Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Λοβέρδος: Δεν θα γίνει η εθελούσια στον ΟΤΕ

"Η εθελούσια έξοδος, που οργανώνει η διοίκηση του ΟΤΕ είναι αντίθετη με την πολιτική, που έχει χαράξει η Κυβέρνηση", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι επαχθής για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και καταστροφική σε σχέση με το μήνυμα που αποστέλλει στην ελληνική κοινωνία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους διεθνείς Οργανισμούς.

"Με πρακτικούς όρους ομιλώντας, η εθελούσια αυτή έξοδος δεν θα γίνει", προσθέτει ο υπουργός, ο οποίος έχει αντιδράσει και στην εθελούσια στον ΟΛΠ, αλλά και στην Ολυμπιακή.
.nooz.gr

Read more...

Τσουχτερά πρόστιμα σε εταιρείες τροφίμων

«Η διασφάλιση υγιεινών προϊόντων από τις εμπορικές αλυσίδες θα πρέπει να σέβεται και τη λογική της σήμανσης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Τα ασφαλή τρόφιμα δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα του Έλληνα πολίτη», τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία ανακοίνωσε την επιβολή, για πρώτη φορά, τριών βαρύτατων προστίμων.

Συγκεκριμένα, στην Καρφούρ-Μαρινόπουλος ΑΕ επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ, καθώς κατά τη διαδικασία ελέγχων του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικές με παραπλάνηση καταναλωτή καθ’ υποτροπή και εξακολούθηση, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, σοβαρή απόκλιση όρων αδειοδότησης και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου (HACCP).

Στη Χαλβαδοποιΐα Βόλου ΑΕΒΕ επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ για κατοχή μη ασφαλών τροφίμων, επιβλαβών για τη δημόσια υγεία, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την υποδομή της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων (μεταξύ άλλων, περιττώματα πτηνών, σκύλων και τρωκτικών στους αποθηκευτικούς χώρους).

Επίσης, εκκρεμεί η επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάσει το 1.000.000 ευρώ στην εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων Βιογάλ Αθ. Πλεξίδας & Υιοί ΟΕ με έδρα τα Τρίκαλα. Για την εν λόγω εταιρία, το πρόστιμο εκκρεμεί, καθώς λόγω της διαπίστωσης καθ’ υποτροπή και εξακολούθηση σοβαρών παραβάσεων μεταξύ των οποίων, παραγωγή και διάθεση στην αγορά νοθευμένων και μη κανονικών τροφίμων, εκτεταμένη παραπλάνηση καταναλωτή, κατοχή μη επιτρεπόμενων χρωστικών και έλλειψης άδειας λειτουργίας, αναμένεται εισήγηση του ΕΦΕΤ ως προς το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί.

Επιπλέον, η υπουργός αποφάσισε τον αποκλεισμό της Βιογάλ Αθ. Πλεξίδας & Υιοί ΟΕ από τα προγράμματα στήριξης και αγροτικής ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Με την αναδιοργάνωση του ΕΦΕΤ το επόμενο διάστημα στοχεύουμε σε εντατικούς ελέγχους της αγοράς προκειμένου να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των προϊόντων που διατίθενται προς κατανάλωση. Οι παραβάτες, εκτός από την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν προς τους πολίτες-καταναλωτές, αποτελούν και αφορμή δυσφήμησης των αντίστοιχων κλάδων. Οφείλουμε στον Έλληνα καταναλωτή αλλά και στον επιχειρηματία να διασφαλίσουμε την ομαλή και ασφαλή λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας», τόνισε η υπουργός.

Αναφορικά με τις παραβάσεις και την επιβολή προστίμων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε: «Είμαστε άτεγκτοι σε οτιδήποτε αφορά την ασφάλεια των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι του Έλληνα πολίτη».
nooz.gr

Read more...

Με διακριτικά όλοι οι αστυνομικοί από την 1η Ιανουαρίου

Το μήνυμα της νέας κυβέρνησης στην πολιτική ασφάλειας, είναι «μηδενική ανοχή στην ανομία και τη βία, απ’ όπου και αν προέρχεται», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανήγγειλε μια νέα πολιτική ασφάλειας, που θα καταπολεμά το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία (τα οποία, όπως εκτίμησε, «ταυτίζονται και βρίσκονται κάτω απ’ την ίδια ομπρέλα»), αλλά και την αστυνομική αυθαιρεσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα Αρχή που θα εξετάζει τις καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία, εκτιμάται πως θα λειτουργήσει σε ενάμιση μήνα, ενώ πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το νέο πειθαρχικό δίκαιο που θα προβλέπει και αυτόφωρες διαδικασίες, σε ιδιαίτερα περιστατικά.

Από την 1η Ιανουαρίου, όλοι οι αστυνομικοί θα φορούν διακριτικά, συμπεριλαμβανομένων και των ανδρών των ΜΑΤ, αλλάζει το καθεστώς των κρίσεων και ακολουθεί η κατάργηση της χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις, καθώς και ένας νέος σχεδιασμός για τις πορείες, προκειμένου να μην απασχολούν πολλές αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς αλλαγή του δικαίου για τις συγκεντρώσεις πολιτών.

Για την πάταξη της αστικής βίας, προβλέπεται από 1/2/2010 ο «αστυνομικός της γειτονιάς», καθώς και εσωτερική προκήρυξη θέσεων διοικητή για αστυνομικά τμήματα ειδικού ενδιαφέροντος (στην Αττική επελέγησαν 21), με συγκεκριμένα κίνητρα, προσωπικό, προϋποθέσεις και απολογισμό. Στα τμήματα αυτά, τοποθετούνται «διαπολιτισμικοί διαμεσολαβητές» - μετανάστες δεύτερης γενιάς, καθώς και αντίστοιχος αριθμός ψυχολόγων και κοινωνιολόγων.

«Καταργείται το απολίθωμα που λέγεται Ασφάλεια Αττικής και φτιάχνουμε πανελλήνια υπηρεσία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, με πρόσληψη 100 αστυνομικών ειδικών καθηκόντων, οικονομολόγων, χάκερς κ.ά.» ανέφερε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Χρυσοχοΐδης, έστειλε «μήνυμα στους διακινητές», ότι «η Ελλάδα παύει να είναι ξέφραγο αμπέλι» και πως «τα λιμάνια μας για την Ευρώπη, είναι κλειστά».

«Όποιος μετανάστης υπάρχει στη χώρα, νόμιμος ή παράνομος, καταγράφεται δακτυλοσκοπείται και σημειώνεται η διεύθυνσή του. Πρέπει να δούμε πώς να φτιάξουμε και ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας, πώς να πιάνουμε και να προφυλακίζουμε αυστηρά τον διακινητή. Να ξεχωρίζουμε αυτούς που θέλουν άσυλο. Αλλάζουμε ριζικά την πολιτική ασύλου, δημιουργούμε μια νέα - την καλύτερη στην Ευρώπη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης.

nooz.gr

Read more...

Τα μεσάνυχτα η ψήφιση του προϋπολογισμού

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί, τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2010. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην πρώτη μετωπική σύγκρουση Παπανδρέου- Σαμαρά για την οικονομία.

Ομιλίες υπουργών- βουλευτών


Μήνυμα και προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έστειλε ο υπουργός επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, επισημαίνοντας δεν βοηθούν σπασπωδικές κινήσεις. «Σπασμωδικές κινήσεις, βεβιασμένες αποφάσεις και μέτρα που λαμβάνονται υπό το κράτος πανικού, συγχύσεις ηθελημένες ή αθέλητες, υπαγορεύσεις δεν έχουν θέση και δεν βοηθούν στην προσπάθεια. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι σε περιόδους κρίσης οι εν θερμώ αποφάσεις δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, καταλογίζοντας απροθυμία των βουλευτών της "να τοποθετηθούν επί του πιο κρίσιμου προϋπολογισμού", αποδίδοντας την (απροθυμία) στις "τρεις διαφορετικές απόψεις" που επικρατούν σχετικά με το ποσοστό του δημόσιου ελλείμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνιδη, η μια άποψη υποστηρίζει ότι το έλλειμμα ήταν 6%, η δεύτερη ότι ήταν 8,2% ενώ υπάρχει και η τρίτη άποψη των «κύκλων Αλογοσκούφη» που μιλάει για 12,7% έλλειμμα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, στη σύντομη παρέμβαση του, σχολίασε και τα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντής περί "οργίων σπατάλης" και "λαμόγιων" λέγοντας μεταξύ άλλων: "Μιλάτε προφανώς για τα πεπραγμένα των συγκατοίκων σας. Μην ελέγχετε εμάς για σπατάλες γιατί δεν ξέρω αν είναι πρακτική στη πολυκατοικία, άλλος να γλεντάει και άλλος να πληρώνει".

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ο οποίος κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα ότι "κατάντησαν την Ελλάδα να είναι μπαταξής" με τις πρακτικές τους. Ανέφερε, δε, ότι στην πρόσφατη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση του Λονδίνου απαγόρευσαν στην Ελλάδα να ανοίξει περίπτερο γιατί χρωστούσε λεφτά.

Ως τη χειρότερη κατάσταση του Ασφαλιστικού Συστήματος, από ιδρύσεως των Ταμείων, περιέγραψε τη σημερινή, ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος είπε ότι "δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την σκληρή αυτή πραγματικότητα με υπεραπλουστεύσεις, με ωραιοποιήσεις, με συνθήματα και δημαγωγικές προσεγγίσεις που επαναλαμβάνονται για πολλά χρόνια στη χώρα μας".

Τα Ταμεία - όπως είπε χαρακτηριστικά - βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για αυτό οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού 2010, εξέπεμψε σήμα κινδύνου: "Με αυτά τα δεδομένα κι εφόσον το 2010 δεν καταφέρουμε να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, από τον Μάιο και τον Ιούνιο θα αναζητούμε δανεικά για να καταβληθούν συντάξεις και άλλες παροχές που οφείλει το σύστημα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους".

Το μήνυμα της νέας κυβέρνησης στην πολιτική ασφάλειας, είναι «μηδενική ανοχή στην ανομία και τη βία, απ’ όπου και αν προέρχεται», ανέφερε στην ομιλία του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

"Εξορθολογισμός του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης και εγκαθίδρυση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή που αφορά τις σχέσεις πολιτικής και πολιτών", είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως διατυπώθηκαν από τον υπουργό, Χάρη Καστανίδη.

"Τελείωσε η εποχή της ανευθυνότητας, της ανικανότητας και της αναξιοπιστίας. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε ριζικές τομές που θα εξαφανίσουν τις ανισότητες", τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Δ. Δρούτσας - Παρέμβαση Καρατζαφέρη

"Στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής θέλουμε να έχουμε γνώση και λόγο επί των διεθνών προβλημάτων. Θέλουμε λύσεις, χρειαζόμαστε έξυπνη διπλωματία που να ξεδιπλώνεται πέρα από τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να αποκτήσει και πάλι σπονδυλική στήλη και ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα", ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

"Στις σχέσεις μας με την Τουρκία, μιλάμε με ξεκάθαρες κουβέντες και αυτοπεποίθηση" ανέφερε και πρόσθεσε: "Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική, όχι της σημερινής Τουρκίας, αλλά της ευρωπαϊκής Τουρκίας, και χωρίς λευκές επιταγές. Μιας Τουρκίας που θα ακούσει με προσοχή τον παγκόσμιο ηγέτη της Ορθοδοξίας, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα αγκαλιάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο".

Όπως είπε ο κ. Δρούτσας, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δίδει ιδιαίτερη έμφαση στο να καταστεί η Ελλάδα εκ νέου κινητήρια δύναμη για την ενταξιακή προοπτική των Βαλκανίων: "Στο όραμά μας, πρωτεύουσα θέση έχει η ΠΓΔΜ, θέλουμε μέλλον ειρήνης και συνεργασίας με τον γειτονικό λαό που θα βασίζεται σε ξεκάθαρες θέσεις στην εθνική κόκκινη γραμμή και σ’ αυτήν πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι. Είναι επίτευγμα αυτή η κοινή θέση και ας μην την εγκαταλείψουμε χάριν μιας ιδιόρρυθμης συζήτησης για την πολυκατοικία και το ρετιρέ της".

Παρέμβαση Καρατζαφέρη

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, παρατήρησε πως οι προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια εικόνα "κακομοιριάς" των ελληνικών πρεσβειών και προξενικών γραφείων στο εξωτερικό - ενώ ζήτησε από τον κ. Δρούτσα, να δημοσιοποιήσει και τα ποσά των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών των τελευταίων πέντε ετών και κυρίως, πόσα απ’ αυτά δαπανήθηκαν στο εξωτερικό και πόσα στο εσωτερικό. "Νομίζω ο καθένας αντιλαμβάνεται τον λόγο - να δούμε πως διαχειρίστηκαν κάποιοι τα χρήματα του ελληνικού λαού", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

"Γνωρίζαμε μόνον αυτά που ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση να γνωρίζουμε" τόνισε η υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδια για θέματα Τουρισμού & Αθλητισμού, Άντζελα Γκερέκου, προσθέτοντας ότι δεν περίμενε η σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα τόσο έντονα αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη. Η κ. Γκερέκου είπε ότι ο τουρισμός επλήγη από την παγκόσμια κρίση, αλλά "αυτή δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι".

Την ανάγκη απεμπλοκής από τις Νατοϊκές προτεραιότητες, όσο και από νεοφιλελεύθερες επιλογές στο χώρο της ναυτιλίας, επισήμανε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.
nooz.gr

Read more...

ΓΣΕΕ: «Βλέπει» κινητοποιήσεις το 2010 για αυξήσεις και ασφαλιστικό

Σε κινητοποιήσεις από τις αρχές του 2010 προσανατολίζεται η ΓΣΕΕ, στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις μισθών και το ασφαλιστικό σύστημα.


«Και εμείς σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε απεργία, αλλά θα καθοριστεί από το πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα και το ασφαλιστικό σύστημα» είπε ο εκπρόσωπος τύπου της ΓΣΕΕ κ. Στάθης Ανέστης στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι η ΓΣΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για πιθανές κινητοποιήσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλώνοντας αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης οι οποίες, όπως αναφέρει, επιβάλλονται από τις αγορές.
.nooz.gr

Read more...

Τα μεσάνυχτα η ψήφιση του προϋπολογισμού

Κορυφώνεται απόψε στη βουλή με την πρώτη μετωπική σύγκρουση Παπανδρέου Σαμαρά για την οικονομία η συζήτηση του προυπολογισμού, ο οποίος τα μεσάνυχτα θα ψηφιστεί ονομαστικά.


Από τη Δευτέρα αρχίζουν οι συνεδριάσεις των επιτροπών για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το 2010 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συλλέγουν όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούν από τις αγορές ή τις δαπάνες για παροχή υπηρεσιών προκειμένου να έχουν έκπτωση στη φορολογία.

Δραματική προειδοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργικό συμβούλιο. Ο υπουργός εργασίας επεσήμανε πως αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα τα ασφαλιστικά ταμεία τον Ιούνιο θα είναι άδεια

Στο μεταξύ, στη συζήτηση της Τρίτης, κόντρες σημειώθηκαν και στο εσωτερικό της ΝΔ μεταξύ στελεχών της, με πιο αιχμηρή αυτή μεταξύ Γ.Αλογοσκούφη και Γ.Παπαθανασίου.

Ειδικότερα το «γάντι πέταξε» πρώτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ο οποίος τόνισε ότι «μπροστά στην ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης που καταθέσαμε, τις αλλαγές και τις τομές που προωθούμε, η ΝΔ εμφανίζεται αμήχανη, με αποτέλεσμα να δίνει αυτές τις μέρες στη Βουλή, ένα ακόμα ρεσιτάλ πολιτικής ανευθυνότητας».

Η οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με αόριστες αναφορές σε ενδεδειγμένα μέτρα, τόνισε και πρόσθεσε: «περιμέναμε και από τη ΝΔ συγκεριμένες προτάσεις, αλλά αντί γι' αυτό ακούμε τον κ. Σαμαρά να νοσταλγεί τις πολιτικές του κ. Καραμανλή, χωρίς να μας λέει τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει».
nooz.gr

Read more...

Φραγμός στα μιζοδιόδια και στον παράνομο πλουτισμό...


Mε αφορμή την υπόθεση χρηματισμού υπαλλήλου
του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
.

Σε συνέχεια καταγγελίας ιδιώτη, την επ’ αυτοφώρω σύλληψη της κτηνιάτρου Ανθής Χαρτερού του Σταύρου, υπαλλήλου Σταθμού Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου Πέπλου, από τις Αστυνομικές Αρχές και την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης που την καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή για παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή με απόφασή της παρέπεμψε την υπάλληλο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου για...

να δικαστεί για τα ακόλουθα πειθαρχικά παραπτώματα:
Της αποδοχής χρηματικού ανταλλάγματος για το χειρισμό υπόθεσης κατά την άσκηση των καθηκόντων της, κατ’ εξακολούθηση
Της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους
Της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς και ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός και εκτός της Υπηρεσίας
Τα ανωτέρω παραπτώματα μπορούν να επισύρουν την ποινή της οριστικής παύσης σε βάρος της υπαλλήλου.
Επιπλέον, με απόφαση της υπουργού επεβλήθη στην υπάλληλο το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων της, με μέτρο ιδιαίτερα επιβαρυντικό για πρώτη φορά σε υπάλληλο του ΥΠΑΑΤ και προβλέπεται από τον Υπαλληλικό Κώδικα στις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας.
Μετά την απόφαση αυτή της υπουργού, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε:
«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε για να απαλλαγούμε από αυτά τα φαινόμενα που δηλητηριάζουν και τη δημόσια ζωή. Θα βάλουμε φραγμό στα μιζοδιόδια και στον παράνομο πλουτισμό των ολίγων επίορκων. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε και την υγιή Επιχειρηματικότητα αλλά προπάντων το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών – κτηνοτρόφων και καταναλωτών που καταβαραθρώνεται από τέτοιου είδους συμπεριφορές που οδηγούν σε εκβιασμούς υγιών επιχειρηματιών αλλά και σε ανεξέλεγκτες εισαγωγές υποβαθμισμένων προϊόντων που ελληνοποιούνται και πλασάρονται στην αγορά με επικίνδυνες πολλές φορές για τη δημόσια υγεία επιπτώσεις.
«Στέλνουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούμε αυτά τα φαινόμενα και καλούμε κάθε Έλληνα πολίτη να αντιταχθεί και να συμπαραταχθεί μαζί μας στον αγώνα αυτό με στόχο όλες εκείνες τις απαράδεκτες συμπεριφορές που είναι πολλαπλά ζημιογόνες και στην Οικονομία και στην Κοινωνία και που οδηγούν τελικά στην απαξίωση κάθε έννοιας εμπιστοσύνης σε θεσμούς κι αξίες
».




Read more...

Σχέδιο ‘πράσινου κουμπαρά’ ετοιμάζει η Τίνα Μπιρμπίλη




της Μαριάννας Τζάννε

Εναν ενιαίο «πράσινο» κουμπαρά που θα χρηματοδοτεί με ξεκάθαρο και διαφανή τρόπο έργα για το περιβάλλον σχεδιάζει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, συνενώνοντας το πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων) με το Ταμείο Δασών, το οποίο έως πρόσφατα ανήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για δύο ταμεία-παραδείγματα προς αποφυγή καθώς έχουν ταυτιστεί με διαβλητές διαδικασίες, άγνωστες πηγές χρηματοδότησης ενώ διαχειρίζονται κονδύλια που προορίζονται για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Αυτό είναι κάτι που η κυρία Μπιρμπίλη θέλει να αλλάξει.

Η λειτουργία του ενιαίου ταμείου προβλέπεται να αποτελέσει ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα ανακοινωθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου. Στόχος είναι το «Πράσινο Ταμείο» να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2009.

Οπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή η κυρία Μπιρμπίλη, το νέο ταμείο θα καταστεί ένας πυλώνας πράσινης ανάπτυξης, με στόχο να χρηματοδοτεί έργα αστικού και περιαστικού πρασίνου, αλλά και μια συνολική στρατηγική περιβαλλοντικής πολιτικής. Το ταμείο θα λειτουργήσει με ξεχωριστό διοικητικό συμβούλιο που θα αποφασίζει και θα λογοδοτεί για το πού πηγαίνουν τα χρήματα.

«Η βασική πηγή εσόδων του ΕΤΕΡΠΣ είναι ο φόρος της βενζίνης. Τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να πηγαίνουν στον γενικό κρατικό κορβανά αλλά για περιβαλλοντικές δράσεις», δηλώνει η υπουργός Περιβάλλοντος.

Ως σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πού κατευθύνονταν οι πόροι του ΕΤΕΡΠΣ καθώς τα έσοδα αυτά κάλυπταν διάφορες μαύρες τρύπες και «πελατειακές» σχέσεις του υπουργείου.

Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη που είχε κάνει προ μηνών ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης και άλλοι βουλετές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ είχε κάνει πρόταση σε δέκα «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο!

Εκατομμύρια στο …πουθενά

Υπολογίζεται ότι έως το 2007 το ΕΤΕΡΠΣ ελάμβανε περί τα 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει στοιχεία αναφορικά με το πού πήγαν τα χρήματα αυτά.

Την ίδια εικόνα αδιαφάνειας και διασπάθισης χρήματος παρουσιάζει και το Ταμείο Δασών, παρά το γεγονός ότι ο φυσικός μας πλούτος έχει καταστραφεί λόγω έλλειψης κατάλληλων μέτρων.

Αντίθετα με την πρόβλεψη του Νόμου 3208/2003 για τη σύσταση του Ειδικού Φορέα Δασών, ο οποίος είχε ως σκοπό την αυτοχρηματοδότηση της δασοπονίας, ο φορέας δεν συστάθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι εισέπραττε πόρους από τα έσοδα που του αντιστοιχούσαν, με αποτέλεσμα κατά τον διαχειριστικό έλεγχο που έγινε από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών να διαπιστωθεί συνολικό έλλειμμα πάνω από 100 εκατ. ευρώ για τα έτη 2004-2008!

protothema.gr


Read more...

ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ...


Η επιβολή νέου φόρου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με υψηλό εισόδημα, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά τα ασφαλιστικά Ταμεία, περιλαμβάνεται στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη, το υπουργείο προτείνει τη χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, μέσω της άμεσης φορολογίας. Σήμερα το... Ταμείο αυτό, το οποίο έχει ως σκοπό να δημιουργήσει ένα απόθεμα για την οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος στο μέλλον, προβλέπεται, με νόμο της Ν.Δ., να χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, με τη διάθεση του 4% των ετήσιων εσόδων από ΦΠΑ, τα οποία ωστόσο ποτέ δεν δόθηκαν.
Η κυβέρνηση μελετά να αντικαταστήσει τα έσοδα από ΦΠΑ με τα έσοδα από έναν άμεσο φόρο που θα είναι αναλογικότερος.
Αποδείξεις 6.000 ευρώ
Σύμφωνα με πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, το ελάχιστο αφορολόγητο για μισθωτούς θα είναι 6.000 ευρώ, αλλά θα μπορεί να φτάσει έως τα 12.000 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων για αγορά διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών ύψους 6.000 ευρώ.

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΠΑΝΔΩΡΑ" ΚΑΙ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Ηλία Γεωργάκης

Ακόμα και φόρο που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία μαζί με νέο τρόπο υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών προτείνει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας στο πακέτο των προτάσεων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, το τέλος στις εθελούσιες εξόδους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ισχυρά...
αντικίνητρα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «το σύστημα δεν αντέχει πλέον 42χρονους συνταξιούχους».
Ο κ. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής διαλόγου για το Ασφαλιστικό, τόνισε ότι «πρέπει να διαμορφωθούν θεσμοί που να αποκλείουν τις καταστροφικές πελατειακές παρεμβάσεις, όπως λ.χ. οι εθελούσιες έξοδοι για τους εργαζομένους των φορέων και των οργανισμών κάθε μορφής του δημόσιου ή και του ιδιωτικού τομέα».
Οι πηγές χρηματοδότησης
Το υπουργείο Εργασίας έθεσε υπ΄ όψιν των κοινωνικών εταίρων και της επιτροπής των ειδικών τέσσερις προτάσεις για τις πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Οι πηγές είναι οι εξής:
1Τριμερής χρηματοδότηση: στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, η πρόταση της κυβέρνησης για τη λογιστική διάκριση ανάμεσα αφενός στις συντάξεις και άλλες παροχές προνοιακού χαρακτήρα και αφετέρου στις ασφαλιστικές παροχές είναι απολύτως χρήσιμη. Η κατευθυντήρια σκέψη εδώ είναι το κράτος να αναλάβει το κόστος των πρώτων και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) το κόστος των δευτέρων.
2Αυτοχρηματοδότηση του συστήματος: αναμένεται η εξοικονόμηση 800 εκατ.- 1 δισ. ευρώ ετησίως από τις εξής δράσεις:
● Νομική κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης ρύθμισης των οφειλών, ώστε να αρθεί ο σημερινός πελατειακός χαρακτήρας.
● Αξιοποίηση πόρων και περιουσίας των φορέων. Ήδη έχει αρχίσει η συνεργασία με τα τέσσερα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία.
● Εξοικονόμηση χρημάτων με τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες.
3Νέοι πόροι: Από την άμεση φορολογία πρέπει να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών (πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών). Η ιατρική περίθαλψη των μεταναστών και προνοιακή συνταξιοδότηση ορισμένων εξ αυτών επιβάλλουν την ενσωμάτωση των μεταναστών και την καταπολέμηση της φτώχειας.
4Αύξηση της βάσης εσόδων του Ασφαλιστικού: ● Ένταξη στο σύστημα άνω των 100.000, παρανόμων σήμερα, μεταναστών.
● Μείωση της εισφοροδιαφυγής με την επίταση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων και τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών.
● Μείωση της αδήλωτης εργασίας και με διευκόλυνση της μετατροπής της αδήλωτης εργασίας σε δηλωμένη.
● Ενιαία ένταξη στο σύστημα των εργαζομένων συνταξιούχων με ίδιους όρους ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
● Εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον ΟΑΕΔ, ειδικότερα για τους επιδοτούμενους ανέργους.
● Εξάλειψη όλων των γκρίζων εργασιακών και ασφαλιστικών περιοχών και σαφής οριοθέτηση της ασφαλιστικής ύλης κάθε Ταμείου.
fimotro


Read more...

"ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ"...



Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα

«Μαζέψτε όσες περισσότερες αποδείξεις μπορείτε από την 1η Ιανουαρίου». Το σήμα αυτό στέλνει το υπουργείο Οικονομικών προς όλους τους φορολογούμενους, τους οποίους βάζει στο «παιχνίδι» της περιστολής της φοροδιαφυγής και της είσπραξης του ΦΠΑ, τον οποίο σήμερα «κλέβουν» από το Δημόσιο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις. Από την Πρωτοχρονιά οι φορολογούμενοι ρίχνονται στο κυνήγι της συλλογής... αποδείξεων για κάθε δαπάνη που πραγματοποιούν. Θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις από καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών, από βιβλιοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα ομορφιάς, σχολές χορού, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μεσίτες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ. Οι μοναδικές αποδείξεις που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αναγνωρίζει η εφορία θα είναι οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ.
Συνεδρίαση
Το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής κυριάρχησε στην χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου για την Αναμόρφωση του Φορολογικού Συστήματος που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τη συμμετοχή των 28 εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξεκινήσουν να μαζεύουν όσες περισσότερες αποδείξεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσοι συγκεντρώνουν αποδείξεις θα έχουν σημαντικό φορολογικό όφελος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση βρίσκονται δύο σενάρια:
Η σύνδεση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος με τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό:
Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους διατηρείται αλλά για να το δικαιούνται ολόκληρο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίζουν με τη φορολογική τους δήλωση αποδείξεις ύψους 4.000 - 5.000 ευρώ. Οσοι συγκεντρώνουν λιγότερες αποδείξεις, θα έχουν μικρότερο αφορολόγητο όριο και κατά συνέπεια θα πληρώνουν περισσότερο φόρο.
Μικρότερης αξίας αποδείξεις 1.000 - 2.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι για να έχουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες, για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις συνολικού ύψους 10.500 ευρώ, όσο δηλαδή και το αφορολόγητο όριο.
Εκπτωση
Η αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης των αποδείξεων από το φορολογητέο εισόδημα από 40% που ισχύει σήμερα ενδεχομένως και στο 100%, μέτρο όμως το οποίο θα ευνοήσει κυρίως τους έχοντες υψηλά εισοδήματα και όχι όσους δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα του αφορολογήτου ορίου, οι οποίοι δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να ζητάνε αποδείξεις.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι φορολογούμενοι μπορούν να μαζέψουν αποδείξεις έως 20.000 ευρώ και να αφαιρούνται από το εισόδημα 8.000 ευρώ.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια από το υπουργείο Οικονομικών, που θα συνιστά στους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις για όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούν.
Σήμερα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αναρτήσει στο Διαδίκτυο (www.opengov.gr) τις θέσεις του, για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και θα καλεί τους πολίτες να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων μέσα από τα οποία θα δίνεται το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τις φορολογικές αλλαγές.
Για παράδειγμα, θα τεθεί το ερώτημα κατά πόσον να εκπίπτουν όλες οι δαπάνες από το εισόδημα ή αν θα πρέπει να συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο.
Πάντως, δεν αποκλείεται ορισμένες από τις αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογία να ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2009. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος πιθανόν τα μερίσματα που εισπράχθηκαν το 2009 να φορολογηθούν αναδρομικά με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οχι φόρος στο εφάπαξ
Δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης του εφάπαξ ποσού που λαμβάνουν οι υπάλληλοι κατά τη συνταξιοδότησή τους, ξεκαθαρίζει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας αποτελεί η ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου, ο υπουργός παρουσίασε τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος στη χώρα μας και τις κατευθύνσεις για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, καθώς και τους άξονες που θα γίνει η διαβούλευση.
ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ «ΜΕΤΡΑΝΕ»
Από την Πρωτοχρονιά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις από:
Γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές - φοροτέχνες, ψυχιάτρους, λογοθεραπευτές.
Καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ποδηλάτων.
Συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων.
Κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, καθαριστήρια, βιβλιοπωλεία, κολυμβητήρια, σχολές χορού.
Καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, καντίνες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ξενώνες.
Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πλακάδες, πατωματζήδες κ.λπ.
Σ' αυτούς θα περιληφθούν ακόμη και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι ταξιτζήδες και οι πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, οι οποίοι θα υποχρεωθούν στην έκδοση αποδείξεων.

Read more...

ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Τη συλλογή κάθε είδους αποδείξεων αγοράς προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών από την 1η Ιανουαρίου 2010 προωθεί το οικονομικό επιτελείο, το οποίο συζητάει και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα υψηλά εισοδήματα. Το ζήτημα θα εξεταστεί στο πλαίσιο του διαλόγου με τους 28 εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, που ξεκίνησε χθες υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης επί των 11 θεματικών ενοτήτων που θα απασχολήσουν τις...
ομάδες εργασίας, με κεντρικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, που μόνο από ΦΠΑ φτάνει στα 6,6 δισ. ευρώ.
Αρχεται ο... διάλογος
Σήμερα ανοίγει και ο διάλογος με τους πολίτες στο www.opengov.gr, όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν επί των 11 ενοτήτων, αλλά και να απαντήσουν σε καίριες ερωτήσεις που έχει ετοιμάσει το υπουργείο. «Πιστεύετε ότι πρέπει να εκπίπτουν όλες οι δαπάνες ή ένα μέρος εξ αυτών; Να συνδέονται ή όχι με το αφορολόγητο;», είναι χαρακτηριστικά μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, επί των οποίων οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν θέση.
Στα σχέδια της κυβέρνησης, πάντως, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου, είναι: Η έναρξη της συλλογής αποδείξεων από κάθε είδους αγορά ή παροχή υπηρεσίας. Επειδή ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη, συνιστάται στους πολίτες να μαζεύουν όλες τις αποδείξεις από την 1η του νέου έτους. Ορισμένοι δεν εξαιρούν ούτε καν τις αποδείξεις από το σούπερ μάρκετ (αν και οι περισσότεροι το θεωρούν ακραίο), καθώς είναι ανοιχτό το τι θα βγάλει ο διάλογος.
Οι προτάσεις, που έχουν γίνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εντοπίζονται σε δύο σημεία:
1 Απλώς να διευρυνθεί το ποσό της δαπάνης που θα εκπίπτει από το εισόδημα και να αφορά ορισμένες κατηγορίες αγορών. Το ισχύον 40% της συνολικής δαπάνης να ανέλθει στο 50% ή 60% ή περισσότερο, καθώς και να συμπεριληφθούν περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες (ρούχα, υποδήματα κ.λπ.), κυρίως από επαγγελματίες που συνηθίζουν να φοροδιαφεύγουν. Το μέτρο συνοδεύεται από διατήρηση ή αύξηση του υπάρχοντος αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.
2 Να μειωθεί το αφορολόγητο όριο για τα υψηλά εισοδήματα, τα οποία για την παροχή επιπλέον αφορολογήτου θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις. Εν τούτοις για χαμηλά εισοδήματα δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο μέτρο, έλεγαν στελέχη του υπουργείου, καθώς «είναι πολύ δύσκολο για κάποιον με εισόδημα 7.000 ευρώ να του πεις να μαζέψει και 5.000 ευρώ αποδείξεις».
Ηλεκτρονικό τιμολόγιο
Η διακράτηση των αποδείξεων αποτελεί ένα ζήτημα. Σε αυτή τη φάση εξετάζουν το ενδεχόμενο της διακράτησης στην οικία, καθώς οι δηλώσεις θα γίνουν ηλεκτρονικές, με συνυποβολή αναλυτικής κατάστασης αποδείξεων με ΑΦΜ και επωνυμία επιχειρηματία. Συζητείται και η προώθηση ηλεκτρονικού τιμολογίου που θα συνδέεται με επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό.
Δεν απουσιάζουν και τα ακραία σενάρια, όπως να αφαιρείται το σύνολο των δαπανών από το εισόδημα του φορολογούμενου και επί του υπολοίπου ποσού να υπολογίζεται ο φόρος. Συνοδεύεται από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ύψος αυτού, το οποίο θα είναι όσο και οι αποδείξεις που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος.
Το λογιστικό σύστημα (αμερικανικού τύπου), που έχει προταθεί να ισχύσει και για τα φυσικά πρόσωπα, θεωρείται από τα πιο δίκαια, καθώς ο φόρος υπολογίζεται μόνο επί του καθαρού ποσού που απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών.
Εν τούτοις, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να υποβοηθάται από ένα πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, με ηλεκτρονικές και δη ονομαστικές αποδείξεις, καθώς και on line σύνδεση λογιστηρίων με υπουργείο, ώστε να μπορούν να ελέγχουν ό,τι κινείται στην αγορά.

fimotro

Read more...

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Σε νέα βάση τίθενται οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας μετά τη χθεσινή παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την επισήμανση του ιδίου του Πρωθυπουργού, γυρίζει «μια καινούργια σελίδα διαλόγου και συνεργασίας στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας», ενώ χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του κ. Γ. Παπανδρέου στην έναρξη της συνεδρίασης, όταν τόνισε δεν...
είναι σήμερα ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για να συζητηθούν οι διακριτές σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος υπερασπίστηκε την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να το λάβει υπόψη του και σημείωσε ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα που το παρεμποδίζουν.
Σύμφωνα με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και συνεργάτες του Πρωθυπουργού με τη χθεσινή παρουσία του κ. Ιερώνυμου στο Υπουργικό Συμβούλιο επετεύχθησαν δύο στόχοι: αφενός να εκτονωθούν κάποιες ενδεχόμενες αντιδράσεις από συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες και αφετέρου να διαλυθεί κάθε ενδεχόμενη εντύπωση περί διάθεσης της κυβέρνησης να ανοίξει μέτωπο με την Εκκλησία είτε για θέματα των σχέσεών τους είτε για οικονομικά ζητήματα (φορολόγηση εκκλησιαστικής περιουσίας κ.ά.).
Οπως σημείωσε πάντως υπουργός της κυβέρνησης σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση μετά τη συνεδρίαση, με τη χθεσινή παρουσία του ο κ. Ιε ρώνυμος μετέφερε με σαφήνεια τα μηνύματα της Εκκλησίας προς την κυβέρνηση, η οποία έδειξε ότι τα έλαβε. Ζητούμενο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι το κατά πόσον έστειλε και η κυβέρνηση τα δικά της μηνύματα.
O κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι χρέος της Πολιτείας να στηρίζει την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας και απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο χρησιμοποίησε μια κατά πολλούς ενδεικτική φράση, μιλώντας για τους «σωστούς ρόλους που πρέπει να έχουμε μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, αλλά και μια συνεργασία για μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο».
Κατά τη σύντομη παρέμβασή του ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε και υπερασπίστηκε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και έδωσε ένα σαφές μήνυμα, όπως εκτιμούσαν έπειτα από τη συνεδρίαση μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου: ότι ο ρόλος της Εκκλησίας θα παραμείνει ενεργός και ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της την προσφορά της, την οποία μάλιστα προσδιόρισε σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε την υποστήριξη και συνδρομή της κυβέρνησης ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας για την αξιοποίηση ακινήτων. Οπως σημείωσε δε, τα χρήματα του φορέα αυτού «δεν θα γίνουν μετοχές της Εκκλησίας, ούτε θα πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά» , αλλά θα αξιοποιηθούν σε προνοιακές δομές.
Επιπλέον ο κ. Ιερώνυμος προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να παραστεί σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου, την οποία χαρακτήρισε «μικρό υπουργικό συμβούλιο».

fimotro

Read more...