Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Μήνυμα αναγέννησης έστειλε ο Παπανδρέου

nooz.gr
Την αγωνία του για το μέγεθος των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, εξέφρασε με τη δευτερολογία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, αν και- όπως είπε-, στη νέα φάση, μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, δεν αλλάζει και πολύ η ουσία των προβλημάτων.

Είμαστε εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο φόβο που προκαλεί το πέρασμα του ΔΝΤ από άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά τι θα κάνουμε εμείς για να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο και πρόσθεσε ότι η μόνη εγγύηση γι΄αυτό είναι να κάνουμε εμείς τις αλλαγές. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης ήταν απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της κρίσης, λόγω των δικών της αμαρτιών.

Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε:

- Σωτηρία της Ελλάδας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω.

- Μπροστά στη βαρβαρότητα εμείς επιλέγουμε την ανθρωπιά.

- Βιώσιμη ανάπτυξη.

- Δείκτης ασφαλείας για τους αδύναμους και γι΄αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

- Δεν θα πληρώνει ο μικρός και θα απαλάσσεται ο ισχυρός.

- Να παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία, το οποίο και κάνουμε αλλά δεν το έκαναν όσοι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις στον Πειραιά.

- Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία και οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να αποδώσουν ευθύνες.

- Οχι φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς και φόροι για τον καταναλωτή.

- Αλλαγή του πόθεν έσχες.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μοντέλο διακυβέρνησης, θέμα το οποίο εθίγη από ορισμένους βουλευτές, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει μεν ο πρωθυπουργός αλλά από κάτω τα υπουργεία είναι φέουδα.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να γίνει καλύτερο και δικαιότερο και ότι δεν αρκεί να απαλλάξουμε μόνο την Ελλάδα αλλά και να την κάνουμε καλύτερη.

Κάλεσμα για συστράτευση


"Στόχος μας είναι να φύγουμε από την επιτήρηση, από την κηδεμονία", διεμήνυσε από τη βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

Ο κ. Παπανδρέου κατά την πρωτολογία του σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την κρίση και την επιτήρηση με πέτρες, διότι "η βία ενισχύει την αναξιοπιστία της χώρας μας": "Θα φύγουμε όταν θα έχουμε βάλει τάξη στη χώρα μας", είπε και κάλεσε σε συστράτευση τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Υπογράμμισε ότι στην ΕΕ υπάρχει ισχυρή βούληση για βοήθεια στη χώρα μας, λέγοντας ότι "έχουμε ισχυρούς συμμάχους" και αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι μας δίνει "την ηρεμία που έχουμε ανάγκη για να αφοσιωθούμε στις μεγάλες αλλαγές- για να μην ασχολούμαστε με τις αιτιάσεις των δημοσιογράφων, τις ορέξεις των κερδοσκόπων".

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος της επόμενης τριετίας που θα συναποφασιστεί με την τρόικα, σημειώνοντας εμφατικά ότι "θα αξιοποιήσουμε αυτή την κατάσταση για να βάλουμε τάξη". Διεμήνυσε, δε, ότι "θα προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους της κοινωνίας μας. Θα δημιουργήσουμε δίχτυ προστασίας αυτών που θα θιγούν περισσότερο".

"Πάμε να αναγεννήσουμε την πατρίδα- ή τώρα ή ποτέ", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. "Ούτε φυγομαχούμε, ούτε φυγοπονούμε. Αποκαλύψαμε τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας μας. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας", είπε και πρόσθεσε: "Δεν μας φοβίζει το πολιτικό κόστος- πολιτικό κόστος έχει όποιος δεν αναμετριέται με τα προβλήματα".

"Αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα σε όλους τους τομείς", σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας: "Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό, τι χρειάζεται στο χρόνο που χρειάζεται για να αναγεννηθεί η Ελλάδα και οι Έλληνες να νιώθουν ασφαλείς στην πατρίδα τους".

"Σας καλώ να αντισταθούμε σε πρακτικές που μας καθηλώνουν", τόνισε προς την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αναδειχθεί ό,τι καλύτερο έχει ο ελληνισμός- "σε πολιτισμό, ιδέες, καινοτομία, περιβάλλον, ομορφιά και προϊόντα".

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε χρόνο- και ο μηχανισμός μας το δίνει". "Δείτε που θα βρισκόμασταν εάν δεν πετυχαίναμε τη συγκρότηση του μηχανισμού", διερωτήθηκε, ενώ παραδέχθηκε ότι "υπάρχει φόβος", αφήνοντας αιχμές για τα δελτία ειδήσεων και τη μετρολογία.

Επίθεση σε ΝΔ

Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους εναντίον της ΝΔ λέγοντας ότι άκουσε μία "συγγνώμη", την οποία χαρακτήρισε "ομολογία αμαρτιών", που δεν αφορούσε το παρόν. "Συγγνώμη σημαίνει είμαι έτοιμος να αλλάξω, αυτό δεν το άκουσα ούτε το είδα", είπε.

Εξαπέλυσε επίθεση για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβερνητικής της περιόδου, κάνοντας λόγο για μίαν "άθλια απογραφή" με μικροκομματική σκόπευση και για κακοδιαχείριση καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της, δίνοντας σειρά παραδειγμάτων.

"Απευθύνομαι στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, δεν θα υπερβούμε τα προβλήματα εάν δεν κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια. Να δώσουμε ένα συλλογικό όρκο", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: