Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ


Ρεπορτάζ: Ειρήνη Δ.Καρανασοπούλου-Ηλίας Γεωργάκης (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Μέτρα - σοκ περιλαμβάνει το μνημόνιο που πιέζεται από ΔΝΤ και Γερμανία να υπογράψει η Αθήνα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των δανείων του Ταμείου και των χωρών της ευρωζώνης...
Τα μέτρα που προκαλούν... δέος- και αναμένεται να οδηγήσουν και σε μεγαλύτερες αντιδράσεις- περιλαμβάνουν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή το δώρο Πάσχα, το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων όπως επίσης και την κατάργηση του ορίου 2% τον μήνα στις απολύσεις.

Το περιεχόμενο του μνημονίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου την Κυριακή 2 Μαΐου κι αφού παρασκηνιακά θα έχει εγκριθεί και από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι απόλυτα σύμφωνες με τις απαιτήσεις και τους όρους που έχει θέσει η κ. Μέρκελ για να δώσει το «πράσινο φως» για την έγκριση από το Γιούρογκρουπ των διμερών δανείων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε εκτιμάται ότι μεταβαίνει αύριο στο Βερολίνο και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος- Καν, όπως κι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ.

Στις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς όσον αφορά τις περικοπές των δύο μισθών στον ιδιωτικό τομέα, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αντέτειναν πως όπως ακριβώς θεσμοθετήθηκαν με νόμο, έτσι ακριβώς μπορούν και να καταργηθούν! Στα μέτρα που φαίνεται να αναγκαστεί να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση- και η εφαρμογή των οποίων θα αρχίσει άμεσα, την 1η Ιουνίου 2010- περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση της διαιτησίας, η ενθάρρυνση των τοπικών συμφώνων απασχόλησης αντί των κλαδικών συμβάσεων (σ.σ.: που καταργούνται στην πράξη) κ.ά. Επίσης, καταργούνται τα κάθε μορφής επιδόματα και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις στον χώρο των ΔΕΚΟ.

Στο Ασφαλιστικό, οι τεχνοκράτες περιέλαβαν στη συμφωνία την αύξηση του ονομαστικού ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, την αύξηση των εισφορών και τον υπολογισμό της σύνταξης επί του συνόλου του εργάσιμου βίου αντί των δέκα τελευταίων ετών.

Τα διαρθρωτικά
Στο μνημόνιο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται για άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, των προϊόντων και των υπηρεσιών, την ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του μηχανισμού ελέγχου των δημόσιων οικονομικών, τη μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ που κατευθύνεται στην Παιδεία και την Υγεία (που είχαν εξαιρεθεί των περικοπών για το 2010) κ.ά.

Επιπλέον ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στο μνημόνιο υπάρχει σαφής πρόβλεψη πως σε κάθε παρέκκλιση του προγράμματος θα λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση- δηλαδή, της μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα!

Το σκληρό σενάριο προωθείται και στο Ασφαλιστικό

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ των συζητήσεων της κυβέρνησης με την «τρόικα» ΔΝΤ- ΕΚΤΚομισιόν, έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση το αν θα είναι σε βάθος τριετίας (2013-2015) ή πενταετίας(2013-2018) η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, καθώς και τα παρακάτω μέτρα: Ανατροπή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Περικοπή της αποζημίωσης που καταβάλλεται σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα έρχεται και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και προβλέπει μεγάλες ανατροπές για το συνταξιοδοτικό καθεστώς όλων των ασφαλισμένων:

1Η εφαρμογή του νόμου Πετραλιά από το 2013 (σ.σ.: παρ΄ όλο που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα τον καταργήσει) θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και στα Ειδικά Ταμεία.

Οσον αφορά τη Δημόσια Διοίκηση (με άλλο νομοσχέδιο ή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών) από 1/1/2013 θα ισχύσει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρώνγυναικών. Με την εξίσωση των ορίων περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη στα χέρια του δύο σενάρια για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Το ένα προβλέπει τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 μέχρι το 2015 και το άλλο από το 2013 μέχρι το 2018.

2Η ανταποδοτική σύνταξη που θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1/1/2018 για όλους όσους θεμελιώσουν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δικαίωμα συνταξιοδότησης. Η εκτίμηση είναι ότι θα οδηγήσει σε μείωση συντάξεων έως 30%.

3Από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η παρακράτηση σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η κράτηση θα γίνεται κλιμακωτά κατά 5%, 7% και 9%. 4Από το 2013 θα υπολογίζονται (χαμηλότερα) οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αλλά και στα Ειδικά Ταμεία. Οι συντάξεις για το τμήμα ασφάλισης που διανύεται από 1/1/2013 και μετά, θα υπολογίζονται με συντελεστή 2% ετησίως (αντί του 3%3,5% σήμερα, επιφέροντας σημαντικές μειώσεις).

5Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας. 6Από 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο η ποινή μείωσης των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα (με τον νόμο Πετραλιά) και είναι 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση 5 έτη νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από τα 65 οι άνδρες και πριν από τα 60 οι γυναίκες). 7Από φέτος προβλέπεται η μείωση κατά 3%- 8% των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, λόγω περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης.

8 Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Εφεξής δεν θα αναγνωρίζεται ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης ή η πλασματική προσαύξηση των πραγματικών ημερών ασφάλισης που προβλέπονται σε προγράμματα επιχειρήσεων για εθελούσια αποχώρηση του προσωπικού τους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν οι εργαζόμενοι. fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: