Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είπε η Christine Lagarde.



Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde είπε την Δευτέρα ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σε ομιλία της σε συνέδριο στις ΗΠΑ, η Lagarde είπε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι χρειάζεται αυστηρότερη εφαρμογή των χρηματοοικονομικών κανόνων που διέπουν τις χώρες και πρότεινε μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ισχυρότερο εποπτικό ρόλο για την Eurostat.

Η Lagarde πρόσθεσε ότι εκείνο που προέχει είναι πότε θα καθοριστούν οι τελικοί όροι για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και δήλωσε ότι οι διαμάχες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών για την έγκριση της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα από τα κοινοβούλιά τους γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Read more...

Καταθέτουν για το Βατοπαίδι

i-reportergr

Ενώπιον της Εξεταστικής επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπαιδίου, καταθέτουν σήμερα, κατ’ αντιπαράσταση ο πληρεξούσιος δικηγόρος της μονής Δημήτριος Πελέκης, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Γεώργιος Ξηραδάκης και ο δικηγόρος της εταιρείας Σταύρος Ζερβουδάκης. Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προγραμματισμένη για αύριο κατάθεση των μοναχών Εφραίμ και Αρσενίου.


Read more...

Εκδήλωση για την 95η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Κομοτηνή



gatzoli
Από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και την Αρμενική κοινότητα της Κομοτηνής

Φόρο τιμής στις ψυχές των 1,5 εκατ. και πλέον προγόνων τους που δολοφονήθηκαν από την οθωμανική αυτοκρατορία 95 χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 1915, απέτισαν οι Αρμένιοι της Κομοτηνής αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής.

Ομιλητής στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κυττάρου Κομοτηνής ήταν ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Γενοκτονία των Αρμενίων: Το αποσιωπημένο έγκλημα στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου, ο γ.γ. της πρεσβείας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Γκριγκόρ Ασόπ, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, και ο πρώην υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο Γιώργος Πεταλωτής απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας, μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι σημαντική η σημερινή εκδήλωση διότι γνωρίζουμε όλοι ότι η ιστορία μπορεί να παραχαράσσεται, μπορεί να πλαστογραφείται, μπορεί να γεμίζει με σκιές, υποψίες και υπόνοιες, μπορεί να αμφισβητείται αλλά δεν διαγράφεται.
Όσοι προσπάθησαν μέσα στα βάθη των αιώνων να κάνουν κάτι τέτοιο έχουν αποτύχει οικτρά, γιατί αυτή είναι η ζωή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας δεν έχουμε μέλλον.
Δίχως μισαλλοδοξίες, δίχως φανατισμούς, με στοιχεία πολιτισμού. Την ιστορία πλέον την γνωρίζουμε και την αποτυπώνουμε για να μπορούμε να πορευόμαστε από εδώ και πέρα».

Για τρεις λόγους που καθιστούν τη φετινή επέτειο της γενοκτονίας ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο έκανε λόγο ο κ. Μαλκίδης.
Πρώτον η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου για την Αρμενική Γενοκτονία και η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος έκανε λόγο για τη Μεγάλη Καταστροφή («Μετς Γεργενί») καθώς και η πρόσφατη απόφαση του Κοινοβουλίου της Σουηδίας για τη γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων.

Δεύτερον το γεγονός ότι πλέον όλος ο πλανήτης μιλάει για να ένα ζήτημα που πάρα πολλά χρόνια ήταν στο περιθώριο της διεθνούς πολιτικής και τέλος το ότι για πρώτη φορά φέτος στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις «για ένα ζήτημα που ο Τουρκικός λαός δεν γνωρίζει», όπως το συνέδριο της 24ης Απριλίου στη μνήμη του δολοφονημένου Τούρκου και αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραν Ντίνκ και η αντίστοιχη εκδήλωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στη μνήμη όσων υπέστησαν δολοφονίες, βιασμούς και διώξεις κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.

«Η εκδήλωση αυτή δίνει συμβολισμούς και ουσία σε μία νέα πραγματικότητα η οποία ανοίγει ένα ζήτημα που θα οδηγήσει στη συναδέλφωση, ειρηνική συμβίωση και κυρίως συνεργασία μεταξύ των λαών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλκίδης.

Στην ομιλία του κ. Μαλκίδης, πέραν της ιστορικής αναδρομής που έκανε στο «Έγκλημα της Σιωπής» (όπως έχει χαρακτηριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων), αναφέρθηκε διεξοδικά στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στο διεθνές πολιτικό σκηνικό αναφορικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τους Τούρκους ενώ παρουσίασε στοιχεία και παραμέτρους που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στο φως της δημοσιότητας. Σήμερα ένα αιώνα σχεδόν μετά τη Γενοκτονία η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι προκάτοχοι της το 1915 και συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα παρά τις συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών όμως η ελπίδα και η προσδοκία για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό, βασισμένο στην αλήθεια, παραμένει.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με μουσικές παρεμβάσεις από τους Κατερίνα Γρηγοριάδου, Ασμίκ Μπεκλαριάν, Χριψιμέ Ντανελιάν και Γιώργο Παπουτσή

Read more...

Διέγραψε τον Παυλίδη ο Σαμαράς!



"ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ"

troktiko
Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, διαγράφτηκε από την επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ, από μέλος του κόμματος ο τέως βουλευτής Δωδεκανήσου Αριστοτέλης Παυλίδης. Ο λόγος της διαγραφής ήταν ότι με την εν γένει στάση και συμπεριφορά του...




...προκάλεσε και προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του κόμματος.

Και ρωτάμε εμείς κ. Σαμαρά. Πως γίνεται ένας Έλληνας υπουργός να βλέπτει το κόμμα στο οποίο ανήκει με τη συμπεριφορά του και να μη βλάπτει το κράτος και τους Έλληνες πολίτες.

Αν βλάπτει το κόμμα και διαγράφτηκε (σιγά τα αυγά δηλαδή) τότε μήπως πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να κινηθεί και η δικαιοσύνη εναντίον του, αφού πολυ πιθανό η συμπεριφορά αυτή που έβλαψε το κόμμα, να έβλαψε και το συμφέρον του ελληνικού λαού;

Read more...

Περάσαμε και την Βενεζουέλα



troktiko
Τις υψηλότερες πιθανότητες πτώχευσης παγκοσμίως συγκεντρώνει η Ελλάδα, μεγαλύτερες ακόμα και από την Αργεντινή και την Βενεζουέλα, με βάση την κίνηση των ελληνικών πενταετών CDS όπως παρακολουθείται από την CMA Datavision.

Την Τρίτη, τα ελληνικά CDS σημειώνουν νέο ιστορικό υψηλό, στις 797 μ.β., επίπεδο που υποδηλώνει πιθανότητα πτώχευσης 46,07% για την Ελλάδα, ακολουθεί η Βενεζουέλα... (43,65%), η Αργεντινή (43,15%), ενώ χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται χώρες όπως το Πακιστάν (36,61%), η Ουκρανία (32,08%), η Πορτογαλία (26,11%) και το Ιράκ (25,79%).
Read more...

Κύριε πρωθυπουργέ τα πιστεύετε αυτά που λέτε;



ΑΝ ΝΑΙ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΥΛΑΚΗ 'Η ΕΣΤΩ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ
ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΑΠΛΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ

troktiko.
Eίπε ο Παπανδρέου στην δευτερολογία του στην Κ.Ο του ΠαΣοΚ ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, αυτό που επικράτησε επί Νέας Δημοκρατίας ήταν ένας πελατειακός καπιταλισμός, όπου κράτος και ειδικά συμφέροντα, από κοινού, λυμαίνονταν τους...



...πόρους της χώρας μας.

Και εμείς ρωτάμε. Αν τα πιστεύει ο κ. Παπανδρέου αυτά και δεν τα λέει απλά για να χαϊδέψει τα αυτιά των πολιτών, δεν πρέπει κάποιος ή κάποιοι να πάνε φυλακή ή απλως να προφυλακιστούν μέχρι να δικαστούν;

Εκτός αν τα λέει έτσι για να τα λέει...

Αν και για να σας πούμε την αλήθεια νομίζουμε ότι απλά τα λέει όλα αυτά γιατί και αυτός έχει καταλάβει ότι έρχεται το τέλος του πολιτικού κόσμου όπως τον ξέραμε και τον ήξεραν και προσπαθεί να σώσει ότι μπορεί να σωθεί...

Δεν είναι περίεργο.

Read more...

Πρόταση ΔΕΗ για αύξηση 4,3% στα τιμολόγια ετησίως

Όλα τα είχαμε, αυτό μας έλειπε!

protothema.gr
Πραγματικά, είναι η ...ευτυχέστερη συγκυρία για τους Έλληνες πολίτες να εφαρμοστεί μία νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και μάλιστα της τάξης του 4,3% από φέτος αλλά και ...κάθε χρόνο έως το 2013!

Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά όντως αυτή είναι η πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού προς την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία συνοδεύεται και από ένα σχέδιο συνολικότερης αναδιάρθρωσης των τιμολογίων της επιχείρησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει κατηγορηματικά διαψεύσει ότι πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ φέτος.

Βεβαίως, αυτό έχει διαψευσθεί στην πράξη, αφού τα τιμολόγια μπορεί να μην αυξήθηκαν, αλλά αυξήθηκαν ...οι λογαριασμοί! Ήδη από τις 15 Μαρτίου λόγω αύξησης σε 11% από 9% του συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ από τον Μάιο έρχεται μία σημαντική επιβάρυνση λόγω της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η οποία φτάνει το 5% για το σκέλος της ενέργειας σε μεσαίες καταναλώσεις (περίπου 1.700 κιλοβατώρες) ανά 4μηνο, καθώς υπολογίζεται σε 10 ευρώ περίπου ανά εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Αλλά ο μάνατζερ της ΔΕΗ θεωρεί ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν από τώρα αυξήσεις και στα τιμολόγια, καθώς έτσι κι αλλιώς το 2013 θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση από το κόστος δικαιωμάτων ρύπων, καθώς καταργείται για τις βιομηχανίες ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη η κατανομή αριθμού δωρεάν ρύπων, τον οποίο εάν δεν υπερβεί μάι επιχείρηση, δεν πληρώνει δικαιώματα.

Κοινώς οι ηλεκτροπαραγωγοί από το 2013 και μετά θα πληρώνουν δικαίωματα για το σύνολο των ρύπων που εκπέμπουν και ο κ. Ζερβός εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα να αυξηθούν από τώρα σταδιακά τα τιμολόγια περί το 4,3% ετησίως, ώστε να αποφευχθεί ένα σοκ για τους καταναλωτές σε 2,5 χρόνια από τώρα.

Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα: να ζητήσουν οι εμπειρογνώμονες απελευθέρωση των τιμολογίων ώστε να ενταθεί ο ανταγωνισμός ή και να ζητήσουν μείωσή τους, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν την αγορά...
Read more...

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα

protothema.gr
«Η Ελλάδα η άλλο κράτος μέλος της ευρωζωνης δεν πρόκειται να κάνει στάση πληρωμών». Αυτό τόνισε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας .

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαν Κλωντ Τρισε «Αυτό το έχω ξαναπεί, κατ' εμέ αποκλείεται η στάση πληρωμών από ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Τρισέ, ερωτηθείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το ευρώ εάν η Ελλάδα, ή άλλο μέλος της ευρωζώνης, κάνει στάση πληρωμών.

Εξάλλου, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε επίμονα να αναφερθεί σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές η ΕΚΤ παρά την υποβάθμιση από την Standard & Poor΄s Ratings Services θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας . Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές για να σταματήσει η ΕΚΤ να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να υποβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ο οίκος Moodys.

Read more...

Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 10 Μαΐου

nooz.gr
Οι ηγέτες των χωρών της ζώνης του ευρώ έχουν προγραμματίσει την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης κορυφής στις 10 Μαΐου προκειμένου να εγκρίνουν την καταβολή των δανείων στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στον τερματισμό της κρίσης, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή που βρίσκεται κοντά στην ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Υπάρχουν πολύ έντονες επαφές ανάμεσα στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων για να συγκληθεί μία διάσκεψη της Ευρωομάδας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαΐου", δήλωσε η πηγή. "Εργαζόμαστε σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση" πρόσθεσε η πηγή.

Πρόκειται για μία συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και θα είναι η πρώτη αυτού του είδους μετά από τη σύνοδο που έγινε στο Παρίσι το 2008 την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Στόχος της διάσκεψης θα είναι η ενεργοποίηση του σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας με δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης για το 2010 και περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώσουν ότι το αίτημα της Αθήνας είναι δικαιολογημένο.
Read more...

Ρουμπίνι: Η Ελλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης του χρέους

nooz.gr
Η κρίση του κρατικού χρέους θα επιδεινωθεί και οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων ενδέχεται να στραφούν σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αφού "σαρώσουν" τα ευάλωτα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις του οικονομολόγου Νούριελ Ρουμπίνι.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Ρουμπίνι υπογραμμίζει ότι "τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι απλά και μόνον η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης κρατικού χρέους σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες".

"Οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Στο τέλος, ενδέχεται να βάλουν στο στόχαστρο και άλλες χώρες - ακόμη και την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ - στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική είναι σε μη βιώσιμο μονοπάτι", επισημαίνει ο Νούριελ Ρουμπίνι.

Ο αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος έκρουσε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου για την πιστωτική στενότητα, εξέφρασε φόβους ότι η αποτυχία να πάρουμε μαθήματα από την πιστωτική κρίση σημαίνει ότι ελλοχεύει μια μεγαλύτερη, πιο επικίνδυνη κρίση.

"Γίνεται λόγος πολύς για καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο και εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος αλλά ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει επανέλθει στις συνήθεις πρακτικές του - οικοδομεί μόχλευση, εμπλέκεται σε επικίνδυνες επενδυτικές πρακτικές και ανταμείβει με ανάρμοστα μπόνους στελέχη και τρέιντερς - ενώ αντιδρά οργανωμένα στην εφαρμογή καλύτερου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου", τονίζει ο Νούριελ Ρουμπίνι.

"Οι κυβερνήσεις συζητούν για μεταρρυθμίσεις αλλά σχεδόν καμιά κυβέρνηση δεν τις έχει υλοποιήσει", καταλήγει ο αμερικανός οικονομολόγος.

Read more...

Δημοσιεύματα για μυστικές συμφωνίες στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει κεκλεισμένων των θυρών αυτή την εβδομάδα στην απάντησή της στη κρίση χρέους της Ελλάδας, ανέφεραν προς το Γερμανικό Πρακτορείο κυβερνητικές πηγές.

Η Γερμανία πρόκειται να καταβάλλει τη μερίδα του λέοντος από το πακέτο βοήθειας των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εάν εγκριθούν οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πρόκειται να συμφωνήσει σε μία πορεία δράσης με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών κατάρτισε νομοσχέδιο για να εγκρίνει το κοινοβούλιο την πληρωμή στην Ελλάδα του προγραμματισμένου ποσού των 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω κρατικής τράπεζας.Δύο φορές τις τελευταίες ημέρες η Μέρκελ αναγκάστηκε να κατευνάσει τους φόβους των Γερμανών για τη σχεδιαζόμενη σωτηρία που έχει αποτελέσει θέμα-κλειδί ενόψει των εκλογών, τον άλλο μήνα,στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Read more...

Παναγόπουλος: Κάτω τα χέρια από τον ιδιωτικό τομέα

nooz.gr
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και την προκήρυξη της 24ωρης γενικής απεργιας στις 5/5, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι το περιεχόμενο της κινητοποίησης θέτει όλα τα ζητήματα που αφορούν εργασιακά, αμοιβές και κοινωνική ασφάλιση, με "προμετωπίδα" το σύνθημα "κάτω τα χέρια από τον ιδιωτικό τομέα".

"Ο ιδιωτικός τομέας δεν παράγει ελλείμματα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας, λόγω του κόστους εργασίας. Ο ιδιωτικός τομέας είναι η μοναδική ελπίδα να μπορέσει να παραχθεί πλούτος και να διανεμηθεί δίκαια σε αυτή τη χώρα" δήλωσε.

"Λέμε ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν επιδέχεται ρυθμίσεων, που θα οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας και σε μείωση των συντάξεων, γιατί το σύστημά μας έχει ήδη εξαιρετικά προβλήματα και ο μόνος τρόπος εξεύρεσης πόρων είναι να χτυπηθεί η μαύρη αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή", πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

"Επίσης, ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι αδιαπραγμάτευτοι. Το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το οποίο έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω", τόνισε.

"Στο πλαίσιο της κινητοποίησής μας καλούμε τις εργοδοτικές οργανώσεις εδώ και τώρα να υπογράψουν την ΕΓΣΣΕ, ώστε να στείλουμε από κοινού το μήνυμα ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να μπει στη μέγγενη των δημοσιονομικών περιορισμών", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης της ΓΣΕΕ με το ΔΝΤ, σε περίπτωση που κληθεί από το ΔΝΤ, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι "αφού θα μου ζητηθεί ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όπως έχω πάει και σε άλλες συναντήσεις στο παρελθόν, βεβαίως, θα πάω, προκειμένου να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι καθήκον μου έστω και αν οι υπάλληλοι της τρόικας έχουν τις δικές τους πολιτικές οδηγίες, δεσμεύσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Αν ζητηθεί ως προεδρείο ΓΣΕΕ, αυτό θα το καθορίσει η πλειοψηφία της συνομοσπονδίας.

"Τέλος, θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι το πρώτο μας μήνυμα. Η απόφαση της εκτελεστικής είναι να αναπτυχθούν και άλλες αγωνιστικές δράσεις μη δε των απεργιών εξαιρουμένων, ενώ αμέσως μετά τις 5 Μαΐου, θα συνεδριάσουμε ξανά να σταθμίσουμε τις εξελίξεις και αναλόγως να κινήσουμε τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος", κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Read more...

Θετική γνωμοδότηση ΕΚΤ στο σ/ν για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

nooz.gr
Θετική είναι η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κοινοποίησε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σύμφωνα με το έγγραφο που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 23 Απριλίου 2010.

Το υπουργείο δηλώνει ότι ολοκληρώνει εντός των επομένων ημερών την τελική επεξεργασία του σχεδίου νόμου με βάση και τις τελευταίες παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί και ευθύς αμέσως θα κατατεθεί αυτό στη Βουλή για ψήφιση.

Η γνώμη της ΕΚΤ δημοσιεύεται αναλυτικά στο δικτυακό της τόπο και όπως αναφέρεται το σχέδιο νόμου αποτελεί "μέρος ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου απεριόριστης διάρκειας και γενικής εφαρμογής".

Δεν αμφισβητεί την ορθότητα ή αναγκαιότητα εισαγωγής, κατά τα πρότυπα και άλλων κρατών μελών, διαδικασιών, σύμφωνα με τις οποίες να μπορούν "υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές, να επιδιώξουν την αποπληρωμή των εν λόγω οφειλών τους με ευνοϊκότερους όρους και να απαλλαγούν από αυτές, εφόσον δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή εφόσον τα εκάστοτε υφιστάμενα και τα προσδοκώμενα δεν επαρκούν για την παραπάνω αποπληρωμή".

Η ΕΚΤ εκφράζει τρεις γενικού χαρακτήρα παρατηρήσεις:

- "το νέο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι σαφές ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί και να λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες νομικές σχέσεις μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων - και υπό την ιδιότητά τους ως ενυπόθηκων δανειστών - και των οφειλετών τους, παρέχοντας έτσι ασφάλεια δικαίου".

Το σχέδιο νόμου εμπεριέχει εκτενείς ρυθμίσεις που περιγράφουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών. Προς την κατεύθυνση όμως της μεγαλύτερης ασφάλειας δικαίου θα επιδιωχθεί ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως λ.χ. και στην κατά προτεραιότητα ικανοποίηση των ενυπόθηκων δανειστών.

- "οι εν λόγω ρυθμίσεις θα πρέπει να περιέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα προκειμένου να αποτραπούν τυχόν επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική

σταθερότητα". Σε αυτή τη συνάρτηση η ΕΚΤ αναφέρει ότι "θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή αλληλεπίδραση των ρυθμίσεων αυτών με τις λοιπές παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσμενών οικονομικών συνθηκών", και ειδικότερα το νόμο 3816/2010 για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όμως, με την πάροδο της προθεσμίας για υπαγωγή στις ρυθμίσεις του τελευταίου αυτού νόμου (την 15.4.2010) υπάρχει πλέον μια σαφής εικόνα και εμπειρική αποτίμηση των συνεπειών από την εφαρμογή του, που ουδόλως επιτρέπει οποιαδήποτε σοβαρή επίκληση περί δυσμενών επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

- "το προτεινόμενο πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές ως προς την παροχή στους οφειλέτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του των ορθών κινήτρων και να περιέχει επαρκή εχέγγυα για την αποτροπή του ηθικού κινδύνου". Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το σχέδιο νόμου εμπεριέχει ένα εκτενές πλέγμα ρυθμίσεων, που σκοπό και μέριμνα έχουν να αποτρέψουν τον κίνδυνο κατάχρησης των διατάξεών του.

Άλλωστε, οι βελτιώσεις που έγιναν και γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση υπερβαίνουν κατά πολύ τις προτάσεις που μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σημειώνεται ότι είναι σαφές πως το σχέδιο νόμου επιτρέπει τη δυνατότητα απαλλαγής χρεών μόνο σε εκείνους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής και δεν έχουν καμία προοπτική να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Προϋπόθεση για την απαλλαγή του οφειλέτη από μέρος των οφειλών είναι να εξαντλήσει τις δυνατότητες πληρωμής για μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Γι' αυτό και ουσιαστικά ενθαρρύνει την αποπληρωμή απαιτήσεων, την ικανοποίηση των οποίων τα πιστωτικά ιδρύματα δυσχερώς θα μπορούσαν να επιτύχουν από τους συγκεκριμένους οφειλέτες. Και τούτο γιατί η πληρωμή δεν παραμένει σε αυτές τις περιπτώσεις στη διαιώνιση του χρέους, αλλά προσφέρει διέξοδο και προοπτική απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση.
Read more...

"Χωρίς βοήθεια, οι Έλληνες θα βρεθούν σε αφόρητη θέση"

nooz.gr
Οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν "ένα δυσάρεστο φάρμακο" και να αποδεχτούν τη βοήθεια από το εξωτερικό εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με το χρέος τους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξη σε γαλλική εφημερίδα, που θα δημοσιευτεί αύριο, αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πολλά οδυνηρά χρόνια, αλλά η εναλλακτική θα ήταν "αφόρητη".

"Θα ήταν πλάνη να πιστεύουμε ότι κάποιος μπορεί να ιαθεί πυροβολώντας τον γιατρό που συνταγογραφεί ένα δυσάρεστο φάρμακο", ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος Καν, προσθέτοντας : "Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Εάν δεν τους βοηθήσουμε, θα βρεθούν σε αφόρητη κατάσταση".

"Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών, μετά από πολλά χρόνια απρόσεκτων κινήσεων, θα είναι επώδυνη και δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγουν από αυτή την κατάσταση", ανέφερε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Read more...

Σε 24ωρη απεργία την 5η/5 καλούν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

nooz.gr
Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 καλεί η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους, αναφέροντας ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία μπροστά σε μια πρωτόγνωρη επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε και προκήρυξε 24ωρη γενική απεργία για την Τετάρτη 05/05 με αιτήματα - διεκδικήσεις:

- Την απόκρουση των νεοφιλελευθέρων εκβιασμών και απαιτήσεων της τρόικας
- Την απόρριψη όποιων αντι - ασφαλιστικών συνταγών ακυρώνουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μειώνουν τις συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας
- Την άμεση υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών ΣΣΕ, με τις οποίες θα διασφαλίζονται με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις οι μισθοί - τα ημερομίσθια, τα εργασιακά δικαιώματα, οι θέσεις εργασίας.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι με τη μαζική συμμετοχή του κόσμου της εργασίας στην απεργία και σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο θα σταλεί δυναμικό μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και προς την τρόικα του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι νεοφιλελεύθεροι πειραματισμοί στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας είναι εγκληματικοί.

Μετά την απεργία της 05/05, η Ε. Επιτροπή της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει ξανά, για να καθορίσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων

Σε συλλαλητήριο στις 6:30 μ.μ. την Τρίτη στα Προπύλαια, καλεί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ τους εργαζόμενους. Συγκέντρωση εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί, στις 19:00 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

"Η προσφυγή της κυβέρνησης στον μηχανισμό στήριξης και το Δ.Ν.Τ. σηματοδοτεί νέα βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και νέα υποβάθμιση της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία αλλά οι έχοντες και κατέχοντες", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Read more...

Παπακωνσταντίνου: Πολύ κοντά σε τελική συμφωνία

nooz.gr
"Είμαστε πολύ κοντά σε τελική συμφωνία" εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο Mega, συμπληρώνοντας ότι "είναι αδιανόητο η Γερμανία να μπλοκάρει τη βοήθεια".

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι θέμα αναδιαπραγμάτευσης του χρέους είναι εκτός συζήτησης, πράγμα που όπως είπε έχει διευκρινίσει και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το "πακέτο" στήριξης που θα ανακοινωθεί για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι πειστικό για τις αγορές αλλά, από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης "θα είναι τέτοιες που θα ελεγχθεί ο φόβος των αγορών".

Ο υπουργός ανέφερε - σχετικά με την νέα υποβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's - ότι δεν είναι εμπόδιο στο δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ καθώς οι άλλοι δύο οίκοι (Moody's και Fitch) διατηρούν την αξιολόγησή τους σε "επιτρεπτά" για την ΕΚΤ επίπεδα.
Read more...

Νέα υποβάθμιση από την Standard and Poor's

nooz.gr
Εκ νέου υποβαθμίζει ο οίκος Standard & Poor's τα ελληνικά ομόλογα σε ΒΒ+ από ΒΒΒ+ με την αιτιολόγηση ότι είναι έντονη ανησυχία για την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το χρέος της. Η κατηγορία αυτή, σύμφωνα με το Reuters, θέτει τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο "σκουπιδιών" (junk) που σημαίνει επίπεδο υψηλού ρίσκου/υψηλών αποδόσεων.
Ο οίκος προσθέτει ότι διατηρεί αρνητικό outlouk, δηλαδή προσανατολίζεται σε νέα υποβάθμιση.

Ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου αναφέρει ότι η απόφασή της βασίζεται σε "νεότερη αξιολόγηση των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, στις προσπάθειές της να θέσει το φορτίο του χρέους σε μία σταθερά καθοδική τροχιά". Ο Standard and Poor's υποβαθμίζει επίσης Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και ETE η S&P.

Ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών

"H υποβάθμιση δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά και με την επέκταση του προγράμματος των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για ακόμη ένα εξάμηνο, παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα" αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

"Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί παράλληλα να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτούμενης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα" συμπληρώνεται.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υλοποίηση του μηχανισμού στήριξης και τη χρηματοδότηση της χώρας προχωρούν κανονικά και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.
Read more...

Reuters: Πριν τις 19 Μαΐου η πρώτη δόση στην Ελλάδα

nooz.gr
Η πρώτη δόση του διεθνούς πακέτου επείγουσας βοήθειας προς την Ελλάδα πρόκειται να καταβληθεί πριν από την βασική προθεσμία αναχρηματοδότησης της, στις 19 Μαΐου, σ.σ. λήγουν ομόλογα 9 δισ ευρώ) σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που εξασφάλισε το Reuters.

Το έγγραφο που απευθύνεται στα μέλη του κοινοβουλίου συνοδεύει νομοσχέδιο που τιτλοφορείται "νόμος για τη διατήρηση της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης" και αναφέρεται σε ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα με ψηφοφορίες στις χώρες της ζώνης του ευρώ στις 10 Μαΐου. Στο έγγραφο επισημαίνεται επίσης ότι οι συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Επιτροπή της ΕΕ στην Αθήνα σχετικά με τον στόχο της οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 2 Μαΐου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών στις 4 Μαΐου σε τηλεδιάσκεψη.

Στο έγγραφο αυτό σημειώνεται επίσης ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει για ένα 3ετές πρόγραμμα λιτότητας στις 6 ή 7 Μαΐου.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία θα είναι έτοιμη για να λάβει την απόφαση για τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα σε μερικές ημέρες, όταν το ΔΝΤ και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν συμπληρώσει συνομιλίες με την Αθήνα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί για περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του ελλείμματός της για να μπορέσει η Γερμανία να εγκρίνει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

Στο σχέδιο του νόμου για την έκτακτη βοήθεια που εξασφάλισε το Reuters, το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι αρμόδιο να δανείσει στην Ελλάδα συνολικά 8,4 δισ. ευρώ. Το σχέδιο νόμου όμως δεν κάνει καμία αναφορά για νέα δάνεια το 2011 ή το 2012.
Read more...

“Μειώστε το έλλειμμα κατά 5%”...

Προτροπή Προβόπουλου για περισσότερα μέτρα

protothema.gr
Να επιδιώξει και να πετύχει βελτιώσεις μεγαλύτερες και από αυτές που έχουν προβλεφθεί στο δημοσιονομικό τομέα προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος , στην ομιλία του κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων, όπου παρουσίασε την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Προβοπουλος «θα έχει μεγάλη σημασία για το γενικότερο οικονομικό κλίμα, αν η δημοσιονομική εξυγίανση στο σκέλος των δαπανών προχωρήσει ακόμη περισσότερο από ό,τι μέχρι στιγμής προγραμματίζεται, ώστε να επιτευχθεί εφέτος μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη και του 5% του ΑΕΠ, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε 13,6% και μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συνολικά οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν κινδύνους που επιτείνονται από τη μεγάλη αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, τις δυσμενείς δημογραφικές προοπτικές λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και τις εκτιμήσεις ότι δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα επάνοδος της δυνητικής παραγωγής και της απασχόλησης στα προ της κρίσης επίπεδα.

Και προέβλεψε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ότι στις ανεπτυγμένες χώρες τα επιτόκια χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους θα αυξηθούν, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι πριν από την κρίση.

Κάλεσε, τέλος, ο κ. Προβόπουλος την μεν κυβέρνηση να προχωρήσει στην διαδικασία συγχωνεύσεων για οργανισμούς του Δημόσιου Τομέα, τις δε ιδιωτικές τράπεζες να δρομολογήσουν διαδικασίες συνένωσης για την συγκρότηση πιο εύρωστων σχημάτων στο τραπεζικό μας σύστημα.

Δείτε εδώ το κείμενο της ομιλίας του Διοικητή
Read more...

Ξεπεράσαμε και την Αργεντινή

Ο ιός της κρίσης και στην Πορτογαλία την ώρα που εμείς...

protothema.gr/
Δραματικές οι εξελίξεις ημέρα με την ημέρα για την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της CMA DATAVISION η χώρα μας πλέον εμφανίζει μεγαλύτερες πιθανότητες πτώχευσης ακόμα και από την Αργεντινή με βάση την κίνηση των ελληνικών πενταετών CDS.
Σήμερα , τα ελληνικά CDS σημειώνουν νέο ιστορικό υψηλό, στις 717,56 μ.β., επίπεδο που υποδηλώνει πιθανότητα πτώχευσης 43,86% για την Ελλάδα (πίσω από την Βενεζουέλα με 43,99%), ακολουθεί η Αργεντινή (42,66%), ενώ χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται χώρες όπως το Πακιστάν (36,42%), η Ουκρανία (31,74%) και το Ιράκ (25,60%).

Στο χθεσινό κλείσιμο, τα ελληνικά CDS έφερναν την Ελλάδα τρίτη παγκοσμίως σε πιθανότητες χρεοκοπίας, πίσω από την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα. Πάντως ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντινου έχει διευκρινίσει ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να κηρύξει στάση πληρωμών.

Σύμφωνα, τώρα, με στοιχεία του I.S.D.A, ( Ιnternaional Swaps and Derivatives Association) ενώ στον ίδιο κατάλογο ακολουθεί η Πορτογαλία με 314 μονάδες, η Ιρλανδία με 201 μονάδες, η Ισπανία με 187 μονάδες, και η Δημοκρατία του Άγιου Δομίνικου με 282 μονάδες.

Πώς παίζεται το παιχνίδι

Όπως αναφέρουν στελέχη από τα dealing room των τραπεζών, τα συμβόλαια κάνουν πράξεις μεταξύ 688- 698 ( Bid – offer ). Χρειάζονται δηλαδή περίπου 700 χιλιάδες δολάρια για κάθε 10 εκατ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.
Τα Cds της Ελλάδος έχουν αυξηθεί κατά 240 μονάδες βάσης σε μια εβδομάδα και κατά 381 μονάδες μέσα σε 28 ημέρες, αποτυπώνοντας την πίεση των αγορών να οδηγηθεί η Ελλάδα σε χρεοκοπία, ώστε να πληρωθούν οι επενδυτές τα CDS.


Ο ιός της κρίσης στην Πορτογαλία

Την ίδια ώρα πάντως το επόμενο «θύμα» των αγορών μετά την Ελλάδα φαίνεται να είναι η Πορτογαλία καθώς τα CDS των 5ετών ομολόγων της χώρας βρίσκονται και σήμερα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Βάσει στοιχείων της εταιρίας CMA DataVision, τα CDS στα 5ετή πορτογαλικά ομόλογα διευρύνθηκαν στις 317 μονάδες βάσης από 311 μονάδες βάσης που ήταν χθες, αγγίζοντας ένα ακόμη νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Όμως αρνητικές φαίνεται να είναι και οι εξελίξεις και στα 10ετη ομόλογα της χώρας καθώς το spread φθάνει στις 222 μονάδες βάσης από 217 μονάδες βάσης που ήταν ο χθεσινός μέσος όρος. Στις 245,5 μονάδες βάσης τα spreads των 2ετών ομολόγων και στις 330,7 μονάδες βάσης τα αντίστοιχα του 5ετούς ομολόγου.
Το επόμενο «θύμα» των αγορών μετά την Ελλάδα φαίνεται να είναι η Πορτογαλία καθώς τα CDS των 5ετών ομολόγων της χώρας βρίσκονται και σήμερα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Βάσει στοιχείων της εταιρίας CMA DataVision, τα CDS στα 5ετή πορτογαλικά ομόλογα διευρύνθηκαν στις 317 μονάδες βάσης από 311 μονάδες βάσης που ήταν χθες, αγγίζοντας ένα ακόμη νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Όμως αρνητικές φαίνεται να είναι και οι εξελίξεις και στα 10ετη ομόλογα της χώρας καθώς το spread φθάνει στις 222 μονάδες βάσης από 217 μονάδες βάσης που ήταν ο χθεσινός μέσος όρος. Στις 245,5 μονάδες βάσης τα spreads των 2ετών ομολόγων και στις 330,7 μονάδες βάσης τα αντίστοιχα του 5ετούς ομολόγου.

Read more...

Πικρές θυσίες "προανήγγειλε" ο Παπούλιας

Κερδοσκοπική μανία διέβλεψε ο Πρόεδρος

protothema.gr
Η σημερινή είναι η πρώτη παρέμβαση του κ. Παπούλια για την οικονομική κρίση και αναμφίβολα η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Δημοκρατίας έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Αμπντουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναϊάν που επισκέπτεται την Ελλάδα, ο κ. Παπούλιας προετοίμασε εμμέσως τους πολίτες και ιδίως τους αδύναμους ότι θα χρειαστεί να κάνουν πολλές και πικρές θυσίες. «Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε, με πολλές θυσίες και – δυστυχώς – με πικρές θυσίες από τους αδύναμους. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε τη μάχη», υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

Υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική «ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι περνάμε δυσκολίες, οι οποίες δεν οφείλονται βέβαια ολοκληρωτικά σε μας, αλλά σε πολλούς λόγους και αιτίες, όπως είναι η κερδοσκοπική μανία ορισμένων κύκλων».

Ο πρόεδος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον σεϊχη Αμπντουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναϊάν σημείωσε ότι και η γειτονιά του (αναφερόμενος εμμέσως στην πρόσφατη στάση πληρωμών που αποφάσισε το Ντουμπάι) «δοκίμασε αυτό το πικρό παιχνίδι αυτών των κύκλων, αλλά εσείς είχατε πολλές δυνάμεις και πολλές εφεδρείες και τα καταφέρατε».

Το ερώτημα που άφησε ανοικτό με την τοποθέτησή του ο κ. Παπούλιας είναι αν και η Ελλάδα διαθέτει πολλές δυνάμεις και εφεδρείες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ αναφέρθηκε εμμέσως στην εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την εταιρεία του Άμπου Ντάμπι «Μαρ». «Η συνεργασία μας στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα έχει προωθηθεί, ιδιαίτερα τους τελευταίους τρεις μήνες που συνεργαζόμαστε» τόνισε ο σεϊχης Αμπντουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναϊάν και πρόσθεσε : «Είμαστε πολύ ευτυχείς που υπάρχουν επενδυτικά κεφάλαια που θα έρθουν από τη χώρα μας προς τη δική σας και ότι εσείς είστε έτοιμοι να αποδεχθείτε αυτές τις επενδύσεις».

Read more...

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητούν τώρα οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες...


...και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες»!

Το Reuters μετέδωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ (CDU) θα εγείρουν ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στις συνομιλίες που θα έχουν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αύριο Τετάρτη.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε φέρεται να είπε στο Reuters ότι θα φέρει το θέμα των λεγόμενων «haircuts», της αναγκαστικής απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων, στην συνάντηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της γερμανικής βουλής με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στο Βερολίνο.
Η Ελλάδα πάντως δεν συζητάει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της, τόνισε από την πλευρά της η Κομισιόν.
Την ίδια ώρα και εν όψει...

και των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών της 9ης Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού και κυρίως οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» του υπουργού Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε (φωτογραφία) επιμένουν στην αδιάλλακτη στάση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. "Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για κάποιο διάστημα, αν δεν καταφέρει να μειώσει ικανοποιητικά τα ελλείμματά της, ώστε να μπορέσει να λάβει την έκτακτη βοήθεια", είπε ο Γιούργκεν Κόπελεν στέλεχος του κόμματος. "Η προσωρινή έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ ίσως να ωφελούσε τη χώρα, αν συνοδευτεί από μια υποτίμηση. Ισως κάποιος να πρέπει να πει "όχι" στη βοήθεια, εάν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις και η χώρα απλά έλθει να πάρει χρήματα με πιο ευνοϊκούς όρους από την ευρωζώνη, απ' ό,τι από τις τράπεζες». Ο Κόπελεν δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι μορφή θα μπορούσε να λάβει μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή μια υποτίμηση.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πάντως σήμερα Τρίτη ότι οι συζητήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα με την ευρωζώνη όσον αφορά το πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης για να εξασφαλίσει την έκτακτη βοήθεια, βαίνουν καλώς και θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.


Read more...

Κίνηση "ανοικτής διαφωνίας" στο ΠΑΣΟΚ...


...από τον Στ. Τζουμάκα για το ΔΝΤ

Από το http://tvxs.gr

Κάθετα αντίθετος με τη σημερινή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εμφανίζεται ο κ. Στέφανος Τζουμάκας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναλαμβάνει «πρωτοβουλία προοδευτικής διακυβέρνησης». Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στο tvxs.gr , προαναγγέλλει τη διοργάνωση μιας πρώτης σχετικής εκδήλωσης «μαζί με άλλες κινήσεις από τον προοδευτικό χώρο», στις 9 Μαίου, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τζουμάκας, όπως και οι κ.κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (Αριστερή Πρωτοβουλία) και Παντελής Οικονόμου (Έλληνες Σοσιαλιστές), έχει εκφράσει δημόσια επιφυλάξεις ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μέσα από ...

τη συνέντευξη, μιλάει για «νεοφιλελεύθερο σχέδιο» το οποίο «έχει στόχο να φτωχύνει τη χώρα κατά 30%, ώστε να την κάνει πιο ανταγωνιστική κατά τους μονεταριστές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικτύου». Παράλληλα, εκτιμά ότι δεν δίνεται έμφαση στα αίτια (διάλυση της παραγωγικής βάσης) αλλά στα αποτελέσματα (επιτόκια και δανεισμός) της οικονομικής κρίσης. Εξού και η κριτική του στην κυβέρνηση η οποία «ξεκίνησε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω».
Ο ίδιος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, μιλάει για «αγοραία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», «συμμορίες» που αποτελούν τις διαβόητες αγορές, «προβοκάτορες» με έδρα τις Βρυξέλλες αλλά και «παρασιτικούς επιχειρηματίες» που «είναι υπόλογοι» για τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, θεωρεί ότι η κυβέρνηση «έπρεπε να στραφεί σε άλλες αγορές», υπενθυμίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ, «πριν από τις εκλογές λέγαμε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι» και εντοπίζει στο κυβερνών κόμμα «σοσιαλφιλελεύθερους που μιλούν για ακόμη χειρότερα μέτρα».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κ. Παναγιωτακόπουλου για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στο κυβερνών κόμμα, ο κ. Τζουμάκας υποστηρίζει ότι «δεν τίθεται θέμα φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ» αλλά «ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής που δεσμεύει τη χώρα».
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Τζουμάκα στο tvxs.gr


Read more...

Τι δήλωνε το 1992 για την Μακεδονία ο Κ. Καραμανλής...


Του Θωμά Ακρωτηριανάκη


Στις 28 τ' Απρίλη του 1992, και Τρίτη της Λαμπρης, αυτες τις μέρες συμπληρώνονται 18 χρόνια, ο Κ. Γ. Καραμανλης, τότε Π.τ.Δ., έκανε την ακόλουθη δημόσια δήλωση απο τη Θεσσαλονίκη:
" Ελπίζω συνεπως ότι οι σύμμαχοι κι οι συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρα μια Μακεδονία και η Μακεδονία αυτη είναι, είναι ελληνικη ".
Αυτη η δήλωση ήταν η...

Read more...

Ρεν: Συνολική η δέσμευση για συμμετοχή στο μηχανισμό

nooz.gr
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις ελληνικές αρχές,σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ενημέρωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν το Κολλέγιο των κοινοτικών επιτρόπων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε, στη συζήτηση ο Ολι Ρεν είπε ότι οι σχετικές εργασίες στην Αθήνα προχωρούν με ικανοποιητικό τρόπο και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαϊου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, ο Ολι Ρεν επανέλαβε ότι όλες οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για συμμετοχή στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, με βάση τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου και της 11ης Απριλίου, επισημαίνοντας πως δεν είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά γενικότερα τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας συνολικά στην ευρωζώνη.

Read more...

Δασκαλόπουλος: "Όχι" σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

.nooz.gr
Δεν χρειάζεται να υπάρχουν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα- αρκεί να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές- που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματική δράση από την ασφυξία που προκαλεί το κράτος.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος ύστερα από συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς μείωση μισθών τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, πρόσθεσε όμως, ότι την ώρα που παλεύουμε να μην υπάρξουν μειώσεις είναι εκτός πραγματικότητας οι όποιες αυξήσεις.

Read more...

Παπαδήμος: "Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις"

nooz.gr
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των ελληνικών αρχών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, για τους όρους εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, επισήμανε τις μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες που έφερε στην επιφάνεια η αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος για το 2009.

Ο Λ. Παπαδήμος τόνισε ότι, παρά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων το 2010 και τις αποφάσεις της ΕΕ της 25ης Μαρτίου και 11ης Απριλίου, «οι πιέσεις των αγορών διατηρήθηκαν και μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, εντάθηκαν».

Επιπλέον, ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστούν -μέσω του προγράμματος που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μαζί με τις ελληνικές αρχές- συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που θα χτυπήσουν τη ρίζα των δημοσιονομικών ανισορροπιών και διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελλάδας». Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε ο Λ. Παπαδήμος θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, διεθνώς».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά, και ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή για την ελληνική οικονομία, ο Λ. Παπαδήμος ανέφερε ότι «το μάθημα της κρίσης έγινε καταρχάς κατανοητό στην ίδια την Ελλάδα και σχετίζεται με την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.»

Σχετικά με τα αίτια διατήρησης της πίεσης των αγορών στην Ελλάδα, ο Παπαδήμος απάντησε ότι ο κύριος λόγος θα πρέπει να αναζητηθεί στις «δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας και τις αμφιβολίες που επικρατούν για τη δυνατότητα της χώρας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της».

Τέλος, σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι διαφορετικής φύσεως για την κάθε οικονομία και με δεδομένη την υπάρχουσα εμπειρία, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες κυρίως για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Read more...

"Όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος"

nooz.gr
Ζούμε στιγμές εθνικής επιβίωσης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Είναι η ώρα των αποφάσεων, σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε εμφατικά ότι υπάρχει μία κρίσιμη ημερομηνία, η 19η Μαΐου, οπότε και η χώρα χρειάζεται 9 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέχρι τότε όλα πρέπει να έχουν τελειώσει σε σχέση με το μηχανισμό στήριξης, και να αρχίσει η εκταμίευση των ποσών. "Δεν έχω αμφιβολία ότι θα φτάσουμε εκεί", είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σήμερα είπε οι αριθμοί δείχνουν μια εικόνα κατάρρευσης της χώρας, αναφέροντας ότι το έλλειμμα μπορεί να φθάσει το 14%, ενώ, όπως πρόσθεσε, υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που θα χρειαστεί πολύ καιρό για να εξαλειφθεί.

Ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση, τις οποίες η ίδια δημιούργησε και ρωτούν τι προτίθεται να κάνει από δω και πέρα, καθώς η εντολή που έδωσαν είναι το ΠΑΣΟΚ να τα αλλάξει όλα.

Χαρακτήρισε πολύ ιδιαίτερη τη σημερινή συγκυρία και πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να απλώσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει καθώς η πίεση των διεθνών αγορών που ποντάρουν κατά της Ελλάδας είναι μεγάλη.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, τόνισε ότι είναι μεγάλο κεκτημένο και χαρακτήρισε ανεύθυνες τις επικριτικές φωνές, που δεν αντιλαμβάνονται πού θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς το μηχανισμό.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που γίνεται αυτό το διάστημα με την "τρόϊκα", είπε ότι "θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τριετές πρόγραμμα". Και πρόσθεσε ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνει η πιο δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών από την εφαρμογή των οποίων, θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης. Η διαπραγμάτευση αυτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα ολοκληρωθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην αμφισβήτηση που υπάρχει για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ελέγξει το δημόσιο χρέος και αν η κυβέρνηση θα έχει την πολιτική βούληση να ακολουθήσει μέχρι το τέλος την πορεία, που άρχισε και να εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και θα εφαρμοστεί απολύτως ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Δεν είναι εύκολη η πορεία, καθώς θα χρειαστεί η κυβέρνηση να συγκρουστεί με πολύ κόσμο και να μην χαϊδέψει αυτιά, ειπε. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατέληξε τονίζοντας ότι εάν κάνουμε εκείνα που υποσχεθήκαμε και για τα οποία μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός μέσα σε τρία χρόνια θα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι.

Read more...

Μήνυμα αναγέννησης έστειλε ο Παπανδρέου

nooz.gr
Την αγωνία του για το μέγεθος των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, εξέφρασε με τη δευτερολογία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, αν και- όπως είπε-, στη νέα φάση, μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, δεν αλλάζει και πολύ η ουσία των προβλημάτων.

Είμαστε εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο φόβο που προκαλεί το πέρασμα του ΔΝΤ από άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά τι θα κάνουμε εμείς για να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο και πρόσθεσε ότι η μόνη εγγύηση γι΄αυτό είναι να κάνουμε εμείς τις αλλαγές. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης ήταν απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της κρίσης, λόγω των δικών της αμαρτιών.

Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε:

- Σωτηρία της Ελλάδας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω.

- Μπροστά στη βαρβαρότητα εμείς επιλέγουμε την ανθρωπιά.

- Βιώσιμη ανάπτυξη.

- Δείκτης ασφαλείας για τους αδύναμους και γι΄αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

- Δεν θα πληρώνει ο μικρός και θα απαλάσσεται ο ισχυρός.

- Να παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία, το οποίο και κάνουμε αλλά δεν το έκαναν όσοι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις στον Πειραιά.

- Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία και οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να αποδώσουν ευθύνες.

- Οχι φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς και φόροι για τον καταναλωτή.

- Αλλαγή του πόθεν έσχες.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μοντέλο διακυβέρνησης, θέμα το οποίο εθίγη από ορισμένους βουλευτές, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει μεν ο πρωθυπουργός αλλά από κάτω τα υπουργεία είναι φέουδα.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να γίνει καλύτερο και δικαιότερο και ότι δεν αρκεί να απαλλάξουμε μόνο την Ελλάδα αλλά και να την κάνουμε καλύτερη.

Κάλεσμα για συστράτευση


"Στόχος μας είναι να φύγουμε από την επιτήρηση, από την κηδεμονία", διεμήνυσε από τη βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

Ο κ. Παπανδρέου κατά την πρωτολογία του σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την κρίση και την επιτήρηση με πέτρες, διότι "η βία ενισχύει την αναξιοπιστία της χώρας μας": "Θα φύγουμε όταν θα έχουμε βάλει τάξη στη χώρα μας", είπε και κάλεσε σε συστράτευση τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Υπογράμμισε ότι στην ΕΕ υπάρχει ισχυρή βούληση για βοήθεια στη χώρα μας, λέγοντας ότι "έχουμε ισχυρούς συμμάχους" και αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι μας δίνει "την ηρεμία που έχουμε ανάγκη για να αφοσιωθούμε στις μεγάλες αλλαγές- για να μην ασχολούμαστε με τις αιτιάσεις των δημοσιογράφων, τις ορέξεις των κερδοσκόπων".

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος της επόμενης τριετίας που θα συναποφασιστεί με την τρόικα, σημειώνοντας εμφατικά ότι "θα αξιοποιήσουμε αυτή την κατάσταση για να βάλουμε τάξη". Διεμήνυσε, δε, ότι "θα προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους της κοινωνίας μας. Θα δημιουργήσουμε δίχτυ προστασίας αυτών που θα θιγούν περισσότερο".

"Πάμε να αναγεννήσουμε την πατρίδα- ή τώρα ή ποτέ", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. "Ούτε φυγομαχούμε, ούτε φυγοπονούμε. Αποκαλύψαμε τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας μας. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας", είπε και πρόσθεσε: "Δεν μας φοβίζει το πολιτικό κόστος- πολιτικό κόστος έχει όποιος δεν αναμετριέται με τα προβλήματα".

"Αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα σε όλους τους τομείς", σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας: "Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό, τι χρειάζεται στο χρόνο που χρειάζεται για να αναγεννηθεί η Ελλάδα και οι Έλληνες να νιώθουν ασφαλείς στην πατρίδα τους".

"Σας καλώ να αντισταθούμε σε πρακτικές που μας καθηλώνουν", τόνισε προς την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αναδειχθεί ό,τι καλύτερο έχει ο ελληνισμός- "σε πολιτισμό, ιδέες, καινοτομία, περιβάλλον, ομορφιά και προϊόντα".

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε χρόνο- και ο μηχανισμός μας το δίνει". "Δείτε που θα βρισκόμασταν εάν δεν πετυχαίναμε τη συγκρότηση του μηχανισμού", διερωτήθηκε, ενώ παραδέχθηκε ότι "υπάρχει φόβος", αφήνοντας αιχμές για τα δελτία ειδήσεων και τη μετρολογία.

Επίθεση σε ΝΔ

Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους εναντίον της ΝΔ λέγοντας ότι άκουσε μία "συγγνώμη", την οποία χαρακτήρισε "ομολογία αμαρτιών", που δεν αφορούσε το παρόν. "Συγγνώμη σημαίνει είμαι έτοιμος να αλλάξω, αυτό δεν το άκουσα ούτε το είδα", είπε.

Εξαπέλυσε επίθεση για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβερνητικής της περιόδου, κάνοντας λόγο για μίαν "άθλια απογραφή" με μικροκομματική σκόπευση και για κακοδιαχείριση καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της, δίνοντας σειρά παραδειγμάτων.

"Απευθύνομαι στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, δεν θα υπερβούμε τα προβλήματα εάν δεν κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια. Να δώσουμε ένα συλλογικό όρκο", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Read more...

Συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ: Τι είπαν οι βουλευτές

nooz.gr
Τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό και στο έργο της κυβέρνησης εξέφρασαν στις ομιλίες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, μεταφέροντας ταυτόχρονα την αγωνία, την ανασφάλεια και το φόβο, όπως είπαν, που διακατέχει τους πολίτες, οι οποίοι παράλληλα αγωνιούν και για τις προοπτικές της χώρας, ενώ απαιτούν τιμωρία των ενόχων για την σημερινή κατάσταση της χώρας.

Οι ομιλήσαντες βουλευτές θεώρησαν ως αναπόφευκτη την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, μερικοί εξ' αυτών όμως είπαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν "κόκκινες γραμμές".

"Η ενεργοποίηση του μηχανισμού δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχθούμε a priori οτιδήποτε", είπε ο Δημήτρης Κουσελάς, επέστησε την προσοχή στο "μείγμα πολιτικής" που θα υιοθετηθεί και πρότεινε την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Σωτηρίας με βάση το οποίο, όπως είπε, θα δημιουργηθεί ένα Εθνικό Πατριωτικό Μέτωπο στο οποίο ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Την αναγκαιότητα συγκράτησης του "νομοθετικού υπερπληθωρισμού", τόνισε ο Μίμης Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι "η αναγκαστική προσφυγή στον μηχανισμό αποτρέπει άμεσα την χρεοκοπία, χωρίς, όμως, αυτή να αποκλείεται, αν συγχρονιστούν όλοι οι "δαίμονες".

"Η επικοινωνία με τους υπουργούς και ακόμα περισσότερο με τους γενικούς γραμματείς είναι δύσκολη", είπε ο Δ. Βαρβαρίγος, τονίζοντας την αναγκαιότητα πληροφόρησης των βουλευτών, καθώς "λέμε "ναι" στους νόμους που ψηφίζουμε, γιατί το λέει το κόμμα".

Για "λαϊκισμό" επέκρινε την αντιπολίτευση ο Στ. Κουτμερίδης, προσθέτοντας επίσης ότι υπάρχει "ασύμμετρη πληροφόρηση για τον μηχανισμό και το ΔΝΤ" και επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξηγήσουμε την κατάσταση με σαφήνεια στους πολίτες.

"Το να πληρώσουν αυτοί που έφταιξαν, όπου κι αν ανήκουν, αποτελεί απλή λειτουργία της αστικής δημοκρατίας", είπε η Σοφία Σακοράφα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ενστάσεις της στο ρηθέν από τον υπουργό Οικονομικών ότι "μιλάει η αγορά" και ερωτώντας "πού είναι οι κόκκινες γραμμές".

Στην αναγκαιότητα λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης από τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε ο Νίκος Σαλαγιάννης.

Για "σχεδιασμό από την αρχή",έκανε λόγο ο Γιώργος Φλωρίδης, τονίζοντας επίσης ότι δεν πρέπει να επικρατήσουν ισοπεδωτικές αντιλήψεις για το πολιτικό σύστημα.

Για στήριξη του κοινωνικού κράτους, έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και πάση θυσία αναχαίτιση της περιθωριοποίησης τμημάτων του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο Κώστας Καρτάλης, ενώ σε ό,τι αφορά την δημόσια διοίκηση πρότεινε την αξιοποίηση της εμπειρίας προετοιμασίας της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

"Αν αποτύχει ο Γιώργος Παπανδρέου, η χώρα δεν θα έχει τύχη για πολλά χρόνια", είπε ο Γιάννης Διαμαντίδης, επικρίνοντας επίσης τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα ότι "μιλά μόνο για το ΔΝΤ και λέει αδιανόητα πράγματα για δημοψήφισμα", το ΚΚΕ διότι "διασύρει τη χώρα με όσα έκανε χθες στον Πειραιά" και προσθέτοντας ότι "πρέπει να πούμε στον κ. Α. Σαμαρά ότι ο Καραμανλής ήταν απλώς παρατηρητής".

"Δεν υπάρχουν "καλά" ή "κακά" μέτρα, αλλά "σωστά" ή "λάθος", για να βγει η χώρα από την κρίση" είπε η Σούλα Μερεντίτη, ενώ ο Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι "δεν πρέπει να εμφανιζόμαστε ως εντολοδόχοι του ΔΝΤ, αλλά να πορευόμαστε με εθνικό στόχο και σαφές εθνικό σχέδιο με διαρθρωτικές αλλαγές".

"Να γνωρίζουμε ποια είναι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και ποιο το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση, δεν μπορεί να λέμε ότι φταίει μόνο η ΝΔ, ενώ πρέπει να στελεχώσουμε τους μηχανισμούς", είπε η Κατερίνα Φαρμάκη, ενώ η Ελπίδα Τσουρή είπε ότι "επειδή πολλά ακούγονται, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι η σημερινή". Η κ. Τσουρή επέκρινε το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι "οι δημοκρατικοί συνδικαλιστές πρέπει να κρατήσουν μια στάση σύνεσης και λογικής στους μαζικούς χώρους".

Την αναγκαιότητα άμεσης λήψης αποφάσεων και επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, τόνισε ο Κώστας Σπηλιόπουλος, ενώ για τον λαό που περιμένει υλοποίηση των αποφάσεων (μας) μίλησε ο Α. Μακρυπίδης.

Για "κρατικό μηχανισμό που είναι ακόμα ξεχαρβαλωμένος", έκανε λόγο ο Γιάννης Βούρος, ο οποίος επέκρινε τον Αλέκο Αλαβάνο ότι "έπεσε στις χαραμάδες της πολιτικής".

Για αλλαγή του κράτους και επιτάχυνση της δημοπράτησης έργων, έκανε λόγο ο Γιάννης Αμοιρίδης, ενώ το χτύπημα της ακρίβειας, σύγκρουση με τα καρτέλ και τη δημιουργία δικτύων ασφαλείας για τα τμήματα του λαού που απειλούνται με περιθωριοποίηση, ζήτησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

"Είτε πέτυχαν, είτε όχι, τα προγράμματα του ΔΝΤ όπου εφαρμόστηκαν, στο τέλος είχαμε αναδιανομή υπέρ των λίγων", είπε ο Πάρης Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας επίσης ότι πρέπει να απλουστευθούν ορισμένες διαδικασίες και ρώτησε: "Δεν μπορούν "πέντε παλικάρια" του ΣΔΟΕ να πιάσουν τους λαθρέμπορους καυσίμων;". Ο Π. Κουκουλόπουλος είπε επίσης ότι δεν πρέπει (με το ΔΝΤ) να αλλάξει "το DNA του ΠΑΣΟΚ" και πρόσθεσε ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη θα βρεθεί λύση.

Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να χαμηλώσουν οι προσδοκίες για δημόσια έσοδα από την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και σημείωσε ότι πρέπει να συζητηθεί ο ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ.

Τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων ως το καλοκαίρι "ώστε να βγούμε πιο μπροστά", ζήτησε ο Νάσος Αλευράς, ενώ ο Δημήτρης Καρύδης επέκρινε το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ ότι "σπέρνουν τον φόβο" και έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.

Για την ύπαρξη "προσώπων αναντίστοιχου μεγέθους με τον ρόλο τους", έκανε λόγο ο Λάμπρος Μίχος, ενώ ο Έκτωρ Νασιώκας είπε ότι "πρέπει να πάρουμε μέτρα που να "εκπλήξουν" τις αγορές", τονίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα "να πείσουμε τον λαό να μας στηρίξει για μεγάλο διάστημα".

"Δεν μπορούμε να μιλάμε για περικοπές στο ασφαλιστικό όταν δεν έχουν μπει ακόμα φυλακή οι "επαγγελματίες χημικοί" των τοξικών ομολόγων", είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ υπέρ της αξιολόγησης, της τιμωρίας των ενόχων και της σύνδεσης αμοιβής με παραγόμενο έργο, τάχθηκε ο Μανώλης Στρατάκης.

"Θα ξεκινήσουμε από την αρχή για να τα κάνουμε όλα όπως πρέπει",είπε, τέλος, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, επισημαίνοντας πως το Κίνημα έχει να επιτελέσει δύσκολο έργο, καθώς πρέπει να συγκεράσει επώδυνα μέτρα, την προστασία των εργαζόμενων και των μη προνομιούχων και την "επανεκκίνηση" της χώρας.

Read more...

O πρώτος και ο τελευταίος...


Η βαθμολογία των Υπουργών...
nonews-news

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης πέρασε τον Βενιζέλο. Ο Πάγκαλος μαζί με την Μπατζελή στο πάτο της λίστας.
Προς το τέλος κι ο Πεταλωτής μαζί με την Ξενογιαννακοπούλου.
Η βαθμολογία των υπουργών σύμφωνα με γκάλοπ της ALCO έχει ο εξής:

Χρυσοχοίδης 45,5
Βενιζέλος 42,7
Λοβέρδος 33
Ραγκούσης 27,5
Διαμαντοπούλου 26,5
Παπακωσταντίνου 24,8
Ρέπας 23,3
Γερουλάνος 23
Κατσέλη 19,2
Καστανίδης 18,4
Παμπούκης 16,1
Μπιρμπίλη 12,6
Πεταλωτής 10,9
Δρούτσας 9,2
Ξενογιαννακοπούλου 5,1
Μπατζελή 2,8
Πάγκαλος 2,1


Read more...

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ


Ρεπορτάζ: Ειρήνη Δ.Καρανασοπούλου-Ηλίας Γεωργάκης (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Μέτρα - σοκ περιλαμβάνει το μνημόνιο που πιέζεται από ΔΝΤ και Γερμανία να υπογράψει η Αθήνα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των δανείων του Ταμείου και των χωρών της ευρωζώνης...
Τα μέτρα που προκαλούν... δέος- και αναμένεται να οδηγήσουν και σε μεγαλύτερες αντιδράσεις- περιλαμβάνουν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή το δώρο Πάσχα, το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων όπως επίσης και την κατάργηση του ορίου 2% τον μήνα στις απολύσεις.

Το περιεχόμενο του μνημονίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου την Κυριακή 2 Μαΐου κι αφού παρασκηνιακά θα έχει εγκριθεί και από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι απόλυτα σύμφωνες με τις απαιτήσεις και τους όρους που έχει θέσει η κ. Μέρκελ για να δώσει το «πράσινο φως» για την έγκριση από το Γιούρογκρουπ των διμερών δανείων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε εκτιμάται ότι μεταβαίνει αύριο στο Βερολίνο και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος- Καν, όπως κι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ.

Στις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς όσον αφορά τις περικοπές των δύο μισθών στον ιδιωτικό τομέα, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αντέτειναν πως όπως ακριβώς θεσμοθετήθηκαν με νόμο, έτσι ακριβώς μπορούν και να καταργηθούν! Στα μέτρα που φαίνεται να αναγκαστεί να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση- και η εφαρμογή των οποίων θα αρχίσει άμεσα, την 1η Ιουνίου 2010- περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση της διαιτησίας, η ενθάρρυνση των τοπικών συμφώνων απασχόλησης αντί των κλαδικών συμβάσεων (σ.σ.: που καταργούνται στην πράξη) κ.ά. Επίσης, καταργούνται τα κάθε μορφής επιδόματα και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις στον χώρο των ΔΕΚΟ.

Στο Ασφαλιστικό, οι τεχνοκράτες περιέλαβαν στη συμφωνία την αύξηση του ονομαστικού ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, την αύξηση των εισφορών και τον υπολογισμό της σύνταξης επί του συνόλου του εργάσιμου βίου αντί των δέκα τελευταίων ετών.

Τα διαρθρωτικά
Στο μνημόνιο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται για άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, των προϊόντων και των υπηρεσιών, την ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του μηχανισμού ελέγχου των δημόσιων οικονομικών, τη μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ που κατευθύνεται στην Παιδεία και την Υγεία (που είχαν εξαιρεθεί των περικοπών για το 2010) κ.ά.

Επιπλέον ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στο μνημόνιο υπάρχει σαφής πρόβλεψη πως σε κάθε παρέκκλιση του προγράμματος θα λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση- δηλαδή, της μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα!

Το σκληρό σενάριο προωθείται και στο Ασφαλιστικό

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ των συζητήσεων της κυβέρνησης με την «τρόικα» ΔΝΤ- ΕΚΤΚομισιόν, έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση το αν θα είναι σε βάθος τριετίας (2013-2015) ή πενταετίας(2013-2018) η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, καθώς και τα παρακάτω μέτρα: Ανατροπή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Περικοπή της αποζημίωσης που καταβάλλεται σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα έρχεται και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και προβλέπει μεγάλες ανατροπές για το συνταξιοδοτικό καθεστώς όλων των ασφαλισμένων:

1Η εφαρμογή του νόμου Πετραλιά από το 2013 (σ.σ.: παρ΄ όλο που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα τον καταργήσει) θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και στα Ειδικά Ταμεία.

Οσον αφορά τη Δημόσια Διοίκηση (με άλλο νομοσχέδιο ή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών) από 1/1/2013 θα ισχύσει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρώνγυναικών. Με την εξίσωση των ορίων περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη στα χέρια του δύο σενάρια για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Το ένα προβλέπει τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 μέχρι το 2015 και το άλλο από το 2013 μέχρι το 2018.

2Η ανταποδοτική σύνταξη που θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1/1/2018 για όλους όσους θεμελιώσουν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δικαίωμα συνταξιοδότησης. Η εκτίμηση είναι ότι θα οδηγήσει σε μείωση συντάξεων έως 30%.

3Από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η παρακράτηση σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η κράτηση θα γίνεται κλιμακωτά κατά 5%, 7% και 9%. 4Από το 2013 θα υπολογίζονται (χαμηλότερα) οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αλλά και στα Ειδικά Ταμεία. Οι συντάξεις για το τμήμα ασφάλισης που διανύεται από 1/1/2013 και μετά, θα υπολογίζονται με συντελεστή 2% ετησίως (αντί του 3%3,5% σήμερα, επιφέροντας σημαντικές μειώσεις).

5Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας. 6Από 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο η ποινή μείωσης των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα (με τον νόμο Πετραλιά) και είναι 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση 5 έτη νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από τα 65 οι άνδρες και πριν από τα 60 οι γυναίκες). 7Από φέτος προβλέπεται η μείωση κατά 3%- 8% των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, λόγω περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης.

8 Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Εφεξής δεν θα αναγνωρίζεται ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης ή η πλασματική προσαύξηση των πραγματικών ημερών ασφάλισης που προβλέπονται σε προγράμματα επιχειρήσεων για εθελούσια αποχώρηση του προσωπικού τους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν οι εργαζόμενοι. fimotro

Read more...