Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕ ΜΟΡΙΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ενίσχυση επιχειρήσεων με μοριοδότηση, η οποία θα προκύπτει από συγκεκριμένα κριτήρια και θα αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης, θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που η... νόμος που η...
κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή εντός του Μαΐου. Σε συνάντηση που είχαν χθες επιχειρηματίες με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, άρχισε ο διάλογος με τις παραγωγικές τάξεις της χώρας που αφορά τις βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού νόμου. Η υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι στρατηγικός στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η διαμόρφωση νέου επιχειρηματικού και παραγωγικού προτύπου, ώστε να καταστεί η χώρα μας και πάλι ανταγωνιστική, επισημαίνοντας ότι το νέο επιχειρηματικό και παραγωγικό πρότυπο θα ενισχύσει την απασχόληση και θα οδηγήσει σε μία δυναμική και βιώσιμη οικονομία.
Σε ό,τι αφορά την επιλεξιμότητα επενδύσεων, βάσει του νέου αναπτυξιακού νόμου, η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις που συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω του παραγωγικού, γνωστικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας, της δημιουργίας εγχώριας προστιθέμενης αξίας, της βελτίωσης του ισοζυγίου πληρωμών, της προώθησης της πράσινης επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης της απασχόλησης.
Για κάθε επιχειρηματική πρόταση θα αθροίζονται μόρια με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα αξιοποιεί τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, όπως ισχύει από την Ε.Ε., ο οποίος χωρίζει την Επικράτεια σε τέσσερις ζώνες ενίσχυσης με συνολικά ποσοστά επιδότησης 15%, 20%, 30% και 40%, αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά θα επαυξάνονται έως και κατά 10% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως κατά 20% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι βασικές μορφές ενίσχυσης
Οι βασικές μορφές ενίσχυσης που θα προβλέπονται, θα είναι η επιχορήγηση κεφαλαίου, οι φορολογικές απαλλαγές, η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείων και η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως 7 ετών. Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα ισχύουν όλες οι παραπάνω μορφές ενίσχυσης, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκατ. ευρώ) θα ισχύουν μόνον οι φορολογικές απαλλαγές. Οι μηχανισμοί αξιολόγησης
Για τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς αξιολόγησης προτάσεων που θα περιλαμβάνονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο, καθώς και για τον έλεγχο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, ο νέος νόμος προβλέπει προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων ανά 6μηνο, με ανακοίνωση συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις, ηλεκτρονική υποβολή πρότασης και αυτόματη απόρριψη ελλιπώς υποβαλλομένων φακέλων. Η κατανομή των φακέλων, για λόγους διαφάνειας, θα γίνεται με τυχαίο τρόπο σε πιστοποιημένους αξιολογητές, ενώ προβλέπεται και νέα διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Η παρακολούθηση της πορείας αξιολόγησης του φακέλου θα γίνεται μέσω Διαδικτύου, με την ανάρτηση των εγκεκριμένων επενδύσεων σε ειδική σελίδα.
Αδυναμίες του προηγούμενου νόμου
Η υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στις αδυναμίες του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου λέγοντας πως, σε ό,τι αφορά τις θεσμικές δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν, αυτές εντοπίζονται:
Στην πολυπλοκότητα του θεσμικού πλαισίου και την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ρυθμίσεων, ως προς το είδος και το εύρος των δραστηριοτήτων που ενισχύονται.
Στην έλλειψη σαφούς ετήσιου χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού και την υπέρμετρη επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Στις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση, την υλοποίηση και τους ελέγχους.
Στο πολύπλοκο σύστημα βαθμολογίας και το χαμηλό ελάχιστο αποδεκτό όριο βαθμολογίας, το οποίο οδήγησε σε έγκριση του 98% των υποβαλλόμενων σχεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: