Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Λεφτά για τους ανέργους; Πάρτε κι άλλα μέτρα!

Σκληρό πρόσωπο από Τρόικα στο υπ. Εργασίας


http://img.protothema.gr/FC1DC4D39B3C46E8E864B60D1454E981.jpg
Σε αδιέξοδο κατέληξαν την Τετάρτη οι συνομιλίες με την Τρόικα για τους προϋπολογισμούς των ταμείων και τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Στις δραματικές διαβουλεύσεις που κράτησαν πάνω από 10 ώρες οι τεχνοκράτες της Τρόικας που συναντήθηκαν με τη Γεν. Γραμματέα Ασφάλισης κ. Αθηνά Δρέττα άσκησαν βέτο ώστε να μην δοθούν επιπλέον κονδύλια ούτε για την καταπολέμηση της ανεργίας!

Συγκεκριμένα, απαίτησαν εξηγήσεις γιατί το υπουργείο στο μεσοπρόθεσμο σχέδιό του ζητά επιπλέον επιχορήγηση 700 -750 εκατ. για τον ΟΑΕΔ, κάτι που θα σημάνει αύξηση των ελλειμμάτων και υπέρβαση του γενικού προϋπολογισμού.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου απάντησαν ότι τα επιπλέον χρήματα χρειάζονται για να ενισχύσουν το ΙΚΑ το οποίο έχει σημαντική υστέρηση εσόδων λόγω της ανεργίας ενώ χρειάζονται επιπλέον χρήματα για τον ΟΑΕΔ (1,9 δισ. έχουν προϋπολογιστεί για φέτος) ώστε να υλοποιηθούν τα προγράμματα για την συγκράτηση της ανεργίας.

Οι ελεγκτές απάντησαν κατηγορηματικά ότι, αν δε θέλουμε να μείνουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ στον αέρα, τα χρήματα θα πρέπει να εξοικονομηθούν από άλλους πόρους . Δηλαδή άφησαν να εννοηθεί ότι πρέπει να πάρουμε επιπλέον μέτρα η να προχωρήσουμε σε νέες περικοπές.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των ταμείων θα μειώσουν κατά δέκα έως δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες την αδήλωτη εργασία που σήμερα ανέρχεται στο 26%.

Θεωρούν, δε, το στόχο της αύξησης των εσόδων των ταμείων κατά 4,5 δισ. ευρώ σε περίοδο ύφεσης ως "οικονομικό θαύμα" σε περίοδο ύφεσης και αμφισβητούν τα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας μπορεί να το επιτύχουν εξαπολύοντας ελέγχους και θεσπίζοντας τσουχτερά πρόστιμα ενώ διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι τα έσοδα θα τονωθούν με την ανακοπή της αυξητικής πορείας της ανεργίας (θα αρχίσει να μειώνεται από το 2012 στο 13,1% από 14,9% που κυμαίνεται σήμερα ).

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ελπίζει ότι θα μειώσει κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες την αδήλωτη εργασία που σήμερα ανέρχεται στο 25%, εξαπολύοντας ελέγχους και θεσπίζοντας τσουχτερά πρόστιμα ενώ αισιοδοξεί ότι τα έσοδα θα τονωθούν με την ανακοπή της αυξητικής πορείας της ανεργίας θα αρχίσει να μειώνεται από το 2012 στο 13,1% από 14,9% που κυμαίνεται σήμερα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: