Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ: Τι είπαν οι βουλευτές

nooz.gr
Τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό και στο έργο της κυβέρνησης εξέφρασαν στις ομιλίες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, μεταφέροντας ταυτόχρονα την αγωνία, την ανασφάλεια και το φόβο, όπως είπαν, που διακατέχει τους πολίτες, οι οποίοι παράλληλα αγωνιούν και για τις προοπτικές της χώρας, ενώ απαιτούν τιμωρία των ενόχων για την σημερινή κατάσταση της χώρας.

Οι ομιλήσαντες βουλευτές θεώρησαν ως αναπόφευκτη την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, μερικοί εξ' αυτών όμως είπαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν "κόκκινες γραμμές".

"Η ενεργοποίηση του μηχανισμού δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχθούμε a priori οτιδήποτε", είπε ο Δημήτρης Κουσελάς, επέστησε την προσοχή στο "μείγμα πολιτικής" που θα υιοθετηθεί και πρότεινε την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Σωτηρίας με βάση το οποίο, όπως είπε, θα δημιουργηθεί ένα Εθνικό Πατριωτικό Μέτωπο στο οποίο ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Την αναγκαιότητα συγκράτησης του "νομοθετικού υπερπληθωρισμού", τόνισε ο Μίμης Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι "η αναγκαστική προσφυγή στον μηχανισμό αποτρέπει άμεσα την χρεοκοπία, χωρίς, όμως, αυτή να αποκλείεται, αν συγχρονιστούν όλοι οι "δαίμονες".

"Η επικοινωνία με τους υπουργούς και ακόμα περισσότερο με τους γενικούς γραμματείς είναι δύσκολη", είπε ο Δ. Βαρβαρίγος, τονίζοντας την αναγκαιότητα πληροφόρησης των βουλευτών, καθώς "λέμε "ναι" στους νόμους που ψηφίζουμε, γιατί το λέει το κόμμα".

Για "λαϊκισμό" επέκρινε την αντιπολίτευση ο Στ. Κουτμερίδης, προσθέτοντας επίσης ότι υπάρχει "ασύμμετρη πληροφόρηση για τον μηχανισμό και το ΔΝΤ" και επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξηγήσουμε την κατάσταση με σαφήνεια στους πολίτες.

"Το να πληρώσουν αυτοί που έφταιξαν, όπου κι αν ανήκουν, αποτελεί απλή λειτουργία της αστικής δημοκρατίας", είπε η Σοφία Σακοράφα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ενστάσεις της στο ρηθέν από τον υπουργό Οικονομικών ότι "μιλάει η αγορά" και ερωτώντας "πού είναι οι κόκκινες γραμμές".

Στην αναγκαιότητα λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης από τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε ο Νίκος Σαλαγιάννης.

Για "σχεδιασμό από την αρχή",έκανε λόγο ο Γιώργος Φλωρίδης, τονίζοντας επίσης ότι δεν πρέπει να επικρατήσουν ισοπεδωτικές αντιλήψεις για το πολιτικό σύστημα.

Για στήριξη του κοινωνικού κράτους, έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και πάση θυσία αναχαίτιση της περιθωριοποίησης τμημάτων του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο Κώστας Καρτάλης, ενώ σε ό,τι αφορά την δημόσια διοίκηση πρότεινε την αξιοποίηση της εμπειρίας προετοιμασίας της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

"Αν αποτύχει ο Γιώργος Παπανδρέου, η χώρα δεν θα έχει τύχη για πολλά χρόνια", είπε ο Γιάννης Διαμαντίδης, επικρίνοντας επίσης τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα ότι "μιλά μόνο για το ΔΝΤ και λέει αδιανόητα πράγματα για δημοψήφισμα", το ΚΚΕ διότι "διασύρει τη χώρα με όσα έκανε χθες στον Πειραιά" και προσθέτοντας ότι "πρέπει να πούμε στον κ. Α. Σαμαρά ότι ο Καραμανλής ήταν απλώς παρατηρητής".

"Δεν υπάρχουν "καλά" ή "κακά" μέτρα, αλλά "σωστά" ή "λάθος", για να βγει η χώρα από την κρίση" είπε η Σούλα Μερεντίτη, ενώ ο Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι "δεν πρέπει να εμφανιζόμαστε ως εντολοδόχοι του ΔΝΤ, αλλά να πορευόμαστε με εθνικό στόχο και σαφές εθνικό σχέδιο με διαρθρωτικές αλλαγές".

"Να γνωρίζουμε ποια είναι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και ποιο το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση, δεν μπορεί να λέμε ότι φταίει μόνο η ΝΔ, ενώ πρέπει να στελεχώσουμε τους μηχανισμούς", είπε η Κατερίνα Φαρμάκη, ενώ η Ελπίδα Τσουρή είπε ότι "επειδή πολλά ακούγονται, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι η σημερινή". Η κ. Τσουρή επέκρινε το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι "οι δημοκρατικοί συνδικαλιστές πρέπει να κρατήσουν μια στάση σύνεσης και λογικής στους μαζικούς χώρους".

Την αναγκαιότητα άμεσης λήψης αποφάσεων και επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, τόνισε ο Κώστας Σπηλιόπουλος, ενώ για τον λαό που περιμένει υλοποίηση των αποφάσεων (μας) μίλησε ο Α. Μακρυπίδης.

Για "κρατικό μηχανισμό που είναι ακόμα ξεχαρβαλωμένος", έκανε λόγο ο Γιάννης Βούρος, ο οποίος επέκρινε τον Αλέκο Αλαβάνο ότι "έπεσε στις χαραμάδες της πολιτικής".

Για αλλαγή του κράτους και επιτάχυνση της δημοπράτησης έργων, έκανε λόγο ο Γιάννης Αμοιρίδης, ενώ το χτύπημα της ακρίβειας, σύγκρουση με τα καρτέλ και τη δημιουργία δικτύων ασφαλείας για τα τμήματα του λαού που απειλούνται με περιθωριοποίηση, ζήτησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

"Είτε πέτυχαν, είτε όχι, τα προγράμματα του ΔΝΤ όπου εφαρμόστηκαν, στο τέλος είχαμε αναδιανομή υπέρ των λίγων", είπε ο Πάρης Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας επίσης ότι πρέπει να απλουστευθούν ορισμένες διαδικασίες και ρώτησε: "Δεν μπορούν "πέντε παλικάρια" του ΣΔΟΕ να πιάσουν τους λαθρέμπορους καυσίμων;". Ο Π. Κουκουλόπουλος είπε επίσης ότι δεν πρέπει (με το ΔΝΤ) να αλλάξει "το DNA του ΠΑΣΟΚ" και πρόσθεσε ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη θα βρεθεί λύση.

Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να χαμηλώσουν οι προσδοκίες για δημόσια έσοδα από την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και σημείωσε ότι πρέπει να συζητηθεί ο ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ.

Τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων ως το καλοκαίρι "ώστε να βγούμε πιο μπροστά", ζήτησε ο Νάσος Αλευράς, ενώ ο Δημήτρης Καρύδης επέκρινε το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ ότι "σπέρνουν τον φόβο" και έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.

Για την ύπαρξη "προσώπων αναντίστοιχου μεγέθους με τον ρόλο τους", έκανε λόγο ο Λάμπρος Μίχος, ενώ ο Έκτωρ Νασιώκας είπε ότι "πρέπει να πάρουμε μέτρα που να "εκπλήξουν" τις αγορές", τονίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα "να πείσουμε τον λαό να μας στηρίξει για μεγάλο διάστημα".

"Δεν μπορούμε να μιλάμε για περικοπές στο ασφαλιστικό όταν δεν έχουν μπει ακόμα φυλακή οι "επαγγελματίες χημικοί" των τοξικών ομολόγων", είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ υπέρ της αξιολόγησης, της τιμωρίας των ενόχων και της σύνδεσης αμοιβής με παραγόμενο έργο, τάχθηκε ο Μανώλης Στρατάκης.

"Θα ξεκινήσουμε από την αρχή για να τα κάνουμε όλα όπως πρέπει",είπε, τέλος, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, επισημαίνοντας πως το Κίνημα έχει να επιτελέσει δύσκολο έργο, καθώς πρέπει να συγκεράσει επώδυνα μέτρα, την προστασία των εργαζόμενων και των μη προνομιούχων και την "επανεκκίνηση" της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: