Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ;


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και ειδικά στο Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο λόγος είναι διπλός. Αφενός μεν γιατί η Τίνα Μπιρμπίλη δείχνει μία περίεργη "ανοχή" σε σχέση με σκανδαλώδη ζητήματα κακοδιαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης, αφετέρου γιατί σε πολλά ζητήματα δείχνει να μην ακολουθεί τις "πολυδιαφημιζόμενες" γραμμές της Κυβερνησης του Γιώργου Παπανδρέου περί απόλυτης διαφάνειας, αξιοκρατείας αλλά και μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι : Ο Υπουργος Υποδομων, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη του Υπουργείου, με το από 14252/30.10.2009 έγγραφό του προς το Γενικό Επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης, επεσήµανε την ανάγκη διερεύνησης της αύξησης προσωπικού της ΤΡΑΜ ΑΕ με παράτυπες μεθόδους (ειδικά το 2009). Μέσα σε μόλις ένα μήνα, ο Επιθεωρητής ολοκλήρωσε... το πόρισμά του και ζήτησε να ασκηθεί κατά των µελών των ΔΣ της ΤΡΑΜ ΑΕ ποινική δίωξη κατά των µελών του ΔΣ της εταιρίας για παράνοµες πράξεις κατά τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων (διενέργεια προσλήψεων) το 2009 τις οποίες ζηµίωσαν την περιουσία της εταιρίας και κατ' επέκταση το Δημόσιο. Από την άλλη πλευρά, παρ'όλες τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στα χέρια της Τίνας Μπιρμπίλη (αλλά και εχουν δημοσιευθεί και στο fimotro) περί των ίδιων - και χειρότερων - σκανδαλωδών θεμάτων στην Κτηματολόγιο Α.Ε. (αδιαφανείς προσλήψεις χωρίς προκύρηξη, γιοί, κόρες, πεθερές, ξαδέρφια, κουμπάροι, κομμώτριες, προφορικές συνεντεύξεις χωρίς πρακτικά κ.τ.λ.) αρνείται πεισματικά να πράξει ό,τι έπραξε ο Υπουργός Υποδομών και να οδηγήσει στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τις υποθέσεις αυτές. Αυτό έχει προβληματίσει πολλούς εντός και εκτός Κυβέρνησης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πριν λίγες μέρες, η Τίνα Μπιρμπίλη, αγνοώντας τις δεσμευσεις της Κυβέρνησης περί διαφανών διαδικασιών (μέσω ΑΣΕΠ) για ΟΛΟΥΣ τους κρατικούς οργανισμούς, προκύρηξε 22 θέσεις για το Κτηματολόγιο, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, δημιουργώντας "υποψίες" για συνέχιση της ίδιας πολιτικής με προσλήψεις συγγενών και ημετέρων. Αμέσως, έφτασαν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, αντιδράσεις (εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ) οι οποίες αναρωτιούνται για τον λόγο που η Τίνα Μπιρμπιλη δεν προχωρά σε έρευνα για τα σκάνδαλα στο Κτηματολόγιο και την διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος, διατηρεί τα ίδια άτομα στις ίδιες διευθυντικές θέσεις και συνεχίζει με τις ίδιες (εκτός ΑΣΕΠ) μεθόδους να προσλαμβάνει εργαζόμενους. Η διαφοροποίηση της αυτή από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, σε συνδυασμό με διάφορες άλλες ενέργειές της, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και δεν αποκλείονται εξελίξεις εντός του Ιανουαρίου. Σημειώστε το και θα επανέλθουμε.

fimotro

Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...








fimotro

Read more...

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛ


Για την πολύ περίεργη απουσία του ΔΟΛ από το γεύμα που παρέθεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός στους διευθυντές των καθημερινών και των οικονομικών εφημερίδων αναφερθήκαμε την ίδια ημέρα του που έγινε η συνάντηση. Σήμερα η... Αξία δίνει τη δική της εξήγηση δημοσιεύοντας επιπλέον πληροφορίες για την ενόχληση του Γιώργου Παπανδρέου (πατήστε κλικ).
fimotro


Read more...

Αρνητική η ΝΔ στους αποκλεισμούς δρόμων από τους αγρότες



Αρνητική η ΝΔ στους αποκλεισμούς δρόμων από τους αγρότες

του Σπύρου Γκουτζάνη

Αντίθετη στο κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες είναι η ΝΔ.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη στην Ρηγίλλης και αποφασίστηκε η ΝΔ όταν το θέμα ανέβει να πάρει καθαρή θέση εναντίον των αποκλεισμών προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα την ταλαιπωρία των οδηγών. Επιπλέον τα στελέχη του κόμματος λένε ότι εφόσον είναι κλειστά τα Τέμπη λόγω της κατολίσθησης αν κλείσουν και οι παρακαμπτήριες οδοί τότε η Ελλάδα θα κοπεί πραγματικά στα δύο. Ένα ακόμη επιχείρημα που επιστρατεύουν είναι ότι αυτό έλεγαν όταν ήταν στην κυβέρνηση και είχαν να αντιμετωπίσουν τις ετήσιες κινητοποιήσεις των αγροτών δεν μπορούν τώρα να αλλάξουν θέση απλά και μόνο επειδή πέρασαν στην αντιπολίτευση. Πιο δύσκολο είναι να πάρουν υπεύθυνη θέση στην ουσία των αιτημάτων των αγροτών αφού δεν μπορούν να αποδοκιμάσουν μία κατηγορία πολιτών που αποτελεί σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων για τη ΝΔ.

Η θέση κατά του αποκλεισμού πάντως εκ των πραγμάτων συνιστά χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση. Ορισμένοι την συνδυάζουν με το χαμήλωμα των τόνων από τον κ. Αντώνη Σαμαρά μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης. Αν και ο κ. Σαμαράς έκανε κριτική για κενά και ελλείψεις ωστόσο η δήλωσή του ήταν λιγότερο σκληρή σε σχέση με την προηγούμενη τοποθέτησή του «για ακυβερνησία» με αφορμή τις 100 πρώτε ημέρες της κυβνέρνησης. Σε σημείο μάλιστα που ορισμένοι κάνουν λόγο για στροφή σε πιο συναινετική αντιπολίτευση και εκτιμούν ότι αυτό συνδέεται με ενδείξεις δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τις οποίες η κοινή γνώμη θεωρεί υπερβολική την κριτική που κάνει ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση.

protothema.gr


Read more...

Μπαράζ από θετικές δηλώσεις για την ελληνική οικονομία


Μπαράζ  από θετικές  δηλώσεις για την  ελληνική οικονομία

Ένα διαφορετικό κλίμα σε σχέση με το ‘βάρος’ που έχει κυριαρχήσει το τελευταίο διάστημα στην ψυχολογία των Ελλήνων για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της οικονομίας μας αποπνέουν με δηλώσεις τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως η κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με το θέμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

"Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κάτι που αναγνωρίζουμε", σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

"Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι η κοινή μας πλατφόρμα, ωστόσο το κάθε κράτος μέλος οφείλει να αναλάβει τα κατάλληλα μέτρα", συμπλήρωσε.

Η ίδια πάντως εξέφρασε την ανησυχία της για την σταθερότητα του ευρώ. "Το ευρώ απέδειξε την αξία του κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ωστόσο λόγω των πολύ διαφορετικών καταστάσεων με τα δημοσιονομικά ελλείμματα στη ζώνη του ευρώ, όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", δήλωσε η Merkel μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι σήμερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραψε την μεγαλύτερη εδώ και ένα μήνα ποσοστιάία υποχώρηση έναντι του αμερικανικού νομίσματος, υποχωρώντας στα επίπεδα των 1,4370 δολαρίων.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup

Από την πλευρά του ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει και δε θα αφήσει το ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, , o προεδρεύων του Eurogroup δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είναι παράλογο. Είναι πέρα από τη σφαίρα του κατανοητού. Η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει αλλά έχει μπροστά της μια τεράστια προσπάθεια.’’

"’Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει πως θα λύσει η ίδια τα προβλήματα που προκάλεσε στον εαυτό της. Θα ήταν λάθος να υποθέσει, ή να την αφήσει κανείς να υποθέσει πως οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματά της,’’ συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2010, ανέφερε πως είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, "αλλά χρειάζονται περισσότερες μειώσεις δαπανών και αύξηση εσόδων.’’

Επίσης, o Juncker δήλωσε πως το Eurogroup μπορεί να μην καταλήξει σε απόφαση για τον αντικαταστάτη του Λουκά Παπαδήμου της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.
Ο ίδιος, τέλος, υπογράμμισε πως το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας δε θα είναι στην ατζέντα των συνεδριάσεων του ECOFIN και του Eurogroup.

Ο Επικεφαλής του ΔΝΤ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε εκφράσει το πρωί (βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content.php?id=58613&category_id=34 το σχετικό ρεπορτάζ που ανήρτησε το protothema gr.) και ο επικεφαλής του οργανισμού κ. Ντομινίκ Στρος Καν.

protothema.gr


Read more...

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Επιστροφή στις κατοικίες του κέντρου της πόλης (με κίνητρα όπως φοροαπαλλαγές και χαμηλότοκα δάνεια) για να αντιμετωπιστούν τα γκέτο που έχουν δημιουργηθεί από την εγκατάλειψη, προαναγγέλλει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, Γιάννης Πολύζος. Στόχος... πλέον είναι η δημιουργία περισσότερων ελεύθερων χώρων και περιοχών πρασίνου έως το 2020 (όταν θα υπάρξει το Νέο Ρυθμιστικό) και ένα από τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι η κλιμακωτή αύξηση- αλλά και η μείωση στις κορεσμένες περιοχές- του συντελεστή δόμησης από 10 έως 12%. Οι περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται αλλαγή στον συντελεστή δόμησης είναι το ιστορικό κέντρο, τα δυτικά προάστια, τα Πατήσια, η Κυψέλη και το Παγκράτι.
«Το μήνυμα είναι ότι όλα δεν είναι οικοδομήσιμα και πλέον γίνεται προσπάθεια και να εξοικονομηθούν πόροι, αφού οι επεκτάσεις πρέπει να συνοδεύονται με τις απαραίτητες υποδομές και να προστατευθεί η αγροτική γη με το να μπει φρένο στις επεκτάσεις», λέει. Την ίδια ώρα ανοίγει και ο φάκελος για την ορθολογικότερη μετακίνηση- κυρίως προς τις δυτικές περιοχές- των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης που σήμερα αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο κατά μήκος της Κηφισίας και των Μεσογείων».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Πολύζος, «στην Αττική υπάρχει το απαραίτητο οικιστικό απόθεμα- στην Ελλάδα αντιστοιχούν 30 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο, σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη όπου αντιστοιχούν λιγότερα από 20 τετραγωνικά μέτρα- και δεν χρειάζεται να επεκταθεί άλλο η πόλη σε βάρος των ελεύθερων χώρων. Έτσι, η οικοδομική δραστηριότητα μπορεί να βρει διέξοδο στην εποχή της κρίσης μέσα από τις αστικές αναπλάσεις και τις επεμβάσεις στα κτίρια».
Από την πλευρά του ο αρχιτέκτονας-δρ Πολεοδομίας, Σπύρος Τσαγκαράτος, υποστηρίζει ότι πέρα από την πραγματική αύξηση του συντελεστή δόμησης, προκειμένου να έχουμε ψηλότερα κτίρια και περισσότερους ελεύθερους χώρους, πρέπει να σταματήσει η εκτός σχεδίου δόμηση και να προχωρήσουμε ακόμα και σε γκρέμισμα οικοδομικών τετραγώνων σε πυκνοδομημένες περιοχές- όπως η Κυψέλη και το Παγκράτι- αλλά και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Στην Αττική τα εγκαταλελειμμένα κτίρια είναι γύρω στα 200- κυρίως παλιές βιομηχανίες στο Ηράκλειο, την Πειραιώς και τα Πατήσια.
Παρεμβάσεις λόγω κλίματος. Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, οι πολεοδομικές επεμβάσεις στο κέντρο και ιδίως στα δυτικά προάστια είναι πλέον επιβεβλημένες και εξ αιτίας της αλλαγής του κλίματος, αφού το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας θα επεκταθεί, με αποτέλεσμα να πληγούν οι πιο υποβαθμισμένες πολεοδομικά περιοχές- οι δήμοι της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά ιδιαίτερα.
«Μετά τις απώλειες 70.000 στρεμμάτων στην Πάρνηθα το 2007 και 120.000 στρεμμάτων στη Βορειοανατολική Αττική το περσινό καλοκαίρι, όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν σε μια σημαντική άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στο Λεκανοπέδιο τα επόμενα χρόνια από 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου», σημειώνει. Και συμπληρώνει: «Έτσι είναι επιτακτική η ανάγκη για την προστασία και την αναβάθμιση των τεσσάρων περιαστικών ορεινών όγκων (Υμηττός, Πεντέλη, Πάρνηθα, Ποικίλον Όρος- Αιγάλεω) και την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου της πρωτεύουσας. Σε πρώτη φάση ΣΕΦ- Βάρκιζα και σε δεύτερη η ενότητα Πειραϊκή Χερσόνησος έως τον κόλπο Ελευσίνας».
Στόχος της νέας διοίκησης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας είναι η δημιουργία τεσσάρων διαδημοτικών μητροπολιτικών πάρκων (Πύργος Βασιλίσσης, Γουδή, Τουρκοβούνια και Ελληνικό), η προστασία και ανάδειξη τριών παραρεμάτιων περιοχών (Κηφισός, Ιλισός, Πικροδάφνη) και στις πιο πυκνοδομημένες περιοχές να δημιουργηθούν πάρκα «τσέπης», τα οποία θα συνδέονται με μεγάλους ανοιχτούς αστικούς και περιαστικούς χώρους πρασίνου, όπου θα δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι και θα γίνουν δενδροφυτεύσεις. Την ίδια ώρα σε άμεση προτεραιότητα είναι η προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας σε όλη την Αττική, όπως για παράδειγμα ελαιώνες και αμπέλια στα Μεσόγεια, με στόχο τον περιορισμό της αστικής διάχυσης.
Ελεύθεροι χώροι. Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για τους Ελεύθερους Χώρους της Αθήνας και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Ηλίας Γιαννίρης, συνολικά οι ελεύθεροι αδόμητοι χώροι στην Αθήνα είναι περίπου 45.000 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο «στην Αττική έχουμε από τα μικρότερα ποσοστά αστικού πρασίνου σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 2,5 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι από 7 έως 10 τετραγωνικά μέτρα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πρέπει πλέον να δούμε σοβαρά το γκρέμισμα όλων των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, εκτός από τα διατηρητέα».
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ...


Ρεπορτάζ : Ζώης Τσώλης

Τον δρόμο της κοινωνικής ασφάλισης μέσω του ΙΚΑ, το οποίο θα εξελιχθεί σε Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών, θα πάρουν σύντομα και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αλλά και από τις δυσμενείς προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας ότι η δαπάνη για την κοινωνική ασφάλιση δύσκολα θα συγκρατηθεί εφέτος στα 14,5 δισ. ευρώ και θα επιβαρύνεται χρόνο με τον χρόνο, προετοιμάζει...
το έδαφος για μεγάλες αλλαγές στη δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται «προνομιούχοι». Για αυτούς το σχέδιο προβλέπει να ακολουθήσουν στο ΙΚΑ τους τραπεζοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
«Μοντέλο» των αλλαγών θα αποτελέσει η παρέμβαση που έγινε προ διετίας στον ΟΤΕ, όταν αποφασίστηκε η διάλυση του ξεχωριστού Ταμείου και η ένταξη των νέων εργαζομένων (των νεοπροσληφθέντων δηλαδή) απευθείας στο ΙΚΑ. Μάλιστα τότε διαφοροποιήθηκαν (μειώθηκαν) και οι αμοιβές των νέων εργαζομένων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών- που αποτελεί μία από τις βασικές αλλαγές στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος- θα ενταχθούν σταδιακά οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή όσοι προσληφθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Ετσι, με την πάροδο του χρόνου το Δημόσιο θα καταβάλλει τις εισφορές του κράτους και του εργοδότη στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών, δηλαδή στο ΙΚΑ, για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη, η οποία θα είναι ενιαία για όλους. Αντιθέτως, όσοι υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο θα πάρουν σύνταξη σύμφωνα με όσα ισχύουν, εκτός από τις γυναίκες, για τις οποίες αναμένεται να αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.
Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Ελλάδα για εξίσωση των ορίων ηλικίας με τους άνδρες, καθώς θεωρεί ότι η ασφάλιση στο Δημόσιο είναι «επαγγελματική» και δεν έχει τον χαρακτήρα κοινωνικής ασφάλισης.
Οπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ο διάλογος για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα του Απριλίου και το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή το αργότερο εντός του Ιουνίου.
Σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές
Καθοριστικό σημείο στις αλλαγές οι οποίες προετοιμάζονται είναι η σύνδεση των εισφορών με το ύψος των συντάξεων, με τελικό στόχο να γίνει το σύστημα περισσότερο ανταποδοτικό.
Το θέμα ήδη συζητείται στην Επιτροπή Διαλόγου, στην οποία η καθηγήτρια κυρία Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη κατέθεσε πακέτο μέτρων για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, προτείνοντας αλλαγές στη δομή τού συστήματος (εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων, ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των παροχών με τις εισφορές).
Εν τούτοις η κυβερνητική πρόθεση εκφράζεται με σαφήνεια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει την καθιέρωση στο μέλλον της εθνικής σύνταξης, την οποία θα λαμβάνουν όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, και της ανταποδοτικής, η οποία θα είναι ανάλογη των εισφορών κάθε ασφαλισμένου.
Κατά τις πληροφορίες, για να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό θα απαιτηθούν τουλάχιστον επτά ως οκτώ χρόνια, καθώς οι αλλαγές είναι μεγάλες, ενώ θα οδηγήσει και σε μεγάλες περικοπές συντάξεων.
Βέβαιον πάντως πρέπει να θεωρείται ότι στο νέο ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρχει διαχωρισμός και ξεχωριστή κοστολόγηση των παροχών οι οποίες συνδέονται με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...





Read more...

Μεγάλο φαγοπότι και στον ΟΠΑΠ...


Τα golden boys της ΝΔ συνεχίζουν να παίρνουν έως και 400.000 ευρώ!!!

.
Από την Ιωάννα Τσερδίλου
.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΕΡΤ.
ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΟΠΑΠ ΟΠΟΥ ΤΑ GOLDEN BOYS ΤΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΕΜΑΝΟΥΗΛ ΗΜΕΔΑΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΑ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΗ;;
ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ 400.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ;;;
ΟΤΙ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 7.000 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ;; ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ....ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ.



Read more...

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νέο σ.ν. για τη Δικαιοσύνη

Τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων και την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με θέμα «Αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων. Επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης», ο κ. Καστανίδης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα αποσταλεί το επόμενο 10ήμερο στους εκπροσώπους των δικαστών, των εισαγγελέων και των δικηγόρων προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σε ό,τι αφορά το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων το σχέδιο νόμο προβλέπει τα εξής:

- το αυτοδιοίκητο θα επιστρέψει σ’ όλους τους μεγάλους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας

- η θητεία των διοικήσεων θα είναι 2ετής χωρίς δικαίωμα επανεκλογής

- οι δικαστές θα αναδεικνύουν τους δικαστές των δικαστηρίων όπου ανήκουν

- τα μέλη των διοικήσεων των δικαστηρίων δεν θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής στα διοικητικά συμβούλια συνδικαλιστικών οργανώσεων

- το αμετάθετο θα ισχύει μόνο για τους επικεφαλείς των εκλεγμένων διοικήσεων των δικαστηρίων

Αναφορικά με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο προβλέπει την παρακάτω διαδικασία:

- ο υπουργός Δικαιοσύνης θα αποστέλλει αρχικό κατάλογο πιθανών υποψηφίων στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

- η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί φορείς, θα επιλέγει σε εύλογο χρονικό διάστημα -πιθανότατα δύο μηνών- και με ισχυρή πλειοψηφία έναν πολλαπλό αριθμό υποψηφίων για τις θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν

- οι συγκεκριμένες επιλογές θα αποστέλλονται με τη μορφή γνωμοδοτικής πρότασης στον υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο

Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, η διαδικασία της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής εφαρμόστηκε και δοκιμάστηκε με επιτυχία στις περιπτώσεις κάλυψης των προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών.

Νωρίτερα, στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των δικαστών, των εισαγγελέων και των δικηγόρων χαιρέτησαν την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης περί επαναφοράς του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, χαρακτηρίζοντας στην πλειοψηφία τους ως σφάλμα την κατάργησή του.
nooz.gr

Read more...

Τρακτέρ σε εθνική Αθηνών-Λαμίας, Εγνατία και τελωνεία

Στους δρόμους έβγαλαν τα τρακτέρ οι αγρότες από την Παρασκευή. Το χορό των κινητοποίησεων άνοιξε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο αγροτών. Τη Δευτέρα μπαίνουν οι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που πρόσκειται στο ΚΚ, και την Τετάρτη, οι συνδικαλιστικές ενώσεις, που πρόσκεινται στη ΝΔ.

Τα σημεία των αποκλεισμών

Την Παρασκευή οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό:

-της εθνικής οδού στο 210 χλμ Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Αλαμάνας,

-της παλιάς εθνικής οδού, στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία, στο 72ο χιλιόμετρο,

-του δρόμου στο 110χλμ στο Κάστρο Βοιωτίας,

-του δρόμου στο 90χλμ κοντά στη διασταύρωση της Θήβας.

Κλειστή παρέμεινε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο ύψος των Κερδυλλίων, αλλά και η Εγνατία Οδός, στον κόμβο της Χρυσούπολης Καβάλας.

Στον Έβρο οι αγρότες ξεκίνησαν προσυγκεντρώσεις στα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων και στην περιοχή Κορνοφωλιά (Σουφλί), ενώ την Κυριακή θα αποφασίσουν εάν θα προβούν σε αποκλεισμούς.

Στη Δυτική Μακεδονία, στον κόμβο Βογατσικού βρίσκονται οι αγρότες διακόπτουν (ανά μία ώρα) την κυκλοφορία οχημάτων από Καστοριά προς Θεσσαλονίκη και από Καστοριά προς Αλβανία.

Στο τελωνείο Νίκης κατευθύνθηκαν αγρότες από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο και ομάδα αγροτών από τα Γρεβενά. Στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής θα συγκεντρωθούν την Κυριακή οι αγρότες των Πρεσπών.

Το Σάββατο αγρότες του Κιλκίς θα συγκεντρωθούν στο τελωνείο Δοϊράνης, ενώ την ίδια ημέρα συνεδριάζουν και οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας.

Στάση αναμονής τηρούν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής, που παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Νέας Τρίγλιας, στην άκρη του οδοστρώματος.

Ενίσχυση μπλόκων από Δευτέρα


Στο χορό των κινητοποιήσεων «μπαίνουν» από τη Δευτέρα, με σημείο συνάντησης τον κόμβο της Νίκαιας Καρδίτσας, οι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) -του προσκείμενου στο ΚΚΕ αγροτοσυνδικαλιστική Βαγγέλη Μπούτα- και την Τετάρτη οι συνδικαλιστικές ενώσεις, που πρόσκεινται στη ΝΔ, συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου του Νομού Λάρισας.

Αγρότες από την περιοχή των Φαρσάλων προτίθενται να κατεβάσουν τα τρακτέρ έξω από το γήπεδο της πόλης.

Υπουργός Αγροτικης Ανάπτυξης

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή είπε ότι «οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές για όλους». «Πρέπει όμως, να γνωρίζουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα», τόνισε.

Η κ. Μπατζελή ανέφερε από τη Λάρισα, μεταξύ άλλων, ότι στις εκατό μέρες της νέας κυβέρνησης έχουν αυξηθεί η επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες, από το 7% στο 11%, και οι συντάξεις κατά 30 ευρώ το μήνα, από 1/10/2009. Επίσης, επισήμανε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που δόθηκε.
nooz.gr


Read more...

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ...


Ελαφρύνσεις για πολλούς και φοροκεραμίδα για τα ακριβά ακίνητα φέρνει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αναδρομικά από τις 8 Ιανουαρίου, το αφορολόγητο αυξάνεται σε 150.000 ευρώ (από 95.000) και οι συντελεστές κυμαίνονται από 1% έως 10% (από 1% προηγουμένως) για συγγενείς πρώτου βαθμού. Για συγγενείς δεύτερου βαθμού το αφορολόγητο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ (από 20.000), με τους συντελεστές να κυμαίνονται από 5% έως 20% (από 1%).

Με τις αλλαγές, κερδισμένοι είναι όσοι μεταβιβάζουν...

...ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας, δηλαδή η πλειονότητα των φορολογουμένων, ενώ χαράτσι περιμένει όσους μεταβιβάζουν ακίνητα μεγάλης αξίας.

Στα 310.000 ευρώ η διαχωριστική γραμμή
Η διαχωριστική γραμμή των επιβαρύνσεων τίθεται στις 310.000 ευρώ, καθώς από αυτό το όριο και πάνω οι αυξήσεις φόρων κλιμακώνονται από 2,27% έως και 658% για όσους μεταβιβάζουν (με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά) ακίνητα αξίας 1,5 εκατ. ευρώ. Έτσι για παράδειγμα μια γονική παροχή καινούργιου ακινήτου 100 τ.μ. στη Φιλοθέη με το νέο καθεστώς υφίσταται φορολογική επιβάρυνση 8.450 ευρώ, αφού ο φόρος από 4.300 ευρώ με το παλαιό καθεστώς αυξάνεται τώρα σε 12.750 ευρώ. Αντίθετα, για ακίνητο 100 τ.μ. στο Νέο Ηράκλειο που μεταβιβάζεται με γονική παροχή ο φόρος μειώνεται στα 400 ευρώ (από 950), ενώ για ακίνητο ίδιου εμβαδού στο Περιστέρι ο φόρος μηδενίζεται (από 350 ευρώ).

Μεγάλο ερωτηματικό βεβαίως παραμένει το ποσοστό και ο χρόνος της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει τη σταδιακή εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι εφόσον το μεταβιβαζόμενο ακίνητο αποτελεί πρώτη κατοικία εξακολουθεί να ισχύει (μέχρι να αλλάξει τον Μάρτιο) το αφορολόγητο χωρίς όριο αξίας, αλλά με μοναδικό κριτήριο το πλαφόν των 200 τ.μ.

Πάρτι στις Εφορίες
Το οικονομικό επιτελείο έκρινε σκόπιμο να επιταχύνει τις αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης γονικών παροχών, μετά τον «χορό» που είχε στηθεί στις Εφορίες ακριβών περιοχών με «καταιγίδα» μεταβιβάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Οικονομικών, από τον περασμένο Δεκέμβριο καταγράφηκε έκρηξη γονικών παροχών ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας. Έτσι, στη ΔΟΥ Κηφισιάς τον Δεκέμβριο του 2009 ο αριθμός των γονικών παροχών αυξήθηκε από 437 τον αντίστοιχο μήνα του 2008 σε 2.240 και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων από 39,4 εκατ. ευρώ σε 538,79. Στη ΔΟΥ Ψυχικού τον ίδιο μήνα από 252 γονικές παροχές τον Δεκέμβριο 2008 έγιναν 1.418 και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων ανήλθε από 1,5 εκατ. ευρώ σε 244,5 εκατ. ευρώ. Στη ΔΟΥ Μυκόνου, από 20 γονικές παροχές τον Δεκέμβριο του 2008, διενεργήθηκαν 161 τον Δεκέμβριο του 2009, με αξίες 1 εκατ. και 23,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Ήθελαν να γλιτώσουν τον ΦΜΑΠ
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι με το κύμα μεταβιβάσεων ορισμένοι μεγαλοϊδιοκτήτες επιχείρησαν όχι απλώς να κερδίσουν από τους φόρους γονικής παροχής αλλά και να «τεμαχίσουν» την περιουσία τους ώστε να γλιτώσουν την τσιμπίδα του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Η βιασύνη των μεγαλοϊδιοκτητών εξηγείται από τον πίνακα που δείχνει το μέγεθος των επιβαρύνσεων για ακίνη τα μεγάλης αξίας. Οι επιβαρύνσεις φτάνουν έως και το 685% για μεταβιβάσεις περιουσίας 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα η μεταβίβαση ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ έχει ωφέλεια φόρου 550 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα η γονική παροχή ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 550 ευρώ, με το νέο σύστημα ο φόρος θα είναι μηδέν.

Ομοίως για μεταβίβαση ακινήτου 200.000 ευρώ με το παλαιό σύστημα ο φόρος ήταν 1.050 ευρώ, με το νέο σύστημα 500 ευρώ ή 52,38% χαμηλότερος. Αντίθετα στη μεταβίβαση ακινήτου 1 εκατ. ευρώ ο φόρος με το παλαιό σύστημα ήταν 14.050 ευρώ και με το νέο αυξάνεται στα 106.500 ευρώ.

Στον υπολογισμό των αφορολόγητων ορίων θα λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι προγενέστερες (από 1-1-1990) γονικές παροχές και δωρεές.

Με αναδρομική ισχύ
Για τις υποθέσεις γονικών παροχών και δωρεών οι ρυθμίσεις ισχύουν αναδρομικά από 8 Ιανουαρίου και για τις κληρονομιές από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως ο φόρος γονικής παροχής και δωρεάς θα υπολογιστεί με τις νέες κλίμακες εφόσον το συμβολαιογραφικό έγγραφο της μεταβίβασης φέρει ημερομηνία μεταγενέστερη της 8ης Ιανουαρίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης της δήλωσης στην Εφορία.

Κλείνει το παράθυρο των δωρεών
Με το νομοσχέδιο παράλληλα κλείνει το «παράθυρο» των χρηματικών δωρεών, με την κατάργηση του αφορολογήτου των 150.000 ευρώ που έδινε τη δυνατότητα σε φορολογουμένους να επικαλεστούν δωρεές από γονείς και παππούδες για να καλύψουν το πόθεν έσχες. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα, κάποιος που αγοράζει ακίνητο αξίας 660.000 ευρώ μπορεί να επικαλεσθεί- ως πηγή προέλευσης των χρημάτων- άτυπες παροχές από τους γονείς του (150.000 + 150.000 = 300.000 ευρώ) και άτυπες δωρεές από παππούδες/ γιαγιάδες (150.000 + 150.000 = 300.000 ευρώ) ή και άτυπες δωρεές από δύο αδέλφια του ή θείους (30.000 + 30.000 = 60.000 ευρώ) και να αποφύγει με αυτόν τον τρόπο την καταβολή του αναλογούντος φόρου εισοδήματος ή και να καλύψει αδήλωτα εισοδήματα. Εφ΄ εξής, οι δωρεές σε χρήμα θα φορολογούνται με συντελεστή 10% μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού και με 20% μεταξύ συγγενών δεύτερου βαθμού.

Από 310.000 ευρώ και άνω οι αυξήσεις φόρων κλιμακώνονται από 2,27% έως και 658%

Χαμηλότερες οι αυξήσεις στα τσιγάρα

Στα 3,40 με 3,54 ευρώ θα διαμορφωθεί η τιμή των ακριβών τσιγάρων (στην πλειονότητά τους ξένα) και στα 2,15 με 2,19 ευρώ των φθηνών (κυρίως ελληνικά)

έπειτα από την επιβάρυνση που θα φέρει η αύξηση του φόρου που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τιμές χαμηλότερες από εκείνες που θα προέκυπταν αν ίσχυε η αρχική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών (έφταναν τα 5,40 ευρώ για τα ακριβά τσιγάρα, τα 4 ευρώ για τα μεσαίας αξίας και τα 2,40 ευρώ για τα φθηνά), την οποία μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αναγκάστηκε να πάρει πίσω, επικαλούμενο λάθος υπολογισμούς στην αύξηση του φόρου.

Συγκεκριμένα, στα τσιγάρα ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης αυξάνεται από 57,5% σε 63% και του παγίου στοιχείου από 5% σε 7,5%, ενώ παράλληλα μειώνεται ο ελάχιστος ειδικός φόρος κατανάλωσης από 80% σε 75%. Επίσης αυξάνεται από 10% σε 12% ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα πούρα και τον καπνό που προορίζεται για τα χειροποίητα τσιγάρα.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση τα ακριβά τσιγάρα πλήττονται περισσότερο σε σχέση με τα τσιγάρα που έχουν χαμηλή τιμή.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η επιβάρυνση από την αύξηση της φορολογίας ανά πακέτο 20 τσιγάρων ανέρχεται σε 0,15 έως 0,19 ευρώ για τα φθηνά τσιγάρα και από 0,20 έως 0,34 ευρώ για τα ακριβά.

Με το ίδιο νομοσχέδιο αυξάνονται και οι φόροι στα ποτά. Η επιβάρυνση στα ποτά ανέρχεται ανά φιάλη σε 0,91 ευρώ για την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν κ.λπ), ενώ για το ούζο, το τσίπουρο, την τσικουδιά η επιβάρυνση περιορίζεται σε 0,45 ευρώ και για τη φιάλη μπίρας από 0,009 έως 0,02 ευρώ.
ΕΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ - ΓΙΩΡΓOΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ - NEA

nonews-news


Read more...

4 κλειδιά για τις γονικές παροχές...


Μεγάλες ελαφρύνσεις που φθάνουν έως και το 100% για τους φορολογούμενους που μεταβιβάζουν ακίνητα αξίας μέχρι και 310.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων φέρνουν οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Oικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Bουλή.

Oλες οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από τις 8 Iανουαρίου 2010. Kαθοριστικός παράγοντας και άγνωστος «X» επί του παρόντος για μελλοντικές φορο- επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι η...

αύξηση των αντικειμενικών αξιών που σχεδιάζει το υπουργείο Oικονομικών.

Tο τέταρτο «κλειδί» είναι ότι οι συντελεστές φορολόγησης διαμορφώνονται από 1% έως 10%.

Tο βέβαιο όμως είναι πως μέχρι να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων συμφέρει η μεταβίβαση ακινήτων για την πλειοψηφία των φορολογουμένων. Mεγαλύτερο φορολογικό όφελος θα έχουν:

Oι φορολογούμενοι που θα μεταβιβάζουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 310.000 ευρώ. Για τους φορολογούμενους αυτούς, η φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς της κυβέρνησης της NΔ μειώνεται από 6,98% έως και 100%. Για παράδειγμα για γονική παροχή διαμερίσματος 100 τ.μ. στο Περιστέρι αξίας 130.000 ευρώ, ο φόρος με το προηγούμενο καθεστώς ήταν 350 ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς είναι μηδέν. Mε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αυξάνεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων και κατά συνέπεια η φορολογική επιβάρυνση.

Oσοι μεταβιβάσουν στα παιδιά τους με γονική παροχή πρώτη κατοικία έως 200 τ.μ., αφού δεν επέρχεται καμία αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς. H πρώτη κατοικία μέχρι 200 τ.μ. παραμένει αφορολόγητη ανεξαρτήτως της αξίας της. Eάν η επιφάνειά της υπερβαίνει τα 200 τ.μ., τότε στο τμήμα της αξίας που αντιστοιχεί πάνω από τα 200 τ.μ. εφαρμόζεται το νέο αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ. Oπότε και πάλι δεν θα πληρώνεται φόρος, εκτός εάν η συνολική αξία της πρώτης κατοικίας είναι πολύ μεγάλη.

Tο νομοσχέδιο
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:

Eφαρμόζεται ενιαία κλίμακα για τον υπολογισμό του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για την A’ και B’ κατηγορία φορολογουμένων.

Tο αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές για την A’ κατηγορία φορολογουμένων (σύζυγοι, παιδιά, παππούδες κ.λπ.) αυξάνεται από 95.000 ευρώ σε 150.000 ευρώ, καθιερώνεται κλίμακα με συντελεστές από 1% έως 10%.

Tο τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.

Tο αφορολόγητο όριο για τις δωρεές και κληρονομιές για φορολογούμενους B’ κατηγορίας (θείοι, ανίψια κ.λπ.) αυξάνεται από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ.

Πάνω από το αφορολόγητο και μέχρι τις 100.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 5%, από 100.000 μέχρι 300.000 ευρώ ο συντελεστής ανέρχεται σε 10% και πάνω από τις 300.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 20%.

Kαταργείται το αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ για τις γονικές παροχές χρηματικών ποσών καθώς και για τις άτυπες δωρεές χρηματικών ποσών από τους γονείς στα παιδιά ή από τον έναν σύζυγο στον άλλο ή από τον παππού και τη γιαγιά στα εγγόνια.

Στις περιπτώσεις αυτές, τα χρηματικά ποσά θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ.

Για τη B’ κατηγορία των φορολογουμένων καταργείται το αφορολόγητο των 20.000 ευρώ και επιβάλλεται αυτοτελώς φόρος με συντελεστή 20%.

Για τον υπολογισμό του φόρου γονικής παροχής και δωρεάς συνυπολογίζονται πλέον όλες οι προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές που έγιναν από 1η Iανουαρίου 1990.

Διατηρείται το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για μεταβιβάσεις μετοχών, εταιρικών μεριδίων και ομολογίες. Δηλαδή εξακολουθούν να φορολογούνται:

Mε συντελεστή 0,6% για μετοχές και λοιπούς τίτλους εισηγμένους στο χρηματιστήριο οι συγγενείς A’ κατηγορίας και 1,2% οι συγγενείς B’ κατηγορίας.

Mε συντελεστή 1,2% για μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο μετοχές, εταιρικές μερίδες και μερίδια οι συγγενείς A’ κατηγορίας και 2,4% οι συγγενείς B’ κατηγορίας.

O φόρος σε όλες τις περιπτώσεις καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις.

Εκτός φορολογίας το κρασί
Aπό Δευτέρα αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά

Eρχονται από Δευτέρα αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά. Oπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Oικονομικών, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Bουλή, τα τσιγάρα θα πωλούνται πιο ακριβά έως και 35 λεπτά το πακέτο και τα ποτά έως και 1 ευρώ η φιάλη.

