"Σας κάλεσα για να ξεκινήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί και άμεσα σε μία νέα εθνική κοινωνική συμφωνία. Μία συμφωνία για να σώσουμε τον τόπο μας, αλλά και μαζί να ξεκινήσουμε μία διαρκή σχέση διάλογου και συμμετοχής" δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Σας ζητώ να συστρατευθούμε για να πετύχουμε μεγάλες ανατροπές. Θα πάρουμε αποφάσεις και άμεσα. Θα μπορούσαμε αυτές τις αποφάσεις να τις απλώναμε σε όλη την τετραετία, αλλά δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια" πρόσθεσε. "Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που δεν πήραμε δεκαετίες ολόκληρες" υπογράμμισε.
"Ως πρωθυπουργός της χώρας σας ζητώ να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε" απευθύνθηκε στους κοινωνικούς φορείς ο Γ. Παπανδρέου.
Για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για κοινωνικά δίκαιες αποφάσεις και αλλαγές που δεν θα θίγουν τους ασθενέστερους και θα προστατεύουν τη μεσαία τάξη. "Δεν θέλω να πάρω ημίμετρα και αποφάσεις που πλήττουν εκείνους που δεν ευθύνονται για την κατάσταση", σημείωσε.
Αναλυτικά, ο Γ. Παπανδρέου έθεσε ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010 και κάτω από το 3% το 2013, με την ολοκλήρωση δηλαδή της τετραετίας.
Όπως ανήγγειλε, τα άμεσα μέτρα για την επίτευξη του στόχου αυτού θα είναι η μείωση δαπανών του κράτους κατά 10%, η αναστολή προσλήψεων το 2010, με μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Επίσης εξήγγειλε την μείωση κατά 50% των αμοιβών στα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ και ανάλογη μείωση και του αριθμού.
Επίσης, όπως είπε, δεν θα δίνονται μπόνους σε στελέχη τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ θα φορολογηθούν τα μπόνους στις ιδιωτικές τράπεζες με συντελεστή 90%. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα "μπουν" ορκωτοί ελεγκτές στα ασφαλιστικά ταμεία, ότι όλες οι δαπάνες των υπουργείων θα ελέγχονται μηνιαίως. Επίσης εξήγγειλε ενιαία αρχή για την καταβολή των μισθών στο Δημόσιο.
Για το φορολογικό, προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, επαναφορά του φόρου κληρονομιάς με υψηλό όμως αφορολόγητο, έλεγχο πόθεν έσχες σε όλους τους εφοριακούς, φορολόγηση εξωχώριων εταιριών.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε στην ουσία τα περί μείωσης μισθών, λέγοντας ότι θα παρθούν δύσκολες αποφάσεις, ωστόσο δεν πρόκειται να πληρώσουν την κρίση εκείνοι που δεν ευθύνονται γι' αυτή.
Πολιτικές αντιδράσεις
"Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στην Ασφάλιση, στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις" αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.
"Η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της ΟΚΕ, αποτέλεσε μια φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου" αναφέρει ο Συνασπισμός σε σχετική ανακοίνωση.
"Η έκθεση ιδεών, που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, άφησε απ’ έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση. (...) Δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ήδη κατατεθειμένος προϋπολογισμός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση" συμπληρώνεται.
Κύρια σημεία της ομιλίας
"Μας πληγώνει όταν στην ΕΕ έχουν την Ελλάδα ως παράδειγμα για αποφυγή. Η Ελλάδα κινδυνεύει να βουλιάξει απο το χρέος και γίνεται στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων. Το διακύβευμα ξεκάθαρο, αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και το δίλημμα απλό: Θέλει ο Ελληνας μια κυβέρνηση εκκαθαριστή ή μια κυβέρνηση που θα ανασυγκροτήσει τη χώρα. Επίκαιρο όσο ποτέ το "βουλιάζουμε ή αλλάζουμε".
Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Εγκληματική η διαχείριση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η διαφθορά έγινε κανόνας. Αντί για αλλαγές η προηγούμενη κυβέρνηση φυγομάχησε. Η ανασυγκρότηση πρέπει να είναι εθνική προσπάθεια, ακόμη και απο αυτούς που βολεύονταν.
Δεν θέλω ημίμετρα που χτυπούν άδικα, στρώματα, που δεν έχουν καμία ευθύνη.
Το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί, αλλά η αξιοπιστία. Οι αγορές θέλουν πράξεις, όχι λόγια. Ως Ελληνας ως πατριώτης θέλω να τους διαψεύσουμε. Σας καλώ να τους αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν αρκεί η βούληση μιας κυβέρνησης. Ζητώ και απο τους φορείς της κοινωνίας να κάνουν το βήμα προς το μέλλον.
Δεν μιλάμε για μερεμέτια, για ήπια προσαρμογή αλλά για ριζικές ανατροπές. Και πολλές θα είναι επώδυνες. Όμως θα προστατεύσουμε ασθενέστερα στρωματά και τη μεσαία τάξη.
Κύριος στόχος η ανάπτυξης που παράγει εισόδημα. Η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας είναι ακόμα πιο επιτακτική. Είναι στοίχημα η πρωτοπορία της Ελλάδας στην "πράσινη ανάπτυξη". Αλλαγές για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Θα μειωθεί κάτω απο τις 15 ημέρες ο χρόνος ίδρυσης μιας εταιρίας. Θα προχωρήσει η σύσταση Ταμείου Αναχρηματοδότησης, μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια. Θα ξεκινήσει διάλογος για κλειστά επαγγέλματα.
Πρώτος εχθρός η πελατειακή συγκρότηση του κράτους. Όλα στα φως. Κάθε ευρώ που φεύγει απο το δημόσιο ταμείο θα είναι στο δημόσιο έλεγχο.
Οικονομικό έγκλημα: Η κατάσταση βρίσκεται στο απροχώρητο, θα περάσει πλέον η ευθύνη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Λεφτά υπάρχουν και θα πηγαίνουν για τις ανάγκες του πολίτη και όχι για τη διαφθορά.
nooz.gr
Read more...