Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Παπαδήμος: "Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις"

nooz.gr
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των ελληνικών αρχών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, για τους όρους εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, επισήμανε τις μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες που έφερε στην επιφάνεια η αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος για το 2009.

Ο Λ. Παπαδήμος τόνισε ότι, παρά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων το 2010 και τις αποφάσεις της ΕΕ της 25ης Μαρτίου και 11ης Απριλίου, «οι πιέσεις των αγορών διατηρήθηκαν και μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, εντάθηκαν».

Επιπλέον, ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστούν -μέσω του προγράμματος που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μαζί με τις ελληνικές αρχές- συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που θα χτυπήσουν τη ρίζα των δημοσιονομικών ανισορροπιών και διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελλάδας». Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε ο Λ. Παπαδήμος θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, διεθνώς».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά, και ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή για την ελληνική οικονομία, ο Λ. Παπαδήμος ανέφερε ότι «το μάθημα της κρίσης έγινε καταρχάς κατανοητό στην ίδια την Ελλάδα και σχετίζεται με την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.»

Σχετικά με τα αίτια διατήρησης της πίεσης των αγορών στην Ελλάδα, ο Παπαδήμος απάντησε ότι ο κύριος λόγος θα πρέπει να αναζητηθεί στις «δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας και τις αμφιβολίες που επικρατούν για τη δυνατότητα της χώρας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της».

Τέλος, σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι διαφορετικής φύσεως για την κάθε οικονομία και με δεδομένη την υπάρχουσα εμπειρία, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες κυρίως για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: