Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Άκαρπη η νέα συνάντηση για τον ΧΥΤΥ στην Κερατέα

Διαφώνησαν ξανά

Από παλιαότερη συνάντηση στο υπουργείο περιβάλλοντος για το θέμα του ΧΥΤΥ
Από παλιαότερη συνάντηση στο υπουργείο περιβάλλοντος για το θέμα του ΧΥΤΥ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δεν βρέθηκε λύση για τον ΧΥΤΥ στην Κερατέα από τη συνάντηση των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού με την υπουργό Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι Δήμοι κατέθεσαν πρόταση μόνο για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας, χωρίς πάντως να διευκρινίσουν τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί, ενώ ζήτησαν περιθώριο δέκα ημερών για να καταθέσουν πρόταση για τη χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Για τη χωροθέτηση του εργοστασίου στο ΒΙΟΠΑ το υπουργείο δεν έφερε αντίρρηση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, επιμένει στη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο.

Οι Δήμαρχοι τόνισαν κατά τη συνάντηση ότι από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την επεξεργασία των απορριμμάτων θα εξαρτηθεί και η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, καθώς κάθε μία μέθοδος αφήνει και άλλο ποσοστό υπολειμμάτων προς ταφή.

Επανέλαβαν πάντως ότι για εκείνους το Οβριόκαστρο αποτελεί «κόκκινη γραμμή», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας κοινοτικών πόρων» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, εξηγώντας ότι για το υπουργείο τα βασικά ζητήματα είναι:

  • η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Νοτιοανατολικής Αττικής, με συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης σε σύγχρονα εργοστάσια αλλά και ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων
  • η διασφάλιση ότι όλα τα απαιτούμενα έργα και οι δραστηριότητες θα τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.
Το υπουργείο αναμένει την έγγραφη επιβολή της πρότασης και θα εξεταστεί αρμοδίως.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: