Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σε πολλά μέτωπα η μάχη στις Βρυξέλλες για τη βιωσιμότητα του χρέους

Συνολική λύση επιδιώκει η Γερμανία


Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και τη μείωση των επιτοκίων του πρώτου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ζήτησε η Γερμανία στη συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που κατέδειξε η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συνέταξε η τρόικα.

Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος διεξάγει παράλληλη διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές για τη μείωση των επιτοκίων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και με τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ προκειμένου να δεχθούν τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου 80 δισ. ευρώ που παρείχε η Ευρωζώνη στην Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου πακέτου διάσωσης.

Όλα δείχνουν πως η διαπραγμάτευση θα κινηθεί στα όρια και θα κλείσει τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς στη συνάντηση που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου δεν επετεύχθη συμφωνία για τα επιτόκια και θα επανέλθει με αντιπρόταση. Αλλά και για τη μείωση των επιτοκίων δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup και η συζήτηση συνεχίζεται.

«Θα ήταν αδιανόητο να μην έχουμε συμφωνία μέχρι το πρωί», δήλωσε στο in.gr στέλεχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών. Πάντως, το ίδιο στέλεχος ξεκαθάρισε πως το θέμα του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους έκλεισε με ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων, καθώς επελέγη μια ισορροπημένη λύση, ενώ για τον μηχανισμό επιτήρησης του νέου ελληνικού προγράμματος ξεκαθαρίσθηκε πως δεν θα υπάρξει τοποθέτηση επιτρόπων.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυταπάτη το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ...



Tα χρήματα του πακέτου διάσωσης δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά μόνο τις διεθνείς τράπεζες...
«Αυταπάτη» χαρακτηρίζει το σχέδιο εξυγίανσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξη που... παραχωρεί στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel».

Ο κ. Ζιν εκτιμά ότι τα χρήματα του πακέτου διάσωσης δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά μόνο τις διεθνείς τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι και προτείνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος και χρηματοδότηση της δύσκολης περιόδου ενός ή δύο ετών που θα ακολουθήσει, μέσω των πόρων του πακέτου διάσωσης. «Μετά από μια σύντομη καταιγίδα, θα λάμψει και πάλι ο ήλιος» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζιν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
real.gr



Read more...

Απολύσεις 3% από κάθε υπουργείο έως το τέλος του 2012









Απολύσεις 3% από κάθε υπουργείο έως το τέλος του 2012
Με απολύσεις προσωπικού έπειτα από άμεση κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και αυτοτελών υπηρεσιών, αλλά και με αποχωρήσεις ύστερα από αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από ιδιωτικές εταιρείες, θα προκύψει -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο αριθμός των 15.000 υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2012, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα», το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις 15.000 απολύσεις εντός του έτους περιλαμβάνει την «οριζόντια περικοπή» του 3% -κατά μέσον όρο- των μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κάθε υπουργείο, καθώς και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύει.

Η συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει το σύνολο των υπουργείων, με εξαίρεση μόνο τα υπ. Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη κυρίως για το ένστολο προσωπικό, ενώ δεν θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι στην Υγεία και την Παιδεία.

Τα ποσοστά συμμετοχής κάθε υπουργείου στις απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη του 2012 θα κυμαίνονται ανάλογα με το πλεονάζον προσωπικό που διαθέτουν οι υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη συμμετοχή του 3% αναμένεται να έχει το υπ. Εργασίας λόγω της αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ, καθώς και το υπ. Οικονομικών από το προσωπικό των ΔΕΚΟ.

Κάθε υπουργός θα αποφασίσει εντός του επόμενου διμήνου ποιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στο εύρος των αρμοδιοτήτων του, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, ενώ οι αξιολογητές των εταιρειών θα εισηγούνται ποιοι υπάλληλοι πρέπει να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και ποιοι «κόβονται» μετά τη βαθμολόγηση του συνόλου των κριτηρίων που θα αποφασιστούν।
http://newpost.gr
Read more...

Tι είπε ο Ιταλός δήμαρχος που παραχώρησε στην Ελλάδα τον έναν μισθό του...




Ο δήμαρχος της περιοχής Cava de Rireni, Μάρκο Γκάλντι, που συγκίνησε τους πάντες με την μεγαλόψυχη κίνηση του να παραχωρήσει τον μηναίο μισθό του, 1.100 ευρώ, στην Ελλάδα αποκαλύπτει τους λόγους που ... τον οδήγησαν σε αυτή την κίνηση και μας εύχεται… καλή τύχη.

Καλεσμένος του Γ. Παπαδάκη τόνισε ότι δεν πρέπει να τον ευχαριστούμε για την κίνηση του. «Εμείς (οι Ιταλοί και οι Ευρωπαίοι) είμαστε που πρέπει να ευχαριστούμε 1.000 φορές τους Έλληνες για τον πολιτισμό που έχουμε σήμερα», λέει ενώ εξηγεί ότι η απόφαση του επηρεάστηκε από το γεγονός πώς έχει πολλούς Έλληνες φίλους, αλλά και από τα όσα… έχουμε εκπαιδευτεί για την «ιδέα της Ευρώπης», η οποία σημαίνει αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Ο κ. Γκάλντι, ο οποίος είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σαλέρμο, εξηγεί ότι οι Ιταλοί, όταν παύουν από δήμαρχοι δεν παίρνουν σύνταξη εσαεί.Αρκούνται σε μια μικρή αποζημίωση και στην συνέχεια αμείβονται από την κύρια εργασία τους.

Τέλος, εξήγησε ότι η κίνηση του είναι συμβολική. «Καταλαβαίνω ότι είναι μια σταγόνα στον ωκεανό του μεγάλου χρέους σας», είπε και ευχήθηκε σε άπταιστα ελληνικά «Καλή τύχη Ελλάδα, καλή τύχη Ιταλία, καλή τύχη Ευρώπη».



Read more...

«Ναι» στο δάνειο λέει η Γαλλία

Δηλώσεις του Γάλλου υπ. Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν



Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε σήμερα ότι συντρέχουν "όλα τα στοιχεία" για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία τον επόμενο μήνα.

"Έχουμε όλα τα στοιχεία για μία συμφωνία" δήλωσε ο Φρανσουά Μπαρουέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1। "Αυτό θα υποστηρίξω ως υπουργός Οικονομικών απόψε» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
protothema.gr

Read more...

Στο 129% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020, εκτιμά το ΔΝΤ

Φήμες για μικρότερη συμμετοχή


Το ακριβές ποσό με το οποίο θα συμβάλει το ΔΝΤ δεν έχει αποφασισθεί ακόμα και αναμένεται να κατά πάσα πιθανότητα να ξεκαθαρίσει στο Eurogroup
Το ακριβές ποσό με το οποίο θα συμβάλει το ΔΝΤ δεν έχει αποφασισθεί ακόμα και αναμένεται να κατά πάσα πιθανότητα να ξεκαθαρίσει στο Eurogroup (Φωτογραφία: AΠΕ )


Αθήνα
Στο 129% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος έως το 2020, επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η εφημερίδα επιμένει επίσης στο σενάριο που κάνει λόγο για μικρότερη συνεισφορά του ΔΝΤ στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, της τάξεως των 13 δισ. ευρώ περίπου, αφήνοντας το κυρίως βάρος του νέου δανείου των 130+ δισ. ευρώ στις χώρες της Ευρωζώνης.

