Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Υπαναχώρησαν για το Ελληνικό...



Η κυβέρνηση χθες υπαναχώρησε πλήρως στο έργο του Ελληνικού και δήλωσε ότι θα προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία και, αν την κερδίσει το Κατάρ, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή η διακρατική συμφωνία. Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση δήλωνε ότι ... θα προχωρήσει σε απ' ευθείας ανάθεση στο Κατάρ.
Η αλλαγή αυτή στην κυβέρνητική θέση, που ήρθε μετά τα δημοσιεύματα της «Ε», επιβεβαιώθηκε πλήρως χθες από τις απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή στις ερωτήσεις της «Ε».

Η στροφή ανατρέπει επί της ουσίας το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει με το Κατάρ τον περασμένο Σεπτέμβριο, που προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι θα «επανεξεταζόταν το νομικό πεδίο της Ελληνικής Δημοκρατίας» διασφαλίζοντας στο Κατάρ ότι θα τύχει του μέγιστου ευνοϊκού επενδυτικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων και προνομίων, εξαιρέσεων, προστασίας αλλά και αδειοδοτήσεων fast track.

Δημιουργούνται όμως και νέα ζητήματα: Τα ηνία της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» (φορέας υλοποίησης του έργου) αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές, ο καθηγητής του Harvard Σπύρος Ν. Πολλάλης, ο οποίος έχει ενεργούς επαγγελματικούς δεσμούς με το Κατάρ.

Οπως αναφέρεται στο βιογραφικό της ιστοσελίδας του πανεπιστημίου, ο Σπ. Πολλάλης είναι ο «κύριος ερευνητής του έργου Gulf Encyclopedia for Sustainable Urbanism που χρηματοδοτείται από το Qatar Foundation και το πρόγραμμα Zofnass για τη διατηρησιμότητα των υποδομών».

Θυγατρική της Qatar

Η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος τελεί υπό κατασκευή, αλλά σε προαναγγελία εκδήλωσης στη Βοστώνη για το ζήτημα (ήταν να γίνει τον Απρίλιο αλλά αναβλήθηκε) αναφέρεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από την DOHALAND, θυγατρική της Qatar Foundation. Είναι μελέτη για τη βιώσιμη πολεοδομία στην παράκτια περιοχή του Κόλπου.

Η εταιρεία ανήκει στο Κατάρ όπως και η Εθνική αρχή Επενδύσεων του Κατάρ ( Qatar Investment Authority), με την οποία η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνιο από τον Σεπτέμβριο του 2010 και διαπραγματεύεται τις επενδύσεις στο Ελληνικό. Τα ονόματα του προέδρου και των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. της «Ελληνικό Α.Ε.», σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών. Η εταιρεία, βάσει σχετικού νόμου, είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Θα μεταφερθούν στην κυριότητά της οι εκτάσεις της περιοχής που θα επιλεγούν προς αξιοποίηση.

Παραλλήλως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Κατάρ είχε προσλάβει για να «τρέξουν» το ντιλ στο Ελληνικό την τράπεζα Credit Suisse και μεγάλο επενδυτικό γραφείο στο Λονδίνο. Ομως όταν το Κατάρ διαπίστωσε ότι η ελληνική πλευρά ήταν, εκ των κοινοτικών πραγμάτων, υποχρεωμένη να εξετάσει την περίπτωση του διεθνούς διαγωνισμού και όχι την απ' ευθείας ανάθεση του έργου στο Ελληνικό, τότε «απέλυσε» τους Βρετανούς και Ελβετούς συμβούλους της.

Οι Καταριανοί φέρεται να είπαν επί λέξει «Εμείς κάναμε διακρατική συμφωνία, δεν μας είπε κανείς για διαγωνισμό...».

Ο κ. Πεταλωτής στη χθεσινή ερώτηση της «Ε» «Τι άλλαξε και από την απ' ευθείας ανάθεση με διακρατική συμφωνία τώρα θα γίνει διεθνής διαγωνισμός», απάντησε: «Η διακρατική συμφωνία θα είναι το αποτέλεσμα διαγωνιστικής διαδικασίας εφ' όσον καταλήξει στην πρόταση του Κατάρ». Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες και ο βουλευτής Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, σε εκπομπή του Σκάι. Τάχθηκε υπέρ ενός διεθνούς διαγωνισμού για την εύρεση επενδυτή.

«Μπορεί να μπλοκάρει»

Επίσης, ο κ. Πεταλωτής σε άλλες δηλώσεις είπε ότι «η αρχή της νομιμότητας δεν πρόκειται να παρακαμφθεί» γιατί «υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον». Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι αν δεν τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, μπορεί να μπλοκάρει το έργο.

Σε άλλη ερώτηση της «Ε», η κυβέρνηση μέσω του κ. Πεταλωτή παραδέχτηκε την πραγματική θέση του κ. Αθεμπίγιο. Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος και ο κ. Παμπούκης προχθές υποστήριξαν ότι «ο κ. Αθεμπίγιο είναι υπάλληλος της εταιρείας Barcelona Strategic Urb Systems (επίσημου τεχνικού συμβούλου της κυβέρνησης για το έργο) απάντησε ότι «ο κ. Χοθέ Αθεμπίγιο είναι ιδρυτής της», προσθέτοντας όμως ότι πρόκειται για οργανισμό και όχι για εταιρεία, στον οποίο μετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Στο ζήτημα του τρόπου ανάθεσης του έργου στον αρχιτέκτονα, ο κ. Πεταλωτής είπε στην «Ε» ότι ο κ. Αθεμπίγιο έχει αναλάβει μόνο την αρχική πρόταση, το master plan, που θα τεθεί σε διαβούλευση, και όχι το έργο, όχι την ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και εβδομάδες αναμένεται η επίσημη παρουσίαση του χωροταξικού σχεδίου, την οποία έχει ήδη κάνει ο αρχιτέκτονας στον πρωθυπουργό αλλά και στο Κατάρ.

Παρουσιάστηκε προφορικώς τον Φεβρουάριο σε επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη, του διοικητή της Αγροτικής Θεόδωρου Πανταλάκη και του προέδρου του Invest in Greece Αρη Συγγρού. *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: