την πρόοδο σε επιμέρους θέματα και τις δηλώσεις «καλών προθέσεων» της κυβέρνησης, στην πρώτη «εφ’όλης της ύλης» σύσκεψη που είχαν την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης του Μνημονίου, οι απεσταλμένοι των δανειστών της χώρας εξέφρασαν και αρκετές επιφυλάξεις για την επάρκεια των εξαγγελιών, για τις δράσεις και τα μέτρα που εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Οι ελεγκτές, αν και άκουσαν αυτά που ήθελαν σχετικά με τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, φάνηκε να εστιάζουν στην ανάγκη για ταχύτερη απόδοση των εισπρακτικών μέτρων, τονίζοντας πως όσο αυτά καθυστερούν, τόσο επιτακτικότερο γίνεται να ληφθούν μέτρα άμεσης απόδοσης ή, εναλλακτικά, πιο δραστικές περικοπές δαπανών στο δημόσιο.

Στη συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα πάντως, οι ελεγκτές προϊδέασαν το οικονομικό επιτελείο πως πρέπει από τώρα να εξετάζει πρόσθετα ή εναλλακτικά μέτρα, για το «μεγάλο παζάρι» που επίκειται την επόμενη εβδομάδας με τους επικεφαλής των διαπραγματευτών, οι οποίοι καταφτάνουν στην Αθήνα για να συνδιαμορφώσουν το ελληνικό Πρόγραμμα προσαρμογής.

Ένα χρόνο μετά την σύναψη του δανείου των 110 δισ. και την υπογραφή του Μνημονίου, οι ξένοι τεχνοκράτες διέκριναν καθυστερήσεις και αστοχίες όχι μόνο έναντι των στόχων που τέθηκαν στον έλεγχο του Φεβρουαρίου, αλλά ακόμα και των αρχικών από πέρυσι.

Και κυρίως:

- στην πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων του 2011, τα οποία υπολείπονται σχεδόν 10% των υπεσχημένων στόχων.

- στην εξέταση του ασφαλιστικού συστήματος, όπου τα οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών Ταμείων που ζητήθηκαν, κρίθηκαν ασαφή και αντιφατικά.

- στα μέτρα ελέγχου της κρατικής σπατάλης, κυρίως στα οικονομικά των φορέων γενικής κυβέρνησης και στις περικοπές χρηματοδότησης του ευρύτερου δημοσίου τομέα ( με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις φορέων κλπ).

Αν και απέφυγαν να ανοίξουν από τώρα τα χαρτιά τους, επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν και να επεξεργαστούν τις απαντήσεις και τα πρόσθετα στοιχεία που θα τους παρουσιάσουν τα συναρμόδια υπουργεία τις προσεχείς ημέρες, για τα θέματα που θα αποτελέσουν την βασική ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν διαφαίνεται να κινδυνεύει η χορήγηση της επόμενης δόσης των δανείων των 110 δισ., ούτε και να υπάρχει φόβος για επανάληψη κάποιας δημόσιας παρέμβασης εκ μέρους των εκπροσώπων στα ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο με τις υποδείξεις των ξένων απεσταλμένων για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Read more...

Ποιοι μένουν εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών

Ποιοι μένουν εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών
newpost.gr
Μαχαίρι, µε τραγικές επιπτώσεις σε 150.000 ασφαλισµένους οι οποίοι θα βρεθούν εκτός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων,, βάζει η τρόικα ενώ άλλοι 50.000 θα προστεθούν στον νέο κατάλογο.

Η καινούργια λίστα µε τις ειδικότητες των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων θα είναι έτοιµη έως τις 15 Ιουνίου, ενώ από την 1η Ιουλίου θα εφαρµοστεί το νέο καθεστώς σύµφωνα µε τις επιταγές του Μνηµονίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουµάνης, που προήδρευσε χτες στην πρώτη συνεδρίαση της 11µελούς αρµόδιας επιτροπής υπό τον καθηγητή Θεόδωρο Κωνσταντινίδη, παρουσίασε τα στοιχεία βάσει των οποίων η επιτροπή θα εκδώσει το πόρισµά της.

Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, σήµερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισµένοι 538.000 µισθωτοί.

Ο αριθµός εµφανίζεται µειωµένος εξαιτίας της ανεργίας που έχει βγάλει εκτός αγοράς χιλιάδες οικοδόµους.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις ειδικών, θα αποχαρακτηριστούν επαγγέλµατα που απασχολούν σήµερα περίπου 150.000 µισθωτούς, ενώ θα ενταχθούν για πρώτη φορά άλλοι 50.000 εργαζόµενοι.

Δεδομένο είναι ότι εκτός βαρέων θα βγουν περίπου 70.000 διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιοµηχανία, τη χηµική και τη φαρµακοβιοµηχανία, ενώ οι πρώτοι που θα µπουν στη νέα αναθεωρηµένη λίστα θα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των δηµόσιων νοσοκοµείων.

Στον νέο κατάλογο, εκτός από τους διοικητικούς υπαλλήλους, εκτιµάται ότι δεν θα υπάρχουν πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, εργαζόµενοι στον χώρο του µόντελινγκ, εκφωνητές ραδιοφώνου, κοµµωτές και κάποιες ειδικότητες στον χώρο του τουρισµού και επισιτισµού.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι σερβιτόροι και οι τραγουδιστές θα παραµείνουν στη λίστα καθώς οι συνθήκες εργασίας τους δεν έχουν τροποποιηθεί.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σήµερα βρίσκονται στη λίστα κατηγορίες εργαζοµένων όπως υπάλληλοι γραφείου (16.464), φυσικοί και µαθηµατικοί (1.129), αρχιτέκτονες τεχνολόγοι (3.886), µοντέλα και πωλητές (2.328), απασχολούµενοι σε ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες (2,569), στην παροχή υπηρεσιών (1.134), εργαζόµενοι στα ασφαλιστικά ταµεία (303) κ.ά.

Ο µεγαλύτερος αριθµός ασφαλισµένων στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι οικοδόµοι (104.423), οδηγοί µέσων µεταφοράς και χειριστές (107.542), εργαζόµενοι σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (38.056), στο χονδρεµπόριο (30.690), στη βιοµηχανία τροφίµων και ποτών (25.436), στις κατασκευές (24.290), τεχνίτες ανέγερσης κτιρίων και δοµικών έργων (20.333).

Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλµατα που θα εξαιρεθούν θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015 (δηλαδή όσοι συµπληρώνουν 4.500 ένσηµα, εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά). Για όσους δεν θεµελιώνουν δικαίωµα θα αυξηθούν «αυτόµατα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζόµενους), θα χάσουν επιδόµατα και θα διατηρήσουν µόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον µισθό για όσες ηµέρες ήταν ενταγµένοι στα βαρέα. Οσοι εργάζονται σε επαγγέλµατα που θα αποχαρακτηριστούν θα έχουν µείωση µισθών από 50 έως 250 ευρώ τον µήνα, θα επιβαρυνθούν µε πέντε έτη εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν µείωση στις συντάξεις τους έως και 20%.




Πηγή: Τα Νέα

Read more...

