Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοκκαλιάρη (απο ΕΘΝΟΣ)

Σε μαζική φυγή τρέπονται οι εργαζόμενοι, που σπεύδουν να βγουν στη σύνταξη για να προλάβουν τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή 250.000 άτομα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα εξόδου, δίνοντας τη χαριστική βολή στα ταμεία...
Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στους ασφαλισμένους είναι ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης καταγράφουν το πρώτο τρίμηνο του έτους αύξηση 30%. Μάλιστα συνδικαλιστές εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα διπλασιαστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα... ανοίξουν την πόρτα εξόδου.
Συγκεκριμένα πέρσι συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο φέτος ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει στο τέλος του έτους τις 40.000.
Στη μαζική αυτή φυγή πρωτοστατούν οι γυναίκες, καθώς εκκρεμεί η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα.
Αναβρασμός επικρατεί και στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, όπου το 2011 ή το αργότερο το 2013 θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.
Οι προωθούμενες αλλαγές θα οδηγήσουν σε μείωση έως και 10% των συντάξεων, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να υπάρχει κύμα φυγής.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους, το υπουργείο Εργασίας έβγαλε χθες ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται πως «ουδείς πρόκειται να αιφνιδιαστεί. Ισχύουν όλες οι προθεσμίες και οι δεσμεύσεις, που κατά καιρούς έχουμε ανακοινώσει».
Μάλιστα το υπουργείο αποδίδει τον πανικό στα... μηνύματα που στέλνονται τηλεοπτικώς για έξοδο στη σύνταξη και επισημαίνει πως «η πρωτοφανής ωμότητα του ψεύδους όσων καταλήγουν στις δήθεν αυτές ‘συμβουλές’ οδήγησε ορισμένους εργαζόμενους σε σκέψεις ή σε κινήσεις απελπισίας».

Ορια ηλικίαςΣημειώνεται πως με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας οι αλλαγές στα όρια ηλικίας στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία μισθωτών θα τεθούν σε ισχύ το 2013, ενώ από το 2018 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Ωστόσο μία σειρά ρυθμίσεων -όπως η επιβολή της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις και η μείωση των συντάξεων σε ΔΕΗ και ΟΤΕ- θα τρέξουν άμεσα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως, αν συνεχιστεί αυτή η μαζική φυγή, το ασφαλιστικό σύστημα θα βρεθεί κυριολεκτικά σε οικονομικό αδιέξοδο. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι το ότι εκκρεμούν 19.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Ωστόσο ο ασφαλιστικός φορέας έχει ξεμείνει από ρευστό και τα έσοδα από εισφορές δεν ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα. Τα χρήματα αυτά αρκούν για την έκδοση 550 με 600 εφάπαξ τον μήνα.
Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το ταμείο χρειάζεται άμεσα 800 εκατομμύρια ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ, που σήμερα είναι 20 μήνες, θα ξεπεράσει τα δύο χρόνια.

Γ. Παναγόπουλος
Μέτωπο για την πιο κρίσιμη μάχη

Για την πιο κρίσιμη μάχη που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι στη μεταπολεμική ιστορία έκανε χθες λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, που ζήτησε να δημιουργηθεί "ένα αρραγές κοινό μέτωπο".
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για άμεση υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα αποδεικνύουν ότι "ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θιγεί, διότι είναι η μοναδική ελπίδα που έχει μείνει στο κουτί της Πανδώρας από τη στιγμή που εκείνο άνοιξε".fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: