Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Συνάντηση της Προέδρου της "Κοινωνικής Συμφωνίας" με Πρέσβεις και άλλους διπλωμάτες χωρών της Ε.Ε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Με Πρέσβεις και άλλους εκπροσώπους των διπλωματικών αποστολών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, συναντήθηκε την Πέμπτη η Πρόεδρος της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκα Τ. Κατσέλη, στους οποίους παρουσίασε τις θέσεις και τις αρχές του κόμματος και ανέπτυξε τις πέντε βασικές προτεραιότητες του. Δηλαδή,

 1. Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της οικονομίας
 2. Την αναμόρφωση φορολογικού συστήματος
 3. Την αναμόρφωση πλαισίου για επενδύσεις με στόχο τις επενδύσεις
 4. Τον περιορισμός δαπανών υγείας με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου παρατηρητηρίου τιμών
 5. Την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξέφρασαν οι ξένοι διπλωμάτες με τις ερωτήσεις τους που στόχευαν να πληροφορηθούν για τους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθούν οι προτάσεις του κόμματος, για την άποψή της κας Κατσέλη για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, για τη στάση της "Κοινωνικής Συμφωνίας" απέναντι στο μνημόνιο και το τι θα πράξει εφόσον κληθεί μετά τις εκλογές να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα, καθώς και για το πως μπορούν να υλοποιηθούν οι αναγκαίες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις έναντι αυτών που εφαρμόζονται σήμερα.


Read more...

Διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών για όσους απαλλάσονται από το τέλος ακινήτων

Εγκύκλιος για εξαιρέσεις, μειωμένους συντελεστές


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος ακινήτων αλλά έχουν λάβει το λογαριασμό από τη ΔΕΗ ή από τους άλλους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος (με το ποσό του τέλους) θα πρέπει να καταβάλλουν το τέλος και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση από την εφορία στην οποία υπάγονται για την επιστροφή του ποσού, όπως διευκρινίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Η σχετική αίτηση όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτοτυπία του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και δήλωση του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2011 ή 2012 του ιδιοκτήτη.

Σχετικά με την επιβολή του μειωμένου συντελεστή (0,5) για τον υπολογισμό του τέλους σε πολύτεκνους διευκρινίζεται ότι ισχύει για όσους έχουν από 4 παιδιά και πάνω και ότι το μειωμένο τέλος δεν ισχύει αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για την απαλλαγή των ανέργων από το ειδικό τέλος ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι το οικογενειακό εισόδημα του ανέργου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ποσό που προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και η αξία της ακίνητης περιουσίας του με βάση τα στοιχεία του 2008 να μην είναι μεγαλύτερη από 150.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Η απαλλαγή και στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε τιμή ζώνης με τιμή μεγαλύτερη των 3.000 ευρώ το τμ.

Σχετικά με ιδιοκτήτες που δεν καταβάλλουν το τέλος ακινήτων, διευκρινίζεται ότι μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης η ΔΕΗ ή οι άλλοι εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος αποστέλλουν τα στοιχεία των οφειλετών στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αυτή με τη σειρά της στις ΔΟΥ οι οποίες θα προχωρούν στην εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πληθαίνουν τα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη

Κρίσιμο το Eurogroup, έρχονται κι άλλες «διασώσεις»;Λίγες μόνον ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup στην Κοπεγχάγη, ψηλά στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται η τυπική έγκριση του πολυαναμενόμενου «τείχους προστασίας» της Ευρωζώνης, με την «διπλή λειτουργία» των Ταμείων διάσωσης της ΕΕ (ESM – EFSF), (δείτε εδώ τι μετέδιδε νωρίτερα το protothema.gr), οι αγορές και οι αναλυτές έχουν πλέον εμφανώς στρέψει την προσοχή, τον προβληματισμό αλλά και τα … κερδοσκοπικά τους βέλη στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στην Ισπανία η Πέμπτη απεδείχθη κατά πολλούς η πρώτη ημέρα του «πολέμου» με την κοινωνική αντίδραση στα νέα μέτρα λιτότητας να κορυφώνεται και τα εργατικά συνδικάτα να ετοιμάζονται για σκληρή αντιπαράθεση στη συνέχεια. Την Παρασκευή το πρωί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2012. Έναν προϋπολογισμό που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την πορεία της χώρας καθώς ήδη στην αρχή της εβδομάδας η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι η ισπανική οικονομία έχει εισέλθει και επίσημα σε ύφεση!

Οι αναλυτές πλέον εκφράζουν και δημόσια τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον η Ισπανία είναι σε θέση να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της, ενώ ήδη οι περισσότεροι αμφισβητούν για τη δυνατότητα της χώρας να επανακτήσει σύντομα την πρόσβασή της στις αγορές. Πιο δηκτικός όλων ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup κ. Willem Buiter ο οποίος ανέφερε ότι η Ισπανία θα χρειαστεί με τη σειρά της ένα νέο πακέτο διάσωσης εντός του 2012.

Αλλά και οι αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι η Ισπανία θα χρειαστεί τη βοήθεια της ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, με δυο λόγια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του EFSF για να ανακεφαλαιποιήσει τις τράπεζες της.

Την ίδια ώρα στην γειτονική Πορτογαλία τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αναζωπυρώνουν τους φόβους ότι η χώρα θα έχει την τύχη της Ελλάδας, δηλαδή θα αναγκαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Ήδη την Πέμπτη η κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της πορτογαλικής οικονομίας, ανακοινώνοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 3,4% το 2012, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για μείωση κατά 3,1%.

Κι ενώ η κατάσταση στο Νότο μοιάζει εφιαλτική, η αρνητική έκπληξη ήρθε από την Ολλανδία και δευτερευόντως τη Γερμανία. Αρχής γενομένης από την Ολλανδία, όπου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Klaas Knot, απηύθυνε έκκληση στην ολλανδική κυβέρνηση να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στα μέτρα για το έλλειμμα, προειδοποιώντας ότι το χρέος θα αυξηθεί υπέρμετρα τα επόμενα χρόνια.

Το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση συνεργασίας της Ολλανδίας βρίσκεται εδώ και τέσσερεις εβδομάδες σε διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση προϋπολογισμού και δεν μπορεί να φτάσει σε συμφωνία καθώς τα κόμματα διαφωνούν ως προς το εύρος και το είδος των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν για τον περιορισμό του ελλείμματος.

Κι όλα αυτά την ώρα που στη Γερμανία το χρέος άγγιξε το 140% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι ήδη σε υψηλότερο επίπεδο από ότι ήταν το αντίστοιχο ελληνικό όταν η χώρα μας υπέβαλλε αίτηση για υπαγωγή της στο πρώτο … Μνημόνιο!
.protothema.gr

Read more...

Κατά 25% αυξήθηκαν οι άστεγοι στην Ελλάδα τη διετία 2009-2011

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


(Φωτογραφία: ICON )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα, η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι ότι οι άστεγοι αυξήθηκαν κατά 25% τη διετία 2009-2011.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, αποτέλεσμα της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία το 2011 έφτασε το 6,8% και το 2012 αναμένεται να είναι 4,7% είναι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 15% συνολικά από την αρχή της κρίσης.

Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011, χάθηκαν 370.000 θέσεις εργασίας, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στη μείωση των μισθών κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους νέους.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η παραγωγικότητα μειώθηκε κατά 2,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011 και υπογραμμίζεται η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, η οποία, πλέον, έχει φτάσει το 21% το Δεκέμβριο του 2011, από 14,4% το Δεκέμβριο του 2010 και 10,3% το Δεκέμβριο του 2009.

Η ανεργία στην Ελλάδα πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους μεσαίων προσόντων (20,1% έναντι 8,7% στην ΕΕ) και χαμηλών προσόντων (14,6% έναντι 5,7% στην ΕΕ).

Όπως προκύπτει ακόμη από την έκθεση της Επιτροπής, η μακροχρόνια ανεργία έχει αυξηθεί στο 9,1% του εργατικού δυναμικού (355.000 άτομα) και αφορά το 50% των ανέργων.

Παράλληλα, η ανεργία των νέων έχει διπλασιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια και έφτασε το 48% τον Νοέμβριο του 2011.

Όπως επισημαίνει ακόμη η Επιτροπή, η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.

Το 2010, μόνο το 3% του ενεργού πληθυσμού συμμετείχε σε παρόμοια προγράμματα, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 9%. Το ποσοστό των νέων 25-34 ετών που συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης είναι στο 7% στην Ελλάδα, όταν στην ΕΕ είναι 15%. Χαμηλά ποσοστά συμμετοχής σε αυτά τα προγράμματα παρατηρούνται και στις ηλικίες 55- 64 ετών: 0,5% στην Ελλάδα και 4,5% στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Επιτροπής, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 9,3% το 2010, ενώ στα όρια της φτώχειας ζει το 27,7% του πληθυσμού, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 23,4%.

Επίσης, το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο τέλος του μήνα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκε από 19% το 2007 σε 24% το 2010.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στήριξη των κομμάτων στην Πρόταση Νόμου για τη ρύθμιση δανείων και ελάφρυνση δανειοληπτών ζητά η "Κοινωνική Συμφωνία"


Αθήνα, 29/03/12

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΖΗΤΑ Η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Με επιστολή που έστειλε στους αρχηγούς όλων των κομμάτων που έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή των Ελλήνων και την Ευρωβουλή, η Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Τ. Κατσέλη ζητά τη δημόσια στήριξή τους στη πρόταση Νόμου που κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κόμματος στις 20 Μαρτίου για τη «Ρύθμιση δανείων για την ανακούφιση και την ελάφρυνση δανειοληπτών».

Στην νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, της «Κοινωνικής Συμφωνίας», που αφορά συμπολίτες μας που έχουν στεγαστικά, επαγγελματικά ή καταναλωτικά δάνεια, προβλέπεται η δυνατότητα μείωσης του οφειλόμενου ποσού, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι τις 31/12/2015.

Προβλέπονται, επίσης, δικλίδες ασφαλείας προς αποφυγή περιπτώσεων κατάχρησης της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Ακολουθεί η προαναφερόμενη επιστολή.

«ΑΘΗΝΑ : 29 Μαρτίου 2012

Η «Κοινωνική Συμφωνία» κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή πρόταση νόμου για τη «Ρύθμιση δανείων για την ανακούφιση και την ελάφρυνση δανειοληπτών».

Βασική επιδίωξη της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας είναι να απαντήσει σ’ ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικά, επαγγελματικά ή καταναλωτικά δάνεια και την ίδια στιγμή έχουν υποστεί μία απότομη και απρόσμενη μείωση των εισοδημάτων τους, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 50-60%.

Με την πρόταση νόμου, εφόσον το καθαρό εισόδημα ενός δανειολήπτη έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%, δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να αποφασίσει τη μείωση του οφειλόμενου ποσού μέχρι ποσοστού 30% καθώς και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του εναπομένοντος συνολικού οφειλόμενου ποσού, κατά τρόπο τέτοιο ώστε το ύψος των μηνιαίων τοκοχρεωλυτικών δόσεων να μην υπερβαίνει το 30% του ύψους των συνολικών μηνιαίων καθαρών εισοδημάτων του οφειλέτη.

Προβλέπονται, επίσης, ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου ν’ αποφευχθούν περιπτώσεις κατάχρησης της συγκεκριμένης ρύθμισης, καθώς το δικαστήριο οφείλει να λαμβάνει υπόψη και να εξετάζει προσεκτικά τη συνολική περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και συζύγου του διαχρονικά, έτσι ώστε να είναι σε θέση, προτού αποφασίσει, να διαγνώσει την πρόσκαιρη ή μόνιμη αδυναμία καταβολής οφειλών.

Επιπλέον, προτείνουμε την αναστολή πλειστηριασμών μέχρι την 31η-12-2015, καθώς η ισχύουσα προθεσμία λήγει στις 31/12/2012, και αύξηση του ορίου απαιτήσεων από τις 200.000 ευρώ στις 300.000 ευρώ.

Με τις ρυθμίσεις αυτές δίνεται μια ουσιαστική ελάφρυνση σε νοικοκυριά, ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούν απρόσκοπτα τις οφειλές τους. Ταυτόχρονα, με τη στήριξη της αγοραστικής τους δύναμης ενισχύεται η εμπορική κίνηση και η εν γένει οικονομική δραστηριότητα με ευεργετικές επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους μέσω του καταβαλλόμενου Φ.Π.Α.

Πιστεύουμε ότι τη δύσκολη αυτή οικονομική και κοινωνική συγκυρία οι πολίτες έχουν ανάγκη από προτάσεις ρεαλιστικές, με θετικό πρόσημο, οι οποίες θα απαντούν στην καρδιά τω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Για το λόγο αυτό, η «Κοινωνική Συμφωνία» σας καλεί να στηρίξετε δημόσια τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία και να συμμετέχετε εποικοδομητικά με προτάσεις ή παρατηρήσεις σας.

Λούκα Τ. Κατσέλη

Πρόεδρος»


Read more...

Η "απόρρητη" πυρκαγιά της 11ης Μαρτίου στο υπ. Οικονομικών έχει σχέση με τα έγγραφα-ντοκουμέντα;...http://www.kourdistoportocali.
Από τον Αυτόπτη Μάρτυρα

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012.
Στο υπόγειο του υπ. Οικονομικών-εκεί όπου έχει βγει η βρώμα ότι υπάρχει κλοφέν-ξεσπάει φωτιά.
Κάποιος σπεύδει να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία καταφθάνει στο σημείο.
Οι άνδρες κατεβαίνουν στο υπόγειο του π. Οικονομικών και επιχειρούν να...
κατασβήσουν την μικρής έκτασης φωτιά η οποία έκαιγε σωρούς εγγράφων!
Εκείνη τη στιγμή ακούγεται η εντολή του επικεφαλής ο οποίος θα διατάξει
-Ρίξτε νερό, πολύ νερό. Να μην μείνει τίποτε!..
Οι πυροσβέστες απόρησαν γιατί ήξεραν πως με το νερό θα καταστραφούν τα πολύτιμα έγγραφα του Αρχείου ανάμεσα στα οποία και αυτά που είχαν απομείνει και αφορούσαν τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις.
Κάποιος από τους ήρωες της Πυροσβεστικής σοκάρεται και αντιδρά, ενώ ένας άλλος μαζεύει και διασώζει κάποια έγγραφα- φωτιά τα οποία αποδεικνύουν το μεγάλο εθνικό έγκλημα.
Το συμβάν θα χαρακτηριστεί «απόρρητο» από τη Πυροσβεστική!

Μόνο που-σύμφωνα με το ρεπορτάζ- τα ντοκουμέντα υπάρχουν όπως επίσης και οι μαρτυρίες- σοκ των ανδρών της Πυροσβεστικής!...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ- ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣRead more...

Γ. Κουτρουμάνης: Απέσυρε το άρθρο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά...Στην απόσυρση του άρθρου 49 νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, που τροποποιούσε το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, προχώρησε ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Όπως εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής αποσύρει την... ρύθμιση διότι «εξελίσσεται διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα με την ΕΚΤ.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το «μπλοκάρισμα» έγινε για διαδικαστικούς λόγους και πως «ευελπιστεί να διευθετηθούν σύντομα» ώστε να επαναφέρει την ρύθμιση με τροπολογία πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, που αναμένεται να γίνει έως τη Μεγάλη Τρίτη.

Το άρθρο 49 όριζε πως φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία θα εντάσσονταν στον ν. 3869/2010 με αποτέλεσμα να διασφαλίζονται έναντι των τραπεζών, καθώς σε αυτά δεν θα επιτρέπεται να πτωχεύσουν.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνετο διοικητική ρύθμιση των χρεών τους σε μια ενέργεια που επιβλήθηκε, βάσει του αιτιολογικού του νέου σχεδίου νόμου, από τη διαπιστωμένη απροθυμία συνεργασίας των τραπεζών σε αυτό το σημείο. Στο παραπάνω πλαίσιο, ως προαιρετική θα οριζόταν η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών των οφειλετών πριν την κατάθεση της αίτησης για ρύθμιση.

Επιπλέον από τα 4 χρόνια η περίοδος ρύθμισης των χρεών παρατεινόταν μεν στα 5 χρόνια, όμως ο χρόνος θα άρχιζε να μετρά από την περίοδο κατάθεσης της αίτησης κι όχι από το χρονικό σημείο έκδοσης της απόφασης. Με τον τρόπο αυτό θα τερματιζόταν η μακρόχρονη διαδικασία αναμονής για τους οφειλέτες. Ακόμη, δινόταν η δυνατότητα στο δικαστήριο να ρυθμίσει την οφειλή για εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας κατά είκοσι έως τριάντα πέντε χρόνια. Τέλος, το ποσό ανά ατομικό τραπεζικό λογαριασμό που δεν μπορούσε να κατασχεθεί θα έφτανε στα 1.500 ευρώ ενώ σε κοινό λογαριασμό τα 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, προστέθηκε διάταξη η οποία προβλέπει τη σύσταση Ειδικού Ελεγκτικού γραφείου το οποίο θα ελέγξει τόσο τις 40.000 περιπτώσεις παράνομης παροχής προνοιακών επιδομάτων όσο και όλες τις άλλες περιπτώσεις κρουσμάτων κακοδιαχείρισης ή παράνομης διάθεσης κονδυλίων για δαπάνες υγείας και πρόνοιας...

skai.grRead more...

ΕΘΝΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ-ΣΟΚ: "Εξαφανίστηκαν" τα αρχεία των γερμανικών αποζημιώσεων!


Μέσω "Το Γρέκι"

Εξαφανίστηκε κάθε στοιχείο από το υπουργείο Οικονομικών και από την Τράπεζα της Ελλάδας που να τεκμηριώνει τις καταστροφές που προκάλεσε η γερμανική κατοχή στη χώρα, το αναγκαστικό δάνειο και η κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών!
Αυτό ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών -και ευρισκόμενος σε αγαστή συνεργασία με τους Γερμανούς για τα Μνημόνια κλπ.- Φ.Σαχινίδης σήμερα στη Βουλή, όπου συζητήθηκε το θέμα στην ειδική κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών, 'Αμυνας και Οικονομικών!
«Δεν έχουμε κανένα στοιχείο στο υπουργείο Οικονομικών ούτε για το δάνειο ούτε για τις αποζημιώσεις. Δεν...
υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.
Ρώτησα να με ενημερώσουν οι υπηρεσίες αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας, αλλά δεν προέκυψε κάτι.
Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ. Θα θέσω υπ’ όψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο», είπε στους βουλευτές.
Και σα να μη φτάνει η κοροϊδία αυτή ήρθε εις επίρρωσιν η Τράπεζα της Ελλάδας για να κάνει αβάντα στον προϊστάμενο υπουργό Οικονομικών: Ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Παπαδάκης είχε δηλώσει προσφάτως στην Βουλή ότι η ΤτΕ «δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών». Τα οποία στοιχεία όμως από το Οικονομικών έχουν... εξαφανιστεί!

Το θέμα είναι ποιος δουλεύει ποιον... Και καλά κάνουν και μας συμπεριφέρονται οι ξένοι όπως μας συμπεριφέρονται, αφού βρίσκουν προδότες που εξαφανίζουν ολόκληρα αρχεία τέτοιων κολοσσιαίων θεμάτων.

Εν προκειμένω πρόκειται για τεράστιο εθνικό σκάνδαλο και κατ' ελάχιστον θα πρέπει να απαιτηθούν ποινικές ευθύνες.

Τι θα πει: «Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ. Θα θέσω υπ’ όψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο» κύριε υπουργέ των Οικονομικών; Τι είναι τα πολεμικά αρχεία και τα αρχεία της καταστροφής μιας ολόκληρης χώρας που χάνονται και δεν βρίσκονται; Λογαριασμοί της ΔΕΗ ή αναμνηστικές φωτογραφίες;

Δεν ντρέπονται καθόλου να τα λένε αυτά στη Βουλή; Υπάρχει και ένα όριο στην ξεφτίλα.

Καλύτερα να μας πουν ευθέως ότι εκλάπησαν από πράκτορες των Γερμανών που φόρτωσαν σε μια νύχτα σε ένα φορτηγό τα στοιχεία ή ότι ζητήθηκαν από τη Γερμανία εκβιαστικά και παραδόθηκαν. Αλλά όχι ότι "Κάποτε υπήρχε ένα αρχείο, αλλά και αυτό έχει χαθεί"!

Δεν αισθάνονται ντροπή για το πάνω από 1 εκατομμύριο νεκρούς που είχε η χώρα στο Β' ΠΠ;

Πώς μπορούν να κοιμούνται τα βράδια; Πώς μπορεί να ξεστομίσει κάτι τέτοιο κάποιος που έχει ονομαστεί "υπουργός Οικονομικών" από το ελληνικό κράτος και έχει εκλεγεί βουλευτής από τους Έλληνες πολίτες;

Και κατόπιν αυτών τι σημασία έχει που ο υπουργός Εξωτερικών Σ.Δήμας υποστήριξε ότι "Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει";

Πώς θα διεκδικήσει αφού έχει εξαφανιστεί το αρχείο τόσο των γερμανικών καταστροφών, όσο και της επιστροφής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου καθώς και των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν; Γιατί δεν ρώτησε τον Φ.Σαχινίδη, πού είναι το αρχείο; Μήπως το φόρτωσαν σε τρένο και το έστειλαν στη Γερμανία πριν υπογράψουν το Μνημόνιο όπως έκαναν με τους Έλληνες Εβραίους οι Γερμανοί;

Όλα αυτά τα απίστευτα στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής. Το αστείο είναι ότι ο Σ.Δήμας υποστήριξε ότι «για την διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας χρειάζεται περαιτέρω μελέτη όλων των στοιχείων και αξιολόγηση».

Ποιων στοιχείων; Αυτών που εξαφάνισαν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους (εκτός και αν πιστεύουν ότι τα πήραν κάποιοι άλλοι);

Αλλά από την έρευνα που έκανε το defencenet.gr, προέκυψε ότι τα αρχεία δεν ήταν ένα, αλλά τρία: Ένα στο υπουργείο Εξωτερικών, ένα στο υπουργείο Οικονομικών και ένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Εξαφανίστηκαν και τα τρία;

Πώς λέει ο Παπαδάκης ότι το αρχείο είναι στο υπουργείο Οικονομικών; Επί διοικήσεως Λουκά Παπαδήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος, όταν του είχε ζητήσει αντίγραφο από το αρχείο ο Μ.Γλέζος, ο Λ.Παπαδήμος δεν αρνήθηκε την ύπαρξή του, αλλά απάντησε ότι "Χρειάζομαι την έγκριση της κυβέρνησης για να σας το δώσω"!

Το πιο φοβερό είναι ότι σήμερα βρισκόντουσαν στην κοινή συνεδρίαση και οι τρεις κάτοχοι των αρχείων: Υπουργείο Εξωτερικών, Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος. Και οι δύο είπαν ότι δεν το έχουν και το Εξωτερικών διά του Σ.Δήμα δεν είπε το αντίθετο. Άρα;

Και βέβαια ο Σ.Δήμας μιλώντας για λογαριασμό των Γερμανών είπε ότι "Είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με την ναζιστική Γερμανία. Όσο προσβλητικό είναι και να ακούγονται φωνές που λένε να πουληθούν τα νησιά και η Ακρόπολη".

Μα οι ίδιοι οι Γερμανοί βουλευτές τα λένε αυτά για τα νησιά και την Ακρόπολη, δεν τα λέμε εμείς...

Ωραίος τρόπος για να κλείσει η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Καταστρέφουμε τα στοιχεία, άρα έγκλημα, "kaput" που λένε και στην πατρίδα (τους)...

Εκεί στην Εισαγγελία Αθηνών θα το αφήσουν έτσι το ζήτημα;

(Η φωτογραφία της α' σελίδας, είναι από το Δίστομο. Δυο Ελληνόπουλα μπροστά στο φτωχικό τάφο των γονιών τους που κάηκαν από τους Γερμανούς. Ζωντανοί...) .

Από defencenet


Αυτά βλέπουν στο Βερολίνο και γελάνε...
Γερμανικές οι αποζημιώσεις, ελληνικό το μπάχαλο!
«Οι υπηρεσίες μου είπαν ότι κανείς τις τελευταίες δεκαετίες δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό»! Σε αυτή την κυνική ομολογία προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και των ανεκτίμητων αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός κατά την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το συγκεκριμένο ζήτημα ολοκλήρωσε την τραγική εικόνα που παραπέμπει σε «μπάχαλο» και όχι υπουργείο λέγοντας ανερυθρίαστα ότι «Ρώτησα αν έχουμε στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας. Ενημερώθηκα ότι κάποτε υπήρχε τμήμα στη Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτγους και ότι υπάρχει ένα αρχείο για πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω εξασφαλίσει πρόσβαση και αναζητώ το αρχείο»!!!

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Παπαδάκης είχε δηλώσει ότι η ΤτΕ «δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών».

Από την άλλη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου εξήγησε πως «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει φάκελο, δεν έχει υπηρεσία, δεν έχει ασχοληθεί παρά μόνο όταν είχε δικαστική εμπλοκή» ενώ πρόσθεσε πως «από τη στιγμή που πας σε διαπραγμάτευση, πρέπει να είσαι έτοιμος για τα επόμενα βήματα αν αποτύχει η διαπραγμάτευση. Να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να θέσει το θέμα σε δικαστήρια σε διαφορετική βάση». Πάντως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «για εμάς το θέμα είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής».

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει» εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα «διατηρεί το δικαίωμα να χειριστεί το θέμα την στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει καταλληλότερο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων, έχοντας κάνει την ανάλογη προετοιμασία» επισήμανε όμως ότι απαιτείται προσοχή για το πως θα τεθεί το ζήτημα λέγοντας ότι «Είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με την ναζιστική Γερμανία. Όσο προσβλητικό είναι και να ακούγονται φωνές που λένε να πουληθούν τα νησιά και η Ακρόπολη. Ο λαϊκισμός τρέφει λαϊκισμό»!

Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Την απόφαση συγκρότησης κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με αντικείμενο την τεκμηρίωση και προώθηση του ζητήματος των γερμανικών κατοχικών οφειλών, έλαβαν οι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σε κοινή συνεδρίασή τους.

Ειδικότερα υιοθετήθηκε ομόφωνα η πρόταση του Π. Κουρουμπλή και άλλων 37 βουλευτών, να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή, αλλά και να ζητηθεί από τη γερμανική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο η άδεια να εκθέσει δημόσια ο Πρόεδρος της Βουλής τα επιχειρήματα της χώρας.


Read more...

Απαράδεκτη και Καταδικαστέα η αναφορά του Ματίας Μόρς στα εσωτερικά προεκλογικά θέματα της Ελλάδας


Αθήνα, 29/03/12

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΑΣ ΜΟΡΣ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με αφορμή δημοσιεύματα για παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας που επιχείρησε με δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρόϊκα, Ματίας Μορς, το Γραφείο Τύπου της «Κοινωνικής Συμφωνίας» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η εκτίμηση του κ. Μορς ότι διαπιστώνει «μια ξεκάθαρη πλειοψηφία» που «υποστηρίζει το τρέχον πρόγραμμα» αναφέρεται σε ανύπαρκτη δημοσκόπηση. Πρόκειται για μια απαράδεκτη και καταδικαστέα παρέμβαση ενός κοινοτικού υπαλλήλου στα εσωτερικά μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προεκλογική περίοδο.

Οι προϊστάμενοι του κ. Μορς στις Βρυξέλες πρέπει να τον αποσύρουν και, αν δεν το πράξουν, η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να το ζητήσει επιτακτικά, για να αποκατασταθεί μια ισότιμη συνεργασία αλληλοσεβασμού μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενός κράτους-μέλους.»


Read more...

Πολύ "μπλα-μπλα" χωρίς ... ουσία!


Γράφει ο Γιάννης Δ. Πρεβενιός
e-mail: prevejohn@yahoo.gr

Βγήκε λοιπόν ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (μετά από σκληρή προεκλογική αναμέτρηση με τον .. ίδιο του τον εαυτό) και αμέσως άρχισε τις κουτο-πονηρίστικες μεθόδους του!
Ο εμπνευστής της ασυλίας και παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών μαφιόζων θεωρεί ότι μπορεί για μια ακόμη φορά να ξεγελάσει τον Ελληνικό λαό, στον οποίο έχει πλασάρει εδώ και χρόνια τον εαυτό του (μέσω των διαπλεκόμενων Μ.Μ.Ε.) ως ευφυή!
Τώρα μοιάζει με τον λύκο που έγινε αρνάκι μια και όλοι θυμόμαστε...
τις πολιτικές του κωλοτούμπες με το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και το εκβιαστικό προσωπείο του στο βήμα της Βουλής για να εκφοβίσει τους βουλευτές και τους πολίτες να αποδεχθούν τα προσχεδιαμένα για το ξεπούλημα της χώρας μας!
Τώρα μας μιλάει για νέες σελίδες και νέα οράματα αποσύροντας από το προσκήνιο κάποιους πρωτοκλασάτους (που με τα έργα και τα λόγια τους πλήγωσαν και εξόργισαν τους Έλληνες) πιστεύοντας ότι έτσι θα αναμορφώσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ και θα το καταστήσει λευκή περιστερά στην συνείδηση του Ελληνικού λαού, υφαρπάζοντας για άλλη μία φορά (μετά το "Λεφτά υπάρχουν") την ψήφο του!
Όχι κ. πρόεδρε δεν θα "πάρουμε" μια και αυτούς που αποσύρατε ξέρουμε ότι θα τους κρατήσετε σε άλλα πόστα στο παρασκήνιο για να συνεχίσουν να παίζουν το ύποπτο ρόλο τους.
Όχι κ. πρόεδρε δεν σας "πιστεύουμε" πια αφού εδώ και καιρό με τις πράξεις σας έχετε μείνει στο "τόπο" και όχι ανεξεταστέος, στην λογική και στην συνείδηση μας οπότε η ρητορεία σας ουδόλως μας καθηλώνει αφού απλά μας ακούγεται πια σαν ... πολύ "μπλα-μπλα" χωρίς ... ουσία!!!

Read more...

Με έπαρση και αλαζονεία στη Βουλή η νέα διευθύντρια του Γραφείου του Ε. Βενιζέλου...


Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΜΟΝΟ στο PRESS-GR


Tην πρώτη της εμφάνιση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με την ιδιότητα της διευθύντριας του Πολιτικού Γραφείου του (νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ) Ευάγγελου Βενιζέλου έκανε σήμερα η η Χριστίνα Μανωλοπούλου. Οι εντυπώσεις που άφησε όμως δεν ήταν θετικές.
Αντίθετα, ακόμη και "βενιζελικοί" βουλευτές σχολίαζαν αργότερα ότι...
ήταν γεμάτη έπαρση και αλαζονεία εκθέτοντας έτσι τον κ. Βενιζέλο που σίγουρα δεν θέλει οι στενοί συνεργάτες του να δείχνουν τέτοια συμπεριφορά.
Τα αρνητικά σχόλια "ταξίδεψαν" γρήγορα μάλιστα από τη Βουλή στην Ιπποκράτους όπου τα θέμα συζητείται εντόνως και στα κομματικά γραφεία.

Read more...

Προεκλογικό ρουσφέτι στους μεγαλοεργολάβους τα “κέντρα κράτησης” λαθρομεταναστών! Ετοιμάζονται να…ξεκοκαλίσουν 250 εκατομμύρια ευρώ!


Τι κάνει κάποιος που έχει ωφεληθεί και προσδοκά ΚΙ ΑΛΛΑ ωφέλη, όταν οι…δουλειές των “φίλων” και ευεργετών του είναι πεσμένες; Ιδού: “Τη δημιουργία 30 κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πόλιτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ύστερα από σχετική συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες. Το κόστος λειτουργίας των κέντρων εκτιμάται στα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.
Επειδή μερικοί από την περιφέρεια θα πουν ότι “δεν θέλουμε να φύγουν οι λαθρομετανάστες από το κέντρο της Αθήνας”, ας σκεφτούν πως: Με 30 κέντρα δεν λύνεται σε καμία περίπτωση, ούτε καν…αγγίζεται το πρόβλημα: Πόσους θα “φιλοξενεί” το κάθε κέντρο; 500; 1000; Κάντε έναν πολλαπλασιασμό: 30 επί 1.οοο μας κάνουν 30 χιλιάδες!

Δεδομένου ότι ΜΟΝΟ στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο λαθρομετανάστες, τότε και ο πλέον ανίδεος αντιλαμβάνεται πως η “λύση” των κέντρων είναι μια τρύπα στο νερό!

- Η όλη “κινητοποίηση” γίνεται αφενός για πολιτικούς λόγους – μπας κι αρπάξουν κανένα ψηφαλάκι παριστάνοντας τους μεταναστοφάγους – αλλά ΚΥΡΙΩΣ ΩΣ ΔΩΡΑΚΙ ΣΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ!!!

- 250 εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα (ΑΝ κοστίσει τόσο και δεν μπουν κι από…αλλού) είναι κυριολεκτικά…μάννα εξ ουρανού για ΤΟΥΣ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ, ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥΣ!

- Επίσης, τα συγκεκριμένα κέντρα θα “ανοίξουν” θέσεις εργασίας, στις οποίες θα βολευτούν αρκετοί ημέτεροι της ΠΑΣΟΚ – ΝΔ Α.Ε, ως προεκλογικό ρουσφέτι!
Αυτή είναι η αλήθεια, για να μη σας παραμυθιάζουν τα δύο κόμματα που ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ!

http://papaioannou


Read more...

Αντώνης Σαμαράς: «Θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας!»

«Δεν θα ανεχθούμε η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι»
Απαντήσεις στα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας προσπάθησε να δώσει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, αναδεικνύοντας όμως σε θέμα αιχμής την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας".

Μιλώντας στο διαγραμματειακό όργανο του κόμματός του, ανέφερε: «Η λαθρομετάστευση είναι ένα πρόβλημα που διογκώνεται και κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Οι πόλεις μας έχουν καταληφθεί από παράνομους μετανάστες, εμείς θα τις ανακαταλάβουμε. Επίσης, θα καταργήσουμε το νόμο Ραγκούση που μετέτρεψε τη χώρα μας σε μαγνήτη παράνομων μεταναστών. Θα μεταφέρουμε τους λαθρομετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας, σε παλιά στρατόπεδα, μέχρι να επαναπατριστούν».

Αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, λέγοντας ότι «ένα σοβαρό κράτος πρέπει να δώσει σοβαρή πληροφόρηση στις τοπικές κοινωνίες».

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει η χώρα να κάνει ενέργειες πριν πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να διαπραγματευτεί μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία μία πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος, που να σταματάει τη ροή των μεταναστών και εν συνεχεία να προωθεί τον επαναπατρισμό τους. «Δεν θα ανεχθούμε η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι» είπε κατηγορηματικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει με το χαράτσι στα ακίνητα. «Στόχος μας είναι να το καταργήσουμε και να το αντικαταστήσουμε με έναν ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, που θα είναι πιο δίκαιος και αποτελεσματικός. Αυτό όμως προυποθέτει ενιαίο περιουσιολόγιο, που δεν υπάρχει. Μέχρι τότε θα επιβληθεί ένας φόρος ακινήτων τύπου ΕΤΑΚ».

Ο κ. Σαμαράς έδωσε απάντηση και στο ερώτημα για τα μέτρα που θα πάρει τον Ιούνιο. Είπε ότι τα χρήματα θα βρεθούν από «περικοπές στις σπατάλες του κράτους και από ισοδύναμα μέτρα» και απέκλεισε οριζόντιες περικοπές που φέρνουν ύφεση και αντίθετα αποτελέσματα.

«Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες αποκαλύπτονται κυκλώματα που έκλεβαν το Δημόσιο. Εμείς έχουμε από το Ζάππειο 2 προτείνει παρικοπές από σπατάλη ύψους 18,4 δισ. Κάποια έχουν υπλοποιηθεί, τα άλλα θα τα προωθήσουμε».

Τελος, αναφέρθηκε και στις περικοπές στις συντάξεις, λέγοντας: «Δεν υπάρχει δέσμευση για μείωση των συντάξεων, εμείς επεξεργαζόμαστε ισοδύναμα μέτρα. Αντίθετα, η μόνη δέσμευση που έχουμε αναλάβει, είναι ότι θα αποκαταστήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε τη σύντομη ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται ειλικρίνεια, αλήθεια και σοβαρότητα για να βγούμε από την κρίση»।
.protothema.gr

Read more...

Το όλον ΠΑΣΟΚ πλην Ραγκούση και «κηπουρών» στην εκλογική Επιτροπή ΒενιζέλουΤο όλον ΠΑΣΟΚ πλην Ραγκούση και «κηπουρών» στην εκλογική Επιτροπή Βενιζέλου
Αυτή η Εκλογική Επιτροπή είχε κάτι για τον καθένα. Είχε το πολιτικό συμβούλιο ικανοποιημένο, είχε τη νεολαία ευχαριστημένη, είχε τον πρόεδρο και τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας να αισθάνονται ότι τους υπολογίζουν, είχε τους λεγόμενους «κορυφαίους» καθησυχασμένους αφού στη νεολαία κατάφερε να πλασάρει ο καθένας κάποιον δικό του.

Βρέθηκαν θέσεις και για τους μονίμως δυσαρεστημένους όπως τον Απόστολο Κακλαμάνη (με την ιδιότητα του πρώην προέδρου της βουλής) και το Θόδωρο Πάγκαλο (ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης), αλλά και για το Μίμη Ανδρουλάκη που «γκρουπαρίστηκε» στην ομάδα των υπουργών. Ακόμα και μια χειρονομία αβροφροσύνης προς τον ανθυποψήφιο του Χρήστο Παπουτσή κατάφερε να κάνει ο Βενιζέλος εντάσσοντας τον σε αυτή την ομάδα.

Ως εκεί και μην το παρακάνουμε με τα ανοίγματα όμως. Για τους αναπληρωτές υπουργούς δεν βρέθηκε καμία θέση στην Εκλογική Επιτροπή, κάτι που μάλλον σκόπιμα έγινε αφού με αυτόν τον τρόπο αποκλείστηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο αποκλεισμός αυτός είχε δευτερευόντως και ευεργετικές συνέπειες αφού έτσι αποκλείστηκαν ο Σωκράτης Ξυνίδης και ο Νίκος Σηφουνάκης και μάλλον χωρίς πρόθεση ο Παντελής Οικονόμου.

Το πιο ενδιαφέρον «μαχαίρι» έπεσε πάντως στους υπουργούς, από τους οποίους επελέγησαν να συμμετέχουν στην Επιτροπή ο Ρέππας, ο Λοβέρδος, η Διαμαντοπούλου, ο Χρυσοχοίδης, ο Σκανδαλίδης και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Δεν συμμετέχουν – και εδώ είναι η είδηση – ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Π. Γερουλάνος, και προς γενική έκπληξη, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο άνθρωπος που αυτή τη στιγμή κατέχει το πιο σημαντικό πόστο στην κυβέρνηση.

Αν προσθέσει κανείς σε αυτούς το Ραγκούση έχει ότι απέμεινε στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση από την παλιά ηγετική ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου, του Οκτώβρη του 2009.

Οι κακές γλώσσες στο ΠΑΣΟΚ λένε πως αυτό έγινε σκόπιμα και μάλλον έτσι έχουν τα πράγματα, είναι κι’ αυτός ένας τρόπος να κόψεις γέφυρες με το παρελθόν χωρίς «να τα σπάσεις» με τον προηγούμενο αρχηγό…Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Η Πρόεδρος της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκα Κατσέλη στο euro2day - «To μνημόνιο μπορεί και πρέπει να αλλάξει»

«To μνημόνιο μπορεί και πρέπει να αλλάξει»

συνέντευξη στην Πέννυ Κούτρα
Δημοσιεύθηκε: 07:53 - 29/03/12
Διαπραγμάτευση προκειμένου να αλλάξουν οι πολιτικές που επιβάλλει το μνημόνιο εισηγείται η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, υποστηρίζοντας ότι αυτές οδηγούν τη χώρα «στα βράχια».

Θεωρεί ότι η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» δεν καθιστά το χρέος βιώσιμο ενόσω εξαντλεί τις παραγωγικές δυνάμεις και τους πολίτες.

Αντιπροτείνει μέτρα τα οποία χαρακτηρίζει ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, προκειμένου να αρθεί η πίεση που ασκείται επί των εισοδημάτων και της πραγματικής οικονομίας. Η κ. Κατσέλη αναφέρει ενδεικτικά πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο 15% ή στο 17% και άμεση εξόφλησή του μέσω χρεωστικής κάρτας, ώστε να αντιμετωπιστεί η διαρκής μείωση των εσόδων αλλά και να εξυπηρετηθεί η αγορά. Παράλληλα, εκτιμά ότι ρόλο στον τομέα της ανάπτυξης θα μπορούσε να παίξει ένας τραπεζικός πυλώνας «δημοσίου συμφέροντος», με προεξάρχουσα την Εθνική Τράπεζα.

Εξηγεί πως η συμφωνία της στο πρώτο μνημόνιο ως υπουργού της κυβέρνησης Παπανδρέου προέκυψε ως αντίδραση στην «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», στην οποία βρισκόταν η χώρα. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι κατά την περίοδο συζήτησης του δεύτερου μνημονίου υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης, που δεν αξιοποιήθηκαν

Σημειώνει ότι η δανειακή σύμβαση είναι επικίνδυνη. «Πρώτη φορά κράτος της Ευρώπης άρει την ασυλία του έναντι κατασχέσεων τόσο για το ίδιο το κράτος όσο και για την Τράπεζα της Ελλάδος». Το μνημόνιο, συμπληρώνει, μπορεί να αλλάξει, όμως η δανειακή σύμβαση είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Θα απαιτηθούν πολλή νομική υποστήριξη και πολιτικές συμμαχίες.

Υπεραμύνεται των επιχειρησιακών συμβάσεων, υπογραμμίζοντας πως η διαπραγμάτευσή της ως υπουργού Εργασίας ανέκοψε τις πιέσεις για βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, και κατηγορεί ευθέως οικονομικά συμφέροντα τόσο για τις σημερινές εξελίξεις όσο και για την απομάκρυνσή της από τη συγκεκριμένη θέση.

Τέλος, δηλώνει πως η Κοινωνική Συμφωνία είναι ανοιχτή σε προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, όσων τουλάχιστον δεν φοβούνται να κυβερνήσουν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video στη διεύθυνση

http://www.euro2day.gr/specials/interviews/133/articles/688043/Article.aspx


Read more...

Για «παροξυσμό λαϊκισμού» εγκαλεί τη ΝΔ ο Βενιζέλος

Ομιλία στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή του κόμματος
Για «παροξυσμό λαϊκισμού» κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής του Κινήματος.

Ιδίως, όπως είπε, μετά την 18η Μαρτίου, η ΝΔ ένιωσε ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων.

Μάλιστα, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα μέτρων, στα οποία η ΝΔ ασκεί κριτική ως αντιπολίτευση, ενώ τα έχει συνυπογράψει ο κ. Σαμαράς και τα έχουν ψηφίσει στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ.

«Το τεκμήριο αθωότητας» έχει χαθεί για όλους, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο, όπως υποστήριξε, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιστρέψει το «τεκμήριο ενοχής» που περιβάλλει το πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, βαδίζει προς τις εκλογές έχοντας πλήρη συνείδηση της κατάστασης και έχοντας ανακτήσει τη δυνατότητα να κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια.

Σύμφωνα με τον κ। Βενιζέλο, τόσο η παραδοσιακή Αριστερά όσο και η υπερσυντηρητική ακραία αντιπολίτευση δεν έχουν να προτείνουν καμία ρεαλιστική και υπεύθυνη λύση εξόδου από την κρίση «και αυτό», υποστήριξε, «το αντιλαμβάνονται και όσοι τους ακολουθούν, είτε απο επιλογή είτε από αδράνεια».
protothema.gr

Read more...

Παρέμβαση Παπαδήμου και συμφωνία Μπαμπινιώτη για εφαρμογή

"Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν έχει νόημα να συνεχίσω", δήλωσε νωρίτερα ο υπ. ΠαιδείαςΠαρέμβαση από τον πρωιθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στην αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο την ανώτατη εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπ. Παιδείας κ. Μπαμπινιώτη και, όπως έγινε γνωστό, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Νωρίτερα, ο κ. Μπαμπινιώτης είχε υπεραμυνθεί των χειρισμών του για την παραγματοποίηση διαλόγου στο θέμα του νόμου για τα ΑΕΙ, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το υπουργείο Παιδείας!

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται τις τελευταίες μέρες, ο καθηγητής σημειώνει ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι χώροι πνευματικής και επιστημονικής εργασίας, ξέρουν καλά ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία όποιας μορφής κι απ' όπου κι αν προέρχεται».

Εκτίμησή του εξάλλου, είναι ότι οι πανεπιστημιακές αρχές μπορούν να επωμισθούν τις ευθύνες που τους ανήκουν για την εφαρμογή τού πανεπιστημιακού νόμου.

Αναλυτικά, σε δήλωσή του ο κ. Μπαμπινιώτης επισημαίνει ότι καλείται να αντιμετωπίσει μια έκρυθμη κατάσταση, κατά την οποία σε κανένα από τα 24 πανεπιστήμια της χώρας δεν έχει εκλεγεί το προβλεπόμενο Συμβούλιο Διοίκησης, ενώ μόνο σε επτά από τα 16 ΤΕΙ έχει εκλεγεί Συμβούλιο.

Τελικά, αναφέρει, τα ΑΕΙ φαίνονται να οδηγούνται σε αδιέξοδο και ένας νόμος που έχει ψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή το 2011 στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Όπως ξεκαθαρίζει, αδιαπραγμάτευτη βάση του διαλόγου με τις πανεπιστημιακές αρχές είναι εφαρμογή του νόμου, «πράγμα που δεν αμφισβητούν και οι πανεπιστημιακές αρχές, με ό,τι βελτιώσεις απαιτηθούν για την εφαρμογή του στην πράξη».

«Ένας τέτοιος διάλογος όμως», επισημαινει, «για να καρποφορήσει δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές όπως είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που αν ποτέ πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», και στο σημείο αυτό σημειώνει ότι «ήδη έχουν δοθεί με υπουργικές αποφάσεις (κατά «παρέκκλιση» του νέου νόμου μέχρι την 6η Μαρτίου 2012) τρία δωδεκατημόρια, δηλ. 24% του προϋπολογισμού.

¨Ηταν σαφείς, δηλαδή, στο σημείο αυτό οι αιχμές για την προκάτοχό του και νυν υπουργό Ανάπτυξης κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Αποψη του υπουργού Παιδείας είναι ότι η νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις επικείμενες εκλογές και η νέα ηγεσία του υπουργείου πρέπει να βρει εδραιωμένο ένα κλίμα εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος με όποιες βελτιώσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα. «Ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος στα πανεπιστήμια», υπογραμμίζει και εκτιμά ότι «οι πανεπιστημιακές αρχές, αν τις εμπιστευθούμε, αν διαλεχθούμε μαζί τους και δι' αυτών με την πανεπιστημιακή κοινότητα, μπορούν να επωμισθούν τις ευθύνες που τους ανήκουν για την εφαρμογή τού πανεπιστημιακού νόμου».

«Ο σημερινός υπουργός Παιδείας (χωρίς υπουργικό μισθό, χωρίς συμβούλους, χωρίς κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) ούτε ψάχνει για δουλειά, ούτε διεκδικεί αξιώματα, ούτε εξαρτάται από κανένα κόμμα, ούτε θα πολιτευθεί», απαντά στους επικριτές του ο κ. Μπαμπινιώτης.

Ξεκαθαρίζει δε, ότι «αναλαμβάνοντας την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, το μόνο που προσπαθώ είναι να λύσω υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σε μια κρίσιμη περίοδο: πανελλαδικές εξετάσεις, βιβλία στα σχολεία για την επόμενη χρονιά, προετοιμασία για ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία και στο σύστημα εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ηρεμία και διάλογος για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια».

«Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια» καταλήγει με νόημα στη δήλωσή του ο υπουργός.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στον υπουργό Παιδείας επιτέθηκε και ο 94χρονος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος μίληε για κατάλυση του κράτους και των νόμων!
protothema.gr
Read more...

Έκτακτο: Αποφυλακίζεται ο ΕΦΡΑΙΜ με...όρους...Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου του Βατοπεδίου, εξέρχεται του Κορυδαλλού, ελεύθερο ...περιστέρι.
Απλώς καταβάλει εγγύηση 300.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από την χώρα, και... από το Βατοπέδι.
Δεν είναι κι άσχημo το deal...Read more...

Μ. Μορς: Απαιτούνται ακόμη πολλά επώδυνα μέτρα ...«Η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε και πάλι να τεθεί εκτός ελέγχου», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς, σε συνέντευξη που παραχωρεί στη σημερινή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας "Sueddeutsche Zeitung".

Ο κ. Μορς προβλέπει ότι θα... χρειαστούν περισσότερα -και επώδυνα- μέτρα, αλλά και αντοχή προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εκφράζει δε την ευχή να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η νέα Δημοκρατία, ώστε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.

«Θα δούμε μετά τις εκλογές. Όταν βλέπω τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, διαπιστώνω ότι μια ξεκάθαρη πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει το τρέχον πρόγραμμα. Και θέλει να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη» δηλώνει ο κ. Μορς και αναδεικνύει τη σημασία η Ελλάδα να επιτύχει στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Αναφέρεται δε ενδεικτικά στην ελληνική γεωργία, η οποία -όπως λέει- είχε επί χρόνια παραμεληθεί και ξεκαθαρίζει ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχουν άλλες επιλογές για τους Έλληνες πολίτες παρά να συμφωνήσουν. «Δεν υποχρεώνουμε τους πολίτες να κάνουν κάτι», σημειώνει και απορρίπτει την εικασία ότι στην Αθήνα υπάρχουν αντιγερμανικά αισθήματα. «Δεν έχω δει κάτι τέτοιο», λέει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μορς σημειώνει ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μεγάλο είναι το οικονομικό ρίσκο που αναλαμβάνουν οι χώρες της Ευρωζώνης. Από τη μία πλευρά, αναφέρει, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να χρειάζεται διαρκή στήριξη, αλλά από την άλλη η Ευρωζώνη επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν θα εφαρμόσει μόνιμα τέτοιες πρακτικές στήριξης. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα τονίζει, πάντως, ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει την δυσκολία και αναφέρει το 2012 ως αποφασιστική χρονιά για τις εξελίξεις...

ΑΠΕ - ΜΠΕRead more...

Προεκλογικά ρουσφέτια στη ΔΕΗ με μισθούς…. 9.000 ευρώ"Οργιάζουν» οι προεκλογικές προσλήψεις και οι διορισμοί «ημετέρων» στη ΔΕΗ με μισθούς που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, τη στιγμή που ο λαός κυριολεκτικά στενάζει από την ανεργία και τη φτώχεια και τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Λίγες...

μέρες πριν από την ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά σε διορισμούς τόσο στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια όσο και στη νέα υπό σύσταση εταιρεία, θυγατρική της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) που θα αναλάβει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ. της ΔΕΗ θα ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων γενικών διευθυντών της εταιρείας που θα αναλάβουν τους πλέον νευραλγικούς τομείς, αυτούς των Ανθρώπινων Πόρων & Οργάνωσης και των Υποστηρικτικών Λειτουργιών.

Η αμοιβή των στελεχών αυτών ξεπερνά τις 9.000 ευρώ μηνιαίως. Οι τοποθετήσεις αυτές γίνονται εσπευσμένα, λόγω των επερχόμενων εκλογών ώστε οι «ημέτεροι» να καταλάβουν τις θέσεις-κλειδιά της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια, εν όψει μάλιστα και της πώλησης της Επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι η θέση του γενικού διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων & Οργάνωσης έχει «χηρέψει» από την 1η του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν λύθηκε η συνεργασία με τον τότε διευθυντή ο οποίος κατείχε τη θέση αν και φέρεται ότι ήταν ήδη συνταξιούχος.

Η θέση του γενικού διευθυντή Υποστηρικτικών Λειτουργιών είναι νέα, με αντικείμενο την πληροφορική, τις προμήθειες, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη στέγαση και θεσμοθετήθηκε με βάση το νέο οργανόγραμμα της ΔΕΗ, το οποίο υποτίθεται ότι μειώνει τις θέσεις στελεχών κατά 20%!

Παραμονές εκλογών, η διοίκηση της ΔΕΗ προκηρύσσει και άλλες θέσεις στελεχών στη ΔΕΔΔΗΕ, και αυτό όταν στη μητρική εταιρεία προωθούνται πολλές συγχωνεύσεις διευθύνσεων με καταργήσεις στελεχιακών θέσεων...​
dete.grRead more...

Προσφυγή της ΓΣΕΕ στο ΣτΕ κατά των μέτρων για μισθούς και συμβάσεις

«Όχι» σε ανατροπές και μειώσεις


Με τα μέτρα της Πράξης του Υπουργικού, καταστρέφεται ολοκληρωτικά ο μηχανισμός που εξασφαλίζει σε όλες τις χώρες τη δυνατότητα συλλογικής ρύθμισης των όρων εργασίας, λέει η ΓΣΕΕ
Με τα μέτρα της Πράξης του Υπουργικού, καταστρέφεται ολοκληρωτικά ο μηχανισμός που εξασφαλίζει σε όλες τις χώρες τη δυνατότητα συλλογικής ρύθμισης των όρων εργασίας, λέει η ΓΣΕΕ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η ΓΣΕΕ κατέθεσε την Πέμπτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (6/28.2.2012) που υλοποιεί τα μέτρα του Μνημονίου 2 και ειδικότερα για τις μειώσεις μισθών και τις ανατροπές στις συλλογικές συμβάσεις.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, η Πράξη διαμορφώνει στην Ελλάδα ένα εργατικό δίκαιο κατεχόμενης χώρας, στην οποία τα συνδικαλιστικά δικαιώματα δεν μπορούν πλέον να ασκηθούν.

Η ΓΣΕΕ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣτΕ τον ορισμό της συντομότερης δικάσιμης για την εκδίκαση της αίτησης από την Ολομέλεια του δικαστηρίου.

Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, με την Πράξη επιβάλλονται μειώσεις μισθών που υποβιβάζουν το ήδη ισχνό και τερατωδώς υπερφορολογημένο εισόδημα των εργαζομένων, όσων έχουν ακόμη εργασία και δεν έχουν προστεθεί στις στρατιές των ανέργων ή των μερικώς απασχολουμένων, πολύ κάτω του ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης και φτώχειας.

Συγχρόνως, οδηγούν σε ακόμη βαθύτερη και καταστροφικότερη ύφεση, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο και άλλες, εκατοντάδες χιλιάδες, επιχειρήσεις και απολύσεις.

Το χειρότερο, ωστόσο, τονίζει η ΓΣΕΕ, είναι ότι με τα μέτρα της ΠΥΣ, προϊόν ωμής βίας, καταστρέφεται ολοκληρωτικά ο μηχανισμός που εξασφαλίζει σε όλες τις χώρες τη δυνατότητα συλλογικής ρύθμισης των όρων εργασίας.

Η προσβαλλόμενη Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν περιορίζεται στην επέμβαση, στο περιεχόμενο και τη μείωση ή το «πάγωμα» του μισθού ή την αναίρεση των προστατευτικών έναντι απολύσεων ρυθμίσεων, αλλά προχωρά στην καταστροφή όλου του μηχανισμού συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας (με την κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία), μια καταστροφή που καθιστά τους εργαζομένους παθητικά υποκείμενα στη διαδικασία διάπλασης των όρων εργασίας, τη ρύθμιση των οποίων παραπέμπει, τελικά, στην ατομική διαπραγμάτευση και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Είναι βέβαιο, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, ότι και οι απομένοντες μισθοί πείνας αλλά και οι θεσμικοί όροι εργασίας θα σαρωθούν στη συνέχεια με ατομικές συμβάσεις εργασίας, που καθίστανται όχι απλώς το κυρίαρχο αλλά, ουσιαστικά, το μοναδικό εργαλείο ρύθμισης των όρων εργασίας.

Συγχρόνως, οι ρυθμίσεις της Πράξης συμπαρασύρουν και το βασικό συνδικαλιστικό δικαίωμα (άρθρο 23 παρ. 1 Σ), από το οποίο στερούν τα βασικά εργαλεία του, τη συλλογική αυτονομία και το δικαίωμα απεργίας (άρθρο 23 παρ. 2 Σ), αφού για όλα τα ουσιώδη ζητήματα που αποτελούν τα συνηθισμένα απεργιακά αιτήματα η προσβαλλόμενη πράξη ορθώνει σειρά ολόκληρη απαγορεύσεων, καθιστά με άλλα λόγια παράνομη κάθε σχετική απεργία.

Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία του συνδικαλιστικού δικαιώματος συνίσταται στην προστασία και προαγωγή των εργασιακών και οικονομικών συμφερόντων εργαζομένων και κύριο εργαλείο εδώ είναι η συλλογική σύμβαση και το υποκατάστατό της η διαιτησία.

«Μάλιστα, η συνταγματική διασφάλιση της διαιτησίας έχει επιβεβαιωθεί με την ομόφωνη (!) απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 25/2004» λέει η ΓΣΕΕ και προσθέτει ότι «χωρίς τη διασφάλιση της λειτουργίας του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων το συνδικαλιστικό δικαίωμα χάνει το βασικότερο πεδίο λειτουργίας του, ενώ η ρύθμιση των όρων εργασίας μεταφέρεται από το συλλογικό στο ατομικό πεδίο και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.»

«Το γεγονός ότι με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου εισάγονται μέτρα χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση ή, έστω, καθ' υπέρβασή της, αποτελεί, σε σύγκριση με την καταστροφή που προκαλείται στις εργασιακές σχέσεις με τις επιλογές της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, πραγματικά δευτερεύον ζήτημα» σημειώνει.

Η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου διαμορφώνει στην Ελλάδα, επισημαίνει η ΓΣΕΕ, «ένα εργατικό δίκαιο κατεχόμενης χώρας, στην οποία τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που κατά τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θεμελιώδη για όλα τα κράτη μέλη, δεν μπορούν πλέον να ασκηθούν.»

Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι θα ασκήσει όλα τα δικαιώματά της ενώπιον των ελληνικών και των διεθνών δικαστηρίων και θα υπερασπιστεί μαζί με όλους τους εργαζομένους τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατσέλη: Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε

Νοιάζομαι για το μέλλον αυτού του τόπου, επειδή βλέπω το αδιέξοδο μπροστά, πρέπει να σταματήσει αυτός ο κατήφορος.

-Η αντίδρασή μου και μας ήταν και στην ώρα της και πάρα πολύ δυναμική.

-Το πρώτο μνημόνιο ψηφίστηκε διότι έπρεπε να καλυφθεί ένα μεγάλο έλλειμμα, δεν υπήρχαν πόροι.

-Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

-Το φάρμακο της τρόικας ήταν και είναι λανθασμένο.

-Η κυβέρνηση τότε μέσα στο εσωτερικό της ήταν χωρισμένη. Αυτή η αντιπαράθεση ήταν υπόκωφη από την αρχή για να μην πω από τον προεκλογικό αγώνα.

Ο Παπανδρέου ασπάστηκε την τάση αυτά μας λένε(η τρόικα ), αυτά πρέπει να κάνουμε.

-Ο κ. Ανδρουλάκης κατέβηκε στην Β΄ Αθηνών χωρίς να έχει διαβάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.(απάντηση στη δήλωση του ότι αυτή είναι η υπεύθυνη για το λεφτά υπάρχουν)

-Τα λεφτά υπάρχουν επειδή δεν μπορώ τον λαϊκισμό όταν ελέχθη από τον Γ. Παπανδρέου ήταν με διαφορετικό νόημα. Λεφτά υπάρχουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όχι από τις συντάξεις και τις μειώσεις μισθών.

-Ο Χ. Καστανίδης είχε βγει δημοσίως τον Ιούλιο του 2010 και είχε πει για την ανάγκη δημοψηφίσματος.

-Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε. Το ΠΑΣΟΚ έχει φύγει, έχει ασπαστεί νεοφιλελεύθερες θέσεις, συντηρητικές και εξυπηρετεί ομάδες συμφερόντων.

Την πρόθεσή της να συνεργαστεί με άλλα κόμματα, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, εξέφρασε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη. Η κ. Κατσέλη άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ απέκλεισε το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας την πολιτική του ως νεοφιλελεύθερη.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, η κ. Κατσέλη κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «έχει ασπαστεί νεοφιλελεύθερες απόψεις και υπηρετεί συμφέροντα κοινωνικών ομάδων, πράγματα τα οποία εγώ δεν μπορώ να δεχθώ».

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέχρι πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε όχι σε όλα, αλλά τώρα κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις। Ο κ. Κουβέλης λέει ότι οι δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να τηρηθούν. Εμείς λέμε ότι οι δεσμεύσεις κακώς ελήφθησαν και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αλλάξουμε αυτό».

smartpost.gr


Read more...

Μπεγλίτης: Ο Παπανδρέου για το δημοψήφισμα θα δικαιωθεί.

Κ. Αρβανίτης: Ιρλανδία, 31 Μαΐου δημοψήφισμα, Ισλανδία άλλη πολιτική. Μικρές χώρες είναι…

Π. Μπεγλίτης: Εγώ χαίρομαι γιατί θα επανέλθουμε και θα δικαιωθεί εκείνος που δυστυχώς διώχθηκε το Νοέμβριο, ο Γ. Παπανδρέου. Χαίρομαι που τα επισημαίνετε αυτά.

Α. Δελλατόλας: Καλωσορίζουμε τους δύο νεοφιλελεύθερους γιατί η κα. Κατσέλη είπε ότι και ο κ. Μπεγλίτης πια είναι σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα. Ο κ. Μπεγλίτης νεοφιλελεύθερος;

Π. Μπεγλίτης: Πολλές φορές γίνεται μια προσπάθεια, ψάχνετε ένα βολικό άλλοθι για να δικαιολογήσουμε επιλογές εκτός του κόμματός μου. Πολλοί από τους συναδέλφους μας τους οποίους πάντα ευχόμαστε καλό δρόμο, καλή διαδρομή που πολλά χρόνια ήμασταν μαζί…

Κ. Αρβανίτης: Δεν είναι σύντροφοι πια; Είναι συνάδελφοι;

Π. Μπεγλίτης: Σύντροφοι αν θέλετε με την ετυμολογική έννοια αλλά και την πολιτική έννοια, βεβαίως. Συναγωνιστές και σύντροφοι εν ευρεία έννοια. Μπορεί να μην είμαστε στον ίδιο πολιτικό οργανισμό, μπορεί ενδεχομένως να συναντηθούμε στο μέλλον και μετά τις εκλογές, πάντα με σεβασμό, πάντα με εκτίμηση αλλά και πάντα τονίζοντας τις διαφορές.

Α. Δελλατόλας: Πάντως εγώ ξέρω προσωπικά με πόσο ζόρι εσείς, γιατί το ξέρω προσωπικά, γιατί έχουμε σχέση φιλική πολλά χρόνια, ψηφίσατε το δεύτερο μνημόνιο με μεγάλα ουφ και αχ και βαχ.

Π. Μπεγλίτης: Και το πρώτο.

Α. Δελλατόλας: Δεν θυμάμαι για το πρώτο γιατί έχει περάσει καιρός, για το δεύτερο λέω. Άρα πολλά από αυτά που η κα. Κατσέλη λέει νομίζω πως θα σας εύρισκαν σύμφωνο. Το θέμα όμως είναι γιατί στο τέλος τέλος ψηφίσατε πάλι;

Π. Μπεγλίτης: Κύριε Δελλατόλα μπορεί κανείς να σεβαστεί επιμέρους επισημάνσεις και παρατηρήσεις, διαφωνίες, προβληματισμούς, ενστάσεις. Το κυρίαρχο όμως είναι ποιο είναι το διακύβευμα και πως απαντάμε σε αυτό το κυρίαρχο διακύβευμα, σε αυτή την πρόκληση, ναι ή όχι στο μνημόνιο. Εάν πεις ναι ποιες είναι οι συνέπειες; Εάν πεις όχι ποιες είναι οι συνέπειες; Και βάζοντας στη ζυγαριά το ναι και το όχι επιλέξαμε η μεγάλη πλειοψηφία της Κ.Ο. να πούμε το ναι γιατί οι συνέπειες θα ήταν συνταραχτικές για τη χώρα αν λέγαμε όχι.

Από εκεί και πέρα σε πολλά μπορούμε να συμφωνήσουμε με πολλούς προβληματισμούς, με πολλές ενστάσεις. Χθες βγήκε η τρόικα και επεσήμανε… ποιος συμφωνεί με αυτά που επισημαίνει; Δεν συμφωνούμε, εγώ δεν συμφωνώ. Μπορούμε να συζητήσουμε στη συνέχεια ποια είναι τα προβλήματα, ποιες είναι οι αντιφάσεις αυτής της κυρίαρχης ευρωπαϊκής στρατηγικής που επιβάλλεται σήμερα στις χώρες του νότου στην Ελλάδα αλλά και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία την οποία πρόσφατα ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε από ό,τι γνωρίζω. Αυτά να τα δούμε, το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, το πρόβλημα παραμένει πάντα η Ευρώπη, η κυρίαρχη στρατηγικής της και αν δεν την αντιπαλέψουμε αυτή νομίζω ότι θα ηττηθούμε όλες οι χώρες ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις που έχουν.

Επειδή τα έχουμε δει όλα, επειδή έχουν καταρρεύσει ιδεολογίες, ιδεοληψίες απόψεις όλη αυτή την περίοδο, την περίοδο των μεγάλων αναταράξεων, των μεγάλων αλλαγών στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ας αφήσουμε λοιπόν τα μεγάλα λόγια, να γίνουμε ρεαλιστές, να δούμε που μπορούμε να κινηθούμε, με ποιους τρόπους, με ποιες συμμαχίες, αν απλώνουμε με άλλα λόγια δηλαδή τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει η κουβέρτα και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Βεβαίως ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η αλλαγή των συμμαχιών και των ισορροπιών στην Ευρώπη. Είναι εύκολο; Δεν είναι καθόλου εύκολο. Και πέρα από τις διακηρύξεις και τις ρητορικές περί άξονα του νότου, αναμονή αλλαγής στην Γαλλία μετά τις εκλογές. Μακάρι να κερδίσει ο κ. Ολάντ.

Κ. Αρβανίτης: Καμιά σύγκρουση θα κάνετε;

Π. Μπεγλίτης: Κοιτάξτε, να κάνουμε πολλές συγκρούσεις, αν οι συγκρούσεις είναι τυφλές, αν οι συγκρούσεις είναι βολονταριστικές, χωρίς περιεχόμενο και χωρίς προοπτική ωραίο θα είναι βραχυπρόθεσμα όλοι θα είμαστε αυτοϊκανοποιημένοι από αυτές τις συγκρούσεις και από εκεί και πέρα…

Κ. Αρβανίτης: Ιρλανδία, 31 Μαΐου δημοψήφισμα, Ισλανδία άλλη πολιτική. Μικρές χώρες είναι…

Π. Μπεγλίτης: Εγώ χαίρομαι γιατί θα επανέλθουμε και θα δικαιωθεί εκείνος που δυστυχώς διώχθηκε το Νοέμβριο, ο Γ. Παπανδρέου. Χαίρομαι που τα επισημαίνετε αυτά.

Π. Παναγιωτόπουλος: Για το δημοψήφισμα;

Π. Μπεγλίτης: Για το δημοψήφισμα. Ένα είναι το γεγονός, ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η στρατηγική, δεν πάει άλλο, είναι αδιέξοδη για την Ευρώπη. Θα καταστραφούμε.

Α. Δελλατόλας: Ακούει εσάς τώρα ένας πολίτης στην Κορινθία ο οποίος σας ψηφίζει και έρχεται λοιπόν και σου λέει ρε Πάνο ωραία να σε ξαναψηφίσω το ΠΑΣΟΚ και εσένα μαζί. Τι προσδοκώ όταν ψηφίσω το ΠΑΣΟΚ; Ποια είναι η προσδοκία που δίνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα γι΄ αυτό που έχει συμβεί στην κάθε οικογένεια, στον κάθε επιχειρηματία που δεν έχει μαντήλι να κλάψει; Τι θα του πεις δηλαδή; Τι θα πεις του ανθρωπάκου αυτού; Τι προσδοκία θα του δώσεις;

Π. Μπεγλίτης: Δύο είναι οι μεγάλοι στόχοι και ελπίζω οι στόχοι αυτοί να είναι εθνικοί τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Το ένα είναι ότι η χώρα πρέπει να βγει από τις εκλογές με τη μέγιστη δυνατή πολιτική σταθερότητα. Πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία μπορεί να οδηγήσει σε εθνική κρίση. Άρα για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ ένα στοίχημα είναι το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Βεβαίως είναι ρεαλιστικό να κερδίσουμε την πρώτη θέση στις εκλογές, να αποτελέσουμε το κέντρο όλων των πολιτικών εξελίξεων και τον εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Και ο δεύτερος στόχος στις εκλογές είναι να εγγυηθούμε για μια ακόμη φορά παρά το πολιτικό κόστος, την παραμονή της χώρας μας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών της ευρωζώνης. Θα έχει κόστος, θα έχει θυσίες, θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και το νοικοκύρεμα της χώρας παράλληλα με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, βεβαίως και στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας ώστε να δώσουμε αναπτυξιακή πνοή.

Α. Δελλατόλας: Ποιες μεταρρυθμίσεις κ. Μπεγλίτη, δεν μπορείτε να συμφωνήσετε για τα ταξί.

Π. Μπεγλίτης: Αυτό έχει να κάνει με χρόνιες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος ότι δεν μπορούμε, δεν έχουμε τη δυνατότητα, δεν έχουμε τη βούληση, δεν έχουμε τη διαχειριστική ικανότητα να σπάσουμε παθογένειες, δομικά προβλήματα, όλη αυτή την πελατειακή σχέση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το πολιτικό σύστημα μετά την μεταπολίτευση. Σωστά, δικαιολογημένα επισημαίνετε τα ταξί, τα ταξί έπρεπε να είχανε κλείσει. Κατά την άποψή μου ήταν υπόθεση μιας μεταρρύθμισης που έπρεπε να γίνει χωρίς να φουσκώνουμε τις μεταρρυθμίσεις.

Ξέρετε, μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και μέσα στο πολιτικό σύστημα και στη ΝΔ υπάρχουν δυνάμεις που ανακάλυψαν ξαφνικά τη μεταρρύθμιση ως το φάρμακο δια πάσα νόσο। Ξέρετε, είναι βολικό πολιτικά, πουλάει πολιτικά, οι μεταρρυθμιστές ενάντια στους αντιμεταρρυθμιστές αλλά προσέξτε, από την αρχή ξεκίνησε με λάθος τρόπο, η αφετηρία ήτανε κατά την άποψή μου γιατί το έζησα μέσα στο Υ.Σ. λανθασμένη όταν αποδεχθήκαμε χωρίς μελέτη, χωρίς στοχασμό διάφορες μελέτες επιστημονικών ινστιτούτων ότι ξαφνικά με το χωρίς μέτρο άνοιγμα και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ξαφνικά η χώρα θα αυξήσει το εθνικό της εισόδημα κατά 8% – 10%. Αυτά ήταν επιστημονικές ιδεοληψίες λανθασμένες το τονίζω και επιστημονικά εγώ το είχα υποστηρίξει αυτό, ότι όσοι στήριξαν μια μεταρρυθμιστική στρατηγική πάνω σε διάφορες μελέτες είτε εγχώριες, είτε ξένες ινστιτούτων προσδοκώντας 8% και 10% αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια μέσα από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων… δηλαδή, να γίνει το άνοιγμα των ταξί θα αυξήσουμε το εθνικό μας εισόδημα ή θα προλεταριοποιήσουμε τους εργαζόμενους; Αυτά είναι ερωτήματα σοβαρά και δεν αρκεί μια μεταρρυθμιστική εμμονή για να τα απαντήσει και να τα λύσει.

.smartpost.gr


Read more...

Ποιες κατηγορίες υπαλλήλων θα λάβουν εκλογικό επίδομα

Τροπολογία από το ΥΠΕΣ


Ο υπουργός Εσωτερικών Τ.Γιαννίτσης
Ο υπουργός Εσωτερικών Τ.Γιαννίτσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή και ενσωματώθηκε στο «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου, επανακαθορίζονται οι κατηγορίες των υπαλλήλων οι οποίοι θα λάβουν εκλογικό επίδομα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Στους δικαιούχους εκλογικού επιδόματος περιλαμβάνονται πλέον και οι υπάλληλοι των δήμων, οι οποίοι μετά και από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, απειλούσαν με αποχή από κάθε εκλογική διαδικασία στην περίπτωση που δεν θα τους χορηγούνταν το επίδομα.

Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό επίδομα γι΄ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων είχε ενσωματωθεί στο έξοδα κίνησης το οποίο λάμβαναν οι υπάλληλοι των δήμων, το οποίο, όμως, καταργήθηκε με το νέο μισθολόγιο.

Με την τροπολογία δεν προσδιορίζεται, ωστόσο, το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε μία από τις κατηγορίες των υπαλλήλων, καθώς η ρύθμιση αυτή παραπέμπεται σε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Με την ίδια απόφαση αναμένεται να οριστεί και ο αριθμός των λειτουργών και υπαλλήλων που θα απασχολούνται στην εκλογική διαδικασία και, ως εκ τούτου, θα λάβουν το εκλογικό επίδομα.

Συγκεκριμένα, με βάση την «τροπολογία Γιαννίτση» εκλογικό επίδομα χορηγείται στις εξής κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που «απασχολούνται για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, καθώς και κάθε άλλη εκδήλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας»:

 • Λειτουργούς και υπαλλήλους των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
 • Υπαλλήλους του Εθνικού Τυπογραφείου.
 • Υπαλλήλους των Περιφερειών και των δήμων.
 • Εφόρους αντιπροσώπων δικαστικής αρχής.
 • Αντιπροσώπους δικαστικής αρχής και γραμματείς και διερμηνείς εφορευτικών επιτροπών.
 • Υπαλλήλους που απασχολούνται με τη συγκέντρωση, μετάδοση και έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τόμσεν: «Η Ελλάδα να σπάσει το ταμπού των απολύσεων»

«Δεν υπάρχει περιθώριο για νέες αυξήσεις φόρων»Ακόμα πιο συγκεκριμένος, από ότι εμφανίστηκε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με την πορεία και τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, ήταν σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Μιλώντας σε συζήτηση στο Λονδίνο, o κ. Τόμσεν είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να σπάσει το ταμπού των απολύσεων στο δημόσιο και της κατάργησης δημόσιων οργανισμών, προκειμένου να βγει από κρίση χρέους.

«Μέχρι τώρα υπάρχει ένα ταμπού για την απόλυση υπαλλήλων από ένα δημόσιο τομέα που είναι υπερστελεχωμένος. Υπάρχει ακόμα ένα ταμπού για την κατάργηση οργανισμών που δεν είναι πια χρήσιμοι», ανέφερε ο κ. Τόμσεν.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αυξήσεις φόρων και οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία, ίσως και περισσότερο, για να καταστεί πλήρως ανταγωνιστική.

Πηγή: Reuters
protothema.gr

Read more...

Οι άνθρωποι του προέδρου...H πατρινή δικηγόρος, ο Θεσσαλονικιός φίλος και ο ισχυρός Λαμιώτης...


Εκτός από την Πατρινή δικηγόρο, Χριστίνα Μανωλοπούλου που αναλαμβάνει διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του νέου προέδρου του Πασοκ και μέχρι πρότινος, σύμβουλό του, αλλά και τον...

διευθυντή πολιτικού σχεδιασμού, Στέλιο Αγγελούδη και μέχρι πρότινος, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ, το νέο ισχυρό πρόσωπο στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ακούει στο όνομα, Κώστας Γουβάλας. Ο Λαμιώτης συνεργάτης του νέου προέδρου, που θεωρείται αξιόλογο και άφθαρτο πολιτικά στέλεχος του Πασοκ, αλλά και έμπιστος φίλος του, αποκτά τρεις ιδιότητες: «παρά τω προέδρω», διευθυντής διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης και υπεύθυνος για τις «ειδικές αποστολές».


enimerosi24.grRead more...