«Ο Καρατζαφέρης τρελάθηκε από τότε που τον κουτσούλισε το περιστέρι»

newpost.gr
«Ο Καρατζαφέρης τρελάθηκε από τότε που τον κουτσούλισε το περιστέρι»
«Είμαι φυσιολογικός άνθρωπος και όχι ρομπότ» είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφερόμενος στο πρόσφατο «θερμό επεισόδιο» που είχε με τον Ιωάννη Κοραντή.

Μάλιστα, έδωσε συνέχεια στη σφοδρή αντιπαράθεση με το ΛΑ.Ο.Σ. και αναφερόμενος στον Γιώργο Καρατζαφέρη, τόνισε: «Αυτός τρελάθηκε από την ημέρα που τον κουτσούλισε το περιστέρι. Νομίζει ότι είναι ρυθμιστής. Αν θέλει να είναι ρυθμιστής, πρέπει να σοβαρευτεί».

Για τα «γαλλικά» με τα οποία στόλισε τον Ι. Κοραντή στη Βουλή, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε: «Με τον Κοραντή δεν λέμε καλημέρα τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Και μου είπε ξαφνικά καλημέρα και μάλιστα περιπαιχτικά. Και σήμερα να τον συναντούσα, θα του τα έλεγα. Μπορεί λιγότερα αλλά θα του τα έλεγα».

Μάλιστα, όπως είπε, «για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πρέπει κάποιοι να ρίξουμε το επίπεδο μας. Ε, καλύτερα να με πεις αλήτη, παρά κλέφτη».

Ο βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας για τον κ. Κοραντή είπε ότι είναι «ανέντιμο και ανήθικο να διορίζεται κάποιος βουλευτής σε άλλο κόμμα από αυτό που υπηρέτησε», ενώ πρόσθεσε ότι ήταν «αστοχία» ο διορισμός του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ από τη ΝΔ.

«Κάποιοι δεν άξιζαν την εμπιστοσύνη που τους δείξαμε» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και συμπλήρωσε ότι πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο ο αρχηγός της ΕΥΠ μπορεί να «διορίζεται» στο κοινοβούλιο αμέσως μετά τη θητεία του.

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι αυτό που συνέβη με τον κ. Κοραντή θα μπορούσε να συμβεί και με τον κ. Καρατζαφέρη και δήλωσε: «Τι παραπάνω να σου κάνει κάποιος από το να σε σπιλώνει για να κερδίσει ψήφους; Τι είναι αυτά που μου λένε "έλα ρε Βαγγελάκη, πολύ σοβαρά τον έχεις πάρει". Ε, γι' αυτό γίναμε γελοίοι. Γι' αυτό λέει ο κόσμος ότι τους πολιτικούς τους βρίζουν και νομίζουν ότι βρέχει».

Ο πρώην υπουργός σημείωσε: «Στο Επικρατείας βάζεις κάποιον με περγαμηνές ή που τον εκτιμάς. Τι εκτίμησε ο αρχηγός του περιθωριακού κόμματος στον Κοραντή»;

Όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης, εκτός από τον κ. Κοραντή, από προχθές δεν λέει καλημέρα και με τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι:«Και βέβαια λέω καλημέρα στη Ντόρα Μπακογιάννη».

Read more...

Πως η ΝΔ έφτασε στην απόφαση της 12ης Μαΐου

Πως η ΝΔ έφτασε στην απόφαση της 12ης Μαΐου
newpost.gr
Τρόικα
και ...ΓΣΕΕ καθόρισαν τελικά την απόφαση της Συγγρού να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της επικαιροποιημένης πρότασης της ΝΔ, το αποκαλούμενο «Ζάππειο ΙΙ», στις 12 Μαΐου, εγκαταλείποντας το αρχικό σχέδιο της 9ης Μαΐου που παρέμενε ως την τελευταία στιγμή η επικρατούσα ημερομηνία.

Η απόφαση ελήφθη κυριολεκτικά τις τελευταίες ώρες και οριστικοποιήθηκε κατά την κλειστή σύσκεψη της Δευτέρας, υπό τον Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των «4+1 κομμάντο» του προέδρου της ΝΔ, οπότε και δόθηκε η τελική μορφή της ομιλίας- παρουσίασης του «Ζαππείου ΙΙ».

Ενώ η ερχόμενη Δευτέρα παρέμενε το «σίγουρο χαρτί» για την ΝΔ –η εντολή μάλιστα που είχε δοθεί προς όλους τους τομεάρχες και τα στελέχη του κόμματος ήταν «να είστε έτοιμοι μέχρι τις 9 Μαΐου»- δύο παράγοντες καθόρισαν τη χρονική μεταφορά της «γαλάζιας» εκδήλωσης. Πρώτον, η επίσκεψη των επικεφαλής της Τρόικας στις 10 Μαΐου. Και δεύτερον, η απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 11 Μαΐου.

Στην ΝΔ ήθελαν να αποφύγουν –κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους- το ενδεχόμενο να συμπέσουν οι όποιες δηλώσεις ή διαρροές των Τροϊκανών για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με την παρουσίαση των «γαλάζιων» προτάσεων. Με δεδομένο ότι φιλοδοξούν, τα όσα ειπωθούν στο «Ζάππειο ΙΙ» να «παίζουν» στα ΜΜΕ για μερικά 24ωρα, η επίσκεψη της Τρόικας την ακριβώς επόμενη ημέρα πιθανώς να ...χαλούσε τη συνταγή.

Η γενική απεργία της 11ης Μαΐου έβγαζε εκτός παιχνιδιού και την ερχόμενη Τετάρτη ενώ ούτε και η Παρασκευή ενδεικνυόταν λόγω του ότι τα καθημερινά φύλλα των εφημερίδων κλείνουν νωρίς ενώ και τα περιθώρια να φιλοξενηθούν εκτενή ρεπορτάζ στα κυριακάτικα φύλλα ήταν απαγορευτικά. Οπότε η Πέμπτη 12 Μαΐου ήταν η μοναδική εναπομείνασα ημερομηνία που φαίνεται να εξυπηρετεί ικανοποιητικά όλους τους στόχους.

Σημειώνεται πάντως ότι το «NP», σε όλες τις αναρτήσεις του σχετικά με το «Ζάππειο ΙΙ» εμφάνιζε ως πιθανότερη ημερομηνία παρουσίασης τις 9 Μαΐου, διατηρώντας πάντως έντονες επιφυλάξεις μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας, σημειώνοντας ότι παρά τις έντονες φήμες, η ημερομηνία δεν είχε «κλειδώσει».

Read more...

H «17 Νοέμβρη» οδηγεί τον Χρυσοχοΐδη στη θέση του «τσάρου»

H «17 Νοέμβρη» οδηγεί τον Χρυσοχοΐδη στη θέση του «τσάρου»
newpost.gr
Υπάρχουν μερικά ονόματα, τόσο συνδεδεμένα το ένα με το άλλο, που δύσκολα μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει. Για παράδειγμα, μόλις ακούσει κανείς για τη σύλληψη των μελών της 17 Νοέμβρη, μονομιάς τού έρχονται στο μυαλό τα ονόματα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του Φώτη Νασιάκου, του Στέλιου Σύρου και του Γιάννη Διώτη.

Ο τελευταίος, ως αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τότε εκπροσωπούσε τη δικαιοσύνη στις έρευνες. Γρήγορα όμως αποτέλεσε τον Ντ΄ Αρτανιάν για να συμπληρωθούν οι “τέσσερις σωματοφύλακες” της αντιτρομοκρατικής προσπάθειας.

Προχθές, ο αντιεισαγγελέας Γιάννης Διώτης ανακοινώθηκε ως ο νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ και τα πρώτα σχόλια ήταν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους φοροφυγάδες.

Η δεύτερη ανάγνωση όμως της τοποθέτησης Διώτη στη νευραλγική θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ προκάλεσε το εξής εύλογο ερωτηματικό: Πως είναι δυνατόν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να επιλέγει ως στενό του συνεργάτη ένα άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη τη στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις των δύο υπουργών κινούνται σε μια λεπτή κλωστή;



Αν μάλιστα προσθέσει κανείς το γεγονός ότι ο Γ. Διώτης, συνέχιζε να είναι συνεργάτης του Χρυσοχοίδη (από 29-10-20120, με θέση Ειδικού Συμβούλου, όπως και ο Φ. Νασιάκος- παραπλεύρως η απόφαση) στο υπουργείο Ανάπτυξης, τα πράγματα περιπλέκονται.

Οι πληροφορίες όμως που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωράει σε ανασχηματισμό στις αρχές του καλοκαιριού και αφού πρώτα ψηφιστούν τα μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο, ενδέχεται να δίνουν κάποια λύση στον “γρίφο”.

Από τη Δευτέρα, ημέρα που ανακοινώθηκε η τοποθέτηση Διώτη στον ΣΔΟΕ, άρχισαν να φουντώνουν και οι φήμες ότι ο πρώην αντιεισαγγελέας αποδεχόμενος την τοποθέτηση στον ΣΔΟΕ, ουσιαστικά έγινε προάγγελος μιας νέας συνεργασίας των παλιών “σωματοφυλάκων”, αυτή τη φορά στο υπουργείο Οικονομικών...

Read more...

Παράθυρο για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από Δρούτσα

«Μόδα» η συζήτηση για την ΑΟΖ

http://img.protothema.gr/C0A0347A08C6924EDDB910C0F72E8DEE.jpg
Παράθυρο για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων άφησε ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Ο κ. Δρούτσας συνέδεσε την αύξηση του εύρους της ελληνικής χωρικής θάλασσας με την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας που ανήκει σε κάθε μία από τις δύο χώρες στο Αιγαίο.

«Προϋπόθεση για μας είναι να κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας για επέκταση των χωρικών υδάτων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών χωρίς όμως να διευκρινίσει αν η αύξηση της ελληνικής χωρικής θάλασσας θα προχωρήσει μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια σε όλο το Αιγαίο και χωρίς επιλεκτικές διαφοροποιήσεις (δηλαδή αλλού έξι, 8, 9, ή 12 μίλια).

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που συνεχίζονται για δέκατο χρόνο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει συζητήσει την ουσία των διαπραγματεύσεων με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ αόριστον και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η διαδικασία να εκφυλιστεί και να χάσει την αξιοπιστία της.

Όταν όμως κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η κοινή γνώμη δεν ενημερώνεται για όσα συζητούνται στις διερευνητικές επικαλέστηκε την συμφωνία εμπιστευτικότητας επιχειρηματολογώντας ότι «αν βγεις σ’ένα δημόσιο διάλογο θα προσπαθήσουν κάποιοι να διαστρεβλώσουν, να δημιουργήσουν ένα κλίμα που δεν οδηγεί πουθενά».

«Θέλουμε ένα αποτέλεσμα που να καλύπτει πλήρως τις ελληνικές θέσεις και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα κινηθεί σε μια κατεύθυνση που να διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις», επισήμανε ο κ. Δρούτσας απαντώντας σε ερώτημα τι αναμένει η Αθήνα από τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας.

«Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχε φτάσει στο ναδίρ της» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών στην συνομιλία του με δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν θέσει το ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει το διπλωματικό κεφάλαιο και την ισχύ να διαπραγματεύεται με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας.

«Δεν υπάρχει πρόθεση για υποχώρηση στα εθνικά μας θέματα» διαβεβαίωσε και αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μελετούν τρόπους με τους οποίους να αποφεύγονται «τα ευτράπελα με τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που μπορεί να προκαλέσουν ένα ατύχημα» με γνώμονα την απόλυτη κατοχύρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Μόδα» η συζήτηση για την ΑΟΖ

Το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) δεν συζητείται στις διερευνητικές παραδέχθηκε για πρώτη φορά ο κ. Δρούτσας. «Ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω την έννοια της ΑΟΖ» υπογράμμισε ο υπουργός των Εξωτερικών και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ουσία, διότι αν ήταν κάτι ουσιαστικό η κυβέρνηση πρώτη θα είχε ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ. «Η έννοια της ΑΟΖ δεν έχει σχέση με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, το εύρος της δεν ξεπερνά τα ακρότατα όρια της υφαλοκρηπίδας, άρα δεν παίρνουμε τίποτα παραπάνω με το να οριοθετήσουμε ΑΟΖ», διακήρυξε ο κ. Δρούτσας.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η συζήτηση για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης έχει γίνει… μόδα, από κάποιους οι οποίοι βλάπτουν την Ελλάδα με όσα λένε δημοσίως. «Δεν είναι ουσία, είναι μόνο πολιτικό το θέμα γα να ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Δρούτσας αποδίδοντας πολιτική σκοπιμότητα στην αντιπολίτευση και διέκρινε ακόμη μια κατηγορία επικρίσεων από εκείνους που δεν ενδιαφέρονται να δουν τα ελληνοτουρκικά να προχωράνε και επειδή διαισθάνονται ότι η κυβέρνηση έχει την τόλμη να προχωρήσει κάνουν κριτική.

«Αναρωτήθηκε κανείς γιατί η ΝΔ δεν προχώρησε επί πεντέμιση χρόνια στην ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ;», σχολίασε ο υπουργός των Εξωτερικών και διαβεβαίωσε ότι παρά το γεγονός πως η Ελλάδα δεν έχει κηρύξει ΑΟΖ εξακολουθεί να έχει ipso jure όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα στο έδαφος και στο υπέδαφος της υφαλοκρηπίδας.

Read more...

Κυβερνητική σύσκεψη για το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα υπό τον πρωθυπουργό

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης

O Γ.Παπανδρέου αναμένεται να λάβει απόφαση για το εάν θα ματαιωθούν ή αναβληθούν τα πλέι οφ
O Γ.Παπανδρέου αναμένεται να λάβει απόφαση για το εάν θα ματαιωθούν ή αναβληθούν τα πλέι οφ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα συζητήθηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου το μεσημέρι της Πέμπτης και αναμένεται εντός ολίγου να γίνουν ανακοινώσεις για τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει απόφαση για την ματαίωση ή την αναβολή των πλέι οφ, που αρχίζουν την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε ολόκληρο το πλέγμα των προβλημάτων στο χώρο, από τη βία και τη διαφθορά μέχρι τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα.

Στη σύκσεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Καπελέρης, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Γιάννης Σπανουδάκης, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης και ο επιτελάρχης του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, Νίκος Παπαγιαννόπουλος.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ.Πεταλωτή.

Εν τω μεταξύ, αυτήν την ώρα ξεκινά δεύτερη σύσκεψη για την Οικονομία, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που υποβάλλεται στην τρόικα.

Στη σύσκεψη για την οικονομία, συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Τι απέγιναν τα λεφτά του Ειδικού Ταμείου για τις πυρόπληκτες περιοχές απαντά ο ΥΠΟΙΚ

Τελεί υπό εκκαθάριση

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Για τη χρηματοδότηση έργων που έχουν ήδη εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για την ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών θα χρησιμοποιηθούν οι αδιάθετοι πόροι του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που είχε ιδρυθεί το 2007 και από 1/1/2011 καταργήθηκε.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή και γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τον κ. Λυκουρέντζο ότι το τελευταίο ΔΣ του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των συναρμόδιων υπουργείων και των Περιφερειών, ενέκρινε νέες χρηματοδοτήσεις για νέα έργα στις πληγείσες περιοχές.

Το συνολικό ύψος των κονδυλίων που διέθεσε το τελευταίο ΔΣ από το διορισμό του μέχρι 31.12.2010 ανέρχεται σε 20.668.151 ευρώ.

Την 1η.1.2011 με το Ν. 3895/10 το Ταμείο καταργήθηκε και σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου έχει αρχίσει η διαδικασία για την εκκαθάρισή του, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι «το ταμειακό υπόλοιπο που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση του Ταμείου θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των έργων που έχουν ήδη εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, οι αδιάθετοι πόροι του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου το οποίο προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών, με την επιφύλαξη για τους πόρους που αναφέρονται σε δωρεές ειδικού σκοπού, δηλώνει επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών.

Το έγγραφο του κ. Παπακωνσταντίνου διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου με την οποία έσπευδε να υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ μετά την πύρινη συμφορά η οποία έπληξε τη χώρα τον Αύγουστο του 2007 ίδρυσε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του οποίου πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης».

Ο κ. Λυκουρέντζος είχε επικαλεστεί τον απολογισμό που είχε κάνει ο κ. Μολυβιάτης κατά την παραίτησή του από τον οποίο προέκυπτε ότι:

  • συνεισέφεραν 93.000 δωρητές για την υποστήριξη των πυρόπληκτων πολιτών και των πυρόπληκτων περιοχών
  • 1.158 σπίτια ανοικοδομήθηκαν ή επισκευάζονται εντελώς δωρεάν,
  • 802 αγροτικά κτίσματα ανοικοδομήθηκαν ή επισκευάζονται,
  • στο ταμείο εισέρρευσαν 198.018.545 ευρώ και από τόκους 10.295.882 ευρώ,
  • μέχρι 8.10.2009 το ταμείο, για την εκπλήρωση των σκοπών του, δαπάνησε 76.622.018 ευρώ και το υπόλοιπο του λογαριασμού στην ίδια ημερομηνία ήταν 131.692.410 ευρώ.
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ είχε απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών ποιος φορέας και με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί το υπόλοιπο του ταμείου.

Είχε καλέσει, επίσης, τον κ. Παπακωνσταντίνου να απαντήσει πώς είναι δυνατόν δωρεές οι οποίες προσεφέρθησαν για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών στις πυρόπληκτες περιοχές να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση άλλων στόχων.

Για την κατανομή κονδυλίων του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών είχε ζητήσει ενημέρωση και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημερώνει το βουλευτή ότι η χρηματοδότηση συνολικού ύψους 97.290.169 ευρώ για τα έργα αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές κατανέμεται ως εξής:

  • Δωρεάν κρατική αρωγή για αποκατάσταση πυρόπληκτων κτιρίων - κατοικιών (μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων) ύψους 71.275.000 ευρώ
  • Αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, οδοποιία, ύδρευση κ.λπ., χρηματοδοτούμενα μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ύψους 5.510.967 ευρώ για τη Δυτική Ελλάδα, 7.461.000 για την Πελοπόννησο, 398.214 ευρώ για τη Στερεά Ελλάδα
  • Έργα χρηματοδοτούμενα απευθείας από το Ειδικό Ταμείο ύψους 12.644.988 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το ΔΝΤ καλύπτει τον πρωθυπουργό για το θέμα των συνομιλιών περί προσφυγής

Εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση


Πλήρη κάλυψη παρέχει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν
Πλήρη κάλυψη παρέχει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Στην έκδοση ανακοίνωσης με την οποία καλύπτει τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, προχώρησε το ΔΝΤ μετά τη νέα πολιτική θύελλα που προκλήθηκε από τη μετάδοση νέων δηλώσεων του Στρος Καν, στις οποίες κάνει λόγο περί υπόγειων συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές επί μήνες, σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα.

Δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση και συμφωνία για οικονομική βοήθεια πριν το επίσημο αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα τον Απρίλιο του 2010, δηλώνει στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Στην κίνηση αυτή το Ταμείο προχώρησε μετά τη νέα πολιτική θύελλα που προκλήθηκε από τη μετάδοση νέων αποσπασμάτων από την επίμαχη συνέντευξη του Στρος Καν στο ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης, στις οποίες κάνει λόγο περί υπόγειων συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές επί μήνες, ώστε να ετοιμάσουν το οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

«Είμαστε πάντα σε επαφή με τα κράτη-μέλη μας και δεν είναι ασύνηθες για τον γενικό διευθυντή να μιλά με την ηγεσία μιας χώρας» λέει τώρα το ΔΝΤ.

Σημειώνει, δε, ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας αυτές οι συνομιλίες αφορούσαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τη φοροδιαφυγή» και τονίζει με έμφαση πως:

«Δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και καμία συμφωνία για οικονομική βοήθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ πριν από την επίσημη αίτηση που κατέθεσε η Ελλάδα για οικονομική βοήθεια στα τέλη Απριλίου του 2010».

Το Ταμείο υπενθυμίζει ότι «εδώ και έναν χρόνο ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ έχει δηλώσει πως μέχρι να κατατεθεί η αίτηση (της Ελλάδας) δεν είχαμε συζητήσεις οικονομικής φύσεως», και η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι αυτό που συνέβαινε στις επαφές μεταξύ των δυο πλευρών ήταν ότι «στελέχη του Ταμείου πρόσφεραν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα μετά από σχετικό αίτημα της τελευταίας».

Η δήλωση που άναψε τις φωτιές

Στην επίμαχη δήλωση, που περιλαμβανόταν στη συνέντευξη του επικεφαλής του ΔΝΤ στο Canal+, αλλά η γαλλική τηλεόραση δεν την μετέδωσε, ο Στρος Καν υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου επιθυμούσε την παρέμβαση του ΔΝΤ και είχε αρχίσει από πολύ νωρίς τις συζητήσεις, αλλά για πολιτικούς λόγους δεν το αποκάλυπτε.

Ειδικότερα, η δήλωση του Στρος Καν που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» στον Alpha την Τρίτη έχει ως εξής:

«Όταν λέω υπερβάλλοντας ότι, όταν ήρθε το ΔΝΤ (σ.σ. στην Ελλάδα), κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες. Το κλείσαμε σε 15 ημέρες, διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο. Με είχε πάρει τηλέφωνο το μήνα Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2009, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Και είναι αλήθεια ότι είχε συνειδητοποιήσει πως είχε ανάγκη από βοήθεια».

Με τη δημοσιοποίηση της δήλωσης αυτής στην κυβέρνηση αρχικά ήταν έκδηλο ότι επικράτησε αμηχανία. Ωστόσο έγκαιρα πέρασε στην επίθεση, κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία που μίλησε για «πολιτικό κόλαφο», υποστηρίζοντας ότι όλα ήταν γνωστά και δημοσιοποιημένα.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προς επίρρωση των λεγομένων του επικαλέστηκε δηλώσεις του πρωθυπουργού που από τον Δεκέμβριο του 2009 δήλωνε ότι στις Βρυξέλλες ότι «έχω επαφές και με τον Στρος Καν» αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου που ενημέρωνε τον Ιανουάριο του 2010 για τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για θέματα φορολογικά και δημοσιονομικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γ.Πεταλωτής χαρακτήρισε ως «συστηματική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας» τον τρόπο, με τον οποίο η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να επικρίνουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Οι μάσκες έπεσαν λέει η Αντιπολίτευση

Οι δηλώσεις Πεταλωτή δεν έκαμψαν βέβαια τις οργισμένες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μίλησε για «πολιτικό κόλαφο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέματα και εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

«Την ώρα, λοιπόν, που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι 'λεφτά υπάρχουν' και ότι 'δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ', μυστικά και υπόγεια, σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο, εξαπατώντας το λαό. Το ζήτημα, πλέον, δεν είναι η χαμένη αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη; Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει. Και η κυβέρνηση να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές» είπε ο κ. Μιχελάκης.

Το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Δεν περιμέναμε τις δηλώσεις του Στρος Καν για να μάθουμε πόσο μεγάλα ψέματα έλεγαν και λένε στο λαό το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Το ΚΚΕ προειδοποιούσε το λαό πριν τις εκλογές για τη θύελλα που θα εξαπέλυαν εναντίον του».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι «η αναγκαστική καταφυγή στην τρόικα ήταν προϊόν της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ και της πολιτικής δολιότητας της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2009».

«Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, απέκρυπτε τα σχέδιά του, ενώ έκανε τα πάντα για να βρεθούμε στην αγκαλιά του ΔΝΤ, ας υπάρξει ειλικρινής για έστω μια φορά, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του» σχολίασε ο Συνασπισμός.

«Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εκείνες τις ώρες που ο πρωθυπουργός και ο υπ. Οικονομικών μιλούσαν για γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι, ενώ προωθούσαν την προσφυγή στο ΔΝΤ, οι ξένοι δανειστές μας κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες και πέτυχαν να ξεφορτώσουν από πάνω τους ελληνικά ομόλογα» δήλωσε το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης.

«Μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προτίμησε αντί για τις δύσκολες αποφάσεις, τις 'υπόγειες' συνεννοήσεις με τον κ. Στρος Καν. Το έκανε προκειμένου να αναιρέσει το 'λεφτά υπάρχουν', αλλά και όλα όσα έλεγε και έπραττε το κόμμα του τα τελευταία 30 χρόνια» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε από διαρροές του κ. Στρος Καν τι πραγματικά έχει συμβεί και πότε» τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Μαίνεται ο πόλεμος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχε και δεύτερο γύρο.

Η απογευματινή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκη εστίαζε στο γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής απέδωσε σε προσωπικές σκοπιμότητες του Στρος Καν τις δηλώσεις αυτές και την συγκεκριμένη περιγραφή της κατάστασης, θέση που επανέλαβε και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ.Χρυσοχοΐδης.

Η τοποθέτηση του κ. Πεταλωτή είχε ως εξής: «Δεν χρειαζόταν να ανακαλυφθεί χθες ότι είχαμε συζητήσεις με το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός διερευνούσε όπως όφειλε λόγω εθνικού καθήκοντος, που είχε αναλάβει, όλες εκείνες τις πιθανές λύσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε από κάπου να δανειστούμε. Όπως έγινε η μετάφραση έχει και ελλείψεις. Δεν αναφέρομαι σε αυτές. Ο κ. Στρος Καν για τους δικούς του λόγους βγαίνει και παραθέτει την κατάσταση έτσι όπως υποτίθεται ότι έγινε».

Πατώντας στην τελευταία πρότασή του ο κ. Μιχελάκης της ΝΔ σχολίασε: «Ο κ. Πεταλωτής, αφού ομολόγησε, τον περασμένο Φεβρουάριο, τις μυστικές επαφές με τον Στρος Καν, λέγοντας ότι 'ο Γ.Παπανδρέου έπραξε το αυτονόητο πατριωτικό καθήκον του να συνομιλεί με όλους και να αξιολογεί τις προτάσεις τους', σήμερα προσπαθεί να αναιρέσει όσα έλεγε και κατηγορεί τον επικεφαλής του ΔΝΤ ότι 'για δικούς του λόγους παραθέτει την κατάσταση έτσι όπως υποτίθεται ότι έγινε'.

»Δυστυχώς για τον ίδιο και τον Αρχηγό του, τα γεγονότα δεν τους βοηθούν, ούτε στην τελευταία πιρουέτα».

» Την ίδια ώρα που συζητούσαν υπόγεια -όπως λέει ο Στρος Καν- εξαπατούσαν το λαό διαβεβαιώνοντας για τα ακριβώς αντίθετα. Το Δεκέμβριο του 2009, ο Γ.Παπανδρέου βεβαίωνε ότι 'τα σενάρια προσφυγής μας στο Δ.Ν.Τ. δεν υπάρχουν', ενώ τον Ιανουάριο του 2010 δήλωνε κατηγορηματικά ότι 'δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο Δ.Ν.Τ.'» συμπλήρωσε ο κ. Μιχελάκης επικαλούμενες άλλες δηλώσεις του πρωθυπουργού στο ίδιο διάστημα με αυτές που ανέφερε ο Γ.Πεταλωτής.

«Όσο, λοιπόν, κι αν προσπαθούν να αμφισβητήσουν το συνομιλητή τους, το σκηνικό παραμένει ίδιο και τα ερωτήματα που υποβάλαμε παραμένουν αναπάντητα: Γιατί, αφού -όπως λένε- πάλευαν, για να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, εξακολουθούσαν να λένε ότι “λεφτά υπάρχουν”; Γιατί τον Ιανουάριο του 2010, στην έκδοση του ομολογιακού δανείου όταν προσφέρθηκαν 25 δισ. ευρώ, όσα περίπου θα έδινε και το Δ.Ν.Τ., δεν τα πήραν;»

» Γιατί φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009; Γιατί απαξίωναν την ελληνική οικονομία με δηλώσεις για “Τιτανικό” και επικείμενη “χρεοκοπία”; Γιατί, ενώ προεκλογικά απέκλειαν προσφυγή στο Δ.Ν.Τ., μετεκλογικά -και μάλιστα από την πρώτη στιγμή- όπως αποκάλυψε ο κ. Σαχινίδης- αποφάσισαν ότι αυτή ήταν “η πρώτη και μόνη επιλογή τους”; Τι, επιτέλους, κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη; Αυτό είναι πλέον το ερώτημα. Και το ερώτημα αυτό δεν απαντάται με βολές εναντίον του Στρος Καν» τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Μέσω του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ και του φυλλαδίου «Βασικός Σχολιασμός Θεμάτων Επικαιρότητας», το οποίο εκδίδει σε καθημερινή βάση, ήρθε η νέα σφοδρή επίθεση του ΠΑΣΟΚ κατά της ΝΔ, ενώ από τα πυρά δεν γλίτωσε ούτε ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος.

Το μήνυμα απευθύνεται προς «Συγγρού και τους Λαζόπουλούς της» και σ΄αυτό τονίζεται: «Εμείς κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον και σώσαμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Εσείς τι κάνατε»;

Και συνεχίζει: «Τον πατριωτισμό του Κινήματός μας, δεν θα τον αμφισβητήσει κανείς, πόσο μάλλον αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μετά λιποτάκτησαν και αυτοί που έγλυφαν τους "καταλληλότερους" επί 6 χρόνια, ενώ κατέστρεφαν τη χώρα».

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, και το ΠΑΣΟΚ έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους, χτύπησαν κάθε πόρτα για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία», στην οποία «είχε οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή» και τονίζεται ότι «την αποφύγαμε».

Τονίζεται επίσης ότι «ο αγώνας που δώσαμε ήταν ακριβώς για να μη βρεθούμε μόνο με το ΔΝΤ, αλλά για να στηθεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Και αυτό καταφέραμε».

Στο ίδιο δελτίο παρατίθενται και αποσπάσματα δημοσίων δηλώσεων του κ. Παπανδρέου, ο οποίος από τον Δεκέμβριο του 2009 είχε πει ότι είχε επαφές με τον Ντομινίκ Στρος Καν, οι οποίες εμφανίζονται σήμερα ως αποκαλύψεις.

Ειδικότερα παρατίθενται οι ακόλουθες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου:

α) Στις 11/12/2009, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες: «Εγώ έχω επαφές και με τον Στρος Καν, αλλά επαφές για να συζητήσω τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, για να αξιοποιήσουμε τη δική τους τεχνογνωσία».

β) Στις 11/2/2010, πάλι σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες: «Πρώτα απ' όλα, να ξέρετε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό ζητήσει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε θέματα τεχνικής φύσης και, βεβαίως, έχει συνδράμει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς αυτή την κατεύθυνση.»

» Σε παρόμοιες κρίσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτός Ευρωζώνης έχει δείξει την τεχνογνωσία του, την οποία και έχουμε ζητήσει για να μας συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.»

» Δεν έχει αυτή την τεχνογνωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση σε παρόμοιες κρίσεις. Είναι σημαντική λοιπόν αυτή η τεχνογνωσία, όπως το να βοηθήσει π.χ. στις διοικητικές αλλαγές, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία πιο διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία και εφαρμογή του προϋπολογισμού μας. Παίρνω απλώς ένα παράδειγμα. Με αυτή τη λογική βεβαίως, εμείς θα είμαστε πρόθυμοι και θα είναι και χρήσιμη αυτή η συνεργασία μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

γ) Και επίσης πάλι από τη συνέντευξη του στις 11/2/2010 στις Βρυξέλλες: «Πρώτα απ' όλα, όχι προ μηνός, αλλά προ διμήνου και εγώ ζήτησα προσωπικά από τον Ντομινίκ Στρος Καν την αρωγή του σε τεχνική βοήθεια. Άρα, λοιπόν, είναι η Ελλάδα η οποία έχει ζητήσει αυτή την τεχνική υποστήριξη. Δεν ζητήσαμε την οικονομική στήριξη, δηλαδή την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ».

Αποτέλεσμα των επαφών του κ. Παπανδρέου ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα κλιμακίου του ΔΝΤ στις 13 Ιανουαρίου του 2010, που συναντήθηκε με τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί, τότε, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση: «Έγινε μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζήτησε τη συνδρομή του ΔΝΤ σε τεχνικά θέματα. Ειδικότερα, συζητήθηκε η δυνατότητα παροχής βοήθειας του ΔΝΤ σε θέματα φορολογικής πολιτικής, φορολογικής διοίκησης, όπως και σε συστήματα κατάρτισης προϋπολογισμού, συστήματα ελέγχου και αξιολόγησης δημοσίων δαπανών».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Εκπτώσεις ή απευθύνομαι στο εξωτερικό» το μήνυμα Λοβέρδου στους προμηθευτές

Ανέβηκαν οι τόνοι

Από τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των προμηθευτών την Τετάρτη: Νέο «ραντεβού» για την επόμενη Δευτέρα έδωσαν οι δύο πλευρές
Από τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των προμηθευτών την Τετάρτη: Νέο «ραντεβού» για την επόμενη Δευτέρα έδωσαν οι δύο πλευρές (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Πάγωμα των κινητοποιήσεων ζήτησε από τους προμηθευτές των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας Ανδρεάς Λοβέρδος, καλώντας τους να αποδεχτούν έκπτωση κατά 20% στις προμήθειες υλικού αναδρομικά από το Μάρτιο ή το υπουργείο θα προχωρήσει σε απευθείας προμήθειες από το εξωτερικό και θα ενεργοποιήσει το νόμο για ανάληψη των προμηθειών από ιδιωτικό φορέα.

Σε τρίωρη σύσκεψη που είχαν οι δύο πλευρές την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, ο Ανδρ.Λοβέρδος ζήτησε από τους προμηθευτές να συνεργαστούν με το ΕΣΥ κάνοντας εκπτώσεις προς τα νοσοκομεία, ρίχνοντας στο τραπέζι την εναλλακτική της προμήθειας υλικών και ιατρικών εργαλείων απευθείας από εταιρείες του εξωτερικού.

Ήδη τρία νοσοκομεία έχουν προμηθευτεί υλικά από εταιρείες ξένων χωρών, το ένα από τα οποία είναι το «Γ.Γεννηματάς».

Όπως αναφέρθηκε στις συζητήσεις, σύμφωνα με το Βήμα, η διοίκηση προμηθεύτηκε γάντια έναντι 0,28 ευρώ, από 0,14 ευρώ που τα προμηθεύουν οι ελληνικές εταιρείες κατά τη διάρκεια του «εμπάργκο». «Πρόκειται για μία alternativa που έχει το σύστημα και που δεν θέλω να εφαρμόσω σε όλα τα νοσοκομεία», είπε ο Ανδρ.Λοβέρδος.

Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε για την αποπληρωμή τους για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου, λέγοντας επίσης πως «δεν είναι δικαίωμα τους το εμπάργκο σε βάρος του ΕΣΥ γιατί αν καταρρεύσει το σύστημα, θα πέσει πάνω και στο δικό τους κεφάλι».

Μερίδα των προμηθευτών αντέδρασε σε υψηλούς τόνους. Αρκετοί, εμφανώς δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη της σημερινής σύσκεψης, επιφυλάχτηκαν να αποφασίσουν για την τύχη του εμπάργκο μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους στις επόμενες ημέρες.

Νέα συνάντηση κανονίστηκε για το μεσημέρι της επόμενης Δευτέρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τηλεγράφημα συμπαράστασης του Γ. Παπανδρέου προς τον Ταγίπ Ερντογάν

newpost.gr
Τηλεγράφημα συμπαράστασης του Γ. Παπανδρέου προς τον Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν το ακόλουθο τηλεγράφημα, για την επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής του:

«Είμαι συγκλονισμένος από την επίθεση που δέχτηκαν οι άνθρωποι της ασφάλειάς σας στην Κασταμονή. Είμαι πεπεισμένος ότι μία τέτοια αποτρόπαιη πράξη βίας, η οποία στοίχισε την απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής και προκάλεσε τραυματισμούς, δεν μπορεί να εμποδίσει την πορεία της Τουρκίας προς την πρόοδο και την ευημερία.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά, θα ήθελα να εκφράσω σε εσάς προσωπικά, στην οικογένεια του θανόντος και στους τραυματίες την συμπαράστασή μας.

Ελπίζω οι δράστες αυτής της ενέργειας να οδηγηθούν το συντομότερο στη Δικαιοσύνη».

πηγή: naftemporiki
Read more...

Άκαρπη η νέα συνάντηση για τον ΧΥΤΥ στην Κερατέα

Διαφώνησαν ξανά

Από παλιαότερη συνάντηση στο υπουργείο περιβάλλοντος για το θέμα του ΧΥΤΥ
Από παλιαότερη συνάντηση στο υπουργείο περιβάλλοντος για το θέμα του ΧΥΤΥ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δεν βρέθηκε λύση για τον ΧΥΤΥ στην Κερατέα από τη συνάντηση των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού με την υπουργό Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι Δήμοι κατέθεσαν πρόταση μόνο για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας, χωρίς πάντως να διευκρινίσουν τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί, ενώ ζήτησαν περιθώριο δέκα ημερών για να καταθέσουν πρόταση για τη χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Για τη χωροθέτηση του εργοστασίου στο ΒΙΟΠΑ το υπουργείο δεν έφερε αντίρρηση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, επιμένει στη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο.

Οι Δήμαρχοι τόνισαν κατά τη συνάντηση ότι από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την επεξεργασία των απορριμμάτων θα εξαρτηθεί και η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, καθώς κάθε μία μέθοδος αφήνει και άλλο ποσοστό υπολειμμάτων προς ταφή.

Επανέλαβαν πάντως ότι για εκείνους το Οβριόκαστρο αποτελεί «κόκκινη γραμμή», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας κοινοτικών πόρων» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, εξηγώντας ότι για το υπουργείο τα βασικά ζητήματα είναι:

  • η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Νοτιοανατολικής Αττικής, με συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης σε σύγχρονα εργοστάσια αλλά και ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων
  • η διασφάλιση ότι όλα τα απαιτούμενα έργα και οι δραστηριότητες θα τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.
Το υπουργείο αναμένει την έγγραφη επιβολή της πρότασης και θα εξεταστεί αρμοδίως.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μικρότερες συντάξεις ζητάει πάλι η τρόικα

newpost.gr
Μικρότερες συντάξεις ζητάει πάλι η τρόικα
eurokinissi
Νέο ψαλίδι στις συντάξεις ζητάει η τρόικα που απειλεί με βέτο αν δεν περικοπεί η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ!

Η ξαφνική εμπλοκή παρουσιάστηκε στις συνομιλίες του κλιμακίου της τρόικας με το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα με την Αθηνά Δρέττα.

Η Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων απάντησε στις αιτιάσεις των τεχνοκρατών της τρόικας λέγοντας ότι το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ χρειάζονται περαιτέρω χρηματοδότηση γιατί τα έσοδα έχουν μειωθεί και τα έξοδα διογκώθηκαν λόγω της αύξησης της ανεργίας, αλλά συνάντησε την κατηγορηματική άρνηση των τεχνοκρατών της τρόικας.

Η αντεπιχειρηματολογία τους ήταν ότι αν χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότηση, αυτοί οι πόροι, που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ πρέπει να περικοπούν από αλλού, «δείχνοντας» προς τις συντάξεις.

Read more...

Λεφτά για τους ανέργους; Πάρτε κι άλλα μέτρα!

Σκληρό πρόσωπο από Τρόικα στο υπ. Εργασίας


http://img.protothema.gr/FC1DC4D39B3C46E8E864B60D1454E981.jpg
Σε αδιέξοδο κατέληξαν την Τετάρτη οι συνομιλίες με την Τρόικα για τους προϋπολογισμούς των ταμείων και τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Στις δραματικές διαβουλεύσεις που κράτησαν πάνω από 10 ώρες οι τεχνοκράτες της Τρόικας που συναντήθηκαν με τη Γεν. Γραμματέα Ασφάλισης κ. Αθηνά Δρέττα άσκησαν βέτο ώστε να μην δοθούν επιπλέον κονδύλια ούτε για την καταπολέμηση της ανεργίας!

Συγκεκριμένα, απαίτησαν εξηγήσεις γιατί το υπουργείο στο μεσοπρόθεσμο σχέδιό του ζητά επιπλέον επιχορήγηση 700 -750 εκατ. για τον ΟΑΕΔ, κάτι που θα σημάνει αύξηση των ελλειμμάτων και υπέρβαση του γενικού προϋπολογισμού.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου απάντησαν ότι τα επιπλέον χρήματα χρειάζονται για να ενισχύσουν το ΙΚΑ το οποίο έχει σημαντική υστέρηση εσόδων λόγω της ανεργίας ενώ χρειάζονται επιπλέον χρήματα για τον ΟΑΕΔ (1,9 δισ. έχουν προϋπολογιστεί για φέτος) ώστε να υλοποιηθούν τα προγράμματα για την συγκράτηση της ανεργίας.

Οι ελεγκτές απάντησαν κατηγορηματικά ότι, αν δε θέλουμε να μείνουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ στον αέρα, τα χρήματα θα πρέπει να εξοικονομηθούν από άλλους πόρους . Δηλαδή άφησαν να εννοηθεί ότι πρέπει να πάρουμε επιπλέον μέτρα η να προχωρήσουμε σε νέες περικοπές.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των ταμείων θα μειώσουν κατά δέκα έως δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες την αδήλωτη εργασία που σήμερα ανέρχεται στο 26%.

Θεωρούν, δε, το στόχο της αύξησης των εσόδων των ταμείων κατά 4,5 δισ. ευρώ σε περίοδο ύφεσης ως "οικονομικό θαύμα" σε περίοδο ύφεσης και αμφισβητούν τα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας μπορεί να το επιτύχουν εξαπολύοντας ελέγχους και θεσπίζοντας τσουχτερά πρόστιμα ενώ διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι τα έσοδα θα τονωθούν με την ανακοπή της αυξητικής πορείας της ανεργίας (θα αρχίσει να μειώνεται από το 2012 στο 13,1% από 14,9% που κυμαίνεται σήμερα ).

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ελπίζει ότι θα μειώσει κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες την αδήλωτη εργασία που σήμερα ανέρχεται στο 25%, εξαπολύοντας ελέγχους και θεσπίζοντας τσουχτερά πρόστιμα ενώ αισιοδοξεί ότι τα έσοδα θα τονωθούν με την ανακοπή της αυξητικής πορείας της ανεργίας θα αρχίσει να μειώνεται από το 2012 στο 13,1% από 14,9% που κυμαίνεται σήμερα .

Read more...

Αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ για το βίντεο με τον Στρος – Καν

newpost.gr
Αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ για το βίντεο με τον Στρος – Καν
Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου, εξαπέλυσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ και του φυλλαδίου "Βασικός Σχολιασμός Θεμάτων Επικαιρότητας", το οποίο εκδίδει σε καθημερινή βάση.

Αφορμή για την επίθεση ήταν βίντεο που πρόβαλε στη χθεσινή εκπομπή του ο ηθοποιός, με δηλώσεις του Διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, για τις συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό στο τέλος του 2009 και αξιοποίησε η ΝΔ με δηλώσεις του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη.

Το μήνυμα απευθύνεται προς «Συγγρού και τους Λαζόπουλούς της» και σ΄ αυτό τονίζεται: «Εμείς κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον και σώσαμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Εσείς τι κάνατε»; Και συνεχίζει: «Τον πατριωτισμό του Κινήματός μας, δεν θα τον αμφισβητήσει κανείς, πόσο μάλλον αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μετά λιποτάκτησαν και αυτοί που έγλυφαν τους "καταλληλότερους" επί 6 χρόνια, ενώ κατέστρεφαν τη χώρα».

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, και το ΠΑΣΟΚ έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους, χτύπησαν κάθε πόρτα για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία», στην οποία «είχε οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή» και τονίζεται ότι «την αποφύγαμε».

Τονίζεται επίσης ότι «ο αγώνας που δώσαμε ήταν ακριβώς για να μη βρεθούμε μόνο με το ΔΝΤ, αλλά για να στηθεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Και αυτό καταφέραμε».

Στο ίδιο δελτίο παρατίθενται και αποσπάσματα δημοσίων δηλώσεων του κ. Παπανδρέου, ο οποίος από τον Δεκέμβριο του 2009 είχε πει ότι είχε επαφές με τον Ντομινίκ Στρος Καν, οι οποίες εμφανίζονται σήμερα ως αποκαλύψεις.

Ειδικότερα παρατίθενται οι ακόλουθες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου:

α) Στις 11/12/2009, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες: «Εγώ έχω επαφές και με τον Στρος Καν, αλλά επαφές για να συζητήσω τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, για να αξιοποιήσουμε τη δική τους τεχνογνωσία».

β) Στις 11/2/2010, πάλι σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες: «Πρώτα απ' όλα, να ξέρετε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό ζητήσει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε θέματα τεχνικής φύσης και, βεβαίως, έχει συνδράμει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε παρόμοιες κρίσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτός Ευρωζώνης έχει δείξει την τεχνογνωσία του, την οποία και έχουμε ζητήσει για να μας συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν έχει αυτή την τεχνογνωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση σε παρόμοιες κρίσεις. Δεν έχει την τεχνογνωσία η Ευρωζώνη σε παρόμοιες κρίσεις. Είναι σημαντική λοιπόν αυτή η τεχνογνωσία, όπως το να βοηθήσει π.χ. στις διοικητικές αλλαγές, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία πιο διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία και εφαρμογή του προϋπολογισμού μας. Παίρνω απλώς ένα παράδειγμα.

Με αυτή τη λογική βεβαίως, εμείς θα είμαστε πρόθυμοι και θα είναι και χρήσιμη αυτή η συνεργασία μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

γ) Και επίσης πάλι από τη συνέντευξη του στις 11/2/2010 στις Βρυξέλλες: «Πρώτα απ' όλα, όχι προ μηνός, αλλά προ διμήνου και εγώ ζήτησα προσωπικά από τον Ντομινίκ Στρος Καν την αρωγή του σε τεχνική βοήθεια. Άρα, λοιπόν, είναι η Ελλάδα η οποία έχει ζητήσει αυτή την τεχνική υποστήριξη. Δεν ζητήσαμε την οικονομική στήριξη, δηλαδή την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ».

Αποτέλεσμα των επαφών του κ. Παπανδρέου ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα κλιμακίου του ΔΝΤ στις 13 Ιανουαρίου του 2010, που συναντήθηκε με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί, τότε, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση: «Έγινε μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζήτησε τη συνδρομή του ΔΝΤ σε τεχνικά θέματα. Ειδικότερα, συζητήθηκε η δυνατότητα παροχής βοήθειας του ΔΝΤ σε θέματα φορολογικής πολιτικής, φορολογικής διοίκησης, όπως και σε συστήματα κατάρτισης προϋπολογισμού, συστήματα ελέγχου και αξιολόγησης δημοσίων δαπανών».
Read more...

Νέα μαύρη τρύπα πάνω από 1,2 δισ. στο 4μηνο

Βουλιάζει ο προϋπολογισμός!


http://img.protothema.gr/2B42E0C3C0D5C4EF57E2EF9F80361C1C.jpg
Χαμόγελα …αμήχανα στα χείλη του υπουργού Οικονομικών έφεραν τα στοιχεία της για την πορεία των εσόδων τον Απρίλιος. Μπορεί για πρώτη φορά να αυξήθηκαν, και μάλιστα σε ποσοστό 3%-3,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, παρόλα αυτά δεν φαίνεται κλείνει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού!

Αν ληφθούν υπόψη οι μηνιαίοι στόχοι που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά τους πρώτους 4 μήνες του 2011, τα καθαρά έσοδα στο υπό εξέταση διάστημα, θα έπρεπε να ήταν αυξημένα κατά 413 εκατ. ευρώ ή κατά 2,6% (σε σύγκριση με τα καθαρά έσοδα του αντιστοίχου διαστήματος του 2010) και να είχαν ανέλθει σε 16,339 δισ. ευρώ.

Όμως, τα καθαρά έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους ήταν τελικά μειωμένα κατά 5,2%-5,3% ή κατά 830-849 εκατ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκαν μεταξύ 15,077 και 15,096 δισ. ευρώ, έναντι 15,926 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2010.

Συνεπώς η υστέρηση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού έναντι των μηνιαίων στόχων που τέθηκαν διαμορφώθηκε μεταξύ 1,24-1,26 δισ. ευρώ, στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

Read more...

Για σέρβις το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ 4 μήνες μετά την παραλαβή του!

newpost.gr
Για σέρβις το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ 4 μήνες μετά την παραλαβή του!

Τέσσερις μήνες μετά την παραλαβή του το υποβρύχιo Type 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, βγαίνει από την θάλασσα για... γενικό σέρβις!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), στις 16 Μαΐου 2011 το υποβρύχιο θα μεθορμήσει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου θα παραμείνει για χρονικό διάστημα ενός μηνός περίπου.

Σκοπός είναι «να αποκαταστήσει εκκρεμότητες εγγυήσεως οι οποίες δεν επηρεάζουν την επιχειρησιακή του ετοιμότητα», σύμφωνα με την ακριβή διατύπωση του Επιτελείου. Πρόκειται για εργασίες επισκευών στο εν λόγω υποβρύχιο.

Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εγείρει ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν η εγγύηση του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ να λήγει τον Ιούνιο, όταν η παραλαβή έγινε πριν τέσσερις μήνες; Τι είδους εργασίες είναι αυτές για τις οποίες πρέπει να βγει ολόκληρο το υποβρύχιο; Για ποιό λόγο το υποβρύχιο εμφάνισε πρόβλημα λίγους μήνες μετά την παραλαβή του;


Read more...