Eτσι τα «ακριβά» τσιγάρα θα πάνε από τα 3,2 ευρώ στα 3,55 ευρώ. Oμως οι καπνοβιομήχανοι υποστηρίζουν οτι θα ανέβουν στα 3,9 ευρώ, ενώ υπάρχει και αναφορά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Aνάπτυξης ότι η τιμή τους θα φτάσει στα 4 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τα τσιγάρα, το υπουργείο Oικονομικών περιόρισε το ποσοστό της αύξησης σε σχέση με την αρχική τροπολογία και έτσι η τελική τιμή επιβαρύνεται με 10%.Aναλογικά περιορίζονται και τα έσοδα του Δημοσίου.

Στην τροπολογία που είχε καταθέσει ο υπουργός Oικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη Bουλή στις 8 του μήνα, τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν 930 εκατ. ευρώ και τώρα στο νομοσχέδιο πέφτουν στα 645 εκατ. ευρώ.

Eνδεικτικά να αναφέρουμε πως η επιβάρυνση από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα «φτηνά» τσιγάρα κυμαίνεται από 15 έως και 19 λεπτά και στα «ακριβά» τσιγάρα μεταξύ 20 και 34 λεπτών.

Tώρα έχουμε και αύξηση της φορολογίας σε πούρα και στον καπνό για τα «στριφτά» τσιγάρα 10% και 12% αντίστοιχα.

Oι αυξήσεις θα αρχίσουν να περνούν στο κύκλωμα παραγωγής, διανομής και εμπορίας από τη Δευτέρα 18 του μήνα όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο και είναι θέμα χρόνου να πέσουν και στην κατανάλωση.

Στα ποτά η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανέρχεται στο 20%.

H επιβάρυνση σε ουίσκι, βότκα και τζιν ανέρχεται στα 91 λεπτά ανά μπουκάλι και σε τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά περιορίζεται στα 45 λεπτά.

Στη φιάλη της μπίρας αναμένεται αύξηση έως 0,2 λεπτά.

Tέλος, να σημειωθεί ότι η αύξηση της φορολογίας δεν αφορά το κρασί.

Mαρία Bουργάνα - ΕΘΝΟΣ

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: οι νέοι φόροι για γονικές-κληρονομιές
με υψηλότερο αφορολόγητο 150.000 ευρώ (από 95.000) οι μεταβιβάσεις σε συγγενείς πρώτου βαθμού. καταργείται το αφορολόγητο για παροχές χρημάτων και φορολογείται αυτοτελώς με 10-20%, κλείνοντας το παράθυρο στο "πόθεν έσχες". Από τη Δευτέρα ο αυξημένος φόρος 0,15-0,34 ευρώ στα τσιγάρα
ΒΗΜΑ: Στο ΙΚΑ όλοι οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι
Γερμανικό ερώτημα: Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία μπορούν να χρεοκοπήσουν;
Τρακτέρ, απεργίες και αγορές


nonews-news

Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΝΕΑ: Με ελαφρύνσεις οι γονικές παροχές
Ελαφρύνσεις για γονικές παροχές έως 310.000 φέρνει το νομοσχέδιο. Ευρώπη: Υπεραισιόδοξο το Πρόγραμμα Σταθερότητας
ΕΘΝΟΣ: 4 κλειδιά για τις γονικές παροχές
Νέο τοπίο διαμορφώνει ο νόμος που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται από 95.000 ευρώ σε 150.000. Προβλέπεται μείωση φόρου για μεταβιβάσεις ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 310.000 ευρώ

nonews-news


Read more...

Να αποκλείσετε το χώρο, σκάει σε 12 λεπτά...


Ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου...
Με δυο αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα (11:25 και 11:29) στους τηλεοπτικούς σταθμούς ALTER και ΑΝΤ-1, προειδοποίησαν για την έκρηξη στο υπουργείο Τύπου. Αυτός που τηλεφώνησε προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται για φάρσα, ότι είναι σοβαρό το τηλεφώνημα, λέγοντας "να...

αποκλείσετε το χώρο, η βόμβα θα σκάσει σε 12 λεπτά, ο αγώνας συνεχίζεται" . Πράγματι, η περιοχή στη διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρου Πάντου και Φραγκούλη αποκλείστηκε και λίγο αργότερα σημειώθηκε η έκρηξη, που προκάλεσε ζημιές στη γυάλινη πρόσοψη του κτιρίου.
Στον τόπο βρίσκονται άντρες της Αντιτρομοκρατικής και της Σήμανσης, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε άμεση ενημέρωση και μεταμεσονύκτια σύσκεψη με τους ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας. Ασχέτως με την ισχύ του εκρηκτικού μηχανισμού, το νέο αυτό χτύπημα, μια βδομάδα μετά τη βομβιστική ενέργεια στη Βουλή προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στην ΕΛ.ΑΣ. ...

nonews-news


Read more...

ΔΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ...


Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Παίζουν δυο ονόματα. Το ένα είναι του Ανδρέα Λοβέρδου. Αυτόν σκέφτεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Το δεύτερο, με μικρότερες όμως πιθανότητες λόγω ηλικίας, ο Γεράσιμος Αρσένης. Εάν ο Λοβέρδος θέλει να αποχωρήσει σιγά-σιγά θα... το σκεφτεί και θα αποφασίσει να κατέβει. Εάν θέλει να παραμείνει στη μάχιμη πολιτική, το πολύ - πολύ να μείνει υπουργός μέχρι την... Άνοιξη! Αυτά προς το παρόν...
fimotro


Read more...

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ...



fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ...





/fimotro

Read more...