Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Συστράτευση για "δίκαιες ανατροπές" ζήτησε ο πρωθυπουργός

Την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για "σημαντικές" και "δίκαιες ανατροπές" στη χώρα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας ενώπιον των κοινωνικών φορέων στο Ζάππειο Μέγαρο και κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου.

"Σας κάλεσα για να ξεκινήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί και άμεσα σε μία νέα εθνική κοινωνική συμφωνία. Μία συμφωνία για να σώσουμε τον τόπο μας, αλλά και μαζί να ξεκινήσουμε μία διαρκή σχέση διάλογου και συμμετοχής" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

"Σας ζητώ να συστρατευθούμε για να πετύχουμε μεγάλες ανατροπές. Θα πάρουμε αποφάσεις και άμεσα. Θα μπορούσαμε αυτές τις αποφάσεις να τις απλώναμε σε όλη την τετραετία, αλλά δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια" πρόσθεσε. "Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που δεν πήραμε δεκαετίες ολόκληρες" υπογράμμισε.

"Ως πρωθυπουργός της χώρας σας ζητώ να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε" απευθύνθηκε στους κοινωνικούς φορείς ο Γ. Παπανδρέου.

Για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για κοινωνικά δίκαιες αποφάσεις και αλλαγές που δεν θα θίγουν τους ασθενέστερους και θα προστατεύουν τη μεσαία τάξη. "Δεν θέλω να πάρω ημίμετρα και αποφάσεις που πλήττουν εκείνους που δεν ευθύνονται για την κατάσταση", σημείωσε.

Αναλυτικά, ο Γ. Παπανδρέου έθεσε ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010 και κάτω από το 3% το 2013, με την ολοκλήρωση δηλαδή της τετραετίας.

Όπως ανήγγειλε, τα άμεσα μέτρα για την επίτευξη του στόχου αυτού θα είναι η μείωση δαπανών του κράτους κατά 10%, η αναστολή προσλήψεων το 2010, με μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Επίσης εξήγγειλε την μείωση κατά 50% των αμοιβών στα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ και ανάλογη μείωση και του αριθμού.

Επίσης, όπως είπε, δεν θα δίνονται μπόνους σε στελέχη τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ θα φορολογηθούν τα μπόνους στις ιδιωτικές τράπεζες με συντελεστή 90%. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα "μπουν" ορκωτοί ελεγκτές στα ασφαλιστικά ταμεία, ότι όλες οι δαπάνες των υπουργείων θα ελέγχονται μηνιαίως. Επίσης εξήγγειλε ενιαία αρχή για την καταβολή των μισθών στο Δημόσιο.

Για το φορολογικό, προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, επαναφορά του φόρου κληρονομιάς με υψηλό όμως αφορολόγητο, έλεγχο πόθεν έσχες σε όλους τους εφοριακούς, φορολόγηση εξωχώριων εταιριών.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε στην ουσία τα περί μείωσης μισθών, λέγοντας ότι θα παρθούν δύσκολες αποφάσεις, ωστόσο δεν πρόκειται να πληρώσουν την κρίση εκείνοι που δεν ευθύνονται γι' αυτή.

Πολιτικές αντιδράσεις

"Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στην Ασφάλιση, στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις" αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

"Η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της ΟΚΕ, αποτέλεσε μια φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου" αναφέρει ο Συνασπισμός σε σχετική ανακοίνωση.

"Η έκθεση ιδεών, που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, άφησε απ’ έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση. (...) Δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ήδη κατατεθειμένος προϋπολογισμός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση" συμπληρώνεται.

Κύρια σημεία της ομιλίας

"Μας πληγώνει όταν στην ΕΕ έχουν την Ελλάδα ως παράδειγμα για αποφυγή. Η Ελλάδα κινδυνεύει να βουλιάξει απο το χρέος και γίνεται στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων. Το διακύβευμα ξεκάθαρο, αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και το δίλημμα απλό: Θέλει ο Ελληνας μια κυβέρνηση εκκαθαριστή ή μια κυβέρνηση που θα ανασυγκροτήσει τη χώρα. Επίκαιρο όσο ποτέ το "βουλιάζουμε ή αλλάζουμε".

Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Εγκληματική η διαχείριση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η διαφθορά έγινε κανόνας. Αντί για αλλαγές η προηγούμενη κυβέρνηση φυγομάχησε. Η ανασυγκρότηση πρέπει να είναι εθνική προσπάθεια, ακόμη και απο αυτούς που βολεύονταν.

Δεν θέλω ημίμετρα που χτυπούν άδικα, στρώματα, που δεν έχουν καμία ευθύνη.

Το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί, αλλά η αξιοπιστία. Οι αγορές θέλουν πράξεις, όχι λόγια. Ως Ελληνας ως πατριώτης θέλω να τους διαψεύσουμε. Σας καλώ να τους αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν αρκεί η βούληση μιας κυβέρνησης. Ζητώ και απο τους φορείς της κοινωνίας να κάνουν το βήμα προς το μέλλον.

Δεν μιλάμε για μερεμέτια, για ήπια προσαρμογή αλλά για ριζικές ανατροπές. Και πολλές θα είναι επώδυνες. Όμως θα προστατεύσουμε ασθενέστερα στρωματά και τη μεσαία τάξη.

Κύριος στόχος η ανάπτυξης που παράγει εισόδημα. Η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας είναι ακόμα πιο επιτακτική. Είναι στοίχημα η πρωτοπορία της Ελλάδας στην "πράσινη ανάπτυξη". Αλλαγές για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Θα μειωθεί κάτω απο τις 15 ημέρες ο χρόνος ίδρυσης μιας εταιρίας. Θα προχωρήσει η σύσταση Ταμείου Αναχρηματοδότησης, μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια. Θα ξεκινήσει διάλογος για κλειστά επαγγέλματα.

Πρώτος εχθρός η πελατειακή συγκρότηση του κράτους. Όλα στα φως. Κάθε ευρώ που φεύγει απο το δημόσιο ταμείο θα είναι στο δημόσιο έλεγχο.

Οικονομικό έγκλημα: Η κατάσταση βρίσκεται στο απροχώρητο, θα περάσει πλέον η ευθύνη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Λεφτά υπάρχουν και θα πηγαίνουν για τις ανάγκες του πολίτη και όχι για τη διαφθορά.

nooz.gr

Read more...

"Αν συνεχίσει έτσι, θα πετύχει...Όλα στο φως, στο διαδίκτυο. Πόθεν έσχες των εφοριακών, ορκωτοί λογιστές στα Ταμεία..Πρέπει όλοι να ξεβολευτούμε....



Το σχόλιο αυτό, το έκανε απόψε στο δελτίο του ΑΝΤ-1, ο Γιώργος Κύρτσος και φαίνεται, πως το συμμερίζονται πολλοί. Η εμφάνιση του Παπανδρέου ήταν πολύ καλή. Εξήγησε με απλά και κατανοητά λόγια την κατάσταση και ζήτησε από τους πολίτες να βοηθήσουν. Επικοινωνιακά, επέλεξε να βγει και να παίξει σε Εθνικό δίκτυο, στα δελτία των 8, με φωτεινές εξαιρέσεις, όπως...

ήταν φυσικό, τα δελτία του STAR και του ALPHA. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως κέρδισε τις εντυπώσεις. Να δούμε, αν κερδίσει και τις αγορές...


Κυνηγώντας τη διαφθορά, ο Παπανδρέου, βγάζει το Προϋπολογισμό και κρατικές προμήθειες στο φως, στο διαδίκτυο. Από τις 10 Ιανουαρίου 2010, θα γίνεται μηνιαίος έλεγχος και απολογισμός σε κάθε υπουργείο. Ο Χρυσοχοϊδης με τους ράμπο του, όπως σας αποκάλυψε το NONEWS, μπαίνει στο κυνήγι της διαφθοράς. Ορκωτοί λογιστές στα...

ασφαλιστικά ταμεία, έλεγχος στο πόθεν έσχες των εφοριακών και παύση καθηκόντων σε όσους διαπιστώνεται, πως τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τις αμοιβές τους. Μέτρα σκληρά για τους έχοντες και κατέχοντες και προστασία των χαμηλόμισθων και της μεσαίας τάξης.
Να δούμε, πως όλα αυτά θα εφαρμοστούν και πως θα αντιδράσουν οι αγορές και βέβαι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας...


Είναι επώδυνες οι επιλογές μας...
Δεν ωραιοποιεί την κατάσταση. Λέει την αλήθεια και καλεί όλους τους Έλληνες να σηκώσουν το βάρος της κρίσης, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του. Για τις έξωθεν επιθέσεις και τρικλοποδιές έριξε το σύνθημα "ως
Έλληνας πατριώτης, θέλω να τους διαψεύσουμε. Ως Πρωθυπουργός, σας καλώ να τα καταφέρουμε" .
Χαλαρός, ήπιος, δίνει την εντύπωση του ειλικρινούς πολιτικού, που μπροστά σε μια εθνική κρίση, καλεί όλους να δώσουν τα χέρια και να βάλουν πλάτη, ώστε να ξεφύγει η χώρα, απ' αυτό το οικονομικό τέλμα...

nonews-news.

Read more...

"ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ"...


Ως "εθνική υπόθεση" χαρακτήρισε την ανασυγκρότηση της χώρας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο που βρίσκεται σε εξέλιξη. "Θα προχωρήσουμε σε ρήξεις με αντιλήψεις, πρακτικές και πολιτικές του παρελθόντος, θα χτυπήσουμε στη ρίζα την ανομία, τη διαφθορά" τόνισε. "Ή αλλάζουμε...ή βουλιάζουμε" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος τόνισε ότι δήλωσε στους κοινοτικούς αξιωματούχους ότι δεν θέλει να πάρει ημίμετρα που χτυπούν λάθος κοινωνικά στρώματα. "Έχουμε έλλειμμα αξιοπιστίας" πρόσθεσε. Ο Γ. Παπανδρέου τέλος ανέφερε τη δημιουργία του Ταμείου Αναχρηματοδότησης και κάλεσε επιχειρηματίες και εργαζόμενους να συμβάλλουν στη διέξοδο από την κρίση...
fimotro


Read more...

ANOΔΟΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΥΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ

Βελτιωμένο κλίμα με ανοδικές τάσεις σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.216,94 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο κατά 2,60%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 198,9 εκατ. ευρώ. Σε θετική τροχιά οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες παρά τη νέα πίθεση από τους Financial Times στην Ελληνική οικονομία. Παιχνίδια...κερδοσκόπων βλέπει το υπουργείο Οικονομικών πίσω από τα ομαδοποιημένα πυρά κατά της Ελλάδας από το διεθνή Τύπο και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Νέο κύκλο συνεντεύξεων για να αλλάξει το κλίμα στο εξωτερικό ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Παπακωσταντίνου από αύριο έχει κλείσει μια σειρά σημαντικών συνεντεύξεων για τα δημοσιονομικά και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.



Read more...

Ομόλογο "εθνικής σωτηρίας" πρότεινε ο Μ. Ανδρουλάκης

Την έκδοση εθνικού ομολόγου, από το οποίο ο αγοραστής θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση του «πόθεν έσχες» μέχρι του ποσού 10.000- 15.000 ευρώ της ονομαστικής του αξίας, προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι η έκδοση εθνικού ομολόγου μπορεί, ανάλογα με τη συγκυρία να προσελκύσει το ευρύ εγχώριο αποταμιευτικό κοινό και να ανακουφίσει σε ένα βαθμό το δανεισμό της χώρας από τις πιέσεις των διεθνών αγορών.

Ερώτηση Παυλόπουλου

Επικίνδυνη αδράνεια σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ α΄και β’ βαθμού, καταλογίζει στην κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών.
nooz.gr

Read more...

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ... ΚΟΥΜΠΑΡΙΑΣ


Γράφει ο... Birbilos

Αγαπητό Fimotro,
Η χθεσινή προσπάθεια της Λώρης Κέζα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (πατήστε κλικ) να υπερασπιστεί την Τίνα Μπιρμπίλη και τον Γιάννη Μανιάτη για την επιλογή του «πράσινου κουμπάρου» κ. Απ. Αρβανίτη στην θέση του Προέδρου της Κτηματολόγιο Α.Ε. ήταν εντυπωσιακή και συγκινητική. Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε...
τι θέλει ο κύριος Σταύρος από το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο το κείμενο της Λώρης Κέζα είναι ένα σπάνιο θεωρητικό κείμενο. Θα τολμούσα να πω ότι είναι ένα ιδεολογικό μανιφέστο για την open διακυβέρνηση και την προάσπιση των «κοινωνικών σχέσεων» και της κουμπαριάς. Σου προτείνω, λοιπόν, να το κρατήσεις στο αρχείο σου. Στην Κτηματολόγιο Α.Ε. ήδη κάποιοι το έκαναν κορνίζα.



Read more...

Ποινική δίωξη κατά του Ν. Ζαγοριανού

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δύο αδικήματα -παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας- ασκείται εναντίον του τέταρτου ειδικού ανακριτή στην υπόθεση της Siemens, N. Ζαγοριανού.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσης Κανελλόπουλος διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Φ. Μακρή, το φάκελο της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας που διεξήγαγε σε βάρος του Ν. Ζαγοριανού.

Ο κ. Κανελλόπουλος ζητάει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του κ. Ζαγοριανού για κατάχρηση εξουσίας, καθώς δεν εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση του C4I, πρώην στελέχους της Siemens, Ν. Χριστοφοράκου και για παράβαση καθήκοντος, καθώς δεν έδωσε όλα τα έγγραφα της δικογραφίας στους δικηγόρους των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Siemens.

Κατόπιν αυτών, πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών για να τεθεί η υπόθεση σε εφέτη-ανακριτή, ο οποίος θα ασκήσει και τις ποινικές διώξεις σε βάρος του Ζαγοριανού.
nooz.gr


Read more...

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Νέα σκληρή επίθεση στην Ελληνική οικονομία εξαπολύουν οι Financial Times στην ηλεκτρονική αλλά και στην έντυπη έκδοσή τους σε ανταπόκριση από την Αθήνα. Στο ρεπορτάζ γίνονται αναφορές στα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση Παπανδρέου και αναλύεται η συνολική κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας. Διαβάστε το έχει ενδιαφέρον..
fimotro


Read more...

ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Δύο γραμμές σε κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική διαμορφώνονται πλέον μετά τη σύνοδο των Βρυξελλών, ενώ ο πρωθυπουργός, σήμερα με την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου και αύριο με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένεται να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για τον σχεδιασμό του. Οι δύο γραμμές που επικρατούν σε κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα του...
ΠΑΣΟΚ είναι εμφανείς. Οσοι επιμένουν στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος, που θα λειτουργήσει ευνοϊκά καθώς η κυβέρνηση θα αρχίσει να αναπτύσσει το πρόγραμμά της χωρίς τις ευρωπαϊκές πιέσεις. Είναι χαρακτηριστική η φράση της Λούκας Κατσέλη σε χθεσινή της συνέντευξη: «Αν δώσουμε το ένα χέρι στις αγορές, θα μας κόψουν και το άλλο». Οσοι όμως ήθελαν άμεση αντιμετώπιση της κρίσης από την επομένη κιόλας των εκλογών με αναστολή των προεκλογικών δεσμεύσεων, υποστηρίζουν ότι χάθηκε κι άλλος πολύτιμος χρόνος.
Για Παπακωνσταντίνου
Κυβερνητικές πηγές χθες το βράδυ υποστήριζαν ότι μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών υπάρχει σύμπνοια. Τόνιζαν ωστόσο ότι ο υπουργός λόγω και του ρόλου του είναι λογικό να θέλει μέτρα πιο άμεσης απόδοσης, αυτή είναι η δουλειά του, όμως ο πρωθυπουργός βλέπει τα πράγματα ευρύτερα. Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η προχθεσινή εξέλιξη στη σύνοδο κορυφής ευνοεί τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δεν θα είναι κάθε φορά που πηγαίνει στις Βρυξέλλες στο εδώλιο... Για το ίδιο θέμα πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως δεν ευσταθεί ότι ο κ. Παπανδρέου δεν υιοθέτησε τις εισηγήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου. «Πάντα γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται σενάρια αντιμετώπισης κάθε είδους προβλήματος...», έλεγαν.
Πάντως οι αντοχές της παρέμβασης Παπανδρέου στη σύνοδο κορυφής και η αξιοπιστία του σχεδίου, που ανέπτυξε, θα κριθούν το αργότερο τον Ιανουάριο, όταν το Ελληνικό Δημόσιο θα βγει στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί, έλεγαν χθες οικονομικές πηγές. Μέχρι τότε οι προθέσεις των αγορών θα αρχίσουν να εκδηλώνονται.
Ενα περίγραμμα
Απόψε στις 7 ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Ζάππειο Μέγαρο, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ύστερα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Στην εκδήλωση, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών, παραγωγικών φορέων και πολιτικών δυνάμεων της χώρας και αφορά την οικονομία, το παραγωγικό μοντέλο, την αξιοπιστία της λειτουργίας του κράτους, την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας και πάνω απ' όλα τη ζωή, την καθημερινότητα και την προοπτική των Ελλήνων. Ο πρωθυπουργός δεν θα καταθέσει αναλυτικές προτάσεις κατά τομέα, αλλά ένα περίγραμμα στόχων βάσει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Την Τρίτη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα αναλύσει την πρότασή του για τη διαφθορά και πώς συνδέει την καταπολέμησή της με την οικονομική κρίση.
Ο Λιάπης
Σύμμαχο τον Μιχάλη Λιάπη φαίνεται ότι βρίσκει η κυβέρνηση στην οικονομική της πολιτική. «Η Ν.Δ. να στηρίξει την κυβέρνηση και στα οικονομικά μέτρα που εκείνη θα πάρει ώστε η χώρα να βγει από την κρίση», πρότεινε χθες με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Ε». «Θα είναι οξύμωρο και εξόχως δημαγωγικό αυτά που προτείναμε πριν από τις εκλογές στον ελληνικό λαό να μην τα στηρίξουμε όταν τα κάνει μια άλλη κυβέρνηση. Θα είναι υποκρισία», δήλωσε. Ο ίδιος δεν θα απέκλειε να ψηφίσει η Ν.Δ. και τον προϋπολογισμό. «Αυτό θα ήταν πραγματική υπέρβαση!», τόνισε.
fimotro


Read more...

Μέτρα εδώ και τώρα απαιτεί η αγορά

Στην αναμονή για άμεσα δημοσιονομικά μέτρα βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από κορυφαίους Ευρωπαίους φαίνεται ότι έπεισαν την Ελλάδα να ανακοινώσει το πακέτο μέτρων πολύ πριν αποσταλεί στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα ελληνικά ομόλογα πιέστηκαν ασφυκτικά, ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαμήνυσε στην Ε.Ε. ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μειωθούν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Επίσης από τη Δευτέρα και για ένα διήμερο θα βρεθεί στην Ελλάδα κλιμάκιο της Moody’s, το οποίο θα ακτινογραφήσει την οικονομία, προκειμένου να συντάξει έκθεση για την πιστοληπτική μας ικανότητ


Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού


Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 7:00 μ.μ., στο Ζάππειο Μέγαρο, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ύστερα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών, παραγωγικών φορέων και πολιτικών δυνάμεων της χώρας, στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός για την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα, την οικονομία, το παραγωγικό μοντέλο, την αξιοπιστία της λειτουργίας του κράτους, την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων μας και πάνω απ’ όλα τη ζωή, την καθημερινότητα και την προοπτική των Ελλήνων.


Ταξίδι στην Ευρώπη



Την ίδια στιγμή ταξίδι αγωνίας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πραγματοποιούν την ερχόμενη εβδομάδα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Στόχος να παρουσιάσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα να βάλουν υποθήκες για αναζήτηση δανειακών πόρων, οι οποίοι θα χρειαστούν το 2010.
nooz.gr

Read more...

ΚΥΜΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Κατακόρυφα έχει αυξηθεί η κίνηση στις Εφορίες από φορολογουμένους που σπεύδουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακριβά, αλλά και χαμηλής ή μεσαίας αξίας ακίνητα, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αλλαγές στη φορολογία γονικών παροχών. Στις Εφορίες μάλιστα όπου υπάγονται περιοχές με πολύ ακριβά ακίνητα, όπως τα Βόρεια Προάστια, υπό τον φόβο μελλοντικών επιβαρύνσεων, οι μεταβιβάσεις έχουν αυξηθεί...
όχι 100% και 200% αλλά μέχρι και 400% σε σχέση με πέρυσι! Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στο Ψυχικό, στην Κηφισιά, στην Αγία Παρασκευή και στο Μαρούσι, αλλά από τον Νοέμβριο και μετά παρατηρείται στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, ανεξαιρέτως αξίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία ενός δείγματος 9 μεγάλων Εφοριών που συγκέντρωσαν «ΤΑ ΝΕΑ».
Έτσι, από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου, η Εφορία Ψυχικού δέχτηκε 1.570 αιτήσεις γονικών παροχών, 227% περισσότερες από το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στην Κηφισιά, το ίδιο διάστημα, ο αριθμός έφτασε στις 1.600 έναντι 307 πέρυσι (421% περισσότερες!), στην Αγία Παρασκευή 745 έναντι 295 πέρυσι (152%), στο Μαρούσι 1.307
από 681 (92%) και στη Νέα Σμύρνη 749 από 410 (83%). Λιγότερο έντονο είναι το φαινόμενο- αν και αποτελεί σαφές δείγμα του γενικότερου «φόβου» που επικρατεί για δυσμενείς αλλαγές- σε περιοχές μεσαίου κόστους, σύμφωνα με τα στοιχεία Εφοριών, όπως στου Ζωγράφου (26% περισσότερες μεταβιβάσεις από πέρυσι), στην Α΄ Περιστερίου (28%), στο Ν. Ηράκλειο (29%), κ.ο.κ.
Προοδευτική κλίμακα
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει προεκλογικά ότι θα θεσπίσει προοδευτική κλίμακα πάνω από το αφορολόγητο όριο σε γονικές παροχές και κληρονομιές, γεγονός που σπρώχνει όσο πλησιάζουμε προς το νέο έτος όλο και περισσότερους στις Εφορίες.
Σήμερα, για την αξία πάνω από το αφορολόγητο όριο, που είναι τα 95.000 ευρώ, επιβάλλεται φορολόγηση με συντελεστή μόλις 1% επί της αξίας του ακινήτου. Έτσι, ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου των 95.000 ευρώ, θα πληρώσει 2.050 ευρώ φόρο για τα εναπομείναντα 205.000 ευρώ. Αν αντίθετα ο συντελεστής 1% γίνει, για παράδειγμα, 5% ο ιδιοκτήτης του παραδείγματός μας θα κληθεί να πληρώσει 10.250 ευρώ, δηλαδή 8.200 ευρώ παραπάνω.
Άλλες αλλαγές στους φόρους
Γενικά πάντως επικρατεί μια ασάφεια γύρω από τις αλλαγές στους φόρους ακινήτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει ΕΤΑΚ των ετών 2008 και 2009, είτε λόγω λαθών που υπήρχαν στα στοιχεία του Ε9 είτε λόγω αδυναμίας του ίδιου του συστήματος να αντεπεξέλθει, θα πρέπει να τα πληρώσουν μαζεμένα ώς τον Δεκέμβριο. Και όσων η περιουσία ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον και έκτακτη εισφορά, η κλίμακα της οποίας μπορεί πιθανώς να είναι ίδια με αυτήν του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που από το 2010 επανέρχεται, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες.
Εκείνο που έχει επίσης ακουστεί, χωρίς επίσης να γίνουν ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες, είναι ότι ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής, τα οποία επιβλήθηκαν από το 2006 σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, θα καταργηθούν, για να αντικατασταθούν από τον φόρο μεταβίβασης που λέγεται ότι θα επανέλθει. Επιπλέον, αν και προεκλογικά η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι δεν θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, εσχάτως ακούγεται ότι ένα από τα σενάρια που συζητώνται είναι να αναπροσαρμοσθούν, για να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.
Στελέχη του χώρου υποστηρίζουν ότι αυτή η ασάφεια στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα στην κτηματαγορά, που έχει ανάγκη από μέτρα«σωσίβιο» όπως αυτά που δέχθηκε πρόσφατα ο χώρος του αυτοκινήτου, και μιλούν για παλινωδίες της κυβέρνησης και έλλειψη στρατηγικής σε έναν τόσο κρίσιμο για την οικονομία τομέα, όπως η οικοδομή.
fimotro


Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Πουλερές
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο βρίσκονται δεκάδες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της χώρας τόσο από τον χώρο των μεγάλων που διαθέτουν πτυχία της ανώτατης τάξης όσο και από τον χώρο αυτών που διαθέτουν πτυχία χαμηλότερων τάξεων. Πολλές από τις επιχειρήσεις, όπως επισημαίνουν πηγές του κλάδου, έχουν ξεμείνει από ρευστό και οι θέσεις εργασίας που έχουν...
χαθεί τα τελευταία δύο χρόνια υπερβαίνουν τις 30.000.
Οι αιτίες της κακοδαιμονίας του κλάδου, ενός από τους σημαντικότερους της ελληνικής οικονομίας, είναι πολλές: Τα μεγάλα και μικρά δημόσια έργα έχουν παγώσει, καθώς αναζητείται ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης των δημόσιων έργων, ενώ και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έχει «βάλει στο συρτάρι» τις επενδύσεις σε μεγάλα και μικρά ακίνητα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον φετινό Σεπτέμβριο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε βουτιά κατά 24,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.
Μέσα στο άκρως δυσμενές αυτό οικονομικό περιβάλλον δεκάδες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες και με το πρόβλημα της αφερεγγυότητας κάποιων από τους πελάτες τους. Ένας από αυτούς και μάλιστα ο μεγαλύτερος είναι και ο ευρύτερος δημόσιοςτομέας, ο οποίος εκτιμάται ότι οφείλει αυτήν τη στιγμή περίπου 2 δισ. ευρώ για έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό.
Το ποσό αυτό δεν είναι καθόλου μικρό και, σύμφωνα με πηγές εργοληπτικών επιχειρήσεων της χώρας, αν δεν υπήρχαν οι σοβαρές αυτές καθυστερήσεις τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν κάποιες εταιρείες του κλάδου είτε δεν θα υπήρχαν είτε θα ήταν ελεγχόμενα.
Ασυνέπεια διαρκείας
Κι αυτό γιατί το πρόβλημα της ασυνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου δεν είναι στιγμιαίο αλλά διαρκείας. Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανώτατης Τάξης (ΣΤΕΑΤ), «από το 2005 και μέχρι σήμερα, στα πλαίσια μιας κακώς νοούμενης και τελικά με αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα πολιτικής για μείωση των ελλειμμάτων, υπήρξε συστηματική ασυνέπεια του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην εξόφληση των υποχρεώσεών του για συμβάσεις εκτέλεσης δημοσίων έργων».
Σύμφωνα με τον ΣΤΕΑΤ, η «συστηματική καθυστέρηση πληρωμών για εκτελεσμένες εργασίες έλαβε μεγαλύτερη ακόμη έκταση την τελευταία διετία, με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τον κλάδο όσο και για την ελληνική οικονομία συνολικότερα».
fimotro


Read more...

ΤΡΙΣΕ : ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Μετά τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκ. Μπράουν και τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, τώρα στο «κλαμπ» όσων ζητούν δημοσίως να ψαλιδιστούν τα χρυσά μπόνους των στελεχών των τραπεζών μπήκε και ένας πανίσχυρος τραπεζίτης: ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ. O επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες που φέτος επέστρεψαν στην κερδοφορία...
έχοντας προηγουμένως κινδυνεύσει με ναυάγιο λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη τους για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση «παρά να μοιράσουν μεγάλο μέρος των κερδών ή να καταβάλουν αδικαιολόγητα υψηλές αποζημιώσεις ή μπόνους», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σε λάθος κατεύθυνση
Ο κ. Τρισέ μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι η τακτική των υψηλών μπόνους αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε λάθος κατεύθυνση, αφού οι χρυσές αμοιβές ευνοούν την κερδοσκοπία, πλήττουν τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα και μετατρέπουν τις τράπεζες από ομίλους που προσφέρουν υπηρεσίες σε ομίλους που εξυπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένων στελεχών.
Επιβολή φόρου
Η παρέμβασή του πραγματοποιήθηκε ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση της Βρετανίας να επιβάλει εφάπαξ φόρο 50% στα μπόνους στελεχών των βρετανικών τραπεζών, οι οποίες χρειάστηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από κρατικά κεφάλαια (δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων) για να επιβιώσουν από την κρίση.
Ανάλογο φόρο θέλει να επιβάλει και η Γαλλία, ενώ θετική στην ιδέα να επιβληθούν περιορισμοί στα μπόνους εμφανίστηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αν και όπως είπε υπάρχουν αρκετά νομικά εμπόδια για τη Γερμανία.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΗΠΙΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου (από ΤΑ ΝΕΑ)

Ολιγόλεπτη κλειστή σύσκεψη των «τεσσάρων ισχυρών» της ευρωζώνης προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξε η δέσμευση της ελληνικής πλευράς για άμεση...
μείωση των δαπανών και του κόστους του Δημοσίου- τουλάχιστον έτσι όπως την προσδοκούσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και οι ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν πως θα ήταν επικίνδυνο να συνεχιστούν οι πολιτικές πιέσεις προς την Ελλάδα για άμεση εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Και αυτό για τρεις λόγους: α) θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ισχύ και τη σταθερότητα του ευρώ, β) θα μπορούσε να προκληθεί ντόμινο και σε άλλες χώρες με αδύναμα δημοσιονομικά, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία- κάτι τέτοιο θα ανέβαζε και τα δικά τους επιτόκια δανεισμού (spreads) και θα προκαλούσε γενικευμένη κρίση στην ευρωζώνη- και γ) μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε θα επισημοποιηθεί η είσοδος της Ελλάδας στην τρίτη φάση της επιτήρησης, δεν θα είναι ακόμη σαφές ποια ακριβώς θα είναι η εξουσία της Ένωσης, ποιο θεσμικό της όργανο θα την επιβάλει, αν αυτή θα φτάνει μέχρι του σημείου της επιβολής μέτρων κ.ά.
Κατόπιν αυτού, επελέγησαν οι χαμηλοί τόνοι έναντι του κ. Παπανδρέου- με εξαίρεση ενδεχομένως τον κ. Σαρκοζί, που επέμεινε σε δηλώσεις του στη γραμμή της ανάγκης να ληφθούν «σκληρά μέτρα» από την Αθήνα.
fimotro


Read more...

Kόβονται επιδόματα, παγώνουν μισθοί, αυξάνεται 2% ο ΦΠΑ


Kόβονται επιδόματα, παγώνουν μισθοί, αυξάνεται 2% ο ΦΠΑ

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Κώστας Θέος βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμάζουν τις προτάσεις τους, τις οποίες καλείται να εγκρίνει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου προκειμένου να ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχουν στα χέρια τους απόρρητο σημείωμα κορυφαίου αξιωματούχου που έχει θητεύσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τον οποίο έχουν ζητήσει τις προτάσεις του.
Ετσι, μεταξύ άλλων από το Μέγαρο Μαξίμου προτείνουν:

1

Ψαλίδι σε επιδόματα ύψους 7 δισ. ευρώ

  • Να περικοπεί μεγάλο μέρος των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σήμερα κοστίζουν στον Προϋπολογισμό περί τα 7 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για τους εφοριακούς, οι οποίοι λαμβάνουν άλλον έναν μισθό λόγω των υψηλών επιδομάτων, τα οποία υπερβαίνουν ακόμα και τις 2.500 ευρώ.

Το επίδομα αυτό δόθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1992.

  • Να περιοριστούν ή να κοπούν άλλα επιδόματα, όπως για παράδειγμα αυτό της πληροφορικής, που φτάνει τα 120 ευρώ, ή των μεταπτυχιακών σπουδών, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 45 και 75 ευρώ. Επίσης των πανεπιστημιακών, των γιατρών του ΕΣΥ κ.ά.

2

Αύξηση ΦΠΑ από 9% στο 11% και από το 19% στο 21%

  • Τα προσδοκώμενα έσοδα από αυτή την κίνηση εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό του 2010 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 17,3 δισ. ευρώ.

3

Πάγωμα μισθών και συντάξεων για 4 χρόνια

  • Να παγώσουν οι μισθοί και ίσως και οι συντάξεις για τα επόμενα 4 χρόνια. Το ετήσιο όφελος για τον Πρου
    πολογισμό ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ στην περίπτωση που δεν δοθούν αυξήσεις μόνο για τα υψηλά εισοδήματα το όφελος θα είναι μικρότερο.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 52 τακτικά, έκτακτα και ειδικά επιδόματα.
Η δαπάνη αυτή ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό κονδύλι για μισθούς στο Δημόσιο, στα νοσοκομεία, στα Ν.Π.Δ.Δ. κ.λπ. φτάνει στα 19 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως έχει αποφασίσει, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών παρά το γεγονός ότι μια άλλη χώρα της Ε.Ε., η Ιρλανδία, κατέθεσε συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2010.

Αυτός προβλέπει μείωση δαπανών έως το ποσό των 4 δισ. ευρώ και συνίσταται στη μείωση απο δοχών στον δημόσιο τομέα (κατά 4% μεσοσταθμικά συν το 7% του περασμένου Απριλίου), αλλά και σε παράλληλη μείωση των δαπανών της κυβέρνησης.

Μειώνεται 20% το εισόδημα των υψηλόμισθων Επί του πρακτέου, αυτό σημαίνει πως οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα μειωθούν συνολικά φέτος έως και κατά 15%, ήτοι έως 5% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, 7% για μισθούς έως 40.000 ευρώ και 10% έως τις 55.000 ευρώ.

Οι υψηλόμισθοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται έως και κατά 20%.

protothema.gr


Read more...

Σφαγή σε κονδύλια αλλά και σε φοροελαφρύνσεις



του Κωστή Πλάντζου

Με «κέλυφος» την επιχείρηση πάταξης της διαφθοράς, η κυβέρνηση προωθεί τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας που θα εφαρμόσει για να κατευνάσει αγορές και ευρωπαίους εταίρους που έχουν βάλει στο στόχαστρο την χώρα μας για τα τεράστια ελλείμματα. Το σχέδιο αυτό ξεδιπλώνεται το προσεχές διήμερο, σε μια προσπάθεια να μπορέσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον «αέρα» της πολιτικής ισχύος που της προσέφερε η εκλογική νίκη του Οκτωβρίου, «στριμώχνοντας» στη γωνία τους πολιτικούς της αντιπάλους που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν δυσαρέσκειες που θα προκαλέσει η αναγγελία «αντιδημοφιλών» μέτρων και δράσεων για τη μείωση των ελλειμμάτων.

«Σφίγγουν το ζωνάρι»

Η αρχή έγινε ήδη με τις επιστολές που έλαβαν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό και με τις οποίες τους ζητείται να απαντήσουν μέσα στην εβδομάδα από πού θα βρουν να «κόψουν» από τα κονδύλια που προϋπολογίζονταν να λάβει το υπουργείο τους, πέρα από τη μείωση 10% που ενσωμάτωνε ήδη το σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει για ψήφιση η κυβέρνηση. Οι υπουργοί έχουν λάβει προθεσμία μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου το αργότερα να ενημερώσουν το υπουργείο Οικονομικών και τον πρόεδρο του ΣΟΕ καθ. Γιώργο Ζανιά «πού θα μπει πιο βαθιά το μαχαίρι», ώστε να ψηφστεί τελικά ένας ακόμα πιο «σφικτός» προϋπολογισμός. Εκτός από καταναλωτικές δαπάνες, στο στόχαστρο μαπίνουν ειδικές αμοιβές για υπερωρίες και εκτός έδρας, αλλά ακόμα και διάφορες επιχορηγήσεις σε ΝΠΔΔ –ορισμένες εκ των οποίων «κοινωνικού χαρακτήρα».

Μέτρα άμεσης απόδοσης

Δεδομένου ότι το Κράτος «σφίγγει και άλλο το ζωνάρι», ο πρωθυπουργός θα περάσει τη Δευτέρα στη δεύτερη φάση του σχεδίου: σκληρά μέτρα για όλους, αλλά ιδιαίτερα για φοροφυγάδες και κρατικοδίαιτους. Εγκαινιάζοντας τον κοινωνικό διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα γίνει στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα δώσουν το στίγμα της πιο σκληρής φοροεπιδρομής, στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Για να καλυφθεί η όποια «τρύπα» και να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 9%, ήδη έχουν συγκεντρωθεί προτάσεις για μέτρα άμεσης απόδοσης.

Αυτά είναι:

* Η αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί. Θα φέρει περισσότερα έσοδα στο ταμείο, με τα βάρη να μετατίθενται στα υψηλά εισοδήματα. Υπάρχουν εισηγήσεις για θέσπιση ακόμη υψηλότερου συντελεστή (45%-50%) στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

*Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ώστε ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, να επιβληθεί επί υψηλότερης βάσης, όπως επίσης και οι φόροι γονικών παροχών.

*Η αύξηση των συντελεστών παρακράτησης και προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

*Η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, καθώς εκτιμάται ότι η ανατίμηση κατά 4-5 λεπτά το λίτρο δεν θα επηρεάσει σημαντικά την κατανάλωση βενζίνης.

*Η επιβολή του ΦΠΑ στις υπηρεσίες (δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.).

Αλλα μέτρα τα οποία αναμένεται να προχωρήσουν (τα τεκμήρια διαβίωσης για όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να μην εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα στις δηλώσεις, το σκληρότερο πόθεν έσχες για όλους κ.λπ.) θα αρχίσουν να αποδίδουν εισπρακτικά από το 2011.

Μάχη κατά φοροφυγάδων και «κρατικοδίαιτων»

Στο ίδιο πνεύμα θα ανακοινωθούν και δράσεις για πιο αυστηρή αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και για καταπολέμηση της παραοικονομίας και της εκτεταμμένης διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί και η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που προβλέπεται για την Τρίτη, με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Καθώς ουδείς τρέφει πραγματικά πολλές ελπίδες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, που θα ήταν απαραίτητες για να προχωρήσει ένα ευρύτατο πρόγραμμα δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Κράτος, τη φορολογία και την Οικονομία, η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει η ίδια το στίγμα της «σοβαρότητας» που απαιτούν οι καταστάσεις –κάτι ανάλογο δηλαδή με ό,τι διακήρυττε και η κυβέρνηση Καραμανλή- απομονώνοντας και απογυμνώνοντας όμως τους πολιτικούς της αντιπάλους που θα επιχειρήσουν να ασκήσουν λαϊκίστικη και μικροπολιτική αντιπολίτευση «εν ου παικτοίς».

Όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, συνήθως το άτυπο αυτό συμβούλιο ζητείται από την αντιπολίτευση και τον αντιπολιτευόμενο τύπο και απορρίπτεται από τον πρωθυπουργό. Το είχε ζητήσει και ο κ. Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και το είχε αποκρούσει ο κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός. Το συγκαλεί τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία. Για να αναδείξει το μέγεθος, δηλαδή τις εθνικές διαστάσεις του προβλήματος, να καταδείξει τη συνέπειά του προς όσα ζητούσε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και να αποδείξει τις συναινετικές του προθέσεις. Τραβά έτσι μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, για να μπορέσει να προχωρήσει στο δικό του πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα καταθέσει τον Ιανουάριο στις Βρυξέλλες.

Στη βάση αυτή και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε ομιλία του σε εκδήλωση που έγινε το Σάββατο υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάνονται στο 4ετες πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θα περιγράφει όλο το σχέδιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό.

protothema.gr


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΧΑΚΕΡ ΚΑΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Εκατό Ράμπο επιστρατεύει η κυβέρνηση για το χτύπημα του οικονομικού εγκλήματος και της φοροδιαφυγής ειδικότερα. Οι «εκατό» θα ενταχθούν σε ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα αναφέρεται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αποστολή τους θα έχουν την πάταξη της κάθε μορφής οικονομικού εγκλήματος, σε μια προσπάθεια αφενός να διευρυνθεί η φορολογική βάση και αφετέρου να περισταλούν οι δαπάνες του δημόσιου τομέα. Όπως έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές, η νέα υπηρεσία η οποία θα ενταχθεί στη... Δημόσια Ασφάλεια, θα στελεχωθεί με χάκερ, οικονομολόγους, λογιστές, πρώην εφοριακούς, αλλά και ανθρώπους που έχουν γνώση της «αγοράς» και κυρίως της αγοράς που βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας. Η υπηρεσία προετοιμάζεται εντατικά, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό ότι έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βλέπει την υπηρεσία ως ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το χτύπημα του οικονομικού εγκλήματος, εκείνοι που θα στελεχώσουν την υπηρεσία θα προσληφθούν με ειδική προκήρυξη η οποία θα εκδοθεί άμεσα. Η κυβέρνηση επείγεται να λειτουργήσει η υπηρεσία και όπως έγινε γνωστό από τις ίδιες πηγές, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, προκειμένου οι εκατό Ράμπο να εκπαιδευτούν από ειδικούς στους οποίους θα γίνει προσπάθεια να περιληφθούν και στελέχη της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, του γνωστού ΙRS.
Υπαστυνόμοι
Οι εκατό Ράμπο θα λάβουν τον βαθμό του υπαστυνόμου, η νέα υπηρεσία θα έχει ξεχωριστή διάρθρωση στο πλαίσιο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει σύμφωνα με το αποτελεσματικότατο μοντέλο της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία προΐσταται ο αστυνομικός διευθυντής Μαν. Σφακιανάκης.
Παράλληλα στις προθέσεις του υπουργείου είναι να διευρύνει τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Η υπηρεσία αυτή, η οποία έως τώρα διερευνούσε υποθέσεις στις οποίες ήταν αναμεμειγμένοι αστυνομικοί, στο εξής θα διερευνά οτιδήποτε καταγγέλλεται σχετικά με παράνομη οικονομική δραστηριότητα πολιτών και θα προχωράει σε κάθε δυνατή έρευνα προκειμένου να αποκαλύψει την αλήθεια, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών. Η υπηρεσία θα εστιάσει τη δράση της σε εστίες διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως οι Πολεοδομίες, οι Εφορίες, τα Ταμεία κ.λπ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκατό Ράμπο θα ασχολούνται με κάθε πιθανή εστία οικονομικού εγκλήματος, όπως για παράδειγμα το λαθρεμπόριο καυσίμων, οι offshore εταιρείες, το παράνομο στοίχημα, τα ναρκωτικά, το παράνομο εμπόριο μέσω Ίντερνετ, το εμπόριο λευκής σαρκός, το δουλεμπόριο κ.λπ. Ανέφεραν ακόμη ότι πεδίο δράσης για τους Ράμπο μπορεί να θεωρούνται και οι μεγάλες πηγές σπατάλης και διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία και τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο της Υγείας. Οι εμπνευστές της υπηρεσίας υπολογίζουν ότι αν αυτή λειτουργήσει όπως την προγραμματίζουν, θα αποφέρει περί τα 10 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ακόμη ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων μπορεί να αποφέρει 6 δισ. ευρώ.
Επιβεβαίωση
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης που ρωτήθηκε σχετικά από «ΤΑ ΝΕΑ» επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει τη νέα ειδική υπηρεσία και εξήγησε ότι αυτό προήλθε από την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η μετεξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος σε επιχειρηματικό έγκλημα. Κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Πρωθυπουργός που έχει ενημερωθεί σχετικά ζήτησε την άμεση δημιουργία της προκειμένου να περισταλεί το οικονομικό έγκλημα και η διαφθορά στην οικονομική ζωή της χώρας.
fimotro


Read more...

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Αμεσα μέτρα σε πέντε βασικές κατευθύνσεις εισηγούνται οι τεχνοκράτες των Bρυξελλών στους Eλληνες ομολόγους τους. Γιατί μπορεί οι σύνοδοι κορυφής της Eνωσης να κρατούν 48 ώρες κάθε τρεις μήνες, οι πιέσεις, όμως, των κοινοτικών στους εκπροσώπους της χώρας μας στην έδρα της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής είναι συνεχείς. Στις συναντήσεις που διεξάγονται σε εβδομαδιαία βάση ζητούν μέτρα και, όπως λένε στελέχη που συμμετέχουν, «είναι πολύ καλά διαβασμένοι για τις ελληνικές...
ιδιαιτερότητες». Oι παρεμβάσεις που ζητούν επηρεάζουν τις ανελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, το Aσφαλιστικό, το Φορολογικό, τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και περιλαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να βγει το χρήμα από τα σεντούκια!
Kράτος - δημόσια διοίκηση: Στο στόχαστρο πρόσθετες αμοιβές και αποσπάσεις...
Mαχαίρι στις επιπλέον του μισθού αμοιβές στο Δημόσιο: επιδόματα, υπερωρίες κ.τ.λ.
Mείωση αμοιβών σε επιτροπές, συμβούλους και ειδικές θέσεις.
Πάγωμα των προσλήψεων, έλεγχος σε αποσπάσεις και μετατάξεις.
Mαχαίρι σε κονδύλια για επικοινωνία - διαφήμιση και την παροχή υπηρεσιών από εταιρείες στο Δημόσιο.
Aσφαλιστικό: Oχι άλλες εθελουσίες, στοπ στις πρόωρες...
Tέλος σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Φορολογικό: Eλεγχοι, έλεγχοι, έλεγχοι...
Oχι νέοι φόροι σε μισθούς και συντάξεις. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Mηχανισμοί είσπραξης του ΦΠA. Δεν αντιδρούν σε αύξηση του ΦΠA και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Διοικητικές μεταρρυθμίσεις
Eδώ και τώρα άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Xτύπημα της γραφειοκρατίας για επενδύσεις.
Eκτακτες πράξεις
Aν και δεν το λένε επίσημα, ουσιαστικά εισηγούνται μέτρα αμνήστευσης ορισμένων παρανομιών, όπως η νομιμοποίηση αυθαιρέτων και η κατάργηση του πόθεν έσχες για την πραγματοποίηση επενδύσεων (μαύρο χρήμα).
Oι αρμόδιοι της Eπιτροπής ακούν με ενδιαφέρον τις δεσμεύσεις της Eλλάδας για νέο μισθολόγιο και ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων σε μια διοικητική αρχή, αλλά δείχνουν ανυπόμονοι. Σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις παρουσίασαν πίνακα που δείχνει το κόστος των αμοιβών στο Δημόσιο να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά... 90%!
«Oι υπουργοί σας δίνουν λεφτά για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο» ήταν το πιο ευγενικό σχόλιο που ακούστηκε. Kαι πέρασαν στα σοβαρά: αναθεώρηση όλων των επιδομάτων, κόψιμο των υπερωριών, δραματικός περιορισμός του προσωπικού ειδικών θέσεων και των συμβολαίων με το Δημόσιο.
«Tο πρόβλημά σας είναι ότι αυτά αφορούν πιο πολλούς από όσους θα έπρεπε, αλλά έχετε πρόβλημα συναλλαγής», επισημάνθηκε από τους κοινοτικούς.
Στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος της δημόσιας διοίκησης έθεσαν ακόμη θέμα αποσπάσεων και μετατάξεων. «Ξέρουμε ότι χιλιάδες υπάλληλοι τριγυρνούν σε πολιτικά γραφεία όταν δεν βρίσκονται στα σπίτια τους», επεσήμανε στους Eλληνες Bέλγος τεχνοκράτης της Eπιτροπής.
«Πρέπει να εμφανίσετε τους αόρατους υπαλλήλους», προσέθεσε και ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακατανομή του προσωπικού για την οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση. «Πριν κάνετε προσλήψεις», επεσήμανε με νόημα.
Στο Aσφαλιστικό, η σταγόνα που έκανε τους υπαλλήλους της Eπιτροπής να χάσουν τον ύπνο τους ήταν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Oλυμπιακής. «Δεν γίνεται να βγάζετε τον κόσμο στη σύνταξη στα 40», είπαν στους Eλληνες ομολόγους τους.
Tους επεσήμαναν ακόμη την ανάγκη να καταργηθούν οι χιλιάδες ρυθμίσεις που υπάρχουν στη χώρα μας και οι οποίες δημιουργούν τεράστιες ανισότητες και έξοδα. «Aλλοι πληρώνονται για να κάθονται και άλλοι δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν» ήταν μία από τις πιο σκληρές ατάκες που ακούστηκαν.
Παράλογο θεωρούν και το σύστημα των αποστρατειών στον στρατό. «Ξοδεύετε εκατομμύρια για την εκπαίδευση στελεχών και μετά τους δίνετε σύνταξη επειδή πήρε προαγωγή ο διπλανός τους», ακούστηκε από τα χείλη των κοινοτικών.
Πρώτα διάλογος
Πέρα από το τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και το πότε.
Oι Bρυξέλλες ζητούν μέθοδο σοκ, με ακαριαία αλλαγή όλων των προαναφερθέντων πεδίων, η κυβέρνηση, όμως, επιμένει των παρεμβάσεων να προηγηθεί ο διάλογος.
O πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, στην έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, σήμερα το απόγευμα στο Zάππειο, δεν πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα. «Aυτό είναι ξεκαθαρισμένο και αποφασισμένο», δηλώνουν εμφαντικά. Aπό εκεί και πέρα, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επίσπευση των αλλαγών στο Φορολογικό και το Aσφαλιστικό.
H μάχη που διεξάγεται για αυτά τα θέματα στο παρασκήνιο θα συνεχιστεί μέχρι τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου θα ανέβει στο βήμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η OKE. Aναλόγως της εξέλιξης που θα έχει, μπορεί τελικά να ακουστούν και μερικά συγκεκριμένα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει ότι διάλογος σημαίνει συμμετοχή στη λύση και όχι υπεκφυγή. «Θα προχωρήσουμε ό,τι και να γίνει» θα είναι το μήνυμά του προς τους κοινωνικούς εταίρους.
Αύριο Tρίτη, στο συμβούλιο των αρχηγών, θα ζητήσει από όλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για να απαλλαγεί η χώρα από τη μάστιγα της διαφθοράς. Oι επιτελείς του διευκρινίζουν ότι δεν θα διευρύνει την ατζέντα στην οικονομία. «Mονάχα στον βαθμό που η διαφθορά επηρεάζει την ανάπτυξη και τη διεθνή εικόνα της χώρας», απαντούν σε όσους τους ρωτούν για το θέμα. AMΠO» AΠO XPYΣOXOΪΔH ΓIA NA IΣOYN TA TAMEIA
Tη μετεξέλιξη της Aσφάλειας Aττικής σε κεντρική Yπηρεσία Δίωξης Oικονομικού Eγκλήματος ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες ο M. Xρυσοχοΐδης. O υπουργός Προστασίας του Πολίτη συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά το Σάββατο με τον Γ. Παπανδρέου και πήρε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του.
Tο νέο σώμα, που θα έχει ως στόχο να πιάσει το «μαύρο» χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά από παράνομες δραστηριότητες, θα στελεχωθεί από αστυνομικούς, οικονομολόγους και ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Oλοι τους θα είναι ένστολοι και θα αποτελούν, ουσιαστικά, φορολογική αστυνομία! Θα εξοπλιστούν με σύγχρονα μέσα και θα περιβληθούν με την πρωθυπουργική εντολή να πιάσουν τη διαφθορά σε όλους τους τομείς: πορνεία, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, προμήθειες νοσοκομείων κ.ο.κ.

fimotro

Read more...