Το ακριβές ποσό με το οποίο θα συμβάλει το ΔΝΤ δεν έχει αποφασισθεί ακόμα και αναμένεται να κατά πάσα πιθανότητα να ξεκαθαρίσει στο σημερινό Eurogroup. Συζητήσεις γι' αυτό έγιναν και στη προπαρασκευαστική συνάντηση του Euro Working Group την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Το ΔΝΤ προτείνει τέσσερις τρόπους για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ, επίπεδο που οριοθετεί τη βιώσιμη περιοχή σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση του Οργανισμού για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ένας από τους τρόπους που προτείνει το ΔΝΤ είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τους δεδουλευμένους τόκους από τα ομόλογα που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές. Τα ομόλογα αυτά θα επιστραφούν στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής χρέους βάσει του οποίου οι επενδυτές θα λάβουν νέα ομόλογα αξίας που θα αντιστοιχεί στο 50% της αξίας των παλαιών ομολόγων.

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη μείωση του επιτοκίου του πρώτου πακέτου στήριξης.

Η τρίτή προβλέπει να ζητηθεί από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να δημοπρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν σαν επενδύσεις -εκτιμώμενης αξίας 12 δισ. ευρώ- στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στην τέταρτη πρόταση, προβλέπεται ότι η ΕΚΤ θα αποποιηθεί τα «κέρδη» που εναλλακτικά θα αποκόμιζε από τα ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 45-50 δισ. ευρώ που αγόρασε την περίοδο 2010-2011.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η πρώτη και η δεύτερη επιλογή, αν εφαρμοστούν, θα συρρικνώσουν το χρέος της Ελλάδας κατά 1,5% του ΑΕΠ έκαστη, η τρίτη επιλογή κατά 3,5% και η τέταρτη κατά 5,5%.

Το ΔΝΤ φέρεται να εκτιμά παράλληλα ότι το κρατικό χρέος το 2011 «έκλεισε» στο 164% του ΑΕΠ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Περικόπτεται, αλλά δεν καταργείται η σίτιση των φοιτητών, λέει το υπουργείο Παιδείας

Μείωση 10% του συγκεκριμένου κωδικού




Αθήνα
Απάντηση σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι καταργείται η σίτιση των φοιτητών έδωσε το υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα. Όπως διευκρινίζει, υπάρχει μείωση 10% στο συγκεκριμένο κωδικό των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στο πλαίσιο των περικοπών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει: «Σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι καταργείται η σίτιση των φοιτητών, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων διευκρινίζουμε ότι: Η σίτιση των φοιτητών δεν καταργείται.

»Πρόκειται για μια μείωση -περίπου 10%- του συγκεκριμένου κωδικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που αφορά στη σίτιση, που επήλθε μετά την τελευταία αλλαγή του προϋπολογισμού και αφορά μειώσεις
προϋπολογισμών στο σύνολο των υπουργείων».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιστολή Καρατζαφέρη προς Βενιζέλο με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup

«Όχι» σε νέα μέτρα


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Επιστολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο με την οποία καλεί την κυβέρνηση να μην δεσμευτεί, σήμερα στο Eurogroup, για τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων το καλοκαίρι και να απορρίψει την γαλλογερμανική πρόταση για δημιουργία «ειδικού λογαριασμού», έστειλε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης.

Ωστόσο, μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο κ. Καρατζαφέρη εκτίμησε ότι η στάση της κυβέρνησης θα ισοδυναμεί με άτακτη υποχώρηση, καθώς -όπως είπε- «είναι τόσο φοβισμένοι που θα πουν ναι σε όλα».

Στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Καρατζαφέρης επισημαίνει τις θέσεις του ΛΑΟΣ εν όψει του Eurogroup.

«Ο ΛΑΟΣ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δεσμευτείτε εσείς και η κυβέρνηση για νέα μέτρα (επαπειλούμενα) κατά τον προσεχή Ιούνιο. Όπως κι εσείς γνωρίζετε η αντοχή του λαού έφθασε στα έσχατα όριά της» σημειώνει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα ήταν εθνικά αναγκαίο να μην δεχθείτε την βάναυση ταπείνωση του εφευρήματος των εταίρων μας περί της δημιουργίας του 'ειδικού λογαριασμού' και της αυξημένης εποπτείας από υπαλλήλους των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του ελληνικού κράτους».

«Ο συνδυασμός των επαχθών χρεών, των απάνθρωπων μέτρων και της ταπείνωσής μας ως λαού και ως χώρας πολύ φοβούμαι ότι οδηγεί ευθέως στην κοινωνική έκρηξη και την μεγάλη ανωμαλία» τονίζει ο Γ.Καρατζαφέρης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πως «φέρνουν βαριά ευθύνη για τυχόν δυσμενή εξέλιξη των μακροπρόθεσμων ελληνικών συμφερόντων» στο σημερινό Eurogroup.

Σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5 ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι αποχώρησε από την κυβέρνηση συνεργασίας γιατί «ορισμένα πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα». Στο σημείο αυτό επανέλαβε τη βασική του διαφωνία στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, σημειώνοντας επίσης ότι δεν μπορεί να δεχθεί «μείωση της εθνικής κυριαρχίας».

Ο κ. Καρατζαφέρης διαφώνησε με την απόφαση για μείωση των αμυντικών δαπανών, τη στιγμή που -όπως είπε- οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν καύσιμα να κινηθούν. «Δεν μπορώ να δεχθώ μείωση της εθνικής κυριαρχίας, δεν παραδίδω το Αιγαίο στους Τούρκους» είπε.

Επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να έρθει σε επαφή με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας ώστε «να γίνει ένας όμιλος του Νότου», ο οποίος «να μπορέσει να αντιπαραταχθεί με τον όμιλο που έχει κάνει η κ. Μέρκελ -Ολλανδούς, Φινλανδούς, Αυστριακούς και εσχάτως και το Λουξεμβούργο».

Αναφερόμενος στην προσχώρηση στη ΝΔ του Μάκη Βορίδη, ο κ. Καρατζάφερης είπε ότι «το ήξεραν όλοι στο κόμμα ότι ήταν περαστικός». Τέλος, υποστήριξε ότι «ο ρόλος του ΛΑΟΣ σε αυτές τις εκλογές είναι ιστορικός».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αγωνία για τις αποφάσεις της ΕΕ

Στις 16.30 ώρα Ελλάδας ξεκινά το Eurogroup



Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα. Η κρίσιμη συνεδρίαση, στην οποία θα προεδρεύσει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναμένεται να ξεκινήσει στις 16.30 ώρα Ελλάδας (15.30 τοπική στις Βρυξέλλες).

Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο -ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για τον σκοπό αυτό στη βελγική πρωτεύουσα- τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας όπως ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς.

"Απέναντι" στην ελληνική αποστολή, θα βρίσκονται οι 16 υπουργοί Οικονομικών των υπολοίπων χωρών μελών της ευρωζώνης και ο επίτροπος της Κομισιόν για οικονομικά και νομισματικά θέματα, Όλι Ρεν.

Οι υπουργοί Οικονομικών του Βελγίου Στήβεν Βανάκερε, της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Εστονίας Γιούργκε Λίγκι, της Ισπανίας Λούις ντε Γκουίντος, της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, της Ιταλίας Μάριο Μόντι, της Κύπρου Κίκης Καζαμίας, του Λουξεμβούργου Λικ Φριντέν, της Μάλτας Τόνιο Φένεκ, της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, της Πορτογαλίας Βίτορ Λούκα Ραμπάκα Γκάσπαρ, της Σλοβενίας Γιάνεζ Σούστερσιτς, της Σλοβακίας Ιβαν Μίκλος και της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν, θα αποφασίσουν αν εγκρίνουν την εκταμίευση του δανείου των 130 δισ ευρώ με το οποίο θα επιχειρηθεί ο περιορισμός του δημοσίου χρέους της Ελλάδας στο 120% του ελληνικού ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την επίτευξη συμφωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26-27.10.2011". Ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών τόνισε ότι "αναμένουμε σήμερα να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά".

Την ίδια ώρα έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως το ελληνικό έλλειμμα θα φτάσει το 129% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδας το 2020, ποσοστό που θεωρείται ότι καθιστά το χρέος μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πάρουν σήμερα στα χέρια τους μια έκθεση του ΔΝΤ που προτείνει τέσσερις δράσεις ώστε να περιοριστεί το ελληνικό χρέος στο ποσοστό του 120%.

Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εισηγούνται ανακεφαλαιοποίηση των ποσών που θα εξοικονομηθούν από το ελληνικό PSI (ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που "ωριμάζουν" με νέα 30ετούς διάρκειας) ώστε να μειωθεί κατά επιπλέον 1,5% το ελληνικό χρέος, περαιτέρω μείωση του επιτοκίου που έχει συμφωνηθεί να δοθεί το πρώτο δάνειο των 110 δισ ευρώ, συμμετοχή των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν και υπολογίζονται σε 12 δισ। ευρώ, αλλά να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το κέρδος που έχει αποκομίσει από τις διαδοχικές αγορές ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα ταμεία της ΕΚΤ και υπολογίζονται σε 50 δισ ευρώ.
protothema.gr

Read more...

Παπαδημούλης: Να ακυρωθεί η παραγγελία των γερμανικών υποβρυχίων

Ένα δισ ευρώ προβλέπεται για τη νέα αγορά


Ένα θέμα βαρύνουσας σημασίας θίγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

"Γιατί η κυβέρνηση αντί να πετσοκόβει συνεχώς μισθούς και συντάξεις και να κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος δεν προχωράει σε ακύρωση των υφιστάμενων συμβάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα; Για παράδειγμα των γερμανικών υποβρυχίων; Έχει καταθέσει η κυβέρνηση προτάσεις στην Τρόικα για ακύρωση εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Υπάρχει πίεση από τους δανειστές μας – κυρίως Γερμανία και Γαλλία – για συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και αγορά νέων οπλικών συστημάτων;", είναι τα ερωτήματα που θέτει στους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Δημήτρη Αβραμόπουλο ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επισημαίνεται ότι το 2010, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην παραγγελία δύο νέων γερμανικών υποβρυχίων τύπου "Παπανικολής" έναντι τιμήματος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει παράνομο το φαινόμενο "μια σχεδόν χρεωκοπημένη χώρα να ξοδεύει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς".

Επικαλείται μάλιστα ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι την ώρα που περικόπτονται άγρια μισθοί και συντάξεις, το κοινωνικό κράτος καταρρέει και η ελληνική οικονομία βυθίζεται για πέμπτο συνεχόμενο έτος σε ύφεση, ο ελληνικός προϋπολογισμός για τους εξοπλισμούς σχεδόν παραμένει ανέγγιχτος από την Τρόικα και είναι ακόμα υπερβολικά υψηλός. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Παπαδημούλη, σε πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Βild, επισημαίνεται ότι: "η Ελλάδα, ένας από τους καλύτερους αγοραστές όπλων της Ευρώπης, ετοιμάζεται να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη με τα χρήματα που έρχονται από την Ε.Ε». Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι: "Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και οι μισθοί έχουν περικοπεί, κάποιοι Έλληνες πολιτικοί δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. [...] Εξήντα ολοκαίνουργια μαχητικά αεροσκάφη σκοπεύει να αγοράσει η Αθήνα, κόστους τεσσάρων δισ. ευρώ με χρήματα που έχουν εισρεύσει από την Ε.Ε. στα άδεια ταμεία!".

Άλλο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας επικαλείται ανώνυμη κυβερνητική πηγή που υπόσχεται συμφωνίες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα στους Γερμανούς εάν τον Μάρτιο δοθούν στην Ελλάδα. τα 80 δισ. ευρώ από την επόμενη δανειακή σύμβαση.

Η ελληνική κυβέρνηση επί υπουργίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του κ. Βενιζέλου, αποφάσισε να παραγγείλει την κατασκευή ακόμη δύο νέων γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Τα υποβρύχια αυτά θα κοστίσουν ένα δις ευρώ (500 εκατ. ευρώ έκαστο) στους Έλληνες φορολογούμενους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται ο κ. Παπαδημούλης, τα υπόλοιπα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλλει το δημόσιο για τη ναυπήγηση και την παραλαβή - ο ακριβής χρόνος δε διευκρινίστηκε- των υποβρυχίων θα δοθούν εντός 9ετών και με οροφή 200 εκατομμύρια ετησίως.

Ο κ. Παπαδημούλης υπενθυμίζει ότι "μόλις τον Δεκέμβριο του 2011 στην Γερμανία, μετά από έρευνα δύο χρόνων της εισαγγελίας του Μονάχου, αποκαλύφθηκε η τακτική της εταιρίας Ferrostaal να "λαδώνει" αξιωματούχους χωρών για την παραγγελία υποβρυχίων σε Πορτογαλία και Ελλάδα. Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ ενώ καταδικάστηκαν δυο αξιωματούχοι της Ferrostaal σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ. Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καταβλήθηκαν μίζες περίπου 60 εκατ. ευρώ σε μεσάζοντες για την παραγγελία υποβρυχίων αξίας 1,6 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και της υπόθεσης έχει επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη".

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) της Στοκχόλμης, η Ελλάδα απορρόφησε το 15% των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας και το 12% της Γαλλίας, κατά την περίοδο 2006-2010 και ότι, οι Έλληνες, μετά τους επίσης υπερχρεωμένους Πορτογάλους, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης γερμανικών όπλων στην Ευρώπη।
protothema.gr

Read more...

Επιστολή Παπουτσή στον πρωθυπουργό που «αδειάζει» Βενιζέλο ...



Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος φέρεται να διεκδικεί την προεδρία του Κινήματος, έστειλε στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο επιστολή, στην οποία κατηγορεί τις οικονομικές Αρχές για αναποτελεσματικότητα στην αποτροπή του.....
οικονομικού εγκλήματος.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο κ. Παπουτσής αρνείται ότι η επιστολή -που έχει ως αποδέκτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς- έχει αιχμές για πρόσωπα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει στην επιστολή του ότι οι προσπάθειες της οικονομικής Αστυνομίας «δεν εξαργυρώνονται και δεν αξιοποιούνται προς όφελος της εθνικής οικονομίας, καθώς οι συναρμόδιες δικαστικές και οικονομικές Αρχές δεν εκμεταλλεύονται το έργο που παράγεται από την ΕΛΑΣ».

Επισημαίνει ότι από το σύνολο των 133 συλληφθέντων κατά το τελευταίο τετράμηνο για οικονομικά εγκλήματα, σε περίπου 20 επιβλήθηκαν πρωτόδικες ποινές φυλάκισης από 8 μήνες μέχρι και 5 έτη, οι περισσότερες με αναστολή, ενώ στη συντριπτική πλειονότητα των συλληφθέντων ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Μάλιστα, δεν τους ζητήθηκε καν η καταβολή μιας υψηλής εγγύησης που θα ωφελούσε οικονομικά το Δημόσιο.

Ο υπουργός καταγγέλλει επίσης ότι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι να καταθέσουν στα δικαστήρια ως μάρτυρες κατηγορίας απουσιάζουν κατά την εκδίκαση των υποθέσεων.

Ο κ. Παπουτσής προτείνει μεταξύ άλλων οι αρμόδιες κρατικές οικονομικές υπηρεσίες να ασκούν συστηματική οικονομική εποπτεία στις επιχειρήσεις συλληφθέντων και επίσης να δεσμεύονται άμεσα, ακόμη και πριν από τη διενέργεια σύλληψης, τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών...

newsbomb.gr



Read more...

Aφηνει αιχμές κατά Βενιζέλου...



«Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ‘ηρωικές’ στιγμές αποπομπής της τρόικας από την Ελλάδα που, για να τη φέρουμε πίσω, γίναμε παράκλητοί της, δίνοντας ως αντάλλαγμα πρωτοφανούς αγριότητας εισπρακτικές πολιτικές;» αναφέρει ο Γιάννης Ραγκούσης σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο... περιοδικό «Μεταρρύθμιση» , που κυκλοφορεί σήμερα στο διαδίκτυο, αφήνοντας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Η βαθύτατη πολιτική κρίση την οποία βιώνουμε σήμερα, ανάγεται σε μια σχεδόν καθολική κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα καθώς και στο πολιτικό προσωπικό. «Έξω οι πολιτικοί», «να τελειώνουμε με τους πολιτικούς», «όλοι το ίδιο είναι» - αυτά και πολύ χειρότερα τα ακούει κανείς επί λέξει ή τα αποκομίζει ως διάχυτη εντύπωση στους διαδρόμους του ΙΚΑ, στο λεωφορείο, στην ουρά της τράπεζας, αλλά και στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Ας θεωρήσουμε λοιπόν δεδομένη την απόλυτη και πλήρη άρση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική κι ας αναρωτηθούμε: Ποια είναι η αιτία του κακού; Γιατί θεωρούν σήμερα οι πολίτες τους πολιτικούς, σχεδόν στο σύνολό τους, αναξιόπιστους;

Στη ρίζα του προβλήματος θα συναντήσουμε το δόγμα της σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης: «Άλλα λέω, άλλα εννοώ, άλλα, εντέλει, πράττω…» Όσο το δόγμα αυτό είχε την πολυτέλεια να συμβαδίζει με τον υπέρμετρο δανεισμό που μεταφραζόταν σε απλόχερες παροχές, τα πράγματα καλώς έβαιναν, οι εύκολες πολιτικές καριέρες απρόσκοπτα ευδοκιμούσαν. Τώρα ζούμε τον ζόφο της κατάρρευσης αυτού του δόγματος. Έρχεται η κρίση και σχίζει το παραπέτασμα και βλέπουμε ξαφνικά, αυτό που ήταν άλλοτε η δύναμη του πολιτικού συστήματος, να γίνεται τώρα η μεγάλη του αδυναμία. Αυτό όμως μας δείχνει και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε ώστε να τα αλλάξουμε όλα αυτά ριζικά.

Για να αναστρέψουμε και να ξεπεράσουμε την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών, οφείλουμε, ακριβώς, να άρουμε τις αιτίες αυτής της κρίσης από τη ρίζα τους. Να ανακτήσουμε τη δική μας αξιοπιστία, ώστε να αποκτήσουν ξανά εμπιστοσύνη οι πολίτες, όχι μόνο στην πολιτική και στους πολιτικούς, αλλά και στην ίδια τη χώρα μας. Να διατυπώσουν και οι ίδιοι οι πολίτες τις απαιτήσεις τους για την αξιοπιστία της πολιτικής. Γιατί υπάρχει μια βαρύτατη συνέπεια της κρίσης του πολιτικού συστήματος, για την οποία λίγο ή καθόλου δεν γίνεται λόγος, κι αυτή είναι η διαταραχή -που φτάνει μέχρι τον κίνδυνο της διάρρηξης- της σχέσης των πολιτών με τη χώρα, των Ελλήνων και των Ελληνίδων με την πατρίδα τους, των ανθρώπων που ζουν στην ελληνική επικράτεια με κάθε έννοια κοινότητας και συλλογικού αγαθού.

Πιστεύω όμως πως υπάρχει στην ελληνική κοινωνία το πλειοψηφικό ρεύμα που πιστεύει στον ανθρωπισμό που δεν είναι λαϊκισμός, στον ορθολογισμό που έχει το σθένος να κάνει πράξη ριζοσπαστικές αλλαγές, καθώς και στην αξιοπρέπεια της παραγωγικότητας και όχι στη ντροπή του παρασιτισμού. Στηρίζω αυτή την άποψή μου σε συγκεκριμένα δεδομένα. Στην ευρύτατη, πρώτον, αποδοχή του αρχικού μεγάλου κύματος των μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα την κατάργηση των stage – τη μείωση κατά 130.000 των μισθοδοτούμενων από το δημόσιο μέσα στο πρώτο 20μηνο – την απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις και στις επιλογές διευθυντών – τον «Καλλικράτη» - τη «διαύγεια» - τις 40 ώρες εργασίας στο δημόσιο – τις σύγχρονες διατάξεις στο δίκαιο για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας με την ταυτόχρονη απόρριψη αιτημάτων μαζικής νομιμοποίησης μεταναστών χωρίς χαρτιά (Υπατία) – το άνοιγμα των επαγγελμάτων στις μεταφορές - τις οποίες, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, προωθήσαμε στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Οκτώβριο του 2009. Δεύτερον, στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010, όταν οι πολίτες επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για μια δημοκρατική διακυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Στο γεγονός, τρίτον, ότι μέχρι και τον Ιούλιο του 2011, το ΠΑΣΟΚ, με όλες τις δυσκολίες και τα επώδυνα μέτρα που χρειάστηκε να προωθήσει, παρέμενε πρώτο κόμμα.

Για να εδραιωθεί αυτή η πίστη αλλά και για να μετατραπεί σε ένα σχέδιο διεξόδου από την κρίση, που θα στηρίζεται σε αρχές και θα προβλέπει πολύ συγκεκριμένα βήματα, απαραίτητος είναι ο πολιτικός φορέας-πομπός να εκπέμψει μήνυμα φερέγγυο και ρεαλιστικό. Χρειάζεται να λέμε την αλήθεια, να εφαρμόζουμε με αυστηρότητα και συνέπεια τις δεσμεύσεις μας και να προβούμε σε ριζοσπαστικές, εκ θεμελίων αλλαγές. Όποιος δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, τα αλλάζει όλα «λίγο». Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για «λίγο», για λειψές μεταρρυθμίσεις, για μισές αλήθειες, για ελαστικές συνειδήσεις σε ζητήματα αρχών.

Άλλωστε αποδείχθηκε ότι όσοι μέσα στην κυβέρνηση, στη Βουλή, στην αντιπολίτευση και στο συνδικαλισμό καθυστέρησαν, ανέστειλαν και εμπόδισαν την πραγματοποίηση των αυτονόητων αλλαγών, και μάλιστα στο όνομα της υπεράσπισης των λαϊκών «κεκτημένων», τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να πληγούν με βάναυσο, οριζόντιο και άδικο τρόπο τα λαϊκά εισοδήματα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο η προσωπική διαφορά στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που υποτίθεται ότι θα θεσπιζόταν για να προστατεύσει τους μισθούς τους, μετετράπη σε ένα οριζόντιο μισθολογικό πογκρόμ επί δικαίων και αδίκων; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις «ηρωικές» στιγμές αποπομπής της τρόικας από την Ελλάδα που, για να τη φέρουμε πίσω, γίναμε παράκλητοί της, δίνοντας ως αντάλλαγμα πρωτοφανούς αγριότητας εισπρακτικές πολιτικές; Το χειρότερο δε στο οποίο οδήγησαν όλες αυτές οι παλινωδίες, είναι ότι η χώρα βυθίστηκε στην παρατεταμένη αβεβαιότητα περί χρεοκοπίας ή μη, καθώς και παραμονής ή όχι στο ευρώ, που υπήρξε η κύρια αιτία της ύφεσης, στην οποία επί 2,5 χρόνια βούλιαξε η ελληνική οικονομία. Δυόμισι χρόνια αβεβαιότητας, την οποία σε καμία περίπτωση δε θα είχαν αντέξει ούτε ισχυρές οικονομίες όπως της Γερμανίας ή της Γαλλίας.

Σήμερα είναι ανάγκη να επαναθεμελιώσουμε τη δημοκρατική παράταξη στη βάση μιας ΝΕΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, η οποία, για να είναι πραγματικά προοδευτική και συνεκτική, οφείλει να θεμελιώνεται σε αρχές: Στην απόφαση να βάλουμε τέλος, ως έθνος, στην εξάρτηση αλλά και στην ταπείνωση της υπερχρέωσης. Στην απόφαση να οικοδομήσουμε μια πολιτεία κανόνων και όχι εξαιρέσεων, ξεπερνώντας οριστικά την πελατειακή αντίληψη και τη συντεχνιακή νοοτροπία. Στη συνειδητοποίηση ότι τα αγαθά μόνο «κόποις κτώνται», με ανυποχώρητη μάχη κατά του παρασιτισμού των μικρών ολιγαρχιών - μεγάλων και μικρών συμφερόντων. Στην πεποίθηση ότι η κοινωνική δικαιοσύνη, ηθικά, πολιτικά και ιστορικά είναι για τους προοδευτικούς ανθρώπους οδηγός, καθήκον και υποχρέωση. Για τη συγκρότηση, συνεπώς, του νέου δημοκρατικού προοδευτικού ρεύματος και για τη λυσιτελή πολιτική του έκφραση, τίθεται μία και μοναδική απολύτως ανελαστική προϋπόθεση: Όχι πια σπρώξιμο της σκόνης κάτω από το χαλί. Όχι άλλη συμμαχία με το διάβολο. Τώρα τομή με το παρελθόν, ρήξη με την αντίληψη της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης, καθώς και με τους πρωταγωνιστές και σημερινούς εκπροσώπους της. Τομή με όσους θεώρησαν τα 2,5 τελευταία χρόνια την προσωπική τους δημοφιλία ως υπέρτερο αγαθό από τη σωτηρία της πατρίδας από την χρεοκοπία, υπέρτερο από την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και μάλιστα με την ασφάλεια ότι υπάρχουν 150 και πλέον «πολιτικά κορόιδα», οι οποίοι θα αναλάβουν το - βραχυπρόθεσμο - πολιτικό κόστος γι’ αυτά.

Αυτό είναι το ηθικό και ιστορικό χρέος όσων θέλουν να εκπροσωπήσουν τη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο: να σταματήσει ο δυϊσμός της συλλογικής πολιτικής προσωπικότητας, το διπλό μήνυμα, η αμφισημία, το «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Όσο συνεχίζουμε τη διγλωσσία, η κρίση θα βαθαίνει. Γιατί διαρκώς θα εμπεδώνεται στη συνείδηση του κόσμου η πεποίθηση πως είμαστε αναξιόπιστοι. Οι περιστάσεις που ζούμε είναι μοναδικές, οι εξελίξεις κατακλυσμιαίες. Ο καθένας από μας που διεκδικεί ρόλο στα δημόσια πράγματα, υποχρεούται να δηλώσει «παρών» με την ανάληψη της ευθύνης που του αναλογεί. Σε ό,τι με αφορά, αυτή την ευθύνη είμαι έτοιμος να την αναλάβω, με τη δημόσια διατύπωση απόψεων για το μέλλον του τόπου και με τη συστράτευση με όσους μας ενώνουν οι ίδιες αγωνίες και προτεραιότητες».



Read more...

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, λέει ο Ευ. Βενιζέλος εν όψει του Eurogroup

Μήνυμα προς τους εταίρους

Ο κ. Βενιζέλος καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγκρίνουν το νέο δάνειο και να δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα που έπληξε τόσο τη χώρα μας όσο και γενικότερα τη ζώνη του ευρώ
Ο κ. Βενιζέλος καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγκρίνουν το νέο δάνειο και να δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα που έπληξε τόσο τη χώρα μας όσο και γενικότερα τη ζώνη του ευρώ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI», τόνισε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, λίγες ώρες πριν αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά απευθύνεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και λέει ότι αφού η κυβέρνηση επλήρωσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις, τώρα πλέον η ευθύνη ανήκει σε αυτές, ώστε να εγκρίνουν το νέο δάνειο και να δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα που έπληξε τόσο τη χώρα μας όσο και γενικότερα τη ζώνη του ευρώ.

«Η Ελλάδα κινήθηκε σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις οδηγίες των οργάνων της Ευρωζώνης. Αυτό επιβεβαιώθηκε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Eurogroup» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Είναι συνεπώς προφανές ότι αναμένουμε σήμερα να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά. Η Ευρώπη γνωρίζει πώς αυτό που έχει σημασία είναι να στέλνει καθαρά μηνύματα με αποφάσεις που ολοκληρώνονται και εφαρμόζονται και με κανόνες που είναι σταθεροί και δεν μεταβάλλονται κάθε λίγο» προσέθεσε.

«Από την δική του πλευρά», υπογράμμισε, «ο ελληνικός λαός στέλνει στην Ευρώπη το μήνυμα πώς έκανε ήδη και θα κάνει τις θυσίες που απαιτούνται για να ανακτήσει η πατρίδα μας την ισότιμη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια προστατεύοντας έτσι τις κατακτήσεις πολλών δεκαετιών. Αυτό είναι για τους Έλληνες ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και εθνική στρατηγική επιλογή στην οποία δεν αντιτάσσεται καμία άλλη ολοκληρωμένη και υπεύθυνη επιλογή».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υφίστανται ακόμα σε ό,τι αφορά τη νέα βοήθεια, οι οποίες και επηρεάζουν, όπως αναφέρει, το κλίμα των συζητήσεων.

«Μέχρι την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τεχνικά προβλήματα τίθενται, επιμέρους παράμετροι εξετάζονται, προτιμήσεις ή προτεραιότητες θεσμικών εταίρων ή κρατών- μελών επηρεάζουν το κλίμα της συζήτησης» είπε συγκεκριμένα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «όλα αυτά [...]ι θα κριθούν τελικά με βάση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και με ύπατο κριτήριο τις αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Ειδικός λογαριασμός και βιωσιμότητα του χρέους

H συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 16:30.

Την Κυριακή συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η προπαρασκευαστική των υπουργικών συνόδων ομάδα εργασίας του Συμβουλίου (Euro Working Group), με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Γ. Ζανιά.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής συμφωνίας, ορισμένα θέματα παραμένουν ανοικτά, όπως αυτό των μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους εκτός του ιδιωτικού τομέα.

Ορισμένες κυβερνήσεις εμφανίσθηκαν και χθες απρόθυμες να συνδράμουν περαιτέρω την Ελλάδα.

Η συνολική εικόνα των διαπραγματεύσεων, που θα συνεχισθούν και σήμερα, ήταν το βασικό θέμα της σύσκεψης που είχαν ως αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Δεν αποκλείεται, αν κριθεί απαραίτητο και ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, οι κ.κ. Παπαδήμους και Βενιζέλος να συναντηθούν με τους κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).

Το προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020 (από 164% το 2011), έναντι αρχικού στόχου για 120%.

Αυτό που συζητείται τώρα είναι η πιθανή αναθεώρηση του αρχικού στόχου (προς το 123% του ΑΕΠ) και πως θα βρεθούν τα χρήματα που λείπουν. Το ΔΝΤ «δείχνει» προς την πλευρά της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών για να βρεθούν τα 6 δισ. ευρώ που λείπουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον διεθνή Τύπο, το ύψος του νέου δανείου θα είναι 136 δισ. ευρώ, αν και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την Ολλανδία και τη Φινλανδία, που επιμένουν στον «στόχο» του 120%.

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι «η Ελλάδα υλοποίησε τις ενέργειες που ανέμενε από αυτήν το Eurogroup», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά ζητήματα, κυρίως το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το ποσό της χρηματοδότησης, τα οποία πρέπει να τεθούν επί τάπητος στις Βρυξέλλες.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.

«Υπάρχουν όλα τα στοιχεία [...] με τους τραπεζίτες, τους ιδιώτες πιστωτές, τους πιστωτές του δημόσιου, τα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες», είπε, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο κ. Μπαρουέν είπε ότι ο λογαριασμός θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα. Τα χρήματα της βοήθειας θα κατευθύνονται σε ένα λογαριασμό ειδικού σκοπού ώστε να διασφαλισθεί η αποπληρωμή των «Κινέζων, Κορεατών, Ιαπώνων, Αμερικανών» και άλλων επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, υπογράμμισε.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ ανέφερε πως στο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα του ειδικού λογαριασμού, ανώ ανοικτό παραμένει αυτό που αφορά στην επίβλεψη της υλοποίησης των μέτρων του νέου πακέτου.

Το θέμα του ειδικού λογαριασμού «έχει προετοιμαστεί σε τεχνικό επίπεδο. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν εντατικά γι' αυτό στη συνάντηση τους. Υποστηρίζω αυτόν τον ειδικό λογαριασμό», είπε.

«Η Ελλάδα δεν συνιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομία», όμως οι χώρες της Ομάδας των 20 περιμένουν ανυπόμονα «μία λύση», δήλωσε ο Γιοργκ Άσμουσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στη γερμανική έκδοση των Financial Times.

«Οι εταίροι της Ομάδας των 20 δεν καταλαβαίνουν για ποιόν λόγο μία χώρα το οικονομικό μέγεθος της οποίας αντιπροσωπεύει το 2,5% της ΕΕ έχει τέτοιες συνέπειες σε εμάς [...] Και δεν καταλαβαίνουν επίσης γιατί τα πράγματα δεν εξελίσσονται ταχύτερα. Πρέπει να εξηγούμε πάλι και συνέχεια ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωζώνη αποτελούν μοναδικά οικοδομήματα με σύνθετους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων», σημείωσε.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι περιμένουμε από το ΔΝΤ να συμμετάσχει και πάλι κατά το εν τρίτον στο νέο πρόγραμμα», είπε ακόμα, σχολιάζοντας με αυτόν τρόπο τις φήμες ότι το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει στο νέο πακέτο με ένα ποσό της τάξεως των 13 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραιτήθηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο ο Γ.Παναγιωτακόπουλος

Επιστολή στον Γ. Παπανδρέου και Μ. Καρχιμάκη


"Η νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί την ταφόπλακα κάθε ελπίδας του ελληνικού λαού καθώς πέρα και έξω από τα εκβιαστικά διλλήματα που τέθηκαν αυτές τις ημέρες, είναι σίγουρο ότι αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν να δώσουν καμία λύση απλά να παρατείνουν το μαρτύριο των πολιτών αυτής της χώρας" επισημαίνει ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος σε επιστολή με την οποία παραιτείται από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος κατηγορεί τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για "λανθασμένες επιλογές, φοβικά σύνδρομα και επιλογή ενός αδύναμου και ανίκανου πολιτικού προσωπικού" που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδα.

Αναφερόμενος στον Λουκά Παπαδήμο, ο κ. Παναγιωτακόπουλος υποστηρίζει ότι "οι αγορές έχουν πλέον τον εκπρόσωπο τους στη θέση ευθύνης του Πρωθυπουργού στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας".

Για τις διαδικασίες διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παναγιωτακόπουλος παρατηρεί "ότι κάθε έννοια συντροφικότητας έχει χαθεί. Το μόνο που υπάρχει είναι οι προσωπικοί υπολογισμοί πολλών στελεχών για την «επόμενη ημέρα»".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Γ.Παναγιωτακόπουλο προς τον κ. Παπανδρέου και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.

"Αγαπητέ πρόεδρε,

Εδώ και δύο χρόνια επισημαίνω το αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής.
Εδώ και δύο χρόνια με επανειλημμένες τοποθετήσεις μου στα κορυφαία όργανα του κινήματος, επισημαίνω το λάθος δρόμο που ακολουθούμε.

Στις τελευταίες εκλογές μια μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και εσένα Πρωθυπουργό. Ήταν η δικαίωση της προσπάθειας που έκανες και κάναμε όλοι μαζί από το 2004. Ήταν ταυτόχρονα η καταγραφή της ελπίδας ενός λεηλατημένου λαού, από την πολιτική της ΝΔ, να αλλάξει η χώρα πορεία. Και μπορούσε να το κάνει. Αρκεί να προσαρμόζαμε τις πολιτικές μας στις αρχές μας, αρκεί να προετοιμαζόμασταν κατάλληλα, αρκεί να εμπιστευόμασταν τη δύναμη και τις ικανότητες του στελεχιακού μας δυναμικού.

Δυστυχώς γρήγορα διαψεύστηκαν οι ελπίδες. Γρήγορα αποδείχθηκαν ανεφάρμοστες οι πολιτικές μας εξαγγελίες, γρήγορα επιστρέψαμε στα γνώριμα από τα προηγούμενα χρόνια πρόσωπα.

Δυστυχώς λανθασμένες επιλογές, φοβικά σύνδρομα και η επιλογή ενός αδύναμου και ανίκανου πολιτικού προσωπικού οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδα.

Προειδοποίησα για τα αποτελέσματα του πρώτου μνημονίου. Δεν ακούστηκα. Οι άνθρωποι που επέλεξες να κυβερνήσουν τη χώρα και που σήμερα κρατάνε αποστάσεις από τις ίδιες τους τις πράξεις, θεώρησαν το μνημόνιο κάτι σαν το ευαγγέλιο!

Κόψιμο μισθών, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, διάλυση εργατικής νομοθεσίας, ακρίβεια, εκτίναξη της ανεργίας, ύφεση και μια χώρα όχι στην άκρη του γκρεμού αλλά σε ελεύθερη πτώση.

Και όμως κανένας δε το έβλεπε. Αντίθετα με περίσσεια κομπορρημοσύνη οι Υπουργοί όχι απλά υπερασπίστηκαν αυτές τις πολιτικές αλλά μας οδήγησαν σε πλήρη σύγκρουση με την κοινωνία. Οι κοινωνικές μας συμμαχίες διαλύθηκαν, οδηγηθήκαμε σε πλήρη απομόνωση και το κίνημα πέρασε στην απαξία.

Η οργάνωσή μας μπήκε στην «κατάψυξη», τα στελέχη μας απογοητευμένα και προδομένα αδρανοποιήθηκαν. Καμία διαδικασία, καμία προοπτική.

Η Κυβέρνηση μετατράπηκε σε μια πολιτική Βαβέλ χωρίς συνοχή, χωρίς συναντίληψη, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική.

Ταυτόχρονα και μέσα σε αυτό το κλίμα της αναποτελεσματικότητας, της κομματικής διάλυσης και της επικράτησης προσωπικών στρατηγικών ήρθαν τα γεγονότα του Ιουνίου, που σηματοδότησαν την οριστική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ.
Η επιλογή της παραίτησης κάτω από τον ωμό εκβιασμό μερίδας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οδήγησαν, παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας, στην Κυβέρνηση Παπαδήμου με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς.

Η ακυβερνησία απέκτησε ονοματεπώνυμο. Οι αγορές είχαν πλέον τον εκπρόσωπο τους στη θέση ευθύνης του Πρωθυπουργού στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας.

Η νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί την ταφόπλακα κάθε ελπίδας του ελληνικού λαού καθώς πέρα και έξω από τα εκβιαστικά διλλήματα που τέθηκαν αυτές τις ημέρες, είναι σίγουρο ότι αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν να δώσουν καμία λύση απλά να παρατείνουν το μαρτύριο των πολιτών αυτής της χώρας.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Νοιώθω απογοητευμένος, νοιώθω και προδομένος.

Απογοητευμένος γιατί ειδικά το τελευταίο διάστημα διαπίστωσα ότι κάθε έννοια συντροφικότητας έχει χαθεί. Το μόνο που υπάρχει είναι οι προσωπικοί υπολογισμοί πολλών στελεχών για την «επόμενη ημέρα». Λες και ο λαός ενδιαφέρεται γι’ αυτό!

Προδομένος γιατί με τις λανθασμένες πολιτικές καταφέρατε να μετατρέψετε την ελπίδα σε οργή, το δυνατό ΠΑΣΟΚ σε ένα συνασπισμό απαξιωμένων στελεχών, τις ιδέες μας και τις αρχές σε κουρελόχαρτα της ιστορίας, τα όργανα μας σε διακοσμητικά στοιχεία ενός ανύπαρκτου πολιτικού υποκειμένου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μου είναι αδύνατο να συνεχίσω να συμμετάσχω στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Σας υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του.

Θα συνεχίσω σαν απλό μέλος του κινήματος να δίνω τον αγώνα μου, μαζί με όσους συντρόφους και συντρόφισσες έχουν ακόμη κουράγιο και υπομονή, για να ανατρέψουμε αυτή την πορεία προς το χάος. Η χώρα υποφέρει και απαιτεί δημοκρατική και προοδευτική διέξοδο, που αυτό το ΠΑΣΟΚ, με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να δώσει.

Πρέπει να το αλλάξουμε.

Πρέπει να συναντήσουμε και πάλι τις ρίζες μας, ειδικά σήμερα που οι έννοιες της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρες.

Θα σταθώ απέναντι στην προσπάθεια συντηρητικής μετάλλαξης του κινήματος αλλά και στις προσωπικές στρατηγικές ανθρώπων που χωρίς να έχουν συνείδηση της παράταξης αναζητούν καταφύγιο από τη λαϊκή και κομματική οργή.


Συντροφικά,
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος"।
protothema.gr

Read more...

Συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα θέλουν οι ΗΠΑ

Δηλώσεις Γκάιτνερ


Την πρόθεσή των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να στηρίξει την εν δυνάμει συμφωνία επί του νέου πακέτου βοήθειας της Ελλάδας διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό και δύσκολο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αξίζει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ» αναφέρει ο Γκάιτνερ σε γραπτή του δήλωση, με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για εκταμίευση της βοήθειας.protothema.gr

Read more...

Ο Βενιζέλος παραιτείται από υπουργός...



Μετρά αντίστροφα τις μέρες για να εγκαταλείψει το Υπουργείο Οικονομικών ο Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμορφώσει το δικό του χρονοδιάγραμμα για να φύγει από την υπουργική καρέκλα η οποία (γνωρίζει ότι) τον φθείρει και εξαντλεί το πολιτικό του απόθεμα.

Το σχέδιο του Βενιζέλου είναι...

δύο παράλληλες διαδικασίες με ον χρόνο να πιέζει, αλλά και να επικαλύπτεται. Πρώτον, ως υπουργός θέλει να τελειώσει το PSI, το οποίο θα το πλασάρει ως την μεγάλη επιτυχία που έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Δεύτερον, έχει μεθοδεύσει αποτελεσματικά την εκλογή του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ως υποψήφιου πρωθυπουργού του κόμματος (το τελευταίο τον ενδιαφέρει περισσότερο. Τόσο πολύ που θα έδινε την προεδρία στον Λοβέρδο, αν συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις).

Τι περιμένει ο Βενιζέλος; Την συμφωνία για το PSI και την κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και να φέρει κοντύτερα την εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου, αλλά ίσως έρθει νωρίτερα κατά μία εβδομάδα. Το δε PSI παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας – πάντως οι του Βενιζέλου εκτιμούν ότι μπορεί να τελειώσει μέσα στις προσεχείς 10 μέρες. Άρα, αρχές Μαρτίου ο Βενιζέλος μας τελειώνει από υπουργός.



antinews.gr



Read more...

Οι 20 αλλαγές στο Ε1 που θα συμπληρώσουμε φέτος

Και τον αριθμό σύνδεσης της ΔΕΗ θα γράφουμε στη δήλωση!


Μαζικές διασταυρώσεις για "κρυφά" εισοδήματα και ...τετραγωνικά, σχεδιάζει η εφορία και ζητά από φέτος να συμπληρώνουμε στο Ε1 όχι μόνο το ονοματεπώνυμο ή το εισόδημα, αλλά ακόμα και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού μας. Το νέο έντυπο δήλωσης φόρου εισοδήματος 2012 που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο φόρο Ακινήτων για το 2012, θα αρχίσει να αποστέλλεται άμεσα, ίσως και από αυτήν την εβδομάδα.

Το protothema.gr παρουσιάζει σήμερα το νέο έντυπο και όλες τις αλλαγές που θα συναντήσουμε σε αυτό -που στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνουν και ακόμα μεγαλύτερους φόρους σε σχέση με πέρυσι.
Προσωπικά στοιχεία (1η σελίδα, πίνακας 2)
1. Ζητείται πλέον να δηλώσουμε αν έχουμε περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κλπ) στο εξωτερικό. Αν «ξεχάσει» κάποιος να συμπληρώσει τους νέους αυτούς κωδικούς (029-030), τότε θα μπορεί το κράτος να κατάσχει ό,τι βρει πως έμεινε αδήλωτο, μετά από διασταυρώσεις με ξένες χώρες (πχ Ελβετία).

2. Για τους φορολογούμενους που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά, ισχύει ειδικό αφορολόγητο 9.000 ευρώ (αντί 5.000) εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017- 018 αλλά αν το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 9.000 ευρώ, τότε θα ισχύσει και για αυτούς το πολύ χαμηλό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και θα πληρώσουν αυτομάτως 400 ευρώ περισσότερο φόρο.

3. Καταργήθηκε ο κωδικός (027-028) που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

4. Καταργήθηκε η φοροαπαλλαγή που ίσχυε από το 2010 για νέους επιτηδευματίες ηλικίας κάτω των 35 και για κέρδη έως 30.000 ευρώ ετησίως. Απαλείφθηκε έτσι και η σχετική ένδειξη (019-020) στο Ε1 του 2012.
Τι φορολογείται (πίνακας 3, σελίδα 1-2)
5. Ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ δηλώνουν ξεχωριστά αν είχαν ζημία από ατομικό επάγγελμα την προηγούμενη χρήση (κωδ. 415-416 και 515-516).

6. Το εισόδημα από αλιευτικές δραστηριότητες δηλώνεται πλέον ξεχωριστά από τα γεωργικά (κωδ. 921-922). Συμπληρώνεται επιπλέον και ειδικός κωδικός (923-924) για το εισόδημα με βάση το αντικειμενικό σύστημα.

7. Δηλώνονται τα καθαρά κέρδη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ισχύος όμως μέχρι 100 kw (κωδ. 479-480)

8. Δηλώνονται τα καθαρά κέρδη από αγροτουριστική μονάδα, εφόσον η δυναμικότητά της δεν ξεπερνά τα 10 δωμάτια (κωδ. 481-482)

Πώς θα μας πιάσει το τεκμήριο (πίνακας 5, σελίδα 3)
9. Το σπίτι που μένει ο καθένας, ακόμα και αν φιλοξενείται δωρεάν, θεωρείται τεκμηριο εισοδήματος, εφόσον βρίσκεται σε τιμή ζώνης από 2.800 ευρώ ανά τμ και άνω. Από φέτος όμως η εφορία ζητάει να αναγράφεται στο Ε1 και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ (κωδ. 205) για την κύρια κατοικία κάθε φορολογουμένου, ασχέτως τιμής ζώνης.

10. Απαλείφθηκαν τελικώς οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι σχεδιαζόταν να δηλώνουν τους χώρους που έχουν «τακτοποιήσει» ως ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους, κινδυενύοντας να πιαστούν για τα καλά στα δίχτυα της Εφορίας, για μεγαλύτερη επιφάνεια από εκείνη που ως πέρυσι δήλωναν.

Τι μειώνει το ετήσιο τεκμήριο (πίνακας 6, σελίδα 3)
11. Για εισοδήματα που εξαιρούνται της έκτακτης εισφοράς (αποζημιώσεις απολύσεως, εφάπαξ κλπ) υπάρχει νέος κωδικός (657-658).

12. Προστίθεται κωδικός για δαπάνες γα αγορά ή ανέγερση ακινήτων, αλλά και για τη χρηματοδοτική μίσθωσή τους (κωδ. 735-736). Οι δαπάνες αυτές δεν αποτελούν πλέον τεκμήριο και οι φορολογούμενοι δεν θα ελεγχθούν για το «πόθεν έσχες». Ωστόσο αν πρόκειται για αγορά α΄κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις του δανείο για το 2011 θεωρούνται τεκμήριο και προστίθενται στις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και διαβίωσης.
Πώς γλιτώνετε φόρους (πίνακας 7, σελίδες 3-4)
13. Όλες ανεξαιρέτως οι ιατρικές δαπάνες που μειώνουν εισόδημα και φόρο, «περνάνε» πλέον σε έναν κωδικό (051). Καταργούνται οι κωδικοί 043-046 που αφορούσαν νοσηλεία και γιατρούς στο εξωτερικό.

14. Καταργείται ο κωδικός 041 για τις δαπάνες σε δικηγόρους. Αυτές οι δαπάνες συναθροίζονται στις γενικές δαπάνες με αποδείξεις (κωδ. 049)

15. Προστέθηκαν κωδικοί (092,094,096) για όσους δηλώνουν πως «φιλοξενούνται» και δεν πληρώνουν ενοίκιο κύριας κατοικίας.

16. Νέος κωδικός 075-076 για τις δωρεές χρηματικών ποσών στον «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του Δημοσίου χρέους».

17. Eχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία σύναψης του δανείου οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στον κωδικό 063-064 τους τόκους που κατέβαλαν το 2011. Όλοι πλέον (και οι πριν το 1999) δηλώνουν και τα τετραωνικά της κατοικίας (κωδ. 071).

18. Προστέθηκαν νέοι κωδικοί (077-078) που αφορούν στα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να εκπέσει από αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.

19. Νέοι κωδικοί (033- 034- 035- 036) όπου καταγράφονται οι δαπάνες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

Προκαταβολή-συμψηφισμός φόρων (πίνακας 8, σελίδα 4)
20। Απαλείφτηκε ο κωδικός 653 όπου αναγράφονταν και αφαιρούνταν από τον τελικό φόρο, τα ποσά φόρου που προκαταβλήθηκαν για φορτηγά ΔΧ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, λιανοπωλητές κλπ.
https://lh5.googleusercontent.com/-fNVSEasiYp4/T0FOBOh_9rI/AAAAAAAAjjw/ezgU6Zg65PY/s640/E1%25202012%2520ENTYPO%2520SEL%25201.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-ocnKYL6ecqI/T0FOHfhht2I/AAAAAAAAjj4/iM2ZOGB5GkQ/s640/E1%25202012%2520ENTYPO%2520SEL%25202.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-eLkVAISDfEc/T0FOFNDwvuI/AAAAAAAAjkA/6sI3ox1U928/s640/E1%25202012%2520ENTYPO%2520SEL%25203.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-K3jl__uEsgE/T0FOQmfgT1I/AAAAAAAAjjk/xPZv1J4_fPU/s640/E1%25202012%2520ENTYPO%2520SEL%25204.JPGprotothema.gr

Read more...

Συσκέψεις και ετοιμασίες στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή νέου προέδρου

Στην τελική ευθεία


Συσκέψεις στην Ιπποκράτους για τη ρύθμιση διαδικαστικών ζητημάτων
Συσκέψεις στην Ιπποκράτους για τη ρύθμιση διαδικαστικών ζητημάτων (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Κανονικά, στις 18 Μαρτίου, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε το βράδυ της Παρασκευής, στα γραφεία της οδού Ιπποκράτους, με τη συμμετοχή του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη, του γραμματέα της Επιτροπής Δεοντολογίας Γιώργου Ανωμερίτη και τους γραμματείς της Αττικής (Περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών) της Γραμματείας του Τομέα Οργανωτικού.

Παραμένουν, επίσης, οι ημερομηνίες για τη σύγκληση της Εθνικής Συνδιάσκεψης και του Εθνικού Συμβουλίου για την κατάθεση και ανάδειξη των υποψηφιοτήτων. Ενδέχεται, πάντως, να μετακινηθεί προς τα πίσω η ημερομηνία συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων, να εξεταστούν οι όποιες ενστάσεις και οι υποψήφιοι να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τα μέλη και τους φίλους που θα κληθούν να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας προς το Πολιτικό Συμβούλιο, το Εθνικό Συμβούλιο θα μπορούσε να συνεδριάσει, αντί στις 11 Μαρτίου, όπως αρχικά είχε οριστεί, την επόμενη μέρα της Εθνικής Συνδιάσκεψης, η οποία θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Μαρτίου.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε και μια πρώτη αποτίμηση των μέχρι σήμερα διαδικασιών στις κομματικές οργανώσεις του Κινήματος. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα συμμετοχής στην περιφέρεια, αλλά στην Αττική τα πράγματα είναι καλύτερα.

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας το επιχειρησιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις καθενός, για κάθε μέρα των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων μέχρι την εκλογή προέδρου.

Ένα από τα θέματα που απασχολούν την Επιτροπή, είναι που και πόσες κάλπες θα στηθούν. Αν δηλαδή θα στηθεί μια κάλπη ανά Καλλικρατικό δήμο, ή μια ανά Καποδιστριακό δήμο. Στην πρώτη περίπτωση θα στηθούν 350 κάλπες, ενώ στη δεύτερη 1.100.

Στις εκλογές, στις οποίες δεν αναμένεται να συγκεντρωθεί ο αριθμός του 2007, θα πάρουν μέρος μέλη και φίλοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, ο οποίος έχει ήδη «φορτωθεί» στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις διπλοψηφιών. Πρέπει επίσης το όνομα του ψηφοφόρου να περιλαμβάνεται και στους κομματικούς καταλόγους.

Σχετικά με τους βουλευτές που δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή τη νέα σύμβαση, από την Επιτροπή Δεοντολογίας ξεκαθαρίζεται ότι όσοι δεν είναι, πλέον, μέλη της ΚΟ, δεν είναι και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, επομένως δεν θα πάρουν μέρος στη συνεδρίαση του οργάνου.

Όσοι βουλευτές έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η τελευταία, με βάση το Καταστατικό, τους παραπέμπει στο Εθνικό Συμβούλιο για να αποφασίσει εκείνο, ως αρμόδιο όργανο για τα μέλη του. Πρόκειται για τους εννέα βουλευτές, Γιάννη Κουτσούκο, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, Παναγιώτη Δημητρουλόπουλο, Βασίλη Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρη Κουσελά, Δημήτρη Καρύδη, Μαρία Μίχου και Μιχάλη Τζελέπη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...