Τρίτη 27 Απριλίου 2010

“Μειώστε το έλλειμμα κατά 5%”...

Προτροπή Προβόπουλου για περισσότερα μέτρα

protothema.gr
Να επιδιώξει και να πετύχει βελτιώσεις μεγαλύτερες και από αυτές που έχουν προβλεφθεί στο δημοσιονομικό τομέα προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος , στην ομιλία του κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων, όπου παρουσίασε την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Προβοπουλος «θα έχει μεγάλη σημασία για το γενικότερο οικονομικό κλίμα, αν η δημοσιονομική εξυγίανση στο σκέλος των δαπανών προχωρήσει ακόμη περισσότερο από ό,τι μέχρι στιγμής προγραμματίζεται, ώστε να επιτευχθεί εφέτος μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη και του 5% του ΑΕΠ, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε 13,6% και μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συνολικά οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν κινδύνους που επιτείνονται από τη μεγάλη αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, τις δυσμενείς δημογραφικές προοπτικές λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και τις εκτιμήσεις ότι δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα επάνοδος της δυνητικής παραγωγής και της απασχόλησης στα προ της κρίσης επίπεδα.

Και προέβλεψε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ότι στις ανεπτυγμένες χώρες τα επιτόκια χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους θα αυξηθούν, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι πριν από την κρίση.

Κάλεσε, τέλος, ο κ. Προβόπουλος την μεν κυβέρνηση να προχωρήσει στην διαδικασία συγχωνεύσεων για οργανισμούς του Δημόσιου Τομέα, τις δε ιδιωτικές τράπεζες να δρομολογήσουν διαδικασίες συνένωσης για την συγκρότηση πιο εύρωστων σχημάτων στο τραπεζικό μας σύστημα.

Δείτε εδώ το κείμενο της ομιλίας του Διοικητή

Δεν υπάρχουν σχόλια: