Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Δύο γραμμές σε κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική διαμορφώνονται πλέον μετά τη σύνοδο των Βρυξελλών, ενώ ο πρωθυπουργός, σήμερα με την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου και αύριο με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένεται να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για τον σχεδιασμό του. Οι δύο γραμμές που επικρατούν σε κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα του...
ΠΑΣΟΚ είναι εμφανείς. Οσοι επιμένουν στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος, που θα λειτουργήσει ευνοϊκά καθώς η κυβέρνηση θα αρχίσει να αναπτύσσει το πρόγραμμά της χωρίς τις ευρωπαϊκές πιέσεις. Είναι χαρακτηριστική η φράση της Λούκας Κατσέλη σε χθεσινή της συνέντευξη: «Αν δώσουμε το ένα χέρι στις αγορές, θα μας κόψουν και το άλλο». Οσοι όμως ήθελαν άμεση αντιμετώπιση της κρίσης από την επομένη κιόλας των εκλογών με αναστολή των προεκλογικών δεσμεύσεων, υποστηρίζουν ότι χάθηκε κι άλλος πολύτιμος χρόνος.
Για Παπακωνσταντίνου
Κυβερνητικές πηγές χθες το βράδυ υποστήριζαν ότι μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών υπάρχει σύμπνοια. Τόνιζαν ωστόσο ότι ο υπουργός λόγω και του ρόλου του είναι λογικό να θέλει μέτρα πιο άμεσης απόδοσης, αυτή είναι η δουλειά του, όμως ο πρωθυπουργός βλέπει τα πράγματα ευρύτερα. Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η προχθεσινή εξέλιξη στη σύνοδο κορυφής ευνοεί τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δεν θα είναι κάθε φορά που πηγαίνει στις Βρυξέλλες στο εδώλιο... Για το ίδιο θέμα πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως δεν ευσταθεί ότι ο κ. Παπανδρέου δεν υιοθέτησε τις εισηγήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου. «Πάντα γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται σενάρια αντιμετώπισης κάθε είδους προβλήματος...», έλεγαν.
Πάντως οι αντοχές της παρέμβασης Παπανδρέου στη σύνοδο κορυφής και η αξιοπιστία του σχεδίου, που ανέπτυξε, θα κριθούν το αργότερο τον Ιανουάριο, όταν το Ελληνικό Δημόσιο θα βγει στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί, έλεγαν χθες οικονομικές πηγές. Μέχρι τότε οι προθέσεις των αγορών θα αρχίσουν να εκδηλώνονται.
Ενα περίγραμμα
Απόψε στις 7 ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Ζάππειο Μέγαρο, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ύστερα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Στην εκδήλωση, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών, παραγωγικών φορέων και πολιτικών δυνάμεων της χώρας και αφορά την οικονομία, το παραγωγικό μοντέλο, την αξιοπιστία της λειτουργίας του κράτους, την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας και πάνω απ' όλα τη ζωή, την καθημερινότητα και την προοπτική των Ελλήνων. Ο πρωθυπουργός δεν θα καταθέσει αναλυτικές προτάσεις κατά τομέα, αλλά ένα περίγραμμα στόχων βάσει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Την Τρίτη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα αναλύσει την πρότασή του για τη διαφθορά και πώς συνδέει την καταπολέμησή της με την οικονομική κρίση.
Ο Λιάπης
Σύμμαχο τον Μιχάλη Λιάπη φαίνεται ότι βρίσκει η κυβέρνηση στην οικονομική της πολιτική. «Η Ν.Δ. να στηρίξει την κυβέρνηση και στα οικονομικά μέτρα που εκείνη θα πάρει ώστε η χώρα να βγει από την κρίση», πρότεινε χθες με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Ε». «Θα είναι οξύμωρο και εξόχως δημαγωγικό αυτά που προτείναμε πριν από τις εκλογές στον ελληνικό λαό να μην τα στηρίξουμε όταν τα κάνει μια άλλη κυβέρνηση. Θα είναι υποκρισία», δήλωσε. Ο ίδιος δεν θα απέκλειε να ψηφίσει η Ν.Δ. και τον προϋπολογισμό. «Αυτό θα ήταν πραγματική υπέρβαση!», τόνισε.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: